20 August 2010

duit seringgit emak...


Aku mempunyai seorang emak yang sudah tua..emak yang dibesarkan dalam suasana kampung..dilahirkan dan menjalani kehidupan sebagai orang kampung..emak dibesarkan dalam suasana yang serba payah..serba susah..pendek kata..emak tidak pernah mengenal erti hidup senang, sehinggalah berkahwin dengan ayah aku..namun..kepayahan hidup itu tetap ada dimana mana...

RAMADHAN INI...panjang nasihat emak kat aku..ni la kata-kata emak aku..

beza duit seringgit emak..dua seribu kita…

kata emak..

duit seringgit emak xakan sama dengan duit seribu kita..

emak menjaga kita sampai kita berjaya hinggakan mampu memberi duit beribu-ribu dekat emak..kita kerja pangkat besar2. kerja dalam aircond..bila kita bagi duit kat emak..kita rasa tanggungjawab kita dah lepas terhadap emak..

tapi duit seringgit emak..dengan segala susah payah emak cari..demi memberi kita pakai makan minum..emak bekerja membanting tulang…menjaga kita siang malam…teriknya mentari..sejuknya dingin pagi..walaupun emak hanya mampu member kita seringgit Cuma..tp itulah duit emak..duit yang emak cari demi kita…

kata emak lagi..

emak sentiasa ingat anak-anak..sampai ke university..sampai anak anak dah kahwin..emak masih lagi ingat anak-anak…

tp anak-anak sekarang ni..dah xingat emak..kadang-kadang..setahun sekali je ingat emak..itupun kalau tiba-tiba ada masalah nak rujuk kat mak…bila dah kawin..yang diingati hanya pasangan..kalau out station..cepat2 call pasangan Tanya khabar..tp emak??

kata emak lagi…

dulu time kita sekolah..hari-hari emak tunggu kita kat kelas..takut kita menangis..kadang2 emak hantarkan pergi sekolah..kita duduk asrama..setiap minggu emak datang menjenguk..

tp sekarang..anak-anak..nak jenguk emak sekali pon susah..kadang2 setahun xpernah balik..kalau balik pun..itupun sebabnya hari raya..kalau balik pon..bila dapat call emak dah tak ada lagi dalam dunia…

kata emak lagi…

masa kita kecik-kecik…sekali pon mak tak akan tinggalkan kita..kalau mak keluar pon..hati emak tak tenang..teringat anak dekat rumah..makankah?menangiskah?kadang2, sampai nak sembahyang pon..mak masih letak kita di tepinya..sayangnya emak pada kita…

tapi anak anak bila dah besar,,malu jalan dengan emak..kadang2..sengaja xnak ajak emak..emak jalan slow..emak jalan pakai tongkat..nak ajak takut menyusahkan kita pula..padahal dulu..ke hulu ke hilir..emak mengendong kita..lupakah anak-anak?

kata emak…

sayangnya emak pada kita..nyamuk seekor pon xdibiarkan mengigit kita..kalau kita menangis..sepanjang malam jaga kita..emak xmakan..xminum..sebab nak jaga kita..emak yang dulunya cantik..dah berserabai..emak xpeduli cantiknya dia atau tidak..asalkan kita sihat..kita bersih..kita gembira…

tp…

anak-anak..bila emak sakit..tak ada siapa nak bawa ke hospital..kadang-kadang menuding jari sesame untuk menjaga emak..jaga emak sehari dah mula bising-bising..emak belum keluar hospital lagi..sesama adik beradik sudah bergaduh siapa mahu membayar bil emak…padahal dulu..emak..langsung xpernah mengeluh..emak xmakan xpe..asal anak dapat makan..emak pakai baju buruk xpe..asal anak boleh pakai elok-elok..

pesan emak…

anak-anak jangan jadi macam tu..anak anak emak kena ingat segala susah payah emak membesarkan anak-anak..anak2 adalah satu2nya harta yang emak ada…masa emak ada nilah..anak anak jaga emak..bila emak dah tak ada….anak2 tak akan dapat jumpa emak lagi..tak akan dapat jaga emak lagi….

kalau emak mampu..emak tak akan menyusahkan anak2..tapi emak dah tua..kudrat emak dah tak kuat..kalau anak2 kasihankan emak..anak2 kenanglah jasa2 emak pada anak2…emak tak mintak dibalas..Cuma..bahagiakan lah emak dihari tua emak selagi emak masih bernafas….

emak…along sayang emak…pesan emak..akan along ingat sampai mati..ya..duit seringgit emak..manakan sama nilainya dengan duit seribu along..duit emak.,.tiada nilainya nak dibandingkan dengan apa-apa dalam dunia ini..

inilah anak emak..walaupon anak emak ini sgt nakal, degil..tp sumpah atas kepala..sayang giler kat emak!!!!

p/s: dedicated this post to my mom...Mek Haja Haji Taib...also.. my very sporting daddy Mohd Ramli Lai Yee Phin Abdullah..muahxxxxxxxxxxxxxxhhh

25 comments:

akuvision said...

hargailah ibu kita selagi hayat dikandung badan~

soffea said...

nurul.. touchingnye~

sebak rase.. dh nak nangis nie. wuhuuu T_T

yup. semoga kite sntiasa mnjadi anak yg solehah. aminnnn~

Nurulbadiah Lai said...

akuvision-AGREE..bile die dah xde..time tu xguna dah nak kenang2 ape yng kte xbuat utk mak kitee

Nurulbadiah Lai said...

soffea- kan..kan??huhu..
soffea mesti anak yang baek kn..so same2 lah kite jge n syg mak kite k dearr

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

sayang mak kita jugak!..hehehehehe...touching baca ini story....da rindu kat mak even dah gayut kejap tadi....hehe....

Loyar lawa said...

sedehnye baca

ayu cheese cake said...

yeahh ! sayang mak saya ! sedih jee baca storyy nie. hee :')

ZACK ENTRY said...

syurga di bawah tapak kaki ibu..hargai selagi mereka masih ada..


latest entry Ekspedisi Jelajah Gua - Episod 3 (Gua Ular)

HaNTwO said...

ibu engkaulah ratu hatiku...bile ku berduka engkau hiburkan selalu...luvvvvv ibu...

Bino said...

^^ terbaeklah....
susah nk dpt entry camni dr nurul ^^
terbaek2

AiDa AzRyN said...

Sayangilah ibu kita...:) eh2,bapa kita pun jgn dlupa..:)

petite girl said...

betol betol betol,agreed!:)

Encik Tikus said...

lain kali jgn buat en.tikus menangis lagi yee . isk :'(

Syeeda Sobbihi said...

sedihnya..awak berjaya men"tacing"kan saya. huhu tingat mama saya.. uhuhuhu baiklah, nak jengok dia kat bilik sat.. :p

sYafIkJacK said...

ibu ,,, ibu ,,,
engkau lah ratu hati ku

rafiq said...

wahhhhhhhhhhhhhhh!!!! d pagi hari menatap nukilan ini...teringt lak ak bgaimana rsanya dihalau keluar dr rumah wlpn tidak secara terang2an oleh mereka....maafkn along...mama n abah, sebgaimn tegas n keras mama n abah, along ttp nk tinggal dgn mama n abah wlpn sudah da seribu duit d tgn.............. :'-)

iJa said...

tersentuh hati baca entry ni :(

Maria said...

*i love my mama!!!*

hehee.. mari kita peluk n kucup ibu sekarang dan be by her side forever. heee!!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

ahh rindu mak

Aidi-Safuan said...

pergh... ganas gler muke. :P

joegrimjow said...

ololo
baru nak touching2
dah xjadi tgok bibir tu
lalala

!!!~ZuE SmiLeYx5~!!! said...

yups2 kasih syg parents mmg xleh nak compare ngan sape2 pown...i love my mum d most..=)

honey amour said...

very the touching² entry la yunk ~ sob~..sob~..

p/s: ko jgn puji² aku yunk..nanti aku jadi tak sedar diri miahahahahaaa..ko pun cantekkss bangat dong yunk!!! any tips ..??

HiGHNeSS FiQ said...

jasa bonda,
try dengar lagu nih kat u-tube, konfem mngalir air mata~

db cooper said...

gua kekadang emosi skit baca2 entry pasal bonda...