25 August 2016

Full Itinerary : My vacation(Melbourne)

Assalamualikum followers!!
ohmy lamanya tak update...saja biar korang tertunggu kiki
Miss me miss me?????
I miss u too...
Yeay lets talk about Melbourne guys..

trust me..melbourne seindah khabar seindah rupa..well, to me, everyone there  seemed content and civilized. Melbourne  was a great and fabulous city.. very safe, warm and friendly environment...
.goooooooooo buy your plane ticket now!

its autumn guys!!our trip on mac 2016

kitaorang plan dalam masa sebulan je less and more..and flight pon beli sebelum sebelum fly dek sukar nak cari tarikh yang kitaorang semua free..

so yeah....here we go bebeh!


Pre arrival
1. Visa- apply dgn cik intan .cheap only rm20(http://eta.australia@yahoo.com/)

2. No need international lesen -lesen lama wajib buat translation ye(takut problem mase nak ambik kerete),kalau lesen baru yang dwibahasa tak payah translate.

3. Declaration. Segala mak nenek makanan tulis siap2 dlm satu list, nanti senang nak buat declaration dekat sana. Make sure jangan bawak barang terlarang.(tenusu/bahan yg tak ada label etc),nak bawak make sure dalam paket berlabel, ade tulis ingredient ye.kalu tak de..ke tong sampahlah jawabnya.

P/s :nak jimat bawak lah sardin maggie hihi.saya tak bawak apa2 sebab leceh,custom Australia strict giler,so malas nk panjang-panjang checking. maklumlah bawak dua angels kecik saya tu, alhamdulilah memang sekejap je keluar dari airport,kalu tak berzaman lah guys!

4. Kastam strict nak mampus!!jangan korang bawak perangai sengal dekat negara orang wakaka. kan tak pasal kena tahan and soal siasat, berpeluh korang nak menjawab nanti..

5. Jalanraya pon strict,hadlaju jangan langgar .camera everywhere. Setiap orang satu seat,even baby pon satu seat,so tak ade istilah meriba//berhimpit2 nanti kene saman.make sure sewa kereta yang semua orang ada seat ye.

stress laki hakak..jalan raya cantik tapi kene bawak 40kM/50km hahaha..

5. Kalu ade anak kecil bawak stroller please,amik flight malam.

6. Musim terbalik dgn eropah.best time to visit autumn (mac-mei) and spring. (Sept-nov)

7. Make sure credit card ade balance duit. (hotels nk deposit by credit card)
car rental bayar via credit card(debit card ade yang tak terima) . cash pon diorang tak terima.  nanti kalau diorang tak accept cash tak ke balik awal korang muahahah

8. Kalu plan nk masak,kalu muslim,sila bawak sabun samak utk samak utensils semua tau, sebab kita tak tau maybe other visitors masak pork dlm periuk .jangan korang main bedal je sampai2 terus panggang kambing!
sabun samak jenama taharah.google je ramai jual.

8. Last skali,jangan gatal-gatal walk in nak booking hotel dan kereta
pre -Book please.walk in maybe tak ade kosong/or mahal giler berbanding prebooking.
Kan tak pasal pasal dah smpai australia,oz kata pegi malaysia kata marilah balik korang dah tak ade duit kiki

Tiket

Saya pergi satu family,4 adult and 2 puteri cute(cute ke?) .
acah2 mcm banyak duit booking 5 weeks before so agak mahal jugak.hahaa(actually susah nak cari date sesuai yg semua available )

Tips: booking seawal mungkin,kalau dapat  save ticket flight,dah banyak dapat cut off budget.
Melbourne paling hujung-ticket pricey sikit..8hours tau...nasib flight malam, kalau tak beraksi saja lah anak iols..

CAR RENTAL
East coast car rental-rm1200(3 day and half ) (8 seat selesa giler2) pick up at airport- 1st day (12pm) to 4th day (4.30pm) (drop off dekat city ) -all in including babyseat /insurance/gps. 
Apex car rental pon murah ye.

Tips: kalu bawak family and anak,amik je kereta dari first day,angkut segala dalam kerete,pastu merayau sementara tunggu check in,tak adelah turun naik bus and tram,letih weh bawak bagasi and angkut anak sekali.still jetlag kan.minimunkan keletihan guys as simpan tenaga banyak2 nk roadtrip and bergalak sakan gitu utk the next next day ahaks.
Kos lebih kurang je dengan sewa kete,murahlah skit kalau guna bus and  tram,tapi better pay more tapi selesa and tak letih kn kn.

Option:nak jimat jugak, naik skybus .tiket beli kat aiport,then tukar to tram,then carilah hotel korang hihi.


hotel 
Saya tempah via airasiago.berbaloi dan jimat gila compare to booking via trivago or hotel website
Short stay apartment southbank-rate sy bagi 10/10
Perfect. selesa sangat and menghadap view city yang cantik
3 minit  je dari tram station.6 days cost rm2750.segala mak nenek ada,mesin basuh peti periuk belanga sume ade.

Nak murah lagi,korang bleh duduk dekat malaysia hall ye.google sekarang utk rate

kau nak bakar kek pon boleh weh!!lengkap!


Foods

Bab makanan ni,saya masak everyday.beli barang basah dekat coles and woolworth(city)- kat sini beli ayam halal (brand steggles).kitaorng beli frozen prawn and  squid  dekat coles,beli sayur banyak gila,beli anggur banyak2(boleh buat  bekal nak pergi roadtrip),so setiap hari kitaorang makan dekat luar sekali je (cost about 100aud sekali ngap!) then selebihnya kitaorang masak je and tapau sebelum keluar jalan jalan.

Halal foods bersepah dekat city-blockM,little ipoh,kebabs,nandos dekat city ada yg halal tp make sure tanye dulu,google je halal foods bersepah kt city.kalu nk pegi country side,wajib tapau tau sebab susah nk cari makanan halal,kan tak pasal pasal korang kebulur tengah jalan.


DAY-1
Sampai Tullamarine Airport pukul 9.30 pagi.bergegas berlari untuk Custom and Immigration checking. jangan buat2 jiwang berlenggang kangkung guys, please marathon untuk dapatkan barisan yang awal, sebab panjang gile beratur.and 
Since kitaorng tak bawak foods,proses kastam tu cepat je,cepat tak cepat p0n almost 11.30 baru keluar dari airport.grrrr

serius bawak anak pergi travel penat okay!!selain kene pantau our belongings, anak2 pon kene pantau gila2.

Keluar je dari pintu ,terus bergegas pegi beli simkad .aud 10 je sekali dengan free call and internet.

Call rental car,5 minutes arrived,sampai sumbat segala dalam van,terus pegi dekat center dia.tak  penat sbb tak payah tunggu bus or tram.sampai center dia,isi and  signed agreement,selesai about 12.30pm,dpt kete apa lagi!!hooray!!

Seronok drive kt aussie,sangat berdisiplin ,orang drive pon mcm layan blues je,slow and steady.

Terus pegi Queen Victoria market (senang beli barang dengan kereta) waze it,sampai terus parking . aud5 sejam,beli souvenirs sikit,murah kt sini then meet my friend yg stay kt sini,terus pegi BLock M (indonesian cuisine) sedap sangat.lepas mengkedarah terus pegi woolwoth (near state library) beli barang basah sikit,jalan2 dekat area2 library then ,terus balik check in hotel .

geram tengok!all fresh!

Kitaorng minimunkan keletihan 1st day sebab esoknya nak pegi great ocean road (GOR). 

Dinner sy masak,simple,then terus prepare siap2 utk bekal esok.potong siap2 sume,tunggu masak je pagi esok.


DAY-2
(GREAT OCEAN ROAD )-datang melbourne wajib datang okay!

bekal kitaorang..at least boleh top up kalu tetiba perut lapar..

p/s: budaya malaysia yg tak letak anak dlm carseat jgn kau bawah senah!
kan tak pasal2 kena saman..!mau nangis tak berlagu kene saman..bukan murah weh!

Perjalanan ke GOR  guna princess highway. Kitaorang ikut je waze tu,mana nk bawak.
spesis jakun macam hakak ni..tepi jalan pon stop semata mata nak tangkap gambar.
wei bukan senang nak dtg melbourne hokay..korang tak pelah kaya hakak ni kayaps..

Otw nak pergi tu,boleh pulak tersilap jalan..bayangkanlah kitaorang tetiba masuk jalan kecik macam nk kebendang tu hahaha..nasib org aussie ni baik gila..so tak ade lah rasa takut kene rompak ke apa..
nasib cantik pemandangan.so waze bagi second option to GOR.best driving sendiri sebab boleh stop mana2 yg suka..

alang2 sesat baik berhenti dulu tangkap pics..

Then keep driving until jumpa satu mini market,dekat Anglesea beach.view mmg cantik,tenang and orangnya pon very friendly and nice.

berhenti makan dekat sini

acah acah gambar utk cover magazine lol

Beli roti apa tah (ade turkish jual kt situ)sedap giler,kenyang, terus gerak then jumpa entrance of GOR

Haruslah stop kan


Then terus lagi,view kiri laut yg cntik,kanan rumah2 lereng bukit, padang rumput padang biri2 kambing lembu sume ada.



too many riverside house/chalet/homestay/hotel yg simple and classic dekat GOR!
Just go and u will see!

adore the view so much.!

Then stop at Apollo bay,makan kat sini.kat sini ada kedai halal food (fish and chip) sedap giler.dekat sini pon cantik hahah.sume benda nampak cantik.rumah2 diorang simple and rendah je,penuh dengan pokok bunga.

nampak muka dah tau iols tengah kebulur 


Then lepas makan sambung jalan then jumpa lighthouse ,malas nak naik kat lighthouse tu,kitaorang stop dekat dia punyer rumah yg ada history pasal lighthouse tu
sampai satu tahap saya malas nk layan anak2..biar dia lah nk berguling ke apa, asalkan iols mantain cun dlm pics!

gaya tak pernah nak kalah dari zaman anak dara sampai zaman jd mak org hihi


Then kitaorng keep driving,mana yg cantik kitaorang stop
Nak berak kencing no problems
Tandas banyak dan bersih sgt sgt.tandas kt sana kering and wangi hahaha
p/s: please bawak botol air kosong ye.dalam tandas diorang tak ada paip..

view cantik gini kau nak tido dalam kereta???memang tak ah!

actualy banyak tempat cantik along the way tu..tp since kitaorng rushing..kitaorng tak banyak sangat stop..dengan anak2, faham2 jelah..impian tak seindah kenyataan sayang!
Ade port Campbell and London Bridge  tapi kitaorng tak sempat peRgi coz tadi bertolak dari city dah lewat tambah ngn anak2,yg sejam jadik 2 jam huhu

Then at evening,kitaorng sampai dekat 12 apostles.it was wow feeling!!cantik!!!

cantiknya lahaii

snap sampai penuh memory phone haha then terpaksa pilih nk delete yg mana dulu

feeling romantic 

husband

loved 

upload lagi sampai muntah

ahhh tak kira!nk feeling amik gambar kat oversea jugak (bila laki iols marah panjat pagar tu)

Dah lewat,kitaong tak pegi kt tempat lain dah and balik  city guna highway alternatif .perjalanan balik around 2 hours.at 9.30pm sampai city,cari kebab and  pizza utk dinner

DAY-3 (Ballarat)


Pegi ballarat wildlife park, took sejam dari city..

kangaroos ramai giler,tempat dia pon cantik juga,terlepas bebas sume binatang.
Kangaroos kt sini memang friendly,seronak anak2 main
Bayaran masuk aud 40 per person.


kangaroos 
kat dalam ni best sgt..nyaman gile rasanya..kawasan pon cantik dan bersih..

lepas keluar dari wildlife park tu..kitaorang ronda2 kampung..seronok wei.. gamble je masuk sini situ.yg penting umah mat salleh memang bersih and full of flowers.

bawah pokok pon jadi kiki

Soverign hill

Aud 50 pe person-cover the oldtown n museum


Plz go here!u can see the old Australia here.everything vintage,everything old school.everything beautiful

Pekan ni terkenal dgn gold mining ,ala2 story once upon a time gitu.


dekat sini ada kereta kuda..korang boleh nak rasa mining gold jugak dgn sedikit charge..kitaorang tak try..tapi kereta kuda kitaorng naik..
worth every dolar spent ok!


Then kitaorng drive,masuk kampung,jalan2 round2 tengak life org kat sana.pergi countryside diorang was awesome sangat,ladang2 terbentang kiri kanan,lembu dan kambing farm banyk,bersih dan tak busuk,kitaorang lalu lorong2 kecil,bukit2,rumah2 kampung diorang.





Then kitaong pergi lambley nursery and garden(private garden) kitaorang waze je..tup tup sampai
It was like!!omg its spring!
Lavenders,roses,tomatoes,pumpkins and many more 


tak terjangkau dek akal camne seorang orang biasa mempunyai halaman rumah mcm ni..
owner dia kata semuanya tanam sendiri...
both husband and wife very lovely..baik hati sangat..
as lovely as their lovely lavenders here!

patutlah mat salleh tua tua pon romantic!
see their garden??dari sini kite dah boleh assume kn?
DAY-4 (ronda city )

City time!!!
Since ade kereta,pagi2 serbu dfo essendon(outside city) beli corella kt sana murah.yg lain tak berapa nk murah.so my opinion,dtg aussie tak payah shopping,just enjoy the city and  their countryside je.

Then hantar kete sewa dekat dlm city jugak,balik hotel  lunch,then petang jalan2 dekat yarra river.naik free tram je.jalan2 ikut kaki,dont worry,kalu sesat pon,ask the local,very friendly and  helpful




Dekat yarra river ade several tempat cantik around here.ade melbourne exhibition center.ade melbourne maritime museum etc.

my therapy 

Kat sini ade lake cntik,air jernih,bersih best sangat rilex kat sini,,.autumn colours pon dh mula nampak, cantik sgt
At evening plan nak pegi st kilda  beach.kat sini bleh tengok peguin tau,so korang kalu nk tengok peguin just pegi st kilda beach je.

Boleh pegi dengan kereta or boleh je naik tram.(tapi since outside sikit  dari Melbourne CBD , so kene naik tram berbayar) naik tram ni guna sistem mcm top up..kene touch dekat scanner masa naik..yang bagusnya, , tak ada sapa yang jaga..kirenye sistem ni berdasarkan kejujuran 100%..tapi so far yg saya nampak, semua orang yg naik akan touch the scanner.
(Myki-macam topup card-beli 7e je)

DAY-5

City time again!

Pagi2 dah naik tram,gerak pegi area State Library,pergi Art Street,mcm biasa ikut kaki je.jalan2 dlm city,then petang pegi Royal Botanic Garden untuk rest and enjoy the view

art street

kitaorang ikut kaki je mana nk pergi..hihih

Korang boleh pilih option ,pergi royal botanic garden or pergi fitzroy garden.both lawa nak mati  hokay!!

ni dekat shrine of remembrance 
(tepi royal botanic garden je)


royal botanic garden checked!


Malam packing siap2,pepagi nak ke airport flight pukul 9.30pagi

Malam tu kita habiskan sume barang basah,pulun masak banyak giler!!jimat okay
Makan sampai kenyang!tido awal

Day-6

At 6am taxi dtg pickup (aud 90)  ,sampai settlekan check in,breakfast dekat malay apa tah nama (halal) then cukup masa ,naik flight and arrived malaysia at 3.30 pm

jetlag jgn cakap..terbawa bawa sampai dekat 4 bulan balik melbourne baru bleh update entry..over kau nyah!

p/s: simple je itinerary kite,,sebab kite gamble je pergi vacation kali ni..

Follow me on instagram guys for more updates (@nurulbadiahlai 

bye..
thanks for reading this



13 comments:

Busyra Bt Takiyudin said...

bestnyaaaa.. teringin nak pegi. hehe

Mila Ahmad said...

Ya Allah gambar semua cantik2

C i k R e n e x said...

Cantik sgttt view kat sane.

Seronok tgok org g jln. Hrap2 berksempatan nk p sana jgk..

arniez haron said...

Salam dik ... akk nak minta tolong ngan adik utk memberi kan phone no butik yg adik pakai baju songket kuning semasa majlis kawin adik... minta tolong sesangat ... boeh call akk 0172505736 anis

arniez haron said...

Salam dik ... akk nak minta tolong ngan adik utk memberi kan phone no butik yg adik pakai baju songket kuning semasa majlis kawin adik... minta tolong sesangat ... boeh call akk 0172505736 anis

arniez haron said...

Salam dik ... akk nak minta tolong ngan adik utk memberi kan phone no butik yg adik pakai baju songket kuning semasa majlis kawin adik... minta tolong sesangat ... boeh call akk 0172505736 anis

nayfatimah rasyid said...

akhirnya ade juga blog update;)
gindu weh nak baca nurul punya omelan ...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum nurul...best gila tengok gambar. Tak puas la. Upload lebih lagi, suka sangat tengok keindahan alam..

Ein lanabulu said...

Subhanallah..elok sungguh Austalia ni..kalau la ada jambatan p sana...nak start moto p ri ni jugak...lagi murah dan jimat gamaknya..huhu

matdin said...

wahh.. bestnya jalan2.. hehehe...



jom jenguk sini ya.. hehe

BELAJAR BAHASA said...

enaknya wisata ke Melbourne di Australia, salam dari saya blogger di Indonesia

Hiro said...

comelnyee anak..

Cenderahati Kecil said...

Australia selatan adalah syurga bagi pencinta denda culinary. Melbourne, terutamanya Port Melbourne, mempunyai beberapa tempat lawatan utk makanan laut terbaik yg ditawarkan.