02 May 2011

cara saya menjaga kulit muka supaya sentiasa cerah dan bebas jerawat

SRF_6873


hey darlings..
im sure enough ramai yang mengimpikan kulit yang cerah, cantik dan gebu macam snow white gitu....
ni ha..nurul nak ajar korang camne nak dapat kulit yang cantik..
actually dulu kulit muke saya banyak je jerawat..And what made my day worse was the painful pimple..xsanggup dah rasanye tingat time ade jerawat dulu..oh my..
actually memang kulit saya cerah secara naturally.Thanks God...tapi susah jugak nk maintain bagi dia xnaik jerawat..
bagi saya..xkesah kulit kite agak gelap sikit..hitam manis pon cantik..cuma kalu bleh kite kene la jage baik baik bagi die bersih dan licin..

ni cara saya jaga kulit muka..

Saya tidak gunakan pencuci muke berasaskan kimia..saya lebih percaya pada bahan2 berunsurkan susu ataupun herba..saya basuh muke ngn pencuci time nak tido je..pagi2 basuh ngn air biasa sampai bersih sbb saya xnak ilangkan kelembapan semulajadi kulit.

saya suka minum susu, susu soya, suka makan ulam-ulaman..terbukti bagi saya susu akan buat kulit saya lebih mulus dan cerah.

saya tidak pernah dedahkan kulit saya pada cahaya matahari..bila saya keluar rumah..saya tidak bermake up sangat..cuma saya pastikan saya akan pakai bedak yang de SPF25..xkurang dari tu..tujuan die saya nak lindungi kulit saya daripada UV yg bleh buat kulit saya gelap dan kusam..

kalau kat rumah pon..bila cuaca panas sangat..saya akan letak krim safi kat kulit muka..tujuan die biar cuaca panas tu xkena pada kulit saya directly..so kulit saya akan lebih terjaga..malam saya free kan kulit saya daripada apa2 krim atau bedak..

saya selalu amalkan petua2 yang berguna macam tempek tomato, telur,timun..

orang kate air wuduk tu boleh serikan muka..so saya selalu jugak..even bukan time nak solat..saya berwuduk..nak tido amik wuduk dulu hehehe..pastu selalu jugak..basuh muka dengan air embun..tu pon kalau bangun awal2 pagi..hehehehe

and yang paling penting..pastikan kesihatan tu bermula dari dalam..saya amalkan VCO..VCO ni memang bagus giler..dalam masa yang singkat je..saya rasa banyak berlaku perubahan..kulit muka menjadi semakin sihat dan gebu..jerawat tak naik langsung...sebab kadang2 rawatan luaran saja xmencukupi..kat dalam pon kena buat treatment jugak..kan?

p/s: kalau korang berminat nak dapatkan VCO tu..korang boleh ke blogshop CiksuCatalyst korang boleh dapatkan maklumat lanjut daripada kak sue..kak sue jugak menawarkan kepada sesiapa yang berada dalam kawasan TRG dan Kelantan yang berminat nak jadi stokis bolehlah mendaftar dengan kak sue..

so apa lagi korang..visit blog kak sue sekarang..disamping usha produk2 yang lain jugak termasuk collagen, hair treatment, dan pelbagai produk lagi..nak tau lebih lanjut..terjah ke blogshop CiksuCatalyst Shop ye..

selamat menjadi cantik:)

Entry pendek saja..busy giler..nah..dont say i didnt update ya...

Thanks for reading this

103 comments:

Miza Yusof said...

susu ? miza tak suka susu dan tak minum susu. kalau susu soya memang suka sangat. ulam pun suka sebab dah biasa makan dari kecik. hehe


terima kasih berkongsi. patut sis cantik :)

wiwie s. said...

nurul, kalau mkn VCO tu dia akan kelurkan byk jerawat x b4 muka jd ok.. sbb penah makn evening primerose oil dia akan keluarkn byk jerawat.. lps tu stop sbb x sanggup muka byk jerawat =(

Puteri Iqa Izyan said...

kak nurul mmg comel la~~ ^_^

aqmalazmi said...

hahahah..
lelaki boleh praktikan juga kew
*pitam
heeee

sea_lavender said...

akak2 sye dah cuba so nmpak jgak bezanya ble gne VCO nie..so mreka promote kt sye plak~~nti mmg nk pakai la nk rse sndiri mcm mne perubahannya =)

PUTERI NATASSIA said...

wahh gud tips la kak nurul .
putry nak cube jugak la :) kak nurul selalu gune pencuci muke ape eh ?

Eyka said...

thanx aww suke tips ni~ nak try laaa!! yeyeyee! :)

O'gosh said...

owh..saya dah 2 bulan jadi pelanggan dia....huhu

CahayaCintaIlahi said...

hehe yeahh..tanx for the tips sis.. huhu nak dptkan kulit putih gebu mcm sis la ngeee.. neway ramai gak yg ckp pasal produk VCO ni .. tkpe2.. nt kte p try usha blog tu .. tq sis muaahhxxxx ;))

CikHanis said...

natural beauty :)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

benda yg simple pun leh wat kite nmpk cantik kan? =)
oh-akhirnya dapat online setelah seminggu bercuti =)

SofieyAzwa said...

Ramai cakap VCO tu cantik.. nak cuba gak laa..

Emm,Sofiey x makan sayur.

M a s A z i m a H said...

boleh klasifikan tak pencuci muka

berasaskan kimia dgn susu/herba tu

contoh produk yg ade di pasaran, ape ye?

Hishyamuddin said...

ramai gila yg pakai vco skrng ni..huhu

Amirrah Zawani said...

patutlah nurul cantik..
pasal vco tu ramai yg kata bagus.. tp sy tak beli lagi.. nti leh lah cuba :)

Ainnur Afiffah :) said...

thanks for sharing dear ^^

mary ann ;) said...

hehehe..akak bagi petua dah mcm org dulu2 punya cara dah..tp i like!

nnt leh practised ;)

aNaYaNa said...

alahaii..beruntung kulit lawa..ntah bila nak jadi macam nurul jugak ni..ekekke..

ieda CUMA said...

assalamualaikum kak nurul.. tq 4 sharing dis... =)

y u y u Z u l a i k h a said...

tapi nurul natural beauty.... syukur sangat.. yuyu ni? :(

Liyana Khairunnisa Khairi said...

slam. nk tnye, contoh la kalau dah pakai VCO then kulit insyaallah cantik dan gebu tp kalau stop guna ade effect tak? ^^

Miz said...

thanx for sharing ur petua..hehe...saya pun jenis yg pkai pencuci berasakan susu...pagi2 pon breakfast susu kambing HiGOAT..cehwah..promote pulak kat sini...sbb susu mmg elok utk kulit... kalo ibu yg mengandung pun elok sgt amalkan minum susu.... hehe.. (^^,)

Anis Nasri said...

anis pun mkn VCO !
sgt sesuai utkorg yg mls jage muka mcm anis ni.
Hahahahaha..

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

shomell2...bagus tips nih..

akak xde masalah dgn kulit muka...semua okay...licin, putih...cuma lebam bwh mata sshnya nak hilang...huhuhu...

deDetz said...

wahh..thanks kak,
harap saya pun boleh kurangkan masalah kulit saya =D

Fida said...

thnks for sharing..
will do it soon.. ^_^

Aeri Nara said...

thnx 4sharing..in4mati0n y sgt2x berguna 4me..10x dear.. ;)

Anonymous said...

k.nurul VCO ni memmg kne tmpah ek x kt frmasi ke?sy da lme cri VCO ni..


~~~~Anieym..~~~~

Cik Nana Serindit said...

salam nurul...

sy follower baru awk..
dulu pernah nmpak awk kat universti je... ^_^ tp x pernah tgur...

NeenaAnuar said...

wow! no wonder you have such a natural beauty skin! anyway thanks for your tips yea!

btw, come and joint my very first contest darling... :)

http://neenaanuar.blogspot.com/2011/05/im-yourss-1st-contest-do-i-look.html

Lizzie Yasmin said...

ramai org makan VCO nie.. tingin jgk nk cuba..

aLya maNip said...

ramai cakap VCO tu best kan..nk try la gak..hihi

no_answer said...

info yang menarek !
thanks !
nak cuba lah !

tapi kalau terdedah setiap hari mcm mana ?

CikHaniBhulat said...

nice info =) suka2...nanti ley try...hani mmg nak try vco..tp asyik berfikir jew..ye la kan..student..)=

anyway, hani pon pakai safi and suka minum susu.bubye =)

Mek Norfa said...

petua yg bagus nurul.. mek pun amalkan VCO jugak.. memang best produk ni.

HaFizaH aYu said...

vco mmg effective..xsmpai sbulan dh dpt tgk ksn dia

simon said...

kak! VIRGIN COCONUT PURE OIL @ VIRGIN COCONUT OIL SOFT GEL??

OreO HitaM said...

Kalau kulit saya mcm Bruno Mars bleh jd putih mcm cik Nurul x?

ANIS DIYANA said...

owh...
i see...
kl tgn pula sis pakai apa supaya tangan tak kena direct cahaya matahari???

wida said...

vco tu virgin coconut oil kan?
sapu kat muka ker..ingatkan utk minum jer.

Indah Mulya said...

VCO mmg best kak..mmg berkesan jugak produk tu..murah pn murah kan =]

Laila Syazwani said...

sis...suke tenok muke awk...kulit tantik..akak pki pncuci muke ape yer..?

Laila Syazwani said...

sis...noni suke tenok face awk..someell..if u dont mind,awk guna pencuci muke ape ye..?wsaw la sal pimple nih..

Axie04 said...

wah bagus petua ni
huhu

Anonymous said...

Boleh jugak dapatkan VCO RM37 sahaje
kat http://catalystshop.blogspot.com/

hehe teriklan la pulak....

Farzlyna Mustafar said...

awak sgt gojes..

yaya said...

salam nurul..

err bet0i ka dulu nurul berjerawat??
puas sudah saya belek2 muka nurul, p suci mulus je..xde kesan p0m..
actually, nurul pakai pncuci muka apa

YaNa YassiN said...

yeah,.. sama lah. kita pun amalkan VCO,.. mmg terbaeik !!!

amier azrul alias said...

owh no wonder la..
heheh

AMIRA NADIA said...

entri yang bagos sis..hehe :))
betol larh VCO tu bagos..Mira pon makan VCO ta sangka jerawat yang dulu banyak semakin berkurang..alhamdulillah..hehe :)

We All Together said...

bagusnye petua nak cubalah..

We All Together said...

bagusnye petua nak cubalah..
huhuhuhu

kalo nurul free tengok blog saya yup
wealltogether04.bolgspot

nuruashia said...

good tips sys :) TQ for sharing ngeeee~

MamaEma said...

saya pun tak suka pakai pencuci muka..selalu basuh jer dgn air paip...

javanese DOVE ! said...

masyaALLAH..cantik kulit awak nurul,
jeles..

sbb saya dh naik jelak dan muak nk melayan jerawat yg timbul..
belum di tambah dgn kesan jerawat lg(acne scar)..

nurul tau tak mcmna nak hilangkan kesan jerawat/kulit muka yg berkawah akibat jerawat..
sbb dulu mmg suka picit jerawat..
menyesalnya...

EKA AMIN said...

akk.. tapi kenapa ika mkn VCO tu, muka byk nek jerawat.. jd takot da nak mkn.. before nie jerawat xbyk sgt cmni..

EriNia said...

nice entry dear..

cik najihah said...

patutla muka sis natural je..hihi

EriNia said...

emm nak tanye VCO nie which product yg u consume yea???sebab tgk banyak product die..

We All Together said...

nampak macam senang je nak cubalah biar cantik macam nurul mauahhahhaha


kalo nurul free singgah2 lah my blog and follow yup..
wealltogether04.blogspot.com

nur amira said...

wah nak cubalah cara nurul jaga muka sampai muka sama putih dengan nurul muhahahahahha




singgah and follow lah my blog...
wealltogether04.blogspot.com

♥ LuRveLyAmiera ♥ said...

kulit miera tak serasi dengan pencuci yg berasaskan susu..terlalu sensitif, sekali salah pakai produk susah nak pulih balik..now kulit timbul jerawat halus2x plak..T_T

hazwani said...

thankyou :)

vampire's lovex said...

laaaaaaa acane neh sy dah la main tukar2 je prduk kimia2 ..



alaaaaaaa...iskk



thnx 4 shring :)

Izyan Masri said...

NO WONDER LAH KULIT AKAK CANTIK.I LEBIUU LAH.THANKS FOR THE INFO ! XD

yaya_flanella said...

sys mmg cantik. tak make up pun lawa je. jelouse tahu? hee. yaya makan vco jugak tapi selalu skip. T__T

sys minum soya jugak? yaya pun suka tapi ada artikel yaya baca ttg keburukan soya. i don't know. tp yaya ada buat entry pasal ni.

http://yayaflanella.blogspot.com/2011/05/soya-tak-baguss-apa.html

fifianggun said...

you got ur natural beauty=)

misz molecule said...

dah lame amalkan vco..



memang mantap:)

d_LA said...

vco mmg oke ek???nak guna tp still ragu2 tp ramai kata oke rs cam naklah..umo dh tua ni..kulit pun kusam je rs..hehe

Liquid said...

nak cubalah petua-petui neh...


eh...

Nurulbadiah Lai said...

hye korang..
thanks 4 de comment..

vco tu mmg bagus..tp kalu nk tanye yg camne jnis camne..xtahu lak..boleh pergi kat blog yg nurul bg link tu..

hehehe..
nurul makan yg macam dalam capsul tu..
perubahan mmg ade..

and kepada yg ckp die kuar jerawat byk2..

mybe patut berhenti or tgok dulu camni..sbb kdang2 kulit jenis macam2..

ok??

Putri Malu @ ima salsuzaima said...

waaaa..ramai yang nak jadi cantek. hehehe

umiabie said...

wah mba pinter ya ngerawat kulit, terima kasih yah sudah berbagi..

Salam..

misyamissyou said...

sis, cm ne nak dpt air embun tu..i mean..cm ne nak tadah?

akmar dean said...

thanks for sharing nurul. :)
tp sy jenis yg tak mkn ubat. so vco tu klu mkn rasa cam ubat ke apa? takut nk beli nt tak mkn rugi je kn. :)

Anonymous said...

sy pun nak kongsi petua, kalau muka rasa mcm mengelupas or something yg x selesa, gosokkan bawang putih kat muka. nnt muka kan halus dan licin tp jngan tiap hari terbakar nnt muka 2... lgi satu, air beras yg tengah menanak senang cerr tngah menggelegak, amik air nasi 2 yg pekat then sapu kat muka biarkan smpai kering then bilas... selamat mencuba

Ecah Shafiee said...

bukan xnak amalkan vco..aritu dah try mmg slera mkn terbantut..x dptlah..den dah la kurus..terus stop..makin kurus lak nnti..

Nur Aju said...

vco ok ke sis?da bnyk update psal vco nie..tingin nk try.. :)

syamimi fatin said...

oh i love vco! hehe ^_^

shidee said...

hai.. nice blog.. beautiful picture.. i love it..

if you have time come to visit my blog http://shidee08.blogspot.com/
do not forget to follow me..

thank you..
hehee..=)

Nur Syahirah Hainan said...

muke sayer bjerawat...xnk bantu sayer ker>>.dtg la jlan2 kt blog sayer..

alexa yussida said...

pompuan kena jaga jugak kecantikan supaya suami tak larikkk...hehe

josrevalution said...

salam...petua2 yg ringks n mdhh tuk d gunakn..n d cuba..tq2.. nti sa gtau my wife mncubanya...hehe.. i folo u.. folo me back yer..
cara supaya right klik dan hight light teks tidak berfungsi di sesebuah website(blog)

Farahiyah Khadijah Ambri said...

baru terjumpe satu blog ni promote psl VCO. die ade suggest gak CiksuCatalyst. then, awak plak suggest. kene try la! hehe :)

wawa candies said...

hello..
drop ere ti ask something..
VCO ape yg u gune??
how can i get it??

WafiCo ShawlS said...

dah try vco hampir sebulan..result yer kulit kurang jerawat..and dapat kurangkan berat badan (because sy gemuk)hihihi so sokong jika pada yg belum try vco..kena try makan..its just mcm vitamin.

rAyHan_eLLyaNi said...

salam sis..
yani mmg suka sgt baca tips2 berkaitan kecantikan...

yani da mkn n try VCO dkt 3 bln da...alhmdlla..jerawat da jrg tumbuh..n ble apply VCO kt muka jerawat mudah kecut n then ilang...

cume mslhnye skrg nie juz nk ilangkn parut2 jerawat n mengembalikan kecerahan d muka je...

bru nk try cara sis nurul dgn wt masker t0mat0+ putih telur..hope menjadi la..

sis ade petua x cmne nk ilangkn parut2 jerawat???

kalau ade masa2 free, jom la singgah blog saya.. www.yanieluvislam.blogspot.com

rAyHan_eLLyaNi said...

salam sis..
yani mmg suka sgt baca tips2 berkaitan kecantikan...

yani da mkn n try VCO dkt 3 bln da...alhmdlla..jerawat da jrg tumbuh..n ble apply VCO kt muka jerawat mudah kecut n then ilang...

cume mslhnye skrg nie juz nk ilangkn parut2 jerawat n mengembalikan kecerahan d muka je...

bru nk try cara sis nurul dgn wt masker t0mat0+ putih telur..hope menjadi la..

sis ade petua x cmne nk ilangkn parut2 jerawat???

kalau ade masa2 free, jom la singgah blog saya.. www.yanieluvislam.blogspot.com

rAyHan_eLLyaNi said...

sis..cmne nk order sabun susu beras 2 yeaz???

**::CIKNUURUL::** said...

nk try VCO,tp xde ek stokis area jhor?,.hurrmm,.pyhnye la nk cri stokis area sni,.nurul tau x?,.huhu,.

.cik yaya. said...

boleh order VCO dengan yaya yee..
babygorjes@gmail.com

.::: Princess MOMOY :::. said...

wow...tip terbaik
thx sharing
tapi momoy nyer skin buat apa pun makin gelap dan gelap
sebab kerja momoy tak membenarkan kulit momoy putih seperti dulu
huhu...
Cara Test Kualiti Keyboard Komputer Korang"
Momoy dan Mee Maggie"

efa fairuz said...

amboi! memang betul org ckp, kulit putih lagi susah nak jaga kan..

akak tak putih pun, dulu2 rentung je,kulit dah la tak berapa nak cerah, pastu sunburn.. pastu xde duit nak pakai ape..

then mama ajar pakai bedak sejuk kat muka sebelum tido.. pastu pagi2 basuh muka dgn timun sagat yg baru kuar dr peti sejuk, wahh mmg best.. kulit dah la jadi cerah, plus takde jerawat satu pun.. semua kwn2 jeles je sbb masa tu semua naik jerawat kan..

hehe bile dah beranak ni tak sempat dah nak buat semua tu, tp ade duit sendiri boleh la cari product yg sesuai dgn kulit alhamdulillah.. hehehe

ZUA said...

saya pakai krim safi kotak hijau tu je..kulit saya mmg so far tkde mslh..ramai jgk tanya pakai apa..tkde apa2 petua..paki krim safi tu je..sure gebu

ZUA said...

tk yah susah2,pakai krim safi rega rm4.50 tu je..pakai waktu mlm,siang sapu olay tu je..minum coco colagen power plus,saya ada jual rm60 cmpur pos..spa nk ctc saya..kulit saya pun tkde mslh..alhamdulilah

Shue Aida said...

VCO mmg the best.
shue pun dah lama dah gune :) mmg good

Anonymous said...

Kulit cerah naturally????tapi warna kulit muka akak jauh je beza dengan warna tangan akak..
Pelik.....

LIYANA MASTURA said...

Jeles tengok muke kak nurul:( Flawlesss! hehe. Nak tnye, bpe lame akak amek masa nak hilangkan jerawat dengan tomato mask ni?:)

ain said...

pakai vco bagus sgt... sy smpai dah jd agen... harga pasaran 39.90 vco keluaran catalyst.. tp ambil dgn saya hanya rm 37.50 sebotol.. kalao ambil 5 botol sy bg free postage.. kalo nak hubungi sy 010 2218854.. ain

I am Me said...

cantik. :) cmne sis hlangkan jrwt dlu?

MakBunge's said...

Bw ..jom singgah http://makbunge.blogspot.com/?m=1

MakBunge's said...

Bw ..jom singgah http://makbunge.blogspot.com/?m=1

MakBunge's said...

Bw ..jom singgah http://makbunge.blogspot.com/?m=1