18 November 2010

Tips nak dapat kulit awet muda, cerah dan gebu!wajib baca!


hi guys im back with some tips..
suatu masa dulu..aku dibelenggu masalah jerawat, scar, dan masalah kulit sensitif.ni semua time aku mula2 period then disebabkn nak hilangkan jerawat..aku guna macam2 produk tapi kesannya..muke aku waa..makin teruk..then, atas nasihat mak aku..aku ubah cara penjagaan kulit aku..so now..aku nak share tips kat korang camne nak dapatkan kulit yang cantik, cerah, gebu dan sihat..

so, let check it out babes!

1. pastikan korang guna pencuci muke yang berasaskan susu..coz sabun pencuci tu akan buat kulit korang kering, but the milk will make it balance..aku guna pencuci susu beras yang harganya cuma RM5.alhamdulilah..memang kulit aku berasa lembut dan tidak kering..kulit kering akan buat kulit kita nampak tua dari usia.p/s: sabun ni xde jenama..buatan org kampung..asli punye..ada yang jenama bb cosmetic.mmg betul2 susu beras..nurul beli kat kedah..sebab made in kedah..kat tempat lain xsure ade ke tidak.tp mmg sgt2 mujarab.

2. percaya cakap aku..produk2 yang berasaskan kimia sangat tidak elok untuk kesan jangka masa yang panjang.mmg time pakai cantik, tapi kecantikan tu nampak mcm x natural..kesannya, kulit kita akan cepat nampak tua dan rosak.so try tuk pakai produk2 yang berasaskan alam2 semulajadi..

bff and roomate..tengok kulit diaorang..licin kn?

3. try petua ni untuk dapatkan kulit yang cerah dan awet muda. korang ambik tomato, ramaskan dengan putih telor, dan letak kat muke macam masker tu. amalkan selalu.paling tidak, 2 minggu sekali.frankly speaking. aku dulu mase ade scar kat muka, hari2 aku buat, lama2 scar tu hilang, kulit jadi halus sangat, pastu jerawat pon xtumbuh. yang paling ketara, kulit jadik tegang dan gebu cam kulit baby. petua ni aku ngn bff aku termasuk jugak roomate aku pon amalkan..xdinafikan, kulit diorang memang licin dan gebu lepas amalkan petua ni

4. ni petua nenek aku ajar nak dapatkan kulit yang cantik dan berseri. make sure masa korang bangun tido..before korang gosok gigi dan mandi..korang at least minum segelas air suam/masak. reason die pon aku xtahu sangat tapi kata nenek. mulakan hari kita dengan segelas air sebelum buat benda lain termasuk gosok gigi, insyallah, badan sihat dan kulit akan jadik cantik secara semulajadi..

5. aku adalah penggemar sayur dan ulam.paksa diri korang tuk makan sayur dan ulam coz memang terbukti berkesan tuk dapatkan kulit awet muda.dari kecik, aku memang suka makan sayur dan ulam, dan alhamdulilah..ianya berkesan.

6. nenek aku jugak pesan..kalu mandi, basahkan kaki terlebih dahulu..baru kepala,..tujuannya, xnak sel2 dalam badan kita terkejut( aku xtahu sgt). tapi kata nenek..nak badan sihat, nak kulit muda dari usia, otak cergas..basuhkan kaki dulu baru kepala..ni memang benda wajib aku amalkan dari kecik.

7. jangan sesekali korang basuh muka korang ditengah2 cuaca yang sangat panas..or korang baru balik jalan2 and korang rasa sangat panas muke korang, so korang basuh.DONT! itu akan buat kulit korang cepat berkedut, seakan hangus dan terbakar, akan menggelapkan kulit korang. so, make sure, korang biarkan dulu sekejap, hingga rasa panas kat muke ilang, or basuh muke di dalam suhu yang sederhana..

8. bagi mereka yang berkulit jerawat..setiap malam..amalkan basuh muke dengan air suam..dan amalkan petua letak tomato dan putih telur dimuka selain letak ubat jerawat dekat jerawat.kesannya mungkin agak lambat, tapi secara semulajadinya..jerawat akan beransur2 kering dan parut akan beransur2 hilang.(ni lah yang nurul lakukan time jerawat bermaharajalela dimuka dulu)

9. sebolehnya..setiapkali nak basuh muka, make up or apa2 saja..mulakan dengan selawat..baru muka berseri2 okey..insyallah..:)

i believe in natural..

p/s: That which is striking and beautiful is not always good, but that which is good is always beautiful..:)
p/s/s: natural is always good.!
sekadar gambar hiasan

sebarang petua lain, or pertanyaan or cadangan..sangat2 dialukan..insyallah setakat nurul leh bantu..nurul bantu dan berkongsi dengan anda semua..

hope this tips dapat membantu korang...love u all from the bottom of my heart!

215 comments:

1 – 200 of 215   Newer›   Newest»
AM SYA said...

aritu sya pon nk amek sabon tia tuhh~~tp dh bnjir kn xdptlaaaaa T_T

Khumaera Ismail said...

like this entry =)

asfira aminuddin said...

suka sgt tips ni. thanks babe! :)

Ari Blog said...

thnks nurul...hihi..:)

sab said...

hehe. ni dia la petua yg kak nurul ckp yek. hihi. tq. tpi..dgn putih telur tu geli la. haih..

NADIA RAHIMI said...

macam tak percaya you ada prob jerawat! anyway I nak try la petua tomato tu. makan dulu baru letak kat muka.hihi. thank you btw! :)

BLADE EDGE said...

salam nurul...

antara my fav, ulam n sayur..xtau pulak ada some advantages..patut la kulit saya x naik2 jerawat..hahaha :-D

1st tip tu blh la suruh adik2 try lepas ni..

anyway, x nafikan maybe petua2 ni la yg buatkan nurul nampak cantik slalu :-D

Eija Azizah said...

tips yang amat berguna..
tenkiu akak lawyer..hehehe ;)

Anonymous said...

Nak tanye, awak ni model ke??

t e m b u m e said...

hikhikhik~
suke2!
betul-betul2 petua nenek moyang ni sebab nenek byk bg.
ngeeehh~

thanks dear!
:)
akan diamalkan
:)

FATIN FARHANA MIDZAN said...

akk, ape nme produk yg rm5 tu yeh?

t e m b u m e said...

hikhikhik~
suke2!
betul-betul2 petua nenek moyang ni sebab nenek byk bg.
ngeeehh~

thanks dear!
:)
akan diamalkan
:)

sembil9n said...

wah..tips yg berguna! :D

Anonymous said...

nurul cntik..
kalu tomato tanpa putih telur tu boleh x?nak letak putih telur cam geli jer??

berkesan x?

Puteri said...

thanks 4 de tips..nak amalkan..
nak.nak!!
nak kulit cantik mcm nurul gak.

deena khalil said...

say anything readers but please dont hurt me.thanks.
--->i won't hurt sweety like ya:)
anyhow,thanks for the tipsy!

Emilia Emira said...

thnx for the tips!~

FarhanaFabulous said...

nurul..tanks 4 the tips..nak try la..sbb pimples ni selalu je naik bile PMS..annoyink betol la :] folo u dear..

FarhanaFabulous said...

nurul..tanks 4 the tips..nak try la..sbb pimples ni selalu je naik bile PMS..annoyink betol la :] folo u dear..

secantikmanis said...

thanks sis untuk petua nya
btw mana nak cari pencuci susu kambing harga rm 5?

Amir Naufal said...

perghhh!!!!!...
sngat suka petua ini..
tx sngat2 nurul..
nnti amir nk try ikut..haha..:D

Siti Noraisyah said...

Setuju!! masker yg kite buat sendiri tu lebih bagus drpd yg kita beli.. dulu pun siti selalu amalkan petua ni utk dptkan kulit gebu licin.

Bahan2:
- beras
- serbuk kayu manis
- asam jawa

Cara:
ambil segenggam beras dan goreng dalam goreng tanpa minyak, hingga kekuningan. Tumbuk atau kisar gunakan pengisar kering supaya jd serbuk halus. Campurkan dgn serbuk kayu manis, anggaran sesudu. Boleh simpan dlm bekas kedap udara.
Utk jadikan masker, bancuhkan bahan td dgn air asam jawa yg pekat. gaul sebati, jgn terlalu cair @ terlalu pekat. Sapukan pada seluruh wajah, biarkan kering, kemudian bilas dgn air suam.

p/s: pastikan masker ni jgn dibiarkan terlalu lama pd wajah, max 15minit je. sbb serbuk kayu manis tu bersifat 'panas' pd kulit.

Elin said...

hi..

gud info :)

iamnerves said...

dear..
thanx 4 d info..
tapi i xla terdesak sgt nak gebu camtu..
sbb i lelaki kan..
kalau jambu sangat
nanti i kene kejar dengan anak ikan..
aww..mak tak sanggup nyah!!

=p

Encik Tikus said...

banyakkan minum air susu, hehe =D

Loyar Lawa said...

hehehe betol2 ape yg nenek ckp. thx 4 sharing

Siti Noraisyah said...

pencuci muka susu jenama ape Nurul guna? ade ek yg RM5?

Ain Atika Zailani said...

wahhh bagsnya ptua orang tua...sememangnya sayur2 boleh jadikan kita lebih cantik...=)

-telordibasuh- said...

hehe..care paling berkesan amik wuduk je

Cik Lelayang said...

patutla kamu cantik ... suka tengok ... hehehe tq for the tips ! pasal pencuci muka tuh .. leh ke post ke johor :)

raudhah.... said...

salam..ye ke sis? saya pakai safi gamat tu je..hehehe..dulu masyaAllah, muka tak macam muka org, skang ni bawu muka girl ..hehehe..nak cuba la petua tomato sis tu. Lagi 1 sis, nak tanya bedak tu takder jenama ke? Boley ke sis amik pic tu dan publish kat sini. Nak tahu gak. Semoga perkongsian ilmu sis dipergandakan pahalanya oleh Allah. Amin.

norhatizah mohamed said...

the best~ insyaAllah sy try. thanks kak. love you :)

raudhah.... said...

salam sis, ye ke? Nak cuba la yg tomato tu..tapi kan nak tny pasal stuff yg sis guna dr kedah tu. Kalu boley amik pic tu dan publish kat sini. Sng kitaowg carik t. tq. =)

mISs nIEyZa said...

wah nk try la..tq sis..=))

Chunk Sengal said...

laki bley buat x petua nie? >.<

Razif Radzi said...

Berwuduk 5 waktu pun membantu.
Tentang susu beras tak plak pernah dengar kat kedah ni. Yang saya tau, wanita cantik kat kedah ni pakai bedak sejuk masa nak tidur. Hmm.. Petua ni juga amat sesuai untuk para isteri supaya disayangi suami.
Buy original
See original.

Shahrul Shaharuddin said...

Salam By,

Kalau kulit haku nie yg berjeragat and hitam2 ni cane lak? ke kulit laki mmg cam nie?

zarifahmr said...

jerawat dengan kulit muka memang sebati. tomato and egg are very good and friendly to skin. i've try it! licin dan gebu je rase ;)

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

oohh, betul tu nurul..mak naz plg suh naz wat yg no 4, tu jgak yg mak amalkn hari2...tapi kita yg muda2 ni slalu lupa plak..isk2, psl tomato tu...seyes btul, mmg akan wat muka kita licin, nak lg bila kita rajin makan...dlu time remaja2 suke, makan mentah2..ratah jer mende tu cam epal..tapi lately ni..adehhh.....
muka naz tak bermasalah jerawat, bnda tu dtg time bulan2 tgh mengambang jer..hehee...yg leceh skrg, parut jerawat tu...tak tau camne nak bg ilang :(

Syeeda Sobbihi said...

patutla nurul sentiasa cantik! amalkan petua nenek ye.. bleh cuba nih.. he :)

The Sharkox said...

Ok...terima kasih...

nak kena cari kambeng pulak lah lepas ni..nak kena perah susu dia.

Nadia Khan. said...

thanks fr the tips! :D

cimut munniey :) said...

suka entry nie! badewayyyy, if tomato dgn telur tue take time yg lame gila x nk hlngkan scar?

thx badiahhh! <3 you :)

ninaaziz said...

hee akan ku cobaa :D

nadia said...

wah..
thankz nurul..:)

Aliya Jaafar said...

nak kena try ni :) mintak dpt kulit macam awak.. heee

crayon said...

hehehee.. kulit syg cam lobak la.. prasan ja kulit licin.. hahahaha.. syg nurulbadiah

cHempaka dewi said...

tips yg amat berguna!

Puteri Iqa Izyan said...

nice tips sis! :D

mne dpt sabun tuh?nk jgk.hehe :P murah..

yg no 4 tuh, dr fadzilah kamsah pun ade pesan ;)

tak boleh paksa makn syur.nk muntah.huhuhu

no 6 tuh mmg sunnah Nabi. sy pu selalu buat cmtuh :P

Puteri Iqa Izyan said...

nice tips sis! :D

mne dpt sabun tuh?nk jgk.hehe :P murah..

yg no 4 tuh, dr fadzilah kamsah pun ade pesan ;)

tak boleh paksa makn syur.nk muntah.huhuhu

no 6 tuh mmg sunnah Nabi. sy pu selalu buat cmtuh :P

♥..permysuri_hati..♥ said...

nurul nk jgk sabun susu beras 2....cik mas cari lame dh...x tau nk dpt kan kat mane..sedey.. :(

Nurulbadiah Lai said...

saya smart: thanks awk..

sya: okey kali ni sya beli ye sabun tu

khumera: thanks dear n try praktis k

asfira: welcome babe..

ari: welcome encik

sab: ye2..yg ni lah yg sis gtau..sab try k..

nadia: heheh..dulu dear..time i mase mule2 dtg haid..lame gak..dlm 2, 3 tahun//welcome..hope u can try ye

blade: heheh..ulam mmg bagus bro..hehehe..mekaseh bro..for the nice compliment

eija: try ye dik..same2 syg

tembune: dear..mg kalu petua org2 lame bergune..tgok org2 tue dulu..dh tua pon sehat lagi kn

fatin: produk tu xde name syg..die buatan org kg

sembilan: hikhik..encik cube lah

Nurulbadiah Lai said...

anon: kalu geli..xpe..letak tomato pon xpe..ramas2 tomato tu..then tempek kat muke//biar kering baru basuh

puteri: same2 dear

deena:hehehe..thanks dear..cube ye syg

emilia: welcome honey

farhana: pimples jgn kutil2 taw..biarkn..lame2 die ekring sendiri..ok

secantikmanis: same2//buakn susu kmbing syg..susu beras tu..ade kat kedah

amir: hahah..try la amir..bagus tuk kulit

siti: siti mekasih kongsi petua..thanks..nurul pon nk try la

elin: thanks elin

iamnerves: hahhaha..so gay!

tikus: ye2..tu fav nurul gak tu

loyar lawa: same 2 dear

Nurulbadiah Lai said...

ain: sayur mmg terbukti berkesan!

telor: tidak dpt disangkal lagik..hehehe

lelayang: mekaseh dear..oo..berminat dan nak ke?insyallah boleh usahakn

raudah: okey nti sis letak ye gmbar..raudah try k..insyallah dengan ikzin allah..kulit jdi licin n cantik

norhatizah: mekaseh syg..love u too dear

mis nieza: okey adik..cube ye

chunk: laki pon boleh je nyah..hehehe

razif: sgt2 setuju..klu bedak sejuk kena pakai lame sampai pagi..tu yg xbest pon

sharul: kulit jeragat..try letak telur kuning lak..berkesan gak

naz: iye2 syg..parut tu..try letak alovera..sapu2 kat situ..cepat gk ilang

syeeda: mekaseh dear..try ye

Nurulbadiah Lai said...

sharkox: erkk?€?hahahhaa

nadia: same dear

cimut: xde la lame syg..cume mule2 die akan pudarkn dulu..lame2 ilag..tp kesan die mmg secara semulajadi..xmcm gune produk..cntik sekejap je..

nina: sile syg cube ye

nadia: same2 dear

aliya: insyallah..try ye dear

crayon; mencikkk awk..:(

chempaka: yup2..try ye dear

iqa: thanks dear..betul2..nabi pon ade amalkan kn..:)

Cik Lelayang said...

bermint la dear....mcmna eh

εїз Cik Fasya εїз said...

dlm bnyk2 tuh,ade jgk la yg fasya amal..mcm basahkan kaki dl..nti nk try la yg masker tuh..wah.mesti wase segar bugarr je muka tu kn..

Amirrah Zawani said...

info yg menarik..
patutlah dia cantik.. :)
nurul,, nak tnya yg pencuci muka susu beras tu beli kat kedai mana?? sy nk pg cari.. sy stay kat kedah :) hee!!

chenta said...

nak try petua yg tomato n putih telur..thanks 4 da sharing, dear! ^_^

soffea said...

nurul :)
thanks for sharing tips ni.. i nak try sgt yg no 3 tu :) muka byk scar la.. nak flawless.. huhu..

starzieti said...

wah ! tips yg sgt2 bergune dlm wktu2 skunk neyh..parut jerawat degil sgt, susa nak ilang..pas neyh kene try gne tips neyh..trimas ! =D

SweetyMui2 said...

wohh petua yang tomato n telur tu 1st time dengar. nak try la..thanxx nurul :)

Sophia Rani said...

wow!! gud info ya.. yeap.. i agree sgt dgn produk yg popular tp byk kima tuh tak elok...

2 H@T! MeN j@D! 1 said...

sabun susu beras tu kat mana beli dear?nak trylah..
thanks info sgt2 berguna..yg tomato tu mmg berkesan..tambah lagi satu : wat jus tomato,timun & lobak merah..kisar sekali N minum tiap2 hari.sedappppp sgt dan sgt berguna utk kulit..menjadikan kulit gebu cam nurul:)

Rara Farah said...

kulit rara pon ade jrawat..parut2..geram ase nk tonyoh2 je...huuhuh...nk try tips akak tu kot2 menjadi...bese2 gune tomato jer..hehehe

nur husna said...

KENA CUBA ! haha.
ptot kaka dh comel mngalah kan brbie doll. ini rasianye ye. haih. nk jugak. haha

Amalina Jo said...

mama saya pun ada jga suh mkn tomato , nnti kulit cntik jep tp sya tak sukalah , so nak ambik petua kak nurul buat jdi masker tu (:

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

thnx dear, naz akan cuba ni :)

Cik Su said...

nanti cik su pun nak cuba gak la

misyamissyou said...

huk..i wish i'm not this lazy..nak cantik kena rajin kan..heee nanti nak cuba..love this post!

♥..permysuri_hati..♥ said...

nurul x jwb soklan cik mas...sedey... :(
*tetibe* hee...

Fatul Akrul Ramli said...

tips nak jadi hensem ada tak?? ngeh2..

Nurulbadiah Lai said...

permaisuri hati: cik mas..sabun tu..kat kedah ade..kalu kat kedai2 jamu..besanye ade..cik mas try tnye..sabun susu beras..

khalija ibrihain said...

sis nak jugak sabun tuh :) ill try ! :P

alexa yussida said...

4,5,6,7 alhamdulillah dh amalkn dr kecik juga...tp mane mau cari sbun beras susu disini,,syg poskan!!kekekke..maceh laling for the tips..:)
1 more thing..amalkan bace 'doa ketika melihat diri di cermin:)

nurul!!!sayangg nurul sgt2:D

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

kakak ! zama xmakan sayur la. hehehe. mkn buah pun ok jugak kn?

btw, zama slalu mkn supplement name die Evening Primerose . bagus utk perjlnn darah n kulit :)

cik EPAL said...

tomato tu salu dengar tapi tak penah wat. hehe. tapi ada gak dengar orang letak tomato lepastu letak susu tepung. tapi nurul letak telur. boleh kot both. hee

nadia farihah anuar said...

waa . nak cari laa sabun 2 ... no wonder la sis sye sgt cantek !!

Cheno said...

waaa bestnyee! nak try tapi konfem i try sehari je.esok dah malas.bnda ni kene rajennn buatkan.Y_Y.muke ni byk gile jeratwat.xtau nak buat ape dah.btw,nak try la sabun susu beras nnt.thx for the tips nurul :)

balqish jaffri said...

ooowh!!!thanks!!
its time untuk hilangkan parut!

AiDa AzRyN said...

Thanx 4 de sharing~ ngeee~ ;)

Djev0jk@ said...

nk gak sabun susu beras 2..tp sy kt KL..cmne ni..huhuhuhu..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

salam dik...mcm ne nak beli susu beras tue yew? kirim blh? serius nie...

kalau blh..bg tahu kat chatbox akk yew.pertolongan awk amat akk hargai.

p/s: tq sharing tips kecantikan. tgk org nye pun mmg cantik..

Rebelle Me said...

nak try jugak!!!
tapi mana nak dapat pencuci susu beras tu?
(:

✿....rossa alina....✿ said...

thanks for sharing the tips.. :)

alinac lover said...

waa.. btol2..yg asli itu bagus~

aibaks said...

nice info..thanks

Ain Tralala said...

nice tips lar cik nurul ;)

teruja nak cuba yg no 3 tue.. tp kan brape lama kita nak kena tempek benda tue erk?tunggu smpai kering baru cuci erk?

ecah said...

nurul..ecah ade mslh kulit berminyak and jeragat and jerawat..pendek kate muke x bape okey lah..tp bila time blajar jerawat x kluar juz muke nampak cam lebam..sdgkan x berjemur pon..tp bile balik umah(kg) jerawat mule naik tp nmpk cerah sikit..ecah mmg da cube mcm2 produk tp xde yg berhasil..kalau ade pon natasha tp xkan selamanya nak pakai kan??kopak lah duit..ahah..
nway..thankz for the info..i will try ur petua..nampak sgt mujarab maybe..insyaallah..

liyana aziz said...

banyak gila petua! leh praktik ni.. muahahhahahaha.. tq kak nurul!

Encik Psychopath said...

patotla... ;)

My MiRa said...

sayang! buat masa ni mira dah gunakan sabun susu kambing yang nurul hadiahkan....and mira jugak dah ambik putih telur campur tomato then sapu kat muka.....sekarang mira nak cuba tips2 kat atas tu yang mira belum buat...

cimut munniey :) said...

cik nurul badiahhhh! thankkkk syg :) <3 awak :) insyaAllah kita amalkan! badewayyy, ecece byk soklan nieee.

ehmmm tak payah asingkan ehy kuning telur tue? thx :) <3

mengenaldiri said...

salam..
wah, tq sbb wat entri ni..
suke3
:)

Nurulbadiah Lai said...

cik lelayang: owh berminat?msg nurul kat fb ye..t nurul tgok camne..

fasya: try syg..miracle taw..nurul kalu letak tomato..kulit merah2 pink je..mmg jadik gebu

amirrah: owh..bayk je syg..try cari kat kios2.yang ade jual cosmetic2 traditional..jitra ade..kat AS pon ade..ckp nk sabun susu beras

chenta: kalu jadik gtau nurul ye..hehhe

soffea: syg try k..selain dari tuh..try letak alovera kat scar tu..cepat gk ilang

starzati: okey dear..u can try..mdu n alovera pon bagus tuk ilangkan scar

2hotmen: sabun tu nurul xtau la kat tempat len ade x..tp kat kedah mmg ade..cakap je nk sabun susu beras..die petak2 kaler putih..try cari kat kios2 yg ade jual cosmetik2 traditional

rara: oh jgn tonyoh2 ye syg..try k..tomato tu mengebukn kulit..telur tu menegangkn kulit

husna: hahaha..okey dear..try ye..ade perkembangan gtau akak

lady XOXO said...

hye dear.. wah lambat XO nk komen ni.. sorry kemarin n tadi pg komputer XO ada virus.. ni baru dah ok..

wah dear.. NICE TIPS dear... leh help me alot.. tu ar dear.. la ni muka xo klu naik Jerawat tingaikan scar ar.. so leh ar try ur TOMATO MASK tu.. insyallah leh ok er.. ekekek.. kamo ni mmg tak sep kan..selalu kongsi tips2.. thats my gurl.. aiceh.. ahahahh

tapi paling suka last nyre tips.. toi2 dear aper pown kena lah mulakan dengan selawat, bismillah insyaallah berseri denga natural nyer.. lagi satu hati mau baik kan dear.. cam kamo tu cantek natural.. suka xo tngok.. ni baru xo tngok macam mana ler klu jumpa depan2.. pengsan per. .waaaaaaaa dear mai penang klu bgtau XO tau

Nurulbadiah Lai said...

amalina: kak nurul pon xsuke mkn tomato..tp letak kat muke suke lah..try ye dear

naz: sila try!jdi gtau nurul taw

cik su: insyallah jdik..cik su try ye

misya: klu mls mmg xjadik la syg..dulu pon nurul mls..lame2 okey dh..rajin taw

fatul: nk jadik hensem?dh ensem kot..xyah jdik2 ah..hehhee

khalija: kalu nk leh msg sis kat fb..sis tgok camne..sape2 nk..sis g beli sekaligus kat town n pos

elexa: wah..baguss syg sy nih..pos kat rusia xreti n xtau bile smpai..heheheoh ye2..betul2..bace doa..insyallah..sygg alexa

zama: ye syg..sis dulu time2 remaje mkn gak EPO tu..mmg bagus tuk kulit n dalaman wanita

cik epal: hahaha..kalu letak tomato ngn sus pon boleh..tp susu xmenegangkn..kalu telur..die menegangkan kulit

nadia: cari la syg..insyallah sesuai tuk kulit..thanks dear

cheno: oket dear..u try carik sabun tu n try letak kt muke k..same2 dear..rajin taw!

balqis: yeah!!chayok2 dear

aida: welcome dear

djevojk: kalu nk msg nurul kat fb ye..

kino: ooh..kalu akak nk..akak msg kat fb sy ye..insyallah sy leh belikan..n pos

rebella: kalu u nk dear..u leh msg me kat fb..i try tgok sape nk..n i leh beli sekaligus

rossa: u r welcome dear

alinac: yes..yg asli tu bagus kn

aibaks: welcime encik

Nurulbadiah Lai said...

ain: iye..smpai kering ..kalu nk lame2 pon boleh..biarkn die sebati dlm kulit then baru basuh

ecah: kalu yg kimia byk2 tu..die cntik sekejap je..pas berenti pakai..die akan jadik balik kn?so try care yg traditional dulu..hasil die mybe ambik mase tp insyallah..die berkekalan

liyana: hehehe..sila praktis comel..

encik psychopth: hhehehe

my mira: hehehe..kn jadik kn syg??mira pon pakai kwn2..die ckp kulit die mkin lembut..kn mira??okey cube taw yg lain2..insyallah jdik

cimut: ehh syg..asingkn..mase nk ambik tu..tebuk sikit je telur tu..n kuarkn putih telur tu..letak sikit je..then bakinye letak dlm peti ais..tomato pon ambik sikit je..then rama2 letak kat muke..so nti esok ke nk buat pulak..ambik je yg baki dlm peti ais tu..n buat lagi..xmemnbazir okey..

mengenal diri: same2 syg..:)cube k..

cimut munniey :) said...

kakaaaaaak badiaahh! xpe xpe kita dah bace kali ke 2 dahhh. puth telur jekaan? :)

Anonymous said...

salam nurul..nak share skit..
saya dh try letak tomato tu ngn telur tu..mmg menjadi la..lepas basuh..kulit jadik licin n lembut..
time sy letak telur tu..kulit jadik mcm ditarik..mybe tu kot jadik tegang

tips tu bagus..cuma sy nak tmbah..
apa kata..lepas buat masker tu..letak madu asli..tempek kat muke..termsuk kat bibir..

saya buat semalam..and 2x ganda jdik lembut and gebu..
nurul try ye..

thanks 4 de nice tips

-akmal syafini-

Siti Noraisyah said...

Bru je nmpak de org jual produk susu beras ni kan FB! Huhuu.. mmg lakula produk tu lepas ni.. cik Nurul dh jd duta produk x rasmi ni.. hehehhe....

saya_smart said...

awkkk!!mane awk nih?huhuh..rinduuu awkk si cantik manis..hehe

F.I.C.K.R.Y said...

Untuk yang berwajah sawo matang seperti saya dan masih tidak dapat kulit cerah walau pon menggunakan produk pencerah muka berbanyak kali... jangan risau.

Fikk ader satu tips yang akak Nurul lupa nak selitkan hahahaa..


Tempek saja bedak opera cina tebal-tebal, konform hasilnya amatlah mujarab.

Korang boleh mencuba tepung sebagai alternatif lain...


Selamat jangan mencuba!
;P


Tips urus bayi korang~

eiffel said...

sabun susu beras?hurm...biasa dgr sabun susu kmbg...

hOoda :) said...

akak, muke saya berminyak la.
hopefully, entry akak nie membantu saya. tengsalot :D

~fisha~ said...

salam dear! wah cptnye follower die bertambah, n must be traffic jugak naik. n jugak, mesti nuff bayar banyk.. wah, jeles2.. hehehe!

dear, kirim sabun 1, muahaha,, seyes ni.. niway, demam er, dats y senyap je blog lately. sob3.. ^_^

nina syakina said...

nak chantekk mcm sis juga... hihi

My MiRa said...

heeh betol2 menjadi tau...hehe

hamzah ian said...

wahh.. cantik2..

sui nawi said...

Nice infos dear (:

Hamizah Syamimi Supian said...

thanks for these useful tips nurul! nanti nak try lah tomato & putih telur tu ;D

... said...

salam..
syukran..
ada tambahan.
bagi mereka2 yang tinggal di jepun atau pun di mana2 lokasi yang mana buah ini boleh didapati,alhamdulillah..
cari buah yuzu yang macam buah lemon, bentuk dengan warnanya yang pudar sedikit..sapukan isi perahan buah yuzu kat muka, 2-3x semingu ( tenyeh2 kat muka ) atau pun jadikan ia sebagai air mandian spa. buah tu dipotong kepada beberapa bahagian, dan isi yang telah dipotong,direndam ke dalam air..biarkan isinya bersebati dengan air selama lebih kurang 15 min sebelum masuk kedalam tab / takungan air mandian tersebut. amalkan selalu untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.insya'Allah.

Sophie Al-yahya said...

nak try la tomato ramas dgn telur nie..

mRa amira said...

akan mra cube tips2 di sini =)

Fatin Liyana said...

nurul pny kulit mmg cntik! suke tgk hee
kte dah ade pimples sjak bali dr bali dem! hehe tq for the tips girl!

Wahidah said...

nk try la tips ne..

kt sini dh la kering..so mmg muka jadi keringgg

:) said...

nak amek boleyy? boleh share~ ;)

i am S!L4H.. said...

wahhh sis nurul wat cmni erh...
nk jgk kulit cm sis...heeee

MrShah53 said...

bgus2..turunkan petua daripada nenek moyang..=)..

ecah said...

sis..cuba sis beli banyak2 sabun beras tu..and jual kt blog sis ni..honestly ktorg nak beli!!

Nurulbadiah Lai said...

thanks 4 de nice and lovely comment..
i do cherish it.love u all:)

Anonymous said...

terima kasih banyak banyak banyak banyak.. tak sbr nak cuba petua ni :D

.
.

.
.

tapi kaaannn... rasa mcm syg plak nak ramas tomato tu.. sbb kita sukaaaaaaa sgt makan tomato... hihihi

takpe.. takpe.. nak kulit cantik kena 'kuat'kan semangat

:D

terima kasih sekali lagi sbb tak kedekut ilmu


-pembaca senyap-
:D

Nazuha Nasir said...

dah try tomato + putih telu..besh je muka ai rase..hehehe

Nazuha Nasir said...

dah try tomato + putih telu..besh je muka ai rase..hehehe

HonEyBuNNy said...

mahu cuba jgk..thanks kak nurul yg cntk....

BeYLa! said...

oh thnks fer the tips! muke kakak putehh sgt. akk ltk ape? hehe.

FiZ said...

a very good one...thanx 4 sharing dear...

pstt...ce letak pic sabun tu...serius...bermint ni...kita dah dkt dgn awk ni.nk tau gak jual kt ne ;)

Melati said...

Nurul, thanks for the tips - ramas tomato dengan telur. balik i nak buatlah. mungkin itu boleh buat i jadi berseri dan ada bf, huahuaaaheee =)))

I pun amalkan minum air masak lepas bangun tidur. =)

aryna said...

salam sys,kite aryna,dari melaka,nak sangat sabun beras susu tu,kalau boleh,nak sys carikkan boleh??kalau boleh nak borong ,huhuu,dalam 4 ke,:)
1 sabun tu 5 ringgit kan??
pleaseplease,kite nak msg sys tapi tak boleh pulak kat fb tu ,:(
sys bagi contact num sys ,and nnt kite akan call sys .
nak sangat sabun tu,kat kl ade jual syg,tapi kite tak pasti same ade sabun tu betul ke tak,name sabun tu sabun susu beras CITRA,betul ke???warne merah puteh..

aryna said...

salam sys,kite aryna,dari melaka,nak sangat sabun beras susu tu,kalau boleh,nak sys carikkan boleh??kalau boleh nak borong ,huhuu,dalam 4 ke,:)
1 sabun tu 5 ringgit kan??
pleaseplease,kite nak msg sys tapi tak boleh pulak kat fb tu ,:(
sys bagi contact num sys ,and nnt kite akan call sys .
nak sangat sabun tu,kat kl ade jual syg,tapi kite tak pasti same ade sabun tu betul ke tak,name sabun tu sabun susu beras CITRA,betul ke???warne merah puteh..

Anonymous said...

Hi Nurul!
hik hik..saya dah beli sabun tu..minta tolong kawan beli kat toko jamu, kedah. tapiii kannnn..asal tulisan thai ek? ngeeee~ nurul cakap buatan org kg. ahhh sudah..huhu..tapi, cm besh je pakai ;)

yang tips tomato n puteh telur..saya dah try..masuk 2 ari dah ni..beshh..beshh..kawan pakai smpai terkeluar seketul black head besar pnye..dh lama duduk memendam rasa dlm idung katanyaa..hik hik..

nurul..beware, saya akan lagi cntik dari kamuuu..hahaha gurau je syg =)

faizziatul ikhmal said...

kak nurul , thanks for the tips ! ak , btw , mana nak cari sabun beras tu :( rasa rasa dekat BP johor ni ada tak ?

anna said...

kak nurul, apa kata kak nurul share kan gambar sabun tuh kat blog akak, sbb ramai yang berminat niee.. sya pun..
takut tersalah beli kee..

princess ''aryna'' said...

tade jumpe lah sabun tu :(
kalau sys belikan tak boleh ?
hikhik :)
ke sys ade tau manemane fb yang jual sabun tu?bg kite link fb dier :)

princess ''aryna'' said...

tade jumpe lah sabun tu :(
kalau sys belikan tak boleh ?
hikhik :)
ke sys ade tau manemane fb yang jual sabun tu?bg kite link fb dier :)

Nur Suhaila said...

thanks for the tips Nurul!
muke i jenis berminyak and jerawat senang naik
then kalau jerawat dah naik, mulalah gatal nak try macam2 product
terus muka bnyak scar
nak try la guna tomato and eggs lepas balik kerja ni ;)

talkrubbish said...

NUrul, Kalau buat hari2 masker telor+tomato tu boleh x? :))

~SukEMakAn~ said...

wah!
nak try la
mgu nie banyak gile jerawat naek
sedey betul!
T______T

Anonymous said...

thanks yea:) kulit u chantik gila. :)
ohh yea, untuk muka, jgn guna kulit kayu manis taw. doktor ckp tak elok tuk muka. kulit jadi kering.

Nur Syamila said...

kaknurul,mila dah beli dah yg sabun susu beras tuu.dye petak kaler puteh2.memang berkesan r.bila pkai tu,kulit kte rse gebu and tak berminyak je. thanks fer the tips :)

Shafiqah said...

BEST nyew tips nie....

nurul nak try laa...
Ilove neutralbeauty!!!

Anonymous said...

SALAM... NAK TNYE K.NURUL...
BELI KT MNE EY PRODUK TU. KEDAH KTNER???

Lyn Sery said...

akak,
macam bdk2 yg dok hostel mcm ktorg
mmg susah nak buat yg tomato & telur tu.
so akak kat sana buat mcm mana eh?
plus,telur kalau biar lama2 cepat busuk kan kalau beli terus sepapan?
macam mana tu??

O'gosh said...

TQ adik....memang x dinafikan kulit adik sangat gorges!!

ct kamila said...

nurul, bape lama scar akan hilang if gne tomato + putih telur tu?

ambik masa 2 bulan ke.. or lagi cpat dr tu..

thanks!
hee

nur'aifaarbintirazali said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

salam..,kak..my skin de pimples..continuously.!risau sgt..klau bley nk taw lbey lnjut cra nk pkai tomto n putih tlur 2..
1stly.,spu ptih tlur dlu ke..??
n then.,bru ramas tomato eyh..??
tq..^^

Nurulbadiah Lai said...

anon: dik telur tu diramas ngn tomato..then pastu..letak wat cam masker tu:)

Ayun Ayunar said...

Bestnyee!! TQVM nurul dear kasi tips... :) Cantik sgt <3

roxybelleiyramethyst said...

salam...kak nurul!!!~

kak...itew da try wat putih telo n tomato 2...tapi bau die mmg xbez eh???le campur wangian x???hehehehe...tp mmg bez...ase segar gilew mke...thanx sis....

amier azrul alias said...

patot lah mke flawless glerr..
hehe

MarY_z said...

such a late bloomer. baru jumpe blog u. -_-"

anyway, suke tips ni. dulu pon byk jerawat jgk. if only i found this earlier la kan. tak payah buang duit gi new york.

LonelyCloud97 said...

kak !!
sy ad jumpe sabun susu beras tu kt thai ,, pnjual tu kate , org m'sia amek sabun tu jual RM5 tp mak sy beli b0r0ng 1 dozen jz RM10 (klw ta cilap ar)

Anonymous said...

hye nurul...nk tnyer gak mane nk dapat sabun tuh...sy dok area putrajaya ader ker??muka sy da teruk sgt3..jerawat jeragat n kusap lagi teruk coz parut3 neh..
selain try dr petua3 yg len tuh..nk jua sabun tuh..pless help mee :'(

♥ kisah aku, kau dan kancil ♥ said...

thumbs up 4 u... hehhehe... like this entry so much..

Anonymous said...

hye2 nurul... nk tanye yg pasal sabun susu beras tuh.. nurul g kt link ni..

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=190108

tol x sabun ni?? law betoi nk order ni.. hihi coz kt kl susa ah nk cari. uh.

YayaMaisarah said...

thx alot.. akn diamalkan..^_^.. sy pon baru je 1st time period n jerawat da menumpang atas muke.. saket je hati tengok jerawat tu..

kasuttumittinggi said...

saya pon amalkan minum air after bangun tido waktu pagi...
btw, mcm mana nak dapatkan sabun susu beras tu kt kedah?kt area mana?jenama apa..

~FaRiz~ said...

thanks kak nurul..

arinie 1st time msk kt blog akak but I really love ur blog sis!!! thumb up..*(^___^)*

Yaya Maisarah said...

Kak nurul, ade tak website yg jual sabun susu beras tu? kalau ade gitau eaa.. nak order lah.. tomato dgn putih telo tu sy da slalu buat.. cume pencuci muke je.. pencuci muke sy yg lame tu byk lagi tp tak pakai lepas kak nurul kate boleh buat kulit kering.. *membazir!* hehehe..

Arumi Dasuki and Erma Alyssa said...

info akak mmg da best tapi saya student so macam susah je nak praktiskan kat asrama ni.. huuhuu..tapi saya ade jugak pakai bedak sejuk. btw nak tanya akak, macam mane nak ilangkan lingkaran hitam bawah mata? Sebab saya ada masalah tu and even sampai skrg saya xda solution mcm mana nak ilangkannya.. dah mcam2 cara try ;(

Anonymous said...

you...
pe name sabun muke tu??huhu
spesifikknla so ley ktorg beli..
kesian kat muke ni...
na amek gamba pon segan
rasa rendah diri jek
sume org len lawa
ni nak hrp laki pdg pon xyahla..
x menarik lgsung;<


ynaa

Anonymous said...

jwb taw kakak cantek..hee;)

ynaa

Nurulbadiah Lai said...

yana..

sorry lmbat response..

sabun tu sebenarnye ade yg ade jenama..n xde jenama..tp now kakak cam was was nk suggest kat korang..sbb mcm dah byk sgt..takut ade yg tiruan..sebab byk yg mengadu kulit jadik kering la..
now kakak pon da xpakai sgt sbb stock da abes..dulu kat kedah tu akak beli sbb buatan org kg..now mcm berlambak..takit yg tiruan..now kakak dah xduk kedah..so xberani beli kat sini dear

Ninii Nanaa said...

urm,kak, yg tomato ramas ngan putih telur tu, telur tuh bape sudu kecik nk msuk ek ? ke 1 biji terus ?

Qaseh Qistina said...

mana nak beli sabun tu...?sy kt kedah skg ni..igt nk tukar pencuci muka..

Qaseh Qistina said...

mana nk cari sabun tu..sy dok kedah skng ni..

anduh99 said...

thanx a lot Nurul for sharing, natural is always good =)

pink said...

Sys ,loveeee ur tips! Nak try! Thanksssss <3

::Budak Degil:: said...

cik nurul, nak kirim sabun susu beras tu boleh x?...

Juz Call Me Sharz said...

petua no.3 tu nak try la!!

-M!sS rA!n- said...

assalam......

akak dulu time kecik muke nie owg sllu ckp ank omputeh mne nieh..??huhu
bler dh besor dgr mak cter rse suka la an........
tp skunk masyallah...haha
yelah dr sek.rendh smpai sek men. + plkn...berkawad n xtive sukan buat kulit sye sun burn n hitam...
smpai skunk law pakai pape kosmetik bukan nyer muke rosak tp cm xde pape pn..sdeyh la pulok!!
nk sgt kulit dulu..tp nk wt cme redha!! tp lau leyh kte mncube la an..nway thx 4 petue2 2!! lebiuu..hehe ^_^

Anonymous said...

akak nurul . sy dah cube petua akak tu . tomato . hehe

yg sabun tu kalau was2 apa kata akak guna yg produk HPA , ada sabun susu kmbing dan cengkih . kalau yg cgkih utk kulit gebu dan putih .
cengkih utk jerawat , sinus (resdung), kulit cerah . sy guna yg cgkih, dalam cengkih tu pon ade susu kmbing . 2 in 1 . hehe . try la. bestt sgt . kulit jd lembut . jerawat pon kurang . lagi pon barangan HPA kan berasaskn herba n susu . selamat . halal pulak tu . :)

harga yg susu rm5 .
cengkih rm8 .

-aya-

Anonymous said...

akak nurul . sy dah cube petua akak tu . tomato . hehe

yg sabun tu kalau was2 apa kata akak guna yg produk HPA , ada sabun susu kmbing dan cengkih . kalau yg cgkih utk kulit gebu dan putih .
cengkih utk jerawat , sinus (resdung), kulit cerah . sy guna yg cgkih, dalam cengkih tu pon ade susu kmbing . 2 in 1 . hehe . try la. bestt sgt . kulit jd lembut . jerawat pon kurang . lagi pon barangan HPA kan berasaskn herba n susu . selamat . halal pulak tu . :)

harga yg susu rm5 .
cengkih rm8 .

-aya-

sha said...

Oh, banyak petua yg bagus ni. Kena cuba.

Tapi, kite alah dgn tomato.. :(

-M!sS rA!n- said...

akak just nk bgtaw je..


if pminat2 akak yg nk beli sabun susu beras 2..


kakak saya de jual..


beli dr pmbekal juga la...


hrge yg kakak sye dpt n leyh jual RM 10 + pos = RM13

sape2 nk lebih lnjut tgk r bloh nie >> www.detoxaqma.blogspot.com

Cik Farah said...

akak, saya copy eh tips ni..saya kredit kt akak okay ? :)

lyna Abu Bakar said...

Assalamualaikum..sapa2 yg berminat nk beli sabun susu beras boleh contat saya ye..kat fb nama Lyna abu bakar..trima kasih

Anonymous said...

ade tak tips untuk hilangkan lebam hitam bawah mata??

jiey said...

btw..sy b'minat la dgn awk punye susu beras tuh..boleh x send kt post kt saye then kalau duit..sy byar pkai bank in kt awk..?..hrap awk boleh tolong..sbb sy amat memerluknnya..hope bole pm me di emel sy..
naktawker.77@gmail.com..
thanx..!

MasTUrA said...

akak.. cne nk dpt sabun tu?? cz akak ckp ada kt kedah je...:(

misz aina ♥ said...

sis~mna nk dptkan susu beras 2?muka syew pnuh dgn prut jerawat..dh 2 hitam2 plak 2...

Anonymous said...

Kat mana boleh dapatkan susu beras tu.. Kalau boleh, tunjuk gambar dia?...nak sangat... :)

roseputih zumie said...

kak nurul, share la pencuci muka susu beras tu.. :)

Anonymous said...

sabun beras 2 korang ley dpt kat link ni.. sy pon bli kt cni.. harga dia berpatutan la ^_^

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002446798894

lea said...

sbn 2 korang ley bli kt cni.. sy pon bli kt cni.. hrga dia brpatutan la.. ni link fb dia
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002446798894

lea said...

sbn 2 korang ley bli kt cni.. sy pon bli kt cni.. hrga dia brpatutan la.. ni link fb dia

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002446798894

Aien Shitobi said...

Sis , nak tanya . Yang tomato dengan putih telur tu , buat sekali gus ke ? Mean campur ?

ryhan ann said...

petua no.6 dan no.7 tu mmg btl, akak dari zaman sekolah rendah samapi dah ada anak sorang msh amalkan petua tu...alhamdulillah, bdn kurang dpt penyakit dan kulit muka tak der kesan berbalar wlpn seharian suntuk berjemur bwh matahari...

Miss Sue said...

salam akak comel ! ..nak tanya sue dah try sabun susu beras tu, dari kelantan, first pakai mmg best..kulit rasa tegang , licin...tapi bila pakai kali ketiga, keempat, kulit jadi kering berkedut..pas tu jadi lebam macam kene tumbuk kat dua dua pipi ... :( nak try yg masker akak tu tapi kat cyberjaya nih susah gila nak cari kedai yang jual sayur.. :'( muka still lebam :( akak ade tips lagi x ? wu3 .. baru guna sabun tu awal bulan ni..lepas je jadi macam tu terus x guna sabun tu dah ..takot muka jadi teruk lagi.. :(

Anonymous said...

jom tgk album brgn kecantikan dr thailand

http://www.facebook.com/pages/Sabun-Susu-Beras-Thailand/293158310769067?ref=tn_tnmn

Adrianna said...

Assalam kak nurul :)

Nak tanya sikit..
Macam mane nak campurkan tomato dgn putih telur? perlu lumatkan ke tomato tu?

Thankyou :)

shizuka tiramisu said...

sys nh guna sabun susu beras dr thailand..sy org kdah so sy tahu..spa nak..pm sy..ade mber jual..kkiki

nina said...

besnyaaa..blog nih...hihi..:)

S E V E N said...

Assalamualaikum, kak nurullllllll ^_^ hehe
akak, bleh tk akk upload pencuci susu beras yg akak pakai tuh (:
bole x? :D
tringin sngt nk cari and cuba :(
, bdw thanks for petua (;

Naeemah Hasbullah said...

hi kpd sesiapa yg cari sabun susu beras blh contact sy.Rm 5 saja.100% semulajadi buatannya.utk scrub facial+vitamin E Rm10 saja.promosi utk raya pun ada..TQ
SMS (0182412130/0193016022) naeemah

Nurul Izzati said...

nak cantik tapi malasnyer nak menempek2... hu3.. pape pun.. zety nak try buat... yay....!!!! Tq Nurul... i will follow u update...

fathi,, said...

sbun susu brs tu na dpt at mne? n bntok dy cm mne ? na try gk..;D

fathi,, said...

klo bole sye na bli gk huhu ;D

Anonymous said...

Okay, tahnk u so much for sharing. I try skrg jugak.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 215   Newer› Newest»