13 October 2015

limited edition design byhijabroyale

assalamualaikum.
today is my free day hihi so why not write a post kn..
dah lama dh tak tulis about fashion..and today here i go..

pernah dengar tak 
www.hijabroyale.com ? nurul suka all her products coz kesemua rekaan diorng memang exclusive, mewah and some of them is limited edition!!

 Hijab Royale adalah merupakan salah satu platform yang membolehkan fashionista untuk bersuara di dalam dunia fesyen!

  Undi,beli,berkongsi idea dan juga dapatkan inspirasi di dalam satu platform! Pelanggan di Hijab Royale juga dikenali sebagai "Kumpulan-        Pembeli" yang dapat menikmati rekaan EKSKLUSIF terkini yang bukan sahaja EDISI TERHAD tetapi juga yang    PERTAMA di dunia.

    when u guys sokong and buat pre order salah satu rekaan fesyen tersebut, u guys sendiri yg akn merealisasikan rekaan tersebut jugak.  Setelah jumlah minimum kumpulan-pembeli tercapai, rekaan tersebut akan dihasilkan dan dihantar kepada pelanggan. in other words, u guys sendiri yg akanmenentukan samda rekaan terseut dihasilkan or tak.

   Jika satu kempen rekaan fesyen tersebut mendapat sambutan dan juga permintaan yang tinggi serta telah dibayar dengan sepenuhnya (telah       mencapai sasaran minimum), Pereka fesyen bukan sahaja dapat melihat rekaan mereka direalisasikan menjadi nyata, tetapi mereka juga  dapat menikmati royalti daripada setiap helaian yang terjual.
   
  Setiap rekaan fesyen tersebut dibayar oleh sumber komuniti (crowdsource) yang terdiri daripada pereka-pereka fesyen di seluruh Malaysia dan juga dunia.   Sebuah keluarga yang rapat telah dapat dicipta melalui rasa CINTA kepada  DUNIA FESYEN YANG MENARIK LAGI SOPAN ini!!!

meh nk cite pasal group buying lak..
"Group-Buying"  ni mcm "Crowdfunding”. means  masyarakat harus membantu antara satu sama lain. "Group-Buying" di platform Hijab Royale ini dapat menunjukkan sokongan masyarakat terhadap pereka fesyen tempatan yang berharap agar hasil rekaan mereka dapat direalisasikan.

Apabila "Group-Buyers" (Kumpulan-Pembeli) telah membuat pra-pembelian terhadap suatu rekaan tersebut, satu tempahan telah dibuat di dalam kempen tersebut. Group-Buyers kemudian perlu membuat bayaran penuh untuk mengunci tempahan tersebut, ini bermakna terdapat peluang lebih cerah untuk rekaan tersebut dihasilkan.

Pelanggan perlu menunggu supaya kempen itu dapat mencapai sasarannya pada saat-saat akhir. Dengan keputusan yang telah ditentukan; 
sama ada -KEMPEN REKAAN TELAH BERJAYA - pakaian itu akan dibuat dan dihantar kepada pelanggan,
atau SASARAN KEMPEN TIDAK DICAPAI- wang pelanggan akan dikembalikan dengan serta-merta.



wahh..
ok back to the story hihi..

tetiba berkenan sgt dekat satu rekaan limited edition by Hijabroyale by LadayZaza named as The Sophie..actually nurul beli ni not only sebab berkenan but to support the designer too.

so i choose this!

well.rekaan yg nurul beli so fabolous..trendy..exclusive and classy!i love it to the maximun!
So I choose this design!!omg cantik giler hokay!!







Then last week this baby arrived !!cant wait to open the parcel hahaha..and here it is!!!nurul kasi 5 bintang pada rekaan ni!exclusive giler hokay!






















Baju ni nurul suka pakai with longskirt so Nampak lagi sopan giteww.










Well..100% berpuas hati dgn rekaan by ladayzaza from hijabroyale…can be wear to casual to formal occasions!!so will buy more and more from them..

So guys, if u nk rekaan yg exclusive, limited, classy, pretty, fabulous korang wajib jenguh  www.hijabroyale.com and lihat sendiri rekaan rekaan exclusive diaorng.
price???very reasonable hokay..

u guys can find them at instagram too @hijabroyale

bye..

10 September 2015

let me tell you a litte story about myself

hi..
let me tell you a liitle story about myself..



my name is nurulbadiah Lai. 28, have two kids,a wife, a lawyer who temporarily ceased to practise , an entrepreneur, running my own  business and  working-at-home mom.. i was born in a poor uneducated  family..arwah ayah  Chinese muslim and mak a malay lady living in a small village at terengganu.

with that facts bring together with me.i dont have any confidence at that time..and sy rase no one likes me..but i have passion..since i was a kid, sy suka berangan.arwah ayah cakap, kalau susah hati, just imagine what u wanna do or what u want, then enjoy it..
yaa..betul2 enjoy..at home pernah we just have ikan kering and ikan bilis..so arwah ayah ajar saya masak, ikan kering + ikan bilis masak stim asam limau(stim dulu kukus guna periuk)..see?how my late dad teach us how to enjoy our life..
we really enjoyed having that meals..sedap..sampai sekarang masih masak ikan kering masak stim..

walaupun ayah sekolah takat SRP , but hes good in math n can speak english fluently..so kitaorng adik beradik pon ade home tuition..ade jadual yg kene follow..mak plak best student mase sekolah but ended up berhenti sekolah sbb faktor kemiskinan ..dgn mak plak belajar alif ba ta and al quran..
by that time, ayah sgt pentingkan pelajaran and mak sgt pentingkan kami semua celik agama walau xsempurna..even kami mmg dikategorikan as fakir miskin time tu, tp alhamdulilah, dgn izin Allah kami adik beradik bersekolah and dpt melanjutkn pelajaran ke tahap yg lebih tiggi..

mendiang nenek dan atuk time boleh dikatakan agak rich jugak, then ayah bile ade duit byk so mls sekolah, enjoy dgn kwn2 , gambling and disebabkan itu ayah ended up dgn kehidupan tidak tenang..disebabkan tidak tenang lah ayah berhijrah ke serata negeri while siblings yg lain migrated to england..mase tulah ayah stucked dekat trg, hidup terumbang ambing and kt situlah ayah kenal islam.alhamdulilah perancangan Allah sungguh indah..disebabkan ayah masuk islam sehelai sepinggan, living in malay community yg susah terima stranger..so hidup ayah ibarat kais pagi mkn pagi kais ptg mkn ptg..mase sy umur setahun both mendiang nenek n atuk passed away so ayah ibarat tiada support langsung..sbb tu life kami x upgrade sbb nk buat sesuatu perlukan modal etc...

back to my story..
yes we were very poor.i dont have pocket money.so sebulan mybe sekali pergi kantin..even we dont have any transport.not even a motorcycle..tp kami ade basikal and itulah transport kami. our family ade transport pertama when late dad keluarkan kwsp dia..its on 2003 if im not mistaken..at that time i was in form 5.while we are so happy ade motor..curi2 bawak smpai kene marah dgn ayah, sy terjumpa suami di sekolah yg sama.the facts that this guy pergi sekolah his parent hantar naik CRV time tu, buatkan org ckp saya ni tak sedar diri which im not ..actually, ramai x suka sy, even  close friend pon mengata belakang so pendek kata i dont have kawan sejati pon..so sad but thats life. u susah org x suka  u.org pandang hina.org fitnah u.alhamdulilah

sebagai anak muallaf..ramai racist pada arwah ayah n we adik beradik.typical malay living in a small town..they dont call u a pretty lady being a mixed blood..but they called u-anak cina-makan babi-berak x basuh-
sedih bukan???no toys to play..no television to watch..no birthday celebration..no holiday spent with family..being teased growing up..learning my limitations, all the things i couldn't do, i stay positives..just because i am a muslim..i know ALLAH will give me the things that i dont expected LATER.

sy bekerja dari kecik..seawal 5 tahun, saya dh main dgn kira2..follow pakcik jual kat pasar malam..!sy dh start pegang duit sendiri even rm 1 tp itu hasil titik peluh sy..sy dh terdedah dgn dunia business sejak kecil.sy ikut pakcik jual pasar malam until saya form 3..
selain tu sy turun paya cari siput, pegi pasar saya jual sendiri.rm1 satu longgak.panjat pokok rambutan, pokok duku, apa2 yg boleh jual ..asalkan halal sy buat.
hanya yg fhm and melalui sahaja tau mcm mana perasaan tersebut..

oleh kerana sy ni biasa berdikari, dari kecil dah pandai membaca, mengaji pon dari kecil dh diasuh, even i used to red a lot when i was little..dekat pasar mlm pon sy masih membaca..itu apa yg arwah ayah sy ajar..read and read agar dpt ilmu..because of that, alhamdulilah, i managed to get excellent result and being a best student was the happiest moments i ever had..terima hadiah akhir tahun paling best!

after all the hardship i went through..i then managed to read law dekat university, then  finally graduated from the law school..and become a qualified lawyer!!!!


now..by now, if u read this, you're probably wonder "what the hell is the point of all of this??

the point is...i have many weaknesses. i was poor before..i am nobody,,but i am NOT TAKE THIS LIFE FOR GRANTED!!

Sy positif.jadikan kekurangan satu semangat untuk saya buktikan pada diri saya sendiri bahawa kalu saya dilahirkan miskin, saya akan pastikan bahawa apabila saya sudah besar, sy tidak akan membuat kesilapan dengan berada dlm kemiskinan lagi..but dont get me wrong..sy tak pernah lupa diri...cuma sy nk ckp, sy dulu tiada apa2..rupa pon suam2 kuku..sy pekakkan telinga kalau org ckp-dulu dia xlawa pon..tetiba ade blog pastu post pic2 lawa..siyes dia x lawa..yg ckp sy edit brutality my pics pon ade..
funny kn?how SOME SICK people still cannot accept siapa saya harini,..
jugak sy anak kampung, we dont speak english at home.we dont speak bahasa baku.we speak bahasa terengganu..
and suddenly..nurulbadiah please dont write rubbish..your english sucks..your face ugly..your writing bad..
but sy buat x peduli..sy cube jugak even sucks ke, broken ke, dh mmg cara saya..ugly or not sy tak kesah..bad or good ade mood sy menulis..

alhamdulilah..i have met the people i have, done the things i have, gone through so many trials and struggles..and all of those things, have shaped me into the women i am today.alhamdulilah


never give up.

i was born poor..but rich in mind!!

follow me on instragram since am not that active here:)

https://instagram.com/nurulbadiahlai/



thanks for reading this

03 June 2015

move on from expired EX

i cant get over the hurt and betrayal i feel from my last relationship..
no no no..u can!!
again terasa nk tarbiah skit mlm ni mybe it is just lame story..i have a friend who still x move on lagi even dia dh berkahwin and punyer anak..ni true story tau..tak taulah terlalu cinta and terlalu sakit hati tp masih teringat dekat ex (ex pon da kawen) ..yg worse lagi disebabkan dia x dpt move on, rumahtangga bergolak gadai..astrafirullah..


here some tips..


if someone tinggalkan u..or someone ceraikan u..or someone menduakan kan u..or someone break dgn u..
u rase u x dpt nk melupakan..u rase u x dapat nak move one..walaupun ckp memang murah dan senang..tapi percayalah.if u really love yourself..and if u believe that Allah love u more..lambat or cepat..u can get over it..

even mulut cakap..yee ak dah lama move on.
tapi kalu tangan asyik stalk instagram/fb/ twitter ex..tu tandanya x move on lagi..and itu namanya menipu diri sendiri sebab tu hati yg luka masih x sembuh2.
cakap dah get over tapi masih x dpt nk view ur ex sbb kene block(haha) sanggup buat fake account sbb nk add or sanggup suruh kwn ex sb nk stalk.nk tgok sapa kekasih baru..nk tgok ex tu downgrade or upgrade.klu tgok ex makin upgrade rase sakit ati and kalu tengok ex downgrade pon rase sakit ati..percayalah u mmg belum move on..in fact u masih mahu dengar explanation dia or kata2 sorry dari dia walau hati ckp sorry, no space at all for you..



cara nk move on?pertama buat kuar semua.utk sehari je.dont pretend ur fine.amik bantal.spend a night crying.jumpa kawan2.jgn jumpa ex or begging him to meet u.
.
jgn stalk fb/ig/twitter
jgn buat fake account or suruh member add
jgn bandingkan you dgn her new baby..

kedua?
jgn ingat kenangan manis.jgn ingat kenangan pahit.bile teringat kat dia bayangkan anda sebenarnya teringat tentang tahik ayam.busuk dan x de pekdah.

ketiga?
jgn block ur ex dr laman sosial.biarkan.jgn comment.jgn bukak page dia.
kenapa jgn block?
bile block menandakan yg kite x dpt terima.so dia menang.
so biarkan.kalu dia block kite lantaklah.yg penting kite, samada block or unblock.booo i dont care at all.

keempat.
delete pics bersama.xperlu simpan.buang barang2 yg dia bagi kecuali barang beharga.brg berharga kalu boleh tukarkan ngn duit xyah buang.kalu x nk buang kerana sentimental value, ok sampai tinggal kerangka lah u x dpt nk move on.silap2 lepas kawen u masih teringat.dosa tau!

ketiga?teringat dekat ex je amik wudhu.ingat mati.

follow me on intsagram : @nurulbadiahlai




insyallah.berkesan.
cuba amalkan.