14 April 2014

Broken English???????just be cool with it.


assalamualaikum..
akhir2 ni i ade terima several emails dari unknown yg penuh dengan kata2 yg menyakitkan hati..especially with the way i wrote in my blog and the language i used..he/she kutuk giler2 my english but she/he said..just nk tegur and correcting me..also kutuk giler how on earth i ni working as  a lawyer but my english broken macam budak tadika..well..i had enough on this..since today i bersenang lenang kat opis..why not i up an entry .yup..just to waste my time here..

well..4 years back kot..kalu korang yg setia follow my blog..u all tahu yg i got many haters hahahaha which i dont know why..and its okay then..i still remember precisely..somebody commented on my blog (i copy n paste here rite)..

1.  are you really a law student?
your English is just....yeah, leaving me speechless..not that i loathe your blog, but i have this tiny weeny bit of pet peeve with someone trying to sound COOL with his/her too-broken english.

2. your attitude will give trouble for your "chambering" time later. but whatever makes you happy and shiny and 'hot-as-you-claim-to-be" as always, do it with all your might, my dear. My name is Shahril by the way, but maybe you don't even eager to remember. Nevermind, see you around courts someday, hopefully. 

3. If you cant take people condemning you like this, and come out with strong reasons (which i doubt, not really..more towards making myself LOL) oh, well...good luck for your chambering, miss.And for the last and really final here, dont cry. you will be a lawyer soon honey.

few years back..bile terima words yg macam ni..memang rase diri ni sgt2 down..bertambah tambah rase rendah diri..rase sgt bodoh..rase sgt outdated..tak de ilmu etc..sebab?rase apa yg i buat semua salah and tak kena..asyik kena hentam je..padahal blog ni just utk suka2 je..bukannya tempat utk buat thesis or assigment which i kena make sure semuanya correct..without any grammatical error ect..i plak memang jenis style menulis campur camni..klu ade mood recheck balik apa yg i tulis..kalu xde..haremm i nk recheck..lagipun i rase yg baca my blog ni sume manusia bukan alien..so bleh kot faham apa yg i tulis..dh my blog..sesuka hati i lah nk menulis camne ye dok???

but now..am matured enough.bukan student anymore hehehe.i plak rase nak LOL..really hope to see that " commentator" in court..lol..

well..mybe tak ramai yg bersetuju dgn my opinion..but i have my own reason too why am saying this and that..for me myself..
kebolehan menguasai bahasa asing satu advantage..but tak bermakna when u are poor in english..u cannot go anywhere..bagi i..as long as u faham..org faham..u can write..people can read.thats ok..coz am not gonna be an english teacher pon..i admit as a lawyer ..your  english must good..tapi rasenye tak perlu kot perfect giler2..coz kalu u punyer ilmu tentang law kelaut..tak bermakna pon ur high level in english..seriously..

i rase orang yg rase dia perfect english..tak perlu kot nak kondem or kutuk org lain yg nk cuba speak/write/use english even broken giler kot..coz we are non native speaker..so we cannot  avoid of making errors or mistakes..

ntahlah..i rase even native speakers pon also make mistakes and using ungrammatical english,..actually..i sgt2 kecewa dengan mentality malaysian yg boleh berbahasa english dengan cemerlang sekali but always lol lol lol dgn org yg x berapa pandai..oh come on lah..you are not that good either..
btw..the funny part it is..org tu konon2 nk menegur i and his/her email..ya Allah panjang seriously like an essay..and i wonder..rajinnya..and u know what..the funny part lagi..dia gune bombastic english..mcm nk antar  assignment dlm  english literature subject lol.. i pon x tau dia nk prove yg english dia sooo perfect or what..but klu nk tegur org yg tak berapa pandai mcm i ni..use the simple words pon x pe..insyallah i faham..tak gitu muahahahaa???
ntahlah..dia mybe lupa kot..no one's english is perfect unless you're 100% European, Australian and so forth..urmm oh well..then i suppose u must be born overseas then to have such perfect english..lucky u dear..:) not like me..dilahirkan di kampung..dibesarkan oleh uneducated parents (which i really proud of)..and berada di persekitaran yang bercakap in terengganu dialek..so..i admit my weaknesses which i think make me a better person..sad to say..dgn kewujudan org mcm u..maka u telah menghancurranapkan hati/semangat/keinginan org2 mcm i..but its okay..i  x rase yg i perlu merendah diri sgt dgn u muahahaha..

btw..correcting people isnt wrong..but then..it is wrong when u're actually condemning people..

so last but not least..
jgn pernah takut nk buat mistakes..org yg pandai tak akan sesenang nk hina/kutuk org lain sbb dia ade byk lagi benda nk buat..tp org yg biasanya " perasan" pandai je melebih2..jgn pernah takut nk mencuba..nak buat apa2 pon asalkan x salah disisi agama..tak gitu?????

tak bermakna u lemah dalam english..bermakna u fail in everything..tak bermakna u bagus dlm english..u bleh nk kutuk2 org lain..coz klu u rase u bagus..berjuta lagi org yg bagus dari u..

btw..kalaulau ur english tu terlalu bagus sampaikan u rase org yg x reti gune english dgn betul ni sebagai memalukan bangsa dan negara like u told me before.. i wonder..nape u tak jadi  english lecturer in OXFORD????

???????????????????????????????kalaulah u bagus betul kn...
ini bermakna.u tak lah bagus sgt...:)

p/s: entry ini actually bersifat umum..and those kata2 tu i tujukan pada org yg suke merendah2 kn kemampuan dan kebolehan org lain..tu je..peace.:)

Thanks for reading this..

follow me on ig :http://instagram.com/nurulbadiahlai
follow my ig shop..am selling handbag ya http://instagram.com/bagaholicbynurulbadiah

tata

05 April 2014

story about pregnancy again-Never give up darlings.

Asalamualaikum...

tak sangka ya Allah entry " my effort untill i getting pregnant tu" dibaca and di view sampak 200k..hahaha first time kot ..sikit pon x sangka yg entry yg ditulis saja2 nk share tu begitu ramai org baca..rupenye ramai yg senasib ngn sy..and berduyun2 kwn2 pm..email nk mintak petua..nk share masalah n share pengalaman diorng..alhamdulilah sbb concern and maaf sgt sbb hampir 50% email n pm x sempat terbalas..

before that..since ramai yg tanye kat mana saya mengurut n nk mintak contact kakak yg duduk dekat bukit payung kuala terengganu tu..ni sy nak bagi contact dia..dh mintak izin pon..

0199489987 (kak ah)

hehehe,,setel that part..

ekoran that entry..ade yg dpt feedback yg positif n ade jugak yang negatif..katanye x elok utk di share kepada umum nanti mengguris hati yg lain ..and ade yg ckp "awk bolehlah menulis panjang2 sbb awk dh dapat apa yg awk nak..kalu awk x dapat ..awk pon akan terasa gak bile baca yg org lain punyer"..

first of all..tiada niat langsung sebegitu..hanya semata2 nak share semoga org lain dapat manfaat even sedikit pon..

and ade yg email yg dh kawen 3 tahun n dia gtau dh give up utk memcuba sbb hanya menghabiskan duit..and ade jugak makcik..makcik ok..hampir nk monopous tapi masih mencuba dgn sabar n redha,.subhanallah...setiapkali baca comment n emails..air mata mencurah curah je..rupanya sgt ramai di uji bertahun tahun oleh Allah..subhanaalah..tabahnya hati seorng wanita kan..

ni ade beberapa perkara sy nk pesan n utk ingatan pada diri sendiri jugak..

JANGAN PERNAH KEDEKUT AND BERKIRA UNTUK MENGELUARKAN DUIT WALAUPUN KITE MISKIN DEMI UNTUK MENDAPATKAN ZURIAT DARI ALLAH..

Allah x pandang dengan usaha kite berbentuk duit..samada rawatan mahal or murah..kalu nk dijadikan rezeki..buat rawatan murah pon akan jdi rezeki jugak..pokok pangkalnya hati kite jangan pernah rase macam " urm kalu pergi sana..x lekat membazir je duit".." malas lah dah bertahun cuba..duit habis beribu tapi x lekat2 juga"..saya mohon jangan ada fikiran sebegitu sbb ia boleh menghalang Allah dari beri kite rezeki anak..berusahalah selagi boleh cari duit untuk berubat..saya cakap bukan sebab saya ade duit..saya pon bukan org berduit..malah zaman remaja saya ..saya antara yg paling miskin dikalangan kawan2..tp saya usaha cari duit nk berubat..mcm2 saya buat..saya tak kesah duit tinggal seposen pon asalkan saya dapat beli ubat etc..

baru2 ni ade adik ni dari johor..datang ke terengganu ngn hubby dia..semata mata nk g mengurut..saya cuba yg termampu..tgok usaha dia nk datang..stay kt trg 3 hari berturut2..sume telan belanja..siap bagi hadiah kt saya and bagi duit lagi kt balqis(Dahlah dtg banyak duit habis pastu susah2 nk bagi hadiah walaupun sy menolak tp dia bg gak..)..maknanya saya nk ckp..walaupun bukan org kaya raya tapi masih sanggup dtg nk berubat n berusaha..alhamdulilah..mungkin usaha itu sgt ikhlas..dia dah mengandung..baru first trimester..

sebab itu jangan pernah pandang rendah pada usaha kite..ALLAH MEMANDANG...

MULUT ORG BERTANYA MEMANG X DAPAT NAK TUTUP..HANYA BOLEH MENELAN AND BERSANGKA BAIK SAHAJA

ye..saya tak nafikan kdg2 ade yg x rasional..tanye benda yg sama..dulu saya baru seminggu kawen org dh tanye..dh ade isi belom??
sapa x sentap..
mertua pon mmg selalu tanye..org sekeliling pon tanye..kdg2 hati menangis je tgok org yg baru kawen dh lekat..nak2 ipar duai..bersabarlah sahabat..kite bersangka baik..itu bahagian dia..bahagian kite plak MESTI ADA LAMBAT ATAU CEPAT..ALLAH ADA..ALLAH SENTIASA ADA..ingat Allah itu maha pemurah..dia akan bagi bile Dia rase kite sudah bersedia..jangan dipedulikan cakap2 nista orang lain..insyallah..kalu kite sedih..cepat2 hampar sejadah and menangislah depan Dia..Allah itu maha Mengasihani..Dia tahu kite meminta...


SEBAGAI WANITA..ORANG AKAN SENTIASA MEMPERSALAHKAN ISTERI.BUKAN SUAMI

ini memang realiti..bila kite tiada anak..memang orng akan fikir kite yg bermasalah..padahal tahukah..kdng2 Allah nk uji suami ..nak uji mertua..nak uji ibubapa n kite sendiri bahawa apapon semuanya dalam kuasa Allah..
perkataa mandul memang pahit nk diterima..saya dulu pernah kawan ckp mcm ni " period ko x datang2..entah2 tu simpton yg ko mandul kot"..bile dengar camtu..hati mana tahan??pastinye masuk bilik n menangis puas2..siapa berkehendak diri dia ade masalah mcm ni kn??
oleh itu..apa pon org ckp kt kite,..persalahkan kite..kite cuba pekakkan telinga and mengadulah dgn Allah siang dan malam..again sahabat..Allah itu ada...

WALAUPUN SUATU HARI SEMUA ORANG DAH PUTUS ASA DENGAN KITE...KITE TETAP BERUSAHA.

inilah sy nk ckp..kunci bagi segalanya galanya..memang suatu masa setelah berbelas tahun..kdng2 dh penat and dah putus asa..tapi jangan kite berhenti berharap walau sesaat..walau suatu hari nanti..suami sendiri dh putus asa dan dah tak menyokong kite..tapi kite sebagai wanita..jangan sesekali berputus asa..walaupun time tu atas dunia hanya kite seorang je masih menaruh harapan..namun x de salahnya..selagi hayat dikandung badan..ingatlah Allah itu ada..adil dan maha mengasihani..pasti ade bahagian kite nanti..


AKHIR SEKALI..BERSERAHLAH SEBULATNYA PADA ALLAH..

apa yg kite lakukan..terakhirnya adalah tawakkal kite pada Allah..Allah tahu apa yg terbaik untuk kite..rezeki walau dalam bentuk apa yg Allah bagi kat kite..adalah tanda Dia sayang and kasih kat kite..selagi kite percaya pada DIA..DIA akan sentiasa ingat pada kite and sentiasa merahmati kite...

KEPADA YANG BERTUAH YANG DIBERIKAN REZEKI ZURIAT OLEH ALLAH..

Berdoalah untuk kawan2 yang lain..mudah mudahan dengan doa kite itu..Allah mendengar..

penantian kite sudah berakhir..penantian mereka masih berlansung..berhati hatilah dalam percakapan..
hanya yang pernah menanti faham erti penantian ..sungguh penantian itu sgt menghiris and menyeksakan..

usaha kite sudah menemui hasil..usaha mereka masih berlangsung..maka berilah semangat and sokongan..
hanya yang pernah berusaha segila gilanya..sekeras kerasnya faham bagaimana sakit..perit and pedihnya berusaha sehari demi sehari..setahun demi setahun..maka fahamilah dan berilah sokongan yang membina bukan yang menjatuhkan..

and last skali buat sahabat2 semua..

ALLAH TAK AKAN MEMBEBANKAN KITE DENGAN SESUATU YANG KITE TIDAK MAMPU MENANGGUNG...

jangan pernah berhenti berharap..DIA MAHA MENDENGAR..MAHA MEMBERI..MAHA PEMURAH..MAHA PENGASIH DAN PENYAYANG..

till we meet again ya..

nah balqis..buat tatapan yang rindu hehehe:)

oh ya..dont forget to follow me on ig ya -nurulbadiah lai (http://instagram.com/nurulbadiahlai)

and kalu korang nk beli handbag original from usa dari brand zara..guess..mango..forever 21 etc..
visit my ig shop ya -bagaholicbynurulbadiah (http://instagram.com/bagaholicbynurulbadiah)

tq for reading this

24 February 2014

Story about Family Portrait..

Asalamualaikum sume..
actually sebenarnye xde benda nk update sangat.family portrait lah sgt padahal dh basi sbb dh upload byk2 kt instagram hahaha
ok sebenarnye bkn benda tu nk cite sgt..
nk cite camne bleh terjadinye family portrait aritu..actually sebenarnya aku pon mcm nak nagis tau tak sebab since ade anak ni..susahnya nk bergambar bertiga ngn hubby..bila aku free hubby xfree..bile aku n hubby free..balqis plak x free..tido lah..xnk bg kerjasama lah...hahaha

baby kn..biasalah..klu x de mood dia..jgn harap nk pandang kamera..almost 80% gmbar2 aku balqis tolong spoil kn..aduhai anak..

cerite kedua plak..kami memang lama dh rancang nk wat photoshoot..dari sebelum aku berbadan dua again lg.tp asyik tak jadi sebab hati kami masih sakit dengan khidmat photographer ..sampai terus jd trauma and nightmare huhuhuhu..kisahnye xnk cite banyak sbb x nak mengaibkan malah x suke gaduh2..kami pon xde contact photog tu nk gtau kami xpuas hati ke apa just pendam je..malas nk gaduh2 ..kisah dia ade satu event tu kami hired dia utk amik moment2 indah utk kami kenang lah..x nak mention moment yg mana sbb xnak sapa2 terasa..punyelah kami assume yg kami akn dpt the best pic ever..paling tak pon ade time2 yg penting dicaptured kan..tp hasilnya..90% totally mcm %%&&**^^..
bukan saja time2 penting tak diambil..malah pic sumenye yg soft copy gelap gulita padahal time tu cerah elok je..even yg kt dlm album pon edit ya Allah..byk yg gelap..and mcm gune kamera hp je quality dia buat kerja..dgn potretkn gmbar2 yg kami x suke sbb x menjadi.x tanye lngsung nk letak yg mana dlm album.dgn salah tarikh dekat kulit album..ntahlah pendek kata aku bile dpt hasil tu..pertama skali menangis.kedua simpan terus x bagi sapa2 tgok kecuali hubby je ..tu pun skali je tgok album terus simpan.sakit hati punyer psl..

so start dari tu..siyes trauma nk hire jurukamera agi..siyes siyes padahal ade je kwn2 kami yg bagus buat job dia..so lesson learned..kalu ade majlis or event yg sgt penting dlm hidup korang..the biggest mistake is, we dont hired second photographer...ini aku setuju sgt2~~~!!


so berbalik pada cerite photoshoot ni..semuanya langsung tak dirancang ..
satu hari yg sgt cerah tu..ari jumaat macam biasalah kitaorng suka ke pantai jalan2..and mcm biasalah kadang2 aku suka sangat sedondon kan ngn balqis kalu ade baju2 yg available..so hari tu balqis pakai polka dot dress dia..aku lak pakai pasmina polka dot..sedondon sgt lah konon..lucky gak hubby pon pakai baju yg kaler dia agak similar ngn baju aku n balqis..

so kitaorng mmg ade dslr..selalu je bawak klu g jln even jrng sgt gune hehehe..tengah2 naik kete tu tengok rumput2 yg cntik..terus gtau hubby..jom abg kite amik gambar..hubby pon tetiba baik semacam ahaks besanye dia selalu bg alasan..panas lah syg..malas lah syg tp kli ni on je...hehehe..tenkiuuu abg..

then ak pon tanye..tripod ade x kt bonet kete abg????
hubby ckp ade kot.so bile bukak bonet kete..tgok tripod ade..huwaaa best2 ni..
so berlari larilah aku kt tengah padan sambil hubby setting the camera..and terus buat self timer and repeat shoot ..so apa lagi..after tekan je butang on..terus kami berposing ubah2 gaya sbb repeat shoot acap kali kn..balqis plak alhamdulilah well behaved..senang keje..

pastu bila dh boring amik gmbr bertiga..so kitaorng amik gambar berdua lak..klu hubby n balqis..aku yg tangkapkan..kalu aku n balqis hubby yg tangkapkan..
done shoot makan masa xsampai 20min..express giler and puas hati sebab banyak gambar cntik2 yg kami dpt..

so xde dh nk komplen2 cume aku je yg banyak komplen..ala napa abg amik side ni?napa syg x ready abang dh shoot??hhahahah..

so kesimpulannya..
gambar2 ni kami amik sendiri guna tripod..and edit pon sendiri..yg tukang edit sapa lagi..aku lah gune software basic yg nk bg terang n gelap je tu hahaha..
so even xde nampak mcm professional tapi bila g cuci kat kedai...cantik gak quality dia hehehe..

alhamdulilah...

so here the pictures taken..hope u preoccupied hehehehee..


alhamdulilah..
bakal berempat soon insyallah..
due date insyallah dekat2 our second anniversary..
balqis bakal jadik kakak...

p/s: since ni dh nk masuk 3rd trimister..
sila jgn aneh ye klu tgok muke aku mcm mak2 sgt..
hormon biasa masa ngandung ..urat2 sume timbul..muke sembab semacam..but am ok with that..


obviously..dia nak papa dia hehehee..
susah betul balqis nk cooperate yeee..

even papa dia most fav berbanding aku sob sob..
but x jeles pon dua dua aku sayang..


owh i love this..tq hubby for captured this..
the real candid..


my girl..

and dia jugak pencuri hati kami..


blur version wakakaka



hope one day bila balqis besar..
balqis ingat sapa yg mula2 ajar balqis berjalan ye..:)

and one day bila balqis besar..ibu harap balqis ingat siapa yg jaga balqis siang dan malam ye..

i love u anak..
i love u hubby....

for more updates from me eheheh..bajet retis ni..
follow ig nurul k
Klu nk harapkan update blog berjanggutlah u olls..
so kite keep in touch kt ig ye insyallah
search 
Nurulbadiah Lai

or this link ya

klu nk shopping2 handbag ke..
bleh follow ig shop nurul

bynurulbadiah

http://instagram.com/bynurulbadiah

thanks for reading this