03 June 2015

move on from expired EX

i cant get over the hurt and betrayal i feel from my last relationship..
no no no..u can!!
again terasa nk tarbiah skit mlm ni mybe it is just lame story..i have a friend who still x move on lagi even dia dh berkahwin and punyer anak..ni true story tau..tak taulah terlalu cinta and terlalu sakit hati tp masih teringat dekat ex (ex pon da kawen) ..yg worse lagi disebabkan dia x dpt move on, rumahtangga bergolak gadai..astrafirullah..


here some tips..


if someone tinggalkan u..or someone ceraikan u..or someone menduakan kan u..or someone break dgn u..
u rase u x dpt nk melupakan..u rase u x dapat nak move one..walaupun ckp memang murah dan senang..tapi percayalah.if u really love yourself..and if u believe that Allah love u more..lambat or cepat..u can get over it..

even mulut cakap..yee ak dah lama move on.
tapi kalu tangan asyik stalk instagram/fb/ twitter ex..tu tandanya x move on lagi..and itu namanya menipu diri sendiri sebab tu hati yg luka masih x sembuh2.
cakap dah get over tapi masih x dpt nk view ur ex sbb kene block(haha) sanggup buat fake account sbb nk add or sanggup suruh kwn ex sb nk stalk.nk tgok sapa kekasih baru..nk tgok ex tu downgrade or upgrade.klu tgok ex makin upgrade rase sakit ati and kalu tengok ex downgrade pon rase sakit ati..percayalah u mmg belum move on..in fact u masih mahu dengar explanation dia or kata2 sorry dari dia walau hati ckp sorry, no space at all for you..



cara nk move on?pertama buat kuar semua.utk sehari je.dont pretend ur fine.amik bantal.spend a night crying.jumpa kawan2.jgn jumpa ex or begging him to meet u.
.
jgn stalk fb/ig/twitter
jgn buat fake account or suruh member add
jgn bandingkan you dgn her new baby..

kedua?
jgn ingat kenangan manis.jgn ingat kenangan pahit.bile teringat kat dia bayangkan anda sebenarnya teringat tentang tahik ayam.busuk dan x de pekdah.

ketiga?
jgn block ur ex dr laman sosial.biarkan.jgn comment.jgn bukak page dia.
kenapa jgn block?
bile block menandakan yg kite x dpt terima.so dia menang.
so biarkan.kalu dia block kite lantaklah.yg penting kite, samada block or unblock.booo i dont care at all.

keempat.
delete pics bersama.xperlu simpan.buang barang2 yg dia bagi kecuali barang beharga.brg berharga kalu boleh tukarkan ngn duit xyah buang.kalu x nk buang kerana sentimental value, ok sampai tinggal kerangka lah u x dpt nk move on.silap2 lepas kawen u masih teringat.dosa tau!

ketiga?teringat dekat ex je amik wudhu.ingat mati.

follow me on intsagram : @nurulbadiahlai




insyallah.berkesan.
cuba amalkan.

26 May 2015

how i miss blogging

Assalamulaikum..

sorry for the very long delaying updating this blog..fyi..after beranak kali kedua..i dont have time at all for blogging.in fact..i dont have time for myself too..
terlalu banyak benda yg i dh move on..boleh katakan lepas kawen.beranak...mmg new life betul..

well..so many things nak ditulis..nak diluahkan but masa  and status tidak mengizinkan.but naluri seorng penulis x dapat ditahan tahan so here it is..tertulis jugak malam ni hahhaha..
i hope everyone miss me.++puppy eyes winkwink..

btw..am not accepting the fact that im getting  older..haha.fyi..i masih sama.suke bergaya gaya and fefeling retis dekat rumah..cume tak aktif blogging sbb terlalu busy dgn life as wife and mother..

si balqis dah 2 tahun lebih and si Alliss dah setahun lebih..sekejap je masa berlalu.my last entry dekat blog masa i bru lahirkan alliss..how i miss blogging so much..

iam getting older..hahaha.but, still x reti menulis benda yg matured2..so sorry ya coz after this..kalu update blog pon..still menulis mcm dulu2..susah tau nk buang habit ayaq kasar2, sinis2 and cite bab cntan cintun ni hahaha..
nak cakap psl isu semasa.gst, pilihanraya..how to do this and that..mcm x sesuai and x kena ngn jiwa.
opss lepas ni jgn ade plak anon komen "woi ko tu dh mak org sila lah tulis benda berpekdah sikit kekdahnya"..wakakakaka..

oh well..perkembangan terbaru??ok.retis macam haku yg sendu ni tak de lah berkembang mana,
keding.skinny.otak udang.stay the same.
kecuali my lovely princess dua org tu..IZARA BALQIS and Alliss Aishah makin membesar.cutiey and cheeky.xpe puji anak sendiri.sendiri perasan sendiri tanggung pelempang.dush!!


oh well..bajet retis asyik oh well oh well..
then.baiklah.

baiklah.sekarang ak no longer a practising lawyer.just a lawyer on the title but not practice anymore.
utk sementara i say goodbye to my wonderful career coz i wanna focusing on my beloved family.cume adelah buat part time as legal advisor dengan company kecil2..dh almost 6 months x pegi court,,so for 2015, mmg sy ceased practise as a lawyer sekejap.tunggulah anak2 besar skit..
cant stand mayself , pagi2 before pegi keje..dedua baby pasang sound system sehabis maksimun..air mata lak berlenja lenja..mmg tak tahan tinggal anak last sekali i amik keputusan utk tidak bekerja buat sementara..
sayang tu mmg  lah syg.sebagai wanita yg biasa bekerja..and ade passion dlm kerjaya mmg satu keputusan yg paling susah nk dibuat,,tp i x menyesal sbb dpt tgok anak membesar dgn hasil tgn sendiri.amboi mcm melukis lak..hasil tgn gitu..
tak sangka lepas duduk rumah and buat kerja dari rumah..hati rasa tenang setenangnya..
rezeki pon makin bertambah..kalu ade kene buat site visit ke apa bawak sekali anak2.pendek kata 24 hours anak2 ade depan mata..

alhamdulilah.rezeki tu dari Allah..dr segi mana pon..asalkan halal..dah cukup buat hati kite tenang..

so..since i x bekerja dlm profession yg i ceburi..i buat business..im doing some online and offline business regarding beauty stuffs and fashion.
bukan satu decision yg mudah.in fact sgt2 payah.berbulan bulan tak tido..duk pikir.keje ke x keje.keje ke x keje??
last2 i made one of my biggest decision. goodbye advocates and solicitors world. for temporarily.
welcome new life as housewife sepenuh masa..!!
bercakap pasal suri rumah ni..ya ALLAH haku tak pernah menyangka jadik suri rumah ni lebih payah dr bekerja..
mase bekerja i masih ade lagi mase nk hirup teh slow2..gossiping waktu lunch..but once jadik suri rumah..dgn handle business lagi..nak site visit lagi..jgn kata nk minum teh mcm gaya paris hilton..nk mandi pon xsempat..makan 3 minit.mandi 3 minit..itupon anak2 dh terpekik mintak susu.mintak nasi.mintak dodoi.mintak dukung.sapa yg pernah rase tau lah. haha

my life?alhamdulilah.sgt sgt berterima kasih pada Allah anugerahkan suami yg baik dan anak2 yg sgt2 adorable..with them..i dont wanna ask more lagi..terlalu byk nikmat yg Allah anugerahkan.



banyak benda ak dh tinggalkan..i dont involved in any modelling jobs since pregnantkan Alliss..no more dunia glamer.no more publisiti hahaha..even follower blog x bertambah..visitor merudum and sampai satu tahap..tak de sapa pon nak baca blog NURULBADIAH but hey,..that doesn't matter much..seriously..bile ade keluarga..my life 1000% berubah.ciss tamak sampai seribu peratus...


haters?haters gonna hate.kahkahkah



btw if u guys nk follow my latest update..follow instragram nurul ya

@nurulbadiahlai
https://instagram.com/nurulbadiahlai/



nak beli handbags ke wallet ke kihkih folow instashop nurul ye

@bagaholicbynurulbadiah
https://instagram.com/bagaholicbynurulbadiah/






till meet again.nanti i cerita panjang2 k..
thanks for reading this:)


06 July 2014

the idea of what i wanna wear on this coming raya!!

Hai ..
assalamualaikum and salam ramadhan..

rindunyee pada blog dah lama giler tak update..first of all..i dah delivered my baby and now dah habis pantang 44 hari..and yes  disebabkan terlalu busy ngan dua babygirls sampaikan semua benda tak menyempat..nak tempah baju raya pon tak sempat aduhai terpaksalah beli yang ready made je!!

Ramadhan kali ni so far alhamdulilah..good2 je hehehe.cuma rutin harian bertambah busy.busy sgt actually hahah...dah habis pantang ni so busy jugaklah duk usha online shop nak beli baju apa utk hari raya nanti..well…of course lah  I nak pakai something yang cantik di hari raya but in my budget lah kan..

mesti rindu nak tengok i kan hahaha(dont slap my face)


latest of me hihi..

tau tak kat mana I beli outfits yg cantik jelita ni ull???
of course lah dekat nile.com.my
my favorite  online shop ever and poreverrrr giteww !!!

antara items yg i borong kt nile.com.my


here some of my ideas on what to wear on hari raya nanti…so korang bleh la usha2 nile.com.my ya manalah tau dapat idea nak pakai apa kn nanti.

Ni salah satu outfit yg I nk pakai on hari raya pertama nanti tau..i actually suka something yg simple and suke something yg boleh pakai dua dalam satu gituu..

so I beli lace blouse yg boleh pakai ngn jeans and also bleh buat baju raya kalau match kn dengan skirt..nampak mcm kurung moden gituuu..dah lah murah giler..RM 22 something je tau!

cantik tak i match kan blouse yg cantik tu dengan chiffon skirt yg comel ni???
melaram sakanlah i nanti on hari raya ..ingat u all je ke nak melaram??i pon x nak kalah hokayyy


blouse ni i match kan dengn chiffon skirt ..lepas raya pon bleh pakai ngn kemeja and baju yg lain asalkn pndai match kn..like i told ya beFoRe..i suke pakai benda yang two in one..jimat kos and bleh pakai at any place..at any time..at any occasion and at any where gitu ..

btw..chiffon shawl tu pon i beli kt nile.com.my..I mmg jenis suka pakai shawl..kire sumelah from head to toe I borong kt nile.com.my hehe

blouse yg cantik ni bleh beli kt sini tau..click here (RM 22.90)
chiffon skirt yg cute miut ni bleh beli kt sini .Click here (RM 18.30)
Chiffon shawl yg super selesa ni bleh beli kt sini..click here (RM 15)




Btw..cantik kn shoes in gold kaler ni kn??RM 29.90 only !!tak ke giler murah!!
wanna try some????CLICK HERE (RM29.90)

done on first raya hihi

WHAT TO WEAR ON SECOND HARI RAYA???

Hai,,on second hari raya plak..of course lah I pilih nk pakai baju kurung moden..ayu and nampak traditional gitu..

I plan nk pakai warna yang blocking so I pilih this colour..


cantik kn??
I suka sangat skirt dia..nanti I bleh je match kan ngn baju lain sebab design skirt dia ni  bit modern ..macam mermaid skirt pon ade..baju kurung sulam pon I suke..simple yet cntik..

harga pon sgt2 berpatutan..wahh I like sgttt..

this baju kurung modern only cost RM 78.50 ONLYYY…
klu korang nak beli something like this  bleh CLICK HERE (RM78.50)

BTW shawl lycra tones yg cntik ni hanya RM 14 ONLY!!
CLICK HERE to purchase!

ok..tahun ni konon2 nk beraya sakan 3 hari je muahahaa
raya keempat nk rest je.nk raya sakan sgt nanti run of budget tak ke nayaaa


WHAT TO WEAR ON THIRD HARI RAYA??

On raya ketiga plak I plan nk pakai jubah dress..
Opps recently I obsess ngn warna ala2 green gitu,,bile Nampak kat nile.com.my ade warna ni..berdessup I order takut out of stock hahaha!!
I suke dress sebab dia macam comel je klu pakai kn..nampak sopan and ayu gitu..



cntik kn dress dia???mmg berbaloi and puas hati sgt sbb I rasa mcm princess plak wearing dress yg kembang2 gini hahaa


Get this beautiful dress here ONLY AT RM 41!!!
to purchase CLICK HERE

fuhh..gigih tak I amik gambar and buat entry hahaha so that I dapat share ngn korang idea on what to wear on hari raya nanti..hope korang dapatlah idea nk pakai apa terutamanya org mcm I yg sibuk and tak sempat nk tempah baju raya hahaha..

so korang apa lagi…serbu lah nile.com.my dan dapatkan outfit raya korang kat situ..
murah dan cantik semua tau!dah lah sangat banyak choices plus selain outfits untuk hari raya..korang bleh shopping macam2 lagi like shoes..dress.tops.blouse..babystuff..male stuffs..power bank and many more!!!!

and last but not least..from the bottom of my heart hahahah memang sgt2 berbaloi kalu shopping dekat nile.com.my..sebab I memang biasa shopping kat sini tau!!dont worry yourself with the price here tau because it surely will not cause a burning hole in your pocket!!!sebab memang suma items kat sini very affordable..totally!


nak comel macam saya???hihi
dont forget ya to visit nile.com.my





opps btw during ramadhan ni..diorang buat promo  free postage tau dengan minimun pembelian RM48 dan keatas..tak ke untung kan??nak tau lebih lanjut tentang promo raya freedelivery Click Here ya

SALAM RAMADHAN

Thanks for reading this!