29 September 2010

tutorial cara pakai shawl yang tak macam tutorial


hey girls..entry kali ni khas ditujukan buat Rina, Lynn, Siti Sabariah, Sue, Linda and beberapa lagi kwn2 yang selalu duk tanya..Nurul camne ye nak pakai shawl macam style yang selalu nurul pakai tu..and kepada semua readers yang tersayang..
okey ye syg2.,.actually nurul ade 2 jenis style je yang nurul suka pakai..simple je and im so sure ramai dah tahu camne nak pakai..tp disebabkan xnak menghampakan syg2 yang sering bertanya..hari ni..ecece...nurul membawakan secara langsung camne nak pakai shawl yang mcm selalu nurul pakai..
sorry ye korang..pictures je erk..and sorry again..kualiti gambar memang low giler sebab just snap ngn webcam je..

style 1
style ni simple dan senang je..kalau boleh guna pashmina coz lagi cantik and stylist gitu..

first step:
korang bahagi 2 selendang korang tu.satu pendek..dan satu lagi panjang..korang nak pendek banyak mana belah satu ag....depends la..tp nurul prefer sampai separa dada.then korang pin kn okey..

step 2:
then, korang ambik yang panjang tu..bawak naik ke atas macam dalam gambar diatas..use penitis to secure them..kemaskan elok2..

step 3:
after korang naek kn ke atas tudung tu..korang kena bawak ke tepi lak..refer the images above ye..korang kemaskan baik2, pastu korang sematkan peniti kat tepi tu..then nak bagi kesan lebih dramatik lagi..korang letak la brooch atau apa2 yang nak bagi nampak stylist skit..nurul lak..prefer letak brooch design bunga..manis gitu..

step 4:
jeng2..done!!kan comel kan style camni??korang boleh bawak kebelakang kalau koran suka or bawak kedepan cam nurul pakai ni..kalau korang nak bagi nampak lain, korang boleh gulung2 gak yang kat depan tu..simple je kan??selamat mencuba..hehe

style 2:

style yang macam ni rasa2nya ramai dah tahu..nurul suka pakai time g photoshoot dengan style tudung camni..kepada yang xtahu lagi..tengok betul2 ye camne nak pakai..korang boleh guna apa jenis shawl..tp nurul prefer korang guna jenis yang material lembut2 skit coz nanti nampak lagi cantik dan beralun..
step 1:
korang pakai anak tudung dulu..kalau boleh anak tudung syria..or kalau korang takut muke korang nampak membulat sangat, korang guna anak tudung yang ada muncung kat depan tu..okey..
then, korang ambik yang paling hujung, letakkan kat tengah2 kepala korang..gunakan peniti untuk kemaskan ia..lihat gambar kat atas..korang akan faham camne nak letak okey..


step 2:
korang ambik yang panjang tu..bawak naik keatas..korang refer kepada picture diatas okey..bawak nek betul2 kat ats kepala..pin kn ia kemas2..

step 3:
after korang dah pin kan..korang ambik selendang tu bawak kebawah macam dalam picture diatas..and pin kn sama aras dengan mata anda..then..after korang pin kn..korang terus ambik yang paling hujung selendang tu..bawak naik ke ats kepala segala lagi..please refer 2nd picture di atas..korang pin kn kat tepi tu..nak bagi kemas kan..pastu pandai2 la korang bajet buat lebihan2 skit agar nampak lebih style..pastu letak brooch kat tepi tu ye..

tadaaa!!!done!!senang kan??

korang semua selamat mencuba ye..kalau xfaham lagi..sila tanya cikgu ye anak2 murid yang tersayang..sayang korang ketat2..rapat2..

54 comments:

Ari Blog said...

ooo....dah pham...lps ni bleh la cbe...haha!!trm kasih ckgu salmah..

sab=) said...

hihi. thanks my sis! i'll try it later! lau dh ok nti. i tunjuk kat sis yek. yg i dh berjaya. hehe thanks again :)
love u

pinkyheart02 said...

yay! i love the 2nd style.. ^_^

e F a said...

comey2, nak cuba gak la...

Encik Tikus said...

erkk. gua nak cube boleh x ?

Liya Laa said...

arini liya nak try test style ke 2. wish me luck. HAHA

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hihi. like like ! 2nd style besh :D

ceguzeha said...

yay!!
kakak buat tutorial.
hihi.yay jek tapi tabrani pon nk pkai gitu.
sah2 huduh zha pkai gitu.hihik.
^^

kembatolo™ said...

fuiyo.. ade munge la kt tepi uh.. haha

lady XOXO said...

seriusly cute.. nice.. ni leh try nie

AM SYA said...

sya2 p0n ske kua jln2 ngn care yg ke2~

simple yet stylo! ;)

rafiq said...

nice instruction....easy, clean n straight to the point :) heheheheheehehe

Khumaera Ismail said...

camne nk pkai shawl tp ta na muke nmpk bulat? huhuhu~
btw, nice tutorial =)

fynn said...

hoyyeh!
macam tu je. lepas ni boleh la pergi kelas dengan stail macam nie.
trimass yaww!

diriku said...

he2..pakai tudung pn ada tutorial jgk ek..

FATIN SYAFIQA said...

auw, cantik!

missirdinas said...

wahh...
thanks sgt2 sbb share ye..
nnt leh la dinas cube.. :)

alinac lover said...

terima kasih cikgu..hehe

Sky Nur said...

hehehe... confirm x confius... dapat A+++ lpas ni bab pkai slendg t...
hehehe ^^v

Loyar Lawa said...

style la pakai brooch besar. sngt style. ha instruction sngt mudah paham dan gmbar yg combine2 tue sngt senang nak dipahami. hehe

echah mashuri said...

shantekkkkk!:)
tp kalo kte pkai nnti nmpk srbut je ase.huhuh

Nurulbadiah Lai said...

ari_ nati u cube ye..cube kat isteri..

sab- dah tunaikan permintaan sab ye syg..hehe

pinky_ me too..love de 2nd style

efa- YES U CAN TRY SYG

TIKUS- SEJAK BILE U TUKAR JANTINA?

liya- cube ye syg..senang je tu..

zama_nurul lagi like zama okey..hehe

ceguzeha_ haih..nape lak xberani..ziha kn cumel..

kembatolo_nah ambik la bunge tu klu nak..

lady_ thanks dear..jom2 try

sya_syg!!!citarasa kite sama kan

Nurulbadiah Lai said...

rafiq_ hahaha..clean bagai..

khumaera- owh..kalu gtakut bulat..u try pakai inner yang ade muncung tu..pastu u paka cam biasa la..lilit2 je selendang tu k..

fynn- i bet u look more gorjes la after ni..

diriku_ ni baru sikit..ade byk lagi..hehehe

fatin- thanks sygg

dinas_ try taw..nti bgatu nurul..nk tgok..

alinac-sama2 anak murid..hehhee

sky nur- hehehe..kalu xfhm..leh PM me ye syg

LL- THAnks dik..syg ketat2..

mahsuri- belum cube lom tahu lagi..why not u try n let me see k?

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

dear sis.. nk try pakai shawl jugak la, tertarekk dgn anda!

Nasrina said...

sorry lmbt feedback nurul..
thanks so much..
memg cntik laa... :)
tp nurul pakai ja npk cntik..
kalau rina pakai tahla seswai x ngn muka bulat ni..hehe.. apapun nk tryla !!

nabihah ramli said...

chanteklah! yg pkai gn inner tu btol2 gorgeous! :)

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

ur tutorial menarik! nak try style yg u yg first tu...tengs dear..(^_-)

Nurulbadiah Lai said...

fifi- sila2..sis pon nk tgok gk adik sis sorng ni pakai tdung..mesti manis kn..

masrina_ owh jgn ckp camtu syg..try dulu..baru tahu..u beautiful in de way u are..ok?

nabihah- thanks syg..suke kena puji nih..hehehe

atok said...

kalo llaki nk pkai cmne plak? hee jk

*luv Syahnia* said...

canteq lah akak pkai shawl..
sgguh bguna tutorial ni

ain nak pakai susah lah sgt
aiseyyy slekeh jdnya
huhu.. ;(

rafiq said...

hehehehehehe uwekkk :p

simon said...

awk comel lee..hehe
follow u ye.. ;)

missamy said...

hm . yg 1st step tuk 2nd style tuh cmne ek ?
kurg fhm la .
ngeee ~

tikusdalamlab said...

okayyyy. i'll tryyy!!

Leya said...

cantik =))

Halusinasi said...

wah...i like da 2nd one...stailo!!!...satu hari nak pkai mcm tu gak...baru perasan, u ske yg jns pashmina ye??

Ann said...

Akak thanks for the awesome tips :] banyakkan lg tutorial mcm ni kalau boleh ea, ann baru start pakai shawl nii, tp xtw mcm mana nk gayakan

anyways thanks alot <3

Ann, 16

Eryna Afina said...

nice!! im lovin it~~
hehe

i3na said...

nak try style 2... cam tertarik jer

Amalina Jo said...

arghh! suka yg style 2 tu! thanks sis! lps ni mgkn ada keberanian skit nk try pkai inner syria :D

Nur Athirah said...

love it.. is there more???

athira said...

that's cool.. lov'em.. im kinda new here.. so....nk ckp.. SWEET sgt .. ske gle blog siz... bnykkn lg cre pkai shawl ye... mmmmmmuahz!!

..::: farraMEKAPstudio :::.. said...

nurul...akk nak mtk pendapatla...cmner nak dressup utk dinner 'english style' sbb akk now preggy..huhuuu...cdg nak pakai tudung ala2 cmnie..huuu...hep me...drop kat akupink@yahoo.com erk..tQ nurul...

Pandapolarbear aka Ming... said...

wow..mmg suka tutorial cenggini..sgt2 membntu...ta pna pakai shawl lagik...layan tudung bwl jer..sebab xda keberanian nk try takut xmenjadi...btw tikiu so much...nampak mudah bila da tgk tutorial kamu...tikiu...=)

Shu Shinju said...

tutorial yg banyak membantu saye yg x pandai pakai shawl..hehe..

Anonymous said...

You got great points there, that's why I always love checking out your blog.

My blog:
simulation pret et Simulation rachat de credit

the only xeyra ,,, said...

eeeeeee ~ macam bes ! btw , saia noob sket bab2 slendang belit belit neyh . hehehe (:

Anonymous said...

sis..i like ur style~~

Ratih Anggoro said...

dear readers..
u are free to take anything here..
i really dont mind if u wanna share or copy my entries or my words..
and you can do it without seeking my approval..
and u can do it without crediting to me..
i really dont mind because all ideas i got..its belong to Allah not mine..
"Kalimat ini menunjukkan kamu orangnya baik banget, mau berbagi dan yakin ide dan kreatifitas hanya milik allah..Thank you sista.. semoga ditambahkan berkahnya, amin"

Orked said...

comel...:)

ryhan ann said...

bole cube ni nurul..slalu tgk tutorial dlm majalah pening kpala..yg nurul ajar ni simple n stylish..dh ada anak pon le cube pakai camni ker? hehehe..^___^

Anonymous said...

ade yang lain x?? hehe

butikjilbab said...

kami tunggu yang terbaru dari blog ini....sukses selalu

tutorCaramemakaiJilbab4 said...

menarik sekali tutorial jilbabnya