10 September 2015

let me tell you a litte story about myself

hi..
let me tell you a liitle story about myself..



my name is nurulbadiah Lai. 28, have two kids,a wife, a lawyer who temporarily ceased to practise , an entrepreneur, running my own  business and  working-at-home mom.. i was born in a poor uneducated  family..arwah ayah  Chinese muslim and mak a malay lady living in a small village at terengganu.

with that facts bring together with me.i dont have any confidence at that time..and sy rase no one likes me..but i have passion..since i was a kid, sy suka berangan.arwah ayah cakap, kalau susah hati, just imagine what u wanna do or what u want, then enjoy it..
yaa..betul2 enjoy..at home pernah we just have ikan kering and ikan bilis..so arwah ayah ajar saya masak, ikan kering + ikan bilis masak stim asam limau(stim dulu kukus guna periuk)..see?how my late dad teach us how to enjoy our life..
we really enjoyed having that meals..sedap..sampai sekarang masih masak ikan kering masak stim..

walaupun ayah sekolah takat SRP , but hes good in math n can speak english fluently..so kitaorng adik beradik pon ade home tuition..ade jadual yg kene follow..mak plak best student mase sekolah but ended up berhenti sekolah sbb faktor kemiskinan ..dgn mak plak belajar alif ba ta and al quran..
by that time, ayah sgt pentingkan pelajaran and mak sgt pentingkan kami semua celik agama walau xsempurna..even kami mmg dikategorikan as fakir miskin time tu, tp alhamdulilah, dgn izin Allah kami adik beradik bersekolah and dpt melanjutkn pelajaran ke tahap yg lebih tiggi..

mendiang nenek dan atuk time boleh dikatakan agak rich jugak, then ayah bile ade duit byk so mls sekolah, enjoy dgn kwn2 , gambling and disebabkan itu ayah ended up dgn kehidupan tidak tenang..disebabkan tidak tenang lah ayah berhijrah ke serata negeri while siblings yg lain migrated to england..mase tulah ayah stucked dekat trg, hidup terumbang ambing and kt situlah ayah kenal islam.alhamdulilah perancangan Allah sungguh indah..disebabkan ayah masuk islam sehelai sepinggan, living in malay community yg susah terima stranger..so hidup ayah ibarat kais pagi mkn pagi kais ptg mkn ptg..mase sy umur setahun both mendiang nenek n atuk passed away so ayah ibarat tiada support langsung..sbb tu life kami x upgrade sbb nk buat sesuatu perlukan modal etc...

back to my story..
yes we were very poor.i dont have pocket money.so sebulan mybe sekali pergi kantin..even we dont have any transport.not even a motorcycle..tp kami ade basikal and itulah transport kami. our family ade transport pertama when late dad keluarkan kwsp dia..its on 2003 if im not mistaken..at that time i was in form 5.while we are so happy ade motor..curi2 bawak smpai kene marah dgn ayah, sy terjumpa suami di sekolah yg sama.the facts that this guy pergi sekolah his parent hantar naik CRV time tu, buatkan org ckp saya ni tak sedar diri which im not ..actually, ramai x suka sy, even  close friend pon mengata belakang so pendek kata i dont have kawan sejati pon..so sad but thats life. u susah org x suka  u.org pandang hina.org fitnah u.alhamdulilah

sebagai anak muallaf..ramai racist pada arwah ayah n we adik beradik.typical malay living in a small town..they dont call u a pretty lady being a mixed blood..but they called u-anak cina-makan babi-berak x basuh-
sedih bukan???no toys to play..no television to watch..no birthday celebration..no holiday spent with family..being teased growing up..learning my limitations, all the things i couldn't do, i stay positives..just because i am a muslim..i know ALLAH will give me the things that i dont expected LATER.

sy bekerja dari kecik..seawal 5 tahun, saya dh main dgn kira2..follow pakcik jual kat pasar malam..!sy dh start pegang duit sendiri even rm 1 tp itu hasil titik peluh sy..sy dh terdedah dgn dunia business sejak kecil.sy ikut pakcik jual pasar malam until saya form 3..
selain tu sy turun paya cari siput, pegi pasar saya jual sendiri.rm1 satu longgak.panjat pokok rambutan, pokok duku, apa2 yg boleh jual ..asalkan halal sy buat.
hanya yg fhm and melalui sahaja tau mcm mana perasaan tersebut..

oleh kerana sy ni biasa berdikari, dari kecil dah pandai membaca, mengaji pon dari kecil dh diasuh, even i used to red a lot when i was little..dekat pasar mlm pon sy masih membaca..itu apa yg arwah ayah sy ajar..read and read agar dpt ilmu..because of that, alhamdulilah, i managed to get excellent result and being a best student was the happiest moments i ever had..terima hadiah akhir tahun paling best!

after all the hardship i went through..i then managed to read law dekat university, then  finally graduated from the law school..and become a qualified lawyer!!!!


now..by now, if u read this, you're probably wonder "what the hell is the point of all of this??

the point is...i have many weaknesses. i was poor before..i am nobody,,but i am NOT TAKE THIS LIFE FOR GRANTED!!

Sy positif.jadikan kekurangan satu semangat untuk saya buktikan pada diri saya sendiri bahawa kalu saya dilahirkan miskin, saya akan pastikan bahawa apabila saya sudah besar, sy tidak akan membuat kesilapan dengan berada dlm kemiskinan lagi..but dont get me wrong..sy tak pernah lupa diri...cuma sy nk ckp, sy dulu tiada apa2..rupa pon suam2 kuku..sy pekakkan telinga kalau org ckp-dulu dia xlawa pon..tetiba ade blog pastu post pic2 lawa..siyes dia x lawa..yg ckp sy edit brutality my pics pon ade..
funny kn?how SOME SICK people still cannot accept siapa saya harini,..
jugak sy anak kampung, we dont speak english at home.we dont speak bahasa baku.we speak bahasa terengganu..
and suddenly..nurulbadiah please dont write rubbish..your english sucks..your face ugly..your writing bad..
but sy buat x peduli..sy cube jugak even sucks ke, broken ke, dh mmg cara saya..ugly or not sy tak kesah..bad or good ade mood sy menulis..

alhamdulilah..i have met the people i have, done the things i have, gone through so many trials and struggles..and all of those things, have shaped me into the women i am today.alhamdulilah


never give up.

i was born poor..but rich in mind!!

follow me on instragram since am not that active here:)

https://instagram.com/nurulbadiahlai/



thanks for reading this

35 comments:

Farah Waheda Wahid said...

it's nothing wrong being born poor, what the most important things is that we are rich in mind and rich in budi-bahasa... ;-)

Anonymous said...

So touched ! =(

Siti Nor Salwa Che Lah said...

lama kak nurul xupdate..rindu..

Ayu azmir said...

lama sungguh tak dengar khabar... senyap je... hari ni baru dengar cerita.. ape pun tahniah untuk kejayaan pendidikan, kewangan ... moga menjadi pendorong pada semua.... aminnn

azza hana said...

Kite muka kenal akak,sejak abg sedara kita ayietouch tu ambik gambar akak.. Fotoshoot dan uploaded kat fb dia.. Sejak sy zaman uiam,4 tahun lepas kot.. Then I just following u through blog je la.. Take care kak.. Kdg2 sy balik terengganu,pernah pasang niat nk jumpa akak.. Borak dgn akak.. Tp belum ad peluang.. Tata kak..

Cik Puan Rann said...

Tulisan ni buat akam terkedu dn tak terkata. Betapa kuatnya semangat nurulbadiah hadapi hidup ni. Moga allah mudahkan sgala urusan nurul.

Anonymous said...

Sy suka Sgt life story awk..so sad..how same were thinking..that's rite..klu boleh nk ubah kehidupan yg lebih senang

ewanthology said...

why temporarily ceased to practise?

sekadar bertanya.

lia ummiirfan said...

good luck! u deserved what you got! :)

Jom FOLO saya

Anonymous said...

Lamanya x komen..tpi post ni buat kita terigt post2 lama akak 😊
Allah knows whats best for us..your story really inspiring..alhamdulillah..just dont forget to be always grateful and thankful ☺
Love you kak nurul 😙😙

iqa said...

wow! i like the way you are! sangat jujur,jadi diri sendiri! yes kite tak perlu malu dengan ibubapa kita. tak perlu malu dengan diri kite sendiri! kalau kita kaya sekalipon tak kita tak perlu bagitahu orang .;) xoxo!

Fairusz Khalid said...

i've been ur silent reader since forever akak. i enjoy reading ur blog and i always admire ur courage. keep it up akak!

Fairusz Khalid said...

i've been ur silent reader since forever akak. i enjoy reading ur blog and i always admire ur courage. keep it up akak!

Maria hasun said...

True!!!!

saya folow akak since saya ada blog around 5 years ago maybe. .

and U are beautiful and You have everything now. . lovely husband beautiful & cute daughter also. .

May Allah easy everything for u sis.

pedulikan mulut org :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ala nurul... sedih membacanya
akak bangga dgn nurul.. semua hidup pasti ada onak duri..
itulah yg buat kita kuat semangat
akak sentiasa support nurul.. dari kejauhan haha
semoga nurul berjaya butikan
saya ank mix blood yg cantik dan pandai
anak2 saya lebihlah cantik & pandai
tau..tau..ingat tue...

cik ina do do cheng said...

miskin kaya berhak rasa gembira kan. yang penting kita kena bersyukur dengan apa yang Allah SWT beri.Good luck Nurul

nayfatimah rasyid said...

pandang terus ke hadapan ;) jangan toleh kebelakang lagii but make it to your stronger and success in dunia and akhirat insyaAllah

Kak Mahh said...

Nurul akak setia mengikuti perkembangan kamu dan keluarga. Akak suka....apa yang akak baca.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Noriza Rahman Momma Vogue said...

very inspiring...bukan salah menjadi miskin tetapi jika tidak berusaha keluar dari masalah itu yang salah

SHa said...

I know your feeling because we are same. was born in a poor family.. yang bezanya cuma siatuasi. saya lahir zaman moden and Nurul lahir zaman yang Teganu masih lagi 'Kampung' .. Sekarang teganu dah jadi bandar and I proud to be a terenganu'ians

naqia sensei said...

same goes to me..noe i am a teacher.teruskan menulis i will read n always admired u.i pernah berselisih dgn u dlm lift di mahkamah terengganu.tpi x tegur pun ihihih.

Mek Onie said...

Kak nurul. Lama dah onie follow akak... before single n ada anak dah...hihi... kak nurul always positive n salute u ... teringin wei lok nok jupo kak nurul nim..

Mrs Little Voice said...

susah2 dahulu senang2 kemudian. u did it nurul :)

acu yuhan said...

kak, u speak mandarin?

Cik Puan Eka said...

Tersentuh malam2 gini kak nurul..

Syahirah Yaakob said...

Amazing story for me :)

Macho Lelaki said...

Your story's make a inspiration to me..thanks for sharing...have a nice day..

moon bulan said...

Nurul..u the best.,sy duk Terengganu tapi tak pernah sekali pom jumpa nurul.,kalau la dpt jumpa nak sangat borak2..

gadis cool blog said...

kak nurul, all the best. never give up and stay strong!

Anonymous said...

Lawak je yang takpercaya you ni lawa. Ramai je kawan-kawansekolah rendah dulu, yg muka biasa-biasa bila jumpa balik, fuhhh lawa ngattt... Yg comel-comel bila jumpa balik, mmmm biasa je.... Tapi mostly kawan-kawan lama makin dewasa makin cantik, dulu kanak-kanak memang la comot comot kan....

Cik Nin said...

Hai akak.
i just want to say thank you because your life story somehow inspires me. Especially your dad's words : kalau susah hati keep on dreaming and enjoy it.

Nurul Syafiqa said...

Banyak dugaan akak ni :') Takpe Allah sayang.

BERITA KELLY said...

rekomendasi:NAGAQQ.COM | AGEN BANDARQ | BANDARQ ONLINE | ADUQ ONLINE | DOMINOQQ TERBAIK
NAGAQQ.COM | AGEN BANDARQ | BANDARQ ONLINE | ADUQ ONLINE | DOMINOQQ TERBAIK

Percutian Medan said...

Pakej Percutian Ke Medan Indonesia
- Makan Sedap .....
- Tidur Nyenyak .....
- Shopping Banyak .....
- Harga Murah .....
Nak Tengok Harga Budget dan Standard
sila clik : http://agentpelancong.blogspot.co.id/
Semua ada kat disini .....

Dapatkan penawaran khusus untuk paket grup / corporate
Call/WhatsApp : +62821 6201 7001
Email : tourinmedan@gmail.com