25 July 2010

question to ask before married


well guys..cakap je pasal kahwin ni..memang indah and best kan..but you guys should be careful and prepare betul2 before you decide to marry someone.
Being in love is wonderful. There’s nothing like it. But when it comes to start making decisions about commitment, sometimes you have to follow your head, not only your heart. ok guys?

i dont agree with some people yang fikir kahwin tu terlalu mudah, sebab bila cakap pasal kahwin, banyak benda nak kena fikir..xguna kita kahwin hari ini, esok dah bercerai berai kan?paling naya kalau kawin kerana nafsu..memang sukar untuk bertahan..coz we are not that superb forever..


here some things yang kita kena bersoal jawab dengan diri kita sendiri before married..

1. anak – berapa banyak anak yang dia nak..dia mahukan anak atau x.apa pandangan die tentang anak.ini part yang paling penting bagi kot..coz kita kena pastikan purpose for marriage adalah sama..

2.agama– Does he believe in God, kalau dia percaya, bagaimana pula pegangan dia?kalau die berlainan agama, , does he respect your views on religion and God?bersediakah die menerima agama anda?

3. Your career – boleh ke die terima career kita?die nak suruh kita duduk rumah or macam mana?boleh ke die bertahan dengan kerjaya kita?

4. Duit – ni part yang paling kita kena fikir sedalam dalamnya nowadays.Does he plan to support you, apa kerja dia?jangan sebab cinta kita menerima dia, tetapi apabila berkahwin, kita pula mempersoalkan duit yang kita terima daripadanya.

5. Perkahwinan – Does he believe in marriage, apa pendapat die tentang perkahwinan sendiri?suka-suka, tanggungjawab, nak enjoy je?coz kadang-kadang, kepercayaaan seseorang kepada ikatan perkahwinan penting dalam rumahtangga.

so guys, when it comes to marriage, always use your brain not your heart in making the decision.so, what do u think guys?

3 comments:

SweetyMui2 said...

kalau nk kahwin ni komitmen mesti ada..
lebih2 lagi kalau 2 2 bkerjaya :)

AiDa AzRyN said...

bukan sng nak kawen.. mental dan fizikal kna btol2 sedia.. hehe~ memandai je aida berkata2.. :DD

a little less conversation said...

1 soalan..bila anda nk kawen? jgn lupa jemput eh..nk mkn nasi minyak free..hahaha =]