24 December 2010

Kamu sendiri yang menentukan siapa kamu..

flowers

just a short note..

manusia yang hatinya baik..akan memandang hidup ini indah..walau sesulit manapun perjalanan..

manusia yang hatinya busuk..akan merasakan sekelilingnya adalah gelap dan kotor walaupun dikelilingi seribu keindahan..

hati yang baik..akan merasakan susah itu semangat..
hati yang jahat akan merasakan susah itu hina..

hati yang baik akan cuba untuk memperbaiki diri sendiri..ikhlas walau tiada siapa yang melihat..dan sangat sedikit menyakiti hati orang lain..

hati yang jahat..akan senantiasa mencari kelemahan orang lain untuk dikeji dan dihina..bermanis muka didepan agar setiap orang bilang..'oh baiknya dia', tetapi dibelakang lebih berbisa dari racun..dan pasti..penderitaaan orang lain adalah kebahagian baginya..

makanya sahabat....kamu sendiri yang menentukan siapa kamu..

-love from Nurul-

83 comments:

cimut munniey :) said...

setuju gile dgn your words badiah!

miss youuuu T_T

Anisa Hang Tuah said...

nice la nurul.

mostly.i love your words!

i adore you..

(:

Lyaa Suriany said...

yunk

mcm iklan tu
baju yg kotor boleh dicuci
hati yg kotor?

kdg2 kita tak sdr yg ramai manusia2 brhti kotor ada sekliling kita..
yg berlagak sebagai shabat lagi la bersepah..
hurm
whatever pun

kena beware
tc babe

~eZmALiZa~ said...

OMG!! suke gile dengan ayat kakak cun nie!

yer..tibe2 terasa pulak nak cakap kat sini..bukan la sahabat namenyer kalau bile kite ade prob, dye lari mencari helah...

:((

Encik Tikus said...

mane menghilang nurul ? =)

cokiedacomot said...

sukenyer entry ni , hihi . sis da besh , love you :)

cokiedacomot said...

sukenyer entry ni , hihi . sis da besh , love you :)

~fisha~ said...

love this!

asfira aminuddin said...

so so agree dear :) chill always!

CIK CIRA said...

hati yang baik menjamin masa depan yang baik =)

Sophia Rani said...

u are totally rite dear... ^__^

utHe mauRa said...

nurul..sgt btl la..agreee
=)

♥cik fyza ♥ said...

x sume mnusia tu smpurna kan ^^,

cena_sarina said...

nice..=)

cEro said...

well said..
well done!!

delarocha said...

nice one :-)

ChiLaBaey's Spot said...

Macam tulah manusia, hati lain2... Cuma kita jangan melatah kiranye ada anasir2 macam ni... Dan penting kena banyak bersabar, berfikiran secara rasional dan jangan balas itu jer... :)

Senyum sikit, jangan tension2 yer Nurul.... :)

SweetyMui2 said...

lumrah manusia..ada yang hipokrit berhati busuk..yang penting kita kenal siapa diri kita and try jadi yg tbaik utk org skeliling :)

misyamissyou said...

suka entri ni..ade kebenarannya :)

aisya said...

tskkk,terharu...
so true..

penyisir rambut said...

luv u 2 nurul...
saya sedang mngalami seperti kamu,...
dy mghentam2 saya di blog dan fb nye...
tapi saya bia kan je...
akhir nya dy senyap begitu sahaja...
maybe dy pon sudah penat melayan prsaan nye tu...
bia kan saja mereka yg tak senang ngn kita....

Myra Arshad (: said...

i love that pic :)
and tengs for ur beautiful words. love it <3

miza said...

yezza ! i like this sis badiah ! huhu thanks sis..hehe terpikir sejenak

arieynbuleyh said...

mcm model! CUTE:)

arieynbuleyh said...

mcm model la kakak ni.:)

saya_smart said...

mish u dear..amboihh lawyer nih bermain dgn kate2..hehe...love u sygg!!

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

love ur words sista :)

DeYa said...

i Heart this post Nurul.. Thanks :)

hiro said...

ada otak..ade lutut..ade leher..ada dada..ada jari..pikir la nak guna ape tuk masa dpn..ye dak?

because she is Afifah rani said...

kak nurul ni cute r..

y u y u Z u l a i k h a said...

wahhhh.. mendalam nihh :) pandai buat puisi yee :)

Roxy zai said...

i love the pics!

i love the words!

i always love yaa sis!;)

good day!=)

ecah said...

betul lah tu..

Aku Jelous Dengan Blog Gosip Artis Malaysia

Cik Akma said...

dalam maksudnya nurul :)

puterihannan said...

wah!!!! rindu sama itu dataran..... :D

LustfulLuv said...

i like!!

ekyn ashikin said...

nurul.. u dh grad kan.. congratz tau

liyani rasdi said...

dear!!
sy ske post ini!!
nice picture...
kata kata y terbaik....:))

farah farhana said...

dat is totally true..sometimes faker do exist in real lyfe.faker who just pretends to be ur best buddy..

Syafiq Rosli said...

huhu..kata suntikan yg bgus..

kalau free join la my contest eh

Mawar Merah said...

Bgus entry ni nurul. saling ingat-mengingati ttg hati. kna bersihkan hati, sbb kdg2 kita xsedar hati kita kotor. mknan jiwa xckup pun blh jd punca mslah hati jht. (^.^)

Wahidah said...

btol sya setuju...even ape pun yg terjadi..hidup ini indah...

kalo hidup ne penuh dgn suka je tk menarik la jalan kehidupan kite tu kan yunk..:)

... said...

as salam..
entri halwa minda
syukran..
:)

Anonymous said...

muka yg neutral cantik, x akan pakai mekap tebal2....

tepuk dada tnya selera..

wasalam...

Ayna Tan said...

yes..
kita yg menentukan siapa diri kita.
choose the best one for ourself.
i agree that.
^_^

Anonymous said...

nice !!!!!!

hehehehehehe

-RAFIQ-

athiea said...

meaningful gilers entry ni..


thanks for sharing2 meyh:)

Fatin Nabilah said...

betul2 .. saya sokong apa yang akaq tulis ni . manusia mmg tak pernah puas dengan kelebihan org lain . diorang akan carik seribu macam cara nak jatuhkan org tu kalau sekali dah tak suka . :D

Sky Nur said...

bermakna .... ^^V

sab said...

best!! kata-kata yg terbaik!
syg sis :)

ARJUNA.Inc said...

hati yang jahat..akan senantiasa mencari kelemahan orang lain untuk dikeji dan dihina..bermanis muka didepan agar setiap orang bilang..'oh baiknya dia', tetapi dibelakang lebih berbisa dari racun..dan pasti..penderitaaan orang lain adalah kebahagian baginya..

SUKA INI..KALO TERANIAYA..KITA ADE TUHAN YANG ESA MERANCANG SEGALANYA KAN..BSBAR LAH..=)

si suraya said...

http://sisuraya.blogspot.com/2010/12/jom-usha-blogger-yang-muka-ala-ala.html

special for u !!

cAmca Dan GArpu said...

yes...u r rite !..

BLADE EDGE said...

salam nurul...

ya..betul tu!!

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

zama setuju ! hidup xboleh hipokrit. just be who u are. kindhearted person is the one who never give up. n sntiase tahu susah itu adalah dugaan utk menguatkan.

<3 kakak :)

PiNky@hEarT said...

saya nak hati saya sentiasa baik dan bersangka baik.. ^_^

NadiraAnatalia said...

i love this!! <3 :)

* f i f y said...

totally agree with u sis...
:)

MIMIE AIZA said...

setuju dengan nurul :)

Balqis said...

love this entry dear..
kalau orang tu baik..dia xkn suka memandang rendah pada orang lain..kdang2 perasan x, orang yang suka mengkritik org lain, menghina dan mcm2 mcm anon yg xde name tu..die sebenarnye busuk hati, sbb kalu die baik hati..dia xkn mengata org mcm2 kn

Si Bulat said...

you are right nurul!


-si Bulat malas nak login-

Bella Najat said...

agree!

alexa yussida said...

sayang,skrg da cuti kan?buat ape?awak yang tak bizi pon jarang hapdate,saya yang nak exam ni plak lebih2..hehe...ok,pas exam saya main blog puas2 smpai vomit..hee..

miss uu...muchos besos con corino..hehe

Rebelle Me said...

i tak nak jadi hati yang jahat!!
huhuhu~

Cikbelog said...

setuju dengan kata-kata nurul ;)

kamu cantik sangat :)

lady XOXO said...

Nice one dear... betoi tue.. ALLAH itu maha adil.. yang baik d pasangkan dengan baik kan.. hati busuk.. tak kan ke mana..

xoxo... muach

Nurulbadiah Lai said...

kawan2 semua..thanks 4 de comments..even ni entry ntah pape2 yang pendek giler dan caca merba je..korang still sudi baca dan komen..thanks sgt2...

next time nurul ade free2..nurul update pnjang2 ye hehe

platipus said...

gmbr tu cantik..

fyda razak said...

barulah tahu di tahap mana diri ini berada. Astaghfirullah~

HaNa HoNeY said...

cantek gile pic u
suke
ur words true jugak
semua manusia ader kelemhnnyer
p sesame la kite baikinyer
wink wink ^_^

Cik Nurul Pinky said...

jauhilah hati yang jahat dan busuk itu..salam perkenalan...

tomatokering :) said...

wahh~siyes mmg cantek tempat tuh . hehe , nurul cantek jugak :D

soffea said...

suka ini, nurul :)

Sophie Al-yahya said...

sy rase sy kategori hati baik. sbb sy memandang hidup ini indah walau sesulit manepun..hehuhehue..

nice post nurul! I like u!

GreenJade said...

like tiz n3..sbg santapan rohani & peringatan utk diri juga.. :)

niway nice potoshoot nice angle..loikeee it so much

juliet. said...

depan mulut manis, belakang mengata itu ini. itu lumrah. kita perlu tau sape sebenarnya kawan dan lawan. orang yg paling kita percaya pun boleh tikam belakang. huhuu.

p/;s cantik pic tuu. sukaaa sangat! ;)

iskandarzulkarn9 said...

bak kta si ibu dlm iklan sabun...
"si putih boleh dicuci..tapi hati yg suci sukar untuk dicari"
benarlah apa yang disampaikan oleh pesanan ibu itu kerana hati yang bersih melambangkan peribadi seseorang baik atau buruk..

Melati said...

yeaa!!! agreed with u nurul!

Nurulbadiah Lai said...

READERS>>THANKS $ ALL THE COMMENT>>

nurul hargai sgt2..

ingat ye kawan2..
selalulah berbaik sangka dengan manusia yang lain..insyallah..
hidup kita pasti akn indah..

thanks all:)

Nurulbadiah Lai said...

READERS>>THANKS $ ALL THE COMMENT>>

nurul hargai sgt2..

ingat ye kawan2..
selalulah berbaik sangka dengan manusia yang lain..insyallah..
hidup kita pasti akn indah..

thanks all:)

CahayaCintaIlahi said...

sUke entry ni !!!!! (^_^)
weeeeeeeeee

Farzana Naim said...

cantek~ :)

Anis Nasri said...

oh gosh ! super duper like dis word. !