25 April 2013

sharing is caring kn..berpantang time!

assalamualaikum...
as promised.. update again...here the story of my (awesome) so called-berpantang...awesome lah sgt padahal macam lesung je!

pejam celik..dah masuk hari ke 39 dalam pantang....tak sabar nak abes pantang..benda pertama nk buat bile abes pantang..nk makan meggie..telan air liur hari2 masuk dapur tengok meggie..sedapnyaaa...

masa dalam pantang ni..boleh dikatakan 24jam kena bebel dengan mak aku..sebab??aku berpantang macam orang yg tak berpantang..sambil lewa je...ntahlah..kadang2 banyak pantang larang yg aku tak bleh nak adapt  dalam diri aku..kadang2 rase ridiculous pon ade..natijahnye??aku celik mata je ..pot pet pot pet mak aku start syarahan perdana dia..apa pon..mak adalah terbaik..tq mak sbb jagaaa along dgn baik..
for all the things yg along tak ikut..mummy..i opologies!(wekks..padahal panggil mok jekat umah wakaka)


aritu sebelum beranakkan balqis..berat badan dalam 63kg..bayangkan aku yg pendek dgn berat mcm tu..memang tak lulus lah...ditambah plak dengan masalah kulit muke yg agak berleluasa time pregnant..lepas beranak je..berat badan turun sampai 55kg je..ciput je...berat asal aku 45 kg...adoii camnelah nk dapat berat asal balik..

walaupun aku ni tak berape nk berpantang sgt..alhamdulilah berat badan cepat turun..sebabnya?balqis ni mcm orang kebulur 24jam tau tak..mulut asyik mintak susu je...sebab aku memang fully bf balqis..alhamdulilah..cepat je jadik slim balik..balqis plak makin membulat bulat..

kesan sampingan fully bf: balqis sgt mok-mok!!lenguh sebab dia asyik mintak dukung.

urm..back to the story..badan memang dh slim balik tapi yg tak bestnya..beruttt muncittt lagi..benci benci sambil hentak kaki!!ok.aku malas nk berbekung sgt..panasss wehh sekarang..rimas sgt berbekung ni..
tapi hari tu hubby tibe2 meroyan ape tah...pegang perut aku macamlah balqis ade lg kat dalam tu..ingat kn dia nk puji..tup2 dia cakap..buncitnyeeeeeeeeeeeeeeeee yggg...
sentap aku..rase nk bagi pelempang je...tapi disebabkan hubby kate mcm tu..tercabar sgt..terus aku amik bekung and berbekung...hihi...kesanya..turun lah sikit buncittt tu..tapi dh nama pon perempuan yg dh beranak...nampak jugak kesan buncitnyee tu...
tapi tak pe dh..tanye hubby okey tak lagi..dia cakap aku sudah LULUS!yeahhh..macam result peksa spm je lulus2 ni..
perut ni memang degil sgt....muncit lagiii sikit..susahnye nk ramping mcm kerengga!

sebenarnya bila dekat2 nk abes pantang ni.baru aku sedar diri.memang penting sgt kite berpantang..bukan untuk siapa..untuk kebaikan kite jugak..and utk menambat kembali hati suami....kalu bleh nak persembahkan diri kite yg paling baik utk hubby kn..serius.

ni nak share ape yg aku kedarah n telan semasa pantang..

aku gune full set leesa formula..dari tungku, pil, dan bekung semua...
so far okeylah..makan kapsul ikan haruan and pil perawan...cepat je rase luka tu sembuh and peranakan kecut...
tapi tungku herba bagi aku tak best la..bazir je beli..last2 tungku batu sungai yg pecahhh yg mak aku dulu2 gak best...

mase dalam pantang ni..aku guna bio oil..letak hari2 kat muke agar kulit tegang and lembab..and letak kat semua scar2 yg ade....hasilnya..aritu kulit aku teruk giler..now dah okayyyyyyyy 90%..alhamdulilah..

set leesa formula yg aku guna..and innershine yg lazat ni memang bagus untuk kulit..so far...puas hati dgn produk ni..

masa aku makan kapsul2 herba ni..memang badan rase panas and effect jugak kat balqis sbb dia kn minum susu aku...balqis kerap buang air besar and kulit dia jadik merahhhh gelap..macam hangus gitu..mak aku gitau..sebab badan aku panas..so effcet jugak kat balqis tapi itu hanya temporary je...

masa dalam pantang..kulit memang pucat..nk berseri seri???
innershine lah dulu...(nada suara maya karin)

memang kulit aku kering and rase mcm tak bermaya..pucat je....hari ke 30..aku start makan supplement lain..aku beli innershine and minum hari2..
kesanya aku rase kulit lebih halus..lembab dan cantik..orang cakap..kulit baby kite pon akan cantik..mudah mudahan....cantikkk ye balqis mcm ibu...wakakaka...


comel tak saya???
(kak ton jgn jeles okay)

so itulah nk kongsi setakat hari ini..

thanks for reading this...

31 comments:

MayaYunus said...

Tempoh bpantang adalah tempoh mnduga iman....time tu la meleleh nak makan abc...kepok lekor la......aniway teruskan bpantang ya..utk diri sndiri jua..

NinaAz said...

mesti kak ton jeles ni :)

Nurul Syawani said...

c0meinye kak baby 2 .. geram ! geram ! >.<

leeza said...

Akak nama anak akak balqis eh? Baca ni. Pandangan ustaz. http://www.blogammar.com/elak-beri-anak-nama-nama-ini/

Noraihan Qusyairi said...

comelnya balqis :)

kakak i pun pantang macam tak pantang (kitorang dah takde mak). tp dia ada upah sorang makcik ni, ala2 penjaga pantang profesional gitu. 7 hari makcik tu jaga dia, tujuh kilo berat dia turun. memang superb. tp bayarannye pun boleh tahan gak superb. huhu.

nyna amani said...

comelnya balqis! Gebu! :D

greenveined said...

=) Balqis yg comel. membesar jd anak solehah ye!! =)

TeTerBanG said...

hehe...cayok kak badiah. cayok2! kak badiah boleh dpatkan kmbali 45kg tu. heee~ mak ngan anak comel. :D

Anisa Hang Tuah said...

montelnya baby

comel sangat

alhamdulillah semuanya selamat dan ok

semoga berbahagia wahai keluarga sakinah

=)

Puteri Iqa Izyan said...

hahahaha kak nurul. tahan je ah kene bleber pon..

sedap ngak ye gi jalan lps 5 hari deliver balqis. huhuhu :P

salam peluk cium byk2 utk balqis!!! ;)

pelangi chenta said...

baby kalau fully bf mesti tembam kan.bestnya dah nak abis pantang.lepas nie sy pun rasa pengalaman yg awak lalui

Cik Eka said...

hahahaha

mmg balqis cntik macam ibu..

cepat akak kurus.. cayalah. hehehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum nurul. hahaha ada lak suami kata gitu kan. mmg tercabar je dengar. hehe. anyway awak still macam dulu. cuma raut wajah nampak keibuan. nice dear. peluk cium untuk balqis ya :)

dya said...

akk bby comel :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

akak mmg makan innershine tue utk mudahkan berry hehe.. mas apantang kta akn takut2 nak berry.. takut jahitan koyaklah itulah inilah tapi dgn innershine memang mudah berry & muka bercahaya sbb dalam tue cukup segala vitamin :)

BLADE H said...

salam nurul..

tembamnya anak :-)

ok, hv a good time!

diana said...

akak sampai sekarang anak dah 7 bulan pun berat tak turun2 lagi.risau betul..baru turun 7kg..adoi la..

TeQah Khaire said...

Whoahh comelnye baby akak. Die ikut muke akak lah .. hehe ..

nuruashia said...

cptnyeee sys nurul kembali kpd normal size hehehe :)
pelukciumbalqis taw :)

Puan Simply Syeeda said...

Dah lama akak xsinggah bca blog nurul. Tgk2 dh bersalin dh. Tahniah! Blissfull sgt kan jd mummy?

Rara Farah said...

montelnye..nk cubit-cubit je rasenye.At least kak dah nak habis pantang.Ra duk umah ni nolong akak pantang,gatai kaki nak tubik.Takde orang len nak harapkan lagi.Umi dah takde,mak mentua kak pun takde jugak.Tapi best jugak jaga baby.Mandikan dia,bagi susu.Tak bf macam akak,so kerap la jugok baby mitak susu..koho lama koho gemuk.Dok rugi belaja awal-awal,wat bekal time kite plop nanti.

Yuyu Zulaikha said...

saya tak sabar nak kawennnnn!

shuhaida saad said...

tahniah! semoga ibu dan baby sihat selalu.. hee

Anonymous said...

Can you supply more information on this?

My web site; billig reisen für junge leute

Phat said...

comel baby nurul..tahniah buat anda dan suami

boni kacak said...

wah...comelnya baby...

Anonymous said...

Hello my loved one! I want to say that this article is amazing,
great written and include almost all vital infos.
I'd like to peer extra posts like this .

Visit my page ... relationshiprewinder.com

Schajar McFlurry said...

Ya Allah... Lama sangat tak tengok belog ini... Sis dah ada baby? Congratulation. Semoga menjadi ibu yang baik. Nak godek2 belog la.. tengok gambar kawen sis.. have a blast!

tenku butang said...

haiiiiii.. follower ke 10641

done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Anonymous said...

It is truly a nice and useful piece of info. I am glad that you simply shared this useful info with us.

Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.


Here is my weblog :: Helpcompare.Com

Anonymous said...

Great delivery. Solid arguments. Keep up the amazing work.


Feel free to surf to my weblog :: reading