27 May 2013

jangan mudah jadik perasan dalam cinta


Assalamualaikum..

terlalu lama yang amat lama giler tidak menulis.btw..once u get older and older..u realized that your idea is totally "out of stock"..maybe proses kenyanyukkan(whateva) sedang berlaku to me..thats why sangat rarely update this lovely blog.

i dont know where should i start..it just......forget it.
can i say something?

okey.begini.
adik adik tersayang..or even kakak kakak tersayang..percayalah..setiap apa yang lelaki cakap tak semestinya dia maksudkan..
it just like....

just because im texting u...doesnt mean that i like u..
just because i ask u out..doesnt mean that because you are hot.
just because i sent you "love" sign in fb or mms..doesnt mean that i love you..
just because i say that you are nice..doesnt mean that my girlfriend is worse than you..
just because i say that you are different from other girls..doesnt mean that you are really different from the girl that i used to know.
just because i say that i miss you..doenst mean that i really did..it is just "pemanis ayat" to start a conversation with you..




sometimes..the word love..is not special anymore because you can simply say it to someone..

ianya..yup melukakan tapi memang kenyataan..ianya like urmm..kejam but thats the reality..
sorry to say..men is always like that..it just a normal thingy...thinking back..how many other girls that he keep copying and pasting too?
but we as women..please..dont be that perasan.seriously..dont be that kind of "whateve type of girl"..

berapa ramai antara kite..yang frust menonggeng sebab sikap terlalu perasan and beremosi..orang baru ajak keluar..kite dah rase macam dia nak kapel dgn kite..orang baru cakap i love u..kita dh rase yang dia tu bakal imam kite.
and bila perkara tu sekerap jalan..mula lah kite frust menonggeng pastu mula lah update status "broken heart" thingy..

thats why kite sebagai perempuan jangan cepat menggelabah and perasan..sungguh.
kite tak boleh salahkan lelaki..kadang2 diorang memang nakal and sesaje je..kadang2 diorang after text kite tu..terus letak handphone pastu pergi main snooker pastu hujung minggu bawak gf pergi jumpa mak pastu ajak kawen pastu kawen..

kite plak lepas je dapat msg "thanks teman saya makan td..will miss u"..terus balas " welcome..i miss u more and more"..pastu continue with "awak..kenapa x balas msg saya"...then continue with " awak cuba nak mainkan saya ea??, then continue with " menyesal saya kenal awak, then continue with " sampai ati awak buat macam ni kat saya, then continue with " pergi jahanam jantan tak guna!!"

lepas tu kite pon mengadu dekat kawan kite yg kite kena tinggal dengan lelaki tu and kawen ngn orang lain..pastu lelaki tu kena kutuk kaw2 dgn kawan kite and baru kite puas hati padahal ???
nampak tak kebodohan kite?

sebab itu..kite perlu cool dulu..tengok orang tu serious tak dengan kite baru kite bleh on dengan apa2 relationship ni..
yelah..zaman sekarang..ayat manis2 ni tak pakai dah..kadang2 dia forward dari mana2 je kat kite pastu mulalah kite merenung bulan malam2..

then last2..harapkan bulan.bulan tak jatuh2 keriba..

thanks for reading this..

30 comments:

Sheila Salim said...

assalamualaikum.. nice sharinggg.

Miss Sue said...

hahahah..bagus entry ni, untuk kita semua kaum hawa celik mata :) dah lama akak x manulis , rindu :)

diana said...

perempuan kan..memag mudah sangt perasan..

dyanzakhi said...

betul tu..saye setuju.. ok ;)

Ann Ishak said...

yang jatuh ke riba, ayak mata je hiksss

Elih Japahar said...

Bukan hanya lelaki..wanita pun sama jugak, ada juga lelaki yg akan perasan bila wanita buat mcm tu..kira cinta tu ada conflik sikit lah, mesej tak sampai..frust menonggeng la jawapnya hihi..

MiSz fiFiEyQa said...

couldnt agree more with u sis..kalau boleh jadi orang tu jangan cepat perasantan la kan..nanti diri sendiri jugak yg malu..hehehe..

n one more thing dont expect too much from a guy coz nanti kita jugak yg merana kan bile ape yg kita expect tu x betul pun sebenarnye..
ecewahhh..haha

TeTerBanG said...

good words from u, kak nurul :) i take it as a reminder to myself. n sy mmg penah jadik perasan dlm cinta. hoho~ mmg frust tertonggeng2. masa tu mmg x matang. mudah terima setiap kata2 lelaki. n after that, i learn somthing about man- jgn mudah percaya ngan lelaki. n pengalaman pahit tu mematangkan diri sy :)

Anonymous said...

Nurul,saya sangat suka entry ni!
Saya percaya antara kita cepat perasan(termasuklah saya..tapi dulu,zaman muda remaja kan masih naif lagi), last2 perempuan(dan lelaki,betul) rugi.
Ada satu baris ayat nasihat dari buku yang pernah saya baca-nasihat dari seorang bapa kepada anak perempuannya:
“When it comes to men who are romantically interested in you, it’s really simple. Just ignore everything they say and only pay attention to what they do."
From my experience that is true.

Ernyassmien said...

haa.. setuju sebab lelaki 'say that' niat nak bergurau 'nakal'. but they not mean that! Noted!

☻UsaGi NaNa☻ said...

betul betul betul! setuju!
tp blm pnh kena.tp ada minat sorg mamat ni n die ajk mkn feels like wanna jumping tp x dpt sbb bz. so die pon okebai. T___T and he dont like me either.

mata_hatiku said...

i'm really agree with you sis ^_^

mata_hatiku said...

i'm really agree with you sis ^_^

Schajar McFlurry said...

Sangar betul sis. Zaman sekarang ni macam-macam lelaki ada. Kena always be careful.

Anonymous said...

damn true. been there. done that. nuff said just wasting my time. now, no more hard feeling. and im happy

zubect said...

perempuan kena berfikir lebih maju ke dpn :) world and love isn't about love all the time ;D

Teena Tna said...

Betul tu, setuju sgt, org perempuan nie x bole nak simply perasan cm tu jer.. Last2 nt frust menonggeng kite yg rugi..

sYiRa LoKMaN said...

suka bacaaaaa ^_^

Miz Dayah said...

love this entry! :-)

Hamizah Binti Zulkifli said...

haha..agree dgn awk...huhu...

Anak pak cik Azhar :) said...

yea..betol2..kadang2 girls nie cepat perasan

Anonymous said...

I was able to find good advice from your articles.


Feel free to visit my site: sparklingsquirrel.blogspot.Com

woowoona cheesedale said...

salam. kadang kadang lelaki ni jenis sweet talker. Yg sweet talker ni lah yang buat perempuan menaruh harapan :(

http://allsuhanamoments.blogspot.com/2013/05/jangan-lupa.html
Sebagai seorang muslim, tak salah kalau kita saling mengingati antara satu sama lain dengan tujuan mengingatkan seseorang. Jangan terlalu katak dalam tempurung sangat lah ye sampai sesuatu perkara pun terlupa.

Anonymous said...

Haha

semoga menjadi satu pengajaran :)

HafRizah@Dátiles.Dulces said...

salam singgah.. betul2... lelaki yg serius ngn kite hanyalah llaki yg berani jumpe parents kite dn menyatakan hasrat utk nikah ngn kita.. hehe

kalau lelaki tu tak mcm tu, maka dia bukanlah org yg nk serius relationship ngn kite....

wanita kene bijak :)

Khairani Karim said...

waah, nice post on my birthday! thumbs up~
pernah lalui da sume ni, and da amek pengajaran da...

kartini marzuki said...

Yes. So true. Baru terpikir nak buat entry pasal perasan ni.hehe. alhamdulillah..dan insyaAllah kite tak tergolong drpd orang yg mudah perasan ni. kene selalu muhasabah bila berdepan dengan lelaki yang ala-ala sweet.. supaya tak mudah perasan syok sendiri.

**Pesanan untuk para wanita termasuk diri sendiri.

Noor Hasaniyati said...

tapi akak...mcm mn kita nak tau si lelaki tu serius ke x ngan kita? payah sggh la nak baca/fahami kaum lelaki ni.

Noor Hasaniyati said...

assalam. btol apa yg akak kata tu. tapi akak, mcm mn kita nak tau whether si lelaki ni serius ke x dgn kita? ssh nak baca/fahami diorg ni.

Anonymous said...

betul sangat...dan sangat2 setuju :)