24 February 2014

Story about Family Portrait..

Asalamualaikum sume..
actually sebenarnye xde benda nk update sangat.family portrait lah sgt padahal dh basi sbb dh upload byk2 kt instagram hahaha
ok sebenarnye bkn benda tu nk cite sgt..
nk cite camne bleh terjadinye family portrait aritu..actually sebenarnya aku pon mcm nak nagis tau tak sebab since ade anak ni..susahnya nk bergambar bertiga ngn hubby..bila aku free hubby xfree..bile aku n hubby free..balqis plak x free..tido lah..xnk bg kerjasama lah...hahaha

baby kn..biasalah..klu x de mood dia..jgn harap nk pandang kamera..almost 80% gmbar2 aku balqis tolong spoil kn..aduhai anak..

cerite kedua plak..kami memang lama dh rancang nk wat photoshoot..dari sebelum aku berbadan dua again lg.tp asyik tak jadi sebab hati kami masih sakit dengan khidmat photographer ..sampai terus jd trauma and nightmare huhuhuhu..kisahnye xnk cite banyak sbb x nak mengaibkan malah x suke gaduh2..kami pon xde contact photog tu nk gtau kami xpuas hati ke apa just pendam je..malas nk gaduh2 ..kisah dia ade satu event tu kami hired dia utk amik moment2 indah utk kami kenang lah..x nak mention moment yg mana sbb xnak sapa2 terasa..punyelah kami assume yg kami akn dpt the best pic ever..paling tak pon ade time2 yg penting dicaptured kan..tp hasilnya..90% totally mcm %%&&**^^..
bukan saja time2 penting tak diambil..malah pic sumenye yg soft copy gelap gulita padahal time tu cerah elok je..even yg kt dlm album pon edit ya Allah..byk yg gelap..and mcm gune kamera hp je quality dia buat kerja..dgn potretkn gmbar2 yg kami x suke sbb x menjadi.x tanye lngsung nk letak yg mana dlm album.dgn salah tarikh dekat kulit album..ntahlah pendek kata aku bile dpt hasil tu..pertama skali menangis.kedua simpan terus x bagi sapa2 tgok kecuali hubby je ..tu pun skali je tgok album terus simpan.sakit hati punyer psl..

so start dari tu..siyes trauma nk hire jurukamera agi..siyes siyes padahal ade je kwn2 kami yg bagus buat job dia..so lesson learned..kalu ade majlis or event yg sgt penting dlm hidup korang..the biggest mistake is, we dont hired second photographer...ini aku setuju sgt2~~~!!


so berbalik pada cerite photoshoot ni..semuanya langsung tak dirancang ..
satu hari yg sgt cerah tu..ari jumaat macam biasalah kitaorng suka ke pantai jalan2..and mcm biasalah kadang2 aku suka sangat sedondon kan ngn balqis kalu ade baju2 yg available..so hari tu balqis pakai polka dot dress dia..aku lak pakai pasmina polka dot..sedondon sgt lah konon..lucky gak hubby pon pakai baju yg kaler dia agak similar ngn baju aku n balqis..

so kitaorng mmg ade dslr..selalu je bawak klu g jln even jrng sgt gune hehehe..tengah2 naik kete tu tengok rumput2 yg cntik..terus gtau hubby..jom abg kite amik gambar..hubby pon tetiba baik semacam ahaks besanye dia selalu bg alasan..panas lah syg..malas lah syg tp kli ni on je...hehehe..tenkiuuu abg..

then ak pon tanye..tripod ade x kt bonet kete abg????
hubby ckp ade kot.so bile bukak bonet kete..tgok tripod ade..huwaaa best2 ni..
so berlari larilah aku kt tengah padan sambil hubby setting the camera..and terus buat self timer and repeat shoot ..so apa lagi..after tekan je butang on..terus kami berposing ubah2 gaya sbb repeat shoot acap kali kn..balqis plak alhamdulilah well behaved..senang keje..

pastu bila dh boring amik gmbr bertiga..so kitaorng amik gambar berdua lak..klu hubby n balqis..aku yg tangkapkan..kalu aku n balqis hubby yg tangkapkan..
done shoot makan masa xsampai 20min..express giler and puas hati sebab banyak gambar cntik2 yg kami dpt..

so xde dh nk komplen2 cume aku je yg banyak komplen..ala napa abg amik side ni?napa syg x ready abang dh shoot??hhahahah..

so kesimpulannya..
gambar2 ni kami amik sendiri guna tripod..and edit pon sendiri..yg tukang edit sapa lagi..aku lah gune software basic yg nk bg terang n gelap je tu hahaha..
so even xde nampak mcm professional tapi bila g cuci kat kedai...cantik gak quality dia hehehe..

alhamdulilah...

so here the pictures taken..hope u preoccupied hehehehee..


alhamdulilah..
bakal berempat soon insyallah..
due date insyallah dekat2 our second anniversary..
balqis bakal jadik kakak...

p/s: since ni dh nk masuk 3rd trimister..
sila jgn aneh ye klu tgok muke aku mcm mak2 sgt..
hormon biasa masa ngandung ..urat2 sume timbul..muke sembab semacam..but am ok with that..


obviously..dia nak papa dia hehehee..
susah betul balqis nk cooperate yeee..

even papa dia most fav berbanding aku sob sob..
but x jeles pon dua dua aku sayang..


owh i love this..tq hubby for captured this..
the real candid..


my girl..

and dia jugak pencuri hati kami..


blur version wakakaka



hope one day bila balqis besar..
balqis ingat sapa yg mula2 ajar balqis berjalan ye..:)

and one day bila balqis besar..ibu harap balqis ingat siapa yg jaga balqis siang dan malam ye..

i love u anak..
i love u hubby....

for more updates from me eheheh..bajet retis ni..
follow ig nurul k
Klu nk harapkan update blog berjanggutlah u olls..
so kite keep in touch kt ig ye insyallah
search 
Nurulbadiah Lai

or this link ya

klu nk shopping2 handbag ke..
bleh follow ig shop nurul

bynurulbadiah

http://instagram.com/bynurulbadiah

thanks for reading this

28 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum nurul. cantik sangat gambar keluarga korang! nurul, sheila pun ada terkena cam awak, kes pasal photographer. pasrah sangat-sangat. hmmm... tak sabarnya nak tgu adik balqis keluar. dekat2 la tarikh due kita nanti.. hehe jaga diri tau ~~~

CikPuan Jiyah said...

Serious. Cantik tak macam guna tripod. Macam professional. Ke sebab model2 dia yg cun, comel dan hensem? hehe.. nice sangat.. ni yg rasa nyesal let go dslr sbb dulu xguna pun.. huhu..

Liyana Mastura said...

Cantik la gambar ni! Macam profesional photographer je amek hikhik. Comel sangat kak nurul and family:p

piNky LuCiA said...

wah.. cantiknya.. takyah hire photog pun tak per ni.. sangat2 cantik...
:)

Cheida_Mymee said...

Nice moments dear

Amy A. said...

wahhh pandai nye balqis sengih tgk kameraa

Shazwani Ramly said...

semua gambar cantik :)) happy family.

Aya Zuki said...

cantik2 gambar ni kak nurul..dslr jenis apa kak nurul?

Muhammad Al-Afiq said...

tngkp pic sndri lgi cntik kak..dah boleh buka biz photogrphy ni..hehehe

Call me B. That's that. said...

Kak nurullll, gambo comel ngat! Mcm gune photog doh hihi. Cute je balqis dgn baby bump kak nurul. 😊

sYiRa LoKMaN said...

SINGGAH SINI SETELAH 3 HARI TAK BLOGWALKING..HEHEE :D

mirza syazwina said...

cantiknya,geram tengok balqis..bambam ngat ^_^
suka sangat baca blog akak,
selalu tengok entry taun2 lepas,hehe:p

ibuhebat said...

cantik2 picnya.. untung la pandai amik gambar sendiri. hehe.. tak sakit hati kalo gambo tak jadi.

Mila Ahmad said...

eh cantikkk sangatttttt gmbarnya.

Anonymous said...

sume gmbr cantik...sriusly mcm gune khdmat phtographer..sgtttttt cantik...

Siti Rohayu Ayu said...

murah rezeki, anak nak masuk 2 dah kan :) anak 1st si balqis tu bunting pelamin kann.. happy nye la dah ada anak :) semoga bhagia selalu sis..soakan kita cepat2 dpt bapy k :)kita da 4 bulan kawen tapi masib blum rezeki

nayfatimah rasyid said...

nice ;0

Anonymous said...

Serius ingat akak hire photog.
Rupanya ambik sendiri.
Cantik2 gambar.
Suke tengok :)

Nurul Syuhada said...

akak cantiknyee.. semoga selamat bersalin nanti yer.. :)
jemput lawat blog saya
http://lotoflove123.blogspot.com/

eray ayang said...

gambar cantik-cantik sangat. dan moga dipermudahkan waktu bersalin nanti ya.

http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/03/harga-esp-shaklee-paling-murah-2014.html

O'gosh Iskandar said...

wah..lama x melawat sini tgk2 NBL dah nak masuk 2 dah...congrats...moga dipermudahkan semuanya....ambik gambar sendiri pun lagi cantik...lagi puas hati kan...

Erra Kyra said...

WOW!! SERIUS?? BUAT SENDIRI MACAM PANGGIL ORANG SHOOT KAN! bagusss sgtt.. kite yg tengok pon terharu n jatuh hati.. betul2 natural.. sweet sgt huhu

~ Cik Azz ~ said...

Alhamdulillah.. Seronok tengok kebahagiaan korang sefamily.. Moga makin bahagia selamanya.. Amin..

Suhaiza Sadri said...

wow, cantiknya photo..mmg nampak macam profesional. sudi2 follow my blog azasuhaiza.blogspot.com.

DiNaZ said...

salam...wah dh lama x singgah cni sejak note book rosak....wah dan nk masuk dua...tahniah...semoga dapat bby yang sihat ^__^.

Myra Abdullah said...

comel-comel-comellll kak =)

Nurul Husna Ibrahim said...

http://www.padieka.com/
http://padieka.blogspot.com/

Cik Puan Eka said...

cntik gile gambo2 akak ngan family. Balqis comel sesangat sangat..