05 April 2014

story about pregnancy again-Never give up darlings.

Asalamualaikum...

tak sangka ya Allah entry " my effort untill i getting pregnant tu" dibaca and di view sampak 200k..hahaha first time kot ..sikit pon x sangka yg entry yg ditulis saja2 nk share tu begitu ramai org baca..rupenye ramai yg senasib ngn sy..and berduyun2 kwn2 pm..email nk mintak petua..nk share masalah n share pengalaman diorng..alhamdulilah sbb concern and maaf sgt sbb hampir 50% email n pm x sempat terbalas..

before that..since ramai yg tanye kat mana saya mengurut n nk mintak contact kakak yg duduk dekat bukit payung kuala terengganu tu..ni sy nak bagi contact dia..dh mintak izin pon..

0199489987 (kak ah)

hehehe,,setel that part..

ekoran that entry..ade yg dpt feedback yg positif n ade jugak yang negatif..katanye x elok utk di share kepada umum nanti mengguris hati yg lain ..and ade yg ckp "awk bolehlah menulis panjang2 sbb awk dh dapat apa yg awk nak..kalu awk x dapat ..awk pon akan terasa gak bile baca yg org lain punyer"..

first of all..tiada niat langsung sebegitu..hanya semata2 nak share semoga org lain dapat manfaat even sedikit pon..

and ade yg email yg dh kawen 3 tahun n dia gtau dh give up utk memcuba sbb hanya menghabiskan duit..and ade jugak makcik..makcik ok..hampir nk monopous tapi masih mencuba dgn sabar n redha,.subhanallah...setiapkali baca comment n emails..air mata mencurah curah je..rupanya sgt ramai di uji bertahun tahun oleh Allah..subhanaalah..tabahnya hati seorng wanita kan..

ni ade beberapa perkara sy nk pesan n utk ingatan pada diri sendiri jugak..

JANGAN PERNAH KEDEKUT AND BERKIRA UNTUK MENGELUARKAN DUIT WALAUPUN KITE MISKIN DEMI UNTUK MENDAPATKAN ZURIAT DARI ALLAH..

Allah x pandang dengan usaha kite berbentuk duit..samada rawatan mahal or murah..kalu nk dijadikan rezeki..buat rawatan murah pon akan jdi rezeki jugak..pokok pangkalnya hati kite jangan pernah rase macam " urm kalu pergi sana..x lekat membazir je duit".." malas lah dah bertahun cuba..duit habis beribu tapi x lekat2 juga"..saya mohon jangan ada fikiran sebegitu sbb ia boleh menghalang Allah dari beri kite rezeki anak..berusahalah selagi boleh cari duit untuk berubat..saya cakap bukan sebab saya ade duit..saya pon bukan org berduit..malah zaman remaja saya ..saya antara yg paling miskin dikalangan kawan2..tp saya usaha cari duit nk berubat..mcm2 saya buat..saya tak kesah duit tinggal seposen pon asalkan saya dapat beli ubat etc..

baru2 ni ade adik ni dari johor..datang ke terengganu ngn hubby dia..semata mata nk g mengurut..saya cuba yg termampu..tgok usaha dia nk datang..stay kt trg 3 hari berturut2..sume telan belanja..siap bagi hadiah kt saya and bagi duit lagi kt balqis(Dahlah dtg banyak duit habis pastu susah2 nk bagi hadiah walaupun sy menolak tp dia bg gak..)..maknanya saya nk ckp..walaupun bukan org kaya raya tapi masih sanggup dtg nk berubat n berusaha..alhamdulilah..mungkin usaha itu sgt ikhlas..dia dah mengandung..baru first trimester..

sebab itu jangan pernah pandang rendah pada usaha kite..ALLAH MEMANDANG...

MULUT ORG BERTANYA MEMANG X DAPAT NAK TUTUP..HANYA BOLEH MENELAN AND BERSANGKA BAIK SAHAJA

ye..saya tak nafikan kdg2 ade yg x rasional..tanye benda yg sama..dulu saya baru seminggu kawen org dh tanye..dh ade isi belom??
sapa x sentap..
mertua pon mmg selalu tanye..org sekeliling pon tanye..kdg2 hati menangis je tgok org yg baru kawen dh lekat..nak2 ipar duai..bersabarlah sahabat..kite bersangka baik..itu bahagian dia..bahagian kite plak MESTI ADA LAMBAT ATAU CEPAT..ALLAH ADA..ALLAH SENTIASA ADA..ingat Allah itu maha pemurah..dia akan bagi bile Dia rase kite sudah bersedia..jangan dipedulikan cakap2 nista orang lain..insyallah..kalu kite sedih..cepat2 hampar sejadah and menangislah depan Dia..Allah itu maha Mengasihani..Dia tahu kite meminta...


SEBAGAI WANITA..ORANG AKAN SENTIASA MEMPERSALAHKAN ISTERI.BUKAN SUAMI

ini memang realiti..bila kite tiada anak..memang orng akan fikir kite yg bermasalah..padahal tahukah..kdng2 Allah nk uji suami ..nak uji mertua..nak uji ibubapa n kite sendiri bahawa apapon semuanya dalam kuasa Allah..
perkataa mandul memang pahit nk diterima..saya dulu pernah kawan ckp mcm ni " period ko x datang2..entah2 tu simpton yg ko mandul kot"..bile dengar camtu..hati mana tahan??pastinye masuk bilik n menangis puas2..siapa berkehendak diri dia ade masalah mcm ni kn??
oleh itu..apa pon org ckp kt kite,..persalahkan kite..kite cuba pekakkan telinga and mengadulah dgn Allah siang dan malam..again sahabat..Allah itu ada...

WALAUPUN SUATU HARI SEMUA ORANG DAH PUTUS ASA DENGAN KITE...KITE TETAP BERUSAHA.

inilah sy nk ckp..kunci bagi segalanya galanya..memang suatu masa setelah berbelas tahun..kdng2 dh penat and dah putus asa..tapi jangan kite berhenti berharap walau sesaat..walau suatu hari nanti..suami sendiri dh putus asa dan dah tak menyokong kite..tapi kite sebagai wanita..jangan sesekali berputus asa..walaupun time tu atas dunia hanya kite seorang je masih menaruh harapan..namun x de salahnya..selagi hayat dikandung badan..ingatlah Allah itu ada..adil dan maha mengasihani..pasti ade bahagian kite nanti..


AKHIR SEKALI..BERSERAHLAH SEBULATNYA PADA ALLAH..

apa yg kite lakukan..terakhirnya adalah tawakkal kite pada Allah..Allah tahu apa yg terbaik untuk kite..rezeki walau dalam bentuk apa yg Allah bagi kat kite..adalah tanda Dia sayang and kasih kat kite..selagi kite percaya pada DIA..DIA akan sentiasa ingat pada kite and sentiasa merahmati kite...

KEPADA YANG BERTUAH YANG DIBERIKAN REZEKI ZURIAT OLEH ALLAH..

Berdoalah untuk kawan2 yang lain..mudah mudahan dengan doa kite itu..Allah mendengar..

penantian kite sudah berakhir..penantian mereka masih berlansung..berhati hatilah dalam percakapan..
hanya yang pernah menanti faham erti penantian ..sungguh penantian itu sgt menghiris and menyeksakan..

usaha kite sudah menemui hasil..usaha mereka masih berlangsung..maka berilah semangat and sokongan..
hanya yang pernah berusaha segila gilanya..sekeras kerasnya faham bagaimana sakit..perit and pedihnya berusaha sehari demi sehari..setahun demi setahun..maka fahamilah dan berilah sokongan yang membina bukan yang menjatuhkan..

and last skali buat sahabat2 semua..

ALLAH TAK AKAN MEMBEBANKAN KITE DENGAN SESUATU YANG KITE TIDAK MAMPU MENANGGUNG...

jangan pernah berhenti berharap..DIA MAHA MENDENGAR..MAHA MEMBERI..MAHA PEMURAH..MAHA PENGASIH DAN PENYAYANG..

till we meet again ya..

nah balqis..buat tatapan yang rindu hehehe:)

oh ya..dont forget to follow me on ig ya -nurulbadiah lai (http://instagram.com/nurulbadiahlai)

and kalu korang nk beli handbag original from usa dari brand zara..guess..mango..forever 21 etc..
visit my ig shop ya -bagaholicbynurulbadiah (http://instagram.com/bagaholicbynurulbadiah)

tq for reading this

18 comments:

Cik Anis said...

bw sini ^^

Myra Abdullah said...

comelnye balqis =D
tarik pipi skit =D

Anonymous said...

Badiah,nsib kte sma msa ank dra dlu..tp pas khwn dkt 1thn jugok ak usaha..mmg btol yg pntg niat..n usaha pn usaha jugok..doa n zikir selawat jgn lupa orp..ak dlu prnh gop org kta tu tnda2 menopous msa peot irregular..kesok hti beng kta la..mjur la Allah xwi ak igt piye kta gitu ke ak..klu x msti ak akn jdi bsuk hti brkira2 dia yg sgt bangga dgn kesburan tu preg xlg lening..nauzubillah..anyway,selamat berpntg utk ank k2..doakan ak retek utk pnglman p1 ak ni..

Kumbang Jingga said...

tahniah..

~ Cik Azz ~ said...

Akak ada kawan2 yang bertahun kawen tapi takde anak.. Memang dorang risau dan kesian dengar cerita dorang sebab dah macam2 usaha dorang buat.. Betul, bila masuk bab anak ni, sehabis boleh dorang cari duit..

Dan salah sorang dari kawan akak tu berjaya mendapatkan sorang anak perempuan setelah lebih 12 tahun kawen.. Alhamdulillah, berkat kesabaran mereka suami isteri, akhirnya Allah kurniakan rezeki yang tidak ternilai..

Teruskan berkongsi cerita ya.. Suka baca kisah2 kehidupan di alam realiti ni.. Boleh ambil mana yang baik..

misz sheyla said...

benda2 mcm ni elok la dishare kan..dari org tak tahu jadi tahu...

DYatie said...

Subhanallah. Saya tak berada dalam situasi kalian. Namun, saya sentiasa cuba untuk memahami teman2 yang masih lagi berusaha. Saya akan sentiasa bagi semangat buat mereka. Walaupun saya tahu adakalanya kata-kata saya tidak membantu apa-apa tapi bagi saya cukup sekadar saya mahu mereka tahu saya sentiasa ada bersama mereka. Sentiasa menyokong mereka walau apa jua keadaan. :)

mama leen said...

yayy dah folo ig.. lama nurul tak update kan..

O'gosh Iskandar said...

Alhamdulillah...sentiasa berpikiran positif....kalau orang nak anggap buruk biarkan je...

CikPuan Jiyah said...

Yup. Never give up. cikpuan pun takla terus preggy. Rasa nak menangis tiap kali org tanya. Then, sedara mara n kengkwn yg lebih lambat kahwin pun dh preggy dulu, gembira for them tp dlm hati je tau betapa perlunya kita dgn rezeki Allah tu. Cikpuan & suami pantang mkn, mcm2 cara kami cuba. Cara terakhir adalah bila orang tanya dah ada isi ke belum? sebelum ni kami jwb belum ada rezeki tp lps terbaca satu artikel.. kami terus tkr jwpn kpd .. Ya. ada dah.. - dan Alhamdulillah, kali pertama husband jwb mcm tu, cikpuan check upt, memang positive.. Subhanallah.. Teruskan berdoa, teruskan berusaha .. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar, Maha Mengetahui.. Kalau belum ada rezeki lagi, ingatlah Allah menguji kita, orang sekeliling kita..dan Allah memberi nikmat lain pd kita tanpa kita sedari..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum yanggg, betul cakap awak. jangan sesekali berkira dalam usaha nak dapat zuriat. macam sheila selama ni tak suka mengurut badan tapi bila tengok akak ipar yang dah nikah 6 tahun masih berusaha mengurut perut, sheila turutkan hati join sekali. alhamdullilah, syukur dimurahkan rezeki setelah 2 kali mengurut dalam masa setahun. Allahuakbar. semoga sahabat2 kat luar sana, think positif. Doa banyak2 dan berusaha dengan ikhlas... *big hug*

Anisah Abdullah said...

Kakak sy pun berurut dgn dia.. Tp belum ada rezeki..

Buat org yg belum dpt rezeki anak, jgn berputus asa. Kakak sy dh 20 tahun berusaha masih tak berhasil. Tp tak pernah give up.
Mungkin korg tak dapat rezeki anak..tp Allah beri rezeki lain..

Cik Puan Eka said...

comel balqis..

Kak, eka share di FB. Eka pun sedang berusaha untuk mengandung. Selebihnya serah pada Allah SWT. Moga ada rezeki. Baru je kahwen ni hehehe

nayfatimah rasyid said...

wah bagusnya syer ilmu dan pengetahuan ;)
semoga mendapat barakahnya aminnn...

saladinclothing said...

Jangan putus asa, sentiasa ingat Allah swt. Setiap yang berlaku ada hikmahnya dan kita percayalah pada jalan yang diukir olehnya. InsyaAllah.

Phoebe said...

Assalamualaikum Badiah. My sister experienced the same situation. Memang susah bila masyarakat menyalahkan kita bila sukar untuk mengandung. Pelik juga betapa senangnya mereka lupa bahaya segala2nya datang daripada Allah SWT.

Be strong okay dear. Semoga dimurahkan rezeki mendapat zuriat. Amin

Anonymous said...

As salam.

Terima kasih atas perkongsian ya Nurul. Saya nak berkongsi perasaan/pandangan saya.

Saya salah sorang yang masih tak punya anak. Sudah 2 tahun. Hampir tepat setahun, saya hamil tapi keguguran. Kami suami isteri tak stress dengan ujian Allah, hanya kadang2 'menyampah' dengan pertanyaan orang atau cadangan berurut/pemakanan (saya tahu mungkin orang berniat baik), sebab kami suami isteri pada hakikatnya masih lagi dalam fasa 'bertenang'. Perlu diingatkan, nasihat perlu ada tempatnya iaitu memberi nasihat apabila orang bertanya. Maaf ya Badiah, bukan saya maksudkan anda tapi sekadar cadangan kepada mereka yang 'ingin membantu' tersebut. Bagi saya, masih banyak lagi nikmat Allah SWT yang perlu saya syukuri dan nikmati berbanding terlalu fokus pada satu nikmat yang masih belum ada. Bukan Allah SWT tak bagi, tapi belum masanya lagi. Allah Maha Baik, pasti ada rahsia kenapa kami suami isteri masih tak punya anak. Saya ada suami yanf penyayang, ayah mertua yang sangat baik, hubungan dengan ipar duai pun baik. Rezeki orang masing-masing. Ada yang mempunyai anak, sebaliknya ujiannya begitu begini pula.

Kenapa saya berkata begini kerana saya tahu ramai wanita yang di luar sana tertekan kerana masih belum hamil anak sulung. Sebenarnya, beruntunglah kerana kita masih berpeluang untuk membetulkan niat, "kenapa ingin anak?". Bila ada niat yang betul, insyaAllah tindakan kita akan betul. Katakanlah, saya ingin anak yang soleh/solehah yang menjadi hafiz/hafizah profesional satu hari nanti. Maka, sebagai ibu bapa pastilah tindakan kita akan selari apa yang dicita-citakan (walk the talk). Pertama sekali adalah berhubungan/berjimak cara Islam. Ramai mungkin tersalah pandang walhal itulah pokok utamanya. Jadinya, kita yang masih tidak punya anak masih berpeluang betulkan apa yang tidak tahu/terlupa. Seterusnya, tambah ilmu keibubapaan, pemakanan yang baik sewaktu hamil, etc. Kita ingin anak yang hebat, maka tindakan kita perlu juga hebat. "Kenapa ingin anak" perlu difikir sedalamnya. Jangan ingin anak kerana fikir apa orang kata, suka2 sebab orang dah kahwin mestilah ada anak, berlumba2 dengan kawan siapa lagi banyak anak, etc.

Walau apa pun, saya juga masih bersedih setiap kali period hadir setiap bulan. Tapi, cepat2 cuba think positive dan bersangka baik dengan Allah. Allah Maha Baik. Percayalah. Allah Maha Baik :')

NHN

Qaseh Ana said...

As salam..terima ksh ats perkongsian sis..mmg sgt memberansangkan dan memberi kesedaran..
Sy period teratur, tiap bulan dtg haid..tp Allah uji dgn mslh ovarian cyst.. Dah 2x sy operate.. Lps operation kali prtama (10cm+),3 bulan lps tu cyst sy kembali.. Aidilfitri thn lps sy lalui operation kedua(14Cm+ utk kedua2 ovari) dgn berat hati n pnh ketakutan..tkt ia berulang lg..smpai skrg, sy msh dlm ketakutan..alhmdulillah skrg msh tak ada nmpk ia akn kmbali tp pnyakit ni mmberi kesan yg sgt teruk bt sy..
Sy ditinggalkn kekasih..llki yg nk mulakn hubungan dgn sy akn ubh fikiran bila tau tntg pnyakit sy..smpaikn sy rs sgt rendah diri.. dan sgt kecewa..
Tp, melalui cerita sis, sy rasa pasti ada llki yg dpt trma diri sy seadanya..dan memahami diri sy..
Walaupun doc sndr menjamin pnykt ni takkan gnggu kesuburan sy, tp mnusia msh tak pcya n brfikiran -ve trhdp sy..
Keep inspiring women sis..may Allah bless u and ur family..
Send my regard to cutey Balqis..
Wassalam...:)