16 July 2010

lelaki harus hormati perempuan..

bismilah..
perasan tak..lelaki sekarang ni..dah macam less respect kat perempuan..kan?Riwayat manusia penuh dengan sejarah para lelaki yang merendahkan kaum perempuan..kadang-kadang lelaki ni macam xperasan yang apa yang dia lakukan tu..menggambarkan dia langsung xrespect perempuan..terutamanya in the term of husband and wife..couples.
kadang-kadang aku rase diorang buat perempuan tu kecik sikit je dari tong sampah..menenking sesuka hati..menggunakan perkataan ' barang' sebagai ganti nama perempuan..kalu couples lak..sesuka hati je nk sentuh sana sini..kalau nk jumpa je..YANG itu satu je ada dlm kepala..tu semua tanda diorang xrespect perempuan..kan?

lelaki..hormatilah mereka kelak anda akan mendapat kehormatannya..sekiranya anda membayangkan perempuan..anda harus membayangkan ibu anda..kerana die juga perempuan..maka tidak harus anda menzalami mereka..

anda harus ingat.perempuan adalah satu anugerah yang harus dijaga..mereka yang menentukan kesinabungan zuriat manusia...Hamil, menyusui dan menjaga anak, adalah tugas mahaberat. Hanya makhluk yang punya daya tahan luar biasa yang mampu menjalaninya. Dan itu adalah perempuan, bukan lelaki.lelaki yang baik tidak akan pernah mahu menzalami wanita didalam hidupnya bukan?

kesimpulanya..Hormatilah perempuan. Sedangkan Rasul pun berpesan, surga itu ada di telapak kaki ibu kita, bukan? Ibu, ah dia, bukan lelaki, dia seorang perempuan.***

9 comments:

KELI OH KELI said...

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , ” Ibu lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

2. Wanita yang salehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang saleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis karena takut akan Allah .Dan orang yang takut akan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah saw di dalam syurga);

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki.

6. Surga itu di bawah telapak kaki ibu;

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah surga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapakmu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a.” Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu surga. Masuklah dari mana saja pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama dia taat kepada suaminya serta menjaga salat dan puasanya

12. Aisyah r.a berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?” Jawab Rasulullah SAW “Suaminya.” ” Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah SAW, “Ibunya.”

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu surga mana saja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam surga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

Fane Davis said...

lelaki sekarang kurang kesedaran untuk menghormati kaum wanita...susah nak cari lelaki yang betul-betul tahu cara nak menghormati wanita....

K I L said...

tahu xpe..biadap tol laki skrang nie..
kalau tegur nanti balas "normal ah tu, zaman dah berubah"
haih,,macam2 :D

usha entri terbaru

ZACK ENTRY said...

tak semua lelaki sama..
kaum hawa pun ada buat kesilapan gak..
jangan pandang sebelah pihak jer..

bukan perempuan sahaja..
semua golongan kene menghormati di antara satu sama lain..

iddinm said...

sebenarnya ya saya setuju tetapi yang betulnya ialah wanita pun kena hormati lelaki juga...sama2 menghormati barulah ok...

yin othman said...

betul...zaman skrg lelaki2 yg berkualiti dah pupus...memula je nmpk bagus..then hamprak..yg pompuan plak sbb syg or takut nk jadik single..terus jadi mangsa...huhu...kesian...

Unknown said...

Zaman sekarang ni..susah da cari lelaki yang tau hormat pompuan..ikut sedap mulut die je...then..xde rase salah langsung..malah nak ugut2 adelah..lelaki mcm ni..baik xyah wujud kt muka dunia nie..aish!!!...(xsemua ler..)

Unknown said...

Korang..kalau pakwe korang suka maki hamun smpai guna prktaan xsnonoh...even salah korang kecil je..korang buat ape???

Anonymous said...

minum todi lagi bagus bilas dengan samsu tambah hisap dji samsu cai dengan suria.