12 June 2012

are you perfect enough to be with a perfect person?



“You may not be her first, her last, or her only. She loved before she may love again. But if she loves you now, what else matters? She's not perfect - you aren't either, and the two of you may never be perfect together but if she can make you laugh, cause you to think twice, and admit to being human and making mistakes, hold onto her and give her the most you can.-bob merley

bila i baca that quote..i tibe2 teringat sebelom i kahwen dulu.i selalu wondering..betul ke dia utk aku???ikutkan hati..memang kite nak yang the best..terbaik..sempurna cukup lengkap segala..tapi bile i tengok diri sendiri..i selalu monolog sorang2..-kau sendiri tu perfect ke?kau sendiri tu cukup baik ke?kau perfect ke??-pastu diam2 i bersyukur..bersyukur sebab dalam ramai2..ade gak yg nak i..terima i seadanya...

cakap pasal hal perfect ni..kenapa kite nak sangat orang tu perfect??nak yang macam nilah..macam tulah..nak orang yang kerja mcm nilah..nak yang kulit mcm ni lah..perfect tu boleh bawak bahagia ke?bagi i..kalau pasangan kite tu perfect sangat..lagik tak bahagia adelah..sebab nanti kite rase tak secure..rasa tak nak kalah ngn dia bla bla...

terus terang i tak suka lelaki yang jenis suka komplen i mcm2..i rase dia tak bleh terima i seadanya..
nak bahagia..memang kena cari orang yang boleh TERIMA KITE SEADANYA..i pernah jumpa jenis yang memang suka cari salah gf dia..yang suka sangat komplen pasal fizikal, rupa..pendek kata ade je yg tak kena..
no no..
big no to that kind of man..
kalau belom kawen..macam2 dah komplen kite..macam2 dah tak suke tentang kite..sampaikan nak kite berubah demi dia..boleh ke mcm tu???
bagi i kalau menegur sesuatu yg salah..kadang2 tu bolehlah..
tapi kalau setiapkali perkara yg kite buat nak komplen..ade saje yg tak kena..sorry la, bagi i orang tu takkan mampu nak bahagiakan kite..orang yang nak sangat pasangan dia perfect..suruh dia lukis cartoon barbie pastu tempek kat bilik..kalau nak dia hidung mancung..p lukis hidung..nak yang sexymexy..lukis lah sexy2 sikit..kn?

kebanyakan pergaduhan yg timbul dalam relationship tu sebab masing2 nak menangkan diri masing2..nak rase diri sendiri betul...kalau tak nak orang komplen kite mcm2..kite pon jgn komplen orang macam2..konon2 orang tu tak nak kat kite sebab kite ni bukan yang terbaik untuk dia.konon2 tak boleh terima perangai kite...kononnye lah..padahal dia sendiri tu bagus ke?betul x?

thats why i selalu gitau kat korang..pilih orang yang boleh terima kite ni susah senang..tengok time kite hodoh sikit..mata dia liar x??layanan dia berubah x?time kite banyak masalah dia ade tak?or time kite banyak masalah dia pon buat2 busy??

i pernah jumpa that guy ni..(sumpah it is really happened someday).ya i can say la bit alim.i mean jenis yg bagus jugak lah..and i sendiri rase respect with the way he is..and one find day..i dapat tahu yang dia suka kat one girl ni..that girl ni pendek kata okay je..tapi pernah freehair lah dulu..and i cant believe bila i dapat tahu that guy cakap camni kat that girl
"saya suka awk..tapi saya takut kalau mak saya tau yg awk dulu freehair..habislah saya..kan best kalau awk pakai tudung dari dulu"
dammit!!i hate YOU MAN!
orang yg jenis mcm ni memang sumpah jenis takde @%768..
amboi..suka22 hati je nak ukur baik ke buruk orang tu..tebal sangatke iman kite sampai nak judge orang camtu??

kite memang tak boleh expect orang tu text kite 24 hours barulah kite rase dia yang terbaik yang care pasal kite..kadang2 dia busy tak seperti ex kite yang boleh 24hours text kite..maybe dia tak secantik ex kite..tak sekaya ex kite..tak semanja ex kite..tapi perlu ke kite nak dia lagi bagus dari ex kite??sampaikan kite kena lukakan hati dia???
bagi i..bile orang tu mampu buat kite happy more than buat kite sedih..maknanya dia sudah terbaik untuk kite..even the best not always good enough but why not.. just Smile when he/she makes you happy..tak payah mintak yang lebih2 melebihi apa yang dia mampu lakukan..


and for those yang suka demand more melebehi what u can give and do..
just let them go.
dont waste your time...(if only u want to smile more often more than u cry)
remember.

Thanks for reading this.

38 comments:

Pn. Sheila@CC said...

selamat berbahagia... :-)

HanNis SaNia said...

lucu la lelaki tu? baby je yang suci bersih. setiap manusia pnh wt slh kn?

Unknown said...

so sweettttt gmbar tu :)

sYiRa LoKMaN said...

suke ni!..heheh..gmbar tu lg laa sweet ^_^

Nenek Sayha said...

nenek nak kasi link ni bagi cucu2 laen bace ye :D
tq <3

stichares said...

really love this.. :)
dear, wish u happy with ur new life..
suka sangat tengok pic tu...jeles tau.. hee :)

lady-rara (; said...

Agree sis . Ape yg pntg slg melengkapi each othr.bkn cri slh msg2. Sbb xkn abs bl kte cri kekurangan org len. Lg better kte ubh,perangai yg xelok kpd lg bek.

lady-rara (; said...
This comment has been removed by the author.
nur amalina athman said...

suka baca penulisan kak nurul.

Miss Sue said...

update jugak akhirnya :)) .. yeahh so true sis :))

Amoi Heaxa said...

I LOVE THIS ENTRY ;) INDEED SYG :) NEWAY CONGRATS AND CONGRATSSSS :)

msredcheesecake said...

SOMETIMES, THE PERFECT MAN CAN BE THE WORSE IN NO TIME... PERFECT IS MOST OF THE TIME IRRELEVEN WHEN TAKLING ABOUT HAPPINESS..

♥NuR SyAFiQah♥ said...

i hope i'm can be like you sis..semoga berkekalan hingga ke akhir hayat :)

♥nurul♥ said...

okay gmbar atas ni sgt sweet sis:D

alexayussida said...

agree,well said :)

Phat said...

betul kita perlu cari seseorang yang boleh terima kita seadanya tak kira apa jua keadaan..

*jom tengok pic anak phat jom ;-) (bakar line sikit kat pengantin baru ni)

ezzamalik said...

akak dh kawin?tahniahhhhh.lambat betul thu kn hahah

sstandsforsuraya said...

dear sis... really love your entry... x perlu mencari seseorang yang terlalu sempurna... cukuplah dia yang membuatkan kita rasa sempurna bila bersamanya... manusia xde yg perfect kan??

Lyaa Suriany said...

setuju sgt ngn u hun.
plh org yg selalu buat kite senyum.
jgn terlalu pndang pd kesempurnaan

Ernee Azmn said...

kadang-kadang kan kak,kite dah rse kte terbaik unt org tu, tp org tu xhargai langsung kan...herrrmmmm... :')

shes0eira said...

Hi babe, it was a great pleasure to read this blog post. Alhamdulillah tak terhingga kpd Allah krn apa yg Allah berikan pd kita adalah yg terbaik utk kita. It's not a matter of being perfect to yr partner, but it's how much you appreciate being with them. I admit I byk sgt kurang, but from there I'm trying to improve myself to be better. Tapi mmg syukur lah sbb hubby kita sayang kita kan, hehe! Love lots from Paris. Eira.

Belle Membebel said...

100% setuju apa yang kak nurul cakap ni. :)

♥ LuRveLyAmiera ♥ said...

:-( miera dah lepaskan org yg btl2x care psal miera than other..sedih sgt, skrg die dah kwn dgn pilihan mak die..:-(

Nana Lam said...

sukaaa nya entry ne kak nurul :')

myra abdullah said...

aauuuww..so sweet laa kak.
=D
semoga berbahagia =D

Cik Suheela said...

nurul..sorry lambt wish awk..selamat pengantin baru tau.... :) semoga berbahagia sehingga ke syurga ;)

airazulaikha said...

mencari keikhlasan dalam perhubungan bukan senang...

delarocha said...

kesempurnaan hanya terjadi apabila dua jiwa bersatu dan saling melengkapi antara satu sama lain.

Anonymous said...

so sad:(

bUngA_buLan said...

ya Allah. sweetnya. barakallahu lakuma. semoga kekal abadi hingga ke syurga :)
*crying* sweet sangat2! <3

nana said...

al0l0l0.... sweet nyerr akak nurul hee ... :)

nana said...

sweet.........

Anonymous said...

1st time kat sini.
serius suka entry ni.
selama ni i keep compare my bf dgn my ex
memg sgt lain.even my ex slalu sakitkan ati tp slalu teringat dan rindu.
slalu compare nape my bf xsuke nyanyikan lagu msa on phone just like my ex used to do
slalu compare my bf tak hensem just like my ex.
small things but still keep comparing.
lepas baca entry ni..sy sedar my bf is better than my past. dia slalu pentingkan sy.tnya sy ok ke tak.dgr problem sy.dia slalu bt sy rsa special all of the sudden.bnda2 mcm ni yg sy miss out.wlapon tak hensem,xde bakat mnyanyi..sy dh tahu wlapon tak perfect kt mata dan telinga sy tp kat hati, he is more than super perfect person.
Thanks kak

Nur Aischa said...

tersentuh sgt baca entri ni, wuwu :'(

suka entri kak nurul ni ;D wahh sweetnya kak nurul dgn hubby :3 hope kekal hingga ke akhir hayat anda. amin..

Sistar Wany said...

much2 love this post :')

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

assalamualaikum dear,
love this picture soo much. warna putih suci murni. =) moga bahagia ke syurga.amin..

Anonymous said...

You really make it sound so clear that you find your husband below your level. You sound like you are settling down with someone whom you think is below your level! sad for him.

Nurulbadiah Lai said...

anon: no lah...my husband is perfect enuf for me..
no "level-term" in my life
:)