28 June 2012

bila nama kau jadi bualan..maknanya ada orang tengah meroyan..


before aku nak kupas lebih lanjut..try tanye kat diri sendiri..
besanya sebab ape kau selalu jadikan "seseorang tu" center of your conversation??
asyik nama dia je yg kau duk sebut2 siang and malam??
mesti jawapannya sikit tidak pon samada kau gile bayang or kau sebenarnye meroyan sebab mybe kau dengki, kau tak suka, kau rase dia macam tu macam ni(sebenarnye tu kind of jeleous gak)..
betul tak?

so bila nama kau jadik sebutan orang2 yang tak sepatutnya..
kau patut rase hebat..bukan rase sebak tak pasal2 pastu nanges!
and besanya orang cakap..kalau dijadikan sebagai topik perbualan..jarang sangatlah orang cakap yg baek2 tentang kau..besanya yg orang duk suka gossip2 ni bila ade benda yang tak berape nak baek tentang kau.

eh.
even orang tu suka kau.minat giler kat kau.tapi dia tak dapat kau.or kau tak pernah nk pandang.or kau tak pernah nak kenal.biasanya ayat yang akan jadik topik perbualan adalah "kau sombong.kerek.mcm lawa." and macam2 lagilah rekaannya..adik aku cakap..kalau lelaki kate camtu kat pompuan..besanya dia suka tapi tak dilayan.kesian.and vice versa.

and kalau ade somebody yg jeles ngn kau..pencapaian kau..
besanya ayat yg jadik perbualan adalah " kau ni tak bagus sangat pon..dengar cite bla bla.."
and even the way kau menkedarah pon jadik isu..the way kau senyum pon akan dipersoalkan..

eh.
tapi kan.
syukur gak kalau orang jadikan kau ni sebagai topik perbualan..
kalau dia cakap yg betul tentang diri kau.maknanya mengumpat.
kalau yg salah.maknanya fitnah.
pahala.
alhamdulilah.

kadang2 mentaliti sesorang tu memang jenis suka mengata and gossip tentang orang..
kain orang nak dijaga padahal diri sendiri pakai seluardalam mydin je.
tak stylo ah.

spesis yang suka mcm ni actually sangat2 bahaya,
even kau tak kenal dia.dia tak kenal kau.tapi once dia pernah dengar nama kau.
dia bleh create story box office kat orang lain.tak pasal2 nama kau berade dalam ranking tertinggi padahal kau sendiri tak tau ape2 pon.
ah biarlah.
orang sedap2 duk mengata kau.pastu dia dapat dosa free2..kau ilek dah lah sambil main fb ye dak?

orang stylo ni tak amik pusing benda2 bodoh camni kn?
orang stylo tak mengata orang kn?
orang stylo tak main ah kutuk2 orang lain bila diri sendiri kena reject pon.
orang stylo naek beskal pon ilek ah tak delah nak kutuk orang naek keta kn?



tak stylo okay!!

kalau suka kat seseorang..admit je.nak jadikan topik perbualan pon..cakaplah yg good2 kn.
orang tak nak sudah.tak layan mentaliti orang bodoh yg dulu kau cakap " eh awk lawalah" then bile orang tak layan kau cakap "jgn perasan lawa lah"..memang tak ah der.

kalau jelous kat seseorang..kau usahalah biar orang lain pon jeles kat kau.
jangan ah sebab kau jeles kat dia.kau nak buat sume orang benci kat dia.
memang tak rockkapak ah camginih!

opps.
tak tuju kat sapa2 pon.
nilai diri sendiri sudah.
kalau rase pedas.udah udahlah makan cili.
sila terasa.
peace

thanks for reading this

30 comments:

nadia arrumaisha said...

sangat setuju.........apapun all the best dear

Indah Mulya said...

hahah..sis mmg sempoi! tp itulah, org mmg akn sntiasa bckp pn sis..what to do..

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

assalamualaikum dear..
like this entry 100000x.
sesetengah org, takleh nmpk org lain atau kwn2 dia lebih dari dia..mulalah sakit ati, merasuk kwn2 lain membenci org tu padehal org tu takde buat menda pun..padehal yg merasuk tu lg lawa cantik menarik tertarik kot...yg tiba2 trasa mcm tergugat tu apehal..tak faham..huhuhu~ better muka tak cantik tp hati baik, dari muka cantik tapi hati busuk.

opss..maaf, ter-lempias isi hati disini pula. ;)

p/s: selamat pengantin baru..masih baru lagikan =)

Misz Mieza said...

Hehe.. Betul tu.. Selalu kalau orang duk cbuk mencanang hal pasal kita nih memang sebab dorang jeles tak tentu hala. Padahal kita takde pun nak jaga tepi kain dorang.. Ntah pape ntah..

The best solution is, buat dunno sudeee.. Lama2 panadai ler dia senyap.. Peace back! ^_^v

Cik Asma BLuppy said...

betul tu akak..
persetankan orang macam tu.

btw, cantiknya pic plus wedges tu! auww!

Ida Firdausi said...

oh. love this entry..

susah juga bila jumpa orang PHD nie.. :)

Anisa Hang Tuah said...

awak lawa

ieqa said...

Tu la manusia sekarang kn, ade je benda nak jadi bahan mengata.
Kita baik pun die mengata, kita jahat apetah lagi.
Susah nak percaya orang skrg ni.

Rara Nasiha said...

perhhh, panas ni. betul-betul boleh mendatangkan marah.

AsH ShiKaNo said...

be cool kak :)

Aalia Shahira said...

setuju giler....sometimes bangga juga bila ada orang sebut nama saya.haha

Syahirah Rahim said...

so true sis... I used to be in this situation... just ignore them.. :)

IEQAH said...

rasa masam msamm maaniss jee..

siss sukaaa gmbrr sis tu.. STYLO laaaa ^^

Orked said...

TERBAIK LAA AKAK, HAHAHA

Yumida said...

memang special la org tu bila olwes jd topic bicaranya...fanatik sgt smpai naik meroyan..haha
itulah hakikatnya...jumpe org sebegini, padahal kte x brpa nk kenal pon, tp..see..kita jd perhatian..ignore jer..
FOLLOWER KE 10203

anna said...

hye k.nurul.. act nie sy silent reader blog akk..
nyway, boleh tak izinkan sy sharing ur post on my blog coz ade somebody ngah dok mengata sy mean meroyan like u wrote..

Ain Najwa said...

biarlah org nk kata ape pon tentang kita, if kita layaaaan, makne nyer kita tergolong spesies macam dia..so, ignore ! :) nice shoot sis....

NurulizzaH said...

a'ah ek.betul jugak.
cakap yg betul,mengumpat.
cakap yg salah,fitnah.

kalau kehadiran kita x bagi efek kat org,org pandang sebelah mata pun xnak.tapi kalau adanya kita menggugat secara negatif or positif,kompem jadi topik kan.oh glamer!

dayah said...

xde benda nk cite, tu yg sebut jgk nama kite..heh. pic lawa mcm honeymoon ek cewah

iman said...

aku suka attitude ko. sangat! hehe

msredcheesecake said...

Xpenah nak stress kn diri ambil peduli org mengata akak... Ignore je .... Kalau boleh tak nak jugak stress kn diri jeles dgn org lain, sebolehnya nak ignore je jeles tu...

Terbang Bersamaku said...

suka entry nie..=)

hurm..kenapalah dlm dunia nie mesti nk ade org yg suka dengki mendengki nie..agaknya depa nie tak cukup kasih syg atau mmg tk reti nk syg manusia lain agaknya..?

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

marah sapa yang?

Miss Sue said...

best baca entry nih ! :DD

Rafflesia™ said...

suke tengok pic kak.. santek..!! :) hihihihi abaikan ape orang nak cakap. janji kite xkacau kehidupan die. dan die xkacau kehidupan kite.. paling kuat die mampu buat kat atas bumi ni je kak.. satu jari tunding pada kak, 4 lagi berbalik pada die.. :)

selamat pengantin baru!! :)

ain dzaya said...

eh..cmtu ker...tp ain klu yg salu sebut nama tu..yg benci la ..hik3..

CREATIVE, ARTISTIK, GEORGEOUS, ADORABLE, FASHINABLE,OWESOME clik sini : Konspirasi Blogger Kreative 2012
Jiwa daku sedang berperang

rOse said...

nice pic of this one.. whers was it taken?

Nadiah Yaya said...

hahaha setuju..bdk class ramai yg cm gitu...jgn dilayan org cmtu

Anonymous said...

Invited to visit & post ads at http://www.iklanmasuk.com . It is free.

.izzati liyana. said...

hehe. apa-apapun harus muhasabah diri. kadang kadang manusia ni tak perasan dah tercakap pasal org lain. dia mcm lumrah or fitrah kan. jauhilah diri dari mengumpat dan elakkan diri dari jadi bahan umpatan.