05 July 2012

Having An Honest Enemy is far better than having a fake friend

 Assalamualikum sweethearts..

Let me start with this..Dalam hidup ni..macam2 dah saya lalui gara-gara seorang yang bernama "SAHABAT"..Pengalaman pahit yang kadang2 saya tak mampu nak lupakan walaupun saya berjanji akan melupakan kerana SAKITNYA ditikam dari belakang oleh seorang SAHABAT yg saya percaya dunia akhirat...

just now i saw a quote in internet  "about having an honest enemy is better than having a fake friend".I strongly agree dear ones! Betapa a fake friend can destroy the whole of your life..your future or even your pride..apa yang kite patot takutkan bukannya enemy yang kite ade..but a Fake friend yang kite tak tahu..siapa diantara mereka yang kite percaya menjadi pemusnah kite!

dulu..i always wondering..dari mana MEREKA DAPAT CERITA TENTANG NI???sedangkan i tak pernah shared something like this only with my best-friend..but untuk meragui orang  yg saya percaya adalah TIDAK  sama sekali kerana i always believed..A FRIEND MUST ALWAYS HONEST..but am wrong...nowadays..saya mmg sgt berhati hati untuk tell something secret unless saya benar2 yakin that friend is my TRUE FRIEND..not a FAKE FRIEND..

so..let me tell u something..sometimes..the nasty rumors that spread around the world about you is created by the one that u trusted the most..especially your best friend..bcoz they know u well more than anybody else..so be careful my dearest reader.

Memang kadang2 bile kite bermusuh dgn somebody kite akan rase sakit ati..i mean maybe ade org yg tak puas hati ngn kita..and mmg kite dh tau dia tu suka kata kat kite.tp at least kite dh bersedia dengan weapons yg kite ade sebelom dia menyerang kite...but bila difikir fikirkan..baek yg jenis mcm tu...at least they honest and said it on our face...i prefer someone come up to me and tell the honest truth in my face(even hati i sakit gile bab*) than somebody (your friend that u trusted the most) who will not be honest and forthright with you and talk about you behind your back. That is where fake comes to. Kawan jenis mcm ni memang jenis mulut manis..muke innocent yang amat depan u,  but talk terribly about you behind your back and spread nasty rumors. conclusion is, Enemies sometimes are better because they are honest with you and they want to tell you straight up in your face and without a shadow character!!!!

memang kadang2 sukar nak terima apa yang musuh kite katakan..sakit and menyakitkan..tapi kalau kite pikir balik2..betul jugak apa yg dia kata or marah tentang kite..Daripada seorang kawan yang suruh kite bersabarlah...yang konon2 support kite...tapi kat belakang kite, macam2 yang dia cakap kat kite..thats why orang cakap..kawan baik kite adalah potensi terbesar untuk memusnahkan kite...

Bebalik kepada diri kite sendiri..jangan jadi KAWAN seperti ini kepada kawan kite..tikam kawan dari belakang adelah perkara yang paling "busuk hati" yang tak dapat diterima..dont do this to your friend..kalau u tak suka..tak setuju..tak nak tolong.tak nak itu..just tell them staright to their face nicely..When someone goes through rough patches in their lives, say something thoughtful and meaningful to them and actually mean it. Don’t just say them for the sake of saying them just to satisfy another person and tell them what they want to hear, be truthful about it and make sure you are who you say you are, and don’t be a FAKE person.

If you have a problem with someone and if you have something to say, say it and do it. Be real to others, be kind to others, don’t be the fake person .dont!!bcoz your "fake things" that u created may destroy someone life!!!!remember that..

 " a true friend doesn't come and go..they stay.they're there for you during ups and downs...the only WAY to have a TRUE FRIEND is to be ONE.."

Change your attitute first..AND dont easily trust people expecially your best-friends.
i know how painful it is when your are having "a fake friend".. bcoz i experienced it.not once..but many times and i never learned from my mistakes!,

but NOT now my dearest FAKE FRIENDS!

Thanks for reading this

28 comments:

Ida Firdausi said...

sakitnya bila orang yang kita percaya.. dah anggap keluarga dunia akhirat dan dia sanggup jaja cerita tipu pasal kita kat seluruh dunia.. Tuhan je yang tau.. huhu..

Unknown said...

dear absolutely agreed..never learned from my mistake even dah byk kali kene.but not now.insyallah.lagi2 bila dah ada family sndiri takde apa kite eprlu pikir lagi kan :)

fathiahRAIHANA said...

susah nak dapat kawan yg betul2 honest dgn kita kan..
kadang2 tu ada yg baik sgt, tak smpai hati nk bgtau kelemahan kita, takut kita terasa -,-
then kita ni smpai bila pun tak baik. haha.

tp betul pun, nak dapat kawan yg baik, diri sendiri kena berubah dlu kan akak :)

nice entry!

eZmALiZa said...

that's much true kak nurul..anyway, kawan yang baik sentiasa berada sewaktu kita susah dan senang. yang tak pernah sakitkan hati sewaktu kita sedang berduka..


kak nurul, i dunnow why.. this post just some kind of related to me right now...sgt2 bersemangat skrg... really helpful.. thanks for this entry kak nurul :)

haz said...

btol3.. fake friends is much more worst and can hurt us badly compare to our enemy..

nini said...

yerp sangat setuju....orang yang berpura2 ni sangat bahaya...cam gunting daam selimut...haish....

nadia arrumaisha said...

now my only friend was my future husband... and i know that Allah selalu ada bersama saya...

«-°[§nºw.ªngè£]°-» said...

agree! u dun want other ppl to do that to u, dun do it to others 1st.simple.
i've had ma shares of backstabbing friends as well *sigh*
tp as more kite mature, kite da reti nk brjage².
SAHABAT neh payah nk jmpe.KAWAN ramai la.keke~
better ade frienemies dr fakes ^^ at least, diorg original + words yg kuar dr mulut diorg tuh originally frm their mind walopon x brtapis.haha!

aniswany said...

penah jadi depan mata bff tikam belakang bff dia..so sakit hati tgk.

so kesimpulannya,dont trust anyone except Allah :)

ReeneeRaaid said...

Friends may come and go but family are always there for u. Maybe you should stop trust people too easily.

reeneeraaid.blogspot.com

Natasha said...

sangat3 setuju dgn kakak!!!
go go kakak cantik! (=

Nur Aischa said...

entri yg sgt beri inspirasi, aisyah suka <3 kita kena pandai dan hati2 dlm memilih kawan, apalagi sahabt mmg kekal hingga akhir hayat kita..

sYiRa LoKMaN said...

hye hyee awakk... hehehe ^_^

suka ni ! setuju cgt..

Miss Sue said...

sangat setuju sis !

kyo said...

stuju... ..

faiez said...

sgt betul..I like!!!

FL blogh0use said...

yana pun berdepan dengan kind of this people arround me ;(

JaJa'Z said...

ur point is soooo true...akak dah merasa dah..seseorang yg akak sangat2 percaya..cerita perihal akak pada orang lain..sedih sangat2...

Ain Najwa said...

setuju !!!
so, after this, kita akan lebih berhati2 bila bersahabat..best friend i ramai..tapi yang true friend, nowp !!!! :)

~♥dieyba_baby♥~ said...

salam.. saya memang minat ngn blog akak.. penuh dengan isi.. btl ape yg akak ckp :) salam kenal

msredcheesecake said...

the scary thing is when people befriend us because he/she hates us and like to see us miserable, u know, kind of hiding her/his smile while we cry on her/his shoulder...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

sabar ye skrg nurul dah ada kwn sejatiiiii kan?

IEQAH said...

ieqahh setujuu dgn sis ^^

Etong said...

kwn senang mmg senang nak cari. kwn susah, bersyukur jika ada :)

aizadalias said...

lain orang lain ragamnya =)

hafiz said...

setuju 200%..memandangkan perkara sama pernah terjadi kt sy, kita perlu lebih berhati2 dlm memilih kwn dan dlm berkongsi rahsia x kira personal atau pun hal kerja..

.izzati liyana. said...

u know what. that's why i don't have a really best friend. susah nak dicari.

Eny Yusnizar said...

mee to selalu kena tipu dgn kawan, dipergunakan mereka sesuka hati :(