29 August 2012

Jadilah wanita yang bahagia...

Assalamualaikum...

Pernah tak kita dengar kalau kite nak hidup ngn seseorang..kite kena cari orang yang sayang kite melebihi kita sayang dia..??
for me..memang betul tapi janganlah plak bile orang tu sayang lebih2 kat kite.kite plak amik kesempatan kn?

resepi untuk bahagia senang jee...
kalau kite nak orang membahagiakan kite..kite yg terlebih dahulu kena bahagiakn org tu..
kalau kite mahu disayangi..kite kena belajar menyayangi...
maknanya..kalau kite nak mcm tu dekat orang..kite kena beri mcm tu jugak kat orang...
cuba fikir..kalau kite pon kedekut nak memberi.adakah orang lain akan bermurah hati nak memberi pada kita??

senang contoh..saya bercakap dalam konteks isteri.kalau suami tak nak pegang tangan kite masa lintas jalan..apa salahnya kita yang pegang tangan suami kita???kalau kadang2 suami lupa nak ucapkan kata2 syg kat kite..apa salahnya kite yg mulakan??bukan susah sebenarnya kalau nak bahagia...bahagia tu sesuatu yg kite cari...kalau kite nak bahagia..kite kena cipta..itu apa yang saya belajar dari sebuah perhubungan...

memang betul..kadang2 kite je rase yang lebih menyayangi pasangan kite..tak pe..tu tugas kite..sayang dan mencintai dia walaupun kadang2 dia belum tentu sayang dan mencintai kite..insyallah kalau pasangan kite tak membalas...Allah akan membalasnya...

sebab tu kadang2 bagi saya.tak perlulah nak mencari MR  Perfect yg romantik and caring habis demi memenuhi  kehendak manja dan mengada kite sebagai isteri...sebab perkara "romantik" "caring" tu boleh dicipta..kalau suami bukan jenis yg mcm tu....apa salahnya kite yg jadik mcm tu..insyallah..perkara yang baik akan dibalas baik...
ok?

so kepada sayang2 diluar sana..jangan rase kecewa sangat kalau terasa diri tak disayangi..apa salahnya kite belajar menyayangi dulu?tak salah kn?tapi kalau dia tu just kekasih kite..memang jgnlah syg melampau.
kalau org tu suami kite..wajid kite sayang and cinta dia sepenuh hati..
beri 100% sayang insyallah akan dibalas....
dengan mengasihani..kite akan dikasihani..
dengan mencintai..kite akan dicintai..
formula tu tak akan pernah lari..ingat tu..

Dan carilah kebahagiaan di akhirat serta jangan lupakan nikmat dunia dan berbuat baiklah kepada orang lain sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah kamu berbuat kerosakan sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerosakan ...” Surah Al-Qashash:77.

maka..jadilah wanita yang bahagia...:)
kita mampu mengubahnya..:)

Thanks for reading this

38 comments:

anna alaui said...

betul tu nurul...saya sokong 100%..

Eny Yusnizar said...

i like this article, thanks for sharing :)

Myra Abdullah said...

hehe agreed!

O'gosh Iskandar said...

yup..betul tu NBL....lama x dgr cerita..mesti ngah bahagia sayang menyayangi....anyway, Selamat Hari Raya NBL..

Anisa Hang Tuah said...

saya mencari bahagia dan mahukannya

Orked said...

YEAH AKAK DAH UPDATE..LAME TGGU...

AGREED, KDG2X BKN DGN SUAMI, TP DGN ORG DI SEKELILING PUN...HARGAI ORG YG ADE BERSAMA KITA, SUSAH SENANG..DAN JGN CPT MUDAH TERASA KALAU ORG YG KITA SYG BUAT KITE MARAH..:)

suzie rahman said...

salam.. thks~

[ Yuyu Atiqa ] said...

InsyaAllah..
tima kasih untuk entry ini kak nurul sayang.. :)

Anonymous said...

semoga kte sm2 mnjadi wanita yg bahagia dan mmbahagiakn org sekeliling.. :)

Fienazzuki said...

sangat setuju!!!!

btw, cntik gambar dlm entry nie!

Mass said...

Sangat termotivasi membaca coretan ini ....thanks a lot Mrs.lawyer

Alia Rahmat said...

Biasanya, wanita ni lebih kuat dai lelaki. Walau dia sayang kat seseorang tu, dia sanggup pendam kan aje. Hakikatnya, hati dia sakit dan sedih. Realitinya, dia masih mampu tersenyum. Alia pun sama, pegang kata-kata akak tadi, kalau dia tak balas kasih dan cinta kita, pasti Allah yang membalasnya. Sebab tu lah berkasih sayang itu biar kerana Allah :)

♥ Cik Zack ♥ said...

kak nurul, suke bce hok nim. hehehe nop bahagie supe kak gop. nop nikoh gok laa ginim. hekhek :DD

Erna Ziana Lamsera said...

suka nyaa entri ni. saya seorang wanita yg bahagia hihi. mohon2 rasa bahagia ini kekal.

fifie said...

I love your self-esteem, your confidence to yourself. Semoga berbahagia selalu Nurul

ameris said...

salam,
suka sgt blog awk. i folo.
u r sweet too.

Asyraf Azizan said...

kalau kite nak bahagia..kite kena cipta


suke ayt ni.hehe

Jen Jen Izaicun said...

like this entry... agree.... betol3x

@YUNID@TI said...

ye betul saya setuju... kalau nak diri disayangi kite perlu menyanyangi dahulu.... macam... perbuatan baik kahirnya dibalas dgn baik...

pic kat bwh tu sweet...

stichares said...

hurmmm.. agreed with you nurul... kekadang kita lupa pasal benda penting macam ni kan..thanks kerana sudi ingatkan kita yang mudah lupa ni.. untuk mendapat yang baik kita juga perlu memberi yang terbaik..insyaAllah akan dapat yang baik untuk kita....
happy for you nurul. :)

Liya Laa said...

Tahniah kak Nurul. Jaga baby baik2 :)

Ard said...

thumbs up ^_^

boni kacak said...

setuju sangat.. sesuai sangat dengan pepatah " what u give u get back"

Scarlett O'Hara said...

bukan senang nak bahagia jadi berusahalah untuk mencari kebahagiaan.

Terbang Bersamaku said...

sy setuju dgn nurul...

mungkin para gadis2 mmg sangat mengidamkan lelkai yg romantic, caring-loving etc..semuanya kalau boleh nk nampak sempurna mcm watak2 dlm novel @ ceita korea...
jadi bila dpt pasanagn yg sebaliknya, mereka rasa kurang disayangi..ya, bahagia boleh dicipta..=)

btw, nak ucapkan selamt hari raya, maaf zahir& batin(^___^)

saharaa said...

kak nurul memang cantik.flawless gler

ameris said...

really2 agree.
awk guna cemera apa yer..gmbar sgt cantik laa

Ain Dzaya said...

sis setelah baca seketol ketol perkataan..thumb up lah! kita kene pandai give and take dlm perhubungan ..jgn nak take aje..specially perempuan (wifey) kekadang pa lah salahnya bersifat give pulak kan...lagi romantis, sweet...kata nak bahagia selamanya kann....cmtulah baru laki tak cari lain..huhu
nak cakap nie sis word erorr - wajib okkeh..hihi


Jom Layan Video Parody Ain Dzaya ber-Oppa Gangnam Style

ku-cit said...

entry yg bgs ni....wahh da mcm pakar motivasi plak nurul ni...

aniswany said...

so kesimpulannya kat sini..

give and take :')

Cik Puan Izan✿ said...

lebih byk kita beri lebih byk kita dapat... ;)

Ain Najwa said...

Yup betol tu..kadang2 ego lelaki lebih kuat dari wanita..tidak slah kite memulakannye..lame2 hati mereka akan lembut..agree !!~ :)

lili dila said...

like this article...stuju 100% lah..hehe

OnE_nIeZuKa said...

hai...

jemput ke my giveaway
http://oneniezuka.blogspot.com/2012/09/giveaway-saya-mau-novel-dari-onenie.html

emieysandra said...

suke sgt ng entri ni. stuju 100% =)

Ayie Abas said...

suka tengok wanita bahagia...kebahagian mereka kebahagia ku jua....weeeee

♥ MRS NON ♥ said...

suke sgt dis artikel so much much much!!!!!!!

nurul...i'm backkk dgn new blog..
sowi aritu xsempat nak amek 2dung dgn nurul coz naik jb...


http://mrsnon.blogspot.com/

SURIA AMANDA said...

suka gambar yg last tu...boleh buat tutorial tudung mcm tu x?