26 September 2012

jadi "orang".


Assalamualaikum..

orang yg terkebelakang..terkemudian.adalah orang yang hatinya sentiasa sakit.kotor.berkudis.
orang yg hatinya penuh dengan kudis adalah orang yang hanya tahu membilang kelemahan.kekurangan dan kesusahan orang lain.
oarang yg gembira melihat kejatuhan orang lain.orang yg bahagia melihat kemunduran orang lain .orang itulah orang yang tidak akan kemana kemana.kerjanya hanya menghitung kelemahan orang lain dan kemudian mentertawakannya.dalam masa yg sama..dia tidak menyedari..bahawa seluruh isi dunia mentertawakan kebodohannya..

justeru..
untuk kite menjadi ORANG..
jangan kite asyik mencari kelemahan orang..kelak kite hanya akan menjadi pengkritik yang bodoh sahaja..
kadang2 terfikir tak oleh kite..setiap kali kite memandang rendah pada seseorang..kemudian kite akan mengkritiknya..pada kite..kite dah cukup wow sebab dapat membuat ulasan yg konon2 bagus padahal kite yg sebnarnya bebal dan tolol..
orag yg pandai.dia tak akan suka pada kelemahan orang malah dia tidak pandang pada kelemahan orang.
orang yg pandai dia akan cuba untuk memperbaiki diri...buat yg terbaik untuk diri sendiri daripada menyalak seperti anjing melihat kelemahan orang lain...
kesian..kalau ade orang yg dia rase dia pandai.lalu memberi kritikan yg konon2 membina padahal tidak...

dan.
untuk kite menjadi ORANG jugak...
jangan kite asyik membilang KELEBIHAN orang sahaja..kelak kite akan jadi pendengki terhormat dan membuang segala keyakinan dalam diri..
 kelebihan yg orang ada tidak akan membawa kite kemana mana.
kelemahan yang orang ada juga tidak akan membuatkan kite berjaya.

yang perlu kite hitung adalah.
apa yang kite nak capai..
apa yang kite nak buat...
kite buat.
tak dapat.buat lagi
kelebihan dan kelemahan kite tu..tak perlu dibilang sangat.
sebab hidup bukannya berdasarkan ilmu kira-kira
hidup adalah berdasarkan sejauh mana kite berusaha untuk mendapatkannya..

kegagalan kite bukan salah orang lain
kejayaan kite juga bukan atas dasar orang lain.
gagal atau berjayanya kite adalah setakat mana kite tahu untuk menjadi ORANG...

 

bye.
thanks for reading this

31 comments:

duniafana said...

pernah tak orang tua kita cakap kat kita...uba la belaja jadi orang...mungkin ini yang kamu maksudkan

a'inroyafaa said...

nice. jdilah orang yg seseorang

aniswany said...

people..
always have time to kritik,
tapi xda masa nak baiki kelemahan sendiri :')

nur amalina athman said...

NICE..:)

Jen Jen Izaicun said...

agree with u? how ur life? taking care yea....

aiN Najwa said...

Yup..utk menjadi yg terbaik, kiter kene perbaiki diri..setiap mnusia ade kelemahan masing2..yg pnting be positive..sucikan hti, bersihkan hati..lillahi taala, insyaAllah Allah bagi petunjuk pd jln terbaik..totally agree sista..!!..(^_____^)..

elyna mirsada said...

hehe..cntk plk gmbr ayam ni..

Anonymous said...

kenapa akak punya entri makin lama makin bosan?????????ermmmm tak syoklah macm ni.

Nens Collection said...

jadi diri kita,apa org nk ckp pedulikan jek..;)

iekah said...

izinkan saya share kat fb :)

Hasrina said...

nice

Izzul Amir said...

agreed ! im thinking of these this last few months.

Izzul Amir said...

agreed ! im thinking of these this last few months.

♥♥CiK LaLa's♥♥ said...

salam singgah akak comel..:)
sy sokong penda[at akak..
kadang2 kritikan bleh membina dan kadang2 kritikan itulah boleh menjatuhkan org...
jgn kite rase hebat biler dpt menjatuhkan org lain dgn kelemahan yg mereka ade tp bantulah mereka..

Miz Dayah said...

yup agree. biasela manusia. macam2 perangai. kalo bg cermin besar kt depa tuk bg cermin diri sendiri pon tak sedar2. papepon, kite doakan je supaya depa berubah. juga doa utk diri sendiri. sbb kite hanyalah manusia biasa. kdg2 kite pon x sedar kite wat silap. :-)

boni kacak said...

saya SETUJU!!!!!!! haha

IEQAH said...

wahh rendunnyeee entri sis.. mummy wannabe ke lom?? lamaa da siss tak jenjalan kat blog ieqah

Khalilah MNor said...

Betul sis... Boleh tersentap sekejap bila baca. Apa yg kita ada hari ini sememangnya di atas jalan yg kita pilih dari mula. Dan yang pasti dengan takdir Allah yg menentukan. :)

ibu_honey said...

sgt suke bce ni nurul...:)

ibu_honey said...

sgt suke bace ni nurul...:)

Izwanie Eynia said...

suka n3 ni.. memberi kesedaran.. =)

sYiRa LoKMaN said...

NICE LA... JOM JOIN CONTEST http://syiralokman.blogspot.com/2012/09/stylista-contest.html

TheLovePieces said...

omaaai lamanya tak singgah kt blog nurul ^^....

betoi nurul, kadang2kan orang lah yang membuka minda kita, mematangkan kita...cuma kitalah yang kena bersabar melayan karenah orang ni, ada yang dengki, ada yang baik hati....lumrah kan

Havez Mohamad said...

huh...pedas tulisan nye....pedas cara panyampaiannye...

Fazira Farhana said...

Seriously dah lame follow blog ni, sampai dah ingat dah address blog ni ^__^. Sy suka blog Sis Nurul ni sebab blog ni lah blog yang sangat memotivasikan esp when I'm down!

And I just created a blog for myself, still in editting process (walaupun tak taulaa cane nak edit-buta it. Have a vist to my blog! Do follow if u WANT ^^,
http://dreamsoverlife.blogspot.com (new blog!

norazis said...

cucikan hati, jauhi bersangka buruk..

cik mun said...

jadilah ORANG~

Lee Aziz said...

Luruskan hati
Betulkan lidah
Akan tegaklah iman

Tinggalkan lorong mazmumah
basuh hanyir dosa semalam
pandang lurus ke hadapan
Dakaplah redha Ilahi

Meter dosa akan berputar laju
hentikan ia
sebelum menyesal di hujung jalan

Lee Aziz

Nana Lee said...

sentiasa ingatkan diri 'jadilah orang' :)

Nurulbadiah Lai said...

tq all for the comments..:)

Cik Suheela said...

lepas baca terus dpt smgt, after dikutu-kutuk oleh orang yg kita anggap kawan, duduk sebelah kita pulaaa, disebarkan pula kelemahan kita pada khalayak ramai. Hmmmm.