30 December 2012

Privacy ke?


Assalamualaikum..
beberape hari yg lepas sy ade ber-argue dgn my friend just becoz i told her that i have my hubby's email n fb password...she said that i dont respect my hubby's privacy...
hello...i dont believe in a marriage should have "secret" or so called privacy...

i have a few theory here..

1st...bila org tu hanya your boyfriend/girlfriend...its okay la kalau kite hormat privacy dia..sometimes sahaja..not all the time..sebab bagi saya..the one yg suka sgt laungkn pasal "its my privacy" seolah-olah impliedly saying "hey its my dirty...i dont want you to know..i takot kantoi"..

2nd..bila orang tu suami isteri...bila kita nak tahu passwood dia...apa yg dia buat..dengan siapa..itu bukan seharusnya dinamakan "ganggu privacy"..bukankah rumahtangga tu lebih bahagia kalau tak de rahsia2...bukankah rumahtangga tu akan lebih aman kalau masing2 tak suka sorok2 satu sama lain..ye dak?

serouslly...saya tak dapat bayangkan bagaimana perasaan seorang isteri (i quote isteri sebab senang nak fikir dari sudut isteri) bila suami berahsia tentang segalanya..contohnya..hp dia ada password .pastu kite tak tahu password apa..pastu hp dia asyik 24jam kat tgn or poket..tak berani nak tinggal atas meja..kalau tinggal pon..dia set password..seolah olah kite tak tau apa2 tentang dia...pastu bila kite pegang..cepat2 amik dari tgn kite...and gitau like "abg tak suka lah awk duk usha2 hp abg mcm tak percaya kat abg je"...

for me..kite akan lebih percaya kalau benda tu tak privacy sgt..contoh...hp dia tinggal merata..tak kesah pon kite nak pegang ke..nak main ke..kalau time bercinta plak..masa makan hp bleh letak atas meja mcm tu je..langsung tak kesah..angkat hp depan kite...so kalau dia mcm tu..tak de nye kite meroyan..

yang jadik meroyan ni bila semua benda nk disorokkan..atas alasan privacy..ish,,,

berbalik pada kisah sy plak...memanglah kite ni sebagai isteri nak tau semua...memang sy mintak ngn hubby password email n fb  dia..saya mintak dia terus bagi..bila dia  bagi..saya pon tak hingin nak jadi spy bagai..kadang2 je sy bukak..saja suka2...kalu sy bukak email or fb dia tgok ade inbox masuk..saya tak reply pon bcoz sy hormat privacy hubby sy...thats what i mean "privacy"...

like hp jugak..lega hati sy bile tgok hubby tak kesah pasal hp..campak or letak kat mana..kadang2 bila ade no tak kenal or tak bernama call ...dia suruh sy angkat..kadang2 bila msg masuk..saya baca and bagitau.."abg ada org msg"...

kadang2 saya tanye..tak kesah ke syg bukak fb abg ni?tak kesah ke syg belek2 hp abg ni?
and my hubby said..nak kesah apa...bukan ade rahsia pon...bagi jelah...kalau tak bagi kn..syg tak percaya plak..buat apa nak gaduh ngn bini sebab benda2 mcm tu.. kalau ade lelaki nk rahsia sgt benda2 nih ngn isteri...ade rahsia dirty lah tu...kalu tak de rahsia..tak de maknenye nak berprivacy sgt suami isteri ni..

100% agree husband!!

ni jugak yg i fikir..dalam hubungan ni..sebenarnya tak perlu berahsia sgt apatah lagi bila benda tu remeh je...kalu fikir dalam2..kalau tak buat salah..tak takut pon..sebab buat salah lah takot kantoi kn??
tapi dalam masa yg sama..kite mmg kena hormat jugak privacy pasangan kite..jgn melebih2 stalk dia..tapi sekadar sekadar tu perlu jugak..bukan tak percaya..tapi sekadar nk berjaga jaga..

so...
conclusionnya..
bila pasangan anda tiba2 tukar password yg selama ni anda tau..haaaa..adalah tu....
bila pasangan anda tiba2 set passwrod kat hp pastu tak bagitau anda..be careful lah..
bila pasangan anda tiba2 mcm magnet ngn hp dia..langsung tak bagi pegang or stalk...something senget somewhere lah tu..
bila pasangan anda mula start saying "jgn kacau privacy sy"..be ready lah ye for more surprises..

p/s: pandangan saya saja..tapi tak semua orang sama dengan apa yg sy tulis...no offense tau tau

thanks for reading this

38 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. sheila setuju! lepas kawin ni sheila berani je minta password kat suami. and he brave to gave it to me. knp nak takut dan perlukan privasi kalau takda benda nak sorok kan.

yuna icha said...

totally agreed with u sis!

Nurul Daniel said...

yap..100% sokong

mrs Q Mia said...

setuju ngn husband kat nurul, nak buat apa rahsia-rahsia. heee

Yeosin Eyza said...

tersangat setuju dengan sis...sangat2... :)

as ♥ Leenda said...

kawan awak yg tegur tu dah kawen ke belum?

stichares said...

ngeee. totally agreed with u nurul. Kalau tak da rahsia buat apa nak pegang hp 24 hours kan, kalau x da rahsia buat apa nak takut kita tgok hp dia kan... for me hubby & wife tak perlu ada rahsia sebegini melainkan ada yang tak kena. :)

p/s - lagi banyak rahsia seseorang tu, lagi byk la kita rasa nak korek.
hahahahhaaaa

Mizz ErMa said...

ha ah kak, sy pon setuju sgt dgn akak sbb husband sy pon jenis yg xkesah jgk, password email, fb, hp, sume dia kasi sy tau..hihi

Jen Jen Izaicun said...

agree with ur opinion or idea... same goes like me... :D

Chenta Qaseh said...

setuju !

Anonymous said...

agreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 100%!!
ape yg privacy sgt sbnarnye tuuu smpai nk sorok2 pw.
lagi2 dah kahwin.


ameris said...

agree with u.

ada mokhtar said...

sangat setuju dengan pandangan u tu. i rasa akan timbul lagi banyak syak kalau banyak sangat istilah privacy ni. & tak best sebenarnya hidup dlm keadaan penuh syak ni :)

Hasrina said...

agree, kalau tak de apa yang nak disembunyi kan...

Xilla Chinta said...

sye setuju dgn awk.. da kawin mmg leh k0ngsi segalanya.. kl0 yg nk s0r0k2 tue, ade yg x kena lah tue.. len la kl0 msh bercinta, nk s0r0k p0n hak masing2.. x wajib p0n bgtaw..

Noreen Natasha said...

totally agree wif u, sis.. :)

Miss Sue said...

betul kak :) sokong 100% .. org yg cakap ''privacy saya'' ni lebih kepada org yg suka berahsia.. so, hati2 kalau ade pasangan mcm tu ..

fifie said...

Fie sokong kata kata nurul, kalau dalam perkahwinan kita rahsiakan password emel dan fb kita pada pasangan nampak sangat yang ada benda kita nak sembunyikan. Pelik laah kan, sepatutnya benda tu tak perlu jadi privacy.

Mohd Lokman Bin Ramli said...

tiada rahsia antara suami isteri.. ^_^

greenveined said...

It's totally true. Moga akak sentiasa bahagia dan berjaya mengharungi perjalanan sebagai isteri yg kadang2 mencabar ni~ HeHe

Alya Syaqiera said...

saya pun macam tu. tahu paswod fb husben n belek hempon dia. bila dia dh bagi permission cmtu, kdg2 je check. setuju 100% dgn you! suami isteri mesti telus, xboleh ada rahsia. =)

Mysara Ab Rahman said...

klu xda yg bukan2 msti xletak yg bkn2 gk kn..hee

syamimihaziqah said...

Oh setuju, kalau dah kahwin memang tak patut rahsiakan apa-apa kan?
I mean, you share your whole life together. Nape nak rahsia2 bagai?
That's marriage is all about.
*peace*

Erra Kyra said...

haha comel dan setuju!

anna alaui said...

agree with u nurul...

LaLa mhdnor said...

double agree with u, hehe

peace =D

Hanida Moss said...

Lain orang, lain perception kan dear.. :)

boni kacak said...

saya sangat2 bersetuju dengan awak... itulah sebenarnya yang akan menjamin rumah tangga kita sebenarnya... bila tak leh tau tu ni, maknanya ada sumthin yang disorokkannya.itu adalah pasti.base on my experience..

piNky LuCiA said...

Hahaha. Entry yg menarik. Hubby sy, sy taksempat nak mintak. Dia bg segala pasword. Tapi xpernah bukak pun. Sy pun bg dia pasword. Releks la. Suami isteri xdenya nk rahsia2.

najihahfara said...

akak betul. kalau dah kawen still nk berprivacy lagi mmg lain lah jadinye

SiKidalTegar said...

setuju with akak 100%!!

kite baru je clash dgn die smlm..mule2 knl die bg je paswerd fb die,emel die...suddenyly..aftr 2yrs die da tkr paswerd...i know something are wrong somewhre..
slalu kalu nk berahsia dgn kite pasal2 menda cmni..mst cheat kita kt blakang pny..huhu..

kite slalu usha blog akak...dlu xde blog..skrg dah ad blog...lg sng nk follow..hehehe...brw..luv ur writing...its like giving inspiration for me...

Syuhada Hassan said...

k.nurul! saya sokong pendapat akak even saya belum kawin lagi...untuk ape berahsia kalo dah sah jadi suami isteri..

fatin adawiah said...

double triple agree !!!
may Allah bless ur marriage =)

iffah imani said...

sya dan suami dah lama kongsi pasword ni..tak main nak simpan2 luar dlm kita dia tahu setakat pasword apalah kan...bila dah kawin ni situasi dah tak sama tme couple..

Bibiana Samuel said...

Hai Kak nurul. Saya pun setuju dgn entry kak nurul ni. even belum kawen lagi tapi antara saya dengan bf no secret. cuma saya kena respect dia. tak bermakna saya tahu password dia saya sesuka hati login sign in kan. hee. saya memang tahu password hp, email, fb and etc dia. dan kadang-2 saya bukak bila saya rasa nak bukak. bukan sebab saya nak sebok hal dia cuma saya nak tahu je. mana tahu ada yang dia fav kita tak tahu kan. atleast kita tahu and boleh bagi suprise kat dia. hehe. tak salah nak tahu password yang tersayang asal kita hormat dia sebagai leader :)

Bibiana Samuel said...

Hai Kak nurul. Saya pun setuju dgn entry kak nurul ni. even belum kawen lagi tapi antara saya dengan bf no secret. cuma saya kena respect dia. tak bermakna saya tahu password dia saya sesuka hati login sign in kan. hee. saya memang tahu password hp, email, fb and etc dia. dan kadang-2 saya bukak bila saya rasa nak bukak. bukan sebab saya nak sebok hal dia cuma saya nak tahu je. mana tahu ada yang dia fav kita tak tahu kan. atleast kita tahu and boleh bagi suprise kat dia. hehe. tak salah nak tahu password yang tersayang asal kita hormat dia sebagai leader :)

Anonymous said...

salam...saya nak share kisah kongsi password ni...my fren give her password to his husband...dia pulak x begitu pandai dalam internet ni...mula2 tu xde masalah...then rumahtangga mereka ada prob...suami dia tukar password dia (my fren) then my fren tak boleh nak log in lagi fb dia...suami dia pulak then menyamar jadi my fren pulak untuk mengorat/chat dgn kwn2 perempuan my fren yg single...menyamar sbg my fren untuk korek rahsia...dan len2...so ada buruk dan baiknya...just sharing...

Elya Roza said...

aree dgn nurul..
actually kiter tahu pword suami kita bukan la nak ganggu privacy die...
saja ambik tahu, incase die terlupa paword die..at least kiter ingat kan?
as simple as that....:)