30 May 2013

because i am a lawyer..thats why i wrote this.


Hai..
actually..i try to avoid habis habisan to talk about yeah...when it comes to my career..career lah sgt..
first..because i rase tak de perkara yang havoc havoc or big-big to story about..second, i tak nak dikatakan macam nak show off ..i hate to hear the word"hek eleh" which i used to heard before for so many many time..thats why..if you guys perasan..i memang sangat rarely talk about my kerjaya or anything related with the "mencari -harta-dunia" punyer kerjaya.

enough.but then, i think tak salah if i share with u guys..just assume that am try to sharing something beneficial with u guys not thinking that am try to showing off the part of me.betul ke x ayat tak tau lah tu hahaha.(as u guys know that..since zaman i sekolah..university time, chambering time..even lawyer-ing time..am not so good like american, europian, or even malayasian-perasan-englishman punyer english.hahaha..

3 weeks before..i represent my client in one criminal case..it is a statutory rape case ..involved juvana lah..so after the case is done..tetiba mase nak keluar dari court..someone yg i ingat ingat lupa tegur..badiah??badiah ke ni?? and i say..ye ye..saya..again she asked..mung ke ni badiah..and i answered again..ye..saya badiah..
and she asked me..ingat tak aku??aku..satu sekolah Khairiah sama dengan mung..and i answered ..ingat ingat..(actually memang i tak ingat tapi tak nak buat dia terasa)...
and she said..Ya Allah..dok sangke mung jadi lawyer doh..aku dok sangke sikit pon..
and i asked..bakpe pulok dok sangke??(laughed)
and she said..ye lah..mung kan gane dulu..bukan mung banyak masalah ke?sokmo kena ngn cikgu..
and i replied..memang lah aku banyok masaloh..masolah yg aku buat sikit je..tapi sebab aku ni orang xdok duit..pahtu banyok lah dok leh join aktiviti , koho napok aku ni pelajar bermasaloh..

and after tu kami berbual panjang bla bla..at the end..she still dont believed that am a lawyer now..

guys..could u see that?how people under-estimated me..before..i mean..am like a useless one..bukan pelajar harapan ..nobody in short...masa tu..perkara yg paling saya tak bleh terima when someday tu...ade satu jamuan perpisahan..i lupa dah kat mana but kena bayar dalam 20 ringgit i think..so i tak join..i pergi jumpa cikgu and i bagitau..i tak nak join sebab kalu i join..i kena mintak duit lain dengan my father (masa tu duduk hostel and balik 2 weeks once)..and i bagitau nanti kesian my father nk datang hostel kena hantar duit..20 ringgit tu gaji sehari my dad bekerja and i tak sanggup untuk pergi berjimba jimba sedangkan my father nk dapat duit tu bukan senang aite??
but u know what?that teacher bukannya nk simpati or tolenrasi dengan i..but dia siap cakap am a liar..am seorang pelajar yg bermasalah and i suka cari alasan..
u guys nampak tak??kalu nama manusia..sapa sapa je..suka sangat buat presumption sendiri without walking in our shoes kn..

and start from that..i jadi seorang yang agak rebellious..kiranya i memang susah nk tumpukan perhatian becoz of the sakit hati yg melanda and that attitude terbawa bawa until i ke university..
dekat university..u see kn..terlalu banyak persaingan and as budak kampung..taking law degree..with less of penguasaan english..u akan rase automatically rendah diri..and because of that..u tak akan berani nak appear sangat in front of people..and u macam tak akan berani sangat to give your point of views because u akan rase..yang u ni worse sangat2 compared to any others...

 start from small until i masuk university..i tak suka mengampu cikgu or lecturer..and memang tak akan pergi dekat bilik lecturer just untuk mengampu so that dia akan suka i and i akan dapat advantage from that..memang nampak sombong tapi i memang bukan jenis suka mengampu..so..
selalu lah i jadik orang yg rugi u know..and even what story about me yang keluar even it is not true..i memang tak akan betulkan balik or clean my name..for me..biarlah..one day..i akan hidup bukan dngn diorang..i banyak benda nk fikir(masa tu my father sakit..adik i belajar kt UM and i kena share duit dengan dia sometimes..and adik2 i sekolah lagi so on and so forth)..i dont need to go around and say good things about me..u know what..bila exam datang u tak tau apa soalan keluar..your carry marks is low..u dont have a good reputation..and u know..this isn't easy and has never been..am drained..fucked and powerless at that times..
but then..i moved on and succeed..now am a lawyer ...u know..sungguh banyak halangan seriously..people will never know..but proudly say that..i knew one day even how hard it is..i wanna be a lawyer..today am a lawyer..i prove to the world that..even am not that genius..am not the top scorer in school or university..but the "lawyer" word that i used to put in my biodata as my ambition since i was 7years old..become reality now..alhamdulilah

memang ramai orang tak sangka..tapi i memang dh sangka...-yang tak bermakna i ni pasif masa belajar i tak boleh jadik orang yg berguna..kn?
theoretically speaking..i macam mustahil mampu appear in front of real judges as masa belajar..nak present depan lecturer pon sangat2 takut(i realized sekarang takut-takut tu bukan sebab i tak mampu..tapi sebab i takut akan kena judging and condem  kaw2 as i dont know how to defend myself when something is not going to be the way it should be) tapi practically.bila u dh kerja..jadik lawyer..bercampur dengan semua orang...alhamdulilah..biasa je..boleh je..

so conclusion nya..masa belajar ni..ramai yg over-cerita..konon read law tu macam paling bagus atas dunia..paling professional and paling havoc padahal once it comes to practice..biasa je..
u know your case well..insyallah..u can do well..things like that..
how many score that u got before..pointless at all..
i sendiri tak percaya yg i bleh jugak buat criminal cases as my criminal paper dulu pernah dapat D..masa orang lain sume dapat A or B..i got D..SO idiot sangat u rase at that time..

but then..at any level pon u berada..tak kan pernah dapat memuaskan hati orang..orang akan sentiasa bercakap buruk tentang u and sangat sedikit ingat kebaikan u..thats normal so i tak rase kecil hati pon..


my bff mase read law dulu..thanks guys..u helped me lot.


zaman belajar ..always perasan-ing feeling ade dalam diri.thats y amik gmbar macam ko dh jadik lawyer betul ..thats really not a good attitude actually..



this is sweet memory ever..the day dimana i diterima masuk secara sahnya sebagai peguambela&peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya..alhamdulilah..

so..my point here is..never give up..tak pe kalu orang nampak u memang give up, sampah sarap..tapi diri sendiri perlu kuat..memang tak ramai orang yg datang dengan segala kesenangan or sangat2 clean dalam menjalani hidup dia..kebanyakkannya ade bad story but its okay la..manusia berubah..Allah sayang pada orang yg suka berubah ke arah kebaikan kn?

and after u berjaya or u got something..u akan lihat..orang2 yang pernah benci, kutuk ,  dengki dekat u akan datang balik untuk mintak tolong dengan u..bukan sebab diorang dh berubah(Walaupun memang ade yg berubah) tapi diorang datang dekat u hanya kerana u ade apa yg diorang nak..sometimes lah..and it happened to me too..

dimana pon level kite sekarang..dari sehina hina manusia..hingga seagung agung manusia..
tiada siapa lebih hebat dari kite.and kite juga tidak lebih hebat dari siap siapa..
yg paling hebat..hanya TUHAN KITA..

Thanks for reading this

79 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum nurul, alhamdullilah. from nothing you be something! alhamdullilah. kalau kita yakin usaha boleh, insyallah takda yang tak boleh dalam hidup kita :)

Filzah Azzahra said...

Saya suka sgt dgn bidang law nie sjk kecil lagi. Sy pun tak tahu kenapa saya suka. tapi my parent tak benarkan saya jadi lawyer :(

arnissa said...

suke ayat yg last skali..

gud luck akak .. :)

shahirahkhairudin said...

very inspiring nurul !

mirah & isyam said...

suke baca ni. akak kuat !
u know who u r kan kak :)

Anonymous said...

Oh kak nurul.. i adore you.. sikit pun tak rasa akak nk show off ke apa.. respect kak nurul..

dari sisi hidupku said...

pergh, u got what u want in your life. alhamdulillah. tersedar dari comfort zone.

iqa said...

nice entry.i like.terpulang kpd u nak post ape.blog u.ur life.ur choice.

LF said...

k nurul sgt tabah..
sy kagum dgn k nurul..
Bsar nnti Balqis msti jdi tabah mcm ibu dye...

Anonymous said...

I like your opinion... its so true dear... I pun pernah melaluinya... visit me http://nadiazman4eva.blogspot.com/

Anonymous said...

Sy kagum dgn K Nurul..
K Nurul seorg yg tbah..
Bsar nnti msti Balqis jdi seorg yg tbah mcm ibu dia..

zaImIslawayu said...

:) akak, pengalaman zaman uni akak dulu..sy tengah lalui skng. entry ni sgt mmbuatkan sy motivated. :') sy belajar kat uia..skng final exam..doakan kami..:D

fleura said...

akak nurul,menangis sy bc entri.sgt menusuk.walaupun apa yg kite lalui tak sama,sy phm perasan rendah diri and rasa org lain lg pandai tu,kebetulan [ulak sy pun ambik law.i hope i can be lawyer just like u r,u r such an inspiring woman ;)

Anonymous said...

Let people say anything about us..we can't ask them to stop..but put the trust in yourself..that u are much better in your own way..and yes you are..u will be a successful lawyer..as u are rite now.. :)

farha s said...

salam,

thank you so much for sharing.. it is really realeasing.. and please keep sharing this kind of post, because it is inspiring (to me).

thank you again.may allah always bless and keep your life journey protected :)

Hamizah Binti Zulkifli said...

nice entry..sukee bace..got inspired form ur story...semoga terus sukses dlm hidup brsama keluarga tercinta n anak yg comell...=)

Anak pak cik Azhar :) said...

kak badiah, your story really inspires me..i have an exam tomorrow..tapi tak tau lah knapa,rasa malas sngt..huhu

TeTerBanG said...

wao! saya x penah tahu kak nurul seorang lawyer. maybe sbb sy baru follow blog kak nurul. from ur story, sy dapat trace mcm2 halangan yg kak nurul hadapi. especially, dr org sekeliling kak nurul-ur classmates, teachers, kawan seuniversiti n etc. but, u still strong and just put all them aside. n now, u get the success n ur dream are come true. kak nurul is a lawyer. n start from this, sy lebih respect kak nurul :) btw kak nurul, thanks for sharing such a nice story. it gives a lot of good messages and motivate me to study hard. :)

Asyik Izas said...

adore you Badiah..kisah i pun lebih kurang mcm u juga sbb fmly xsenang sgt kan..tp sampai skrg i tetap rasa bangga dgn family i dan i dh berjaya utk dptkan apa yg i nak..sekurangnya dpt membuat keluarga bangga..:)

i'm shin... i'm inesen said...

Alhamdulillah.. semoga terus berjaya~

ctpayong said...

tahniah!

MiSz fiFiEyQa said...

inspired!!fullstop... >,<

Syuhada Nasya said...

tahniah kak ... terus membakar semangat sy :)

Anonymous said...

thanks kak nurul :) your post inspired me so much. saya baru masuk U and since this is my 1st time study dalam suasana U, saya susah nk catch up. and as the results, my 1st semester nye pointer x berapa nk best. 3 pointer pun x lepas. so rase mcm down sgt2. maybe ada betul ckp kak nurul, in sha Allah di masa hadapan nnt pointer tu semua useless. kalau ada rezeki, tetap blh berjaya :) thank you, again :)

ammelia yusoff said...

thanks for this entry :')

Norazirah Abdillah said...

dear nurul badiah,ur article really inspired me..i am the one who is not a good scorer in U,so it's make me worried about what will happen to my future since i am the last year student now.i'll never give up to achieve what i want n do pray for my success please

haniz said...

this story motivate me ahh... thnks for sharing akak!! ;)) love uuu

Eiyra Nu-Qi Ra said...

salam...
kak nurul...siyes...sgt mmberi inspirasi...
ske sgt cara akak bercerita...
xsgke akak sangat kuat ok...
alhamdulillah...akak skrg insha Allah lg bgs drpd apa y org sangka kan...

Anonymous said...

akaaak..this entry bg kite semangat ahh.tgh final exam ni.but 1st yr 1st sem baru laaa hikhik..thanx!!rain2 ah ckp share2 psl law thingy .. by email or what..eheh

Anonymous said...

aunty ni your silent reader... nak suruh my son baca your entry. bagi dia motivated. dan pada mereka yang pernah under estimate you.... this is for them
"if you're absent during my struggle, don't expect to be present during my success"

Qil_H0shi said...

terima kasih banyok-banyok kak..lepas bace entry nie..rase lebih konfiden nok sambung asasi undang2..sy sokmo tny diri sendiri..mampu ke nk dapat band 4 muet ekg..tp bile bace entry nie sy sedor semua tuh dugaan untuk jadi seorang lawyer..dan sekranag sy akan usehe dan usehe sampai dapat jd mcm kak.. :)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

this entry so inspiring me :)

pernah rasa down giler2 time belajar..but now rasa kite jugak boleh berjaya :)

nice entry :)

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

part akhir btul tu nurul, kadang2 org yg datang balik after kita dah berjaya...bila ada 'something' je...after that, kita ni mcm useless. Naz fhm, sbb always kena. apapun, all da best in your career, marriage life and as a mother and daughter, and also a wife. Biarla mereka yg pernah cuba utk menjatuhkan kita, sebab mereka tak pernah merasa apa yg kita rasa :)

Sufinah Yussof (SY) said...

ermmm~ SY tak pernah tahu pun awak adalah seorang peguam. patut la entry semacam ada something dengan awak. rupe nye sorang lawyer. SY impressed dengan kisah awak lagi2 cerita awak pasal tak pegi jamuan akhir tahun tu. SY suka baca entry2 awak. motivated me. ^^

Rara Farah said...

entah kenapa baca entry nie wat hati terasa sedih sangat.Selalu jugak rasa kecik,rasa terpinggir dengan kawan-kawan.Yang lain dah sambung degree tapi kita nie masih ketinggalan,duk rumah.Bukan tak bertuah,bukan tak pernah dapat tawaran belajar,tapi tak sanggup nak tinggal abah sorang-sorang kat umah since arwah mak dah takde.Jumpa kawan lama,tegur kt fb chat masing-masing duk tanye 'still duduk umah ke?'..kadang-kadang terasa,tapi always cakap pada diri sendiri.Someday,peluang utk tingkatkan diri pasti ada.Itu yang pasti.

asyiqin nasir said...

bestnye dah capai impian. I still struggling to be an engineer.. huhu

LittleGurl said...

Sister, im crying while reading this. True, sbb kite pun bkn hidup dlm keluarga yg tlalu senang, tapi alhamdulillah berkat kesabaran mghadapi dugaan,kite dpt tempuh semuanya. Yg penting kita ignore apa org ckp buruk ttg kita, janji kita x penah putus asa, cb jd yg lbh baik dan maju ke hdpn :) i love you sweety sister and your lovely baby too ^^ take care

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nurul, apa yg nurul lalui akak penah lalui.keluarga akak pun penah jugak kena hina & now apa yg diorang penah kutuk & hina kebanyakan ditimpa balik pada mereka.. dunia ne bulat nurul.. Allah maha kaya tau.. satu hari kalau kita reda ..kita akan ada di atas & perkara yg akak tak sangka bila ada anak jiran yg jadi staff akak. can u imagine org penah kutuk family cakap "anak dia kata skrg akak dah jadi officer besar sekarang" actually bukanlah officer besar sgt pun tapi nak banding dgn anak dia yg masuk keja pun akak yg bagi talk& jawatan lower than me masa tue nak menitik air mata pun ada & akak tau mak akak sangat2 bangga dgn akak bila jiran tue datang jumpa mak akak n bagitau yg akak jadi bos anak dia.. see nurul? dunia sangat bulat.. dan paling penting bila kita plak di atas kita kena selalu beringat dan kasihan&berbaik2 pada yg berada di bawah pulak... bukankah itu yg kita harap bila kita berada di bawah dulu?

ameris said...

so proud of u... congrats!!

Cik Becok said...

memang perit kalau hidup macam tu...
tapi,kak badiah memang tabah...
Allhamdulillah dapatjd lawyer yg berjaya.. :)
all the best akak..

me suya said...

setuju dgn apa nurul kata..orang takkan faham selagi tak berdiri dalam kasut kita..kita pun takyah fahamkn sangat mereka neh..yang penting move on, and now kita berjaya. Alhamdulillah.. Janji kita dpt bahagiakan mereka yang pernah berjasa membuatkan kita mampu berdiri as what be been today :) Tahniah puan Lawyer :)

Cik Eka said...

sedih baca tapi akak mmg kuat. tahniah akak.

memang bagi inspirasi sungguh entry akak..

MayaYunus said...

sgt terkesan...kdg2 kita bkn takut kita salah tp kita takut org salah tanggap pd kita ;(

P U C A T said...

kite dulu tak tahu lah nak jadik ape.
takde cita-cita.lepas tu dah menjangkau sekolah menengah bgtau mak nk jadi pramugari konon,ihiks.lepas tu parents allowed.tapi bile dah besar malu pulak.nah sekarang jadi Eksekutif IT saje.but i"m proud with u nurul.one of struggle in person :)

Sharz said...

kite pon ade perasaan rendah diri..tapi memang setuju ngn entry ni..sangat inspired..semoga berjaya dalam kerjaya awak.. :)

hana said...

yeah.
never give up..
akak sgt kental..
keep it up..
=D

cyntasufy said...

Sya suke citer akq...time kaseh..:)..life must go on kn?hee..gud luck in ur life,sis..;)

feezz said...

Im really proud of you senior..^^

wadi unung said...

i love this most=)
thank for this=)

IRA ARINA said...

Alhamdulillah. You woke me up

{ yaya } said...

Assalamualaikum Nurul....i was blogwalking and stumbled upon your blog...this post has really lifted my spirit in chasing my dream....thank you 4 those words...most of the time,mmg rase down and almost giving up listening to those harsh words from others but deep down,u really know what your aim is.....eh,pnjg plak....sorry2...lastly,wish u the best in your career and undertakings,may Allah bless u :)

pilot vs said...

kakak....bangga gler tngok pic yg last tu....mcm yeayyyyyy dah jadi peguam....hahaha...tahniah.....

farhanim said...

inspired. i'm in fes sem as a law student. quite tough. n sometimes feel down when i've to face with more awesome people around me. and same like you, don't have a really close relationship with the lecturers :P but then, i just keep on believing that i should keep on moving forward. thanks 4 sharing ur experience! luv to read :)

Nor Afiza said...

kak nurl hebat la..tahniah kak nurul atas kjayaan!

Miz Dayah said...

sis, i really love this entry.....:-)
tak tau camne nak cakap, tp this is a good entry

Kelly Polaris said...

sis, u always inspired me to be strong. Thnks for this entry. Love u! <3

syafikah said...

proud of u sis! :-)

athirah said...

Nice..

Siti Rohayu Ayu said...

terbaik la sis!! respect sis!

biar jadi diri sendiri, dari berpura-pura menjadi orang lain untuk melihatkan diri kita adalah baik dan sempurna..dan at last, diri sendiri yang rugi.

tahniah sis, berjaya capai cita-cita. wish u all the best dlm ape yg sis ceburi.

Love.

(sy sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sgt baca blog sis tau! hope one day dapat jmpa sis dgn baby comel sis :) hehe )

Ernyassmien said...

kak! proud of u lah! yup! orang yang dulu kutuk kite, jatuhkan kite, akan dtg kat kite balik sbb kita ada apa yg dia nak. sometimes la.. :) life is unexpected! Alhamdulillah

Natasha Saharrudin said...

YAALLAH sis..you really inspired me..thanks a lot..

ila said...

seriously ,memberi satu inspirasi baru kepada saya..

Husna syahirra said...


Suka sangat baca blog sis.. Terima kasih sebab setiap kali baca entry sis buat rasa semangat, bagi motivasi sangat.. :))

isha said...

Love it :)

nur syazrin baharin said...

Minat nk jd peguamm dr skolah rendah lg dan tiap kali ckgu tnya cita2 ap sy akn ckp peguam. Tp nasib x menyebelahi sy time result spm kua bln 3 lepas sbb resulr bi sy C dan mse tu mmg down sgt . Allah je yg tahuu hati ni. Tp sy cuba positif dan yakin Allah dh tetapkn rezeki sy kt tempat dan bidang lain. Insha Allah sy akn berjaya jd SESEORANG yg bole d banggakn oleh ibu ayh stu hari nti. Entry akak bg sy semangat dn tolong doakn sy berjaya ye kak diah !

Nurul Izzati said...

kak mmg pmpuan y kuat.. drpda ap y akak cakp mmg zati suka.. bnyk bg inspirasi pada zati.. kerjaya sbg lowyer sgt hebak bg zati.. hebak ah3...!! tabik spring...

jejak sejarah said...

take care dear..;)

jejak sejarah said...

Saya di hadapan Pencipta yang Maha Agung bagi alam ini dan pad singgahsananya yang mulia serta dipercayai oleh Freemasanory, berpegang teguh pada segala apa ketetapan dengan segala kekuatan dan keikhlasan saya. Menjadi kewajipan saya untuk berpegang penuh ddengan kewajiapn ini. Saya berjanji dan bersumpah dengan penuh keikhlasan dan bersungguh-sungguh bahawa saya sentiasa akan merahsiakan buat selama-lamanya setiap pekara rahsia berkaitan dengan Gerakan Freemasonry yang ada dalam pengetahuan saya. Semua yang saya ketahui tidak akn diketahui oleh sesiapa pun melainkan anggota-anggota yang dipercayai ataupun sesiapa sahaj yang telah menjalani ujian kepercayaan yang begitu ketat, ataupun berdasarkan kepada maklumat khas dari markaz naugan Freemasonry yang menunjukkan mereka bahawa mereka taat setia dan patuh kepada gerakan. Saya bersumpah dengan bersungguh-sungguh bahawa saya tidak akn menulis atau seumpamanya yang boleh mendedahkan rahsia pergerakan. Saya tidak akan memberitahu siapakah pengasas atau perancang gerakan dan tidak akan melakukan apa jua pekara yang boleh membawa kepada terbongkarnya rahsia ini. Saya juga berjanji akan berusaha sedaya upaya dalam memastikan mana-maan pekara rahsia terjaga dengan baik samada bahan-bahan bertulis, individu yang terlibat, sistem kod rahsia, taktik rahsia, upacara-upacara tertentu, cogankata dan kegiatan gerakan sehingga tiada satu pun yang dapat dibongkar, mahupun dicurigai akan kewujudan pergerakan ini. Berdasarkan kepada sumpah taat setia ini saya akn terus menjaga sepenuhnya kerahsiaan selagi nyawa dikandung badan. Hukuman yang paling ringan dan sesuai sekiranya saya membocorkan rahsia gerakan ini ialah tubuh dan lidah saya akan dicincang satu-persatu. Manakala bangkai saya seterusnya akan ditanam di tepi pantai. Saya juga rela hukuman yang lebih berat daripada itu".

Anonymous said...

Purсhаsing a vеhicle from a no cгedit chесk
аuto loans Dealeг in уour city, expeсt quality serνісе and guidance.
Herе's another question for you: I want you to know anything about horses nor do they care.

my site :: Http://namastemitra.com

Mardhia Yusof said...

Yes! its true! never ever give up! ;)
anak akk da brp bulan ye?citer la psl anak pulak..teringin nak tau apa perkembangan baby..baby kan cepat membesar..
take care sis. senyum sokmo. ;)

yu ya said...

As salam ;) I am a future teacher. InshaAllah, I won't let this happen to my students. Tq for sharing this inspirational story with the public. You see, hard work really worth it. Good luck with your career akak! ;)

audrey said...

Salam, kita lalui situasi yang sama, drpd sekolah sampai universiti, tapi sy belum sampai tahap chambering lagi..baru second year in law degree. sy pun mcm kak nurul, not really good in english, got failures everywhere..hmm sometimes sy fikir jugak, I quite under estimate myself dan semua benda yang sy buat mcm tak cukup sedangkan sy dah buat sehabis baik..

orang selalu fikir sy ni not their 'type' of kawan yang pandai2..bila ada discussion ke, diorang lebih prefer org lain utk belajar bersama and not me. tak baik la buat macam tu, seriously..tapi bila sy baca entry ni, sy yakinkan dalam diri yang sy boleh ubah diri sy sebelum terlambat..and I wanna be like you, you're so inspiring !

Please buat lagi entry macam ni please..please buat entry pasal kerjaya as a lawyer..selain advocates & solicitors. sy minat dalam bidang legal advisor atau kerja di office..mcm mana ye?

Thank you :)

lili dila said...

Really inspired me...thanks it give me more motivated..now looking 4 da job...

Amin Qi said...

sangat memberi inspirasi utk sy terus berusaha utk capai degree law tu...

fifie feyca said...

great share sis.. really inspiring.. thumbs up!

Aie Fyra said...

thankyou kak! lepas baca entry ni sy terus semangat even tgh kecik ati :( kadang2 sy rasa rendah diri dgn org2 lain. Ayah x pernah langsung bgy sy semangat apa yg dy tahu ank dy mesti gagal. kadang2 sy pun rasa mcm dah fedup and nak give up. Cikgu pulak selalu pandang rendah dkt sy. yela, saya pun mcm akk. org slalu pandang sy 'pelajar bermasalah" . sy tak tahu la mcm mne dgn masa depan sy.

Aie Fyra said...

thankyou kak! lepas baca entry ni sy terus semangat even tgh kecik ati :( kadang2 sy rasa rendah diri dgn org2 lain. Ayah x pernah langsung bgy sy semangat apa yg dy tahu ank dy mesti gagal. kadang2 sy pun rasa mcm dah fedup and nak give up. Cikgu pulak selalu pandang rendah dkt sy. yela, saya pun mcm akk. org slalu pandang sy 'pelajar bermasalah" . sy tak tahu la mcm mne dgn masa depan sy.

SHa said...

Kak Nurul student SMA Khairiah ke?

Anonymous said...

huhu, i read law kat UITM di hatiku tapi pointer cukup2 makan jer, atas pagar jer huhu nak tanya ada ke employer yg sudi terima peguam yg pointer rendah, i mean bawah 3 tapi atas 2.5..... risau la with my future