09 September 2013

KETENTUAN ALLAH atau NASIB YANG KITE PILIH SENDIRI?

Bismillah..

Saya paling pantang dan sedikit rase marah apabila sesuatu yang buruk berlaku..kita akan mengatakan nak wat camne..dah ketentuan Allah...tanpa kite selidiki dulu apa yg kite salah and kurang..

ntahlah..walaupun sy bukanlah org yg alim or very perfect sgt..tp sy rase sy faham apa yg dikatakan takdir dan ketentuan Allah..saya rase setiap org kena faham and beza apa yg dikatakan ketentuan Allah..

semua orang atas dunia ni..bergerak dan dapat melakukan sesuatu dengan adanya keizinan Allah.seseorang boleh berjalan dgn adanya izin Allah..seseorang dpt makan, tido, or even mencuri, semua tu berlaku dengan izinya Allah terhadap perkara tersebut..tp tak kan kite nak persalahkan tuhan bila benda buruk berlaku??nak wat camne..aku mencuri sbb tu dah ketentuan Allah..tak ke bangang bertingket tingket??

memang sesuatu atas dunia ni bergerak and berlaku dengan adanya izin Allah..tp Allah memberi kite membuat pilihan..samada kite hendak pilih mencuri atau tidak mencuri..itu memang pilihan kite sendiri..maka kite sendiri yg menentukan apa yang hendak kite pilih..so adakah kite nak cakap itu ketentuan Allah??

walaupun sesuatu itu telah ditakdirkan Allah..namun takdir itu boleh berubah..sebab itu adanya doa dan usaha serta akhir sekali tawakkal..
kalaulah semua kite nak pakai prinsip "ini adalah ketentuan Allah"..jadi bermakna kite semua tida pilihan..jadi cuba fikir, kenapa Allah buat surga neraka?pahala dan dosa??????tak kan itu pon tak boleh beza antara ketentuan Allah dan nasib yg kite pilih sendiri..

seorang ditakdirkan dilahirkan di lorong dan rumah pelacuran(bg bayi tersebut itu mmg sesuatu yg Allah takdirkan ke atas dirinya tapi ibunya still ade pilihan kn utk tidak melahirkannya disitu, betul x???oleh itu. melahirkan baby di tempat pelacuran adalah pilihan ibunya sendiri dan bagi budak tersebut, sudah ditakdirkan dia dilahirkan disitu dan apabila dia besar, sekiranya dia memilih utk berada disitu, itu bukan lagi ketentuan Allah, tapi pilihannya sendiri)..

ramai sgt org meletakkan sesuatu yg betul ditempat yg salah..walaupun semua yang terjadi adalah dalam pengetauhan Allah..Allah tahu apa yg bakal terjadi dan tidak terjadi..tapi still kite diberi peluang untuk memilih diantara yang benar dan salah..faham?so at the end of the day..when something happened..kite mengatakan semua ni ketentuan Allah..impliedly kite seolah olah blame Allah or kite mcm tak rase kite bersalah sebab semuanya adalah ditentukan oleh Allah.it shouldn't be that way kn?

seorang suami yang ingin berkahwin lain..itu mungkin dikatakan jodohnya tapi sedarkah dia sendiri yang membuat pilihan samada utk berkahwin atau tidak berkahwin kn?dan wajarkah seorang suami yang berkahwin lain kemudian menceraikan isterinya kerana desakan isteri kedua..kemudia berkata..nak wat camne..dah tak de jodoh..ni semua ketentuan Allah?wajarkah?sekali lagi saya faham bahawa konsep jodoh begini..sememangnya jodoh itu ditetapkan oleh Allah..tp jodoh itu berubah kan?seiring dengan doa dan usaha..juga Allah memberi kite pilihan dengan siapa kite hendak berkahwin kn??

mungkin disaat saat akhir sebelum akad nikah..tibe2 tak jadi kawen..mungkin itu dikatakan memang tiada jodoh..mungkin apabila masa berkahwin kite sudah rase dia adalah lelaki terbaik..maka apabila dah kawen..rupanya baru tau dia kaki pukul, kaki sepak terajang..masa tu barulah kite boleh mengatakan mungkin ini ketentuan Allah, dah jodoh sy dengan dia..(tp still kite diberi pilihan utk berbuat apa selepas itu kn?)

and let say lah sebelum berkahwin, kite dah tau lelaki tu kaki maksiat, kaki dadah and kaki pukul,,then kite pergi kawen jugak dengan dia..then apabila benda tak baik berlaku..kite kata, nak wat macammana, dah jodoh saya dengan dia..dah ketentuan Allah..wajarkah???nampak x sebenarnya kite telah diberi peluang oleh Allah utk memilih..then at the end of the day..kite nak cover kekurangan kite..then kite put the blame on Allah???is that the right things?

Kalau kite nak berpegang kepada prinsip semua yg berlaku atas dunia ni adalah ketentuan Allah, maknanya, apabila kite melintas jalan jgn tengok kiri kanan..maknanya apabila kite berak jangan basuh..maknanya apabila kezaliman berlaku jangan halang, maknanya apabila orng pukul kite kite biarkan, maknanya apabila kite keluar rumah jgn kunci pintu..faham ?

oleh yang demikian..hehehe..kite wajid percaya bahawa Allah adalah sebaik baik perancang..semua yang berlaku diatas muke bumi ini adalah berlaku dengan adanya keizinan Allah, tetapi kite semua diberi pilihan untuk mengambil yang mana satu.kalau buruk maka buruklah yang Allah akan berikan, kalau baik, maka baiklah yang Allah berikan..

ok.berbalik pada perkataan "Ketentuan Allah", rasanya perkataan tersebut patut ditafsirkan pada satu keadaan yang betul dan diatas jalan yang betul.jangan disalah tafsirkan.

juz my 2cents.

yang baik dari Allah..yang buruk dari saya sendiri

Thanks For Reading This

14 comments:

Ayu azmir said...

Walau sebagus mana perancangan kita... Allah yang menentukan. ..

Amoi Farah said...

Ada sesetengah perkara ketentuan Allah malah ada sesetengah perkara kita sendiri yang menentukannya tapi lagi tenang jika ianya adalah ketentuan Allah mudah nak redha tapi kalau sendiri yang menentukannya agak sukar untuk redha...

Anonymous said...

sememangnya betul :) suka sangat kita nak salahkan Allah kan tapi lihat kelemahan sendiri

ainnun.nadhirah said...

1st thing 1st, saya percaya, yang keputusan d tgn kite. Kite yang boleh ubah takdir kite. Seiring dengan usaha dan doa. Setuju dgn kak nurul. :)

NJihe.am said...

Salam singgah. Thanks utk entri yang bermanfaat ni kak. Ramai orang suka salahkan takdir. Islam is not a tale kind of religion. Kita asyik menunggu miracles datang kepada kita. Berusaha dan pilih betul2. Studioous.blogspot.com

tenku butang said...

hai.. salam.. hee.. saja singgah sini.. nak bagi tahu..blog ini tersenarai dlm list blogg paling banyak follower.. hee..jemput singgah yea.. =) sorry klu ada terkurang atau tersalah bagi maklumat.. sila betulkan yea.. =)

http://tengkubutang.blogspot.com/2013/09/blogger-paling-banyak-follower.html

silent reader said...

tahniah... akhirnya ada benda yang bermanafaat untuk saya sebagai lelaki untuk dibaca selain daripada posting duk jaga muka jee..posting ini menunjukkan bahawa anda juga peka tentang sekeliling. saya mengucapkan tahniah kerana sebagai blogger yang mempunyai ramai followers anda juga mempunyai tanggungjawab untuk menyampaikan pandangan yang jujur.
.. silent reader ..

hazlina azmi said...

kita hanya mampu merancang tapi Allah swt yang menentukanNya

blogwalking...jemput singgah ke blog saya yang tak seberapa ni..:)

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Anonymous said...

So true dear, we write our own destiny..

aienzunnur said...

betul tu.
kita mmg ad pilihan.
mcm syurga atau neraka?

beautified by MK said...

Salam..sy setuju dgn pe yg u cakap..tp sememangnya i akui ramai sgt org islam yg x faham pe tu takdir tp kata beriman pd qada dan qadar..camne tu...huhuhu..so, menjadi tanggungjawab orang yg berilmu/mengetahui untuk menyampaikan/beri kesedaran. Semoga segala urusan u dipermudahkanNya..aamiin..by the way, great job!

Anonymous said...

setojooooo bertingkek tingkek...den mmg sokong yg ni....

Anonymous said...

Didepan ada pilihan arah mana hendak dilalui  kiri kanan terus. Diberi akal diberi nafsu ilmu ada mata hati ada. Setiap pilihan ada takdir menanti ada hukuman ganjaran menunggu. Semuanya sudah tertulis. Itulah ketentuan Allah. Tidakkah Allah Maha Halus. Baca firman Allah Surah Al-Hadid :22 Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi, dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab (pengetahuan Kami) sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.

Anonymous said...

Akak tahu ke takdir akak yg sampai akak bole kata akak yg ubah takdir.. belajar agama kak tak rugi