01 October 2013

Explanation disebalik nama Nurul Izara Balqis.


Assalamualaikum wbt...
First, i would like to compliment uolls punyer effort for reading this entry..mind u..not many people who like to read nowadays..including me hahaha...

(THIS IS GOING TO PANJANG LEBAR PUNYER ENTRY U OLLS)

actually..dah lama dah aku memendam perasaan lah kononnya..peram punyer peram apa yg terbuku dihati baru hari ni terdetik nak tulis pasal benda ni...mcmlah benda penting sgt padahal pasal nama anak aku je pun..

as uools semua tau..nama anak perempuan kesayangan aku ni NURUL IZARA BALQIS..so whats wrong guys????tak de yg wrong2 nye cuma nama balqis ni memang ade sedikit kontroversi sikit(nasib ko lah nak kecik2 dh jadik retissss uollss)...sebabnya aku difahamkan nama Balqis ni memnpunyai maksud yang tak baik iaitu menurut ustaz Sarhan(x sure betul ke tak) adalah nama yg disukai oleh jin dan jugak dikatakan bermaksud  ketua jin!!!!aku pon before nak namakan anak aku si balqis ni memang aku ade terbaca dan terdengar pasal benda ni tapi adow aku peduli..nak jugak nama balqis ..degil x?degil x???

so..masa aku nak letak nama balqis..ramai yg menhalang kecuali me, husband n my family..semuanya berpaksikan pada pendapat yg sama..nama ketua jin..and after aku announce nama balqis kat fb or blog..berpusu pusu kawan2 yg prihatin yg pm psl benda ni..and things is benda sama..they copied the statement from ustaz sarhan and told me tak boleh bg nama tu..yg tu ok lagi..
ade yg pm siap merayu rayu n bagitau nak nangis sbb aku panggil anak aku balqis sbb takut terkena penyakit misteri( and of course lah they came up with some example yg ade sedare dia nama balqis yg selalu sakit2, hyper active and etc)..

and ade jugak yg pm me and each time talk abot my daughter...dioarng panggil izara xnak panggil balqis..and ade yg suruh aku tukar nama..

and ade lagi haru yg pm aku maki2 ckp aku ni xde sentiment agama..nak namakan anak ngn ketua jin..and ade yg marah2 pon ade..yg katanya sepatutnya aku ni seorang yg tahu pasal ilmu agama, sepatutnya aku fikir betul2 sebelum namakan anak dgn balqis sebab maksudnya x elok..kan nama tu doa...

and surprisingly...satu pon xde aku reply hahahhhaha..samada ucap thanks ke kihkih...

so i took this chance tuk mintak maap u olss...i have to apologies to some people for whatever reason for upsetting uollsss hehehe.for unable to reply uolls punyer msg...for breaking uolls punyer heart(brat pitt, tom cruise to name it a few) and for all sorts of reason hehehe..

ok.ni aku nak menjawab secapa pukal u olss punyer kemusykilan..

of course la..as a parent..tak kan u olls nak yg buruk2 tuk anak kn?mestilah nk yg terbaik and terbagus utk anak2..termasuklah nama..

nama Balqis ni aku memang berkenan sejak aku kecik..it was happened when i read about the history of nabi sulaiman..u knowlah masa kecik2 kn..buke cerita pasal nabi2 ni ade gambar2 yg cntik...so diceritakan ade seorang ratu yg sgt hebat yg mempunyai istana and kerajaan saba yg maha hebat..sang ratu bernama Balqis..1st time aku dengar balqis terus berkenan and wondering napelah mak tak namakan aku balqis..kekaguman aku pada sang ratu balqis bertambah2 apabila ia hidup disisi nabi Allah, nabi sulaiman...pastinya sang ratu balqis seorang ratu yg sgt hebat yg dijadikan isteri oleh nabi Allah..and of courselah aku terbayang pasti dia seorng yg sgt cantik, menyejukkan hati, periang dan menjadi kesayangan nabi..

so terdetik dari situ...aku memang nak namakan anak dgn balqis.hopefully..dia boleh menjadi wanita yg hebat seperti ratu balqis chewaah...tut tut once aku tau aku mengandung...terus aku suggest kt husband nk namakan balqis and am so surprised..my husband pon intent nk namakan anak aku tu balqis kalu perempuan..and memang masa aku pregnant,..asyik cakap ngn dia dlm perut terus bahasakan balqis and memang nama tu sgt mesra pengguna dgn anak aku..kiranya dia mcm "ye ibu..ye ibu"...hehe

so..sepakat kami namakan dia balqis lepas dia lahir..so utk menyedapkan kombinasi nama tu..kami suami isteri fikir nk letak apa..so kami try cari kt dlm buku nama2 islam n terjumpa the word "zara" g bermaksud puteri..so zara balqis..mcm xsedap nk sebut..kami sepakat menambah izara yg diambil daripada word zara yg bermksud puteri..so nti mesti org akn panggil either balqis or zara..sbb izara mcm panjang kn..which means dua2 mksud nya baik..

then disebabkan kecintaan suami padaku.hikhik.yg dipanggil nurul..husband suggest utk tambah nurul yg diambil dari perkataan :NUR" yg bermaksud cahaya...so nurul izara balqis bermaksud cahaya puteri balqis..
tapi bila ditanya pd ustaz katanya maksud sebenar zara adalah yg mengunjungi..so..makna nama anak aku cahaya yg mengunjungi puteri balqis...(motif sebenar adalah nak nama balqis yg lain just nk sedapkan telinga) which is menurut pandangan islam x salah asalkan tak membawa maksud yg tak elok seperti yg jahat, yang sial etc..

so?apa yg salah pd nama balqis?bukankah nama BALQIS milik seorang ratu yg menjadi isteri nabi Allah..tak pernah disebut dlm al quran perihal keburukan nama ini walhal dalam hadis2 samada sohih dan daif pon tiada disebut perihal nama balqis(berkenaan dgn nama ketua jin) juga tiada disepakati ulama, ataupun sebagainya.

after all..ianya timbul apabila ustaz sarhan mengatakan pengikut pengalaman beliau bahawa nama balqis banyak yg sakit and disukai oleh jin and maksudnya ketua jin..only him sahaja over hundreds ustaz, pengamal perubatan islam mahupun ulama yg berkata sedemikian..so katanya harus berhati hati dan cuba untuk mengelak dari memberi nama2 yg dia katakan dikuatiri boleh mendatangkan mudarat pd bayi..

aku plak sorry to say jenis memang yg suka membangkang bila aku rase thats not right.aku akan kaji sampai akar umbi.but aku x salahkan ustaz sbb ustaz tu kata melalui pengalaman dia sahaja..tapi yg aku sakit jiwa dgn sesetangah org yg taksub dgn pendapat and pengalaman ustaz tersebut sehingga merasakan memang tak boleh namakan anak dgn nama2 sebegitu...

the frustration came when people tell me dgn confident level yg sgt tinggi bahawa kalu aku namakan anak aku balqis..dia akan dpt penyakit..and bila aku gitau anak aku demam..dia kata sebab nama balqis..so adakah semua ini berlaku kerana nama????why must uollss pegang on that????claim as a believer..why dont trust Allah?

so..lemme clear this things..
apabila benda itu tiada disebut didalam al quran..tiada dlm hadis mahupun ijma ulama..maka tidak wajid kite berpegang pd nya..sbb?dikuatiri boleh mendatangkan syakwasangka yg boleh menimbulkan perbalahan dan sial-menyial dlm masyarakat..apatah lagi jika ianya hanya dtg melalui pengalaman seorang individu sahaja seperti dlm kes nama ni..
aku gitau camni sbb..once aku tau psl ni memang aku curious jugak nak tau..sbb takut jugak kan walaupun jauh disudut hati aku memang aku tak percaya nama balqis tu sesuatu yg sial or jahat..so aku tanya dengan seorang ustaz..katanya dia tiada pengetahuan dan ini adalah kali pertama dia dengar..dan katanya tak wajid aku percaya dan kalaulah aku percaya..dikuatiri akan jadi syirik sebab apabila aku berpegang guna nama sekian sekian akan jadi sekian sekian..
tak puas hati aku tanya ustaz darul syifa yg aku pernah mintak ait tawar dgn dia..and bila aku tanya..dia kata sepanjang pengalaman dia berubat penyakit misteri..tiada pula pesakit nama balqis ataupun qistina..nama lain banyaklah katanya sambil berseloroh..kebetulan sahaja katanya..

then aku refer lagi pada seorang kenalan lama yg juga buat perubatan islam..and katanya ini tidak sepatutnya terjadi sebab kita manusia berpegang pada surah dlm al quran(aku tak ingat) katanya tiada seorang pon tahu perkara ghaib hanya Allah..so masakan kite bleh tau benda yg ghaib?sebab Allah dah terang2 gitau dlm al quran tak kan ade seorang pon manusia tahu perkara ghaib...
adapun jin dan syaitan itu memang ade..pokoknya kalu kite tidak mahu diganggu jin dan syaitan..hendaklah kite persiapkan dgn amal ibadat..nama tidak dpt membantu..

and last sekali..aku tanya pada seorang pengamal perubatan alternative pasal benda ni and jawapan yg aku terima katanya tidak ade nas yg boleh dipercayai pd perkara tersebut..kalaulah kemungkinan ade pon..ianya adalah berlainan kerana nama balqis itu mulia..disebut dalam al quran so aku tak perlu bimbang..alhamdulilah terjawab persoalan aku,..kalulah si pengamal tahu nama balqis itu adalah maksud ketua jin hanya apabila ditanya pada jin(semasa proses pengubatan perhaps)..ianya masih tidak dpt dipercayai kerana jin itu byk yg jahat dan suka menipu serta suka menimbulkan perbalahan...so..tiada apa yg salah pd nama balqis..

berbalik pada balqis...anak aku ni memang agak aktif..tp aku tak heran sebab mak aku kata.aku termasuk adik2 aku sgt2 aktif sampaikan kurus kering mak aku..so tak de kaitan ngn nama..sebab genetik jugak...
and balqis ni kadang2 suka nangis..tp mak aku kata aku masa kecik lagi suka nangis sampai berjam2..ade jugak menurun pd balqis tp tak banyak hehehe..

sakit atau tidak aku berserah pada Allah dan aku percaya..ia adalah satu kitaran normal pd budak2 yg kecik kadang2 deman, meragam dan nangis...dan alhamdulilah dgn balqis tiada apa2 mencurigakan..ia tiada kaitan dgn nama kerana yg menyihatkan adalah Allah dan juga yg memberi sakit adalah Allah..

berkenaan perangai elok or tak..itu berbalik pada didikan yang kite berikan..jugak persekitaran dimana dia dibesarkan..anak2 tu mcm kain putih kn...kite as parent lah yg mencorakkannya..hopefully diberi kekuatan oleh Allah supaya dpt membesarkan anak2 dgn baik...

memang tak aku nafikan ade anak2 yg disebut oleh ustaz farhan ade yg sakit2, hyper aktif,,dan ade yg perangai tak elok..tp itu bukan satu pegangan..sebab fikir jugak orng yg nama muhammad, hidayah, sulaiman, or even nama yg diletak dgn nama islam sendiri pon ade yg sakit jantung, sakit itu, hyper giler, sakit ini, tengok kat penjara nama apa yg penuh kt dalam tu,,yg jadik bohsia nama apa...(kalaulah nk kata kerana nama benda itu terjadi)..semuanya hanya kebetulan sahaja ..lainlah kalu maksud nama tu penzina ke..derhaka ke, neraka jahanam ke..betul x?

so..adalah tidak baik dengan berpegang dgn nama itu..akan terjadi mcm ni..sebab semuanya adalah datang dan pergi kerana Allah..

and tak salah utk kite berhati hati..(kalau kite rase benda tu betul) tp janganlah kite mengejek ngejek ataupon mengatakan orang lain adalah semua salah dan tak betul...kn?aku plak..memang jenis yg suka menkaji ke akar umbi..utk terima bulat2 memang tidak..utk memperlekehkan org lain pon tidak tapi aku rase inilah jawapan aku utk yg rase nama anak aku tu adalah sinonim kepada nama ketua jin...

sebab apabila kite hendak berpegang pd satu pendapat or seorang individu sahaja..pastu terus amik tu sebagai satu benda yg serius..itu tak patut kot..my opinion lah..sebab sebelum kite nk kata or berpegang pd sesuatu..memang kite kena selidik dulu dlm2..jgn jadi seorang yg terlalu taksub..kite ingat kite dh betul padahal berduyun lagi pendapat lain yg boleh kite pakai.

apa yg penting..aku doakan si izara balqis ni jadi anak yg baik dan berada dalam rahmat Allah selalu..yup..didikan adalah terpenting..didikan aku dan suamilah yg akan mencorak bagaimana hidup anak aku..aku berdoa supaya aku n husband dpt mendidik balqis dgn sebaik mungkin ke jalan yg diredhainya...

so faham2 lah lepas ni jgn lagi ye copy benda yg sama ni kat aku and ingatkan aku or marah2 aku..letih iolsss nk menjawab soalan2 uolsss..
kihkih...bukan marah tau tapi penat uolsss..

balqis..

sayalah ibu yg comel hikhik..



our little family..:)

bye bye,,
thanks for reading this...

43 comments:

Nasuha said...

Comelnya balqis.....semoga jadi anak y pintar dan sntiasa menyenangkan hati ibubapa....

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. comelnya zara.. takpelah. hak masing2 kan nak namakan anak apa pun. yang penting niat kita nak besarkan anak ikut cara agama. bukan hanya pada nama semata-mata. macam nama saya, sheila. tak ada dalam nama yang harus diberikan pada anak2. tapi alhamdullilah. sheila suka nama sheila tu sendiri. hehehe. kak, jangan marah2 tau. your little family, so cute!

ima salsuzaima said...

hihihi..1st time teruja nak baca sesuatu bacaan yg panjang... menarik dan semoga pada yg berkenaan faham apa yg diterangkan. padat gitu :)
semoga balqis jadi anak yg soleh dan sihat selalu :)

huda said...

saya pun suka nama balqis tu sebab kisah puteri balqis tu la. lagi pulak mmg kawan2 nama balqis ramai yg cantik. lagi la nak letak nama anak balqis juga. pernah gak dgr isu ni tapi sbb takde dlm quran & hadis maknanya perkara tu dhoif la. makna kata takde dalil pun yg penguatkan kenyataan tu (saya tak reti nak sebut perkataan yg sesuai & tepat).

tapi sbb yg nama balqis ni kebanyakannya cantik, mesti bila dah besar ramai yg berkenan. tapi bila kawen dgn org lain, org yg frust tu ada la bomoh2 pompuan ni sampai jatuh sakit. kisah yg ni ada la dgr. cinta tak bersambut kekdahnya. tapi saya pun cam nurul gak, suka dgn nama ni =)

penyisir rambut said...

memang sedap nama balqis tu..tu la..taw pon dr kisah nabi sulaiman..tp skrg ni dah takde dah nak letak nama anak Zainab ke,Aminah ke,Maimunah ke,Zaiton Sameon ke..heheh..so makna nye kena lah start letak nama camtu......heheh

Mila Ahmad said...

Yang penting Nurul Izara Balqis adalah sangat cumel dan bam bam.

Intan Liyana said...

setuju... yg pntg blqis comel n sihat

Khalid Kyle said...

Semua nama2 yang tiada unsur maksud yg syirik atau jahat boleh kita pakai sama ada bunyinya malay, english chinese or watsoeva.. sunat guna nama org Arab. Balqis tidak ada makna yg jahat.. so bleh guna :)

Sumber: http://www.youtube.com/watch?v=t_NdYwtJdqc

lavender said...

comelnya baby..

betul, nama pasal balqis nie memang ada perdebatan antara ustaz-ustaz.selagi belum ada fatwa yang melarang, maka saya rasa tak salah nak namakan balqis.

Qira said...

kak nurul tau x, saya pun suka nama Balqis. hehe. tp macam2 dh kita dengar psl nama.. mcm Azura tu org cakap tahi kucing kering eh? tp ade je orang nama tu. hehe.

D Yatie said...

Same goes to me, Batriesya. Nur Arissa Batriesya. Saya just jawab I named her with batriesya because of the meaning itself, bijak pandai. Bkn kerana nama itu nama anak jin. Sakit semua tu urusan Allah. Even your name is 'tak akan sakit', if Allah berkehendak maka sakit jugak. Wallahualam. We do our best n let allah do the rest.

iqa said...

alahai..comelnyer balqis ><

Anonymous said...

kannnn.. ramai je nama balqis. and semua ade pendapat masing2. as long as u mendoakan kebaikan for ur child ok lah. oh btw, stop using uollss all the time.. it sounds like memang u marah n u covered it. n it's annoying. *peace* =)

Anonymous said...

bagus entry ni Nurul.. suami akak juga pengamal perubatan islam,namun ketika menonton rancangan tersebut mmg sgt terkejut.gangguan jin bukan kerana nama.itu teori dari beliau sahaja.Dalam Islam jangan letak nama yg mendatangkan makna tidak baik shj.. ramai je nama balqis, nama qistina yang berjaya dan baik akhlak.. kecuali ada juga kadang2 kes baby berat nak bawa nama yg panjang menjadikan baby kerap menangis jd ditukarkan nama panggilan sahaja yg pendek. cth nama bla bla bla sedap namun susah nak sebut atau terlalu panjang..jd tukarkan sahaja nama pilihan cth kalau lelaki spt nama2 nabi mcm adam dsb..perempuan pulak nama2 isteri nabi ..apabila tukar nama elok baby x nangis.. namun bukan sebab gangguan jin.. nama bukan cerminan peribadi masa depan..:)

tomatokering :) said...

betull setuju sangat dengan kak nurul! kite pun suka sangat nama balqis sebab baca kisah isteri nabi tu.. Hopefully nurul izara balqis akan jadi seorang yang solehah nanti. aminn :D

Aya Zuki said...

saya kecik2 dulu pun suka nangis jugak..dalam gambar2 time kecik semua boleh dikatakan 95% nangis je..tp besar2 ni jadi elok je..biasala tu budak2 meragam.. :)

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

stp nama tu punya makna tersendiri. takde sapa pun nak letak nama yg tak baik utk anak2 mereka yg penat mereka kandung 9 bulan 10 hari. lain la takde pelajaran kan? kadang2 org2 kita sikap camtu mmg ada, kata itu tak baik la, ini tak baik la.. apapun, semua dari Allah. Letak nama camne baik sekalipun, kalau Allah kata nak kena sebaliknya..tetap akan terkena. Wallahuaklam. Just ignore jer lalat2 tu sis.

Anonymous said...

Salam..suka baca blog awk.. input yg sangat membela kaum perempuan yg bernama BALQIS.. Typical org melayu lah kn suka percaya bulat2 tanpa kaji selidik.. Thumb up!
Jadi anak yg soleh ye balqis sayang..

Wahidah said...

Salam ziarah..

lama gle kot x follow ur entry...as i remain as a silent blogger for couple of years...

ni baru nk aktif blk...btw izara cute sgt..geram..kalo jumpa confirm nk cubit pipi gebu die tu...:)

btw nama baby nurul mmg unik n indah...:))

Cik Becok said...

:) setuju dgn akak..
anak buah saya nme qistina
macam-macam org ckp kat akak saya..
tapi die buat pekak ajela...hehe
Semoga tabah menjadi ibu :)
tembam betul balqis tu...

3uri@ni said...

Salam

Takder isu pun nama Balqis ni sebenarnya.
At the end dia masuk Islam jugak.

Biasalah, org mmg suka komen, yg kita buat semua tak kena. Yg diorang je yg best, heehee!

Moga Balqis menjadi anak yg solehah..

eiyda said...

assalamualaikum akak nurul...
saya pun suka nama balqis...
saya nak bg nama anak saya balqis dulu...
husband setuju..masa pregnanr lagi.. dah lahir (labor room) nurse panggil baby baby baby..so, saya pun ckp namanya balqis.. nama penuh belum tentu lagi..nk letak "nur"... masa duk meyusukan (hari pertama kelahiran baby) anak saya, saya nak letak nama Nur Balqis Saffiyah... kawan satu ofis saya cakap "jangan letak nama balqis..nanti anak sakit2..tu nama ketua jin atau jin" saya pun search dalam internet,mcm2 la pandangan... last2 saya bg nama Nur Amni Adawiyah... bagi saya, tak salah pun bagi nama Balqis... zaman skrg tak payah ikut zaman pok kadok... mgkin anak kedua nanti nak letak nama balqis... tak nak pedulikan apa org kata...

Cheida_Mymee said...

geram sama pp balqis!

Shazwani Ramly said...

this entry memang best kak nurul. thank you for sharing. dari dulu teringin nak letak nama qistina bila dh khwn and ade baby. huwaaa but then org dok ckp mcm mcm. thank you for this entry :D

Rose Azadir said...

comel n sedap nama dia...Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

syamimihaziqah said...

Dah lama tak singgah sini.
Baby dah keluar dari perut, dah besar sikit punnnn. Comel! :3

Cik Ruby Atia CoMot said...

sangat setuju dengan pendirian awak..berani tetapkan pendirian dan hak awak..even saya sendiri xde peluang nak pertahankan hak sendiri..nama anak family belah suami yang tentukan..semua nama yang saya nak mereka tentang..sampai tiap2 hari saya menangis mase mula2 pantang..nasib baik en hubby belom daftarkan nama tu..last2 saya tukar nama yang dorang bagi walaupon masih belom menepati ape yg saya nak atas nasihat en hubby..saya terima..at least ade jugak nama yang saya suka..

Anonymous said...

salam....baby balqis comel sangat...actually nama baby u sama dgn anak buah i balqis, now she is 6 years old. Xde apa2 pelik yang pun berlaku...dia membesar dengan normal dan sihat...apa pun semua kehendak Allah swt...i doakan baby balqis membesar jadi anak yang solehah dan bijak.

fiu choppie said...

amazing... slam bogger ...please follback me ... :)http://choppie88.blogspot.com

Vee Lea said...

Singgah sini for the first time. Interesting jugak ni.. Pernah terbaca ttg nama Balqis ni juga. As we all know, apa yang kita sebut ialah satu doa, right? So if you name her Balqis and you said the meaning is good, it will be good. Kalau bg nama lain pun pastu sebut anak itu dan ini, itu dan ini lah yang terjadi. So semuanya terletak pd tangan Tuhan and ourselves :) Kirim slm ngan baby Balqis xx

Anonymous said...

kagum baca. laki pun ada jugak yg bernama balqis . mcm sy .

dayah said...

waw..ramainya komen, sy komen sbb nama saya ada dlm entry awk:-)hehe..xdela..mmg silent reader awk..nurul. So cute with little baby..and family.hrp cik baby balqis cpt mmbesar dan pandai bergaya cam mak nya...smoga bahgia slalu:-):-):-)

Anonymous said...

anak u ikut muka bapaknye.hehehe.sume org ade reason trsendiri kan nk wt sesuatu.so dont care what people say k.chilllllllllllllllllll :D

Hanim said...

Terima kasih ats penerangan panjang lebar awak ni..saya setuju dengan pendapat awak sebab nama anak saya pun izzara balqis..

semai azura said...

tak kesah la, kita as parent lg tahu anak kita. janji anak kita akrif dan sihat. insy.

http://sehat1man.blogspot.com

Izyan Masri said...

THE GORGEOUS MUMMY WITH THER LITTLE PRINCESS,BALQIS.BESAR NNTI JADI BLOGGER FAMOUS MCM MAK DIA JUGAK OKAY.HEHE

Izyan Masri said...

THE GORGEOUS MUMMY WITH THER LITTLE PRINCESS,BALQIS.BESAR NNTI JADI BLOGGER FAMOUS MCM MAK DIA JUGAK OKAY.HEHE

Izyan Masri said...

I NEED TO BE MORE CAREFUL NNTI KALAU NK NAMAKAN ANAK.ECECEY.KAWIN PUN BELUM.HAHAHA

sesegar said...

Ada ke perkataan balqis dlm quran? Hehe.maaf saya rasa balqis tu tersebut dlm sejarah je. Takada disebut dlm alquran... Betulkan saya jika saya salah. Hati2 dalam menulis ttg alquran. Thank you love :)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

pentingnya nama anak yg elok2 diberikan oleh ibu bapa.nice name puan nurul.Alhamdulillah.moga balqis jadi anak solehah kebanggaan keluarganya.aamiin.. =)

Trish Natasha said...

Info yang bagus dari akak :) yeap setuju sangat. semua tu tak bergantung dengan nama. yang penting didikan daripada parents. Kalau nama tu dipilih atas sebab yang murni, eloklah balqis bila dah besar nanti. Jgn risau akak, pedulikan dorang tu semua. Balqis comelll sangat !

Nuriman.abdulmajid94 said...

ank buah saya aritu menangis berhari2 bila bawak berubat kat ustaz syarhan tu baby kakak sy kene hempap dgn baby gk tpi baby jin nama nurul balqis . kakak sy lak kene bisikan dalam bilik itu maybe ibu jin bayi tu '' kot '' ..... dye bisik kakk sy dye ckp '' letak la batu panas tu atas bayi ...letak la batu panas atas bayi .. '' byk kali lak tu ... seyes menakutkan

wmiko said...

Share nie:

https://i2.wp.com/3.bp.blogspot.com/-AcC6RdCzOdA/TvEYCtciVhI/AAAAAAAABrg/hXTQZAL2GhY/s1600/Jawapan.jpg