14 April 2014

Broken English???????just be cool with it.


assalamualaikum..
akhir2 ni i ade terima several emails dari unknown yg penuh dengan kata2 yg menyakitkan hati..especially with the way i wrote in my blog and the language i used..he/she kutuk giler2 my english but she/he said..just nk tegur and correcting me..also kutuk giler how on earth i ni working as  a lawyer but my english broken macam budak tadika..well..i had enough on this..since today i bersenang lenang kat opis..why not i up an entry .yup..just to waste my time here..

well..4 years back kot..kalu korang yg setia follow my blog..u all tahu yg i got many haters hahahaha which i dont know why..and its okay then..i still remember precisely..somebody commented on my blog (i copy n paste here rite)..

1.  are you really a law student?
your English is just....yeah, leaving me speechless..not that i loathe your blog, but i have this tiny weeny bit of pet peeve with someone trying to sound COOL with his/her too-broken english.

2. your attitude will give trouble for your "chambering" time later. but whatever makes you happy and shiny and 'hot-as-you-claim-to-be" as always, do it with all your might, my dear. My name is Shahril by the way, but maybe you don't even eager to remember. Nevermind, see you around courts someday, hopefully. 

3. If you cant take people condemning you like this, and come out with strong reasons (which i doubt, not really..more towards making myself LOL) oh, well...good luck for your chambering, miss.And for the last and really final here, dont cry. you will be a lawyer soon honey.

few years back..bile terima words yg macam ni..memang rase diri ni sgt2 down..bertambah tambah rase rendah diri..rase sgt bodoh..rase sgt outdated..tak de ilmu etc..sebab?rase apa yg i buat semua salah and tak kena..asyik kena hentam je..padahal blog ni just utk suka2 je..bukannya tempat utk buat thesis or assigment which i kena make sure semuanya correct..without any grammatical error ect..i plak memang jenis style menulis campur camni..klu ade mood recheck balik apa yg i tulis..kalu xde..haremm i nk recheck..lagipun i rase yg baca my blog ni sume manusia bukan alien..so bleh kot faham apa yg i tulis..dh my blog..sesuka hati i lah nk menulis camne ye dok???

but now..am matured enough.bukan student anymore hehehe.i plak rase nak LOL..really hope to see that " commentator" in court..lol..

well..mybe tak ramai yg bersetuju dgn my opinion..but i have my own reason too why am saying this and that..for me myself..
kebolehan menguasai bahasa asing satu advantage..but tak bermakna when u are poor in english..u cannot go anywhere..bagi i..as long as u faham..org faham..u can write..people can read.thats ok..coz am not gonna be an english teacher pon..i admit as a lawyer ..your  english must good..tapi rasenye tak perlu kot perfect giler2..coz kalu u punyer ilmu tentang law kelaut..tak bermakna pon ur high level in english..seriously..

i rase orang yg rase dia perfect english..tak perlu kot nak kondem or kutuk org lain yg nk cuba speak/write/use english even broken giler kot..coz we are non native speaker..so we cannot  avoid of making errors or mistakes..

ntahlah..i rase even native speakers pon also make mistakes and using ungrammatical english,..actually..i sgt2 kecewa dengan mentality malaysian yg boleh berbahasa english dengan cemerlang sekali but always lol lol lol dgn org yg x berapa pandai..oh come on lah..you are not that good either..
btw..the funny part it is..org tu konon2 nk menegur i and his/her email..ya Allah panjang seriously like an essay..and i wonder..rajinnya..and u know what..the funny part lagi..dia gune bombastic english..mcm nk antar  assignment dlm  english literature subject lol.. i pon x tau dia nk prove yg english dia sooo perfect or what..but klu nk tegur org yg tak berapa pandai mcm i ni..use the simple words pon x pe..insyallah i faham..tak gitu muahahahaa???
ntahlah..dia mybe lupa kot..no one's english is perfect unless you're 100% European, Australian and so forth..urmm oh well..then i suppose u must be born overseas then to have such perfect english..lucky u dear..:) not like me..dilahirkan di kampung..dibesarkan oleh uneducated parents (which i really proud of)..and berada di persekitaran yang bercakap in terengganu dialek..so..i admit my weaknesses which i think make me a better person..sad to say..dgn kewujudan org mcm u..maka u telah menghancurranapkan hati/semangat/keinginan org2 mcm i..but its okay..i  x rase yg i perlu merendah diri sgt dgn u muahahaha..

btw..correcting people isnt wrong..but then..it is wrong when u're actually condemning people..

so last but not least..
jgn pernah takut nk buat mistakes..org yg pandai tak akan sesenang nk hina/kutuk org lain sbb dia ade byk lagi benda nk buat..tp org yg biasanya " perasan" pandai je melebih2..jgn pernah takut nk mencuba..nak buat apa2 pon asalkan x salah disisi agama..tak gitu?????

tak bermakna u lemah dalam english..bermakna u fail in everything..tak bermakna u bagus dlm english..u bleh nk kutuk2 org lain..coz klu u rase u bagus..berjuta lagi org yg bagus dari u..

btw..kalaulau ur english tu terlalu bagus sampaikan u rase org yg x reti gune english dgn betul ni sebagai memalukan bangsa dan negara like u told me before.. i wonder..nape u tak jadi  english lecturer in OXFORD????

???????????????????????????????kalaulah u bagus betul kn...
ini bermakna.u tak lah bagus sgt...:)

p/s: entry ini actually bersifat umum..and those kata2 tu i tujukan pada org yg suke merendah2 kn kemampuan dan kebolehan org lain..tu je..peace.:)

Thanks for reading this..

follow me on ig :http://instagram.com/nurulbadiahlai
follow my ig shop..am selling handbag ya http://instagram.com/bagaholicbynurulbadiah

tata

41 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum nurul, haha wat lek wat peace udah. sibuk je nak marah2 orang broken english kan. hehehe sabar banyak ye... tak sabar tgu adik Balqis keluar. dapat masuk labour room saing nurul pun cantik gak ni. hiewhiew ~~~

khairiah Mohd said...

sebelum ni just silent readers jer...tp bila bab ni rasa mcm sensitif skit hehehe.n sy sokong sgt2 ayat ni.
"tak bermakna u lemah dalam english..bermakna u fail in everything..tak bermakna u bagus dlm english..u bleh nk kutuk2 org lain..coz klu u rase u bagus..berjuta lagi org yg bagus dari u.."

ameris said...

yezzz. i agree wif u. actually sbb ada org2 mcm u cakap tu la yg buat org yg tak berapa reti english ni nak speaking. takut kena kutukk.
hahaha... nak gelakkan org yg kutuk u yg konon teror sgt english..

Atikah Honeybee said...

still ada haters ke? i lost track of yr blog and i manage to search again. again ada lg haters yer. Sah diaorg ni tak de keje nak cr salah org yer..heheheheh

me suya said...

have to agree with u nurul.. tak payah la nk kutuk2 org.. cukup la org faham apa yg kita nak sampaikan. even cikgu english kat mlaysia ni pun.. belum tentu tahap perfect pn diorg nyer bahasa tu.. tapi takpe. people learn!

Addin said...

Haha. Diorg condemn pjg lebar sb jeles kot nurul..it means that pnulisan/entries u kt blog ni dia bc..broken2 pn ok je pd aku..Slalu je singgah cni as silent reader. This time je aku dok silent.

shafikaamin said...

nice kak. kita sama, dibesarkan di kampung and dibesarkan oleh uneducated parents(tapi saya tetap sangat bangga),hidup tak pernah senang-lenang. tapi semua ni buat kita lebih kuat, lebih tahu nilai respect,lebih tahu rasa nak mencuba dan lebih tahu rasa takkan pernah putus asa :)

O'gosh Iskandar said...

xpela..anggap je itu pandangan membina..cuma dia x pandai nak cakap baik2...huhu

Nurul Atiqah Ahmed said...

jyeahhhh!

I love this entry..

I adore you lahhh kak sayang! :')

Mya Akmal said...

salam hi nurul. i totally agree with u dear. nak mengkritik jangan sampai menghina. ilmu kepandaian ni semua pinjaman Allah. take care nurul:))

Sophie Al-Yahya said...

Salam Nurul.. Rasanya Sophie lah tu antara yang dah lama follow blog Nurul.

Memang sedar pasal broken English tu tapi what's the big deal?

To be honest la, memandangkan sekarang Sophie tengah study kat UK & selalu berhubung dengan mat salleh kan, diorang ni kalau written email pun banyak grammar salah & ejaan pun salah.(ya from native speaker) Kita je beriya check spelling & grammar betul ke tak. And you were right, we are not native speaker. Orang kat sini pun tak condemn bila kita salah sebut/ grammar salah. Asalkan diorang faham apa yang kita cuba sampaikan. Plus you Nurul, are just a blogger. You cerita pasal lifestyle, bukan jadi pengarang or editor majalah ke suratkhabar.

I selalu perasan orang2 Malaysia ni memang tak boleh kan kalau orang salah tulis atau buat vlog bantai broken English ada je yang tak kena pada telinga & mata diorang.

Cuma satu jelah yang I pelik. Kenapa.. kenapa kalau tulis dalam English orang yang bukan native speaker nak condemn bila ada grammar salah sedangkan bila tulis dalam BM bahasa kita sendiri, bahasa pasar terus takde orang nak kisah salah dari segi bahasa ke Tatabahasa ke.

And trust me, orang yang email Nurul dengan guna English yang sangat berhati-hati tu, the funniest thing I could imagine. Because the truth is, mat salleh pun tak guna bahasa tinggi untuk communicate. Ia ibarat tulis report yg sangat skema.

And to all readers, come on. I'm sure you have brain. If you don't like the way Nurul writes, just don't read her blog. Life is simple. Why complicate it?

(k sorry tertulis panjang. I pun emo)

All the best Nurul!

eiyra said...

Sis nurul..even da btahun2 en..kte ske je sis punya entry2 ni..cool la sis..xpe..act la en owg cmni y wat kte2 ni jadi lebih kuat ye dak?huhu.. <3 u la sis!

feezz said...

saya pun biasa kena gakk dia kata "awak tu bakal lawyer..mana boleh guna bahasa inggeris cmni "keep inbox me like she had so much time and being very thoughtful about me...bla2...haha coz im totally agree with u that we are non native speaker..so we cannot avoid of making errors or mistakes..

Cik Puan Rann said...

Salam Nurul. Saya sokong apa yang nurul luahkan dalam entry nie. Sebab bukan semua orang faham english yng betul2 perfect dan terbaik sangat tu. For me, asal kita faham dan orang lain faham maksud yang kita nak sampaikan cukuplah. Bukan nak jawab exam pun.


Saya pun tak pandai english dengan grammar yang superb tu. Sapa yg tulis blog dgn english biasa2 je itu yang saya baca dulu. Janji faham.

Ada juga yang tak pandai english berjaya dalam hidup ni. Tak semestinya tak terror sangat english hidup kita tak ke mana. kan kan kan

Azwan@Mr Money said...

Condemn tu yg xleh blah... Bangga sangat cakap BI power, padahal cakap melayu berterabur guna perkataan yang x pernah ade dalam kamus dewan bahasa. xde plak nak malu. Sengall.... Aku pon tulis blog lagi la merapu sebab aku tulis untuk suke-suke. Tu tak kira yang typo lagi. hahahaa..... Tetiba marah plak. haha

Miss Little Star said...

Assalammualaikum kak nurul.

bagi pendapat sy, English akak ok je sebab sy faham segala isi cerita yg disampaikan. :)

e said...

yes. as long as people can understand what we are trying to say, it is good enough.i'm one of broken English user. and please don't put us down by condemning us, just because you have really great English, it doesn't make you better than us ^^v we are not acting as a COOL person,we just trying our best to speak/write or use English cause we do have intention to overcome our weakness in English.this is a learning process. practice makes perfect.im also born and and raised at kampung, by uneducated parents ( I don't care I just love them for who are they and thanked Allah for having such a wonderful parents, which I cant ask for more).last but not least ,maaf terpanjang pulak komennya, geram actually.haha and tlg maafkan English sy yang berterabur .ekekeke

e said...

yes. as long as people can understand what we are trying to say, it is good enough.i'm one of broken English user. and please don't put us down by condemning us, just because you have really great English, it doesn't make you better than us ^^v we are not acting as a COOL person,we just trying our best to speak/write or use English cause we do have intention to overcome our weakness in English.this is a learning process. practice makes perfect.im also born and and raised at kampung, by uneducated parents ( I don't care I just love them for who are they and thanked Allah for having such a wonderful parents, which I cant ask for more).last but not least ,maaf terpanjang pulak komennya, geram actually.haha and tlg maafkan English sy yang berterabur .ekekeke

Izzul Amir said...

hehe i is cannot understand what la u talking about

Anak Ibu said...

hahaha.. org mcm ni lah perosak imej melayu.. kalau nak tgur orang pon tgk la keadaan dri sdri dlu. ksian

Anonymous said...

Agree. As an English lecturer i myself make mistakes whether i realise it or not. Malaysians who are good in English they are often more poyo than the native speakers. Ive met many mat sallehs during my degree years and they didnt really bother if you make grammar miatakes. But they feel very proud because at least u take the trouble to learn their mother tongue. But Malaysians who can speak English very well some of them are very poor in their mother tongue....Duduk kat Malaysia ckp omputih berabuk tp ckp melayu merangkak. By being so rigid, these people are actually creating boundaries/restriction for the others who really want to learn and master the language; as in this case English.

Mira said...

malaysian ja suka condemn grammar, broken english orang lain ni- said by my lecturer.

Anonymous said...

kak nurul.. sy pun bukan pndai sgt english neh. byk kali ambik muet untuk lepas. tp sy cuba untuk berubah and try to speak in english with my friend. lps baca blog kak nurul sy rasa lg semangat n ignore jew klu ad org yg busuk hati mcm neh. act, sy suka baca blog kak nurul. byk bg sy semangat. antaranya post akak psl masalah period, result spm, kata2 semangat kak nurul. walaupun xknl kak nurul tp rse dkt. thanks :)

AyuArjuna BiGoshh said...

kita tak perlu takut untuk silap berbahasa inggeris sebab itu bukannya bhs kita tapi perlu malu klu tak tahu berbahasa melayu kerana itu bhs tnh air kita...

Anonymous said...

menyampah betol dengan orang yang kondem orang lain tapi akhir ayat cakap just teguran. teguran pon ade care ok. kesian betol dengan spesis xcukup ajaran & bajet bagus ni :P:P:P

Yna said...

setuju..tak semua lawyer tu english dia perfect..kita pun manusia jugak..sometimes made a mistakes..tapi yang penting, bila buat salah tu kita belajar..

abaikan jela orang macamni..dia nak jadi cikgu or pensyarah BI kot, tapi tak dapat..so condemn others la..LOL

~ Cik Azz ~ said...

Setuju..

Selalu sangat nampak benda macam ni.. Dia kutuk BI orang tapi dia takde pun nak perbaiki kesalahan BI orang tu.. At least jika dia 'tolong' perbaiki kesilapan orang tu, dia dah dapat satu pahala kat situ.. Tapi dia pilih jalan untuk mengutuk.. So, dia dapat apa agaknya ya.. :D

Blog is just a place untuk kita bersantai2.. Apatah lagi blog yang bergenre personal.. Tak kan nak guna bahasa dalam court kat dalam blog kot.. hehh..

Yang penting, faham.. itu dah memadai..

*English akak lagi la hancur lebur but i still can read and understand.. kikiki....

Redzuan Muslim said...

Spesis tenuk mcm 2 harus belajar tata cara untuk menegur orang lain..jd jgn salahkan orang lain sebelum kita perbetulkan diri sendiri sepenuhnya..

AzyAdnan said...

haha watlek wat peace dah lah kak nurul. saya okay je baca. faham je kot. tak kisah pun...bukan buat essay bi pun..haha

Tia said...

Hi. I think you should ignore what that person said to you. Tak kisah la cakap berterabur pun. One thing that I admire you is you dare to speak in English. Some people don't have that courage to speak in that language. Maybe because they afraid people will condemn atau pandang slack. Believe me, masih ada orang Melayu yang pandang slack kalau orang Melayu lain speaking London. It's part of learning. Anyways, just be who you are :)

Anonymous said...

Mentaliti rakyat malaysia ni pelik2..broken english ni nk kondem sgt. Yg bahasa melayu jd bahasa alien boleh pulak..ignore je org yg mcm tu ye ibu balqis..kita manusia.kalau org kondem lebih2 panas hati..cer kalau kena kat diri dia..maw stress hidup.. Keep blogging kak nurul :) ..
*a.t*

i am S!L4H.. said...

Yes masih ingat haters2 since baca blog kak nurul dari zaman sebelum kawin lagi sampai la skrg nk tggu adik Balqis pulak. =) love ur attitude kak nurul.. ;)

Anonymous said...

pendapat saya, belajar bahasa english untuk komunikasi.. since it's a global languange kan. tapi sama jugak dengan belajar mana mana bahasa pon. Untuk komunikasi.. kalau orang paham ape yang kita cuba sampaikan, that's should be enough..

lain lah kalau nak jadi cam William Shakespear ke kan, grammar nak piurfek, slang nak ala-ala oreng putes, nak karang sajak bagai.. sampai nak condemn orang lain punya grammar berterabur.
normally we call this kind of people as the Grammar Nazi.. ha ha

mr. z said...

salam...

alah abaikan saja semua tu...haters tetap haters...kalau cakap bahasa apa pun tetap benci jugak... :)

anyway just new here...nice blog...tq

mama alya said...

Hai nurul..i baru follow your blog...biarlah org nak cakap ape...kita buat baik pun orang ckp...kita buat benda tak elok lagi la org ckp...mmg susah nak sedapkan hati semua...Semoga Allah bantu kita ...Aminn

Bitt (double IS) said...

dia nak tackle u je tuh! akekekeke enjoy!

athirah said...

geram jugak dengan orang macam tu. Lain la kalau kita ada mintak pendapat dorang.

khalisah hazrina said...

oh!!!my english....my blog also campur2 juga english n malay..but stay cool yaww

wanyrezuan said...

Kak nurul.. selama ni sy jd silent reader je. Muahaha.. tp, kli ni pn nk komen skit.. akk abaikan je la mnusia mcm tu.. sbb diorg xtaw... blog akk ni bnyk bg smngat pd org yg br nk blaja how to speak English sebagus dorg. B4 ni ade je yg down xpndai berbahasa Inggeris. .but bile bc blog akk... org rs mcm ade saru semangat dimana berbahasa enggeris tu perlu bckp even ayat tah pape. Soryla.. ayt sypn mmg terabur ni..n maybe ade slh taip.. dan.. sy mlsss nk btlkan coz gne hp..pndai2 la bc ea jnji phm.. hahaha..jgn nk kondem I pulak.LoL

wanyrezuan said...

Kak nurul.. selama ni sy jd silent reader je. Muahaha.. tp, kli ni pn nk komen skit.. akk abaikan je la mnusia mcm tu.. sbb diorg xtaw... blog akk ni bnyk bg smngat pd org yg br nk blaja how to speak English sebagus dorg. B4 ni ade je yg down xpndai berbahasa Inggeris. .but bile bc blog akk... org rs mcm ade saru semangat dimana berbahasa enggeris tu perlu bckp even ayat tah pape. Soryla.. ayt sypn mmg terabur ni..n maybe ade slh taip.. dan.. sy mlsss nk btlkan coz gne hp..pndai2 la bc ea jnji phm.. hahaha..jgn nk kondem I pulak.LoL

Nazirah Najib said...

haters gonna hate. ignore je diorng. ada je spesies kat malaysia ni yang terlalu bangga dengan diri.. well its good if ur enlish is good right, but takyah nak kutuk orang.nak buat correction pun kne la proper. Not everyone is perfect ok. You might be good in english but teruk in cooking or ada bad mouth kan .just saying. well dear, jangn kisah orng yang suke judge ni. Tk suke tkyah bace kan. Diorang might be pemint getar blog u.selalu bace kan. huhu.



nazirahnaj.blogspot.com