06 January 2011

pakai tudung setakat nak bergaya baik xpayah pakai terus ke?


IMG_8419
reminder: bloggers kalau nak wat entry sinis dan menegur sesuatu yang negatif..use your own image dan kutuklah sepuas hati korang okay coz tu gambar korang and nobody cares.

kalau ko nak pakai tudung setakat nak bergaye..baik ko xyah pakai.xpayah hipokrit lah wei.mempermainkan agama namanya!

statement tu baru je saya dapat kat komen entry saya before..malas nk print screen so saya tulis je balik..dah lama saya xdapat komen yang negatif pasal ni and tiba2 terpacul lak arini..ni mybe gara2 saya komen kat entry Carl Shamsudin regarding isu yang hangat pasal tudung and berkaitan ngn si cantik Fatin liyana..
enough with that and now si pengkomen let me tell u something..

oh gosh!!?what do u want me to do?buang tudung?elok2 saya pakai tudung now ..and kalau memang niat saya nk bergaya..saya harus buang tudung?cara kamu tegur saya tu it sound omg so lame and fishy..

satu lagik..kamu Tuhankah yang tahu apa niat saya pakai tudung, saya hipokrit atau tidak??pandai betul kamu jadik tukang tilik sampai everything kamu tahu..oh im so excited knowing that..so mintak tolong kamu tengokkan bf saya sayang saya x lol?

part paling bullshit dalam komen kamu..kamu cakap saya mempermainkan agama..Ya Allah..tiada sezarah niatpon saya nk mempermainkan agama..mungkin dalam perlakuan saya ada yg tidak sempurna disisi agama tapi Islam itu satu2nya pegangan saya..

dulu saya on and off bertudung..bila mak saya suruh pakai tudung betul2..saya cakap tunggulah saya ikhlas baru betul2 saya pakai..pastu mak saya cakap..ikhlas ke x..tu kewajipan saya..saya kene pakai..
then masa saya on and off bertudung..saya rasa ralat sangat..saya menerima nasihat2 yang sangat membina mengingatkan tentang kewajipan saya..then saya mula bertudung dan xbuang2..
pastu trend sekarang bermacam2 pesen tudung..so bila saya tengok orang bertudung tu nampak cantik dan sopan..makin berkobar2 semangat nak bertudung..dari nak berfesyen..terus jadik jatuh centa dengan tudung..daripada pakai sebab nak bergaya..lama2 hati sendirinya jadik ikhlas kerana Allah.(betul2 saya cakap..mula2 saya berkenan sangat tengok orang berhijab cantik2..so saya pon tertarik, at least..mereka telah buat saya mahu bertudung)

bila saya pakai tudung..sedikit2 saya merasakan banyak pakaian xsesuai dengan saya..diawal2 saya bertudung, saya pakai je baju apepon..tapi teguran2 membina saya sentiasa jadikan panduan..saya lebih berhati hati pilih pakaian agar sesuai dengan imej saya yang bertudung..dari baju yang singkat..saya cari baju yang lebih labuh..

bila saya bertudung jugak..saya lebih behave..saya lebih berhati hati dan try to be a good girl..
now saya jugak masih dalam proses membaiki diri..saya memang tidak mampu nak berubah menjadi bagus 100%, but at least..saya dah melakukan sebahagiannya..

memang saya admit that saya suka berfesyen tapi tudung yang ada atas kepala saya tu..saya pakai sebab tu adalah kewajipan saya..saya faham menutup aurat bukan sekadar tutup rambut saja but now..saya berusaha kearah yang lebih baik..maka persetan dengan komen anda..'kalau setakat nk bergaya baik xpayah pakai'..

use ur brain next time kalau nak komen or tegur saya..please dont make stupid jokes here coz i dont laugh at things i dont find funny got it?

bak kata si Fatin Liyana..aku xlayan sampah.!

p/s: rasa nak mencarut2..mode emo giler coz ya..my vagina is bleeding aka period..rasa nak sumpah pengkomen tu jadik dinosour but then..XNAK LAH JADIK BRAINLESS LIKE YOU TOO!

168 comments:

eqacashperlala said...

kak nurul
diorang tu niat dah betul nak menegur
tapi cara itu salah
kalau macam ini lah menegur orang
lebih baik diam ye tak

apa-apa pun,
kita manusia
takde yang sempurna
masing-masing ada kelemahan
saya doakan yang terbaik untuk akak :))

Belalang Hijau said...

islam mengajak kita tegur menegur sesama kita jika ada kekurangan pada shbt kita...

tp tegurlah dgn cara yang elok dan tidak memalukan shbt yg kita tegur itu...

platipus said...

chill girl..org dengki tu

MS ~SARANG HAE~ said...

ISH~TAK PATUT BETUL ==" TERASA JUGAK =="

*i E J a* said...

yes2! i skong 110% . . . janjy haty mao ikhlas . lantak la pew owg na ktew !

Bulan said...

yeah! nurul sayam!
agree!!!!
dorang lelaki jenis mcm mne tah suke2 hati nk kutuk org.

Miza Yusof said...

pasal kes Fatin Liyana, kesian kat dia. Owner blog tu tak patut buat macam tu. Nak berdakwah pun biarlah kena pada caranya kan.

Sekarang memang fesyen bertudung macam-macam jenis. Tu salah satu cara boleh menarik minat yang tak bertudung untuk bertudung. Betul tak ?

She's retarded said...

setuju 100%!

cik EPAL said...

sekarang ni ramai nak jadi tuhan. nak jatukan hukum suka hati. hehh

y u y u Z u l a i k h a said...

tak yah la layan orang macam tu si cantik. dah tao dia macam mana kan :)

Encik Tikus said...

hmmm sabar nurul, kalau i pun maybe tak nak bercerita benda nie dekat entry, biarkan aje. i think okey lah nurul daripada tak bertudung then bertudung secara ikhlas. hanya tuhan and nurul jea tahu if orang tue pretend to be nice or what, so biarkan aje ehh =)

ieyka02 said...

speechless la nurul sbnrnye bile bce entry nie..xtaw nk ckp pew sebab sape2 p0n walau berhijab tetap la nk bergaye kn..heh sape nk nmpk huduh kn..hihi..
yg pnting kite da seikhlas mungkin tunaikan kewajipan yg satu tuh kn..:)

juliet. said...

bagi orang yang tulis entry tu, tak pakai tudung lagi baik dari pakai tudung kot.. biarlah. kita tak dapat nak puaskan hati semua orang. asalkan nawaitu kita ni Allah tahu dan kita ikhlas..insyaALLAH..Allah terima.. :)

Carl Samsudin said...

sabar yeh. jangan cepat melenting. betol kata fatin. if tak kene atas batang hidung kita sendiri kita tak tahu. orang yang mengkritik tak tentu pasal 2 dia kurang ilmu didada. sabar ok. teruskan perjuangan berhijab anda.

EmanCloud said...

kat second last entri eman pon ade hahaha klu masuk lah.. care die tegur salah haha

Sophia Rani said...

sabar okey.. biarkan je org cm tu... dia tak faham kita.. mcm dia baik sgt je nak ckp u cm tu...

Nurfatin Liyana said...

wat bodo je. :') org dengki.

FarhanaFabulous said...

nak bagi nasihat biarlah berpade. jgnla jatuhkan maruah org sesuke hati..annoyink betol org cmtu..

asfira aminuddin said...

babe, mereka i refer to guys did not know our feeling bila kite tak bersedia bertudung. mmg bertudung wajib but if kite tak ready, it meaningless. mmg i su ni gila sensitif kan. ignore je ape anony tu ckp. the truth is, Allah always knows apa niat kita. chill girl! :)

nurul cHempaka said...

sian kan fatin yg cantik tuh!i pon geram with that guy yg nak tgur ntah pape..!tak yah la nak guna gmbar org! hish! kalau adik or awek die kena mcm mana!!?marah nih!!huhu!

GematriA™ said...

ehehehe..
klu pengkomen itu lelaki, mungkin dia marah kerana aweknya sudah bertudung gara2 terikut fesyen cik nurul.
atau klu pengkomen itu perempuan, dia marah kerana dia tidak secantik ciknurul sama bertudung atau tidak.
paling tidak, pengkomen itu memang sampah!
adesss..

Liya Laa said...

kak nuyu.

tu manusia hati busuk.
jgn layan ok :)

Amna.Qadeeja said...

betol 2 nurul,kalo nk tegur owg tuh cermin dri dlu..jgn maen hentam je..lnsg xjge hati dan perasaan owg..kerana mcm2 fesyen nila yg btkan kt lbih tertarik tuk teruskn niat bertudung.. jgn lyan sgt smph2 tuh buang mse dan tenaga je ! ^^

aniszambri said...

sabar ye kak..^^

p/s : ni 1st time sy komen kt sini..klu ade silap salah kata sy mnta maaf sangat2..

Anisa Hang Tuah said...

dulu nis pun on off
;(
sekarang,alhamdulillah..kesedaran nak bertudung dgn serius tu ada
nurul.cantiknya kamu...

apa2 pun,nis berpihak pada nurul
(:

♥nurulizzatie♥ said...

for me. uat xtahu je bnde bnde cmtuh. mksudnye. kalu rasa bnde tuh baek utk kita. amik sebagai nasihat membina. tp kalu mcm org yg xreti bg nasihat cmni, mmg sampah jugak kan. mcm fitnah org pulak ckp pkai sebab nk bergaya! mcm lah die tahu niat sbnanr kita bertudung. huhu. :)

The Nurul said...

dah dah. jangan layan sampah yang. sampah itu busuk.

zacky ~786~ said...

sbr jelaa ..~ manusia.. tak lari dari PHD .. penyakit hasad dengki..

p ap pn.. anda telah membuktikan bhwa statement die totally wrong.. :)

Firdaus Shah said...

sbr2...klau ade yg kutuk,x pyh lyn die.yg pnting,dlm hati tu Allah tau.biar la org lain nk ckp ape pun.

Fatin Liyana said...

nurul yg cntik!

thnks sgt2 sbb slalu bg kte kate2 semngat.
nurul tau x knp org tu respon kt komen nurul?
sbb nurul cntik n ada klbhn.
mnsia ni mmg dengki tp xnk ngaku.
nurul sbr k..
mtk mf sgt2 sbb buat nurul susah huhu...
tp appriciate sgt2 sbb nurul slalu ade ngn kte., bg kte2 smngt, ms kte sedih! thnks syg..

annna said...
This comment has been removed by the author.
LustfulLuv said...

Just ignore them Nurul.. You are the best!! ^_~

Amirrah Zawani said...

abaikan saja comment2 dari org macam tu.. tak payah layan sampah tu..
byk lagi yg terus menyokong nurul.. :)

jay said...

sabar ja, buat benda baik tak boleh rush2, ikhlas memang penting. tapi manusia tak perlu ditekan. hikmah kena ada. slow and steady.

btw, first time komen sini.

Loyar Lawa said...

memang xde hott takkk lahh orng yg cakap lagu tuh...

pakai tudung sb orng pakai tudung la kan, kalao orang nak bergaya, orng x pakai tudung lah, lebih baek orang pakai skirt pendek, baju tak de lengan, tak yah pikir-pikir nak pakai inner n whatsoever lahhh... biler dah free hair baru boleh bergaya giler2. xde akal apa...

otak sempit, at least pakai tudung la kan lama-lama boleh jadi tudung labuh...huhuhu

betol2 skrng dh ramai orng pakai tudung... tertarik la sikit bebudak free hair nak pakai tudung...

tutp kepala dulu, kemudian masing2 boleh pikio biler kepala diorng dh ditutp...

(tetiber emo jugak)

ciann ftin liyana

Wahidah said...

nonsense...bab2 agama ne sape la kite nk hukum sesama kite..hanya DIA je tau nawaitu seseorang tu tk perlula nak judge..

again my advise..ignorekan je org2 gini nurul

SyahmiFikri said...

adoi.. isu nie dah menjadi2..

tak beragak la..

org yg tak tau isi hati dalam org

should not make any conclusion..

gg said...

sis..pedulikkan ape orang kata..janji diri sendiri & Tuhan je yang tau ape niat sebenarnye kita pakai tudung.orang yang tulis statement tu cetek ilmunye.chill k sis.

Rara Farah said...

kesian sis fatin ..mcm2 dye kene...pakai pon salah,xpakai pon slah...

tapi yang tebaek cube kite pkirkan..perempuan yg melakukan kebaikan atau prempuan yg mengabaikannye...xsalah rasenye bertudung searus dgn trend terkini..pkai reben ke ape2..mgkin org yg xpakai tudung akn terbukak ati nk pakai..sape thu kn..btw sis...sokong kamu dibelakang dan dihadapan..hehe

GergasiKecil said...

sabar ajelah...manusia bukan semua sempurna...kita belajar dari kesilapan...=)

Halia Kentang @ Annpaan said...

sis, suka la gambo sis yg kali ni)

fathiahRAIHANA said...

masalah laa manusia2 yg tak reti tegur org baek2 nie .. Islam ajaq brdakwah cara baik , knpa msti nak maki2 org . haiyaaa .. akak , brsabar la yaa :) btw ,congrats at akak , at least skrg da btul2 pky tdung tak bukak2 dah :)

ishiko said...

its gus to change for gudness... pedulikan jep..

Cik Tqah said...

sabar ye.. dugaan tuh.. kite pakai tudung salah..tak pakai salah..sume th dengki je.. hanya Allah yang taw.. Allah hanya duga hambanya yang kuat.. cill ya :)

~boy @ Mr. K~ said...

Abaikanlah apa orang nak cakap. Kita sendiri tahu apa niat kita. Itu urusan kita dengan tuhan. Biarlah org nak judge kita bagai nak rak asalkan kita tahu kita di mana.
Iya, dari sekeping gambar orang boleh buat macam2 cerita. Boleh putar belit fakta jg. Tapi, ingat Allah tu maha adil, Dia tahu apa yang Dia buat.
Secara jujur, aku memang lebih suka tengok perempuan bertudung daripada free hair. Tak kisah la dia pakai tudung lagu mana. Sebab saya setuju tu adalah satu kewajipan. Tapi bukan niat nak sisihkan yg free hair. Itu hak mereka, sebagai seorang muslim, aku hanya doa untuk mereka agar terbuka hati nak bertudung.
So, itu hak individu.

feezz said...

manusia mmg suka dengki kak.=)

Puteri Iqa Izyan said...

sabo je lah kak nurul. org mulut gituh mmg dop mkn saman.

ye bajet tau belake.
iqa pnh dgt n tgk satu ayat yang kate:

Allah tidak memandang seseorang itu daripada pakaiannya tetapi pada hatinya.

mmg la dlm Islam wajib bertudung dgn sempurna. tp kite ni manusia biase yang dop lari dari kesalahan. dop slh nok tegor sesame sendiri. ttp biar lah ade adab n bukan wak aib org..


pheww..pnjg pulop ceramoh.. huhu :P

.nuruashia. said...

eh, yg org duk sebok tu nape laa ek.. manusia mmg taley tgk org epy kn. org nk pkai tudung ngn style ape pon suke aty laa kn. pundek btol.! ta pasal2 Fatin Liyana ken.! Shit.!

Nurul, sabr2 ek.. die bukan Tuhan. tu jee kte kne pk huhuh..

annna said...

sabar kak. as the matter of fact, kenapa perihal peribadi org kita nk pertikaikan? soal bertudung pulak tu. it's up to her nak pakai tudung ke tak. Allah yg akan menilai hamba-Nya dan manusia yg lain tak berhak nak menilai. Kalau tak suka tgk jgn tgk lgsg & jgn komen. Buat x nmpk sudah. kalau nk komen perihal kak nurul baik x pyh pakai tudung kalau nk berfesyen segala bagai, kenapa x nak ungkit pasal bloggers yg pakai seksi dedah cleavage sana sini tu? please la jgn suka mengkritik org lain. harap maklum. :)

AiSyAh said...

it's ok dear..biar je ape org nk kata..yg penting niat u pakai tudung tu..Allah maha mengetahui..
macam2 cabaran kte nk lalui lagi dlm hidup ni..sabar ye

Enh Ear said...

sabar ya.. orang tahu pe yang kita rasa... niat dia baik.. tapi cara yang salah.. semoga dai sedar apa cara dia salah.. pape pun.. nurul cantik kalo pakai tudung ;)

Dee Zahari said...

some say choc will make you feel better, no matter how bad your state is..

sabar kak. ;)

Nurulbadiah Lai said...

xsalah menegur.baik fatin..baik nurul or sesiapa saja ade maruah..jgnlah dibuat dlm keadaan yg mengaibkan..

ni pula pndai2 je duga niat nurul..siapa die?tuhn ke?nk cakap mcm2?

pastu betapa manusia tu sifat jahatnye sentiasa ada..sampaikan ayat2 nurul dlm blog sume nk dikutuk.tp die lupa..tuhan tu MAHA adil KN..

BTW GUYS THANKS YA..yang suka kutuk..fitnah tu..sebenarnye dtg dari org yg sama je coz dh tau camne nk detect ip die..thanks kwn blogger yg ajar..love u all:)

Mardhihah said...

tu la..orang hanya pandai nak kutuk2, komen, guna ayat2 sarkastik.. hmm..manusia zaman sekarang..

y u y u Z u l a i k h a said...

macam macam ragam orang kan.. semua teringin jadi hakim terbaik. tapi tanpa ilmu.. kesian.. sabar ye nurul. sabar ye fatin

bella said...

xpatut die wat camtu sbb cam die memalukan awk n menunjukkan cam die bgs sgt..huhu

wanie wonek said...

sis, sabar ea. tu semua hak kita. diorang takda hak dgn apa yang kita nak buat. kita tak mintak duit dari diorang utk beli shawl2 yang kita pakai. just let it go sis. u're beautiful :)

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Ekceli, nie isu lama, but raise up again but for me:-

1) Ko nak pakai ke tak pakai, sendiri mo igt, sebab dosa masing2

2)Pesyen ke tak pesyen pon ko punya pasal, org lain x leh interap

3) Janji ko hepi.. =D

hana nabihah said...

banyak bersabar ye kak..
:)

Maizatul Akma said...

kak nurul, all rubbish, bullshit and what so ever, just take easy. nak tutup mulut manusia memang sampai kite mati pun dok mengata lagi. makin kite melenting, makin kite sama level dengan diorang semua. last but not least, i support you :) and FL as well. <3

nazirulhazwan~ said...

layan org tak betol kite pon jadi tak betol.hee

mYSaraH said...

hi dear....

biar la apa org nak kata yg penting ALLAH tahu niat kta...bukan dia yg judge kta....so,juz chill...sarah pun baru jah pakai hijab....i'm new in it so suka tgok blog sesapa yg ada ajar cara pakai hijab....include u dear... so,keep it up.....biar la diaorg tue..."anjing kalau menyalak lama2 penat jugak than sure diam"....jgn dilayan..... (^__^)

penyisir rambut said...

ADOI...
MANYAK NYE KOMEN...
HOPE NURUL BACE KOMEN MASHI...
HIK..
PERASAN JE...

ERMMM...
SEBENAR NYE MASHI PENAH WAT ENTRY PASAL FESYEN ISLAMIC YG TAH PAPE KAT KL RI TU??
IGT TAK??YG KONTROVERSI TUH...

THEN ADE 1 PERSON NEH KOMEN..
ACTLY PNAH JADI KWN DULU, DY CKP TAK PYH NAK TGK ORG LAEN...TGK DRI SNDIRI DLU...

MASHI TERSENTAP GAK..
SEDIH KAN TIBE2 KWN CKP CMTU..
NAPE TAK TEGO DPN2...
MASHI JUST REPLY YANG MASHI PON DLM PROSES MBAIKI...
SEKURG2 NYE KITE ADE USAHA NAK BAIKI DIRI KAN...

BUKAN CAM THAT PERSON..
YG TAW NAK MNGATA ORG JE...

HAAA...DA CM ENTRY DA PON...
SORY NURUL..

crayon said...

sy rasa tak sesuai argue bab agama dalam blog..

y u y u Z u l a i k h a said...

nurul, join tak gathering ayun ayunar?? jom joinnn :) nak tengok orang yang saye admire ni!! ^^

hana said...

hana skong ckp akak fatin liyana tuh , org2 yg slalu ckp mcm tu , mreka dengki sja ngn kebolehan kita , pape2 pn . we alwys be our self , kan kak .:)

ct kamila said...

x yah lyn ah sis..buat x taw jela..saba k..

::wan fadhilah:: said...

agree with u.. itu apa yg dorang nampak, tpi bukannya dorang yg rasa.. apa yg penting, kita tahu apa yg kita buat..

-iEkA DaRLink- said...

semua gadis yang bershawl memang sentap dengan entri tu. tu pendapat dye. tapi cara dye sampaikan tersangatlah bodoh. dah tak suka diam diam dah lah. cerita kat awek sendiri. berjuta lagi yang pakai shawl kan. kita kena sabar. teruskan perjuangan kita.

anyway gamba akak tu lawa sangat. ;)

ciK mOt ©™ said...

keep it up nurul...persetan jek anon tu...dia takde keje...

Jejaka Terhangat said...

woah..isu tudung ni rasanya takkan abis sampai bila2 kan..semuanya sebab "evolution"..pemikiran manusia pon sentiasa berubah seiring dengan masa..panduan utama pon diketepikan..psl tu byk masalah melanda..

JT ingat lagi masa skolah dlu..kalo ckp psl period, pmpuan akan rasa sgt malu..sgt sentitif bg diorg..tp skrg mcm dah takde feel lagi..period pn bleh dibuat bahan lawak..adakah ni sebab open or closed minded? hmm..

ecah said...

kite boleh nilai seseorg dr pemakaiannyer saje..dun' worry sis biarkan jerk dorg tuh..hati mmg panas tgok org cantik sikit..tawu nak komen org jerk..ukur dulu dri sndri tuh..and mmg lah niat x berapa betul kalao bertudung bcoz of fashion..tp betullah mule2 berfashion lame2 hati mula tersangkut..itu dah kire ikhlas lah tu wpun pd awalnyer tak..adoi..korg pun pikir betui2 before nak cemuh org..hati org bukan kite tahu..biarlah Allah SWT je yang tentukan dosa ke tak perbuatan seseorg tuh..think positive..

Kasih nur azie said...

lain kali jgn nak menjatuhkan hukum tak tentu psl.... kan dah ramai yg membenci. pandai kak nurul bidas balik. syabas ye.

My MiRa said...

nurul dorang tu smeua dengki..tak de sebab die nak judge kita2 yang bertudung style2 cuma nak bergaya...so kalau kita betol nak bergaya pown kenapa???biarlah..asalkan kita tutup aurat...kita still jaga tuntutan agamam.....alah anggap je org yang tegur tu cm sampah...yela selalunya org yang nak tegur tu bukan diri die elok pown tapi ag teruk ade lah....

zidEL zhafiz said...

kak nurul sabar jerla bnyk2..kayh..
org ckp mcm tu mcmla die tu perfect sgt pasl agama..memg x patut die ckp mamc tu.memg cetek ilmu..kalo cetek jgnla cuba berdebat psl agam dgn org..x elok..yg penting cara kaum perempuan pki tudung tu antara mereka dengan tuhan..x layak langsung kami nk komen sebegitu rupa..kak nurul jgn sedih2 kayh~~~~

efa said...

isu ni dh banyak heboh2..abaikan org yg cmgitu itu nma phd huhu...cian fatin liyana kan...btw comel la pakai awk...hehehe

y u y u Z u l a i k h a said...

nurul. komen yuyu salah ye? :( yuyu kena juga.. :( baru tau rasa nya macam mana.. tak leh nak cik.

yuyu ade guna nama nurul kat entry yuyu.

yuyu rasa tak sedap sangat :(

Nurul Mazni said...

Pedulikan jer nurul. kite dah wat ape yang telah diwajibkan wat perempuan yang beragama islam seperti kita.
at least nurul mmg betol2 ikot syariat. tutup segala yang tak patot ditengok oleyh kaum adam yg bukan muhrim...

But diz morning, on the way to office, i see a girl wearing hijab, tapi pakai kain terbelah. n before diz pulak ade tu pakai nampak leher and dada. what the heck!~ susah kite nk agak ape ade dlm minda diorang time nk sarung tudung tu.

yang penting niat kite kerana allah. bukan sebab nk berfesnyen jer. lagi pown tudung pun dah jadi satu ikutan yang mungkin akan menarik ag ramai gadis2 islam pakai tudung n ikot syariat.

psss: Persetankan sahaja mereka yang berkata tanpa berfikir.

Indah Mulya said...

chill lah akak..
jgn diikutkan sgt emosi disebabkan period jugak tuh..tak guna marah2..marah pn watpe, kita juga yg pnat..syaitannn jugak seronok bgolek menari2 kat hati nak kasi panas lagi..just pertahankan ape yg sis rs btol, yg selebihnya kita serahkan je lah pada Allah..niat kita, perlakuan kita hanya Allah je yg taw..
senyum sokmo akak!jgn rosakkan ape yg da anda capai! akak harus berbangga dgn diri akak skrg..same goes with u FL..

farhah adeli said...

kemungkinan besa anon tu antara orang yg komen kat entri tu jugak! jeng... jeng... jeng... lol.

but seriously orang yang kuarkan that red-bold-statement sangat la tak sedar diri. nak ngata orang tapi sebenarnya dia sndiri buat dosa dengan cakap mcm tu! euwww~~~

Nadia arRumaisha said...

dear, kita ikut cam aper yg fatin liyana cakap....aku tak layan sampah...itu lebih baek...

soffea said...

nurul syg :)

be strong ya dear. pedulikan semua tu. mereka hanya tahu menilai dari pemerhatian mereka tetapi mereka tidak tahu bahawa mereka tidak berhak menilai apa yg mereka perhatikan. Allah tahu apa niat kita. kita ikhlas, itu dah cukup. kan nurul kan? teruskan k. u cantik bertudung. dan ya, setuju dgn u. bila kita bertudung, ia banyak mbantu kita dlm pembawakan diri. insyaAllah, menjadi yg lebih baik pastinya :)

chill nurul :)

cena_sarina said...

manusia tak kan pernah puas dan tak kan pernah lari dri dengki mendengki...patutnyer si anon tu kalau nak kutuk pun pergi la kutuk orang yang on off pakai tudund tu..si fatin liyana mane lah pernah free hair...nak kutuk pun agak2 le kan....
for u nurul..biarkan orang nak dengki..janji nurul hepy..=)

cimut munniey malas nak on9 said...

ape ah lu nie kecoh kecoh bleeding sana bleeding sini! HAHAHAHA.

badiah! I love your word 'my vagina is bleeding' HAHAHA cool babe cool! dah umum dah kang no need to ashamed lah kang :)

abaikanlah org mcm tue badiahhh. biarkan dye dgn kata kata dye. baguslah tue kan ddr xpakai tudung lepas tue pkai tudung . mmg mula mula sbb org lame kelamaan keikhlasan tue dtg jugak :)

I <3 yeuuuuu HAKHAK :D

Lyaa Suriany said...

pssst syg,

be strong
i tau ..
u tak kan terkesan dengan kata kata malaun tuh..
ramai yg support u
trmasuk i..

misyamissyou said...

lol sis that was real good! 'my v is bleeding'

diorg ni jeles ke xtau la nape dengki sngt..mcm tau sngt je niat kite..kan antara tuhan dgn tuan empunya diri je..zzz..jgn layan sampah!

Nordin said...

Assalamualaikum

Aku cuma nak bawa semua orang ingat balik cara2 berdakwah yang betul. Perkara paling penting dalam berdakwah ni adalah 'berhemah'. Dalam memberi nasihat, memberi dakwah kepada orang, kita kena jaga perasan dan maruah orang tu jugak. Jadi, walaupun kita mau tegur orang terutama dalam bab aurat2 ni, tegur la dengan cara yang baik. Kenapa perlu tegur di khalayak ramai kalau kita boleh menegur secara personal? Kalau kita menegur seseorang itu di khalayak ramai, itu sudah masuk kategori mengaibkan orang. Bila orang diaibkan, dia akan cuba mempertahankan tindakannya untuk menjaga maruahnya. Bila jadi macam tu, sesi nasihat atau dakwah tidak menjadi. Kan itu satu kerugian?

Jadi, dalam konteks perempuan yang memakai tudung secara berfesyen ni, mungkin ada betulnya yang bertudung cara tu agak salah sedikit. Tapi, sekurang2nya perempuan itu bertudung dan lebih baik daripada free hair. Lagi pun benda tu boleh diperbaiki lagi dari semasa ke semasa. Mana tau sekarang tudung yuna, nanti pakai tudung labuh? Allah Maha Mengetahui. Kesimpulannya, saya menyokong orang yang menegur tu kerana niat mereka baik, tapi saya tak suka cara mereka tu sebab salah dan tidak berhemah. Buat yang bertudung pulak, jangan ambik hati dengan apa yang dicakap oleh mereka. Kita semua manusia, semua ada kelemahan, kadang2 semua ada kesilapan. Just take the positive thing. At least ada jugak orang yang peduli dekat korang kan? Alangkah baiknya hati mereka.

So, pesanan saya buat semua, mari kita sama2 perbaiki bab2 penjagaan aurat kita sementara masih hidup. I know all the Muslimah here are good in their heart. Biarpun ada slack sikit2, tapi semua itu boleh diperbaiki kalau ada usaha. Saya doakan semua Muslimah yang ada di sini akan sentiasa berubah menjadi Muslimah yang lebih baik lagi lepas ini.

Peace no war (^___^)V
Assalamualaikum

Nordin said...

Assalamualaikum

Aku cuma nak bawa semua orang ingat balik cara2 berdakwah yang betul.

Perkara paling penting dalam berdakwah ni adalah 'berhemah'.

Dalam memberi nasihat, memberi dakwah kepada orang, kita kena jaga perasan dan maruah orang tu jugak.

Jadi, walaupun kita mau tegur orang terutama dalam bab aurat2 ni, tegur la dengan cara yang baik.

Kenapa perlu tegur di khalayak ramai kalau kita boleh menegur secara personal?

Kalau kita menegur seseorang itu di khalayak ramai, itu sudah masuk kategori mengaibkan orang.

Bila orang diaibkan, dia akan cuba mempertahankan tindakannya untuk menjaga maruahnya.

Bila jadi macam tu, sesi nasihat atau dakwah tidak menjadi. Kan itu satu kerugian?

Jadi, dalam konteks perempuan yang memakai tudung secara berfesyen ni, mungkin ada betulnya yang bertudung cara tu agak salah sedikit.

Tapi, sekurang2nya perempuan itu bertudung dan lebih baik daripada free hair. Lagi pun benda tu boleh diperbaiki lagi dari semasa ke semasa. Mana tau sekarang tudung yuna, nanti pakai tudung labuh? Allah Maha Mengetahui

Kesimpulannya, saya menyokong orang yang menegur tu kerana niat mereka baik, tapi saya tak suka cara mereka tu sebab salah dan tidak berhemah.

Buat yang bertudung pulak, jangan ambik hati dengan apa yang dicakap oleh mereka. Kita semua manusia, semua ada kelemahan, kadang2 semua ada kesilapan.

Just take the positive thing. At least ada jugak orang yang peduli dekat korang kan? Alangkah baiknya hati mereka.

So, pesanan saya buat semua, mari kita sama2 perbaiki bab2 penjagaan aurat kita sementara masih hidup. I know all the Muslimah here are good in their heart.

Biarpun ada slack sikit2, tapi semua itu boleh diperbaiki kalau ada usaha. Saya doakan semua Muslimah yang ada di sini akan sentiasa berubah menjadi Muslimah yang lebih baik lagi lepas ini.

Peace no war (^___^)V
Assalamualaikum

aLya said...

standard manusia la dear..konon nak tegur tapi wat statement lagi teruk. ciap curuh org bukak tudung ag. sekurang-kurangnye, sbb ade fesyen tudung skunk la lagi ramai da bertudung,, diorg taw pndang negatif je..
chill ya !!

Mr. Swift said...

Haha, mujurlah saya lelaki. XDD

Sophie Al-yahya said...

oh sabar la nurul.
bawak bertenang. Iman tu tak dapat diukur dr segi luaran.

che'ila said...

always aurat before fashion

=)

zuk zuhaiza said...

sokong sangat dengan sis..

memang sekarang dah ramai girl yg dr tak bertudung dah mula pakai tudung.
walaupun mula2 tu sebab trend dan fesyen sekarang.

tapi lama2 niat tu boleh berubah pakai tudung ikhlas kerana allah kan.

manusia memang tak sempurna.sebab tu kita cuba menjadi lebih baik.

bukan senang nak berubah 100% terus pakai tudung labuh semua..

at least we are trying..dan Allah tahu niat kita..

chill okay.

bye.=)

bukan photographer said...

sabar2...orang tu nak menegur tapi tak guna adab menegur yang baik.. apepun, amik nasihat..abaikan cacian..bak kate orang tua..buang yang keruh amik yang jernih..
senyum selalu :)

yan_n.i.m said...

sesuki jek nak kate org macam2..cermin dulu klo nak mengata bagai nih...ntah pape jek blogger tuh.. :P

Mr. Swift said...

And ohh sekarang saya dah ada pendapat sendiri. Bacalah komfem takkan sakitkan hati orang yang bukan anon. Chill? :)

Psst : About Somethings That Happen In This Blurgeng!

sab said...

saya sedih org kate akak cm tu... T_T
terasa tempias... :'(

qaseh elyanas said...

my dear.. biarlah apa org nk kata.. yg baik kita ambil pengajaran.. yg x elok tu abaikan :)

tomatokering :) said...

sokong nurul . abaikan jela apa org nak cakap . asalkan kita sendri tahu niat kita . antara kita dgn ALLAH kan .. kalau org tu nak tego camtu mmg bukan appropriate way lah . bnyk lgi cara lain nk tegoq kan .

GLizZY said...

~ Salam..

Hye, kamu rupanya Nurul Badiah dlm entry my sis Naem Glizzy..

Best of luck for everything, jgn tension2 sgt k..

(,") Merci..

Nordin said...

Jom baca sini: Tegurlah perempuan bertudung dengan cara baik

BLADE EDGE said...

salam nurul...

bagus la dgn perubahan mcm tu..

post ni reminds me tentang apa yg dikatakan ustaz azhar dlm CD ceramahnya. katanya kita ni mmg xsempurna. kalo nk sempurnakan amalan islam tu ibaratnya spt nk baiki rumah. kita bangunkan sikit2 dulu..cth hari ni baiki pintu, esok baiki tingkap, bilik air, dapur, dsb..maknanya bukanlah suruh kita ni berubah sekaligus, takut kita xmampu n xtercapai matlamat ke arah kesempurnaan tu..

psl org yg komen negatif tu, toksah duk layan..org kalo nk dengki tu, mcm2 la perangainya..

Hellioz said...

camane nk cerita eyk?

tegur salah tak tegur salah.
saya pon konfius dengan statement2 penggaya tudung zaman sekarang.
kah3~

mardhia yusof said...

salam sis.

sabar byk2 ye.just ignore org yg ckp mcm tuh.
xsngka plak, lepas 2 hari x on9..dah byk benda jadi..isssk.
pape pun, teruskan perjuangan dengan bertudung.;)

Nisa A. said...

setuju dengan entry ini.
kalau nak menegur biarlah dengan cara yg paling berhemah kan..

tak guna menegur kalau ayat / bahasa kasar dan mempunyai unsur penghinaan. ini sering terjadi jika menegur tanpa usul periksa / mengikut perasaan sampai tak fikir akibat akn dtg. ini yg menjadi sebab gaduh2 tuh. aishhh xsuke2~

sy juga boleh terima teguran. Namun kita manusia Tuhan anugerahkan hati, so mestilah kita punya perasaan marah kalau teguran atau kata kata yg dilemparkan tu kasar. kan??? hehhee~

Fatima said...

Hi dear!

I think it's no problem when you wear hijab and love fashion at the same time. Ofcourse you need to follow certain rules; clothing rules like don't wear clothes that are transparant etc..
Other then that I don't see any problem why you can not be fashionable and wear hijab. And don't listen to those people pls, they don't need to judge you or any one because they can't look into your mind, only Allah can.
And honey there are lots of people who love your style & pictures believe me ( including me! :p ) remember that, don't let those others ruin your day. :)

xx Fatima

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

ignore je org cam sampah tu. dia sapa nak judge kita, mcm tau je niat hati kita kan? Benda ni, biar antara kita ngan Allah SWT, DIA maha adil...DIA maha mengetahui.

org camni nak downkan kita, sedangkan dier sendri tak sedar, perbuatan dia yg menguris hati byk pihak tu...lebih byk dosanya.

takpe okay dear, biaq pi arr ngn org camtu. yg penting kita teruskan life :)


p.s : jgn pasni, org hentam naz kat blog dah. haaahaaa :P

alexa yussida said...

macam-macam kan..nak tergelak pon ade..kadang kadang orang yang bt sumtin tak pk panjang mnunjukkan kebodohan sendiri..hmphh..

Allah itu ade,Dia lebih tahu..biarlah manusia lain tu nak ckp ape ape pon:)

miss u..:)

ardinihumaira said...

tu la pasal..

yang paling tak tahan dia kata awek dia pon suka trend cemni.. pekata suh dia letak gamo awek dia je kat situ jadi bahan orang tengok trend bertudung yang beliau menyampah. ciss

:: noremy anak rahmat :: said...

blogwalking & follow...

meh la jenguk blog comey ai (^_^)


p/s:gambar2 awk cantik!

FaRa LaLoLa LoLita~ said...

babe...i stuju ng u...ape ingt org pakai tudung x ley nak b-fashion? ohh..so narrow-minded... i hate those ppl yg cakap x gune otak...x phm btl la...abes tu nak pakai buruk2 ke? pakai buruk kang pon org mengata plak an? takpe..nurul juz b urself...kdg2 kite pon xtahu yg kdg2 kite jd inspiration to those yg free hair n ikot kite pakai tudung kan? so..x slh kan? keep it up darling....u rox!

eiffel said...

panas betul isu tuh kan?!

niat ke hapa biar la rahsia kita dgn Dia jerk...kan Dia lbh memahami dn mengetahui segalanya?

mereka tahu/paham atau x..mereka akn tetap mengata..sgop ker kita nk layan satu persatu persoalan dn sgala mcm???

p/s :: suka baca komen kt entry tuh!lawak giler...cuba baca lps dah abis period..msti gelak smpy guling2 punyala.. xD

zeila said...

niat dah btol nak menegur..tapi cara n perkataan y die gna nak tegur tu tak sesuai lgsung...ade ke ckp bek tak yah pakai tudung klu nak bergaya je...rasanya lebey baik pakai tudung kan...die pun tak tau niat kite pakai tudung tu nape....ish...

sabar ek sis..

O'gosh said...

biasa la..kadang2 manusia ni lupa bahawasanya sume orang x perfect..yang tego tu belum tentu perfect..tapi nampak salah orang jek...sendiri x 'suluh'...biarkan je...

Rebelle said...

dulu tak pakai tudung, lepas tu on off pakai tudung..
sekarang i nak pakai tudung fully..
yang penting mula dari sikit-sikit..
ada usaha ke arah kebaikan..

kalau dia cakap baik tak payah pakai tudung..
dia ke yang nak tanggung dosa setiap helai rambut yang kita dedahkan..
sekurang-kurangnya kita dah cuba tutup apa yang wajib ditutup..
mula daripada rambut yang kita boleh nampak..
lepas tu daripada segi pakaian..
kan nurul kan?
hehehe

fathiah said...

mulut org mane lah kite blh tutup kan.. sabo je la :)

NaNaT said...

manusia mcm ni sgt lah sengal..pakai tudung salah, tak pakai pn salah...! sabor je la wahai wanita2 sekalian~~

alyaaboolat said...

manusia tak pernah lepas dgn PHD...bnde kecik pon nak jd isu..saba je la kak yer..

avid gunner said...

aku takde masalah dengan budak-budak shawl yang melaram ni. dan aku juga takde masalah dengan orang yang tak suka tengok budak2 tudung melaram.

yang aku ada masalah adalah dengan orang yang judgmental. kenal pun tidak nak kata si polan itu ini.

nak tegur boleh, tapi jangan sampai judge orang.

misz molecule said...

sapelah yg nak jadi Tuhan sangat tu...





what goes around comes around ye kak nurul..








biar kite dgn niat kite saje..









mungkin org yg brgaye 1x pun..




lame2 terbuka hati mereka untuk berubah...








cner nak kesan ip org tu ek??









kat nuff ke kak nurul??








mesti dye ni punyai hati pedendam..








mintak syaitan jauh2 tak kawan dgn dia lagi..






peace no war:)








nak jumpa kak nurul klu ada kt terengganu ni..








hheeheh..nak jugak rase amek pix ngn akak cntik:)











thyyunxthiya.blogspot.com

makdara TERdiva said...

suka tengok budak2 muda yg cantik2 pakai tudong tp masih berfesyen..

yg bg komen kutuk2 tu sbb ada hidden agenda kot! kotlah!

Love said...

saya dah lama nak bertudung. Tapi saya ragu-ragu sebab saya rasa bertudung tak boleh bergaya. Tapi sekarang since ada macam-macam jenis gaya tudung saya terus terbuka hati untuk bertudung. Dan sekarang saya bertudung pegi kedai, pegi keje tak on off!

trust me!! selalunya yang "menegur" tu pun bukanlah sempurna sangat penutupan auratnye. Selalunya org yang sempurna penutupan auratnye takkan judge dan bagi kata-kata kasar dan sesedap bibir macam tu.

Mata Pena Fadz said...

ignore jew nurul....
spatot nye kite x bley nk hukum owg x tentu psl....biarlah kite nk pkai tudung cmne pown..gaye masing2....
asalkn menutup aurat..itu sudah bagus...apepown jgn give up.....ok...teruskn berkarya..fad slalu support nurul...nurul da besh!

Cik Seri Darling said...

oh beb.. dont argue with stupids.. they will only drag u down to their level, and beat u with experiences!

kil! kil! die! die!

Nurulbadiah Lai said...

salam semua..
terima kasih atas komen2..nasihat semua..

nurul admit nurul xsempurna dan memang nurul banyak xtahu tentang agama..nurul terima teguran..terima nasihat..jgn bimbang..

tp jgn lukakakan hati nurul dengan kata2 yang sgt pedas dan xberasas..jgn fitnah nurul mcm2 dengan benda yang nurul xmaksudkannya..

btw..kalau ade ayat2 dlm blog nurul ni mcm kasar ke..dirty ke..im so sorry..tp mmg nilah diri nurul..selagi mende tu xmendatangkan dosa dan menyakitkan hati org lain..nurul akan terus menulis ikut apa yg nurul nk tulis..

thanks korang ..nurul hargai segala nasihat dan komen anda

~Dilazul~ said...

omg!!1 sedey la sis kene macam ni.selalu ek bnde2 camni jdik kat bloggers.ni yg xbest ni.xbek la buat mcm tu en.kutuk2 org.ish. :(

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

perlu ke jage tepi kain org diorg tu ? hmm seriously bg zama, itu hal masing2. kubur masing2 kn. bkn xleh tgur, but nk tgur, not in public smpai memalukan org lain. damn !

sui nawi said...

happy new year,biarkan anon tu...
smakin dilayan semakin diaorg
bsar kepala

afiemaya said...

sayang,kita dalam hidup ni jgn makan sgt dgn kata2 org.kena berani.kita yg pakai tudung pn ada keinginan berfesyen.x salah pn slagi menutup aurat kan.biaq pi depa la yg nk mengata tu sebenanye dowg jeles ngn you je pn.pk tu je.apa you pakai is your own right and your own choices kan.janji selesa n x menyalahi tuntutan agama.org yg mengata sgt tu sbnarnya x sedar dr sndr tu bagus dangat ke dah pandai nk menilai org.HELLLOOO! CERMIN DR DULU LAA.haddoih

zalizalu said...

teruskan bertudung.. comey lote dos..
sekianterima kaseyy :)

vanilla said...

b strong dear..abaikan org mulut puaka tuh.huhuhu...smpi bila pun xleh tutup mulut org kn. yg pntg stay gojes okeyh ;P

areripe said...

mungkin menegur dalam bentuk keterlaluan adalah salah tapi aku ada baca satu artikal
http://salafus-sholih.blogspot.com/2010/07/salah-faham-pemakaian-tudung.html

aku pun tak berani memberi sebarang komen. Bukan pandai pun. Tapi harap-harap perkara ni dah selesai.

LynN LoLa~~ said...

hye kak nurul, lynn lola datang sini=)

dlm dunie ni ade memacam jenis orang. tak semestinye yg tak bertudung tu jahat and tak semestinye yg bertudung itu baek.tapi smestinye yg bertudung itu baik skit dr yg xbertdung sbb at least yg bertdung ni memenuhi kehendak agame kan.bukan sekadar rambot yg perlu ditutup.labohkan juge agar menutupi dade.
kak nurul chill lah ea. manusie ni mulut memang taley tutup.. ade ajek yg org laen buat die tapuas ati. sabar eh=)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

heheks.

tu la nurul, dalam islam mmg dah terang2 kata kite jgn pakai ketat2, jgn pakai pakaian yg menyerupai agama lain, tapi kite ingkar jugak. pakai dress pendek semua tuh then dipadankan dgn sluar, sebenarnya tu pun dah melanggar etika pakaian islam gak tu walaupun tutup aurat. pointnya nak cantek nak bergaya. kite tahu semua tu kan. walau die tegur cara kasar tapi point2nya bernas, kekadang kite alpa ngan semua tu kan. so amek yg jernih buang yg keruh.

sama2 kite menegur n memperbaiki :)

azalia hjsalleh said...

biasalah tuh mulut org.
kita bukan dilahirkan untuk memuaskan hati semua org
chill2 je dgn kehidupan , bukan kita kaco hidup mereka pun.

cEro said...

internet terlalu terbuka utk semua..
so, kalau pndangan dia camtu, biarkan dia...
lg layan, lg naik syeh laa diorg..

bcoz of the openness, kita blogger perlu sntiasa bersedia menempuh ape sgala bagai tohmahan dr org luar, g kdg2 terlalu kecut nk bg nama smpai gelar diri anonymous!

penyisir rambut said...

susah nak jage ati sume org.....

jom terjah.!!

http://penyisirrambut.blogspot.com/2011/01/bertudung-pon-masalah-ke.html

HonEyBuNNy said...

macam2 sekarang ne kan....semua macam salah je di mata org kan kak....;-(

Cik Mieyrarif said...

mulut org memang tak boleh tutup
asalkan kakak tahu niat sebenar akk memang baik
so. just erget wut they said k syg

Pembawa_Wacana said...

Bertudung lebih baik dari tak bertudung... Lebih baik jika menutupi sampai ke dada...Lebih baik jika dituruti dengan menutup aurat-aurat yg lain.. Berfesyen tak salah..asalkan menutupi aurat-aurat itu.. Just bagi pendapat..*peace* ^__^

~eZmALiZa~ said...

entah la kak nurul...bertudung salah..tak bertudung salah..sume org nk jadi Tuhan..nak menghukum mereka yg belum tentu tahu salah atau tidak..

ape pon, saba la kak nurul...org yg cantik mcm kak nurul ni semua org dengki.....

saya_smart said...

realliiiiiiiiiiii mishhh u dear..huhu..jgn kesoh nape org nok kate k sygg..buat ape yg u rs btol dear..jd diri u sndri xyah nk pikir psl org lain..love u soo much dear..

shahsyaz said...

i singgah blog u, n i tertarik dgn apa yg u ktekan dlm post neh....
well, neh sumer berkenaan dgn ati kite..
xper..yg pentingnya, kite di dunia neh hanya Allah shj yg berhak tentukn segala2nya..

well, i dh follow u!!!
^_^
next, follow i plak, hehehehe
0_o

Yb Raz said...

saje jejalan sini
nice blog here :)

rileks ler hidup ni salu banyak rintangan..kalau xde problem dalam hidup, so apa maknanya kehidupan kita kan :)

Pena Marhaen said...

hehehe..sabar je dengan dugaan tu semua.lumrah hidup.

misz sheyla said...

bila x bertudung org keji..bile bertudung kate x ikhlas....LOL

WunnyNiwaa said...

u are the most pretty nurul badiah! love youuu :D

shazika said...

sis nurul..
tingkatkan prestasi elakkan kontrovesi

Pena Marhaen said...

sabar je laa..dugaan hidup.

iedchan said...

abaikan je org yg tidak berilmu itu... :P

Nurulbadiah Lai said...

thanks semua..:)nurul terima segala nasihat anda
terima kasih

Nasuha Salleh said...

moge yg terbaik yg akn kite perolehi..

=( dunia skrg suke sgt timbulkn permusuhan...


Entry Baru : Untuk Bibir Tampak Merah Menawan

Mawar Merah said...

Sabar ye Nurul. Bout the person yg komen U tu, cara dia mmg slh coz terlampau kasar. Sedangkan Rasulullah s.a.w. pun menegur cara lembut akan umatnye. N see betapa rmainye yg mengikut Baginda. MM pun on off tdung dlu. See my wed pic pun dh tau. But now I try to cover more. People make mistakes n are not perfect. Me, the commentor, everybody. Like u said, yg penting hati n niat kita Allah yg tahu.right? (^.^)

shahsyaz said...

nurul : u bagos!!! pandai mengawal diri n perasaan...

Datin BERSERI said...

and yg paling bullshit biler si pengomen bout falitin liyana or u or sapa je yg pakai shawl nie orng yg fre hair...

???????????????????

what the F........
ckp pakai shawl nie itu ini..
yg dornk tu ape??
pala rongak je..
lg teruk!!
hate those people..

Wawa Zameri said...

saya rasa lah kan, saya pun macam awak
dulu saya on off bertudung, tapi awal tahun baru saya tekad nak bertdung, and saya mula bukak blog fashionista yang berhijab ni, dan diorang membuat kan saya lagi bersemangat
\
dengan bertudung, saya juga bolehh kawan diri saya, sebab sebelum ni saya agak kasar (sedikit) dan saya sedang mengalami proses perubahan ini :)

cimut munniey :) said...

sabarlah wahai sayang :)

Sesungguhnya Allah itu Maha Adil.

KARMA lah nanti org yg suka kutuk tue.

syg nurul!

badeway, cmne nk detect ip? HIHI ajar ajar :)

Myra Arshad (: said...

jadi diri sendiri lagi bagus. ye dak ? :)

Anonymous said...

setuju! kadang-kadang pelik lakan, orang yang tak pakai tudung tu tak plak dikata macam-macam even dah terang-terang langgar perintah ALLAH. ade exception ke sbb org tu tak pakai tudung jadi die nak pakai seksi pon die punye suke sebab die mmg dah tak pakai tdg! tak paham betul. lepas tu bile orang pakai tudung bergaya sikit mula la ade yang sakit mata kuar statement itu ini. tak paham tak paham.
kepada fatin liyana, tabahlah!

Ullyana zaidy said...

sis, skang mmg trend pakai tudung nk berpesyen..
sbb,ade yg pkai tudung,but xtutup aurat..nampak tengkuk la...
kdg2 tgk macam memalukan sj..

:)

syafa said...

people can say anything yaww. yang penting, niat ;)

TkLyna said...

Alhamdulillah sis..mybe Allah nak bagi petunjuk pada kita dan juga pada orang yg menegur tu...may ALlah bless us

LoLyat Gang said...

ala pedulikan je org nk kate ape
nk alim sgt suruh dorg g masjid ari2

ukhtiinIslam said...

saya setuju dengan ungkapan kubur lain2. jaga hal kubur sendiri lah. saya sangat sokong. disebabkan kita menjaga kubur masing2 lah, kite kene saling mengingatkan andai kata saudara sesama muslim membuat salah kerana di akhirat kelak kita akan saling tuduh menuduh. kerana tidak mengingatkan saudara sesama muslim mengenai hukum syarak, kita di campakkan kedalam neraka. benar sungguhlah kubur lain2. jaga hal sendiri sudah. saya menjaga kubur saya. anda bagaimana?

setiap pembunuhan yang dilakukan, dosa akan kembali kepada Qabil. Bagaimana kita jika sebab kita orang lain mengikut. dosa dapat kepada siapa? Wallahualam.

We love Islam. So prove it babeh. :)

aiko kato said...

yup..it is good that u r actually willingly to trus pki hijab..no worries darling, no matter what u do ppl are goin to talk..manusia mana pernah suka tgk org lain lebih??btl x??especially our race, org melayu..so typical..always want 2 cri slh org..hehe!!am not goin to be racial..since I am a malay as well.. tp btl la kan...hee~
But here I just want 2 share la...for those yg btl2 nk wear hijab, yes...please..go ahead...n if u r not ready,so don't...am not menggalakkan org not to wear hijab..but it is true right, why must u wear it if it because of trend??tepuk dada, tnya hati..are u ready??berhijab kerana ALLAH right bkn sebab trend...
hehe..I am just saying here...many women nowadays mcm tuh...I am not perfect, since I pun tidak berhijab...why??because am not ready yet...but time will tell...insyallah, i will change..doakan i..;)

arryani said...

U pakai mcm 'ni'...org akan cakap..
U pakai mcm 'tu'......org akan ckp jugak..
U pakai 'macamana skalipun'..org akn sntiasa bercakap..Kita tak bole nk ttp mlut org yang.

Yang pnting U tau siapa diri U. Apa yg U buat. Apa tujuan. Siapa kluarga U. Siapa rakan...siapa lawan..

Kita smua tgh blajar utk cari keredhaan...

nadnye said...

Hi dik nurul, entah camne terdatang sini, baca sampai entry nie.Dari apa yang dibaca di blog ini, adik nie ada pendirian sendiri, which is good. Pasal isu tudung nie memang sensitif kan? Apa2 pun hanya kita dan Allah sahaja tahu niat dihati, cuma kalau nak tegur biarlah berhemah.Kadang2 tu la sesama islam, tetapi cara tidak menghalalkan walaupun baik. Islam tidak melarang berfesyen cuma kene ikut nilai etika berpakaian yang digariskan. Sebaiknya kita muhasabah diri kita, aurat kita dimana, cari dan muhasabah diri(bagi pihak diri sendiri juga):).. salam perkenalan.

art with azrasophie said...

hai...saye baru kt sini..

pedulikan ape orang nak kate..janji kite tahu jalan hidup kite sendirik...saye rase bertudung litup sampai cecah lutut tapi payah nak bergerak pun susah gak...