16 November 2011

apa aku rasa ade blog and dikenali kerana blog?

Pernah suatu masa dulu..aku tertanya2..apa rasanya jadi anak raja?apa rasanya jadi orang terkenal?and rasanya bila pergi mana2 ade orang kenal?apa rasanya mendapat penghormatan dari seseorang??

pernah jugak aku simpan kat dalam hati aku akan buat sesuatu seperti mencipta sesuatu yang unik..agar ada orang memandang pada wujudnya aku ni..

tu dulu..and rasa2 yang aku rasa tu ilang mcm tu je bila aku grow up..
and setahun yg lepas..aku buat blog..typical blog yang post entry yg ntah apa2..selain entry emo dan entry gambar2 yg menyakitkan mata..blog aku ni nothing..shame on me..
Dulu aku mengharapkan agar at least tak de followers pon..still ade org baca..thats why time tu orang yang aku paksa baca each time aku update adalah bff and bf aku..shame on me again..

and kerana blog..adelah segelintir yang mengenali aku..termasuklah pernah di tegur bila aku keluar pergi jalan2..
dulu ya..mungkin aku rasa sedikit waahhhh..ade orang perasan lah kewujudan aku ni..

but now??

and apa yg aku rasa??
urmm..
nothing..selain rasa gembira berjumpa dengan orang baru..dan rasa sedikit dihargai....

sebab apa?

sebab even ade segelintir yg kenal kau..yg macam suka and minat kau..yg puja tulisan kau..itu tak kan dapat bagi kegembiraan pada kau..itu tidak dapat megubah apa2 pada kau..

selepas itu.aku nekad..nama baik..dikenali..punya followers..ataupun diminati or dibenci..itu sudah tidak memberi apa2 makna pada aku..aku sudah dewasa..bukan budak hingusan lagi..famous ke..tidak ke..ianya langsung tidak penting..jadi apa yang aku tulis sekarang..hanyalah entry2 tentang diri..ataupun entry ihklas dari hati untuk dibaca oleh sesiapa yang sudi..

kadang2 tulisan di blog tidak mencerminkan diri sendiri..kadang2 entry berbaur sedikit sombong..ataupun tegas..ataupun garang and kadang2 bersikap seperti alim and innocent..ianya hanyalah sekadar tulisan..bukan 100% ttg diri sendiri..u cannot judge me totally based on my writing or my appearance..

aku tahu, ade segelintir tak suka apa yang aku tulis or ada yang tak suka aku.. ..they really hurt my feeling sometimes...but its okay..even they didn't ask my forgiveness when they hurt me..i already forgive them..

You heard me right: I don’t write well. I just don’t. sometimes i write very bad entry..But I don’t give a shit..
That’s what I know.It’s what speaks to me.
It’s what I write.i make mistakes..i admit..but that's not a point for haters to condemn me aite??
im just a human..u know..

di realiti..aku biasa saja..hidup aku tetap begini..tidak berubah..selagi aku ade idea..aku berblog..aku terima apa saja kurniaan Allah pada aku..ade yg suka..ada yang tidak..tak pelah..prinsip aku..tak dapat sepinggan nasi pon..dapat separuh pinggan pon aku dah cukup bersyukur..

kalaulah ada penulisan aku dapat memberi maanfaat even sedikit pon..kalau lah tulisan aku dapat membantu jiwa2 yang kacau menjadi sedikit terhibur..kalaulah tulisan aku dapat menggembirakan sedikit hati..alhamdulilah..ianya cukup buat aku gembira..aku tak dapat buat banyak..dapat buat sedikit pon cukuplah daripada tak buat langsung..

satu lagi..apa yang penting..aku rasa setiap manusia itu harus punya sikap "rendah diri"..barulah kita akan berpuas hati dengan apa yang kita ada..selagi kita merasa yang kita lebih sikit dari orang lain..kita sebenarnya tak akan pernah puas..dan itu menjadikan kita manusia yang tidak bersyukur dan riak..kita tak kan puas..

dan aku berharap..Allah tidak menjadikan aku orang yang hilang sikap "rendah diri" even suatu hari nanti aku menjadi perdana menteri pon (even mustahil)...sebab aku takut..sikap riak dengan sedikit pencapaian yang maha hina disisi Allah menjadikan aku orang2 yang rugi..

DSC_0037
be good hun!

49 comments:

Dalila said...

yes..agree with you..;)

Ida said...

"selagi aku ade idea..aku berblog..aku terima apa saja kurniaan Allah pada aku..ade yg suka..ada yang tidak..tak pelah..prinsip aku."

tak semua yang kita buat orang akan suka.. begitu juga sebaliknya.. so bersabarlah :)

nuraishatasha halim said...

sya ska sgt entry nih,,sya jgk pnah ada prasaan mcm tu,but now,,dah xnk lg,,,thanks :)

nuruashia ♥ said...

setuju ngn sys nurul..!!!
nuru pon knl sys mlalui blog kan3 :)

delarocha said...

ada blog kerana mahu menulis... cita cita menjadi wartawan tidak berjaya.. ahakss

Hazriq Lee said...

enlightened my days. likes this en3!

NinaAz said...

yeah! be good! stay cool!! cayala nurul....bigggg hug 4 u =)

Phat said...

Allah memang tidak suka orang yang riak dan takbur..merendah diri adalah yang terbaik

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Yupp... Betul tu.. Orang luar mudah sangat menilai sesesuatu hanya sekali imbas memandang...

Menulis di blog tidak boleh disamakan dengan pepatah "sekilas ikan di air, sudah ku tahu jantan betinanya.."

Sama sekali berbeza.. :)

naziyatul fatihah said...

apa yang ditulis dalam blog kadang2 tidak mencerminkan diri kita pon.somtimes cuma transparent je...

kak nurul...

selamat sentiasa berblog :)

Akim Iqbal said...

Brb. nice..

sYiRa LoKMaN said...

saya suke sume yg akak tulis ^_^

✿....rossa alina....✿ said...

TAPI SAYA LAGI SUKA CARA AWAK TULIS.. :)

ayleencutegirl said...

Nice entry nurul, ramai yang tak faham tujuan ber blog ni macam2.. Bukan setakat nak femes.. Kalo jadi femes itu adalah bonus.. Bukan perjanjian menjadi bloger harus femes.. Always love reading your blog sweety..

Aien Shitobi said...

saye suke entry akak . Well , i already follow your blog . Please follow me back :D

Firdaus Alim said...

Terharu Bace Entri Ni T__T

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Setuju dengan kamu dear.
Bila menulis dan orang kenal - for some reasons, orang akan keep on judge walaupun mungkin masa kita tulis tu, kita mengikut emosi berlebihan.

Nak memuaskan hati semua orang memang payah. Pilihan terbaik, jadi diri sendiri dan berdoa agar orang tidak perlu banyak bunyi.

:)

Take care.

ENCIK TIKUS said...

entri nurul memang banyak emo pon masa mula-mula dulu... hahaha i remembered ok ! :3

myravea said...

Really true akak sygsss..

Proud of u :)

Rasa rendah diri dalam kehidupan harian kita memang perlu..Orang riak selalu rugi..

laskar pelangi said...

kaknurul cantik..suka baca entry blog akak...walau org lain caci maki akak..jgn bersedih auw kak..dunia ni mmg cmtu.ramai je nak dengki2..senyum sikit:)

EZAN IDMA said...

nice entry Sis. yeah. tulisan tak mncerminkan kita yg sbnr. janji kita kenal sape dri kita.

♥e'in♥ said...

jgn peduli ape yg org len ckp.. untung laa pegi memane ade org kenal.. mcm artis dh.. :)

FhMD said...

blog kak nurul bnyk bg semangat.. thanks, i'm proud to be you followers.. i wish, i can meet you someday! :)

Ashraf Jalil said...

u cannot connect the dots looking forward, but u ll see it looking backward..bak kata steve jobs..

just keep doing what you love to do coz somehow it will connect u to the next dot..

to me, yes u dah adult n komitmen mungkin banyak kat study/keje/family n in future lagi banyak tanggungjawab..by then, mungkin komitmen utk blog tak sampai 1% pun drpd all other important stuffs.

tapi apepon, congrats sebab dah capai tahap sekarang ni.. eventhough i org biasa yg bukan jenis kurang amek kisah pasal siapa blogger famous atau tak, i still recognize your name as a blogger. which means that is quite something; when u do what you love to do.

Eyka said...

rendah diri pling harus dalam hidup..

nice..

eyka peminat kaka dri dulu..bngga tak kaka? why because about ur success job and ur beautiful..women with brain..that why i want to be just like you (even impossible kan? haha)

nice entry...keep it up ^^

Nia|Aznyza Hamzah said...

touching plk baca..
be strong ya
hepi2 salu and congrats
da jadi tunangan org ^_^

fatinzolkifli said...

nice one sis...
=)

♥Aien Najwa♥ said...

Yup ! ~~ i totallay agree with u..jgn riak dlm berblog..itu yang penting..sometime kiter juger xprasan yang entry kiter itu hanyer nak blame org lain..so, be carefull..famous or not, tidak ade mslh..yang penting niat kiter dlm berblog..kepuasan dalam diri kiter, bukan untuk memuaskan hati orang lain..dont hypocrit..be ur self.."be good hun !"

nana said...

yeah dats ryte sis.. i loikeee...=)

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

blog akak bg sy inspirasi...thanks slalu wt entri yg sntiasa bg nsihat...

cik ika said...

gud sis !!

zaty said...

takpelah akak go on.org ckpckp tu mmgla dh nama pn manusia.fitrah kita nk rasa dipuji,dihargai,dikenali and so on. .sbb tu pengalaman mematangkn.sabar ye.happy writing ! :)

nick izzatie said...

tadi jumpe kak nurul kat shah bandar....
seriez kak sangat comel... tapi takut nk tegur....

rockyroshi said...

keep on writing babe... never do it to impress people. but do it to express what you have in mind.

take care nurul!

Mrs Sufatiha Infinity said...

yes...agree...be good gurl always dear...

never gv a dem to ppl...they can say wht ever they want but they cant be like u..u just urself without them or with them...

AFITI said...

salam...ada entri utk awk kt blog sy =)

http://afitieysoon.blogspot.com/

tajuk pink ladies.hehe

MiaJie said...

U r so honest.That honesty alone brings u here..Ececee..Ayat dgr kat tmpat len neh..Tehee..

Fad said...

yup nurul..buatlah untuk beri manfaat tuk sume org dan asalkan kita hepi dgn pe kita wat..xperlu mengejar2 trafik n earning n nama..

SiKecilMirmO said...

sangat stuju ngn entry neh... huhuhuu... kdg2.. kita lupa siapa diri kita yg sebenar kan... :(

Izyan Masri said...

JADI DIRI SENDIRI TAK KIRA SETINGGIN AMNA PON KITA.KAN? :D

Clipsss said...

Have a nice day nurul...

Qutiq Ishanee said...

tkmo sedih sedih taw :) yr beautiful. i like u :)

Qutiq Ishanee said...

tkmo sedih sedih taw :) yr beautiful. i like u :)

Nurulbadiah Lai said...

thanks people...

i love you ..

Anonymous said...

i love u more nurul hehe

Mya said...

setuju sangat:) biarlah makin berisi makin menunduk:)

afzalsukasuki said...

setiap orang ada cara den minat masing2.kita tak dapat nak puaskan hati setiap orang.apa yang perlu..jadilah diri sendiri, jujur dan ikhlas dalam setiap apa yang kita lakukan.akhirnya orang akan dapat menilai jugak kita yang sebenar :)

nak jadi yang terbaik..bukan boleh dicipta dalam sehari :)

Anonymous said...

After reading your post, I realized that Maria Mitchell was right while saying "Study as if you were going to live forever; live as if you were going to die tomorrow." kamagra for less kamagra [b]purchase kamagra [/b]

Anonymous said...

Your ideas are amazing and helpful. Write more, and remember that "No person is your friend who demands your silence, or denies your right to grow." secrets of online casinos