23 November 2011

I'm lucky that I'm born in Malaysia..proud to be malaysian!

hi..im a malaysian..i eat rice all the time and say LAH consistenly(random)

few years back..i REMEMBER as a young girl reading the newspapers about our football team yang kena "belasah" each time ade perlawanan..i still remember how people outthere look down at our players and pernah sampai satu masa..sampai malas nak bukak tv nak tengok malaysia yang asyik kena belasah..

but now..kejayaan Harimau Muda benar2 melenyapkan mulut2 belacan yang suka memperkotak katikkan malaysia and our player..kejayaan malaysia merobek hati para2 peminat garuda adalah saat yang paling bermakna..apalah gunanya 1000 pingat emas pon kalau ibu segala sukan dibedal malaysia??>yeee kite mungkin ketinggalam ditempat yang ke empat secara keseluruhan..tapi emas yang dibawa balik oleh harimau muda seolah olah menjadi satu pesta kegembiraan bagi seluruh rakyat malaysia..

melihat pemain terdiri daripada melayu, india dan cina..melihat jurulatih berbangsa cina..benar2 merasakan inilah negaraku malaysia..bangga.hebat.

sekiranya membedal emas dengan vietnam atau negara lain..tidaklah rasa sebegitu bermakna berbanding menbedal emas dengan indonesia..merobek dan menundukkan sang garuda benar2 membuat hati seakan mahu menangis.puas hati.bangga.malah seperi mahu berkata..kau indonesia..lihatlah aku malaysia.!!

still remember this..

"They don't respect you, they don't respect our flag, they don't respect our King and they don't respect your parents. If you allow this to happen, then you are cowards. You must teach them what being Malaysian is all about." - Ong Kim Swee (Before the final match against Indonesia)

yeah..they dont respect us..some of them actually..
di internet..kata2 nista terhadap malaysia..termasuk isu2 semasa dimana sentiasa ada peperangan mulut diantara malaysia dan indonesia yang mana ianya dicetuskan oleh indonesia...benar2 merobek hati..melihat negara sendiri diperkotak katikkan..dilabel sebagai anjing, pengganas..dilabel sebagai negara yang lemah, bodoh etc..benar2 mengguris hati..

puas!sudah pasti..teramat puas..namun disebalik itu..aku puji pemain indonesia Bonai yang bersikap prefessional..lupa mungkin.dia bukan pemain kelahiran Indonesia.:P

so..dont u proud to be malaysian??
our country is where we all belong..
each time dengar lagu negaraku..termasuklah lagu2 patriotik yang lain..serta merta terasa bangga..yeah..thats malaysia!my country!

negara kite berbilang bangsa.berbilang agama tapi kita aman..mungkin tidak perfect tapi at least..kita boleh makan..tido..bekerja..bergembira dengan suasana yang maha tenang.negara kita indah.sejarahnya cantik.buminya asyik..rakyatnya baik..warisannya terbilang..setiapkali tengok iklan "Malaysia truly Asia" terasa benar2 bangga..lupakan tentang politik..lupakan tentang pangkat..lupakan tentang perbezaan pandangan..yang penting..proud of our malaysia..ini tempat keramat..tempat tumpah darah kite..tempat kita dibesarkan..tempat nenek moyang kite membina tamadun..inilah malaysia..

im so proud of you..am so proud to be a malaysian!!!
DSC_0143
i'm a malaysian girl, im nice and im pretty malaysian..after all..i am true Malaysian!

so what about you guys?
dont u proud?

51 comments:

Ida said...

im so proud of Harimau Muda.. hehehe :)

Mrs | Mr. AniK said...

say pom bangga jugak..hhehehe

maisarah sarah said...

paling sakit hati bila diorang main2 kan pic agung.

tapi memang respek kat titus bonai.satu2nya team lawan yang bersalaman dgn pasukan malaysia

kueh bakar said...

saya bangga!

*sedang tonton sinetron indon*

hahaha

kueh bakar said...

saya bangga!

*sedang tonton sinetron indon*

hahaha

dido dimuyy said...

proud too be MALAYSIAN :)

Bella Hudgens said...

Nice view of pix...i like..its more nice with a preety girl like u :)
proud to be malaysian!! harimau malaya :))

Kumbang Jingga said...

cantik gambar

yuyu aziz said...

yes i do!

congrats tu harimau muda yg mengaum hebat malam tu. congrat 1000x.

santek pic u nurul :)

DilaDila said...

Kalau rakyat Malaysia sendiri yang menghina Indonesia,maka tiada sebab mereka nak marah kalau Indonesia hina kita.Sakit hati jugak tengok Malaysian yang sama naik caci maki Indonesia.Macam takde beza saje.

Lagi satu,Indonesia benci Malaysia sebab kena provok.Media kat sana sangat tak mesra Malaysia..suka mengadu domba.So,no wonder la kan mereka benci malaysia sangat2.

Macam kamu,Saya juga bangga jadi anak Malaysia :)

P/S:Lawa gila gambar :)

AliaJustea said...

alia pun gila bangga .

alia ingat lagi , kalau dulu pasukan kita memang down gila sampai ada tv show yang memperkotak-katikkan team malaysia . bila temu ramah rkyt kita , most of them akan jawab ,'ada lagi ke skuad malaysia'. tapi alhamdulillah , skuad kita dapat tutp mulut harimau tu .

I'm Proud to be Malaysian !

Liza Hashim said...

im proud to be malaysian.. serious masa NegaraKu dinyanyikan di Gelora Bung Karno selepas malaysia dikalungkan pingat emas.. rasa mcm nk nangis..

moy said...

im proud to be malaysian :)

Nur Aischa said...

yeah, aisyah sokong pendapat akak!! :D

Adnin ♥ said...

I'm proud to be Malaysian (Y)

niezam said...

ketepikan politik. dan yang tinggal itu memang indah. rakyatnya, budayanya. kita bersatu dalam cara kita sendiri. :)

zoul said...

yeah...proud to be malaysian..suka dgn pandangan cik badiah..org malaysia mmg dah diterapkan budaya saling menghormati dan bertolak ansur...sebab tu kita berjaya...tahniah harimau muda....:D

Fad said...

mestila bangga...teramat..masa menang tu siap diorg tunggang langgangkan kerusi mamak tu..sebab terlalu hepi..hehe

miSs aMaL said...

sy bangga mnjadi anak malaysia.yeahhh!!:)

hanabunga said...

i'm proud to be malaysian too :)

zaty said...

yeay! we're malaysian!of course la syg negara sndri kn :)

javanese DOVE said...

im malaysian,
and my parents indonesian.
sebuah keluarga besar!

jyeah!

harimau muda aummmm

aza arshad said...

i think that Indonesian has no moral at all.they called our country as MalingSia and all such a horrible name.i don't know why did they hate us so much as if we did something wrong towards them.i really don't understand them.i felt proud out of sudden when i read ur post.i don't know why but that feeling just keep coming.we are Malaysians.!

Ima Amalina said...

me also proud to be Malaysian!! Malaysia always can!! :D

MUMMY AISY said...

sangat2 bangga,,,lebih bangga bila si garuda di baham harimau muda...negaraku tanah tumpahnya darahku!!!

~Nana BamBam~ said...

ya, saya juga bangga menjadi anak Malaysia. :)

Tara Asrar said...

i'm proud gilaaaa :)

♥Aien Najwa♥ said...

i'm proud to be Malaysian ! ~~ (^____^) indonesion be carefull ! hukhukhuk..mulut yang lancang tidak mematahkan semangat malaysia..bagi indonesia, hidup segan mati xmau..negare yang tidak bertamadun tidak perlu dibanggekan..Malaysia, Amat dibangge kan..AKU BANGGE JADI RAKYAT MALAYSIA !

Dyaa dila said...

wow..nice entry..really like it.. i proud to be Malaysian too... :')

Farah Hanis said...

Yes, im proud to be malaysian! :)

sYiRa LoKMaN said...

totally proud ! ^_^

Mrs. Lady's Stylo said...

Salam buat semua stylo ladies di sini! :)

Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM! :)

Anonymous said...

org pompuan camni ler. bila bola menang baru riuh nk buat entry pasal bola bagai. rubbish. sedangkan ilmu psl bola zero -.-'

kalau stakat nk copy n paste ayt OKS buat haper. tahiii

zuhaida said...

always proud to be a malaysian :)

PeJuAnG CinTa said...

erm best kan duduk kat malaysia =) kadang2 pelik.. bile cakap pasal politik habis sume bergadoh.. tapi bile cakap pasal bola .. sume tros bersatu =) majulah sukan untuk negara =P

mercury_gurl said...

i'm proud because i'm purely malaysian..

NinaAz said...

yeay! kami anak malaysia =)

Anonymous said...

Very Proud ^^

Nurul Fatihah Mohd Sobri said...

hai kak nurul..saya suka stalker akak..opsss..hehe..btw i like this entry..i'm proud to be Malaysian :) ..
saya pun baru berjinak-jinak dalam menulis belog..sudi2kanlah melawat baby saya yang baru je bebrapa lahir ni ye :)..
http://nurulfatihahmohdsobri.blogspot.com/
hehehe :) .. have a bless day akak..hugss :)

Schajar McFlurry said...

yeah! go malaysia!

Tara Asrar said...

i'm a malaysian too, kak badiah :D

Nurulbadiah Lai said...

thanks guys for de comment..
even malaysia kalah ngn bahrain semalam..huhu..


to Anonymous...November 24, 2011 7:14 AM

"org pompuan camni ler. bila bola menang baru riuh nk buat entry pasal bola bagai. rubbish. sedangkan ilmu psl bola zero -.-'

kalau stakat nk copy n paste ayt OKS buat haper. tahiii"

dear..
perlu ade ilmu psl bola ke baru bleh ckp psl bola?kalau kamu byk sgt ilmu..pergi jadik jurulatih ganti OKS k syg..

:)

muahh

Izyan Masri said...

PROUD TO BE MALAYSIAN.IM SO MALAYSIAN (Y)

♥AienNajwa♥ said...

Cik Anon yang tidak bertamadun seperti indonesia..tidak boley tengok org berade di atas sikit..to u sis Nurul..im proud for u..sebab u sentiase tersenyummm..(^___^)..

Anonymous said...

badiah, knp slama ni x buat entry psl bola? knp time kita down x buat entry psl bola? knp time kita mng baru nk buat entry psl bola? rubbish

Nizam Ijam said...

bangga jd malaysia :)

Anonymous said...

utk anon yg dengki tu..mane dia taw org ppuan xde ilmu psl bola..entah2 lbih taw dari die..x payahla nak downkan orang sgt mcm kamu tu bgs sgt..nway nurul badiah lai..saya suka tulisan kamu..tulisan kamu bukan 'kosong'..tapi ada value :)

Nurulbadiah Lai said...

to anon:November 28, 2011 7:46

u really make me angryy like angryy birddddddddddddddddd u know...

terengganu menang and kalah pon..i buat je entry..
and malaysia menang sukan sea..memang proud laaa..so tak salah kot kalau nk melahirkan penghargaan..
tak kan lah each time ade match..kena buat entry..

in case u dont know..ini blog bukan jurnal sukan..

maybe u enter the wrong website..

k syg..
watch out your words.
maybe this is rubbish for u..but..dont u think that u r rubbish too?

get a life syg.

chEntA said...

saya bangga juga menjadi rakyat Malaysia..tak pernah sedikit pun rse menyesal terlintas menjadi anak jati Malaysia..saya bangga!

Anonymous said...

bonai orang indon la kakak ... semua pmain indonesia adlh org tmptn kcuali diego je....y lain smua org indon...y muke pelik2 siket tu,,,orang papua...papua,indonesia...im proud to be mlaysian too....

Anonymous said...

I AM PROUD TO BE INDONESIAN.... :D
kahkahkahkaah...

siapapun kita, bagaimanapun dan darimanapun kita berasal,, tetaplah jdi baik... bukan org yang suka ikut2an dg orang lain....
;)

bdw, tahniah to malaysia.. ;)