12 November 2011

Tip kelihatan segar dan berseri seri:MANDI BUNGA.

hey..its been a while people..
miss my blog..very much..omg..baru sedar im a writer..
after engaged that day...officially..I'm happy. I'm blissfully, uninterruptedly, definitely happy..
but bile melihat muke sendiri dekat cermin..tibe2 rasa sakit hati..
eye bags menggila..past few weeks yang lalu..tido aku macam kelawar..lebih teruk lagi..
lepas bertunang..eye bags tu tak nak ilang2..stess yo!!dah la badan penat giler..muke langsung tak berseri seri..tu tak campur lagi dengan stress tengok ade scar baru kat kaki and tangan..(tangan pendekar besa lah oh my)..

so melihatkan keadaan aku yang semakin tak keruan..my mom asked me "mandi bunga"
okey la..to be true..mandi bunga ni memang turun temurun keluarga aku amalkan..sejak dari zaman arwah nenek moyang lagi..tapi aku jarang2 sangat buat..kalau rajin buatlah..kalau tak..haremjadah setahun tak buat even sekali..

btw..dont get me wrong..ini bukan satu upacara tahyul or apa..it just a terapi..
bunga ni dia mempunyai aura tersendiri..mengeluarkan satu aroma yang sangat best..dari segi saintifik, aura warna dan bauan bunga mempunyai tenaga sendiri yang akan bertindak balas dengan tenaga dalam tubuh seperti kuasa magnet..
so bagi aku..mandi bunga ni mampu menyihatkan dan menyegarkan badan..disamping merehatkan minda bila badan kite secara tidak langsungnya bersentuhan dengan bunga..and yang penting..siyes aku rasa makin berseri seri dan bersemangat after mandi..

lets check it out babygirls!


okey sempat lagi snap2..

kita hanyalah anak kampung yang sedang bersiap sedia untuk dimandikan dengan bunga2 segar..cheewaahh..
p/s: see..see..eye bags tu..eye bags tu sangat keterlaluan..muke tak de seri langsung..xshuke..

tak perlu ke spa..just buat sendiri kat rumah..aku gunakan bunga yang segar..berlambak kat kedai bunga..murah nak mampus u all..kalau bleh..pilihlah bunga yang berbau wangi dan berkaler sensasi..and lagi elok kalau ade limau purut (buang kotoran badan dan membuka pori supaya aura serta seri bunga dapat bergabung dengan aura badan dengan mudah). ..paling tidak pon limau nipis..


mandi berkain batik untuk kesan yang lebih klasik..oh my!!
okey..tell u what..mandi dengan menggunakan kain basahan "kain batik" terasa lebih menerbitkan aura..for me la..

aku letakkan bunga tu dalam baldi je..and air perahan limau tu aku campurkan sekali..
pastu aku selawat 33 kali..
dan aku pon mandi la dengan disertakan bismillah dan selawat..dan sedikit doa di dalam hati..

alhamdulilah..selesai sudah..
dan aku biarkan air tu kering sendiri..tak lap sebab aku nak rasakan kesegaran bunga tu..

lepas mandi..aku rasa segar sangat,,,
rasa cantik.rasa berseri seri..rasa sihat dan bertenaga..

“Mandi bunga membawa banyak faedah, bunga dikatakan pencerap tenaga matahari yang paling baik, mandi dengan air bercampur bunga memungkinkan kita mendapat kebaikan-kebaikan tenaga matahari yang telah dicerap serta diproses oleh bunga.”
-DR FADHILAH KAMSAH


Pic ni diambil selepas sejam mandi bunga..
okey terasa sangat segar dan berkobar2..

p/s: sebenarnya muke lebih berseri-seri tapi quality kamera yg low menampakkan ianya tidak seberapa..:P
hahaha..

Selamat mencuba hun!


Thanks for reading this.

37 comments:

Mata Pena Fadz said...

petua menarik :)

PinKy MoMMa said...

nurul memang dah cantik..tak buat smua tu pun dah ada serinyer hehehe ;)

teringin nak mandi bunga tapi hurmm mungkin tak rajin wiwiwi..

Suraya said...

tak pernah try. kalau kita nak try mesti mak kita ketawakan kita. mesti dia kata tebiat ke budak ni :D

Dunia Realiti a.k.a Elih said...

Lelaki bo mandi bunga tak? haha...:)

cik wanie Lovela (CWL) said...

ni nak p mandi nie.heheh kakak comel

yuyu aziz said...

dah few times cuba..memang best :)

Eyka said...

wahhhhh...nak cubaa laa cenni! yeahh!! :P

sha my heart said...

Nice. Saya suka juga buat mandi bunga ni. Tapi dah lama tak buat.

entri serius atau santai, pilih mana?

Kumbang Jingga said...

wooww nk mandi bunga gak hihi

Terbang Bersamaku said...

mandi bunga nie mmg bagus utk naik seri muka & utk kelihatan awet muda selalu..patutlah nurul comel slalu..tips yg bagus..=)

miSs aMaL said...

bestnye mndi bunga..pernah cuba dulu.mmg rasa segar sgt..!:)

shida said...

hee~~~
shida xpernah mandi bunga...
tapi teringin nak try..~~

Zara said...

wow,
walopon xjelas tp nmpak perubahannye..
hmm,
balik kg nnti nak try la

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

freshnya dia mandi bunga! tahniah again sbb dh jadi tunanagan org. cepat2 naik pelamin...sblm kawin nnt mandi bunga skali lg tau n mandi lulur also, lagi terasa segarnya!:)

hanabunga said...

cantiknya akak lepas mandi bunga!!!

alexa yussida said...

mama saya pon suke mandi bunga+perahan limau purut/kasturi..bilik air bau segar je kalo masuk lepas mama mandi..haha..tp anak2nye pemalas nk mandi bunga sama :p

dak intan said...

wah.. baru je tercari2 nak mandi bunga kat ustazah mana2.. rupanya boleh buat sendiri eih.. btw thanks 4 the info.. rally love it and can't wait to mandi bunga.. hoooyeah.. hehhe..

bearzumie is doraemon said...

cantik.. sis pndai bergaya :)

nak mandi bunga jugak lah.. hee

Ruby said...

tak pernah mandi bunga lagi, lepas ni bolehlah try.

javanese dove. said...

patutlah haritu lepas mndi bunga rasa tak kick sgt aura segarnya.
sebab i selawat 3x je.
rupanya kena selawat 33x daaa....

haha.

emieysandra said...

wah..mandi bunga, best3..makin berseri =)

SyerAgh said...

oo segar nmpak disitu

Anonymous said...

owh..no wonder la u have a very fair skin ..

Anonymous said...

opps..lagi satu..u look so natural..
muke u even tak make up langsung and terselah eye bags yg melampau..still u look pretty..

such a natural beauty!!

p/s: i ade tanye sumtim kat u kat fb..hope u reply k.
tq nurul

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

akk pun tingin nak mekap adik tp nak wat camnekan jauh...adk kat tganu ke? nnti turun kl bg tau k...leh akak mekapkan..kot la nurul da photoshoot kt kl... hik hik

hazanis said...

natural beauty..<3

eykameow said...

Babe, i rasa muka u before and after tu mcm sama je. Dua-dua nampak seri u. Honestly :)

But eye bag tu..memang terlampau. I pun ada probs yg sama. Menciiiii :(

Btw, tahniah sbb dah jd tunangan org!

adilla said...

akak..why not u try letak timun dekat bawah mata..
it will help..perhaps..

Nurulbadiah Lai said...

hye syg2 semua..

waahh..korang ni..puji lelbih2 lak..
nurul biasa sgt okey,

cuba la tips ni..

tak rugi tau darl..

tq

♥Aien Najwa♥ said...

waaaa..mandi bunge mmg fresh gitu ! ~~ mandi seminggu sekali lagi bagus..naik seri tau..tak per ade eye bag pown, tetap chumel..=)

CIK JATT said...

Sis pernah mandi bunga sekali jer .
Time nak kawen dulu.memang terasa cun dan gebu lepas tu, series

Sara Ali said...

ptt la sis lawa plus cantik...

madi bunga.
mmg segarkan badan....

khairul akmal bin azman said...

mandi bunga kat umah pun le..
cari je watson,body shop..
xyah gi spa da kan.

khairul akmal bin azman said...

mandi bunga kat umah pun le..
cari je watson,body shop..
xyah gi spa da kan.

Nurulbadiah Lai said...

kalau rajin..amal2kan lah ye cyg2 semua..

take care..

till then..hugs

NSR said...

Wahh, nak mandi bunga xD

Anonymous said...

Hi Sweet Nurul,
Saya ada Sabun HandMade 7 jenis Bunga dgn pati asli 7 jenis bunga wangi utk wanita yg ingin bersihkan seluruh badan sebelum upacara mandi bunga. 011-1197 2340 (Admin) Free delivery seluruh Malaysia! Pengedar diperlukan!