21 November 2011

belajar untuk bangkit dari sebuah perpisahan..GET OVER BABY!



merasai satu fasa perpisahan /clash/putus dengan orang yang kita sayang adalah satu fasa yang paling menyeksa hati.time tu muke kite kalau duk kat tepi tong sampah..tong sampah lagi nampak happy dai kite..fakta. .apatah lagi kalau kita ditinggalkan ..or putus kerana orang ketiga..etc..pendek kata..hubungan terputus dalam keadaan yang tidak berstyle!

bercakap lebih senang dari yang merasa..namun pd sapa2 yang pernah termakan tahi..memang tau camne horible nye rasa tahik tu..hanya siapa2 yang pernah menangis sampai kering airmata tahu macammana rasanya..lumrah..TUhan menjadikan manusia ini lemah.rapuh.It’s not easy to forget someone- you may never forget him/her… But you can learn from it. Everything in life is a lesson..what you take from what you learned is what is important. If something did or didn’t happen, it did or didn’t for a reason. .

-at first..bila putus..perkara pertama yg bermain dlm fikiran..why?why?how?apa salah aku??sampai hati dia buat aku camni..and pastinya kita nangis berhari hari..meratap..tidur tak lena..makan tak lalu..termenung..

-time genting mcm ni..kite mmg macam orang gile..pride kite dah campak ntah kat mana..talifon 24 jam kt tangan..kite keep calling..keep asking..keep forcing..sanggup dari London balik malaysia sbb nak setelkan..sanggup tak pergi kerja..sanggup berhabis ratus2 ringgit nak dtg kat tempat org tu..mcm2 lagi lah perkara gile yg kite buat..

-lepas kite dah cuba mcm2 still orang tu tak kembali..tak nak kat kite..mulalah kite mencarut dan menyesal dengan apa yang berlaku..mula lah kite cakap..celaka punye jantan..sial la..pergi mempus la..padahal kat dlm hati kite berharap dia balik ngn kita..mula lah kata2 ni bersarang kaat dlm kepala otak kite..I hate that you used me..I hate that I wasted it with you..I'm tired of wanting something I can't have,,I'm tired of hurting me for things that aren’t my fault..so on and so forth..

-after beberapa minggu clash..kite pasti akan jadi fulltime stalker..kite stalk fb die..stalk twitter die..stalk kat mana dia pergi..apa je yg die buat..kite try nak dapatkan yang paling latest ttg dia.tepat n jitu.memang time ni..kite jadik macam orang yang tak tahu malu..orang nasihat apa..kite tak peduli..yang penting..kite nak tahu dia buat apa, dengan siapa, kat mana..

-pastu bila kite tengok die ngn orang yg baru..mula lah kite membandingkan die ngn kite..mula lah kat dlm hati duk kata eleh..eleh..
and bila kite tengok orang baru tu lebih hebat dai kite..hati kite cemburu tibe2..tak pasal2 nangis..jantung berdegup macam petir.laju.pantas.

time ni lah lepas kite meratap..kite harus bangkit..kite harus kuat..kita try lupakan die slow2..time ni part yg paling susah..kite duk tunggu2 dia..tp sampai bila??tak kan kite nak tunggu dia sampai hari kiamat?sampai kite tinggal tulang baru nk give up??

remember this..
cry a river..build a bridge..and get over it!!

ye..kita hilang seseorang..tp jangan sampai kite hilang diri sendiri..
tak de sapa yang boleh bantu kite melainkan diri kite sendiri..

ingat bait lagu ni..???

First I was afraid
I was petrified
Kept thinking I could never live without you by my side..

"But I spent so many nights

thinking how you did me wrong
I grew strong
I learned how to carry on"

so true..apa yang die buat kat kita adalah semangat untuk kite bangkit..think..apa guna dia???dia just tahu menyakiti ..jadi dia langsung tak berguna pada kita..

jangan lihat apa yang diA BUAT melemahkan semangat kite..dunia kite belum end..kite kena bangkit..prove to him/her that you are okay even you are alone..

belajar jadi sombong sikit.
tanam kat dalam diri..

"hari ini kau buat aku.hari ini kau buat aku nangis.hari ini kau nampak aku macam longkang. jangan terkejut if one day nanti..kau yang nangis.orang buat kau.and aku kau akan nampak macam bidadari.aku akan tunggu detik itu.masa itu akan tiba.serius."

so..learn to wake up when u fall..life is too short to wasting your time by keep begging, keep calling, keep stalking..keep waiting someone that never be yours..

and bila kamu ingat tentaang dia..keep on your mind that..you dont need her/him anymore..

"Go on now
go walk out the door

just turn around now
'cause you're not welcome anymore
weren't you the one who tried to hurt me with goodbye????""


so..back off!

kau yang pernah melukakan hati..lihat aku yang tetap gagah berlari..maaf..kaki mu terlalu kecil..tak cukup untuk buat aku mati.!!!!

Thanks for reading this

80 comments:

faiez said...

Nice...sape yg pernah merasa sakitnyer itu sahaja yg tahu apa makna bersyukur selepas mengecap bahagia....

Anonymous said...

saya lepas ditinggalkan gila 3hari. 3hari! pastu abes, im back to normal. masih banyak ikan dilaut, buat apa dikenang ikan yg busuk. hehehe

-zara bakar- malas nak log in. hehe

zaty said...

ish akak punya ayat mmg mantap lah!saya pn takde idea nk tulis mcmni.niceeee :)


yg dh lepas tu lepas,move onnnn!

Snazzy Naz said...

nice entry dear. bila baca balik this, naz ingt lagi camne naz waktu clash dlu, serius camni. Tapi as wht we know, time will heal, and someday...someone better will come to us, more better than before. apa2pun, jgn pernah mengeluh apa yg berlaku, coz stp apa yg terjadi sebenarnya akan mematangkan diri kita sendiri.

love u nurul

♥CIK KUKUMERAH♥ said...

serius besttt.. :)

cantekk said...

aku penah down gile, smbil membodohkan diri menunggu dan mengharap pada yg dah tak nak aku.. mcm gampang je rasa bile tingat balik..serius ni, jgn la korg ulang kebodohan lalu yg pernah aku buat =)

kpd yg baru2 putus tu toksah la layan sgt jiwa lara korang tu ok,. byk kerugian.. rugi masa, air mata, duit, malu,.

smilenajah93 said...

yeah ! sentiasa bersedia bangkit ~~ :)

Anonymous said...

kak long sumpah wani suka entry!!!!

cikwanielovela.blogspot.com

izzati ismail said...

akakk :)
nak share dkt fb yeee

NURUL AINI NORAZMAN said...

totally true sis!!
i faced all those things...
n now i'm happy bcoz he lft me.

efa fairuz said...

alaa.. tu lirik lagu ape eh? mcm selalu dengar.. hehehe

Mia Suci said...

good one nurul..

http://suciby-mia.blogspot.com/

alisya said...

nice entry kak...mmg tepat sgt pe akk ckp ni....life must go on..we still have Allah,family n friends..berakhir sebuah cinta dgn manusia,tersambungnya cinta dgn Allah s.w.t...insya-allah..:)

Miss Red said...

yup kakak putus cinta adalah rasa kesakitan hati yang paling dalam sekali...terasa dunia tak adil pada yang memberi cinta...tapi kadang kita lupa ia adalah pelangi yang mampu mengubah dunia hidup kita kepada lebih bermakna..(^_^).Only Allah knows the resaon...

Nurul Iman Rosman said...

yeahhh!

kuaattt! hehe ;)

Qaseh Qistina said...

betol2...sy pon dh rasa sume2 tu..tp smpi bila nk bersedih..mmg susah nk bangkit tp perlukan kekuatan yg kuat...it take times to forget it...

WIND ♥ said...

nice one. wake up. he is nothing anymore.

hanani wirdah said...

nak copy..hohoho

aizam said...

I agreed

nuruashia ♥ said...

ape yg sys tulis ni mcm nk tuju dkt nuru saje uhuk9!~
pape pon btol sys ckp..i loikee

eruniahasano87 said...

suka penulisan akk...yeahh betul tu kita kena kuat bila bdepan dgn stuasi ini....

Fadhilah Bakri said...

wahhhh! sangat terharu dan bersemangat ye entri nih. yang tukang bace pon rase bangkit. hehe. i've once hurt. planned to get married 0n 20.11.2011. haha. but then,Allah knows what is the best for His servant. so He take back what i really love until forget The Creator.

Alhamdulillah,sekarang dah sangat okey.setiap kesakitan akan ade kebahagiaan. just keep patient n pray that Allah give us the strength! =) "rise n shine"

Shahbri said...

menusuk kalbu...

Anonymous said...

Well..u got to move on in ur life, keep ur chin up n get ur life back. Its not who's wrong or who's right, it's d feeling inside. Let it heals with time, until we can accept d fact n let it go. Memories stays. it teach us something but we must understand that d past should make us understand things better make it a guide to be better and not taking d wrong perception n being negative. I hope u r talking about all of these as in general, aren't u being engaged? Focus on today, girl. U will not publish this, but u must move on n live ur life. It's d ' u jump I jump' stuff, but let's imagine that d guy live ok?

nuraishatasha halim said...

nice entry,,,i loikeee :)

<--paie--> said...

sokong 100%....tepat dan mutakhir semua ni...pernah rase sgt2..hmm..and tak sangka sy boleh jadi manusia yg setabah n sekuat ini...see skarang lelaki tu merayu kat sy balik n tgk sy mcm bidadari..hihi...=)

fiey zara malaiqa said...

YEAH..MOVE ON BABE!

bace nih :

http://mommyakmal.blogspot.com/2011/11/doa.html

aiNa yaZiD said...

strongly agree bebeh~!! seriously it happen to me. muahahaahaha.. yes i admit, its too hard to forget someone that we care like hell, we love damn much. But, trust me.things happen with a reason.. We deserve a better person. (^___^) I berpegang pada "what u do u get back". Huhuhuhu..

Alhamdulillah, i berjaya buktikan without "him" i still alive!. still mampu kejar cita-cita..still standing by my own feet. yeah!

Naddy said...

=) so true !

fieza sastery said...

love this entry .

"learn to wake up when u fall..life is too short to wasting your time by keep begging, keep calling, keep stalking..keep waiting someone that never be yours.." :)

AliaJustea said...

kakak .. apa yang kakak tulis ni semua betul . alia pernah lalui . alia pernah cakap yang dia akan terima balik , serius , now dia yang menyesal .

~Nana BamBam~ said...

kadang dalam kehidupan yang kita jalani ni ada yang bahagia, indah tak terkata, kita lupa semua, macam dunia ini kita yang ambil kita punya.


tapi sampai satu saat, tuhan nak uji kita, bahgia yang kita kecapi tiba2 musnah, tiba2 pergi. macam sepantas kilat je. kita kadang fikir, kenapa? kenapa kita? kenapa bukan orang lain.

tapi tuhan kata, inilah takdir kita. takdir dimana kita harus telan, harus terima walau sakit mencucuk cucuk. kita harus redha ujian tuhan nie.

sebab tuhan dah janji kat kita, ada yang lebih baik dari apa yang kamu ada sebelum ni.

noorul aisikin said...

kak nurul nak copy boleh?really love it. thanks akak :)

cik najihah said...

like ni berjuta2 kali kak

Eyka said...

besh klu ada lagu cristina perri: jar of hearts for latar belakng cerita ni kan?
keh keh keh :P

http://www.youtube.com/watch?v=8v_4O44sfjM&ob=av2e

Amanina Sofea said...

putus cinta mmang sakit sangat tp hidup msti diteruskan. mngkin ada lg lelaki yg baik utk kita :)

enn chung said...

memang terbaek.....betul2 kite xley jadik lemah......=)

STAND UP.....

Qil_H0shi said...

nice entry.,tbe2 dtg blk smngt lps d0wn berhari-hari.,thanz sis :)

Miss Ain said...

great post ! :)

Roxy zai said...

hopefully it's not bout u and this post is merely a post for ur beloved readers..anyway sis,hope happiness always around u...cherios!!^_^

Hashimanor said...

agree!tapi nak lupakan 2 bkn senang,
and like ayat ni,hari ni ko buat ak ngis n blaaaa........
rasa sdikit terubat..hehehe

♥nitnot abc said...

bahsyaaa !sy baru je melepasi zon zon yang amat menyakitkan ini . now , i've move on . (:

♥nitnot abc said...

bahsyaaa !sy baru je melepasi zon zon yang amat menyakitkan ini . now , i've move on . (:

Love The Queen ♥ said...

Auwwww, it's like u read my mind :'))
love this entry ! :'))

cik.eica said...

sis nak copy ayat ni bawah sekali tu :)) macehh

shieraridwan said...

betul ! hohooo

nazirafarahinomar said...

ngehehe. go lah nurul!
u got ur own style in blogging and at the same time motivating the others. :)

p/s: pernah mcm meluat sikit kat nurul dulu masa nurul buat video "perasan cute" haha. tp tu dulu.skrg u rock! :)

B33HA LoV4to said...

nurul...rasa macam diri sendiri pulak yg tulis ni...

semua yg kat atas tu melambangkan diri beeha..haha..sanggup buat apa sahaja masa fasa pertama..rugi beriban..

tapi skrg da happy wpun still single.. :)

shazwanazizan / wanblur said...

cinta itu kehidupan, kehidupan bukan cinta.

sha my heart said...

suka entri ini.

bersemangat yuk..

missxuroxy said...

thnx for sharing. mmg sdg tringatkan masa lalu but when i read dis entry i feel wake up from my dream.,

javanese dove. said...

assalamualaikum,
ya ALLAH..

nurul..
kalaulah di saat sy baca entri ni
dan nurul ada di hadapan sy secara realiti.
sy peluk nurul seeratnya.

seakan mahu menitis airmata,
disaat sy fikirkn 'ah utk kali ni,kering dah airmata'..


TAPI,entri nurul ni buat sy kembali mengenang kejadian beberapa bulan lalu,beberapa minggu lalu,juga beberapa hari lalu.


TAPI,entri nurul ni juga buat sy makin tabah!

terima kasih nurul!





*sy copy paste sepotong ayat,
kongsi di fb.boleh?

'lihat aku yang tetap gagah berlari'

Myza Sam said...

besh , sebiji sama :D

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Yuupp....

Sangat setuju dengan entry ni..


Jangan menyerah atau mengalah jika diperlakukan sebegini..

Zarul Ayman said...

nice entry!

♥Aien Najwa♥ said...

seriously like very crazy ur statement..ur entry..ape yang berlaku ade hikmah..stop stalker someone yang u rase boley saketkan ati u tu..makin stalker makin saket kan..kene kuat, menyahut cabaran kembali..=) be good hun~~

Anonymous said...

u make me cry with your writing..

Anonymous said...

again..what a beautiful word u have...


kau yang pernah melukakan hati..lihat aku yang tetap gagah berlari..maaf..kaki mu terlalu kecil..tak cukup untuk buat aku mati.!!!!

Nurulbadiah Lai said...

thanks for de comment..
actually..entry ni ditulis atas permintaan..
my advise is..
apa pon yg terjadi..kite harus bangkitt dari mimpi...


to anon November 22, 2011 2:14 AM

u said..

"I hope u r talking about all of these as in general, aren't u being engaged? Focus on today, girl. U will not publish this, but u must move on n live ur life."

yeah..like i said before..kadang2 entry yg saya tulis bukan berdasarkan diri sendiri 100%..unless i stated there..


byk yg saya tulis adalah berdasarkan idea..pengamatan..pengalaman saya or org lain..not totally based on diri sendiri..

saya suka menulis secara general..tidak specifik kepada seseorang..diri sendiri..

hope u clear with this..

thanks again for reading and commenting.

grawwrbabe. said...

salam kaka... erm.,... sedih nye post akak kali ni.... hani sedang menghadapi fasa ni taw.... sesak hati ni hanya Allah je yang tahu... :'(

gogirl said...

tumpang lalu.. jenguk2 la this blog kot boleh bg pape info..tq. http://misseza.blogspot.com/

Ida said...

terbaek!

yang berlalu biarkan berlalu.. sesuangguhnya ada hikmah disetiap kejadian.. :)

cik ETTY said...

totally true dear ;)
yes kite harus bangkit.
entry nurul wat etyyy lebey smgt. tenkiu dear :)

Wahidah said...

buang yg keruh buka je buku baru...usah dikenang brg yg lepas..

farah jaamat said...

bak kta org kan,bila kita tak rasa sakit,kita kan rasa manis nya :) hehe

tini ein said...

sis,,awak sangat ohsem!ble sy sedih tak tau nak share ngan sape..sy dtg bace blog akak...then it released...;))

Anonymous said...

i had been through this situation few months ago..
tell u what, he did that shit to me twice. yg 1st die keje part time, n he found a random chick n then he fell in love. what the fish la kan. i mmg xbleh tido, mkn, n i lost my weight drastically. i diamkan diri, i xcontact die, pastu die cari i balik..n what the hell..i mmg bodoh, i terima die balik, n i guess he thought that i was EASY-TO-GET, so he did the same SHIT to me for the 2nd time. at that time, i told him i've had enough. ENOUGH WITH THE HEARTBREAKING & HURTING. i gave him my old simcard that i used to contact him.i put a fullstop n silence.but somehow he knew my new number n he gave me LOADS OF FREAKING MISCALLS & TEXTS, saying that HE WANTS ME BACK. men are full of crap. well, that's it.. my story doesn't end there.

nana said...

yeah dats ryte sis ..sakit sgt2 bila tyme nih merasa kan bnda cm nih.....sedih tapi kena kuatkan semangat utk hadapi semua nih

Mrs. Lady's Stylo said...

Salam buat semua stylo ladies di sini! :)

Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM! :)

NuR 'aQiLaH said...

buat apa kenang barang yg lepas.

buat apa meminta pd yg x sudi.

Allah akan bagi 10 kali ganda lebih bagos rite?

#sedang menghadapi but keep smile :)

IEQAH said...

sis..nk share boleh tak??

Anonymous said...

dah hampir 2 taun saya tggu dia..hm walaupun dia dh ada gf len..xtaw camne nk tukar pemikiran ni.still ingt kt die even dh ada bf len slepas dia dlu..maybe bile single blk skg sbb tu tingat kt die blk kot..adoii cmne la nk lupa terus ek..rase nak je cpt2 cari someone else n kawin je terus..tp nk jmpa yg nk kawin ni bkn sng..bnyk yg main2..x menepati kriteria la..xde pasaan la..hmm ssh nye kan..

Anonymous said...

tengs k nurul..
he breaks my heart for 2times...
and now i'm trying 2 forget him...
bnarlah kte owg..
mmg skar utk mlupekn some1 yg pnah bkngsi suke duke ngn kte..
tpi idup prlu dteruskn..
aja aja fighting!!!

chEntA said...

kau yang pernah melukakan hati..lihat aku yang tetap gagah berlari..maaf..kaki mu terlalu kecil..tak cukup untuk buat aku mati.!!!!
*suka statement diatas..sgt sempoi dan kental..!

::. SeydaSulaiman .:: said...

WOW, terkedu membaca entry ni. btw, thanks sangat2 akak. akak dah bagi saya semangat baru untuk lupakan lelaki yang "tak pernah ada hati n perasaan tu"! thank you so much. i'll jadi an entry ni utk saya pergi jauh lupakan everything about him.

miera aziz said...

kak nurul,mintak izin nak share ye.nt sy credit kan.thanks ye..:')

Orked said...

sis, tibe2x rase sebak...now i got one of da strong reason to forget him...dulu terkial2x...mmg betul selalu stalk dia...mmg betul kite bodoh dlm menilai cinta, tp dia lagik bodoh wka kite cmni...be strong sis...i noe ur feeling...n guys, who felt da same like me, lETS MOVE ON together....usah dicari cinta manusia..cari cinta PENCIPTA manusia dahulu...then HE will give us a right person...chill n smile...:)

kerisperak said...

i love this entry.. kind of motivational.. thanks for sharing your thought/idea/opinion/etc.. (^_^)

engkueira said...

baru mlm td putus tunang...sedih yang amat....da kering airmata ni...bila baca rasa ada semangat skit.Nurul..mintak izin nak share kt my blog..tq.

engkueira said...

thanks nurul...banyak kata2 nurul yg. memberi semangat balik kt saya..mmg sakit sgt rasanya bila diputuskan tunang dgn alasan yg tak pasti...hakikatnya...org ketiga...