21 February 2012

Tips bermake up cara manusia bukan cara hantu pelesit!




Salam everyone..

Today nurul nak bagi tips sikit kat korang tentang camne nak make up dengan betul..opps..nurul pon tak terror bab2 mcm ni sebab nurul pon jenis maen bedal je..but then..untuk elak kn muke kite jadi badut hidup or patung opera..rasenye kite perlu tahu camne nak make up dgn betul..

sure korang pernah terjumpa sorang minah yg make up tebal..tp nampak natural je..becoz she knows how tp put her make up in the right way.
and kadang2 ade orang tu make up sampaikan korang konfius..manusia ke pelesit..kn??

First skali..korang kena sedar diri..korang kena faham masalah kulit korang and jenis camne kulit korang..supaya korang tak salah pilih bedak/alas bedak..sebab kalau korang salah pilih jenis foundation..memang jemmmm lah make up korang..akan nampak tebal and tak sesuai..

kalau korang gelap..jgn cari bedak yang nak nampak korang cerah..wrong!!cari bedak yang sama tone ngn korang and begitu jugak orang yang dah putih..jgn cari yg lagik putih dari kulit korang..kalau sekarang korang pakai alas bedak or powder yang warna tak sama ngn kulit..better korang buang and beli yang baru hehe..

alas bedak and bedak yang sama tone ngn kulit akan memberi kesan natural..and kalau alas bedak and bedak sangat kontra dengan kulit korang..akan memberi kesan unnatural..korang bukan nak berlakon dlm citer super natural pon!so jgn degil!

and kalau kulit korang ade jerawat/parut..jgn letak tebal dengan harapan nak tutup dia..sebab nanti akan nampak sangat2 tak natural..letak nipis2 je..biarlah nampak parut or jerawat sikit pon..its okay..k?

then second step!
pastikan sebelum make up..kulit korang bersih..bersih sebersihnya..termasuk jugak tangan..jgn apply make up on another make up..mean that..korang tak basuh muke elok2..lap2 cam tu je..and make up balik..sebab akan buatkan kotor2 yang kat muke tersumbat kat dlm kulit..okey??

after that..pastikan sponge yang korang guna bersih and still elok..jgn pakai sponge yang sama berbulan bulan..jangan pakai sponge yang mak korang buat basuh pingganmagkukhayung..kadang2 korang main push jugak pakai sponge yang dah berkulat..kering and siap ade lubang2 ..wrong okay!!kalau korang nak nampak kulit korang smooth..guna sponge yang tidak terlalu kerap diguna..

then, pastikan jarak korang basuh muke dengan nak bermake up tu tak lama supaya kelembapan kulit korang yang terkena air still ade..jangan sampai setengah jam lepas basuh muke baru nak bermake up..nanti akan jadik dry kulit korang..

paling best is, after 3 min basuh muke.letak toner or pelembab..then u can start apply ur foundation and powder..try this..it will make ur skin look lembap and flawless..

and lastly..everytime u apply make up on your face..pastikan layan kulit korang dengan gentle..sangat2 gentle okay..coz kulit korang kulit manusia bukan kulit biawak oke!

so..this is just the basic..change now k..insyallah..ur skin will look more better and better ..if u want to show your natural beauty..dont make it so hard to your skin..

its on you people!!

p/s: That pictures belong to WWW.ADORABLEMUSLIMAH.COM...take a look in their shop ya!

Thanks For reading this!

33 comments:

holaulala said...

haha btol la tu=)

Anonymous said...

borrringgggg... akk fynahere lg best.

hazanis said...

nice tips kak nurul..thanks...:)

~eZmALiZa~ said...

betul sgt tu kak nurul... ezma mmg ikot sgt tips kak nurul yg wash our face for 3 mins and apply the moisturizer... :) it works! :)

mysara said...

thanks nurul for da info..:)

Anonymous said...

lain kali nk nk bg tips, kaji dlu. kalo ko terer cm lisa eldridge tu bru layak buat entry cmni..ni namanya entry sampah.


'paling best is, after 3 min basuh muke.letak toner or pelembab..then u can start apply ur foundation and powder..try this..it will make ur skin look lembap and flawless'

mula2 kata jarak pki mekap dgn bsuh muka tu jgn lma spy klembapan air still ada. pastu ko kata lak lps cuci muka , pki toner, plembab bgai. ko xreti ke kalo dh pki toner, mmg muka xkn lembap dh. mne nk ada kelembapan air haram jadah lg. poyo la lu. org bingai cm lu je yg mampu buat entry sampah cmni, mukapn bercapuk lg nk ajar org lain bermekap...ptuiii

EKA AMIN said...

Lansung tek reti make-up kak...:(

milo fuze said...

will try..=) thank nurul

starzieti said...

tips yg bgune unt mase depan sbb skunk tak suke mekap tebal2 sgt sebab student lagi. :D

IEQAH said...

thankss for the info sis :)
like like... sis takpaa laa da putih elokk

Anonymous said...

wat la tutorial.... macam mana nak make up tok mata lebam semula jadi? kulit saya putih tp bawah mata lebam mcm panda...

B33HA B3n said...

yaa..setuju..pakai yg sesuai..sebb selalu sgt jumpa org yg kulit gelap tp pakai bedak yg cerah pastu nampak mcm opera cina..

Buat masa ni, Beeha suka dengan BB cream Etude House! Sesuai xnmpk pelik bila pakai.

P U C A T said...

pelesit??
er..terase org yg kulit tak cantik tp die mmg nk cntik dgn make-up tebal.
hee:)

MiSz fiFiEyQa said...

nice tips sis..tq...sy akan praktikkan nanti.. =)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

betul2..kadang2 nampak macam badut pon ade kalo salah makeup ni..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kiki.. yeye selalu nampak hantu pelesit tgh jalan

♥AieN ChoiN♥ said...

loike !!~ natural beauty lagi superb.. :)

LittleGurl said...

nice tips! :)) btw, kite ade masalah sikit dgn skin muka ni. nampak macam colour tak sekata. acane nak buat? product ape yg sesuai bg akak? skng ni LG pakai safi balqis, yes serasi mungkin sbb skng da tade sgt jerawat tumbuh situ sini :))melainkan time period ade jugak la kan toinggg kuar 1. cuma masalah yg tone warna muka mcm xsama. wuwuwuwu

Nurulbadiah Lai said...

to readers..thanks for de comments..thanks

Nurulbadiah Lai said...

anon:February 22, 2012 1:09 AM

if u think is entry sampah..dont read..

"mula2 kata jarak pki mekap dgn bsuh muka tu jgn lma spy klembapan air still ada. pastu ko kata lak lps cuci muka , pki toner, plembab bgai. ko xreti ke kalo dh pki toner, mmg muka xkn lembap dh. mne nk ada kelembapan air haram jadah lg. poyo la lu. org bingai cm lu je yg mampu buat entry sampah cmni, mukapn bercapuk lg nk ajar org lain bermekap...ptuii"

spa kata pakai toner tak lembap?my toner siap tulis agi..moisturizer toner..
after basuh muke..muke lembap..then apply toner or pelembap..so mmg kelembapan air stil de.sbb muke tengah lembap..letak toner..then baru letak bedak..so mean that..even kite pakai make up pon..kulit akan nmpak fresh and lembap..

.if kulit dah kering..then apply toner..it will make ur skin dry..

fyi.one of the function pakai toner is sebab nak keep the skin lembap and bersih..

sbb muke bercapuk la ajar org suapay org lain tak bercapuk mcm saya..kalau muke dah perfect giler..i dah kuarkan produk kecantikan plak..

so conclusion is..

you are totally out of idea in order to hurt me..but its okay..try make some research babygirl!


anon February 22, 2012 12:45 AM

if my blog boring..please be advised that..you are not welcoming..bcoz i just afraid that..it is just waste your gold time honeyytq

nawariah :) said...

tips yg bagus :)

Alin Marlini said...

tahap guna pan basuh pinggan tu tak boleh tahan nak gelak nurul..kekekekeke..ada ke manuasia seperti itu?kekekekeke

tip yg menarik...kalau nmpk jerawat tu kan manis..hehehe

elyna mirsada said...

jln lyn la komen yg negetif tu nurul..be cun like me..he2

Anonymous said...

Dewasa cerita:
http://xaijo.com/land?new-lc.html
http://blog.erolove.in/land?new-nc.html

cik najihah said...

thanks for sharing kak.. & thanks for dropping by kat my blog..komen lagi hihi.. :)
btw kalau letak toner selali kulit nipis x?

Nurulbadiah Lai said...

anon:February 22, 2012 4:22 AM

kat bawah mata akan pon lebam gak...
try letak timun kat bawah mata malam2..or amik kapas and basahkan and letak kat bawah mata..tujuan dia supaya mata lebih rilex..so lebam tu akan hilang insyallah...

lilitle girl:

kadang2 kalau kulit kite terlalu terdedah dengan cahaya..mmg akan nampak tak sekata..so in order tuk nampak sekata..kadang2 guna scrub kat muke supaya sel2 sulit mati tanggal..jgn guna selalu..maybe 2 minggu sekali ke...

Nurulbadiah Lai said...

najihah:im not that sure lah syg..tp kalau pakai toner..kena tgok jugak that type of toner..

kalau bleh pakai ngn ade unsur2 herba..or ade pelembap kat dlm:)

Orked Cleopatra said...

SIMPLE IS MUCH MORE APPROPRIATE KAN AKAK...HAHAHA :p

Iffika | Ruslan said...

wahhh , tips ni bagus ni !

btw , pelik lah baca comment2 anon yang bengong nak mmpus tu . macam tak dek kerja kan . haihh . sy pulak berang .

Anonymous said...

akak nurul boleh tolong kongsikan produk yg kak nurul guna?..

cik nur tyka said...

haha , manusia ke pelesit,

Anonymous said...

kalau pakai toner safi balqis tu elok ke ?

MakeupTips said...

terkadang kalau sudah belajar begini banyak tau prakteknya