06 February 2012

wrong ways to be pretty!

Assalamualaikum...

untuk menjadik cantik/lawa/comel/kulit licin adalah impian setiap wanita.memang tak semua lah kot but them kalu name pon perempuan..sukakan kecantikan....even ramai yg cakap tak kesah sangat lah pasal muke kite..tp still tengok cermin dekat rumah and nak oter kat mana2 yg patut..

namun terlalu obses untuk menjadi comel adalah sangat tidak cool..to be honest..aku bukanlah manusia yang obses tapi agak la suka nak jadik comel..nak kulit licin..but guys..please dont copy kebodohan2 aku dizaman dahulu kala..

masa kat primary school..kulit muke aku memang flawless giler..putih and tak de jerawat even sebutir okey..bukan perasan tapi agak la perasan grrr..
so..bile aku masuk form 1 kn..perasaan nak nampak more cantik tu menebal apatah lagi tengok senior2 form 5 letak bedak kat muke..

so aku pon gatal la nak menempek jugak..and aku pon beli bedak..tak sure la bedak ape..so aku pon pakai la..pastu bile pakai bedak..orang cakap letak foundation lagik elok baru letak bedak..and form 2 or 3 camtulah..aku pakai bedak and krim UV..and effect die adalah..aku bile tak letak bedak rasa mcm tak best..jadik habitat eh..habit lak..

then bila aku umur 15 tahun..disebabkan perubahan hormon(sebenarnye yang aku tak tau)..muke aku ade jerawat kecil2..sebutir..pastu 2 butir..then berbutir2..time tu lah kawan2 cakap yang bedak aku pakai maybe tak sesuai..so apa lagi..aku pon tukar la bedak lain..then still ade jugak..terlalu excited nak hilangkan jerawat..aku main hentam je..then time tu lah..org cakap pakai pencuci muke ni lah..itulah..nak hilangkan jerawat..
apa lagi you..macam orang bangang aku pakai yg ni..pakai yg tu sebab nak hilangkan jerawat..bila tak hilang cepat..aku mulalah sakit hati and tukar pencuci muke yg lain..
memang sumpah bile muke penuh ngn jerawat kn..memang pantang kalau orang cakap ade produk yg bagus..aku rasa mesti nak cuba..
bodoh giler rasa bile fikir balik sebab buat benda ikut hati..padahal jerawat tumbuh kat muke ni ade banyak faktor..
tensen nye tuhan saja yang tahu..rasa macam ugly giler..

apatah lagi bile form 5 aku macam ade cintan cintun sikit..lagilah nak melawa,,nak muke licin bai..
tapi orang kata kalau orang tu sayang kite..tak kisah sangat rupa kite buruk macammana kn..

ya..its easy for us to say that people dont really love those pretty girls..it just lust or their looks,but then..people do!some people always do!!

so memang tercabar jugak bile tengok orang cantik..muke licin2 and kite lak ade jerawat penuh kat muke..rase rendah diri..rendah diri sgt!!!

then bile aku start membesar and matured sikit..banyak tahu pasal ilmu2 kecantikan..then aku slow down dah ke-exsaited-an nak hilangkan parut2 or jerawat sume.so aku banyak amalkan petua traditional..and buat steady je..

aku pakai produk yang sama..pencuci muke and toner je..then siang hari pakai la jugak make up..tapi biasa2 je..dalam hati pon tak de lah terlalu obses nak jadik lawa2 sangat..

and alhamdulilah..
bila aku buat biasa je..kalau ade jerawat aku just letak ubat..and biarkan kering camtu..and lama kelamaan..jerawat makin tak tumbuh..parut2 hilang secara naturalnye..and dapatlah jugak merasa kulit muke yang licin macam dulu2..

even now ade lah jugak jerawat naik time period kadang2..anda ade lah jugak parut jerawat sebutir dua..tapi buat steady je..tak mau lah kalut nak hapuskan jerawat serta merta..coz pengalaman cukup2 mengajar bahawa..kite tak bleh obses sangat nak jadik lawa..and nak dapatkan kulit yang hottest ni..

so nasihat aku lah..kalau kulit muke kite dah cantik..tak payah nak gatal2 cuba produk baru or nak bagi nampak cantik.
kalu kulit kite gelap tapi licin je..tak payah nak pakai produk nak bagi cerah or apa coz gelap itu howt okey!!!nanti takut ade effect lain lak..

and kalau lah kulit u all tu ade banyak jerawat...jangan tukar2 produk or obses nak hilangkan dia..semua orang ade jerawat..handle it with care even it takes time..lagipon..kalu adik2 still remaja ni..biasalah perubahan hormon dik..ianya akan hilag beransur ansur bile kite dewasa..

natural beauty lagi best..even kalau muke ade jerawat pon..and kite tak de lah nak hide kan die ngn bedak yang tebal..still nampak cantiknye..bukannye orang kulit licin je cantik okey...


life is not like ADOBE PHOTOSHOP that u can fix anything in a second people!..
haha

so..be careful ladies..

Thanks for reading this

47 comments:

onie said...

tula,sama la ngan onie pon,semua nak tibai.....sekarang guna safi jerr.... natural beauty is better :))

Nasuha Suhada said...

kak comey sokmo! muah pipi!

kak mah said...

Cantik budi bahasa itu yang terbaik

kak mah said...

Cantik budi bahasa itu yang terbaik

lisa said...

setuju.. kdg2 tanpa makeup pun dah cantik.natural beauty....mcm kak nurul :)

zBz said...

nice word - "handle it with care"..hehe mcm bawa barg fragile plak...

tomatokering :) said...

haaa betul3.. same lah kite.. wuuu U_U

tapi sekarang dah kurang dah nak cuba itu ini.. tak pasal makin teruk kulit nanti.. hee

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

same la. mule2 tgk pompuan cantik muka flawless, nak jgk jadi cam dia. walhal people already accept us seadanya. yg penting, perbaiki akhlak, tak hipokrit, baik hati. itu lagi cantik. =)

nuruashia said...

u have such a natural beauty systa!!!

Anonymous said...

ye lah...ley kgsikn x petua tradisional tu kak?tqvm!

AreeN syiFA said...

thanks kak.. sebab... cerita akak ni dah menaikkan semangat saya...:)

Ms Fai said...

beauty from inside tu lagi penting. hehe.. ;)

mysara said...

kulit kamu mmg nmpk sgt cntik..;)
klu dilahirkan dgn kulit yg mmg ok n xda pape masalah, bersyukurlah..hehe

gadis kepastian said...

biar kulit cantik secantik hati....=)

IEQAH said...

perghhh sis, pnjgnyee..hehehe
btw lot of experience..
natural laa sis tomey :)

Eyfa Zalifa said...

YEAHHH..thats right kak badiah..setuju..even my face nie,kalau nak dkt period dh ada jerawat..paling byk kat dahi..peliks lah..kat pipi xde plak..yg ada kat dahi..tu pun bukan jerawat..mcm kecik2 apa ntah..haha

nur amalina athman said...

nice entry..:))

Eyeme said...

betul sangat dah.camtu la dulu..too idiot by follow other's words..

nadzirah said...

yes,like this entry! akk, if kulit da putih licin sume da, tp ade masalah pore yang cam obvious n huduh..how nak handle eh..huhu. any tips?

fifie said...

Kita sama. Dulu kemain bodoh nak try semua benda nak tepek dekat muka kasi licin macam model model. Tapi sejak dah rasa diri tua, dah takde buat macam tu. Takut sangat kulit cepat tua dari usia.

yanyan shzk :) said...

cantik kulit akak..
flawless :3

Teratak Zaffendi said...

very true indeed..

Nurulbadiah Lai said...

insyallah..
i will come out with some tips after this ya

Nur Aischa said...

sama la dgn aisyah, dulu2 bila nmpk ada produk baru jea mesti nak cuba last 2tak sesuai dgn kulit muka. lagi tmbh terul adalah jadinya :( skrg saya kekalkan jea guna produk yg sama dan tak gunakan terlalu kerap sgt.. just be natural ;)

unieMARKS said...

Sampai skrg tak reti make-up. Foundation or BBcream takda pun. Hmm. Sometimes org kata muka tak berbedak. Hahaa. kadang kadang segan jugak tapi selesa tak bertempek apa apa. hee :)

kasih.annur said...

salam

saya tag awak utk join GA http://www.kznabihah.com/

Santri T.P.I.N.I said...

salam kunjungan... terima kasih sudi singgah ke blog saya. tentang cantik ni ada mcm2 persepsi masing2 tapi mmg tak dinafikan zaman remaja kita semua nak nampak lawa dan hensem... org lelaki nak pakai baju smart2 pastu rambut mesti belah tengah (zaman sayalah)... masa muda tak cuba oxi ke...? satu petua nak muka selalu bersih ambillah air wudhuk selalu...

P U C A T said...

i ade perasaan takut nak mencuba..
Alhamdulillah perasaan takut tu sampai ke hari ni kulit i xde masalah sgt.hehe

Orked Cleopatra said...

JUST JADIK DIRI SENDIRI...TAPI PERLU JUGAK CANTIK UNTUK ORG TERSAYANG...HAHAHA...

Nurul I. said...

sweet nyaaaa~

Faieza Maddaru said...

daling makin chubby lor...mkin comel lak...hihihii hug....(>_<)

aisya said...

kisah akak sama dengan adik . hehe . sekarang adik cuba bersabar dengan keadaan muka adik sekarang. silap adik jugak cuba macam-macam produk .thanks atas nasihat akak :)

Cik Atien said...

setuju2. nak cantik ni tak perlu nak pakai produk mahal - mahal kann. Kalau atien guna sabun susu kambing je punnn. hehe

petakbunga said...

Jom JOINT 1ST GA petakBunga:x

Cik Firus said...

salam..jom baca entry menarik kat sini http://yanaalias.blogspot.com/2012/02/bio-rejuv.html & http://yanaalias.blogspot.com/2012/02/slim-diet-2.html

aQmam JaFFar said...

kalau kulit barsih mcm kecik2 dulu kan bez

petakbunga said...

jom joint 1st ga petakbunga

HEI LYRA! said...

haii, we'd love to invite you to visit & shopping our home at http://heilyra.blogspot.com/ have a great blog-walking then! :)

PaK PiS said...

cantik di mata Allah tu yg pnting

AbsolutelyAyu said...

terdiam dgn entry ni..dan buat kita fikir sejenak =) belog ini telah menjadi tempat persinggahan saya. terima kasih =)

Engku Sofea said...

setuju sangat :) sis badiah comel tapi <3 btw kalau ada mencari tudung bawal plain rm 8, bawal dua tone rm 10, or rose brooched RM 3 boleh visit page sofia ye sis :) Stay cute http://engkusofea.blogspot.com/2012/02/ests-collection.html

Anonymous said...

sell designer outlet online , just clicks away

Mya said...

awak naturally beautiful=)

fluffyfaty said...

ehee ~ akak emg dah c0mell p0n :DD . neutral beautyy . :D .

Rara Farah said...

kak nurul mmg comey sokmo2 doh...btw kak,penah la jugok amal macam kak..hehehe...tapi sungguh,jerawat kalu kita dop guna ubat pelik2 still buleh baik ag.skang,alhamdulillah muke licin gop posen..

asfira aminuddin said...

hahaha kekadang kita pompuan mmg salu obses dengan kecantikan. actually guna bedak sejuk je utk cantik. hehe. :D

IEQAH said...

yeahhh sis mmg naturally beauty..

sis pakai pencuci n toner pe #korek rahsia :)