02 May 2012

I believe I'm Beautiful


am getting married soon..
very soon..me 26 years old now..sangat cepat masa berlalu and i believe that..we cant be beautiful forever..i mean we are not young forever..

for me la..makin banyak memikirkan "how to be beautiful forever"..makin stress kite..makin banyak kite merasakan yang kite ni tak cantik..makin kurang keyakinan kite..

i believe that..make up doesnt mean everything..kite bleh cover sekejap je..but not forever..dulu saya ade eyebags yg sangat menggila..even sometimes i felt like i look old already..bcoz of what?bcoz saya terlalu suka/sangat2 ini kekal cantik sepertimana when i was in 16years old!!cant be rite?mmg kalau kite stress..kite akan nampak cepat tua/kusam and serabut..
but bile kite happy..hati kite cantik..memang muke kite akan nampak berseri-seri..
 im a true believer that true beauty comes from within!!

i believe that being a BLACK doesnt mean that you are ugly..i believe that being a WHITE doesnt mean that you are pretty..
i believe that no one is ugly..honey..if Allah bagi kite muke camtu..maknanya Allah anugerahkan kepada kita satu nikmatt yg tak ternilai..moga Apa yg Allah bagi tu..beri manfaat kepada kite..

satu saat dulu..saya takut untuk keluar rumah without any make up sebab risau orang akan cakap" eh nape nampak lain"..nape xcantik mcm dalam gambar..risau..as a human..kite mmg tak suke orang kritik kita kn..

but one day dulu ..my mom pernah gitau.lebih kurang mcm nilah."if mak ade sikap risau macam kakak..mak mesti tak kuar rumah dah..along bleh tgok diri mak..tua..berkedut..tak de barang kemas kat badan..even tak pernah orang cakap mak cantik since mak muda..:)mak sedar diri yang mak ni orang kampung/xde pelajaran/tak bergaya/tak putih..tp mak percaya bahawa tuhan dah jadikan mak sempurna kaki tangan dah cukup syukur:)"

so bile lihat kat diri sendiri..rase syukur.syukur.at least dapat pakai baju lawa2..dapat bergaya..bleh beli make up..kirenye sume dapatlah..alhamdulilah..syukur..syukur..

bila nak kawen..saya sangat risau jerawat akan kuar..sangat2 risau sampaikan rasa mcm tak nak makan ..saya risau badan saya naik..risau perut buncit sebab saya suka minum ais..bila saya nak sangat jadi cantik..saya hilang keseronakan hidup..no no..
saya mahu throw away sume kerisauan tu..
ye..saya mahu menjaga kecantikan untuk suami..tapi saya tidak mahu terlalu obses.cukuplah menjaga sekadar termampu...

so honey..throw away (the I'm-so-ugly feelings)...


i always felt like am ugly without any make up..
and sometimes..am afraid that people will see the ugly part of me..

but now..things changed.



I have stopped wearing makeup and the only comments I used to get were:”your makeup looks really pretty today” and since I abandoned my makeup, I now get:”you look really pretty today”.



So don´t be afraid to go bare faced because that´s how people get to see YOU, raw and unedited. And that´s beautiful.:)




Do I believe I am beautiful? Yes. 
u can say anything..but am believe that im beautiful!
persetankan kritikan..u know yourself well:)

Thanks For reading this

63 comments:

Riena Haiqal said...

awak memang sangat2 cantik.. saya suka tengok.. natural beauty... :)

RJ Beena said...

U always beautifull lah even without make up dear....:)

MiSz fiFiEyQa said...

betul tu....mekap tu sementara je...
kadang2 saya pon malas gile nak mekap ni hatta pakai compact powder sekalipun...
so...in case kalau ade kelas sampai petang,selalunye memang bare faced je lepas solat...

but still...I believe that I am beautiful!! (^___^)

SufatihaNur said...

CANTIK NI SUBJEKTIF...IF LUARAN CANTIK TP DALAMAN CAM HAREM PUN X GUNA...TP IF LUARAN CANTIK..DALAMAN PUN CNTIK BR COMPLETE PACKAGE TUH..

DUN WORRY BE HAPPY JE HIDUP NIE...ASAL CIK ABG SYG...HEHE

LIYANA MASTURA said...

yeahh everybody can be pretty without make up act. But the power of make up change anything! Kadang kadang muka nampak dah tak natural sebab make up. hehe. Btw, congrats kak nurul for your wedding! Semoga berkekalan sampai anak cucu:)

pssst: Teringin nak datang wedding kak nurul sebab nak jumpe kak nurul:) Tapi jauh..hihi

Sya Syazana said...

don't need make up to cover up. *hehe tetiba teringat lagu what makes you beautiful*

aniswany said...

like always..entry u make me smile ;)

~eZmALiZa~ said...

arghh, kak nurul kata tak cantik?? u have something unique on your face buat semua org rasa mcm nak cubit2 aje pipi tu.....can I? :)

Sue Echan said...

seriously u r dem pretty much..

najwa's said...

yep, muahhhhhhh~ sume org santek :)

♥yaya budak suka embun♥ said...

sis mmg cantik..tak mekap pun mmg cantik :)

O'gosh said...

YES..you are beautiful....best sangat dapat kulit cantik macam BDL...

Bitt (double IS) said...

agree! kalau saya bergantung pada keadaan ;)

saya gemuk saya comel..^^ said...

im beautiful too!=)

sYafIk-wAy said...

wahhh selamat berkahwin nnt =)

gerai kecantikan said...

lbh terlihat mempesona saat lg tersenyum.:)

ISAC said...

First foto was out,

second and third are aceptable.

You need to smile dear....

farahd101 said...

I don't think I'm ready to be in the same state of mind as yours.

I used to feel the same,about make up and not being able to leave the house without it.Especially since I wear specs, even more horrifying. no make up, specky girl and a hijab. Macam the wrong combination for me dulu sebab betul2 nampak untidy,horrible.

But when I immerse myself in taking good care of my skin, I rely a little less on make up since I don't have to cover up as much.

So, I guess untuk sampai to your level of being completely bare face is a little hard for me right now, but I'll try to be a little less dependent on my looks and focus on being happy. :) this is a really good post by the way

Orked said...

BELEIVE IN OURSELVES...CANTIK HATI CANTIKLAH LUARNYA :)

NIZAM said...

Bak kata Christina Aguilera: I'm a beautiful no matter what they say! yakinlah kan dengan apa kita ada. :)

and yes! suka nak cantik tu bagus tapi obses tu sgt tak bagus. a big NO kan Nurul.

yqnq ellyana said...

kak Nurul pakai mekap or tak,u still nampak cantik..believe me :)

Siti Asmaa Azahan aka Shishee Masbieby said...

I believe everyone is beautiful :)

P U C A T said...

lol..26 ke??
same la kiteww :)
umah u ktne??i org Ganung nih.

Gieyana said...

Wajah bkn pengukur segalanya..yg penting hati yg ikhlas dan tulus yg mencantikkan diri kita..:)

Eyfa Zalifa said...

my dear kak badiah..ur beauty is hown from ur inner..i can see the 'seri'..everyone has their own opinions,..well,we can't stop people from saying that ' hey,she is soo ugly,don't u think so ?'

and then,we become so lemah..like ye ke?betul ke whatever dia ckp?patutnya,kita dh patut tahu,alah,aku kisah apa..aku tahu aku cantik..setiap org cantik...even myself felt so,,..but now things have changed...i know im beautiful in my own way..i maybe not beautiful like others,but i have my own beauty..and as about you my dear,u r awesome...

Wish u gud luck again 4 ur marriage...sorry comment pepeanjang..really felt touching..:) Thanks kak badiah..

hayyatiey said...

agreed !! tp nk tnye cm ne sis hlg kn eyebags tOO?? hehehe

bella said...

ya allah its true..i love your opinion..however, awk mmg cantik.bukn je muke..tpi juge hati..:)

javanese DOVE said...

dulu,kalau kenal dgn seseorang(lelaki) yg baru.
dan baru pertama kali nk jumpa,
saya punya takut..
saya mekap berinci.

sebab apa takut?
sebab tak yakin pada diri.

TAPI,bila dah kenal bermacam org dan ragam.
dah beberapa kali putus ditgh jln...
sekarang,sy keluar dgn bf muka polos.
sepolos-polosnya.
pdhal bf yg skrg..
SGT menjaga muka.

kalah muka i nokk.
seriously.

dan sy fikir,
ah...kalau betul dia ikhlas..
dia akn bersabar utk betul2 'dpt lihat diri saya'...

*tapi sy jagalah jgk penampilan bila keluar dgn dia.
even muka polos,xbermakna penampilan mcm seminggu tak mandi -_-"

cik wanie Lovela (CWL) said...

akk memey lawooo

zubect said...

kecantikan itu x menjamin hdp yg bahagia, so chill

abdooss said...

Yes, u r beautiful , with or without make-up! Don't let other people say otherwise.

Nyssa Nuar said...

i'm agree with u sis. dulu rase x yakin without makeup. even nk date ngan boyfie mesty makeup giler2.but now, dah x depends on makeup.lebih suke keluar without makeup.with my natural face.n boyfie still say i'm cute!dan tu buatkan nisa lebih yakin n dapat biasakan diri without makeup.muka pun rase ringan je! :)

Anonymous said...

Yes,you are beatiful

Faieza MdR said...

syg tetap cntik...wlupun x makeup...:)

Kayun.Zack said...

kak, u always inspire me. hee

Cik Eka said...

dulu kan,kalau tak mekap,rase malas nak kuar umah...
tak yakin..sekarang ni bila dah nak meningkat 24 tahun..ehem tahun depan nak kahwin dah,rasa macam malas gila nak habiskan masa tempek mekap..sapu2 bedak,calit sikit lipgloss dah kluar...

akak,akak cantik sangat...

Iffika | Ruslan said...

cantik nye cantik nyaaaaa !

lovefashion said...

Congratulations! Stay beautiful!

xx lovefashion - clozette.com

IEQAH said...

A smile iS THE BEST MAKEUP a woman can wear..tanpa makeup pn..just original dan senyum pasti omeyy omeyyy

Cik Nuries said...

totally agree..=)

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

yes...u t beautiful..

Anonymous said...

to be honest, i respect ur humbleness. but sometimes i feel that actually u are an attention seeker. sorry for that. dah lama sy perhati awak cik nurul. awak cantik, awak pandai malangnya awak tak pandai bawak diri awak. sy perhatikan di setiap entry awak, pasti awak feeling good-good. letak gambar awak banyak-banyak yang langsung tak bermotif dan tak kena dgn entry. kenapa ye? sebb nak orang puji awak ke? salahkah kalau awak just tulis entry secara natural. tanpa sebarang hint minta pujian dari pembaca awak? sy tak tahu kenapa, tapi sy rasa awak attention seekers. sy bukan jeles pada awak, apatah lagi ingin menjatuhkan awak tapi sy cuma sekadar menegur awak!.

*sy guna nama anon bukan sebab sy takut, tapi sbb sy bukan attention seekers macam awk. tq.

♥ Cik Zack ♥ said...

i believe that i'm beautiful too my dear sis :))

LOVE YOU !!!!

NadyaBubble said...

Percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan... Eh :p

Cik Fiqa said...

u're beautiful sis.
suka tengok. rasa nak cubit2. haha

'persetankan kritikan..u know yourself well'

that is soo true :)

alexa yussida said...

keyakinan itu penting..hehe..slmt memanjakan diri utk majlis :P

hidayahjamal said...

kalau natural face and good looking takpe. just kekdg perlu jgkla make up. sbb mak saya pesan saya kene make up skill penampilan be better. tp still saya buat tatahu dan tak minat. pft

Nurulbadiah Lai said...

readers..

tq so much for the comments..:)
and take care of urself..

to anon May 3, 2012 1:46 AM

im not attention seeker..apa yg i buat..just write the blog the way i want to..idk mybe u nampak i camtu..buts its okay dear...lain org lain tanggapan and i respect your opinion..
honestly..i bukan attention seeker coz i xdapt untung apa2 pon dgn menjadi mcm tu..but there few things that u should know about me..

saya tak suka entry kosong..tak berwarna..thats why sy suka letak pictures sbb naturally..sy mmg xsuka baca benda yang xde warna just tulisan je..
mmg dari dulu..ni the way i wrote an entry dear bcoz kadang2 bila i sendiri bosan or down..i suka baca balik apa yg i tulis..(coz this is personal blog so bnyk i tulis psl random things je)that y i suke2 hati je letak gmbar..

second.bg i gmbar tu ade makna sendiri.each gmbar..plus i mmg byk buat photoshoot.so bile i rase entry tu ade mcm kena ngn gmbar tu.i letak la..tak..sy xdahagakan pujian..sbb dunia saya diluar..bloging ni just 2% daripada hidup sy.pujian kat sini tak memberi mkna apa2 pon..

mybe about the hint tu..u r true.mybe i tak sedar sbb kadang2 bila nk menulis..tgn bergerak je..so bg sesetangah org..dia rase yg i ni suke org puji but in fact..im not..

feling good-good tu mmg ade coz i xsuke down kn diri sendiri. tp that feeling tu tuk diri sendiri..i x kutuk org utk nampak i bgus..i tak suke cari psl ngn org..even i xpernah hina sapa2..and i pon xsuke org hina and pndang rendah kat i.i positif..setiap benda yg i buat..i suka amik yg positif..so sometimes..feeling good good tu mmg kena ade..:)

hee pnjang kn explanation..

i terima teguran u ngn hati yg terbuka..tq so much..:)

Anonymous said...

Yes u are beautiful my dear,beauty comes from the heart and soul,beauty lies in the eyes of the beholder,beauty makes this world a wonderful place to stay but my dear,always remember,your beauty can be your worst enemy,keep your beauty intact and always remember to say thank you to the almighty for making u beautiful.

♥n-amee-az♥ said...

walking here ;)

Kak Nam Kepoh!! said...

1st time kak nam singgah sini tehn terus follow..nice blog.

El-Janna said...

awak mmg cntik^^ thanks awk mmberi inspirasi^^

Aien Najib said...

yes i know myself well :) love to read yours .

Anonymous said...

gigi akak mcm kuning sikit la T__T eye-bag terlampau besar. Tapi takpe akak still cantik. Natural beauty :)

Anonymous said...

My dear,Allah makes u beautiful,so used your beauty wisely,used it to make your love ones happy,never misused it,if Allah can give it to you,Allah can take it away from u too, so treasure your beauty,live your life to the fullest.

Hana Sytieh said...

yes, u cantik :)

Terbang Bersamaku said...

26 tahun...??? tapi sy lihat mcm budak remaja...awk mmg cantik & comel.natural beauty..=)

siti said...

My God.. 26? You look so young meh Nurul..

Haha.. I thought umur kamu dalam 22-24 je. :)

Anonymous said...

I envy you. The content and design of your blog is much better than mine. Who made a design for you?!…

♥Ain Najwa♥ said...

Yup...u're beautiful...... :)

Anonymous said...

I really like this excellent design. What kind of design are you using? , z9876hgtr4533ee33

Anonymous said...

A round of applause for your article post. Really thank you!

obat perangsang wanita said...


good article may be useful