27 January 2014

the kronologi: my effort until i getting pregnant..

Assalamualaikum...

delay this entry terlalu lama.but disebabkan sgt2 ramai yg inbox yg tanye how am geting pregnant again..mcm mana ade tips tak and so on.so saya buat lah entry ni sebab dah promise kan..i try to explain secara details mcmnana cara saya usaha utk hamil and mengatasi masalah kesuburan saya..believe me this is going very panjang lebar punyer story..

and tips2 yg sy nk kongsi ni not only in medical term or procedure..but merangkumi all aspect yg mana boleh menolong mendapatkan zuriat insyallah..this entry not only org yg ade masalah pcos je yg boleh amalkan but semua wanita yg still x berjaya hamil lagi..

lets start the kronologi dari awal2 ye..

time anak dara about 15years old

actually sy dari anak dara lagi period saya x teratur..at first on 15 years old sy dpt period yg first and yg second datang on 16 years old!setahun sekali..bayangkan!bila saya masuk form 4..saya memang cuak sgt2 sebab tak ade period untuk setahun..jadi saya pergi ke hospital..alone!at 16years old  ok.pergi jumpe doctor..and time tu doctor cakap normal lah..sbb saya stress kot..remaja.so balik kt umah dengan hampanya..masa saya form 5..period datang 2x je setahun..and again saya pergi jumpe doctor..yelah masa tu budak2..pergi plak sorang2..mana lah doctor nk layan sgt.so dia ckp masalah tu akn selesai bila saya kawen..and sy balik without any good explanation from her..sapa x stress???

my own treatment
After finished school..u dont have money..u dont have anyone to refer..so apa yg saya buat??even doctor cakap normal but saya tahu there must be something wrong..mcmana a normal perempuan hanya dtg period sekali setahun even u stress pon??
so again saya pergi jumpa doctor kt hospital..and i asked the doctor untuk refer saya kat OnG specialist..masa ni dh cerdik sikit kn..)i dont tell my mom sbb tak nak dia risau)..so bila saya gitau camtu..dia ckp x perlu sebab masalah saya bukannya besar.lagipun saya masih muda!!!!!saya gitau bahawa saya mmg ade msalah pada period saya..tp doctor cakap normal.normal.normal!
masa tu tak kan pergi private lah sebab mana ade duit..
then saya alik umah and fikir..what should i do?macammana sy nak tau masalah saya and apa yg saya patut buat?
so saya pergi klinik biasa..masa tu saya pergi klinik LEE kot..saya gitau kt doctor tu (doctor tu specialist in perubatan am rasenya)..saya cakap saya tak dtg haid hampir setahun..and dia tanye dh jumpa pakar?saya cakap belum..and dr gitau saya kena jumpa pakar OnG untuk find out apa masalah saya..then saya cakap i dont have money..so doctor tu pon gitau..xpe.saya bagi ubat untuk induce period k..and nanti awk pergi farmasi and try consume evening primrose oil untuk stabilkan hormon..so dia bagilah sejenis pil, ade dlm 3 jenis kot..pil tu salah satu yg sy ingat namanya norelut norethstrone camtulah..katanya sejenis pil hormon..so rm45..saya bayar and balik makan and pagi tu memang bleeding..after a year x dtg period tibe2 period dtg..gembira tak terkata x tau nk gambarkan mcm mana..u know what..the feeling masa dtg period yg sgt2 ditunggu macam feeling dapat anak...sungguh happy...so saya pergi kat farmasi..sy nak jumpe pharmacist...so pada pharmacist tu sy cerita masalah saya..and dia bagi saya Evening Primprose oil tu yg kandungan dia tinggi sikit and suruh saya amalkan without putus asa..

after saya amalkan EPO tu..period saya dtg dlm 3x setahun..better than dari x datang..tapi ternyata tak memulihkan sepenuhnya..kadang2 even mkn epo pon..period x datang2 jugak.so again saya jumpe pharmacist and jawapan yg saya terima adalah " bila awk x dtg period..maknanya hormon awk tak stabil..rahim awk x berupaya nak hasilkan telur and akan ade masalah untuk mengandung..so awkkena continue makan walaupun tak berapa nak nampak kesan sebab ianya makan masa"..

so saya amalkan epo tu (dgn tiada duit) dahlah mahal memang sesak gak lah nk cari duit everymonth nak beli..and kdang2 saya amik pil untuk induce period bila dh 5-6 bulan tak datang..perasaan?hanya tuhan saja yg tahu.stress jgn cakap.even org kata rilex jgn stress..tp kite yg tau masalah kite mmg stress sgt2..sebab bile haid tiada..macamana rahim nk beroperasi..macamana sel2 telur nak ade...lainlah kalu x teratur mcm 2 bulan sekali and so on..ini setahun sekali..or 2 kali and itupun dtg sebab mkn ubat..Ya Rabbi...sebagai wanita saya rase sgt tak sempurna...sebab setiap bulan on je xde cuti2 sembahyang or apa..memang stress sgt!

so sy tak putus asa..and saya tetap amalkan epo..tahu berapa lama saya berusaha??almost 12years!!!12 years without putus asa makan je epo and amalkan ubat untuk induce period tanpa nampak apa2 perubahan yg ketara..sebab sy percaya usaha tangga kejayaan..tak kan saya nk tunggu saya kawen baru saya cuba nk selesaikan masalah sy kn?
so almost 12 years saya mkn ubat dear all..bayangkanlah...

sebagai wanita yg ade pcos..pharmacist tu gitau saya memang saya kena amik ubat untuk induce period ..sbb nak biasakan haid dtg walaupun secara paksa.kalu biarkan terus tanpa rawatan..takut haid x dtg2 even mkn ubat..lebih kurang mcm tulah..

university time

time ni memang part paling tough la..time tu saya ade boyfriend..(which is husband)..and saya tau bf sy ni suka budak2..and it was a nightmare bila tdo malam2 memikirkan..adakah aku mampu beranak??macamanana aku nk pregnant kalu aku tiada period???so dari situ saya cuba macam2 termasuk mengurut..bila ade org suggest tempat mengurut yg ok(tak hentam je) saya pergi..and most of the bidan yg saya pergi mmg bagus..tak usik part perut cume urut bahagian badan like kaki etc,,katanye utk lancarkan perjalanan darah..and hasilnya?period masa je tak dtg teratur..tapi setiapkali dtg period..memang darah tu cantik je and dtg pon dlm circle 7 hingga 8 hari...kalu tak, even induce pon..period hanya 3 hari je..
even masa tu target saya lambat lagi nk kawen..memang macam2 sy cuba..minum jus delima(ade jual kt kedai arab rm15 satu botol tahan dlm sebulan gak..bancuh ngn air)..jus kurma ni pon beli kat kedai yg jual mcm kurma2 tu..cuba tak makan benda2 yg boleh jejaskan kesuburan mcm junk food, ice, air tebu, jeruk, ikan masin and sebagainya...

and last skali  saya jumpe ustaz ni..dia buat rawatan alternative and kata2 nya tu lah memberi saya semangat baru..
"kite berusaha tapi Allah menentukan..adik boleh usaha macam2 tapi semua ditangan Allah..kalaupun adik xde period seumur hidup..dgn izin Allaha dik mungkin mengandung jikalau tuhan kasihankan adik..mcmmana tuhan nk kasihankan adik??buatlah kebaikan and cuba kurangkan perkara tak elok dalam diri..kdg2 ade org period teratur tp xde juga zuriat..mungkin tuhan masih mahu menguji atau mungkin dia ade salah dimana mana..

antara katanya lagi
-bersedekahlah and berharap jikalau ade pahala daripada sedekah itu.mohom Allah balas dengan rezeki anak..
-,meminta lah pd Allah setiap masa dalam apa jua keadaan..
-gembira dengar berita gembira org lain terutamanya org mengandung..bila dengar org mengandung..bergembiralah and berdoa moga2 ade berita gembira buat kite..
-berbuat baik pada pd org mengandung and minta dia doakan untuk kite..doa org mengandung sangat mustajab..
-berilah hadiah pada bayi baru lahir walaupun hanya sehelai kain murah..raikanlah bayi yang baru lahir..bersamanya ade malaikat yg selalu menjaga bayi tersebut..mudah mudahan apabila kite kasi kegembiraaan untuk org lain..org lain akn mendoakan kite and malaikat turut mendoakan kite..
-kalu tgok binatang mengandung..berbuat baiklah and suruh binatang tu doakan sekali..
-kalu ziarah bayi baru lahir..bisikkan ke telinga anak tersebut agar kite pon dpt zuriat..insyallah malaikat yg ade disisi bayi akn mendoakan kite..

so..start daripada tu..saya berdoa hampir setiap hari "ya Allah berikanlah aku zuriat walaupun seorang".setiap hari and setiap waktu sembahyang..time hujan..time deman..semua masa sy berdoa..sampaikan sy  lupa nak berdoa utk benda lain..paling kelakar esok final exam pon..sy tak berdoa agar dpt result ok..asyik berdoa nak zuriat je bila kawen..maybe sebab saya sgt2 berkehendakkan anak ahahaha..sebab tu result exam asyik sampah je kot hahahah..sampaikan bila haid tak datang2 berbulan..saya menangis sambil berdoa kalaulah memang saya ade masalah keseburan..berilah keajaipan pada saya agar saya mampu hamil dan melahirkan anak..kadang2 ade sampai sanggup saya berdoa bahawa saya rela tiada duit...tiada pangkat asalkan saya ade anak...mcm tu sekali..
memang masa tu sy stress ,,sebab umur pon makin meningkat kan..tengok kwn2 dh kawen senang je pregnant kn..

bila abes belajar 

bila saya habis belajar..saya start chambering..time ni memang de duit sikit..so saya pergi kat klinik again untuk konfumkan masalah saya..and memang ternyata saya ade simpton pcos..memang saya disahkan tak subur sebab tiada penghasilan telur and kalupun ade sgt jarang and sedikit...
so saya tanye doctor apa yg saya patut buat..katanye dia akn bagi ubat subur..so doctor tu bagi ubat untuk induce period..pastu bagi ubat subur yg perlu dimakan masa period..even tak kawen lagi..tp menurut doctor..untuk biasakan rahim menghasilkan telur sbb kdg2 bila kite paksa period keluar..dia terjadi secara tak semulajadi..so nak tak nak saya kena biasakan supaya telur terhasil..memang time ni dh nk plan kawen..

epo saya masih makan..and saya makan jus perawan de herb..air batu saya kurangkan..teh and kaffein tak minum langsung.and setiap bulan amik ubat hormon agar period dtg..and saya pon again pergi berurut  kt bidan ni..(kat bukit payong kuala terengganu)dia memamg mahir jugak sbb kwn2 saya ade yg berjaya hamil after dapatkan rawatan kt dia..3x berturut2 saya pergi berurut..saya disuruh makan putik limau nipis..pahit tapi demi nk dapatkan zuriat saya sanggup..doa siang malam jgn cakaplah..
time ni jugak saya dh ade duit sendiri..so saya mula bersedekah sikit2..sebelum ni tak mampu...hanya mampu berbuat kebaikan pada binatang je yakni kucing tp pd org tak lagi sbb tak de duit..
sy pergi lawat bayi baru lahir,,anak jiran..anak kawan..even anak sedara yg jauh..
tak cukup dengan tu kalu saya jumpe baby kt klinik ke..yg baru lahir,,saya hulur rm10 ke berapa ke and setiapkali itulah sy suruh ibu tu doakan saya agar dpt zuriat gak..apa yg ustaz ckp tu sy praktikan..of course kena ikhlas kerana Allah tapi dlm masa yg sama saya meminta pada Allah agar ade kebaikan saya itu dibalas dengan rezeki anak..(buka nk nk show off..dont get me wrong cuma nk gtau salah satu usaha yg sy buat)

and again ..masa saya kawen 18 hb 5 2012..so saya plan untuk dtg haid dlm 5 hari sebelun tu..so saya amik ubat untuk induce period alhamdulilah..period saya datang and habis betul2 hari perkahwinan saya..saya makan ubat subur(clomid mcm tu lah namanya_ and pada masa yg sama saya berdoa sungguh2 hati agar dikurniakan anak..besanya kat mana2 klinik dia tau nk bg ubat apa utk induce period and nk bagi subur...

and bile kawen saya pergi scan rahim saya and ternyata memang de masalah..doctor ckp banyak angin dlm rahim saya..so dia bagi ubat untuk bagi angin keluar( in case kalau ade angin dlm rahim..memang sukar utk hamil..sebab after bersama suami..sperm akan keluar balik sebab ditolak oleh angin..so macammana persenyawaan nak berlaku..nak2 kalu meneleh2(sorry lucah sikit)memang sukar nk berlaku persenyawaan)..so bila mkn ubat memang badan saya rase xde angin..takde sakit2 badan gak...and pada masa tu saya minum jus delima and kurma..bagus utk kesuburan..takde tumit tinggi..air bergas,..ice ..junk food, jeruk, and mcm2 lagi yg boleh merencatkan kesuburan..pada masa tu saya start makan acid folic dh..utk kuatkan rahim and utk pulihkan rahim kot..yg ni doctor suggest..katanye kalu plan nk pregnant kenaa makan acid folic.

alhamdulilah..after all the hardship since saya remaja until saya kawen..saya melawan kekurangan saya sebagai wanita..cuba macam2...makan ubat macam2..berdoa hari2..berbelas tahun saya cuba nak bantu diri saya agar saya subur..akhirnya period saya tak datang2 terus lepas berkahwin and disahkan mengandung pada bulan pertama perkahwinan..jgn tanye lah perasaan..tuhan je yang tahu..gembira tak terkata..itulah last sekali saya datang period sehingga saya pregnant kali ke dua..

after melahirkan balqis..period pon x datang walaupun susu berkurangan..saya jangka masalah yg sama berlaku..maybe akan lambat lagi nk hamil kali kedua sbb saya rase hari tu sy pregnant..betul2 sbb tuhan kasihankan saya..so disebabkan itu..baju2 balqis yg newborn abes sy bagi kat orang lain (sbb fikir lambat lg nk pregnant and jugak fikir ade lagi yg memerlukan)..tut2 sy mengandung lagi alhamdulilah and kenalah beli yg baru sume hehehe sebab almost semua newborn baju and baby stuff dh bagi kt org..

alhamdulilah....syukur sgt2..

so nasihat saya..jgn putus asa kawan2..saya sendiri tak pernah putus asa..walaupun tempoh saya kawen kejap je pastu mengandung..tp usaha saya kearah itu sudah berbelas tahun..alhamdulilah saya tak menunggu lama utk dapatkan zuriat..sy mungkin tak dpt nak rase apa yg kawan2 rase yg masih belum ade zuriat..tp saya faham and saya sgt2 mengerti sbb saya pon merasai bagaimana tertekanya perasaan cuba mendapatkan rawatan bertahun tahun agar masalah saya dpt diubati...saya juga merasa makan ubat setiap bulan..pergi ke merata rata ceruk untuk berubat..

tapi apapun..berbalik pada rezeki..insyallah..tuhan maha mendengar...lambat atau cepat...pasti Allah punye sebab tersendiri..cume kite jgn putus asa..and jangan hanya berubat dengan cara moden sahaja..tapi juga secara kerohanian seperti bersedekah dan sebagainya..kalau kite hendak menerima..kite juga hendaklah sentiasa memberi...jgn kerana kite tak kawen..kite tak nak meraikan org berkahwin..jgn kerana kite tak de anak..kite tak nak menziarah or bagi hadiah kat anak org lain..jgn kawan2..kalau kite kedekut nak kongsi rezeki..Allah pon kedekut nak limpahkan rezeki kat kite..jadi dalam masa kite berubat..kena juga muhasabah balik diri and perangai kite..semua tu berkaitan syg...

menggembirakan org adalah paling mujarab..ni sy berkata atas pengalaman saya..masa balqis baru lahir..tuhan je yg tau bagaimana perasaan gembira dan rase diraikan bila ade org datang melawat and ziarah.ade org bagi hadiah kt balqis...sampaikan saya rase sebak and nak menangis and bila org gembirakan hati saya..automatik saya terasa mahu mendoakan agar mereka diberi limpahan rezeki..so bayangkanlah betapa ramai org mendoakan kite kalu kite mengembirakan ramai orng...

saya doakan yang terbaik untuk kawan2 semua..insyallah..

ni je nk share..moga bermanfaat...

saya dah jarang update tau...nk tau update terkini hehehe..
follow my ig ya..nurulbadiah lai
http://instagram.com/nurulbadiahlai

thanks for reading this

131 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum nurul, sedih sheila baca ni. susah betul awak dulu. alhamdullilah, Allah murahkan rezeki kamu. betul cakap nurul, kena berbuat baik dengan semua orang, binatang.. thanks berkongsi cerita (",)

Cik Puan Eka said...

TQ akak atas tips2 ni. Walaupun ika baru sebulan lebih nak masuk dua bulan kahwin, tapi eka suka baca2 cerita pregnant camni.

Mila Ahmad said...

saya harap saya sekuat akak ;')

Iza Fiza said...

Nurul, lega sgt lepas bce kisah nurul. Kita hmpir dua taun kawin xde rezeki lg. Tq for sharing nurul.

nana kimie said...

alhamdulillah...sangat2 bermanfaat entry ni sis...terima kasih atas perkongsian:) moga sis sekeluarga terus dimurahkan rezeki selalu..amin...

SuriNasir said...

Tersentuhnya baca post nie. Salute kat awak nurul.

yana lyana said...

Seronoknyaaa :)
doakan saya juga.. :))

Siti Nahda Mohamed Idrus said...

Thank you nurul sbb share.Nak minta izin share boleh x?

ctmz said...

Thanxx 4 sharing this nurul! Interesting sgt! Honestly, sebak plak bace entry awk ni.. sy kawen pn dh 2 taun, smpai skang still blm ade rezeki lagi..doakan kami ye nurul.. :")

Amirah Su'aidah said...

Saya punya period pun tak teratur. setahun berapa kali je. Lepas tu saya consume GLA complex shaklee. ada evening primrose oil.

mmg agak cuak jugak bila pikir why period x dtg.. risau time kahwin nanti ..

this entry memang terbaik n in detail. Saya ingat saya sorang je yg ada mslh ni. igt dh x normal .. =.=

Siti Hajar said...

Banyak usaha sis buat dari dulu. Alhamdulillah rezeki Allah beri :)

Anonymous said...

awak....u are so inspire

Anonymous said...

cerita awak nasihat awak sangat baik...walaupun x kenal awak..saya tahu awak ni mesti tabah dan baik hati....semoga awak dirahmati Allah selalu

Jen Jen Areff said...

sebaknyer baca.. alhamdulillah. congrats nak dapat 2nd baby. hebat kuasa Allah... saya masih berusaha nk dapat baby. thanks..

Yan|Aid said...

Assalammualaikum nurul...

cedey nye cite... yan salah sorang yg da kawen tapi belum dapat rezeki anak lg... sedey ble org perli-perli walaupun baru 2tahun kawen... mcm mane la prasaan org yg dah kawen lg lama dari yan... tengs tok post ni... mcm dpt semangat baru je rse... mcm nk nanges je bce sbb yan pun try mcm2... skrg try minum air zam-zam lak... nurul pun doakan yan ok... :)

nayfatimah rasyid said...

betul tue nurul ,, usaha tanpa rasa jemu dan yang penting semuanya dari Allah jua yang menentukan ..jgn meratap dan menangis ..mintalah kepadanya disamping usaha ;)

Cik Puan Tqah said...

really adore u sis.. alhamdulillah..dengan izin Allah kan..

~♥dieyba_baby♥~ said...

tahniah sis.. bangga dengan sis..

ibuhebat said...

Subhanallah. Allah Maha Mendengar kan.. terharu baca pengalaman nurul. :)

Trish Natasha said...

terima kasih utk info ni kak :) sangat berguna untuk saya. sekarang umur sy 18 tahun. period pun kadang2 2 bulan sekali. rasa risau tu memang tak boleh kata lah. banyak perkara negatif saya fikir. tapi lepas baca apa yang akak dah lalui, mungkin sy boleh usahakan mcm apa yang akak dah usahakan. terima kasih utk semua info ni. hehehe btw, tahniah untuk second pregnancy :D

Trish Natasha

Sharz said...

thanks awak share pengalaman nie..berguna sangat dan yang penting tak putus asa..sy setahun kawen baru dpt baby..btw congratz tuk 2nd baby!! :)

Siti Nahda Mohamed Idrus said...

Doakan kami sekali Nurul...

Norliza Nordin said...

touching bila membaca sebab saya skg memang tgh berusaha untuk dapatkan zuriat. sy juga mempunya masalah yg sama. period tak datang.. doakan sy pulak. sebahagian usaha dalam ni sy telah dan sedang buat. harap-harap berkesan. tq for info

Cik Zhai said...

walaupun i masih belom berkahwin..but u have inspired me. perancangan Tuhan tu lebih baik. kita berusaha, selebihnya bertawakal.

Rieya Ramlee said...

nice sharing..May God bless you and your family. Amen!

yatie said...

Asslamualaikum Nurul...tersentuh hati saya baca cerita awk..saya betul2 kagum dgn usaha awak...Actually tarikh perkahwinan kita sama n sy sampai skng masih belum dikurniakan zuriat lagi..Apa2 pun kuasa ALLAH dan kt hanya perlu berusaha utk dptkan baby...anyway congratulations tuk 2nd baby yea...
Salam Perkenalan dari saya....

atyn nayn said...

Sebak baca. Da lama tnggu cte kakak psl ni. umur kite 21thn n ada pcos gak sma mcm akak. Mmg stress bila tak dtg period ni. In sya Allah lpas baca entry akak ni kte akan usaha lebih lg. thanks kak entry akak bnyak mbantu. Bg kata2 smgat. semoga akak n fmly sntiasa diberkati n murah rzeki. Dipermudahkan sgalanya utk second pregnancy ni. Aminn :D

mariam aziz said...

Cerita yg sangat bagus utk mereka2 yg sedih kerana belum dikurniakan zuriat...berusahalah selagi mampu...cuba macam2 cara...jangan putus asa...baru cuba 1,2 petua/produk dh putus asa...sy juga pernah mengalami masalah sukar dpt zuriat..jgn kedekut berhabis duit utk mendapatkan permata dari Allah swt....

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

tq share pengalaman ni adik comel..
ppsttt, bukit payong g mengurut kat area mane eh?
ada no contact tak?
nk try jugokk..

aspragina said...

Alhamdulillah...segalanya kehendak Allah swt..perbaikilah hubungan kita denganNya..InsyaAllah akan ada suatu masa doa kitadimakbulkn..sucikn hati, ikhlaskn segala perbuatan dan sentiasa Yakin dgn Pemberi Nikmat Allah swt.

eyza said...

Saya mintak izin share cerita awak kat blog saya... TQ yer..

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

Thanks for sharing...salute u dear...yg penting ikhtiarkan..dan serahkan sepenuhnya pada Allah..pemberi rezeki...♥♥♥

Anonymous said...

Www.nutrilite.com

Puteri Iqa Izyan said...

kak nurul, cite kite same je masalah period. bertahun-tahun ulang alik hospital. macam-macam pil hormon dh telan ni rasenye. huhu.

last-last stop makan ubat hormon. tp period still dok teratur lepas stop makan ubat and jadi balik setahun dok period lgsg. lepas tu biar gitu je sebab letih makan ubat. hehehe.

tapi Alhamdulillah awal tahun lepas ada orang suruh try minum air bio disc. Syukur sangat sebab period teratur sampai sekarang. gembira x terkata bila period. hehehe.

iqa pon bimbang jugok lepas kawen, ssh nk pregnant. tapi lps gune bio disc tu mmg period teratur je and darah keluar pon dok macam masa makan pil hormon. normal je keluor.

btw, thanks for the tips kak nurul! ;) may Allah bless youuuuu <3

Anonymous said...

Subhanallah...Allah mendengar suara hamba-Nya yg berusaha....tnpa kenl erti putus asa...cerita nurul memberi inspirasi....semoga Allah memberkati hidup nurul seklurga

Anonymous said...

Tahniah... just nk tya... ubat apa makan untu hilangkan angin dlm rahim..

Anonymous said...

Ape nama ubat yg tolak angin keluar dr rahim tu? Sy pun mengalami masalah yg sama..hope blh share..

Anonymous said...

Hidup dgn PCOS...only those yg ada akan tahu deritanya..penyakit seumur hidup tanpa ada ubatnya...hanya mampu melawan simptom saja...usaha jgn putus..

Most important thing...kita kena redha... :)

mAk Ch@Q said...

Saya pun penah mengurut dgn bidan kt bkt payong tu.mkn putik limau nipis.tp lum rezeki baby lg :(

mAk Ch@Q said...

Saya pn penah mngurut dgn bidan bkt payong tu.tp lom ada rezeki lg :(

mAk Ch@Q said...

Saya pun penah mengurut dgn bidan kt bkt payong tu.mkn putik limau nipis.tp lum rezeki baby lg :(

shahnur a'ama said...

Salam..ubat pe ye utk hilangkan angin 2..

Anonymous said...

Salam..tahniah buat awak..ubat ape ye utk buang angin 2 ye?
.

shahnur a'ama said...

Salam..ubat pe ye utk hilangkan angin 2..

Anonymous said...

Kita punya jalan cerita kisah yang lebih kurang sama... Dpd sekolah dah jumpa gynae dan usaha sendiri

Anonymous said...

Kita punya jalan cerita kisah yg kebih kurang sama, usaha yg sama, ketakutan yang sama, jumpa gynae dpd umur yg lebih kurang sama. Cuma dgn husband i cakap maybe i tak boleh beri anak bila dia proposed. Lucky us, Allah beri 2 anak melalui rawatan kesuburan. Alhamdulillah.

apierse said...

#respect dgn ketabahan anda..

Ain Ridzuan said...

Yes.. itulah yang saya amalkan dulu sebelum dapat anak. Menunggu kelahirannya sehingga 2 tahun setengah kerana rahim terbalik. Perit sbb doktor cakap rahim terbalik susah dapat anak tapi kuasa Allah melebihi segala2nya... sekarang dah 2 orang anak... :)

mushi said...

Kisah yg sy perlu kongsi dgn kawan sy..lame dah dia kawen..mohon share ek.

mushi said...

Sy ade 2 mmbr yg kawen lama xdpt zuriat lg.mohon share kisah nurul ek.moga dpt membantu they all. Klu dpt kongsi nom tukang urut tu sgtla best.bole email sy ke fauziahzaibidi@gmail.com

mushi said...

Kisah yg sy perlu kongsi dgn kawan sy..lame dah dia kawen..mohon share ek.

Arman said...

Sebak dan terharu membacanya.. sememangnya saya salute semangat juang selama berbelas tahun itu dengan pelbagai ikhtiar untuk mendapat anak.. motivated story.. May God bless both of you... Amin.⇨ ┬║Senikk┬║

Ayu azmir said...

Sugguh kuat semangat and ternyata berhasil... terharu membaca pengalaman... semoga menjadi peransang dan semangat saya dan kawan2 lain untuk menjadi ibu dan menambah umat nabi Muhammad. ... insyaallah. .. semoga selamat semuanya.... mari kita doa sama sama...

Ayu azmir said...

Sugguh kuat semangat and ternyata berhasil... terharu membaca pengalaman... semoga menjadi peransang dan semangat saya dan kawan2 lain untuk menjadi ibu dan menambah umat nabi Muhammad. ... insyaallah. .. semoga selamat semuanya.... mari kita doa sama sama...

Anonymous said...

salam mAK Ch@Q...boleh tau tak...bukit payung tu kat kg ape ye??name ape ye bidan tu...saya nk pergi mengurut jagak...harap dapat membatu

Makwe Kintan said...

Alhamdulillah.. tips yg sangat bagus.. In Shaa Allah sis.. May Allah bless U & your family.. saya pun dah kawin hampir 4 tahun. penghidap endometriosis & telah sembuh endo hampir setahun..tp still tak pregnant lg.. Saya yakin rezeki itu tepat pada masanya.. ^_^

Ana Zai said...

Tsentuh hati saya mbacanya....smoga bahagia bsama suami dan anak2

mymentalhealth.blog said...

sy pon ada pcos....macam macam pil hormon dah telan.....baru kawen sebulan....

mymentalhealth.blog said...

tahniah 2nd baby

Nur Hayati Yusof said...

Alhamdulillah badiah... x sangka badiah yg ak kenal dulu, badiah yg selalu menceritakan ketabahan n pengorbanan ibunya yg membesarkan anak2 yg ramai... akhirnye mewarisi ketabahan ibunye juga... ak kagum dgn kekuatan, kesungguhan n kecekalan mu badiah... tahniah badiah... ak harap ak pun dpt mencontohi ketulusan dan kesucian hati mu jgak badiah... congrats for the second pregnancy... Allah itu mmg Maha Mendengar rintihan dan rayuan hamba2Nya... Allahuakbar... insaf sgt rasa bila baca kisah mu... Semoga hidup mu dipermudahkn Allah... Doakn ak seikhlas mu... Subhanallah...

dash said...

Alhamdulillah.

''Kita wajib berusaha bersungguh-sungguh tapi hanya Allah SWT yang menentukan rezeki kita''

Nurul dah berusaha bersungguh-sungguh. Alhamdulillah Allah SWT mendengar dan mencurahkan rezeki. Happy for you.

Saya berdoa semoga customer saya yg alami masalah kesuburan mempunyai semangat mcm nurul. InsyaAllah.

Anonymous said...

Insyaallah ad rezeki kita semua..hanya org y penah rsa je akn tau perasaannye..allah sntiasa adil..insyaallah semua..kita usaha sama..

aesha said...

Ya Allah
You're story really amazing.
It inspired me darling.
I faced the same problem.
I started to meet OnG when i was 19.
I started to consume DIANE 35 which consider taboo for unmarried lady like me.
Hidup i makan pill ..klu nak period. Dari student smpai dh keja.
I want to settle down and get married this year. Maybe i should try to consume EPO back.
Thanks for sharing your story

ain syafieqa said...

semoga berbahagia selalu..terharu baca kisah ni.

paish said...

semua rahsia Allah :)

Anonymous said...

Saya terharu dgr crite ni...sya xde mslh mcm tu..tp dh 6 thn kwin..xde zuriat lps gugur sekali..jga ank agkt je bru 5 bln ni ..heppy sgt..tp sya rsa mgkin btul kekurangan sya dr segi sedekah kurang kot..Allah nk sya lbh bersedekah ni..tq for info

Kedai Kesihatan Kami Bersama said...

perkongsian yang baik

MG schmidt said...

touching baca..
yg perios teratur pun kalau takde rezeki pun tkde jgk sis.
tp MG yg period alhmdulillah ok ni pun tkot jgk kot2 xboleh nk bg zuriat pada bakal suami nanti
tp this post is really nice n touching
about to happy others to mmg betul.
kiat jgn pkir org akn buat mcm tu x kat kita jnji kita buat baik n buat org happy .
take gud care of ur health sis :)
yeay! balqis ada kwn memain nnti :)

Hana Yusop said...

Saya mmg ada masalah yg sama dengan awak...since remaja period xok...bila refer Dr dia ckp normal...setahun period cuma 1x or 2x je...after kahwin mmg mak la org yg paling suspen..takut saya xpregnent...alhamdulilah bulan ke empat saya pregnent...now my baby dah 4 years old...saya mmg nk baby lg...tp dengan masalah PCOS...hurmmm...saya redha...now tgh consume produk kesuburan shaklee..hopefully boleh tambah bby lg...nway thank u pasal tips besedekah tu..kdg2 saya terlepas pandang...thanks again..

Shikin Ali said...

terharu saya baca. bagus nurul ni, dah kenal pasti masalah sejak dari remaja lagi. kagum lah saya...dgn usaha nurul ni. bab sedekah tu, mmg sy setuju, kena pupuk diri rajin bersedekah. selain mendapat berkat, kita juga mendapat doa dari org lain. terima kasih...very good lessons.

btw, boleh ke saya nk share kisah nurul ni di page dan blog saya?

Naza Akmar said...

Subhanallah...d power of doa & ikhtiar...
MasyaAllah. Sy pengguna tegar Shaklee..alhamdulillah penantian hampir 2 thn utk cahayamata ketiga berhasil...betul makan suplemen/ urut sebagai asbab...sekadar ikhtiar seorang hamba

Anonymous said...

Boleh tak nk dptkn contact tukang urut kt bukit payong tu?

Anonymous said...

Sy pun period 2-3 kali setahun je.. Ms umur 19 sy jmp gynae n dia ckp itu adalah normal.. So sy x buat apa2 action pun smp sy kawin umur 24 thn. Sy x berusaha berubat untuk dptkan ank coz lgpun sy msh lg study ms tu.. Then after 3 yrs sy akhirnya dpt anak n a year aftr that dpt sorg lg!! sungguh x disangka kuasa Allah. Walaupun x period, ada juga rezeki buat saya.. Yg penting sabar n jangan stress!! Think positive.. Sy slalu ckp " untung org yg jarang period ni sbb puasa penuh every year" ;)

Nafazam said...

Assalam. 1st of all... dy ucapkan sybas pd sis yg x putus asa.... dan syukur Alhamdullillah akhirnya sis berjaya preggy...

sy nak share juga kisah sy.... sy pun lewat dlt anak.. x lama...cuma 9 tahun br dpt.... kawin di usia agak muda 22 tahun 1997... ms tu sy pun ada prob yg sama spt sis... irregular period.... buat segala mcm test, makan segala ubat... buat ovari drilling, bcos PCOS tu... end up doc sahkan sy TIDAK BOLEH preggy...

2nd last option pd ketika tu.. buat IUI di LPPKN, 1st time x jadik... hampir give up... buat 2nd time sambil menangis pegang botol lab yg ada sperma husband... sambil ckp... mtk sperma2 tu kuat kan semangat utk bersama dgn telur... nampk cm kelaka kan?? Tp... demi Allah.. itu lah yg sy buat.... sbb time buat IUI tu sy hanya ada 1 telur shj.... which sbnrnya mmg x de harapan....

tapi kuasa Allah itu melebihi segala2 nya... sy pregnant 2004, setelah kali ke2 buat IUI... bersalin 2005, kendian... preggy secara semulajadi.. dpt bby boy 2006 dan 2008... ALHAMDULLILLAH... TQA TQA....

So sbnrnya betul kata sis... actually jgn give up... doa, kendian usaha..... buat mcm ustaz tu advise.... apa jua kata doctor.. mrk hanya manusia... tiada kuasa nak lawan kuasa Allah SWT....

again... sis... tahniahhh sy ucapkan... utk anda2 yg blom ada rezeki.... teruskan berusaha.....in shaa Allah... org2 yg sabar sudah pasti kemenangan yg menanti..... :)

Nafazam said...

Assalam sis..... 1st of all... Syukur Alhamdullillah.. dan tahniahh di atas kejayaan dan usaha sis yg x kenal erti putus asa itu....

Sy terpanggil nak share juga kisah sy.... sy pun lewat dpt anak... x lama cuma 8 tahun... kami berkawin pd thn 1997 dan pd 2005 sy dpt my 1st dotter....

sblm tu.. dr se awal 2 bulan kami berkahwin.. sy da mula treament... prob sy mcm sis juga irregular period... apa ubat yg doctor bg yg sy x cuba.... dr pil hormon hingga ke injection hormon.... segala macam usaha kami cuba.. berurut hingga ke muar johor... supplement apa jenis sy x cuba... u name it... semua ada...
End up doctor conclude... SY TIDAK BOLEH PREGGY LANGSUNG...a.k.a mandul....

time tu.. dunia nie mcm hempap sy... tiada ayat @ perkataan blh sy jelaskan... mujur husband sihat dan ok.... kat situ patut nya sy bersyukur... tp at tat time... Allah je tau cmana rs nya....

D next treatment doc syorkan b4 buat IVF, oops sblm tu buat ovarian drilling sbb PCOS selepas ti buat dulu IUI.... 2X sy buat.. 1st time failed.. lagpun telur mmg x response dgn ubat hormon tu... 2nd time... dgn keadaan yg menangis, sambil pegang tabung uji tu yg ada sperma husband... sy ckp... mintak sperma2 tu kuat kan semangat dam bercantum dgn telur yg cuma ada 1biji tu.... nampk mcm kelaka kan... tp itu lah yg sy buat.....

alhamdullillah... usaha yg doctor rskan tiafa harapan tu... berjaya... sy berjaya preggy 2004 dan april 2005 lahir lah puteri sy.... percaya atau tidak kuasa Allah.. sy preggy secara semulajadi exactly lps abis pantang... dan bby boy sy lahir pd 2006.. ms tu kakak dia br berusia 11 bulan.... Subhanallah... sy sendiri pun x percaya..... 2008 lahir anak ke3 sy bby boy juga cara semulajadi...

Moral nya kat sini... doctor hanya blh ckp apa yg dia tau... tapi kuasa Allah SWT tu lbh besar...

utk sis.. sy ucapkan tahniahhh..dan tima kasih share kan citer sis... utk anda yg masih blom ada rezeki.. JGN SESEKALI GIVE UP... TERUSKAN BERUSAHA.....TERUSKAN BERDOA.....

Sy doa kan anda2 yg blom ada rezeki.. semoga Allah beri zuriat secepat yg mungkin....aamiin....

hamba Allah yang kerdil disisnya... said...

sangat menyentuh perasaan...semoga Allah juga akan memberi saya rezeki semanis rezeki yg awak terima...doakan saya....

Mrs Rz said...

u go thru for a tough work to endure ur problem dear...jazakallah hu khairan khatira...smg Allah mengasihani ana juga & mengurniakan zuriat utk ana...aminnn Allah humma aminnn

Mazlina Razak said...

thanks dear.. sy dah 2 tahun ttc.. sy akan ambik semangat u dah teruskan berusaha.. doakan sy berjaya ya.. sy doakan u kekal sihat dan bahagia di samping keluarga.. hugss..

mamiraysha said...

Alhamdulillah sis! besar sungguh rahmat Allah buat hambanya yang bersabar. Sebak dan terharu baca cerita ni. Perkongsian yang sangat bermanfaat. Bukan sahaja untuk mereka yang ada masalah untuk mengandung.. tetapi kepada insan-insan yang terleka dan terlena dengan nikmat. Saya tak perasan pun selama ini saya ada period yang teratur sebagai satu nikmat yang besar. Alhamdulillah! saya suka nasihat yang ustaz berikan. Kekadang kita tak perasan. Kita nak sangat Allah berikan apa yang kita minta.. sedangkan kita kedekut memberi..

Cik Puan Ac said...

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah syukur atas limpahan kurnia awak. I am very proud you never even give up. A true inspiring story for those yang ada masalah period. Selalu bersangka baik dengan Allah SWT

Cik Puan Ac said...

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. A true inspiring story. You are a very story woman since 12 years old until now. Selalu bersangka baik dgn Allah SWT

Anonymous said...

Assalam sis...tabah btul awak...tahniah 4 d 2nd baby...smoga Allah mengasihani kami juga,alhamdulillah dh 3stgh thn kawen...insyaallah ada rezki kami lps ni..

Ann said...

Seronok kan bila dapat pregnant. Your story juz like mine...ada PCOS but berjaya hamil. Now saya tgh strangle nak dapatkan 2nd baby. Doakan saya pula ye.

Anonymous said...

Touching. Good effort dear. Saya ade seorg kwn yg hampir 4 or 5 tahun kot kawen tak preggy lagi. Saya yg kawen lepas dia dh ade anak sorg. I keep support her. Bg tips bg nasihat. Tp baru2 nie ade suggest something kat dia then dia reply "walaupun kau cakap kau paham tp kau takde kat tempat aku so kau tak rasa ape rasa. aku dah penat cuba mcm2. kalau ade rezeki ade la. malas nak pikir dah"

Terasa hati la jgk dgn kata2 kwn tue tp saya faham dia lagi terasa hati sbb tertekan till now berusaha utk dptkan anak. Please doakan utk kwn saya juga.

alin marlini said...

Kuasa Tuhan tiada siapa yang tahu. Alhamdulillah Nurul...

attiyah said...

Salam.blh tahu x ubt angin ape yg dr bg kt awk utk rahim byk angin?

attiyah said...

Salam.blh tahu x ubt angin ape yg dr bg utk rahim yg byk angin?tq ats prkongsian ye.

Anonymous said...

urut kt bukit payong tu, sis ade x alamat atau num fon dia?
saya ingt blk kpg bln mac nanti nak gi urut la...
dh stgh tahun kawen tpi x lekat lgi.. sedih gak ni.

Riskay Rezz said...


Assalamualaikum wbt...

Sesungguhnya usaha dan doa tanpa putus asa tangga kejayaan....tersentuh sgt baca kisah nurul krn sy juga diuji lewat dikurniakan zuriat. 7 tahun kahwin baru dikurniakan seorang putera pada 2011 and now sy dpt my 2nd putera on Jan 1st 2014. B4 that sy keguguran 2 times...penah jalani rawatan kesuburan, IUI & baru nk daftar for IVF..Allah itu maha kuasa...sy berjaya pregnant naturally...sesungguhnya rezeki kita akan datang bila Allah telah menetapkan masanya...but please dont' give up!

Suez Mohd said...

Perkara paling miracle sy rasa 'baby'..seriously risau sgt tkut kalau2 xmampu pregnant..btol cakap ustaz tu. Sy sokong. Redha dan jgn berhenti berdoa.anak juga pinjaman dr Allah. Sampai masa kembali jua. Smga ada rezeki buat kita semua. Amin.

izwahs said...

Nice sharing. Sungguh sedih & terharu. Rupanya sy msh kurg & x bersungguh2 meminta & berdoa kpd Allah... juga mgkn kurg bersedekah. Tma ksh di atas perkongsian ini, terasa msh kurang berusaha. Mgkn sbb itu Allah blm memakbulkan doa. Smga dimurahkan rezeki. Doakan rezeki zuriat utk sy & suami juga....

Anonymous said...

Mungkin solution dia yg sebenar adalah seperti dr yg masa sekolah tu cakap.. KAHWIN.. tapi semua tu kuasa Allah...

Anonymous said...

Tahniah sis..kepada Allah kita meminta..Dia juga yg memberi..ditambah usaha ..berkat semuanya..alhamdulillah..

Putri said...

tq nurul.saya pun pernah mcm awak cuma period teratur but sengugut setiap kali period.saya jmpa pakar sakit puan, dia cakap rahim ok but i know sumthing wrong1 year after kawin, saya buat rawatan kesuburan kt private.hormon saya terlalu rendah.setahun buat rawatan, tak ad hasil. oct 2011 saya stop rawatan.alhamdulillah nov 2011 saya preggy ank 1st.then saya x period sebab susukan anak.jun 2012, baru saya sedar saya dh preggy ank ke 2.dh preggy 5 bln pun masa tu.bila dikenang balik..Allah tu Maha Esa. dia dah susun hidup saya sebaik-baiknya.pada yg dh kawin tp masih belum ada anak..jgn la mengeluh.tapi berdoa lah..Allah tahu apa yg terbaik untk kita

myza said...

Welldone.very good entry.sama mcm pengalaman saya..point2 yg sama dgn saya
-6years of marriage and baru pregnnt
-irregular period
- rawatan dgn pakar clomid-ubat trun darah-sampai drilling-beurut dll
-tak lupa juga sedeqah brg yg kita syg dan sedeqah pd bayi2.inshaAllah .amalkan.
-doa dan usaha .
Moga anda diberi nikmat yg sama .yakinla dgn perancngn Allah

Anonymous said...

Byk betul kekilafan diri rupernyer.... In Sya Allah akn mempraktikannye spt sis...utk mendpt zuriat yg kedue....yg sulung thn keempat kawen bru dpt...ni Habib nk msk umur 4 thn dh...no 2 x dpt lg...

Anonymous said...

sama kisah & masalah kita.. Disebabkn tiada period, [irregular] kandungan dh msk 4bln, br sy tau preggy.. Appoinment dgn pakar o&g cancell last min.. Alhamdulillah, Allah bg rezeki yg x disangka2.. Hnya Allah yg tau ms tu gembiranya... Thn 2010 kawin, nov 2012 dikurniakan cahayamata.. Solat dhuha, kunci rezeki.. InsyaAllah

Anonymous said...

Thank you Allah. ..Thank you Allah. ...

haryati mat yasim said...

Allahuakbar....sungguh cekal dan tabah hatimu nurul..tahniah untuk setiap usaha anda. Sentiasalah bersangka baik dgn ALLAH taala. Yati doakan semua org dpt rezeki anak ini....USAHa, DOA dan TAwakkal.....

Anonymous said...

salam sis, sy juga mengalami masalah yg lebih kurang sama dgn awk. period xteratur n senggugut melampau. dah 5 thn sy kawen tapi belum dikurniakan zuriat. mcm2 ubat sy mkn, mcm2 perkara sy buat. doa xpernah putus n sedekah slalu sy buat. namun rezeki sy belum sampai, yg pasti hati sy kecewa bila dgr org preg or kwn2 dpt ank. semua perasaan bercampur baur. tambah2 plak bila time raya, memang hati sy pedih sgt bila diperli.hati jd terlalu sensitif smpai kdg2 sy menangis sorang2 time mandi n solat...sy tahu sy kena lebih tabah n sabar. Allah sedang menguji sy n suami. namun satu je sy ingat pesan doktor yg sy slalu pg, syukur la sb awk xde penyakit kronik yg menghalang awk dpt ank, cuma masa awk blum smpai je. n syukurlah dgn nikmat n rezki yg Allah bg selama ni... hati sy jadi cair n redha.. bila sy fikirkan balik memang rezeki sy xputus2 sejak kawen, cuma rezki anak je belom lg. jadi sy kena usaha lg.. tabahkan hati kami ya Allah..kami berserah pada Mu..

Anonymous said...

salam,

do u mind to share nama n contact no tukang urut d bkt payong tu?

anna alaui said...

Mudah2an sy juga dikurniakan zuriat mcm nurul...

2 H@T! MeN j@D! 1 said...

ya ALLAH nurul, sedihnya..akak yg br kawen 2 tahun ni pun bermacam2 dugaan bila rezeki anak belum ada..mmg period tak stabil. n tak tahu nak usaha mcm mana sedangkan hati inginkan anak sgt2....smpi ada sorg mber pernah ckp " hubby u kaya sgt sebab tu allah tak bg anak" ...ALLAH....:(sapa yg taknak anak kan dear? akak mampu tersenyum n doakan yg terbaik utk kawan2 seperjuangan..kita usaha sama2 ya...rezeki ALLAH itu luas maknanya..amin:)

Anonymous said...

Salam..sedih n tharu bc kisah ni..saya pn penah mlaluinya.sejak form 1 lg period saya mmg x teratur..stahun brape kali je dtg..penah period skali sj stahun.Dr ckp sy ade msalah hormon.mase nk kawin risau tkut x dpt bg suami anak.lepas kwin mmg g brubat mrata tmpt..mcm2 amik n brurut..dkat stahun kwin br pregnant.masa tu Allah je yg tahu btape bhagia nyer..tp mmg Allah mahu mahu mnguji saya n suami..baby sy mninggal stelah 2 mnggu d NICU..lemas mase brsalin..slps baby mninggal saya btul2 stress n amik mase yg lame utk redha..akhirnya sy sedar..Allah ambik sesuatu yg sgt saya sayang utk uji saya..uji keimanan saya.suamilh yg byk bantu saya..slps tu saya brusaha utk dpt anak lg..hmpir 3 tahun lebih sy mncuba..tp x brjaya..skali lg Allah mahu duga saya.mmg sgt2 sedih tiap kali blik umah mntua ade je dpt anak buah br..dpt tahu kakak ipar..adik ipar pregnant..mase tu remuk nyer hati..slaku sgt saya brlame2 dlm bilik n mnangis tiap kali blik umah mntua.saya penah sruh suami kawin lain sbb ksiankn dia yg suke budak2..dia x mahu.akhirnya suami cdang amik anak angkt..mmg brgaduh besar jgak mase nk amik anak angkt sbb saya tgh jlani rawatn ksuburan dgn Dr pakar..jus ape saya x telan..smua nyer krn brusaha nk dpt anak..akhirnya saya amik anak angkt stelah 5 thun kwin..benarlh kata org anak tu pnyejuk hati..sayang sgt2 kt anak saya wlaupn bkn darah daging sndiri..Allah maha brkuasa Subhanallah..x smpai sbulan amik anak angkt saya pregnant.alhmdulillah dh spasang anak sy skrg.rupa nyer dlm diam2 suami sy byk brsedekah slps dia trserempak dgn seorg ustaz kt masjid..suami sy ceritakn masalh kami n ustaz tu ckp byk2kn brsedekah utk dpt anak...Allah maha kaya..kadang2 kita nasib kita x sama dgn org..Allah mrencana sesuatu d luar pngetahuan kita..Allah lmbatkn rezeki anak utk uji kita..duga ksabaran kita..mcm kisah nurul yg btol2 beri inspirasi..pd kwn2 brsabarlh..jgn pndang klebihn pd org lain..n bndingkn dgn kkurangan kita..doa snjata trhebat..brdoalh n brbaik sangka pd Allah

terataijingga said...

As salam. Coretan nurul menjadikan sy bertambah cekal. Sy sudah 7thn tetapi masih mendambakan zuriat kurniaan Allah. Saya tahu Allah masih menguji saya dan suami. Mudah2an dy juga dikurniakan zuriat mcm nurul....

terataijingga said...

As salam nurul. Tersentuh hati saya membaca coretan nurul. Saya juga sudah 7thn berkahwin tetapi masih belum dikurniaan zuriat.pelbagai cara & kaedah rawatan yg dilakukan tp belum berhasil. Moga Allah sentiasa mendengar doa2 saya....

sweetsha said...

As'kum sis, mohon share your story..(^_^)

Ainyer said...

hye sis...sya mslh hampir sma dengan sis sebnrnya...tp sya skrng xkwen lg...memg sya sgt stress skrng..bca entrynipun sya dh nangis...syapun msih terkapai2 mencri haluan idupni..sebb skit misterini..

Ainyer said...

salam sis...syapun sekrng berda ditempt sis...yg bezanya sya skit hampir tiap2 ari dan msih belum berumah tangga..nak kta stress..mmg sgt2 stress...smpikan hampir tiap ari sya mengis..tq sis, kerana membuktikan msih de sinar harpan untuk syani..

Mawar said...

Kisah kita lebih kurang sama cuma zaman ank dara sy period ada setiap bualan walaupun xtetap tarikh..sy hanya tahu selepas sethun berkahwin yang mana sy masih xmengandung, mcm2 kutukan perlian sy terima..sy pergi ke klinik swasta, check hormon, nyata slh 1 hormon sy xde..(doc tu lelaki, sy ingt lg kata2 dia, awk la penyebab suami awk xdpt ank smpai bila2)Allah...sedih hatinni tuhan je yg tau.sy mntk doc buat surat refer pd pakar.then sy pergi o&g kerajaan.(sebab asben dan sy sma2 gaji kecik waktu tu) lepas check Allah saja yg tau perasaan sy, doc kata rahim sy xmenghasilkan telur walaupun sebiji.kalau ada pn telur xmembsr dgn baik utk disenyawakan. Mcm2 dlm kepala masa tu, mcm mna nk bgtau asben(msa tu sy g sorng) sy xblik rumah terus..sy berjln2 utk tenangkan fikiran.tkut dgn penerimaan suami.sy xsnggup nk tgk muka dia bila sy berterus terang jd sy sms dia bgtau result.alhamdulillah..kata asben sy, jgn risau ank itu hak Allah..kalau dia nk bg walau doc kata xsubur pn akan dpt ank, org yg xde mslh xdpt ank..semua atas kekuasaanNYA.sy bangkit dr kekecewaan.sy berulang ke hspital tiap2 bulan, msa tu doc bg sy mkn clomid dan asid folic.setelah hampir 2thun, mcm2 ubat sy mkn, mcm2 ujian dpc buat.sy disahkan mengandung.dengan hanya sebiji telur yg matang..Allah Maha Besar. Gembira sgt2..lepas ank lahir thun 2010, sy berfikiran sama mcm puan..abis semua sy sedekah kan pd org lain, baju baby, tilam bantal, kelambu..boleh kata semua la brng baby..sbb fikir xkan dpt lg..asben kata pn xpe la..kalau Allah nk bg sorng ni pn dh ckup baik. Tp thun 2011, sy mengandung lg..hehe alhamdulillah..sekarang ank yg slung 4thun dan no2 2thun..sy xmkn pil perancang sbb mmg nk ank ramai tp andai ditakdirkan 2org je..alhamdulillah..dua org, sepasang..ckup lengkap dh..sekadar berkongsi..pd yg blum dpt, jgn putus asa..Allah xajr kita putus asa..sntiasa mnta maaf dgn ibu bapa..jgn berdendam..insyaAllah

Jue said...

Jangan ada rasa putus asa bagi yang belum dikurniakan...sentiasa berfikiran positif bahawa harinya akan tiba,,,

Saya pun menunggu hampir 5 tahun...berdoa hari-hari semoga Allah berikan seorang anak walaupun sekejap..saya dan suami nak merasa menjadi ibu dan ayah walaupun sekejap. Alhamdulillah, ulangtahun perkahwinan sy ke 5, sy disahkan mengandung......ulang tahun ke 6 anak sy pergi mengadap penciptaNya selama-lamanya tanpa diduga. dalam usia 4 bulan...bulan 3 ni usia perkahwinan sy masuk tahun ke-7..InsyaAllah dijangka bersalin anak kedua..dan genap juga setahun pemergian anak sy...

Sentiasa berfikiran positif, jgn putus asa..berdoa, bertawakal dan yakin kuasa Allah

Anonymous said...

thanks nurul. semoaga saya juga akan dapat merasai saat2 bahagia itu. sy yakin Allah maha mengetahui masa yang sesuai untuk sy dikurniakan anak seperti nurul.cuma harus terus berusaha dan berdoa.

NFAM said...

moga sy pun dimurahkan rezeki untuk dikurniakan zuriat yg soleh & solehah..:)

Anonymous said...

sis... sy pn ada msalah mcm sis... dari form 3 sy period x teratur...form 5, then umo 20- sya ambil pil hormon (diane 25 pil perancang) dunia sy btul2 stress,,,, klo dah makan pil tu memang masalah ...tu la pikiran sy tym tu.. kwn2 dah mcm2 xckap tym d kampus, "klo ko makan pil tu,memang ko mandul"... memang rasa nak simpan bom ja mulut dorg... even sy bkn muslim sy akn ikut cra sis.. doa & sederkah... mana2 agama pn sma.. jatuh air mata sy baca entry sis... entry sis memang 1 bekat utk sy... thanks sis

een said...

Mintak nak share sis

humaira balkiss said...

assalamualaikum tahniah kak nurul. Alhamdulillah atas rezeki kehamilan yang kedua. murah rezeki akak. saya doakan kandungan akak dalam keadaan yang baik. dan memang kita perlu ada usaha, saya tinggalkan nombor 012 3447924 (Puan Noi) mak saya seorang pengamal perubatan wanita. Inshaallah.bagi siapa siapa yang ada masalah kehamilan dan kesuburan, ikhtiar dan dengan bantuan allah, mungkin akan lekat. saya dah tengok berpuluh puluh waita yang datanf ke rumah saya menangis mahukan anak, dan ramai yang datang kali ke dua menangis gembira selepas berjaya mengandung lepas urut dengan mak saya. Semua perancangan allah, mak saya sekadar membantu. :) inshaallah.

aizu's life said...

Assalamualaikum... sebak lak bace n3 ni. kuat betul usaha awk utk psediaan bergelar ibu. alhamdulillah, kuasa Allah x siapa dpt mhalang maupun menduga.. cpt je awk dpt rezki yg x ternilai tu :')
Doakan sy pun bjaya pegnen gak ye. almost 2yrs dh kawen..

ain said...

great info kak! May Allah bless you always :)

Anonymous said...

assalamualaikum kak.

saya umur 24. saya pun ad masalah yg sama. kdg2 tuh pernah smpai 3 4 bulan xdtg period. saya makan jus untuk kesuburan, gla. lps mkn tuh ok tp ble stop jd balik. kdg2 terpikir jgk nt nak kawin nk dpt ank mcm mane. lps baca kes akak saya rasa jd kuat dan semangat. btl ckp akak, Allah sebaik2 perancang. tahniah untuk akak. semoga akak selamat melahirkan ank yg ke 2.

kartini marzuki said...

Sebak baca. struggle Nye akak.. tahniah dan Alhamdulillah.. rezeki Allah tu besar. Doakan saya bila kawen nanti terus dapat anak. insya Allah.. amin.

Kim Kirah said...

waahh.. saya hadapi masalah yang sama tapi takut nak pergi hospital..seriously..like..what I have to do..arrghh.. stress sometimes.. 3 to 4 month..hny sekali saya dtg period.. and I'm not planned to get marry yet coz I'm juz 20 now..and when I was read your post..I was like... waaahhh.. I have to take a full courage to do a check up.. yes.. thanks for your post..it's inspired me.. ^.^

do visit my blog.. ^.^
http://nsmk-kimkirah.blogspot.com/

Anonymous said...

Saya pun ada masalah period tak teratur.. Dalam masa setahun, period dtg 2 atau 3 kali je.. Doktor kata hormon tak stabil menyebabkan berat badan naik lalu susah nak period.. Doktor suggest saya turunkan berat badan.. Hmmm.. Saya pun macam akak juga, bila period datang saya rasa happy giler sedangkan ramai orang tak suka period sebab senggugut..

Anonymous said...

salam sis..nk tny...tmpt mengurut 2 kat mane?sy duk area bkit payung gak

Anonymous said...

tersentuh hati membaca.. nasib kita serupa.. sy pon penghidap pcos,seawal 15thn sy dh dpt taw, due to period x teratur dan pertambahan bulu roma yg byk.. before this x pernah kisah dgn pcos,until I get married.. married since 2011 until 2014 bru dikurniakan cahaya mata. a lots of procedures sy jalani, sakit memg x peduli.. jnji ad zuriat.. seek treatment dekat HUKM specialist, alhamdulilah sy preggy lepas cucuk puregon.clomid high dosage pon x jalan, now my daughter dh 1y.. cumanya sy x sure nk preggy lg sebab pcos byk pakai duit.. sis hamil second baby dengan bantuan rawatan atau secara alami..? hope sis boleh jawab.. thanks..

sutra qaseh said...

Salam.... thnks for ur story. mostlt...pnyakit kita sama...sy hmpir putus asa till trbca story sis... :) masyaAllah..besar kuasa Allah... slma ni sy cuma usaha btulkn period..stabilkn hormon... smpai xprnh trfikir ada angin dlm rahim... ptt la bila baring xde leleh..tp bila bgun sume hbis kluar... boleh bntu sy, ubt angin apa sis mkn mse tu?

Anonymous said...

U r my inspiration

Anonymous said...

Humaira awk dok area mn?

fuzy said...

Rezeki Allah tak pernah salah alamat, yg penting usaha dan berdoaGLA Complex Atasi Masalah Haid Tidak Teratur Mujarab

ummu said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Berjaya hamil selepas 10 tahun menunggu

Unknown said...

Share ye sis...cter awk mberi semgat supaya kita tak pnh bputus asa

Selipar Jepun said...

seronok baca entri ni.. doakan sy kuat jugak.. sy macam dah putus asa.. tp masih mengharap keajaiban allah dan berdoa rumah tangga sy terus harmoni..