06 January 2014

Story of My second pregnancy..

Assalamualaikum..

first of all..am pregnant again!!alhamdulilah with this unexpected pregnancy...alhamdulilah...
sekarang my little izara balqis already 9 months 20 days and am about 6 months pregnant..

Getting pregnant again !!!alhamdulilah..

kisah pregnancy saya kali ni agak dramatic sikit compared with the first one..having pregnant in the same year just a few months after melahirkan balqis adalah satu pengalaman yg x dpt nk explain kt korang..actually am not ready yet at the first place but am okay with that..rezeki..so saya terima dgn hati yg terbuka and bersyukur..

lemme start by this ya..
Terima kasih Allah pada yg memiliki segala yg ada dilangit dan bumi..terima kasih kerana memberi rezeki anak padaku and hubby Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim..

getting pregnant again memang sesuatu yg sgt2 saya x sangka and x pernah terfikir dlm masa yg terdekat ni..melahirkan balqis seorng pon sudah cukup buat saya rase terharu dan sgt2 bersyukur kerana dikurniakan cahaya mata...inikan pula menghadapinya utk kali yg kedua..sungguh besar nikmat yg Allah bagi kat saya..syukur sgt2..

1st of all..saya tahu diri saya jenis x subur..in other word..as i had been diagnosed with PCOS , ( saya hanya dtg period lebih kurang 2 kali setahun..and terpaksa depends pada ubat utk induce period  datang (later if ade masa sy share kt dlm blog tentang rawatan yg saya buat ye) and according to doctor..chance utk saya pregnant sgt slim and once sy pregnant kan balqis on the first within two weeks after am getting married..saya rase macam mimpi .saya berpegang apa pon masalah yg saya ade.. jika Allah berkehendak nak bagi..Allah akan bagi...jika tak.maknanya itu bukan rezeki saya lagi..

but since saya tahu sy ade problem tu..saya terfikir maybe untuk mengandung for second time..adalah susah and perlu buat rawatan lagi..so saya amik tak kisah sangat tentang family planning (saya planning jugak tp take for granted je lah after berpantang tu) sebab saya rase saya tahu sgt badan and sistem2 kesuburan sy ni..chewaaah..and plus after giving birth pon..memang period x datang and i expect x mungkin akan pregnant dlm masa terdekat..

masa balqis umur 4 bulan lebih..saya perasan something..pengeluaran susu sangat sedikit and balqis memang x cukup makan so kena bagi formula milk jugak..saya wondering jugak kenapa susu sy yg byk boleh berkurang out of sudden???tapi saya x notice apa2 yg pelik pon..

maybe time ni am about 3months pregnant..tp tak perasan langsung kecuali wondering nape my perutt so buncitt.upernyeee pregnant..

life continue as usual..
(actually this time kalu ikutkan saya dh pregnant)
before that..me and husband struggle jugak lah utk survive..walaupun rezeki sentiasa ada,,tetapi tak berapa nak cukup since gaji kami both kecik je..and husband plak travel everyday pergi and balik kerja ..so x dapat nk menyimpan..and plus kerja ngn company yg sgt2 bagi tekanan buat kami sekeluarga susah hati sgt..and me myself jugak..kena struggle jugak..am doing some part time business walaupun penat..yup cukup utk kami, hubby and balqis..but since i anak sulong..and adik2 yg masih belajar..so saya kena tolong mak and adik2 jugak..so saya share my salary dgn family in order tuk bgi keselesaan pada mak and adik (me and my second brother je yg bekerja at the moment)..then saya wondering..kenapa lah rezeki saya mcm tak de sangat ..susah tuk saya bantu family dgn gaji yg kecik plus ade byk komitment lain lagi termasuk ptptn..so saya try korek2 my action manalah tau kot2 ade terkhilaf yg membuatkannya tak berkat tp saya rase mcm xde plak..so tertanya tanya..apakah hikmah disebalik ujian ni semua..saya sentiasa berharap agar Allah murahkan rezeki saya n hubby and alhamdulilah..hikmahnya telah terjawab dgn my second pregnancy ni..rupanya Allah nk kasi hadiah yg lebih manis n bernilai...alhamdulilah.ok stop cerita tu,,

pregnant kali ni saya memang x perasan langsung sebab tiada morning sickness langsung..tapi saya penat sgt sebab balqis dh mula membesar seperti pendekar..ade je benda nk buat n main..saya kadang2 letih nk melayan tapi itu yg best bila pergi keje rindu cepat2 nk balik keje..

masa balqis umur 7 bulan..saya perasan perut saya buncit..ok.memang sgt2 sakit ati kenapa perut yg dh slim tibe2 buncit kembali.baju2 saya dah start tak muat tang perut..saya hairan gak tp x pernah terfikir yg saya pregnant..
actually masa ni mood saya agak tingtong..saya menjadi pemarah and sensitif sgt..pantang hubby buat saya terasa..memang berjela jela lah saya msg kat hp dia mcm karangan menyatakan ketidakpuashatian sampaikan hubby cakap.."apa kena ngn saya"???

so masa balqis nk masuk 8 bulan..saya terasa sgt2 penat and saya perasan diri saya macam x menarik(perasaan dlm diri lah ni)..so saya mula bagi ayat2 klise kt hubby like "nk wt camne..syg ni x cantik".."nak wat camne..abg x sayang dh kite sejak2 lepas beranak ni "..so my husband mcm pelik lah and tibe2 dia cakap..."syg pregnant kot..cube check"..

1st time dengar camtu and saya plak balas.."tak mungkinlah"..then a fews day later..hubby ckp lagi.."check lah syg ..abg rase mcm pregnant je tu"..so saya pon malas nk ckp banyak..saya beli upt test..
check punyer check..as i expected..memang naik satu line je..

tp kan naluri seorang ibu yg bawak sesuatu dlm rahim memang x dpt nak dielakkan..for the 1st time saya rase mcm saya pregnant kot..so a week later..saya beli lagi upt test..
and pagi2 bangun tido..saya decided to do the test.. wait for 2 minute...ya Allah..there were two lines!!!!
tangan terketar ketar..too nervous..am my tears start to pouring like a rain...terkejut....bersyukur and nervous..and saya pon masuk bilik after dengar balqis nangis..bila tengok balqis yg masih kecil..again am crying..mampu tak saya handle???then i realized..nanti balqis akan dapat kawan and our life akan bertambah meriah..so saya stop utk fikir yg bukan2..cannot wait to inform husband..so i just letak that upt tu atas katil tapi hampeh dia x perasan...ewwww..so terpksalah saya tunjuk kat dia..
hubby buat muke tak terkejut and said " kan abg kata dh..syg pregnant...abg taulah"..elehhhh
then after that..hubby pon mula lah buat angan2..lepas ni dh ade anak dua ye kite erk...pastu mula lah dia create princess story lah sgt kat saya ishhhh..so esoknya kami plan nk g double confirm kat klinik..i thought ianya dalam 1 bulan camtu..lepas scan..sekali lagi kami terkejuttt yg amat...4 bulan lebih..dah nak masuk 5 bulan camtu..Ya Allah..maknanya tak lama lagi beranak pulak lah saya!!!alhamdulilah..tu lah ceritanya..

tp actually at first tahu tu saya sedikit kecik hati coz masa nk pergi buat pregnancy check up..saya kena marah ngn doctor and nurse.." awak ni nama je lawyer tahu teknologi, bukannya org x educated..kenapa awk tak plan betul2..kan dh pregnant lagi..anak awk tu kecik lagi..badan awk pon tak ready lagi nk pregnant..gelojoh betul awk ni, napelah awk tak cucuk je aritu bla bla bla.."..
(while nurse ckp2 ngn nurse lain " baru je beranak aritu mengandung plak pot pet pot pet ..)
berdesing gak telinga mendengarnyaaa even memang saya akui balqis masih kecik and perlukan perhatian but boleh tak bagi advise yang proper and menyedapkan hati sikit..

so saya pon balas kat doctor tu..
" dah rezeki doctor, saya okay je and saya rase saya boleh handle insyallah..plus medically, tak de menyatakan bahawa adalah berbahaya utk saya pregnant and teruskan this pregnancy...am okay with that and am ready for that..harap doctor faham.

sekarang dh nak masuk 6 bulan dh..langsung xperasan and x sedar..lagipun pregnant kali ni..saya mcm tak de problem sangat..kulit muke pon ok tak naik jerawat macam pregnantkn balqis dulu..mybe sebab saya amalkan minum suppliment tuk kulit Secret white(boleh pm /whatapps tuk order ye.01125534437...veryy best suppliment u all trust me)_..amboi sempat hehehe..

and saya pon boleh buat kerja rumah..boleh memasak macam biasa.melayan suami macam biasa.xde mengidam yg pelik2 cuma agak selekeh sikit..yg ni x bleh nk elak sbb mood tingtong kan...

bakal berempat insyallah..
tq so much abg for this happiness..

ikutkan doctor my EDD mybe end of April or awal Mei..Jantina x tau lagi tapi saya tak kesah asalkan sehat...hehehe..and life saya sekarang hanya utk berbakti pada family je..thats why saya jarang update blog and come up with story morry yg best..am not a teenager anymore hehehhe..i dont style up myself much..just follow the simple life with hubby and daughter.. not a fashionista anymore hehehe..just wearing the simple dress which my husband love me to wear it..

this is new me..a mother and wife:)


itulah penutup 2013 bagi saya..sgt bermakna utk saya sekeluarga..

sekarang balqis pon mcm faham saya berbadan dua.almost 10months and she such a pleasent..well behaved baby..hardly cries kecuali lapar susu or makanan, is easy to look after and always gives the wonderful smiles..alhamdulilah..

latest of mine..everything starting to kembang kembang dah hahahaha..

dikesempatan ini..saya mohom kawan2 doakan kesejahteraan saya and baby dlm perut ni..dan doakan agar saya sekeluarga berada dalam rahmat Allah sentiasa dan dimurahkan rezeki..hehehhe...
and of course..utk kwn2 semua..insyallah saya akan doakan yg terbaik utk korang..

till we meet again...love ya...

p/s: insyallah if ade mase free..saya akan share tips2 yg saya amalkan utk getting pregnant termasuk ubat yg saya makan..insyallah..

thanks for reading this

65 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. alhamdullilah. murah rezeki awak sekeluarga. awak, kita dulu kawin on the same date. tapi awak dapat balqis dulu. kali ni our baby in shaa Allah will be born in same year. heee. saya doakan awak sihat2. baby jangan nakal2 dalam tummy ibu ye :)

nana said...

kak, glad to know that you're doing good with your family. be strong gorgeous mommy! :)

ibuhebat said...

congrats on your next bundle of joy!! happy for you..

Anonymous said...

ade masalah pcos ke ape ke bukan penentu rezeki kite kan..sy baru nk dpt anak bulan 3 ni means genap 2 tahun kawen walaupun xde masalah kesuburan pape...ALLAH menentukan rezeki kita n maha pemurah...beshnye u...semoga sihat selalu...jeles i...haha...take care :)

mama ila said...

tahniah yer..seronok baca cerita awak nie..semoga semuanya dipermudahkan nanti =) seronoknya dah masuk 2nd baby

yana aina said...

murahnya rezeki awk utk hamil. moga bb n mummy sihat2 belaka ^^

Cik Eka said...

tahniah akak. rezeki Allah nak bagi kan, mmg happy utk akak.

masa eka baca status akak kat fb. eka follow akak walaupun tak dpt nak add. hehehe eka plak rase waaa bestnyaaaa akak pregnant.

eka baru je kawen 3 minggu. Tgh tggu gak kot2 ada berita gembira. hehehehehe

Rieya Ramlee said...

Tahniah!! :)

ieda iedana said...

Salam Nurul...
Tahniah.
Kadang2 rezeki datang dalam bentuk yang kita tak sangka. Cuma, nak dengan tak nak je.
My mom sendiri anak 12 org, ramai yang complain tak buat family planning la, economic planning la etc etc.
Tapi, anak tu kan rezeki jugak? Dia lebih mengetahui sesuatu untuk hambaNya =)

And as for ur income tu, Insyaallah, kalau dikongsi, walau tak cukup (maybe kita saja yang rasa tak cukup), lebih berkat.

Semoga rezeki kamu lebih murah, keluarga lebih meriah, kesihatan baik2 aje.

Tahniah =)

Anonymous said...

Congratssss sis!!!!

ika~~ said...

rezeki.
insy akan dpermudahkan ;)

mama airiel said...

tahniah...gembira tengok orang lain mengandung...Jaga kandungan baik2 ya..

mama airiel said...

tahniah..jaga kandungan baik2 ya..

msredcheesecake said...

congrats... walaupun lambat sikit... syukur dgn rezki tak berhenti.... suka sangat dapat bby... take a good care of urself k... n the bby of coz...

Mira said...

i've been your silent reader for sometime. i do love to read your stories. congratulations kak nurul on your second pregnancy. balqis dah nak jadi kaklong. :D

Miss Dilla said...

Rezeki dari allah.. alhamdulillah.. :) Happy utk awak... sy plak period suma ok, every month cntik je cycle, tp until now belum pregnant.. dh 4 bulan kahwin, tp allah masih belum bg rezeki... :(

Mila Ahmad said...

Ya Allah rezeki tahniah to become a mother again......

Sha Purple said...

Wah tahniah syg. tak sangka kan dengan rezeki Allah. Nanti share la tips untuk getting pregnant yaa. =)

DYatie said...

wow dear!! i suka.
alhamdulillah syukur.
Allah knows better, kan?
Kun kata nya maka Kun lah.
Take care!
<3 and hugs.

nurul harnani said...

ALHAMDULILAH.

nanie da baca blog awk dr zaman muda mudi lg.

sekarang family da berkembang.

alhamdulillag rejeki Allah kan?

take care syg :)

Jumria Alimuddin said...

Salam..
Smoga both baby & ibunya sentiasa sihat & dipermudahkan segalanya...

Nadya Marzuky said...

semoga kak nurul, dan baby lam prot 2 sentiasa sihat begitu jgk dgn family kak nurul yg lain..amin..amin...amin... :)

emi said...

Salam..trtarik dgn cite sis..kalo bole nk sgt sis share tntg rawatan tuk pregnant tu..sbb sy almost 2years married..tp blum ade rezki cahaya mata..dan sy pun period beberapa kali je setahun..lagi ok kalo bole pm sis..anyway congrats 4 ur second pregnancy.

Nur Ain said...

Alhamdulillah.. Congrate!!!!!

Kisah Nenot said...

tahniah...:). rezeki tuhan..sape yang tao kan

Shazwani Ramly said...

:) semoga baby dlm perut sihat dan selamat melahirkan. balqis comel sangattt, geram.

Shazwani Ramly said...

:) semoga baby dlm perut sihat dan selamat melahirkan. balqis comel sangattt, geram.

Shazwani Ramly said...

:) semoga baby dlm perut sihat dan selamat melahirkan. balqis comel sangattt, geram.

Shazwani Ramly said...

:) semoga baby dlm perut sihat dan selamat melahirkan. balqis comel sangattt, geram.

~suhana~ said...

Alhamdulilah akk doakan dua2 sihat, mn tau kali nie boy dpt sepsg, menitis air mata akk bc....nnti share ya treatment yg nurul buat coz akk tgh try untk 2nd pregnancy n akk pun ada mslh mcm nurul take care nurul kiss muah untk kakak Balqis :-)

Amira Aqilla said...

congrats akk !! kte mnglmi mslg yg sme..priod tak tratur..2 bulan sklay
.kekek..kdg2 pk gak..cane la nk kwen nati..tp ble bce blog akk..smgt nk kwen..hahah

Amira Aqilla said...

congrats akk !! kite pon mnglmi mslh cam akk..2 bulan sklali..kekekek..pk jugak..cane laa nk kwen nati..tp ble bce blog akk..okayy..smgt nk kwen..jgn lpe share kak..heheh..

Amira Aqilla said...

congrats akk !! kte mnglmi mslg yg sme..priod tak tratur..2 bulan sklay
.kekek..kdg2 pk gak..cane la nk kwen nati..tp ble bce blog akk..smgt nk kwen..hahah

Suhaila Zahari said...

syoknye la hai..rezeki melimpah ruah.Ni yg rasa x sabar nak pregnant lagi ni.hehehe.

NinaAz said...

Semoga baik2 saja yea nurul. Anak kita sebaya la nanti ♥

nana kimie said...

alhamdulillah..tahniah!comelnya balqis:)

sYiRa LoKMaN said...

rezeki akak :)

Anonymous said...

Congrats Kak!
So happy for you :)
Take care.

TeTerBanG said...

wahhh...alhamdulillah...our kak nurul pregnant lg. thniah kak! :D

betapa besarnya kuasa n rezeki Allah swt bagi :)

patut ar kak nurul dh jarang update blog. hihi...btw, sy doakn smoga kak nurul ngan baby sihat2 selalu. smoga Allah swt prmudahkan urusan. :)

Mysara Ab Rahman said...

tahniah kak! wag xsgka murah rzki..alhmdlh

nayfatimah rasyid said...

al-hamdulillah dikurniakan cahaya mata ... tue kan rezeki ... nurse kat clinik memang cam gitu ..tahu nak marah orang jew ... pedulikan mereka yag penting kita bahagia ;)
salam kenal dah follow awak ... nanti follow me back '-'

Atiqah Wadiah said...

Akakk,cantik je akk..x selekeh pon..suka tgk org pregnant..comel :)

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

alhamdulillah... rezeki. :)

✿ pink velvet ✿ said...

Wahhh congrats! Ingat lagi dulu kite buat preparation wedding sesame, pastu u kawen 2 weeks earlier than me, dpt baby pon 1 months earlier than me.. Now dah nak masuk baby no.2 pulak, hehe! Really happy for u.. Semoga selamat semuanya, amin~

Anonymous said...

alhamdulillah. murah betul rezeki sis.. sy da 2 tahun kawen masih blom dikurniakan zuriat. macam2 usaha sy buat. harap sis boleh share rawatan yg sis buat untuk induce period keluar dgn kami2 kat lua ni yg same mslh mcm sis. semoga sis selamat melahirkan baby yg kedua ni. tq.

~♥dieyba_baby♥~ said...

tahniah akak.. comel je perut akak.. hehehe.. dah rzeki akak..

Green Apel said...

wahhh, same with me the line story, tahniah nurul...percayalah allah tahu kemampuan kita..me pon 5m baru tahu diri mengandung lagi,insyaallah the more happiness n barakah from Allah for us..take care dear=))

MyzaAli Al-Jamalullail said...

Tahniah sis, rezeki Allah nk bagi :) lps ni tgk adik balqis pulak...

Mardhia Yusof said...

alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..
congrats k.nurul!
rezeki Allah tiada siapa yang sangka. ;)
i'm really happy for u!!
balqis will be a big sister! ;))

Mardhia Yusof said...

alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..
congrats k.nurul!
rezeki Allah tiada siapa yang sangka. ;)
i'm really happy for u!!
balqis will be a big sister! ;))

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

Salam alayk nurul...

I really adore u sis, strong enough utk face all the problem. apapun, rezeki Allah ni dtg dlm byk cara, and salah satunya anak. tahniah atas pregnancy kedua ni...semoga kandungan nurul sihat dan semoga dipermudahkan.

Ayu azmir said...

Assalamualaikum.... tahniah.... seronoknya dengar bila orang lain pregnent..... harap terjangkit dengan saya... pray for me.... ape pun saya doakan adik and baby sihat2 selalu termasuk si kakaknya.....

Anonymous said...

tahniah dear..mohon share treatment uk pcos..im married for 1yr 3 months..and still baby free..sob3..now stop fertility treatment jap sbb stress sgt masih xde hasil n focus low carb diet n workout..please please share tips..setahun sorg mcm u seronoknyaaaaa...tahniah..n doakan ai jgk

eyqaaman. said...

Alhamdulillah..ada hikmahNya..Allah murahkan rezeki akak sekeluarga dgn kehadiran new baby..mesti Balqis seronok bila ada kawan nnt..mcm anak Dr Halina tu.. hope akak sekeluarga sihat hendaknya ya..am pray for you!! :)

I want to lose weight said...

Akak doankan dapat baby boy pulak kali ni :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nurul..since akak beli shawl dgn nurul akak sangat minat dgn nurul.. bukan sahaja sebab nurul cantik tapi entry nurul banyak yang jujur.. yes..akak sebak bila nurul cakap dulu nurul poor.. sebab apa yg nurul lalui sama mcm yg akak& adik beradik lalui..jadi umpat keji masyarakat ..tapi bila dewasa..alhamdulilah..dunia nie bulat..yg mengeji dulu pula merasa.. dan alhamdulilah family akak bukanlah kaya sekarang tapi alhamdulilah.tak sangka kami makin dimurahkan rezeki..nurul &adik2 pun akan begitu juga.

insya allah nurul akan murah rezeki dgn baby baru..percayalah.. cuma cadangan: nurul lawatlah blog http://drzubaidi.com/blog .. ada supplement yg dicadangkan utk pesakit PCOS iaitu Ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM. akak dah makan tp masalah akak bukan PCOS..alhamdulilah memang bagus & akak makin sihat..

semoga nurul bahagia bersama suami+anak2 & family..percayalah segala pengorbanan nurul akan terbalas nanti..

Atiqah Henderson said...

tahniah kak nurul and hubby and also balqis yang sangat indah tu.

period 2 kali setahun doesnt mean kita tak subur sbb my lecturer's friends takpenah period langsung seumur hidup dia, tapi anak if im not mistaken 6 or 7 dah, or now maybe lebih, rezeki Allah kan? :)

Anisah Abdullah said...

Assalamualaikum.. Kita sama.. Kita kawin pun date dekat dekat.. First baby pum.. And now.. I'm pregnant again. EDD end of may.. Takde langsung morning sickness sampai x terfikir pun pregnant except bila tgk perut..

Takpe.. Semua rezeki itu datang dari Allah.. Hadapi je dgn hati terbuka..

Lia Irdelia said...

tahniah!!!

bahagia je tengok.. :)

zizie said...

alhamdulillah tahniah nurul..i'm happy for u sis..rezeki Allah..biar la apa org nk kata...mereka mungkin lupa Allah yg beri rezeki kat kita..semoga dpt bby comel mcm balqis yer..bykkn doa sebab doa ibu mengandung mujarab..n yg paling best setiap saat malaikat doakan nurul...

acu yuhan said...

thniah,, kalau boleh share la pasal ubat yg akak makan.. sebab rmi pmpuan ada masalah macam akak.. 8)

Amanda Suria said...

wah...double of joy..tahniah Nurul..lama akak x singgah sini...tau2 dah ada 2 anak dah....tahniah dik..

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

Alhamdulillah. Rezeki Allah Taala.
Anak saya pun dah 4 bulan. first child. mase saya peknen kan my baby, pun takde morning sickness langsung.
Dan ianya adalah anak lelaki :)

Anonymous said...

assalamualaikum nurul...
balqis da bpe bln ea skrg....cte kte lbh kurg sme la...alhmdulillh sy pn tgh pknen ank ke2 skarg ni...x sdar pn, ble g cek da 3 bln upenye..hehe..ank 1st bru nk msuk staun..n ble g jpe doc, mmg kna mrh....huhuhu

-kiem-

Ruhill Fahima Mohammad said...

Salam... Samala kita, my first kid baru 8 bulan dan saya skarang pregnant 5 bulan...tapi nasib baik msa 1st cek up nurse x bebel..cuma nurse suruh planning after 2nd pregnancy.. Mungkin sya housewife kot...alhamdulillah allah permudahkan urisan kandungan nurul..x de alahan dan boleh bekerja lg..bab rezeki tu..husband saya slalu ckap anak yg allah kurniakan dayang dengan rezeki..saya doakan moga slamat dan dipeudahln semuanya nnto ye