29 June 2011

apa yang aku belajar dari hidup ini?

DSC_2803
i've learned that our background and circumstances may have influenced who we are..but we are responsible for who we become.

sepanjang saya hidup..saya belajar banyak sangat benda..and benda2 nilah yang menjadikan saya orang yang lebih baik dari semalam..

and saya berbesar hati nak kongsi dengan u all semua..

take ur time to read this..

Pandanglah segala sesuatu dari kacamata orang lain. Apabila hal itu menyakitkan hatimu, ia mungkin hal itu menyakitkan hati orang lain pula.

kadang2 bile kite nak cakap sesuatu tu..kite kene fikir level org lain gak..jgn kite fikir org tu sama standard ngn kite..
logik ke..kite ni doktor..pastu kite duk ckp ngn penoreh getah tentang sesuatu yg boleh buat die ternganga??
tak pon..kite bla bla cakap tentang okey je barang naik..okey je minyak naik..okey je apa2 naik..cakap lak kat depan orang yang kais pagi makan pagi kais petang xboleh makan2?pastu duk argue ngn org tu tak reti bersyukur la ape la...ce try kite letak diri kite kat tempat orang tu plak..?camne?
orang selalu kalau nak tengok sesuatu..tengok dari pandangan die..fikir dengan level die..abes tu orang lain camne??
sakit hati kite..kite duk bising2..habis tu sakit hati orang camne lak?kan?kan

Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Jadilah seperti yang kamu inginkan, kerana kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan...

manusia kadang2 selalu takut pada risiko..pada kata2 negatif orang..kadang2 kite tak dapat nak jadik diri kite hanya kerana kite takutkan orang lain..apabila kite buat sesuatu..selalu fkir orang lain akan ketawakan kite..pastu terus kite jadik down..tu sebenarnye sgt salah..
kite hidup sekali..peluang kadang2 tak datang selalu..so apa salahnye..jadilah ape yg kite nak..
macam saya..kalau saya nak buat sesuatu..lantak peduli pergi mampus la orang nak ketawa ke..perli ke apa..
pernah orang sound saya dulu..kau bukannye terrer english..nanti time kau keje susah kau..bla.bla.
tapi bagi saya..lantak la..yang penting aku tahu apa yang aku nak..and aku xkan susah2 nak berusaha nak jadi terrer macam kau sbb aku buat bukan nak nampak perfect depan mata kau..aku buat untuk memuaskan hati aku..plus..tuhan tu maha kaya.setiap orang ade takdir masing2 and aku xsuke biarkan takdir aku ditentukan oleh orang lain..simple as that..

Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.

sungguh benar..nak jadikan hidup kite ni happy..tak semestinye kite kene kaya raya..dapat husband hensem giler..naek kereta mewah giler..pastu study dapat first class and etc..
semua orang nak yang terbaek tapi tak semua kite dapat..tapi tu xbermakna kite xdapat nak bahagia..
orang naek beskal pon kadang2 hidup die lebih heaven daripada kite2 yang naek bmw...kadang2 orang cacat lebih behahagia hidup die daripada orang yang sempurna segalanye..
and why?
sbb die pandai and bijak gunekan peluang..
saya admit..saya orang susah..semua nak xdapat..saya xmacam anak2 orang kaya yang selalu dpaat yang terbaik..saya biasa2 saja..tapi apabila saya tahu apa kelebihan yang saya ada..saya jarang sia siakan..saya akan gunakan ia sebaik2 nya utk buat hidup saya lebih baik dan bahagia..
pokoknye..
diri kite..kite adalah apa yang kite fikirkan..kalau kite fikir susah..susahlah kite..kalu kite fikir bodoh..bodoh la kite.


Kebahagiaan tersedia bagi mereka yang menangis, mereka yang disakiti hatinya, mereka yang mencari dan mereka yang mencuba.

sebab tu dalam hidup..please..jangan pernah putus asa..kadang2 bile kite putus cinte..kite rase dunia terhenti..kite mengamuk..kite jadik mcm orang gile..tapi sebenarnye kite harus yakin bahawa..
pasti tu ade hikmahnye..kenapa kite nangis hari ni?
kenapa kite susah hari ini?kenape?mybe kite kene fikir reason die..
bile one day..kite dah senang..kite tengok orang susah mcm kite dulu..kite pon fikir..oh patot pon tuhan bagi aku susah dulu..at least aku faham keadaan die and aku tidaklah bertindak kejam terhadap die..

bile kite jatuh..kite bangun..jatuh 40jute kali pon..bangun jugak..putus asa jgn pernah ade dalam kamus hidup kite..ingat..
selagi kite ni ade kudrat..apa2 pon..kite harus mencuba and mencuba..gagal ..kite cube lagi..sebab..kadang2 kebahagian yang kite dapat tu selepas kite gagal berkali2..memang awesome sangat rasenye..

so conclusion nye..

setiap bende yang berlaku..kite belajar..belajar dari kesilapan kite and belajar dari kesilapan orang..
jgn pernah fikir kite xmampu nak lakukan sesuatu hanya kerana ade orang cakap kite xmampu..

and tak salah kite kene fikirkan diri kite..tapi xsalah jugak kadang2..kite fikirkan orang lain jugak..

peace yawww

thanks for reading this..

57 comments:

meaw said...

sebab itu lah kita tak boleh pentingkan diri sendiri.... :D

msredcheesecake said...

Cik nurul,
Kita kena tau dimana kita berdiri dengan siapa. Kena tau apa yang patut dikejar, tak patut dikejar. Tak semestinya bila kita set goal yg tinggi, bila kita dapat capai kita bahagia. Kadang2 org yang goal nya biasa je, bila tercapai, lebih bahagia lagi....

Suka dengan entry ini...

Salim Harmanain said...

i like...very inspiring.. :)

Hanis MY said...

stuju sgt esp second part tu!

IEQAH said...

Yeahhhh I Agree sis.
Aishh Nk Je Entri-entri sis ni ieqah jadikan buku..HEHE

safarinnhhyahaya said...

thanx akak..very good entry..i really love it..

Iqah QaQa said...

wahh best entry ni, suke..!! setuju 100%

PinKy MoMMa said...

setuju..nak nak yg..nak jadi eppy x perlu jadi kaya raya!
kita yg corakkan diri kita..
pilih mana yg kita nak..
apa yg perlu kita buat..

pssstt cantiknya nurul pakai baju tu..sweet ;)

cik Ida said...

nice entry dear.. like it :)

grawwrbabe. said...

btol tue !!! kita mungkin nampak kurang tapi kita juge ade kelebihan !! :)

entry awak bgi sye semangat sikit demi sedikit.. memang dlu ade sifat putus asa tapi life must go on.. dari kekecewaan jugak se pelajari yg sume ni ade hikmah nye..berkemungkinan Allah mahu kite rasai nikmat yg kite tak ketahui.. :)

haniey said...

akak thanks utk entry ni..sb hani blh jadikan suma ni inspirasi dlm hidup hani..suma yg akak ckp betul..setiap apa yg terjadi ada hikmahnya..

cik Dil said...

btl tu sis..dil setuju..
*nice la baju tuu

hidayahjamal said...

point pertama tu, selalu fikir sebelum cakap..suka baca entry nurul.
tq

mojako_ila said...

i like this entry :) akak ni pndai menulis+motivate owg..good job kak :)

EZAN IDMA said...

good motivation sis :)

fifianggun said...

if there any stumbles.... dun down..look upwards!!!

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

em everything happens for a reason kan..

azmalina said...

manusia selalu bandingkan diri dia dengan org lain, walhal dia taktau dia sbnarnya jauh cukup lebih bagus dah. bersyukur dengan apa yang ada dan hargai lah hidup.

nadyasupra said...

only people who truly knows themselves get to write something like this

nevertheless, as always, thank you very much for your thought which you'll never know how much it could brighten up other people's life
after reading one of your pieces c:

Fatin Nabilah said...

saya setuju dengan kak nurul . :) saya pon banyak benda yang belajar dari maasa lampau . n saya pun perasan banyak perubahan dalam diri saya . so saya bersyukur sangat . keep on writing sis ..!!

edayah nur said...

hyee kak !

edayah nur said...

hyee kak !

LUNA LANUN said...

gambar2 semua cantik2 la...

Entri terbaru:

1. Mohon Sebarkan - Gambar Palsu vs Gambar Sebenar Batu Terapung Dalam Peristiwa Isra' Mikraj
2. Bukan Nak Jaga Tepi Kain, Cuma Prihatin Pada Orang Lain
3. 7 Tips Menjadikan Artikel Blog Anda Mesra Pembaca
4. Farmville Memang Wujud Di Papar, Sabah
5. Kompleks Sejarah Bukit Malawati, Kuala Selangor

by LUNA LANUN

cg4dis said...

penat.
sedey.
cinta.
hepi.
redha.

MiSz fiFiEyQa said...

Thanx 4 these words!ble sy buat ssuatu,sy slalu jugak pk ape yg org akan cakap pasal sy..huhu

rAyHan_eLLyaNi said...

Salam k.nurul..

Saya suka baca setiap entry yg sis post..bkn apa,..kdg2,bnda2 ni sume begitu hampir n dekat dgn kita..keadaan sekeliling kita...semuanya berputar dlm paksi yg sama...

well done sis..hope u can create more entry like this...superb..

Anonymous said...

sy ska bca blog akak..kdng2 apa yg akak tlis bt sy cnfident!!thnks...:)

sea_lavender said...

perkongsian mnarik sekali~~ =)
mengenal erti kehidupan sebnar..
kdgkala kte masih leka dan hnyut dgn sikap2 negatif ade pd diri...jd alwayz think +ve like u gurl =D

eykameow said...

oh nurul badiah lai.. serius i suka entry yg penuh kata2 motivasi ni =') Hopefully dpt jumpe u 1day...!!!!!!!


keep on posting babe!

GaDis BuTtErFLy said...

betul apa yg dicakapkan tue.. saya juga orang susah, dan faham apa yg mereka lalui... kadang-kadang, kita terlalu fikir dan mementingkan apa org kata sampai kita takut untuk meningkatkan dan menonjolkan kelebihan yg kita ada... saya tahu bagaimana rasanya hebat bila kita dapat dapat buat sesuatu yg sangat2 kita nk buat tapi org ramai x yakin yg kita buat... perasaan semakin kagum dgn kelebihan diri adan menghargai hidup itu ada bila kita berjaya keluar drp kotak hitam yg kita sendiri cipta... hihihi, nice post- saya hanya bercakap drp pengalaman hidup...

amy syahirah said...

terbaik . <3 . terima kasih nurulbadiah lai . sekarang saya dapat pengajarannya .

ain.hazirah said...

btol ckp nurul..sy pun sependapat dgn nurul..allah berikan kesussahan kita terlebih dahulu sblum dia mmberi kesenangan pd hari kemudian..yg penting kite kena sabar dan bersyukur bahawa kite sdg diuji dan bkn senang utk mndpt kesenangan..rezeki stiap owg berbeza..selagi kita berusaha allah dah tetapkan laluan rezeki masing2..yg penting semoga hdp kita mndpt keberkatan dunia dan akhirat..amin..

Anonymous said...

sissss..
stp entri sis sgt membuat fikirn ni terbuka (boleh jd psikologi nihh ^^)

aLya maNip said...

hidup slalu macam2 tapi seyes salute ngan sys... what u,ve been through taught u 2 be a great woman now.. hope i can be as gud as u...esspecially in understanding the others feeling n learn from e'thng around us :-)

sys nurul keje kat mana? abes keje kul bape? ngeeee

Mimie Cikonett :) said...

its true kak. my tears always falling down everytime i read your entry. i hope one day, i can have someone to always calm me like this. i feel alone, and i have no one to listen me.

thanks for this.

:')

CikHaniBhulat said...

gagal sekali xmaksud gagal selamanya..
pe2 pon usaha tangga kejayaan =]

Engku Sofea said...

cik nurul badiah. awak kan banyak gambar superb. if sudi join lah contest saya ye :')
http://engkusofea.blogspot.com/2011/06/contest-sulung-sofea-ada-orang-nak-join.html

Wahidah said...

hai cik adik maness...:)

O'gosh said...

inspiring....keep up!

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

jatuh bgn, lumrah kehidupan.sume org akan merasai camtu.yg penting, tawakal, jangan tinggal sembahyang, ingat bahwa yg kat dunia nie memag tak kekal..bekalan akhirat jua yg penting. =)

FazRiNa said...

i love reading ur blog... :)

FARAH IZWANI RAMLI said...

muhasabah diri. :)
kadang kadang kita rasa tak confident dengan diri sendri.
terasa cam orang gelakkan.
never give up.
tapi kadang kadang perasaan tu tak boleh kawal sis.

cEro said...

Hanya diri kita dan Tuhan sahaja yang faham siapa kita, kerana hanya diri sendiri dan Tuhan yang sentiasa bersama kita setiap saat dari sebelum kelahiran sehingga ke akhir waktu..

Anonymous said...

Teruskan menulis...

FazRiNa said...

i fall in love with ur writing sis...u inspired me...u opened my eye...keep blogging sis..begging u...bcoz i love reading ur blog...n u know what,every entry u wrote,i keep reading it over n over again..i don't feel bored at all...love u :)

arora said...

sis..klu free jawab survay nie eh... :)

http://aroracream.blogspot.com/2011/06/nak-yang-kaya-atau-yang-kacak-bergaya.html

Cik Jannah said...

tabah sis..!

Lina Farhana said...

this is what we call life :)

syue said...

Enjoy reading this entry. Learnt a lot from you :) Thanks sis.

saudari UIA said...

'' i've learned that our background and circumstances may have influenced who we are..but we are responsible for who we become ''

yup really agree with u.....
tapi alangkah indahnyer hidup seseorg itu berhalamankan kehidupan quran....menjadikan kita lebih mengenali Allah....

tulisan sy really doesn't to make shoot you but mengajak kamu mengenali islam yang sebenar....

ramai yg komen kamu itu,ini tapi pernah tak saudari terfikir ader tak ye yang sudi mengajak kita utk belajar agama...yup sy ingin sekali mengajak kamu tentang itu....

saya doakan agar Allah membuka pintu hidayah utk saudari membaiki diri

Dunia Aku said...

salam..
jam 10.41am (sunday morning)..
dapat sesuatu daalam emel..
tq so much..

amier azrul alias said...

i've learn that no matter how bad ur heart is broken, the world doesn't stop for your grief.
hehe :)

Izzul Amir said...

betul ! setuju .
kita jadi siapa yg kite nk jadi . bukan ape yg org nak kite jadi . jangan ikut orang . jangan ikut hati . ikut otak . heee

a person who never make mistakes is a person who never tries something new .
-albert einstein

atherah roshan said...

sgt2 terinspirasi
thnkz
may allah bless u
amin

pink said...

you inspired me ,sys .Thanks! X)

Nik Thoha said...

Wah menarik sekali perkongsian ini..nikmati lah hidup kita ini dengan sebaiknya..jangan sia-siakan hidup kita dengan perkara yang tidak berfaedah..

Scha Aryana said...

Semua entri sis memang buat scha bersemangat la.. you inspired me, sis.. Kita jadi siapa yang kita nak kan.. May Allah bless u kak :)