06 June 2011

perihal sang puteri...

100_3059
bukan puteri.tak grand!

I am the first person to admit that I like wearing makeup, and pretty clothes but that does not mean I am high maintenance....
but then.i got an interesting ugly story to share...

here it goes...

dikala duk sorang2 diri..saya suke mengkayalkan perkara yang indah2..semuanya ikut nafsu serakah yang suke berangan berlebih2..

disebabkn salah didikan oleh keluarga..saya selalu merasakan saya ni adalah puteri.(anon please jgn komen wakaka)
disebabkan saya satu2nya perempuan dlm rumah..maka sikap berlagak mcm Puteri tu memang tebal giler mcm sweater gred A Berbulu bulu ngeee..tapi ni kat umah jelah..mahunya kat luar berlagak puteri..nak mampus mati buatlah..

tapi saya rasa..masa kite kecik2 ala kau besar bapak pon camtu gak..kadang2 selalu fikir..bestnye kalau dilayan cam puteri..bestnye kalau begitu..begini..ntah la..aku rase normal je kot bagi perempuan yg ade perasaan camtu..eh ke aku sorang je yang rasa camtu??

saya time kecik2 lagi giler..baca buku snow white berangan nak jdi snow white..baca sleeping beauty berangan nak jadik die..baca Cinderella teringin nak jadi cam die..even baca kisah puteri balqis pon tingin nak jadi cam die..nasib baek zaman dulu xde cerita tentang rosnah mat aris..nanti xpasal2 saya nak jadi macam die..ampum mak xnak..

in short..nasib baek jugak kecik2 saya ade perangai giler mcm tu..sekurang kurangnye saya bleh belajar bahawa..
wei giler..kalau setakat berangan je sampai mati pon kau xkn jadik org yg lebih baik..jgn kn puteri..jadik bibik pon blom tentu layak..
okey..reality sgt sakit dan menyakitkan..

time kecik2..aku selalu cakap..
mak nk jdi cam snow white la..
mak kan best kalu kaklong ni puteri raja..semua nak bleh..
mak aku pon cakap..
memang la kak long bukan puteri raja..tp kak long pon sama je mcm puteri..lagik comel dari snow white..
ahh suke giler aku..time tu..mak suruh la apa..terus saya buat..suruh masak..saya masak..suruh sapu rumah..saya sapu..

tp tu cerite 15 tahun yg lepas..

now..yang aku dengar dari mak aku..

asyik membute je..ingat anak raja ke..
makan..tdo..makan tdo..keje rumah xnak buat..ingat mung tu puteri raja..semua nak mak sembah depan kaki..
wah mak..main kasar nampak..

so tulah yang nak cerita,,
saya just nak cakap..
hidup kalau setakat berangan..sampai mampus pon xkan kemana2,,
hidup harus sedar diri...kalau selalu nak jadik org lain..mmg kita takkan pernah berasa puas..
hidup selalu indah pada pandangan..tapi realiti kadang2 cam taik je..

and lastly..

kalau saya tahu mak saya nak cakap camni kat saya sekarang..sumpah malas tolong mak dulu2..wei mak kerah tenaga saya betul2 dulu..
now kalau dengar mak ulang benda yang sama kat adik bongsu ..
terus saya cakap..

mak xyah bohonglah..xkan jadik putera nye anak mak sorang tu..
dahlah xhensem..belajar mls nak mampus..terus terang je mak..hahah

100_3053
bukan puteri jugak.tak grand!
peace ya..
have a beautiful life..muahhhhxxxx.
p/s: entry ntah pape
buat syarat update je....
kihkih..

62 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

yuyu pun same juga dulu dulu sayangg.. nak jadi puteri... emak selalu beli baju macam puteri T_T

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

haha~ ayat kejam.takpelah, bglah adik cik bad merasa jd ank raja pulak.. ;)

PinKy MoMMa said...

ahahahaha snow white comel dh jadi lawyer..mesti mak bangga dlm diam tu huhu ^_^

-Faridz- said...

haha. nice entry :P bukan puteri pon ttp cumel :P

cantekk said...

hahahaha...funny la ;-D

btol tu, brgn nk jadik mcm org tu, org ni.... tp haprak sume tu.. diri sndri pon kdg tak bole nk jadi..

;-D hve a nice monday nurul...

Liyana Zahim said...

I wonder how did u enter in da thorny bush! Hahahaa..

joegrimjow said...

berangan dan update blog, bagi link kat kerabat brunei, kot2 ada putera sana datang minang

hehe

Jiejah Gorjes said...

hehehe sy dulu pun mcm tu gak...kuat berangan sampai dpt gelaran dongeng huhuhu

makdara TERdiva said...

nurul..tak takut ker tercucuk duri2 tu..haishh! seriau hakak!

O'gosh said...

alala..comelnya...sume bebudak pun ada angan2 macam tu..hoho

meLLy! said...

huhu. kecik2 dlu pun teringin jugak nak jadi puteri :P

Neesa Jamal said...

ahahahah! funny!

(^_^)

Siti Nabilah Said said...

bukan puteri pon xpe.janji cung ! ;)

jangan lupa singgah sini : coklat boleh menyebabkan kematian ?

J.Syazwana said...

berangan tuh best tapi bila sedar semua tak best. hehehe :P

habsahharun said...

comelllll :)

LUNA LANUN said...

Nice pics... Sangat comel...

Entri terbaru:

1. Pengakuan Jujur Budak Sekolah: "Cikgu, Terimalah Pengakuan Ikhlas Ini"
2. Gempar!!! Makhluk Suku Sakat Harry Porter Berjaya Dirakam Oleh Seorang Penduduk Di Papar, Sabah
3. Bangga Hilang Dara - Cerita Adinda Evans Masuk Harian Metro
4. Ziona Chana - Lelaki Dengan 39 Isteri, 94 Anak dan 33 Cucu

hanisah said...

hehehe..yesh2..anis pown slalu kna bebel ngan mak skrg..yela,makan tdow,mkan tidow je spanjang cuti nie..huhuhu..tp kite sume mmg putri pown,dlm mmpi jerp..hehehehe..;p

cokelatcelup said...

suke sgt bace sys punye entry. .
haha,ayat semue mak mase kite kecik2 memang same kan ?
hehe;)

shanas said...

akak tajam la duri tuuu...
tapi akak tetap lawa! suka2

h f said...

cantik!!!

entry cmni pn best :)

honey amour said...

takpe la yunk..yg penting ada update :)))

Hana Soffelia said...

Nurul xskt ke posing dlm pokok berduri tu? hehe

Blh komen pic selain drpd isi kandungan entry? haha

love to see ur pic. ^_^

NOOR FATIN said...

awak cantik mcm puteri :)

darxniq said...

alahai..apesal la comel sgt nih..grrrr...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

akak pun bajet cam puteri gak..tp nagn buah hati kat sblh ni je la..huhuhu

alfi kasran said...

tapi kak nurul memang cantik macam puteri..ngeh ngeh :D

Ima Amalina said...

you're just like princess..awak sangat cantik:)

Adeela Oh Lala said...

tak yah cakap dah mmg cam puteri pung. haha . :P

^ai-mie : 아이-미^ said...

uit... tak tercucuk duri ka duk shooting kat celah2 daun tu?

M I N said...

tapi kak nurul ala2 puteri kan ?

zalizalu said...

keh3.. puteri oh puteri.. hihihi.... dulu2 slalu brangan nk jadi hero2 ada kuasa2... kah3... nak jadi gaban.... dulu la... lening tadop dohhhh...
*thanks jawab soalan kat email tu :)

Dea said...

npe sis mcm tembam je ni... hehe

Melati said...

u are sooo puteri Nurul! ;'))

ibu_honey said...

salam nurul...lawaklah nurul ni.tp best bace ur writing...gd luck bebe!

Terbang Bersamaku said...

biaselah tue, boleh dkatakan smua gurls pnah ade cita2 nk jdik princess (tamsuklah sy..hehehehe..) ape2 pun awk mmg comel...(^____^)

nuruashia ♥ said...

sysy nurul mmg puteri comey ponnnnn..!! <33

alinac lover said...

sama lah! kecik2 nak je jd princess hehhee

Anonymous said...

HAHA! kelakar la dear! mmg betol..klu dulu bc story books: cinderella ke..snow white ke..mula lah berangan..penah berangan jd puteri dlm hutan..wut the fish kan?huhu

lini hasnan said...

kamu cantik la :)

cik chinta said...

uhuhu.berani tuan puteri masuk dalam tempat tu amik gambo. tajam tu daun nye

izz zara said...

ye, mmg perempuan suka nk berangan jdi puteri, sy pun..hehe... and sy sukala tmpt2 kak nurul snap pic, byk dkt nature.. suka :)

LUNA LANUN said...

comel je tuh.. :P

kasiannn.. huhuhu.. terlebih jalan-jalan sudah tu..

Entri terbaru:

1. Jangan Samakan Saya Dengan Pelacur
2. Pengakuan Jujur Budak Sekolah: "Cikgu, Terimalah Pengakuan Ikhlas Ini"
3. Gempar!!! Makhluk Suku Sakat Harry Porter Berjaya Dirakam Oleh Seorang Penduduk Di Papar, Sabah

nurulfzz said...

thanks nurul 4 thiz entry.saye yg tengah down ni tetibe terhibur bile baca entry ni.btul2,saye pon suke berangan macam tu jugak.bile fikir balik,ish macam over je aku nie.hihi

Mawar Merah said...

hehe. mak tegur cmtu sbb nak asuh ank dara dia ni. nnt dh kawen, kna gak wt keje rumh sedikit-sebanyak. (^.^)

AMIRA NADIA said...

shomelnya kak Nurul :)) cantik sangat..

g0m0k9enDek said...

tak susah ke nak duk dalam tempat duri2 tu???? kejam jurufoto awak! hahaha

nadyasupra said...

xD

yelahh .. mase kecik, lurus tak hingat . yelah, budak2 kan ..

dah besar, hehehe ...

cik hani said...

have a beautiful life ye puteri..

hikhik.
cantek pic

ASSILA. said...

wah, garangnya mak dia! hehe

Nurulbadiah Lai said...

thanks semua for the comments...:)))
you all semua adalah my princess..very dear to my heart..hehhee:))



like berbilion2..
thanks 4 reading

msredcheesecake said...

CIK NURUL,
NAK JADI PRINCESS CIK NURUL JUGAK!!!HEHEEE...

Cik Ungu Kamila said...

hehe. anak tunggal pompuan apa salahnya nak berlagak jadi princess sat. biaq pi adik & abang2 jeles. wakakaka XD

Akulah Pak Lan said...

Manusia punya angan-angan..tak salah untuk berangan-angan..tp jgn terlalu obses sebab kadang-kadang, kalau angan kita tuh melampau..kita yang akan merana.. (apa yang aku merepek ni?)

mardhia yusof said...

siss!!!
cantiknya!!


bese la masa kecik2, sy pun slalu berangan. hahaha.

eh, camne chambering?ok?

nazirulhazwan~ said...

nak buat entry tajuk perihat sang putera.

Cik Suheela said...

knp gambar nurul semua port lawa2 je...comel sokmo... :)

i love you ehehe

aLya maNip said...

hahaha..klaka la yg last tu nurul...
xpe..feel jd princess sdirik je..ngeeee

alexa yussida said...

cuak yus tgk nurul kat area duri2 tuh..ohmy..mcm mana bole main dalam tuh yang oii?haha

selalu mcm tuh kan,berangan tuh best tp tak kemana la..keke..skrg tgk my nieces tringat zmn dlu tp dorg lagilaaa advance siap mntak everything nak mcm princess...pokai poketku -.-

_NisaFuzi_ said...

suke tengok gambar gambar. hehe

Nurulbadiah Lai said...

thanks people for your comments..

big thanks:)

meaw said...

ekekekekekekeke...nakal la kakak ni,kena ngepek gok ngan mak dia :P

[zsazsa] said...

nice pics. thanks for walking to my unkempt blog lol.