20 June 2011

apa yang saya patut buat bila saya tahu saya ni ugly?



hey there..

saya selalu terima msg dari pembaca yg meluahkan perasaan like:

-saya tak yakin dengan diri saya..
-saya gemuk..saya hitam..saya tak cantik..
-awk bleh la cakap camtu sbb awk xduduk tempat sy..
-muke saya banyak jerawat..
-boyriend lari tinggalkan sy tuk perempuan yg lebih cntik..

-kenapa saya xcantik?kan best kalu saya cantik..

Oh, don't say that. If you start thinking you're ugly, people will start thinking the same.
Just love who you are regardless of what you look.
Confidence is not just about being beautiful and being sexy. It's about how you carry yourself..is about what u feel about yourself..

ugly ni just mentality..bile korang merasakan diri korang tak cantik..maka trust me..korang tak akan kelihatan cantik..
korang sendiri memandang rendah pada diri korang.org lain apatah lagi..

and korang jangan terlalu memikirkan apa yg orang lain cakap tentang korang..jgn fikirkan apa pandangan org terhadap u all..
do they give you money?
do they make u happy?
they dont rite?
so u dont have to listen what other people say..
you are what you are..their approval isnt needed..

bile korang rasa korang tak cantik macam org lain lain..
dont..
compare yourself with others.,
dont look at the mirror and start memandang rendah pada diri korang..ingat..You don't look like them, they don't look like you. You're unique. No one else looks like you!

dont try utk menjadi orang lain semata2 untuk kelihatan cantik... Don't change yourself to impress someone. The best thing to do is be who you are.

remember..!!!

orang yang cantik xsemestinya die cantik..
hidup diorang tak semestinye tenang..Keep in mind, You and You Only are your own worst critic..untuk mengelakkan diri korang dikritik..korang dulu at first..hargai diri korang..

buangkan mentality dalam diri korang yg selalu merasakan korang ni xcantik..xmenarik..korang jgn rasa rendah diri dengan apa yg korang dapat..When you look in the mirror, sometimes you may think you don't look good. but take this..syukur Allah tak jadikan aku cacat..alhamdulilah..
kalau korang gemuk..korang banyak jerawat ke...korang try la buat diri korang kurus..try rawat wajah korang dengan biasa2 je..jgn taksud..kalu korang xmampu merubah apa2..its okay..alhamdulilah..mungkin setakat itu Allah nak bagi kat korang..
then try la cara lain..
cantikkan diri korang dengan pakaian yang sopan..cantikkan korang dengan cara korang cakap, interaksi dan the way korang bergaul..
pokok pangkalnye..adalah confident bahawa korang adalah ciptaan Allah yang cantik dan istimewa..

ingat!!!!

First of all, you are not ugly! Everyone thinks that they have something wrong with them..korang rase org lain lagi cantik dari korang padahal maybe..diorang terpaksa bersakit sakit nak jadik cantik..so baik korang..natural je..

jgn pernah tanya kawan korang..wei hodoh ke aku hari ini?aku nampak gemook sgt erk?please dont!!!!

ignore what others say about you. sbb kadang2 org yang selalu kritik korang ni ada their own agenda kat belakang..maybe diorang cemburu ngn korang..or diorang saja nk buat korang rase down.Just be yourself! People will love you for it..biar org cakap..
die tu even xde la cun mana..tapi hati sgt baik..xpernah die mengeluh pasal die cntik ke tak.. see?
Remember, no one is 'ugly'. maybe bagi korang yg rase diri korang xcantik..korang akan cakap..cakap bleh la..tapi aku yg rasa..
not dear.., trust me.. everyone is special in their own way! Beauty is in the eye of the beholder!

and every morning bile bangun tido..tengok cermin..cakap kat depan cermin..alhamdulilah..and start ur day with a huge smile..and think that..u r so beautiful..simple as that..

Thanks for reading this..:)

122 comments:

Akulah Pak Lan said...

Only confidence can bring your beauty up to the next level.

"You are beautiful as the way you are".

SyaficqaHamdan said...

stuju ^.^

Cik Tqah said...

sis.. sangat setuju.. yang penting tahu sape diri kite sebenar.. biar orang nilai kite dari hati bukan dari paras rupa kan.. be good to other and they will treat the same to you.. feel free to read my blog.. i pnh review psal mende nie.. http://atieshaadriana.blogspot.com/2011/02/ee-budak-hitamm.html

Ima Amalina said...

ya...you're rite Nurul....yg penting always be grateful to HIM:))

MISSYAKILA HISAM said...

memang sgt memerlukan motivasi begini..suke sgt thankss atas nsihat yg diberi..<3

isyam mirah said...

btol3..

kite kne sllu ckp diri kite cntik, wlopom org lain xprnh ckp mcm tu..
sbb ngn cara itu la kite akn dpt konfidnt pd diri..

jgn sllu arap kn org lain utk kate kite cantik..sbb KITE MEMANG DIJADIKAN CANTIK OLEHNYA..

tQ kakak..sbb update blog..da lme tggu tau.. :)

cik najihah said...

betul tu..bia rupa x secantik mana asalkan hati mulia. hati yang cantik lagi penting dari rupa..

arejue said...

TOL TU....

pinqy taraturuu said...

Really adore this entry
Thanx for being a Gud advisor
Heee kakak yg cantekkk

arejue said...

BETUL TU...

Nyssa Nuar said...

yea! agree~~ same as gurl yg rse dy gemok walhal dy kuros giler! is it some kind of obsession? plz write entry bout dis later sis.. If u hv tyme la.. Coz i'm sick with dis kind of people...

Hishyamuddin said...

sabor je lah lau owg ckp kita camtu..xyah nak peduli..jnji kita happy..tol x kak?heheh

meaw said...

kakak! firstly,miss u damn much! yaaaaa.. kita kena bersyukur dengan kurnian-Nya...jangan tahu tengok kecantikan dengan org lain,even luaran tak cantik, berfikirlah untuk mempercantikkan dari dalaman,insyaAllah luaran turut cantik.....

nadiaazira said...

betul tu...dulu i selalu down and fikir yang i ni tak cantik sebab i berkawan rapat dengan kawan yang cantik-cantik...tapi sekarang i just proud to be myself and confident...asalkan tak over and hati kena bersih...mesti orang suka...betul tak???

♥Bella Luna♥ said...

Thanks a lot for posting this~
Bella pun selalu rase x confident dgn diri sendiri..
But then I realized that we should thankful and grateful with what Allah given to us. :D

faa rosli sulaiman said...

two thumbs up!

faa rosli sulaiman said...

2 thumbs up!

thanx ya...entry ni memotivate diri sy..

mazni md said said...

apapun kena percaya pada diri sendiri... kalau kita yg tak percaya pada diri siapa yg nak percaya,kan..
ciptaan Allah itu cntikkan

A retarded kitty said...

the best la akak. setiap makhluk Allah tu comel-comel

Izzaty Ishak said...

Speechless. Good advice...ever.

isma said...

setuju dgn k.nurul. dulu esma mcm 2.. tp fikir sampai ble nk rendah diri..jgn selalu persoalkan kelemahan kita. tapi try tuk ubahkan.. btw, thanks to k.nurul tuk motivasi yg amat best ni... luv u... muaahhh

~Nur Zulaiha~ said...

betul2 awk kata...
apa yg pting kita pcya yg kita cntik... bru nmpak confiden.. n then..people pon akan nmpak kita cntik...

my frenz alwys say.. yg dia tak cntik, pdhal.. dia cntik cma tak mahu mnojolkan diri sbb pkir dia tak cntik.. :)

HAZIRAH SULAIMAN said...

entry best :)

fifianggun said...

yuhhh,,,,pretty just by confidence

ruffoundation said...

kali ni best, hihi

Cik Lulu said...

tak semua org perfect kn? ermmm kdg2 tak pikir rupa paras. tp sbok pk sal mslh yg tak settle. jadi hargai la sesiapa yang xde mslh apa2 .. mmm

mojako_ila said...

sy gemuk tp sy comel *wt2 pk +ve* hahaha

wunny said...

true !
thx badiah kukuhkan keyakinanku lagi !

Halusinasi said...

terima kasih kak...cuba yakinkan diri ini lebih baik dr semalam...^^

Nur Eyda said...

kak nurul! saya stuju dengan entry neh..dulu slalu rasa diri neh x cantik . then one of my bestfren said
" kita adalah makluk yang paling indah dan cantik ciptaan Allah"..seriously sgt bersyukur dengan ape yang ade...hehehe..

oshin-jamel said...

time kaseh ats kata² semangat nie...mmg amat² berguna....oshin slh sorg yg selalu down!!huhuhuh!!!aiyak!!!mmg x chantek!!! hehhehe!!!! thanks ya!

NOOR FATIN said...

ya, betol cakap nurul. kalau kita tak cantik, kita bleh ja ubah diri jadi cantik. diet utk kurus, buang jerawat dan mcm2 la kemudahan ada..

syukur, kita tak cacat. tgk orang lain, cacat..

harus bersyukur dgn apa yang Allah bagi..

MiSz fiFiEyQa said...

Like..like..like..ehehe..beauty is in d eyes of da beholder..pedulikan la ape org nak ckp pun..

mika said...

salam kak! akak cun la, xmo cakap gituh k?

ain revival said...

betul2 ! setuju..

dulu pernah rasakan macam tu.diri ni biasa2 jp. xcantik pun. tapi bila selalu fikir macam tu mmg akan down laa...

setiap yang Allah cipta ada kecantikan masing2..

cantik fizikal tak ade ape2 pun jika nak d bandngka denagn cantik d hati..:)

sakinah_tarmizi said...

salam,entry yg sngat brguna tok sy..sbnarnya sy ni suka sangat mrendah2kan dri sy dan asyik nak compare dri saya dengan perempuan yg cantik2,btw lepas baca rasa insaf sikit thanks a lot sis

izz zara said...

really nice..kita semua unik,kan? kak, tq follow my blog bucuk... terharu tau! :)

cik mien said...

suka sangat baca entry kakak...entry kakak sangat membina diri saya....thanks a lot...love you...

nuruashia ♥ said...

Just love who you are regardless of what you look.

i like sys..
agree with ur entry,,,
ugly tu adalah mentality kite..
allah ciptakan semuanye cntek2 kn...
kite kene bersyukur dgn kurniaanNya :)

MyraEdora said...

yup..betul apa yg u cakap
sgt2 setuju..mulut org kita tak boleh nak tutup..
biasalah manusia pasti ade kelemahan..nobody perfect
bersyukur dgn kurnia tuhan pd kita

@bbY said...

nurul, suka yg ni "everyone is special in their own way".. very true indeed.. sometimes i came across ppl yg physically not that attractive tapi bila dh lama berkawan, cantiknya attitude dia & cara dia berfikir and then terus rasa kagum dgn dia :).. Allah is fair, right?

Mata Pena Fadz said...

yeah setuju dgn nurul...
percaya dan yakin diri itu penting....tp jgn smpai high sgt...
nti x kene tmpat lak,....rite....

ika said...

sy bgga gn diri sy...:)

CikPuan Fara said...

gud entry sis! bersyukur seadanya :)

ct kamila said...

ololo..sweetnye entry ni..

=)

Love hurt aeNnn said...

ain selalu cakap yang ain nie gemok kat mbr2.. hee. memang langsung takde keyakinan diri.. tak pernah pown rasa diri nie cantik.. ermm thanks dis entry.. rasa macam tak perlu je ckp kat semua orang yang ain nie gemok lepas baca entry nie.. heee. thanks sys nurul.. :)

Senorita Nadira said...

this is sooooooooo trueee ! :))))))

_fiey_ said...

okeh ! sy akan amalkan .hee ~
Tenx sys bagi tips macam ni ;P

shahniefa said...

setuju dgn akak. :)

kaizen said...

agree with u kak...
kn ke cantik pd setiap org tu berbeza2...

kesumaharyani said...

woooo hebat la akak bagi nasihat :D

NisaAdnan said...

yeee betol tu kte kena confdnt dgn diri sndr. btw, pic akak sgt cantik lahhh ^^ suke ;pp

MiS! BLur-Blurrr.Com said...

agree!!!^^...jadi diri sendiri lebih bagus...mulut org takkn berhenti mengata..^^

syErAh said...

ciptaan Allah memang dah cantik....kita lebih tahu kelebihan diri kita...=)

atiEyka ueki said...

even sya cntek sya akn anggp dri sya xcntek pon..even sya xcntek sya akn tetp kata dri sya cntek..hehe..~

Amy A. said...

hai kakak, nice post..
here, my respond post ;)

http://aimiotherblog.blogspot.com/2011/06/kalau-sy-taw-sy-ugly.html

nurulnadiamarzuki said...

totally right sis....:)

LUNA LANUN said...

teringat kata-kata Bo si Kungfu Panda: "To make something special, you just have to believe it's special."

Entri terbaru:

1. Rumah Api Kuala Selangor - Monumen Sejarah Lambang Kemegahan Kuala Selangor
2. Malang Yang Tidak Terhidu Baunya

Bulan said...

sis,sy dah ade keyakinan diri.
thanks sis for ur advice :)
i love u sis =p

Bulan said...

sis,sy dah ade keyakinan diri.
thanks sis for ur advice :)
i love u sis =p

Mimie Cikonett :) said...

Thanks for this entry. It relieved my pain a bit. :)

Miss Y and Her World said...

i love this entry damn much. perlu ingat kita ni unik dan hanya ada satu dalam dunia. hargai lah diri sendiri. bila kita mahu menjadi seperti orang lain, kita mula menjadi diri sendiri.

Aku Mencintai Segala Kekuranganku
Muka Cantik Tak Guna Kalau Tak Kahwin

shafinaz (: said...

This is really great Badiah Lai ! Well done :D

Nur Syazana Mohammed Sani said...

yeah ! dulu bile zana nak pakai lawa cikit ,. mesti zana pikir ,. eh ,. kau hitam ,. kau gemok ,. colour nie xsesuai dengan kau ,. kulit kau ,. adessss ,.

Anyss Han said...

well said... i do sometimes feel down.. and i just kept on crying,,

until one moment i feel released,,, then i'll stop crying.. :'(

Nana said...

sangat suka entry ini :') saya yakin, saya tak huduh!

anis aneesa said...

suke ayat akak..!anis mmg ade msalah tang tu..huuu..slalu rse diri x cntik..bile tgk org len,rse mcm dye je yg cntik,anis x cntik..n kdg2 wsau bile tgk jrawat b'maharajalela kt muka nie..(resdung)..rse down sgt..n kdg2 rse mcm bf bile2 bley lari pd pompuan yg lbih cntik wlaupown dye dh byk kali ckap yg dye x ksah ngan rupa sy..huu..cmne la nk bg konfiden mcm akak..=(

Iqah QaQa said...

terbaik..!

ayue! said...

thx for the motivation akak! i adore u so much!

EZAN IDMA said...

bersyukur dgn apa yg ada dan yakinlah setiap ciptaan allah itu ada hikmahnya dan semuanya indah :)
i like this entry :)

aLya maNip said...

love it!! meresap dalam hati..thanx 4 diz entry sys...sngat bermkna :)

Tara Asrar said...

saya gemuk :( btw,.thanks coz berikan semangat,.kak badiah <3

atiEyka ueki said...

even sya cantek sya anggp dri sya xcntek pon..even sya xcntek sya akn anggp dri sya cntek..^_^

emieysandra said...

setuju sgt ng entri ni^^

MIRA :) said...

aisehmen xmoh ckp gitu.awk ta pnh ugly

rAyHan_eLLyaNi said...

really like dis post....yup,kte kne la yakin dgn diri kita sndiri dan jangan hanya dgr org lain ckp..sampai bila nk dgr ckp org je, kalau dipikirkan cakp org..memang xmaju la sampai bila2x.... kte kne buktikan yg diri kita ni boleh... kan kak nurul???

amy syahirah said...

terima kasih kakak . u are superb ! =)

NaEl said...

sangat setujuuuuuuuu !!! :)

wAwA said...

nice entry.btol2 manaik an confidence level.=)

Aunty P :) said...

sangat bermotivasi !

Aren Alin said...

love this entry..thanks sis !

.fariza. said...

nice~ :D

IEQAH said...

Sis Nurul..*terharuu laa baca ni..
Sis ,First You Sgt Cantik!
Second- Betul mmg sometimes rasa diri ni mmg tak cantik.tapi alhamdulillah la bila kita da de someone y syg.kwn-kwn yg sudi berkwn,itu yg buat kita yakin dgn diri.
Betul la sometimes tertanya napelaa diri ni tak cantik mcm org lain tapi myb kita ada kelebihan sendiri.walau org lain tak nmpk atleast kita jadi DIRI KITA kn.. tp sy sgt adore n suke tgok pompuan cantik sebab tu suke tgok sis n fashionista lain..
Like laa your entry very much :)

momoi mee said...

betul3!!!moi pon penah ase rendah diri,tp skrg..i'm strong girl..hehe
n3 terbaik utk motivasi..:bagus

scarlettkysh said...

hehe . yeah u right . but still i wish to be as beautiful as u ;)

sis yaa said...

love to read dis topik. skong sangad2 pe akq ckp. .:) <3

sumaiyah mokhtar said...

sgt setuju, btw i selalu jelous dengan kecantikan you :)

zazaw said...

hmm
betul apa yang akak cakap

akak best
:)

Nadiey Nadine said...

sgt setuju...love dis entry =)

Liquid said...

betul3. sape lg nk kata kita cantik/ensem kalo x diri sendri kan =)

Aida Azryn said...

betol tu! sokong sangat dgn u. :)

ENCIK TIKUS said...

saya selalu cakap depan cermin.. agak-agaknya bila lah boleh jumpa nurul badiah nie.. haaaa ;O

Melati said...

betul, jangan sesekali anggap diri kita uglyyy! NOOOOO!!!

Usaha dan lakukan yang baek-baek untuk diri kita sendiri ;')

HNMZ said...

Kak Nurul, setuju sgt!
Thanks for your advice :)
Kak Nurul sgt gojes!
I like the way you wrote..

http://hanysismyname.blogspot.com/2011/06/west-meet-east.html

Bob Merley said...

beauty is subjective (=

Qaseh dalia adelia said...

agreee ! tq sis .. kdg2 rasa jugak diri ni ugly sob3x tapi pa ni bersemangat kit

fazilzura said...

CANTIK ... em perkataan tu sebenar nye banyak makna...

cantik dr segi muke? = akan hodoh jgk bile dh tua..

cantik dr segi penampilan ? = kdng2 bile peod dtg, sure akan selekeh punye ler..

cantik dr segi dlaman (hati) = insyallah akan menyerikan wajah kite wlau pun muke kite dh berkedut akan dh selekeh

hidayahjamal said...

sbenarnya perlu bersyukur dgn apa yg ada..kan and tingkatkan confidence lebel..yey. oh level lah.

thanks fr your entry..bolela jadi pakar motivasi ni ;)

hana nabihah said...

kiter selalu macam ni kak -__-
rendah diri sangat2 :(
kiter bambam ar..tensen kadang ~

RyN said...

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Luv luv luv dis entry dear...
u pnya entry memg best2...
ia sdkit sbnyk mbri smgat kt saya...
:)

dayana nali said...
This comment has been removed by the author.
kyo_9 said...

wahh..
majoriti yg komen semua pompuan..
hmm.. ayat yg selalu kita dengar bila sentuh topik "kecantikan"

Beauty is in the eye of the beholder..

sesungguhnya Allah itu cantik dan suka kepada kecantikan..

sekian~

nadyasupra said...

sayang akak !
:')

terima kasih kerana meniupkan semangat di kala diri saya merasakan saya perlu menundukkan diri dek kerana malu dgn keadaan diri .

saya akan berusaha !

terima kasih
terima kasih
terima kasih

nuruldaniel said...

good entry...sume manusia yg dicipta Allah itu cantik cuma pndangan mata sesorg itu yg membezakannya...

princess ayu said...

very inspring entry!

saya bukan tomato said...

dulu2 ada gak perasaan camtu .. tpi skrg dah x dah .. konfiden je wlau cane pon .. :D

Maya said...

Memang sepatutnya begitu . We should be proud to ourself plus persiapkan diri kita dan jaga penampilan.. bukan nak cantik melebih2 tapi presentable yang menunjukkan kita ni sayang diri kite. So dari situ org pun xleh nak kata kita apa pun. I like this topic^^

IEQAH said...

sis..anyway thankss follow n singgah blog ieqah.thankss sis..sis da prove pd ieqah ..sis bkn follw org yg rmai follower jek.thanks sis..muaahhhhh

Anonymous said...

same things happen to me if i di kelilingi perempuan2 cantik or lbh bgaya. but then i think, people ada kelebihan masing2. why not kita tonjolkan klbihan kita dgn cara yg baik, then people baru nampak kita even kite x cantik mn pun, tetap disukai ramai. disukai ramai bukan hanya kerana penampilan luar shj ttp disbbkan sifat kita. rupa paras tu hanya first impression org pd kita je.

aima in luv said...

good entry kak nurul ... sblum nie sy slalu gak ckp sy buruk.. hehe

Sharienz Sz said...

thanks for d advice..
keyakinan diri sendiri yg buat kita nampak cantik :)

CikFF said...

"orang yang cantik xsemestinya die cantik.."

suke..suke.. suke..

:))

Nur Amanina said...

hai kak nurul :)

bagi nina,paling penting cantik luar dan cantik dalam,sebab kecantikan tuh bukan pada rupa paras je:)

muka cantik gila tapi busuk hati tak guna jugak kan.

pape pun bersyukurlah dengan apa yang allah bagi. percayalah sume yg allah ciptakan terbaik untuk diri kita :)

btw, suka entry akak selalu bagi semangat kat orang :)
thanks kak nurul !

FatimahZahra said...

really nice entry ,
saya rasa malu pulak nak mengaku yg saya jenis orang yg suka sgt kritik diri sendiri and rasa diri ni tak secantik orang lain.
definitely have to change that :)

cik aletheea : said...

agree and suke entry nie (^_^)

Terbang Bersamaku said...

sgt setuju 100% dgn nurul..sgt suka entry nie..thanks sbb buat entry mcm nie...

shanas said...

setiap orang cantik dan kecantikan itu berbeza setiap darinya.

Si Ratu Pari said...

betul...sgt setuju dgn awak laa...setiap dr kita ni unik...trpulang pd kita mcmana nak jdkan diri kita npk cantik dr sudut mana....fikir²kan....inner beauty is the best...

Ima Salsuzaima said...

betul tu..:)

LittleGurl said...

kite sume comel!

fazhana said...

suke bce entri yg penuh motivasi camni! :)

Orked said...

im being motivated enough after read dis entry.....hahaha....erm, just wanna share sum tips, nk cantik, kena banyak senyum , lau tgh marah, cube senyum..kompem terus ase cantik...melalut aku ni...hahaha...btw akak, cam biase...akak cantik n ur personality pun cantik...muahh