04 December 2011

insyallah,,ada jalannya..

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

andai kita ditakdirkan tidak dilahirkan sebagai anak orang kaya..bermakna kita mungkin akan melalui jalan hidup yang serba kelam..bermakna kita mungkin tidak dapat menikmati masa kanak2 kita dengan gemilang..kita mungkin tidak dapat apa yang kita nak..hanya sekadar tahu melihat dan menyaksikan orang yang nasibnya lebih baik dari kite mendapat apa yang dia nak sedangkan kita tidak..
ingat..jangan kite terlalu mengeluh kerana insyallah..tidak dilahirkan sebagai anak orang kaya tidak bermakna kita tidak boleh menjadi kaya..

andai kite ditakdirkan dilahirkan sebagai orang yang tidak genius..kita mungkin selalu gagal dalam pelajaran..orang lain belajar, terus melekat dekat kepala otak sedangkan kite puas berusaha..puas belajar tapi kita tetap mendapat markah yang tercorot..orang lain usaha sekali ganda..kita berusaha berkali kali ganda..kite tidak dapat masuk university..spm kite teruk..degree kite third class..dengan result yang kite ade..kite asyik fail untuk dapat kerja..
ingat..jangan terlalu sesal dengan pencapaian kite..kerana insyallah..tidak genius bukan bermakna kite bodoh..tidak mendapat grad yang bagus tidak bermakna kite lebih worse daripada mereka mendapat gred yang bagus..

andai kite ditakdirkan untuk bermula dari kosong..sedangkan orang lain bermula jauh lebih atas dari kite..tidak mengapa..setiap yang diatas itu pasti bermula dari bawah juga..maybe kite terpaksa bertatih dalam perniagaan..bermula dari kosong..merangkap..dan untuk bangun kite mengambil masa bertahun tahun..sedangkan kawan kite mungkin selepas habis belajar terus ambil alih syarikat family..dan tak sampai setahun sudah membina empayar..sedangkan kite masih terkial kial..tidak mengapa..kerana insyallah..rezeki itu sudah tertulis untuk kite dan mereka..mungkin cara dan bagaimana kite berjaya itu lain dan sukar..tapi kita harus yakin..Allah itu adil..

andai kite ditakdirkan berkali kali berjumpa dengan orang yang salah sedangkan ada orang lain ..sekali je berjumpa dengan orang yang betul dan hidup bahagia..tapi kita..asyik berjumpa orang yang salah..asyik dikecewakan..asyik derita..umur kita mungkin makin meningkat..tapi kite still tidak bertemu dengan jodoh kite..kite sering berjumpa dengan orang yang tidak menghargai kite..kemudian kite ditinggalkan..dan sampai suatu saat..kite bersendirian sedangkan orang lain bergembira dan berbahagia..
ingat..jangan kite terlalu meratapi nasib kite..kerana insyallah..Allah mahu memberi kite yang lebih baik..kerana Allah mungkin tahu nasib kite akan lebih baik jika kite bersendirian..kerana Allah itu tahu apa yang terbaik untuk kite dimasa sekarang dan akan datang...

andai kite ditakdirkan dilahirkan sebagai orang yang tidak cantik,tidak kacak..muka kita berjerawat..kite gemuk..kite kurus kering..jangan kite berasa malu dengan kurniaan Allah pada kite..kerana insyallah..walaupun kite tidak secantik orang lain..tapi Allah kasih pada kite.hati kite tenang..kite tiada perasaan riak..kite terpelihara..ingat..kalau kite rasa kita tidak mempunyai rupa paras yang menawan..kite akan tetap kelihatan menawan dimata Allah dan dimata orang2 yang sayang kat kite..walaupun kite tidak cantik..tapi hati kite baik..biar orang cakap kat kite:walaupun dia taklah secantik mana..tapi dia sangat berbudi bahasa"..daripada orang cakap kat kite "muke je cantik..tapi busuk hati"....

insyallah..ada jalannya..



"Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost..
That your so alone
All you is see is night

And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah
Insya Allah you’ll find your way...

72 comments:

fyy mokhtar said...

:) suka bace.

ila said...

love the background music..suits the entry

MiSz fiFiEyQa said...

suka3....kita kena bersyukur dgn segala ape yg kita ade kan...walaupun banyak dugaan yg harus kita tempuhi itu semua akan menjadikan kita org yg lebih kuat dan berani.. :)

Nur Haslinda said...

tersentuh baca entry akak :) yup, jangan pernah sesali ape yg dah terjadi kan. syukur Alhamdulillah diberi peluang hidup sekejap di atas muka bumi Allah ni ^_^

Pendekar Berkuda said...

Jangan pernah putus harapan (^_^)

kau kan kuat? (^_^)

~www.pendekarberkuda.org~

cik wanie Lovela (CWL) said...

like3

Hajar Qalisya said...

Allah Maha Adil..
setiap org ade kekurangan dan kelebihannya..
mcm kak nurul ade ilmu dlm law tp sy xde..
mcm sy plak ade ilmu dlm bidang engineering tp kak nrul plak xde..
kelebihan n kekurgn msing2 kan? :)

Amy Az said...

thanks for sharing sis. awesome entry! :)

Ayumi Kyoko said...

cerita yg menarik.. all of it its true...^^

LittleGurl said...

yeah, i'm crying while reading this entry. sis superb!

my name is hafizah said...

tersentuh baca...betol...T_T

yqnq ellyana said...

hye kak omei..nice post yaa
btw nak minx tlong singgah sini jugak..nk tlog promote boleh juge..hihii

http://alyaeyanaqaisara.blogspot.com/2011/12/guys-help-me-win-this-contest-yaa.html

deen azmee said...

nice entry.. bersyukur la dgn apa yg kita ada kerana ada insan lain yg kurang bernasib baik berbanding dgn kita.. hehe..

Nana Jay said...

sukanya entry ne :')

nuraishatasha halim said...

i love this... nice entry :) insyaAllah :D

aiNa yaZiD said...

setuju~! setiap masalah pasti ada jalannya.. usah mengeluh. bersyukur la walau kita tidak kaya, tidak cantik/ kacak, tidak sepandai org lain tapi kita dilahirkan cukup sempurna. selagi ada usaha, selagi itu pintu rezeki terbentang luas.

shima wibowo said...

good advice dear...:)

Nasuha Suhada said...

like this entry kak ;)

faiey said...

like it. sangat memberi inspirasi. thanks sis :)

mastengooo said...

dilahirkan didlm keluarga yg kaya mngkn membuatkan kita kurang berusaha kelak...

biarpun kita tidak dilahirkan sbg genius atau bijak,tp biarlah kita "genius" dlm beribadah kpd Allah..

btl kata anda,cantik jika tidak pandai menjaganya,tetp tiada gunanya...jd smkin riak,yg cantik itu tetp akn keneraka...Nauzubillah...

Haifaa Saberi said...

sis,thank you so much for the advice :)
its really meaningful to me..
thanks again and love much!!

Haifaa Saberi said...

sis,thank you so much for the advices :)
its really meaningful to me!!
thanks again and love you so much!!

Anisa Hang Tuah said...

Dia tahu apa yg terbaik untuk kita sekalipun ianya menghancurkan kita..

NurFiShAh bT sHaHiMi [ sha shahimi ] said...

: Blogger yang semakin matang....BEST ! Moga kamu mmpu bina empayar sndiri...insyaALLAH

aziey nasrudin said...

assalamualaikum kak nurul.. terima kasih sbb buat entry ni... kbtulan saye bru tadi mghadapi sesuatu yg sgt berat nk diterima awalnye, tapi saye redha. saye terharu dan sedar lepas bace entry akak ni, (perenggan 4 terutamanya). Allah knows best. Allah tau apa yg terbaik buat saye. terima kasih kak. wlupun kite tak pnh kenal, tp saye syg kak nurul badiah ~

Mas Ayu said...

InsyaAllah....

sYiRa LoKMaN said...

insya-Allah ^_^

Muna rahimah said...

InsyaAllah :)

Nur Aischa said...

tersentuh baca entri sis nurul yg ni.. hmm mmg ada hikmahnya kan sis :')

Nursya Mohamed Hariri said...

sangat memberi semangat :')

myu said...

Tq sis :) Entri ni dapat motivasi kan diri saya :)

cokelatcelup said...

sayu hati bile bace ,diiringi lagu blog yang sayu nih .:(
ALLAH MAHA BESAR !

saye share .:)

ieyka dinda said...

thx kak nurul..seronok bace..pkar motivasi betol la...:)

Fiena + Qiena said...

insyaAllah .

Cik Yuyu said...

so true sister. be thankful. do remember every gifts from Him is a test.

fiey zara malaiqa said...

suke post nih :)

kyra justyanna said...

thumbs up..i like diz entry~

Nurulbadiah Lai said...

thanks readers for de comment...

la tahzan

:)

Anonymous said...

u make me cry..

miss nona said...

entry you selalu menusuk hati ni.. although you're young, you speak the words of an old wisdom.. thank you for the mogtivation..

Johari Hamzah said...

bg sound tu best.. huhu.. :D

Cik Nurul Pinky said...

Assalamualikum dan salam perkenalan..luahan perasaan yer hehehe...apa yang awak tulis tu semua benar berlaka...

Teratak said...

Very well said..

cikgu lala said...

u make me cryin,,sy kena bsyukur dgn pe sy ade skang..thanx sis coz realize me..

NadyaBubble said...

insyaallah :')

aREezD said...

assalmualaikum w.b.t

sgt2 best entri ini..memberi seribu satu erti...boleh jadi part time counselor ni :)

K O R I E said...

salam,
T.Q mengenai motivasi d atas !

sgt3 bermotivasi

Siti Nurazlinda said...

rasa bersyukur sangat bila baca entri kak Nurul. teruskan cipta entri yang membuatkan reader2 kak Nurul berubah ke arah kebaikan :') love kak Nurul ♥

nur amalina athman said...

insyaallah..

soffya cik bulan said...

mekasih nurul drop by..
kandungan spt sama... tp sy tk mmpu utk menyatakan dlm tulisan lg. hnya lagu tu shj utk menyimpulkn apa yg terjadi...

insyaAllah :))

Anonymous said...

advantages of online pharmacy http://nextdayshippingpharmacy.com/products/buspar.htm how to become a pharmacy tech

♥AienNajwa♥ said...

yer betul tu..sangat setuju dengan sis nurul..walaupun banyak kekurangan yang ade pade diri kiter, ingat bahawe Allah sentiase bersame kiter..Allah Maha Adil, walaupown kiter tidak kaya, dan tidak pandai macam orang lain, bukan itu pengakhir nyer, rezeki yang lain pasti datang..insyaAllah ~~

IzwanIzzati Pretty Collections said...

setuju..
setiap yg berlaku ada hikmahnya.
terimalah diri seadanya. dan jadilah yg terbaik buat diri sendiri.

with love,
Aina Izzati
www.izwanizzati.com

myrra_yerra said...

sharing idea, pengalaman, masala adalah tujuan utama membuat blog, thaz akk...

roseputih zumie said...

suka sgt entri kak nurul yg ni.. nak nges bce.. thank kak nurul.. :)

nicksuhailee said...

suka sangat entry ni....best2..insyaALLAH..SETIAP PERKARA ADA JALANNYA .:)

Lina Farhana said...

love this akak :)

Lina Farhana said...

love this akak :)

miSz apPLe said...

insyallah..i likEthis entry..

Anonymous said...

xlawa, tp hati busuk camne wehhhh?

Anonymous said...

sori nk komen jugak tp kite xde blog.....so nk jd anon ler....nk ckp jer..... i love this entry sangat2!!!!!!!!!

Anonymous said...

Nicce entry seems familiar. Setuju dgn pendapat saudari yg kita ada takdir masing-masing. Allah dah tetapkan jalan kita yg tersendiri. Jadi, jangan pernah menyesal.

Sh@ S@peri said...

sukalah entry ni...share ye...

<--paie--> said...

akak nurul..akak nak tau tak yg sy setiap hari bace blog akak...kate2 semangat akak la yg buat sy hidup lebih bersemangat..entry2 akak la yg buat sy boleh lupe kan ex boy sy secare lebih berhemah..kata2 akak la yg buatkan sy pk positif slalu..sy dah takdek rujukan pape tntg motivasi hidup selain blog akak n buku2..terima kasih sgt akak..terima kasih..

keindahan Hidup(faizul) said...

sangat menarik..thanks sebb entry ni penuh maksud mendalam...

Zee said...

akk, do visit me peaceoutzee.blogspot.com

~+aSma dAud+~ said...

masih seperti biasa..entry yang mantop..pandangan yang bernas dan gambar yg cantek..pandai betol org yg shot tu..

Anonymous said...

selain dr hasanah blog, this is another blog that always make me "bounce back' from very2 hard time.. i really lioke n lebiu u my dear nurul....

always make me bangga to have somebody like u nurul...akak doakan nurul sentiasa berfikiran positive..but i always believe, berdarah kacukan macam kita Insyaallah..always make us kuat semangat dan berani!!!

bukan nak kata we dont have hati dan perasaan but they way we go through all hard time and always think positive...

but nurul, sometimes people with kind of us tak akan putus2 diuji makanya kuatkan semangat sentiasa wahai nurul my dear and bersangka baik pada ALLAH, insyaALLAh akan sentiasa ada jalan nya....take care nurul...

phoebe said...

it is inspiring sis.. it moved me..sometimes I feel really bad whenever i found people around me better than me, but when thinking again, i should just seeking Allah's pleasure instead of duniawi matter. credit to u too, sis..I hope u'll always giving those inspiring words in future.

atuk_adidethos said...

who is she?

Cik Zaza said...

suke entry nih..nk pinjam sikit kate2 kat dlm ni ea nurul...(^_^)

Anonymous said...

best la entry ni cik nurul.terasa spt dlm diri sendiri. mmm.. wallahu khairul maakirin -idham-