12 December 2011

kucing pon ada perasaan macam kita..

setahun yang lepas..aku ade bela kucing..kucing tu aku kutip kat tepi jalan..kelaparan dia..kesian.aku bela sampai besar.sampai die beranak..
aku panggil die meow..kirenye aku jaga die macam ahli keluarga sendiri..anak2 die ade 5 ekor semuanya..aku anggap dia macam keluarga..dia rapat dengan seluruh family aku..

pada satu hari tu..ntah dari mana datangnya..adelah kucing warna hitam..kotor..kecik..berkurap..
memang aku pon geli nak jamah or pegang..and selepas seminggu..dia still ade kat luar rumah aku..dia tidur atas rumput..kadang2 berhujan..berpanas..aku pernah nampak die dibaham kucing jantan yang besar giler sampai berdarah sedangkan kucing ni..kurus dan kecik sangat..


nilah kucing hitam tu..kadang2 scary sangat..tp mungkin dalam hati die cakap..
aku tiada ayah..tiada ibu..tiada tempat tinggal..kasihanilah aku manusia..

dulu aku rasa..akulah manusia paling adil ngn binatang..memang aku mudah kesian dekat2 makhluk yg lemah2 ni..
aku pon kesian kat kucing ni..aku pon bagi makan..aku bagi mkn nasi biasa je..kadang2 sisa makanan..aku letak dlm tempurung..tapi aku tak pernah miss bagi dia makan..kiranya die tak pernah kelaparan..cuma aku geli nak pegang or main2 dengan dia..

kucing aku lak..hari2 aku main2 ngn die kat halaman rumah..anak2 die pon membesar..sihat..aku bagi makan whiskes..ikan segar..makan dalam pinggan..yelah kn..dah nama pon kucing aku..time tu aku rasa aku dah cukup baik dengan kucing hitam tu....bagi makan pon mujur kn??



then..tak sampai sebulan kehadiran kucing tu..ntah kenapa..seekor demi seekor anak2 kucing tu mati..dah 3 bulan kot umur anak kucing tu..dah gemuk, besar dan gebu..sampailah yang kelima...dia mati..aku sabar lagi..then bila last2 mak dia pon mati..aku menangis.terkesima bila bangun tido..tengok dia dah tak bernyawa...aku bela dia..sayang kat dia..aku kutip dia dari jalanan..dia pergi..dari 6 ekor semuanya..satu pon tak de yang tinggal..last2..whiskes yang banyak tu aku bagi kat kucing kurap tu setiap hari sampai habis..


tinggal kenangan...

seminggu lepas tu..aku mimpi..aku pakai baju yang koyak rabak..lusuh..aku kelaparan..aku menagih makanan kat rumah2 orang..semua halau aku..sampailah kat satu tempat tu..aku dipelawa masuk..dia pon ajak aku makan.dia letak makanan aku dalam pinggan yang sopek..and seekor ikan..aku makan sampai kenyang..
nun jauh kat depan..ade 3 orang anak perempuan tuan rumah yang pakai pakaian yang cantik sedang makan..kat atas meja penuh dengan makanan..
time tu..aku pandang je meja tu..air mata aku bergenang..aku cemburu..terasa hati bagai disiat2..aku sedih sangat ....tapi sebab lapar..aku makan jugak..dalam hati aku cakap..sampai hati tuan rumah..apalah sangat bagi aku makanan yang sedap2..aku pon manusia jugak..mak ayah aku dah mati..aku tak ade sapa2..tak pelah..mungkin aku ni kotor..anak2 kau bersih..nanti suatu hari..tuhan tarik balik anak2 kau..baru kau tahu macammana rasanya jadi aku..aku tak mintak dilahirkan begini..

then..aku terjaga..aku menangis..termenung panjang aku..sehari aku teringat dekat arwah kucing aku.
Ya Allah..sesal..kesal..baru aku tahu.yang hati aku belum cukup mulia..belum cukup baik..and sekejap je tuhan tarik apa yang aku sayang..

sekarang aku bela kucing baru.warna putih..cantik..
and kucing hitam tu..still ade kat luar rumah aku..tido merata..tapi aku setiap hari pesan dekat mak aku..kalau dia datang..bagi dia makan apa yang kucing aku makan..

betul lah..
kite harus letakkan diri kite kat tempat orang lain untuk merasainya apa yang die rasa..
tak de siapa mahu dilahirkan dalam serba kekurangan..samalah seperti kucing tu..dia tak minta dihadirkan kat dunia sebagai kucing kurap and jalanan..mungkin sebagai manusia..tak salah kadang2 kite memberi sedikit kepada yang memerlukan..
takut juga..
tuhan tarik rezeki kite sekelip mata je kalau kite sombong dan berkira sangat dekat dunia ni..

p/s: org cakap bela kucing ni murah rezeki dan manusia mudah jatuh sayang kat kite..kadang2..betul jugak cakap2 org tu kn??(sebab kalu kite buat baik ngn binatang..binatang akan berdoa pada Allah supaya Allah memberi kebaikan kepada kite..insyallah)


me and my new cat,Snow.
Maha Suci Allah..

thanks for reading this

92 comments:

ed shahir said...

bagi saya, nak tau manusia tu seorang yang penyayang atau tak, tengok dia dengan binatang macam mana especially kucing. :)

p/s : may god bless you :)

Ida Firdausi said...

nice entry dear.

jarang manusia manusia yang nak meletakkan diri kat tempat orang lain untuk merasainya apa yang die rasa..

sangat jarang.

Anonymous said...

sedih bace kisah ni..dng lgu bckgroundnyee :(

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

bela kucing, diowang akn mendoakan kita. =)

cik kerm said...

sedihnya baca..tp betullah kucing mmg ada perasaan...insyaallah kalau kita buat baik dgn dorg mmg dorg akan mendoakn utk kita...=) sbnrnya kucing yg terbiar ni comel tau kalau jaga dorg baik2..n dorg manja n sgt hargai kita...moga semua mendapat kesedaran..aminn...go nurul!

nuruldaniel said...

sedeynyer n3 ni..btul la, 'kte harus ltakkan diri kita kt tmpat org lain spy kte dpt rasa aper yg org rasa'..sokong 100% statmnt tu..

alexa yussida said...

:) nice post dear..sama2 muahasabah..dah ckup baik n ikhlas ke hati kita nih..

lepas guinea pig yus mati aritu buat yus terfikir that im not good enuff to take care of him,sbb tuh Allah amik die..skrg nk perbaikit diri supaya lebih baik dgn binatang2 lain..sobs.

deen azmee said...

as-salam..

sedih pula bace kisah ni.. hurmmm.. takpe dah sampai masa kucing2 tu mati nak buat mcm mana kan.. setuju la kita dgn binatang pun kena layan elok2.. diorang pun makhluk Allah seperti kita juga.. hehe..

Miss Xyz said...

sedih bce psal kucing hitam & mimpi akk tuh.. thnks for sharing, ya kak ;)

RAWSHADE said...

Sayu betul rasa hati bila baca kisah kucing ni.. Lepas ni saya pun akan bg mkn kucing kalau ada kucing datang kat umah.. (*-*)

:: kewek :: said...

sedihnya baca..mimpi yang menginsafkan..

Liyana said...

sedih nye bace..kesian dgn kucing kurap tu..

last week singgah 7e. nmpk sekor kucing kurap hitam gak tido depan pintu 7e. sian die kurus je. masuk 7e terus carik whiskas. dh byr terus pegi kt kucing kurap tu, bersungguh2 die mkn, cashier 7e & workshop sebelah tu pandang je.. pelik ke bg kucing kurap mkn? hmm...

org kate bila kita kucing mkn, then after mkn, kucing tu akan jilat2 tgn die, bersihkan badan sume, die tgh mendoakan kita yg bg die mkn :)

ieqa zulaica said...

sedih.. lagu pun ikut mood post ye k.nurul? hee.. comel gile kucing baru..

Phat said...

i love cat cat very nice..phat mmg x leh jumpe kucing siap la kucing tu phat gomol..huhu..nurul jemput singgah blog phat ye

Anonymous said...

nak nages ase dgr musik...

Liyana Faizal said...

salam..
nurul sedih la cerita ni tp memang memberi kesedaran..
thanks share nurul..

Ernee Azmn said...

yup..murah rezeki kite klu kte bela kucing >_< bela dngn penuh kasih lah kn...

Husna.Ma said...

sedih kak :'(

shahniefa said...

sebak baca post kak nurul. thanks kak. very inspirational. sy sedar betapa kita sgt lemah. n one lesson learnt, jgnlah kita membeza2kan orang, taraf dan harta, kerana di mata Allah kita sama shj.. hanya hati, akhlak dan iman yg membezakan kita d mata Allah.. subhanallah..

sy pun sygkan kucing. kalau boleh tgok kucing tepi jln nk je bwk balik bela. tp x boleh. coz asrama x membenarkan sy teruskan niat.

thanks for reading this, kak :)
happy always! :)

shahniefa said...

sebak baca post kak nurul. thanks kak. very inspirational. sy sedar betapa kita sgt lemah. n one lesson learnt, jgnlah kita membeza2kan orang, taraf dan harta, kerana di mata Allah kita sama shj.. hanya hati, akhlak dan iman yg membezakan kita d mata Allah.. subhanallah..

sy pun sygkan kucing. kalau boleh tgok kucing tepi jln nk je bwk balik bela. tp x boleh. coz asrama x membenarkan sy teruskan niat.

thanks for reading this, kak :)
happy always! :)

shiema sufian said...

comelnye gamba new cat tu. orang cakap tak boleh snap gamba kucing nanti dye mati. tapi tak tahulah fakta atau auta tuh (:

lea said...

alahai, kesian nya, menangis :'( dgn lagu sedih pulaak tu :'(

Suraya Aris said...

kakak sangat baik dan penyayang pada binatang. saya taklah sebaik akak :) semoga Allah murahkan rezeki akak

Picoz Shupalula. said...

Tacink bace entry nih. Huhukk. Good job ^^

alfi kasran said...

sedihnya :'(

Anonymous said...

pernah mengalami situasi yangg sama .

normala_ali said...

seday plak baca.. (T_T)

~eZmALiZa~ said...

kak nurul semakin cantik dengan sifat kasih sayang terhadap haiwan.. :)

entry ni makin sedih bila ada background lagu kat blog kak nurul nie..huwaaaa.... :(( nangesss!!

shary kiwiceri said...

wah..cerita yang meruntun perasaan..mungkin betol laa..xperlu lah kita membeza-bezakn makhluk tuhan..semoge mnjd ikhtibar buat kite semua..

javanese DOVE said...

ya ALLAH...
sedihnya baca entri ni..

i pun ada bela kucing,
9ekor sebelum ni,
tapi sekarang tinggal 7ekor.

K O R I E said...

memang mudah simpati dgn binatang yg terbiar~
tapi xrsa mcm nak bwk bela..

hurm..

AtieAbid said...

nape tak pelihara je kucing hitam tu? mandikan dia. bersihkan dia. mesti lepas tu dia jadi comel jugak.

♥ HanaHyun ♥ said...

huhu..sedihnye saya baca..

Wawa Adnan said...

serius sedih baca kisah kak nurul. :'(

Alia Rahmat said...

err... sedihnyaaa..

alia pun pernah pungut kucing kat pasar ikan .. kotor , alia mandikan , lapar , alia bagi makan , dia sejuk alia selimutkan . now , dia jugak dah mati T___T . terkedu , terdiam tak tahu nak cakap apa.

betul akak cakap , kucing pun ada perasaan macam manusia . alia pernah dengar org ckp kalau kucing dtg rumah kita , rezeki kita masih masuk ;)

~fiz@~ said...

sis wat air mate sya begenang...tharu sgt entry ni...

javanese DOVE said...

nah,take a look at my heroes!

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2857969370931.154301.1310534229&type=1

LIYANA MASTURA said...

sedih baca cerita nurul:( betul sgt.setuju dengan nurul:p kucing pun ade perasaan..

♥nurulizzatie♥ said...

wahh. sedih, dah macam baca novel pun ada. huhu :)

Nur Aischa said...

sedih la baca entri kali ni.. :( akak mmg bagus walaupun kucing hitam tu akak tak bela tp akak still bg dia mkn.. btw comel kucing baru akak tu.. hee

starzieti said...

suke sangat entry nih. saye bace dari mule sampai abes. :')

*rindu kucing2 saye yg at ktn. :(

Cik Bhulat said...

so sad this entry...kita manusia tiada yg sempurna, sentiasa melakukan khilaf..mudah-mudahan mendapat keampunan drpd NYA...

B33HA LoV4to said...

tibe2 teringat dekat my cousin..sanggup berhenti makan nasik semata-mata nak kasi kucing makan.. yang x menahan...mak cik siap goreng ikan kat dapur..dia boleh curik kasi kucing jalanan makan..

mak beeha pun ckp mcm tu..kalau buat baik dgn binatang..mesti org syg..

Aflina Affandi said...

comel snow. kucing hitam pun comel.
Pernah bela kucing sampai berbelas ekor since dia lahir sampai la generasi ke-3. Alhamdulillah semua sihat. Tap sedih bla tegok orang layan kucing teruk yang dekat warung/kedai mkn.

UniMeOw said...

cedih r weyh!!!
uhukkk...:'(

cyg meow2~
dyorg pon makhluk Allah...

SYOLIHAH ISAHAK said...

alhamdulillah..tq nurul after read this entry, saya rasa ad muhasabah diri tramat sgt & sedikt sebyk ad persoalan yg trjawab...

AL-AFIQ said...

tak taju macam mane ade orang yang bole takut dengan kucing.padahal tak pernah lagi dengar orang kene makan dengan kucing.

nina ibunga said...

sedih nya baca luahan hati kak nurul nie.. :(

naziyatul fatihah said...

sedih...
aha kan...kadang2 kita banyak menilai dan memberi hanya pada yang kita suka.kita lupa dan gagal pada yang hina dan lemah.
betapa kerdil hidup ni...

NOOR FADZILA HJ WAN TEH said...

KENAPALAH TAK AMBIL JE KUCING HITAM TU DAN BELA ..ITULAH JAWAPAN KEPADA MIMPI ANDA .. ANDA DIBERI PERINGATAN TAPI ANDA MASIH BUTA ... MAAF

Anonymous said...

tolonglah jgn buat2 cerita. kot takda idea sekalipon, xperlulah nak menipu hmm. we can easily detect either this story is true or not hmmm

NOOR FADZILA HJ WAN TEH said...

nurul aku nak kucing tu ... kau rugi kerna kau tak dapat pahala menolong kucing tu ..dia nak kasih sayang dan belaiaan bawalah pi vet dan periksa belaaa laaaa ...

Anonymous said...

tiba2 rasa terharu! Eh terharu ke? ntah mcm sebak je....

niezam said...

dulu kat umah, takde kucing pun. tapi tiba2 ada orang buang kucing kat depan umah. mak sian kat kucing tu. so, mak pun bela la. takla bela sangat. mak bg makan je. mak cakap, takpela bagi makan. cian dia.

p/s: dari kecik taksuke kucing. ntah nape. hehe :))

♥AienNajwa♥ said...

yes ! ~~ my officemate pown name kucing dier snow..sis, pegila hantar nursery kucing hitam tu..bile dibersihkan mesti cantik sangat ~ sedih pulak bile kucing hitam dibiarkan tidur merate diluar ~ walaupun dier makan makanan yang same mcm snow ~

p/s : memang pecinte kucing ! tetap di hati ~ =)

Anonymous said...

xtahu kenapa, air mata saya mengalir bila membaca cerita awak ni..
mungkin sbb sy sygkan sgt2 kucing, n sedih bila mendengar cerita mcm itu..
apa-apa pn, good story..

dayah said...

hi snow:)

Nurulbadiah Lai said...

to Anonymous ... December 13, 2011 7:19 PM

"tolonglah jgn buat2 cerita. kot takda idea sekalipon, xperlulah nak menipu hmm. we can easily detect either this story is true or not hmmm"

apa yang saya tulis adalah real..tu adalah gambar2 real dekat rumah sy..please dont say like that coz its hurting me too much..and now..6 ekor kucing tu dah meninggal dalam masa seminggu..and saya dah bela kucing baru..kucing hitam tu ada lagi dekat rumah sy..depends on u nk ckp ape but its really hurt me...


to:NOOR FADZILA HJ WAN TEH

thats why la sy gtau hati sy belum cukup mulia and baik..memang saya dah cuba nk jaga die tapi saya tak boleh bela die sbb saya pergi kerja..mak yg jaga..mak saya geli and takut die berak merata kat dlm rumah..lagipon ..badan die penuh ngn kurap..kesian sgt tp saya sendiri tak sanggup nak pegang..dats y saya rasa sy tidak adil ngn binatang..ini je yg saya mampu tolong..

readers..thanks for de comment..

~Nana BamBam~ said...

sedih bile baca ttg kucing tuh.
sedar skejap...

Mata Pena Fadz said...

yeah ..btol tuh...
fad bela kt uma dulu smpai 10 ekor..skrg tgl 4 jew...
sedih...
tp slalu nk die mkn sedap2...
lau sakit jew..
risaunye mengalahkn ibu kucing tu sendiri....
syg die mcm syg org....
dulu ade bela kucing parsi...syg sgt kt die sbb die pndai...
tp pastu die demam n pegi..
rse sunyi nye lain sgt...
mse die mati tuh...sedih sgt..
smpai nangis.....rsenye lain lau kite slalu jge n sygkn die

Rani Rashid said...

nurul, ini entri yang benar2 menyentuh hati. catatan ni boleh jadi salah satu chicken soup for the soul. Nurul, saya ada satu permintaan. Mungkin Nurul geli untuk pegang kucing kurap tu, tapi nurul boleh memberi keselesaan kepadanya. Nurul boleh bawa berjumpa doktor, dapatkan ubat untuk kurap dan boleh suruh doktor mandikan. Mungkin kosnya sedikit mahal tetapi ini salah satu bantuan kita kepada makhluk lain. Kalau nurul buat sesuatu seperti ini, nurul telah membuang 1 daripada 1000 penyakit yang dihadapinya. InsyaAllah akan mendapat balasan yang baik daripada Allah.

Rani Rashid said...

nurul, minta share ye entri ni. sangat bagus untuk berkongsi. Walaupun Nurul hanya mampu bagi makan, tetapi itu patut dipuji.:) Sekurang-kurangnya Nurul telah membantu satu makhluk yang tidak berdaya. Walau sesiapa pun kita, walau apa pun makhluk, kita harus membantu. Tapi sayang ramai Muslim hari ini, apabila ternampak anjing, ditembaknya. Ada sebab Allah mencipta anjing. Bukan untuk dibunuh atau disiksa. sangat bagus entri ini.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

betul bila kita baik dgn kucing nanti murah rezeki kita..

Anonymous said...

salam, boleh tau apa tajuk lagu background nie

inilah kisahnya said...

manusia dan haiwan semuanya dikurniakan perasaan , cuma haiwan tak boleh meluahkan hatinya seperti manusia.Namun sesiapa yang memberi makanan kepadanya , seribu doa untuk kita yang memberi makanan.Alhamdulillah ada insan mulia seperti ini.Aminn...

MaryaYusof said...

Akak kurang gemar dgn kucing ni...tp ms tinggal di Msia dulu byk kucing datang rumah...Kata org haiwan seperti kucing ni pembawa rezeki... Salam ziarah & follow disini~

BECAUSE My Name is Norasikin (*_^) said...

salam,
i dunno, why i always lebiu u my dear nurul...

akak nih single mom so cepat terasa dgn segala benda yg mengusik hati dan perasaan...

anyway, akak kuat semangat dgn adanya 2 puteri kesayangan ...

Allah menarik balik yang kebahagiaan akak dan arwah suami kecepai..ngtahlah...


yg penting kita kena bersangka baik sentiasa, buat baik pada semua dan insyaALLAh Allah SEDANG MENYEDIAKAN YANG TERBAIK UTK HIDUP KITA...

sangat suka kucing...meow meow meow, kisah nurul dan kucing sama macam akak zaman muda2 dulu...suka kutip kucing dari jalanan... :)

Ameera.Alias said...

sedih n terharu :'(

Anonymous said...

dgn kucing pon nak pilih2 kasih? hairan.. dgn manusia, lagilah. hmm.

MTM said...

jemput2 singgah tengok necklace/bracelet/ring/brooch/earrings vintage style. Page akan di update setiap minggu, so stay tune!

https://www.facebook.com/pages/Vintageye/240743662661124?v=wall

TwiggyLiyana said...

teringat kucing sendiri yang dah tak ada.... :(

Syieda™ said...

syieda takot dengan kucing. takot sebab masa kecik2 dulu pernah kena kejar sampai nangis teresak-esak.. tapi... hihihi..

tapi kalau tengok kucing terasa nak bela. namun.... takot still ada..hukhuk.. apa yg mampu, syieda bagi makan je la... @_@

Siti Nur Aisyah said...

blog owner:sabarlah.:)by th way,gaya tulisan fresh je

Anonymous said...

Sedihhh...keep it up

♥ zatieebayim ♥ said...

can't believe, i'd cried :')

what a very nice entry. background music kena dengan entry. hehe..

grawwrbabe. said...

salam kaka..hani pon pencinta kucing :")

Nur Aju said...

dis entry make me sad..seyes..sebak kak..pe kata akak amek kucing tu bela..cian tgk kucing itam tu..mna taw rezeki akak melimpah ruah lpas tu insyaallah.. :))

dyLa aDiLa said...

saya tersentuh dgn entry ni..sebak asenyer...mmg btol mereka jua ade perasaan..entry ni cukup membina...

Amirrah Zawani said...

Ya Allah.. sedihnya baca.. pasni kucing jalanan pun i nak bg makan friskis. :(

raje carl said...

sedih nyaa ~ dengan lagu kat blog yang mendayu dayu :')

The Informist said...

Dulu saya suka kucing. Tapi sejak kucing mencalar-balarkan kereta yang baru saya beli, tidur dalam enjin kereta sehingga kadang-kadang lambat pergi kerja, saya amat bengang dengan haiwan itu. Tambahan pulak bila pindah di rumah baru, saya ingat tak akan ader masalah dengan spesies haiwan itu, tetapi meleset apabila kucing tu suka melepaskan hasil buangan ke dalam sumer pasu bunga saya. Tiap-tiap hari kena buang hasil buangan tu. Bila balik kerja atau nak keluar pergi kerja mesti ader bau hasil buangan kucing tu, walaupun serbuk cili dah ditabur.
Dulu di rumah lama, berlambak kucing pasal mak saya suka kucing dan kucing-kucing perangai tak senonoh berak dalam sangkar yang mak saya letakkan di depan grill pintu utama. Bayangkanlah kawan-kawan dan sedara mara isteri saya tak nak datang sebab rumah saya bau jamban, diaorg tak tahan dengan bau busuk dari hasil buangan kucing. Dan kucing-kucing yang banyak tu kucing terbiar. Itu pasal saya bengkek dengan kucing, ada orang cakap kat saya buat baik dengan kucing murah rezeki dan Rasulullah sayangkan kucing. Setakat tak ada dalil Aqli atau Naqli yang menyokong statement itu.
Pada saya kucing samer cam manusia, ada yang baik dan ada yang jahat.

MUHAMMAD AZRI said...

Sebenarnya, semua living things kat muka bumi Allah SWT ini ada hati dan perasaan yang kita perlu sama2 peka dan jaga. Termasuklah kucing and now I miss my cat, Junior yang dah meninggal tuuu (T.T)

Serikandi AJMAL❤ said...

terharunya baca :')

~Eizny Ejan~ said...

kucing akak comel..
npe akk x bele kucng htam 2..
=)
mule2 mmg kotor. tp bla kta da mndi kn dia..mesty dia agy comel hehee

kan kalo bela kucing baw rezeki maybe c htam 2 ade rezeki y dia bwa 4 sis
^_^

si kasut putih said...

saya pom ade bela kucing... banyakk.. tapi banyak da mati... huhu,, sedih sanagt..

Anonymous said...

eh2 awek...nk kenal boleh?..=)

Evil Knight said...

i really like your post...very inspired..

CT said...

Tharu saya baca ttg kucing nih...

cujen said...

ahhhh.s.edih baca entry ni... FYI i pun de bela kucing gak..one day, my husband bawak balik anak kucing..kucing biasa2 je.. tp kucing ni takut ngan org...kitaorag bela dia sampai besar dia still takut ngan kitaorang...sometimes, kitaorang rasa nak buang je dia kat pasar borong... tp bila bace entry ni, terus tersedar....... busuknya hati kitaorag.. :(

Efair said...

kadang2 sy perhatikan mata kucing...bagi sy kalau kucing rs sedih kita akan nampak perasaannya kt mata dia, mcm manusia juga kalau sedih mata pun kuyu...kalau dia lapar memang patut bagi dia makan...kesian dia...

Anonymous said...

Benci bc komen yg kt atas tu..rumah bau jamban..sbb ht ko pn mcm jamban..sbb ko busuk ht la ko asyik kene sumpah dgn taik kucing tu..

Anonymous said...

Sedih...mak aq x bg Bela kucing...masatu jumpe kucing lawa masih anak2 lg.. jumpe dlm kotak dhlh kucing siam..sape2 tolong aq Cara nak pujuk mak aq.. sedih aq tgok kucingtu