27 December 2011

tak mati pon kalau tak de boyfriend/girlfriend..

dear sisters and brothers..

tak de boyfriend/girlfriend boleh bawa matikah??oh no no..
even tak de husband pon still bleh bernafas..soo whyyy bother too much??

i dont know but i think recently..budak2 lagi aktif bercinta berbanding ngan golongan2 tua macam aku..buktinye?ramai my girl friends still tak de bf..tumpukan pada career..but kalau keluar je..mesti akan nampak budak sekolah or budak2 yang under age berkapel -kapel..then..dont be surprised kalau kat facebook..budak2 remaja lagi aktif update status cinta cintun..

and bile frust menonggeng..everything under the mess..semua tak tahu kemana..am i rite??

so?cool ke ade bf/gf?? seriously You don't need a boyfriend/girlfriend to be cool..

i talk based on my experience..
bercinta or having a bf/gf terlalu awal sangat2 melagho kan..sangat2 lagho!i repeat..lagho!
in fact..ianya tak berguna sesen pon..please dont say that..ala..ade bf bleh gak jadik teman sunyi..ade bf leh wat sumber inspirasi..no..no..

selain daripada perasaan cover line yang konon2 bf tu leh jadik sumber inspirasi or peneman sunyi..ianya melagho kan..merugikan..buang masa..tenaga..and duit..jugak akan mengakibatkan tumpuan kite pada pelajaran terganggu..

padahal relationship tu berbatu batu lagi jauh hala tujunye..couple ni banyak membawa kepada kelalaian..kalau tersalah langkah..bleh bawak kerosakan..tu tak termasuk lagik time gaduh or frust..lagi celaka jadinye..tu tak termasuk kena control lagik..tak bleh kawan ngn orang tu..tak boleh buat benda tu..tak boleh pergi sana situ..tak ke bazir camtu je masa mude padahal orang tu bf/gf kite je pon..bukan suami..pastu bile hubungan tu terputus tengah jalan..baru lah rase nyesal..

time kat university pon kadang2 not so good ber bf/gf..lagho jugak..but it can be acceptable la kn..tapi kalau di awal remaja..tak payah lah kot sayang..trust me.it wont gain anything beneficial pon..

one day..bile kamu dah cukup2 matured..kamu akan berasa sangat2 bodohnye kamu dulu..kalau aku tak bercinta..pasti aku tak lawan cakap mak aku..kalau aku tak bercinta..pasti result aku best giler..kalau aku tak bercinta..pasti tak bazir masa aku yang macam emas tu..

pendek kata..berpada padalah..kalau kite dah beransur ke alam dewasa..its okay la kan nak mencari teman hidup..kalau kite still muda remaja..banyak benda lagi yang kite nak kena buat..try to avoid a serious relationship...sebab dunia kite still lagi sempit dan tak terbuka luas lagik..kalau setakat nak berkawan and kenal hati budi..okay lah kot..tp kalau nak buat cinta mati siap satu dunia tahu..thats really not cool sayang..

so..Don't waste your time/energy/money/feelings/age/ by stuck in a stupid relationship..coz it will turn u all being stubborn or stupid or angry or bitter.

And make sure to remember to love yourself sometimes..



having a cat more cool rather than having a bf/gf!!!
no kidding

akhir kata..
memang tak mati pon kalau tak de girlfriend/boyfriend ni..simple.

Thanks for reading this..

73 comments:

Shahira Ess said...

Yes. u're right dear:)

Tara Asrar (NEW) said...

yahhh.. you're Kak Badiah :)

Bob Merley said...

I have friendzoned a few girls that try to get close to me - true story

faiez said...

Diusia mencecah 30an...kata2x tersebut adalah sgt tepat...untuk ape bercouple??utk cari calon suami/isteri kan???percayalah jodoh akan dtg in the right time, right moment & right place...insyaAllah...

LIYANA MASTURA said...

Entry terbaik kak nurul!:) I loikeeee:p Budak budak sekolah lagi advance dari org tua hahaa.

chemija said...

yup!! kate2 kak nurul di sokong sepenuhnya oleh chemija. o yeah!! budak2 lg kencg bercinta dr kita2 kan? hehehhhe

nuruashia ♥ said...

betul tu sys..!!!
xmty xde pkwe :) bek bela kucen egegegge...study is more important than having a bf :) for me laa ehehhee..

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

time skolah, bukan zmn utk bercinta. kalau nak bcinta pun, final year paling seswai sb pas grad twos kawen.habis cite.dosa kurang. =)

nur amalina athman said...

part "one day..bile kamu dah cukup2 matured..kamu akan berasa sangat2 bodohnye kamu dulu" mmg betul pun..:)

Boyz_ed said...

Gila lahh ! Comeylh nya ! Kucing too lahh ! Don't mad ya ! :D

zoeLa :) said...

agreed with u akak !

umie naziera said...

betul tuu..bukn xpayah ada langsung tp jgn taksub sudahhh

♥ aliahƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ said...

setuju sangat2 ! betullah tu..
tak mati pun kalau tak couple.

Schajar McFlurry said...

true3!
lame tak jenguk sini kak nurul ^_^

♥ aliahƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ said...

setuju sangat2...
betullah tu.. tak mati pun kalau tak couple ni ...

♥AienNajwa♥ said...

agree with u dear sis ! ~
but, xsalah dalam relationship kan..
sometime kena sayang diri kiter dulu than orang lain..
melebih2kan ur bf, sehebat mane ur bf, sekerjaye mane ur bf dalam mane2 website pown bukan satu mase nt itu ur hubby ! ngehahaha ! =D
sentiase matang, dan sentiase berfikir..akal sentiase kena sharp !

totally agree ! ~

Phat said...

phat bercinta lepas hbs sekolah kot..mas sekolah x mati pun x de GF hehehe

nyna amani said...

Kak. remember me? Lama x comment. Betul nih. Saya bercinta enam tahun. Start dari zaman sekolah. But at the end, he has some1 else. Ini baru pulih sikit. Betul cakap akak,

kalau aku tak bercinta..pasti aku tak lawan cakap mak aku..kalau aku tak bercinta..pasti result aku best giler..kalau aku tak bercinta..pasti tak bazir masa aku yang macam emas tu..

Skrg sedang bertatih balik nk bangun. :")

Hana said...

memang ramai bdk under age skrg dah ade bf/gf. Hana yg dah masuk U ni pun still single. Sometimes cintan- cintun time muda can mess everything..

Prettywrite said...

orang kata memang tak mati tapi rasa macam nak mati..tahu ker nak mati tu rasa macamana?hoho..

alhamdulillah daku masih hidup setelah putuih cinto..haha..

myra abdullah said...

yaaa betul!!! =D

NafiesaYeop said...

Yeah setuju ! Cool lahh akak :)

sajesukacerita said...

kamu suka kucingkan? jom join kami disini http://www.facebook.com/groups/aksikucingsedunia/photos/

Hakim LoLx said...

hmm..setiap manusia dijadikan berpasangan.Setiap aorang ada jodoh masing2.Cuma lambat dan cepat je.Inysaallah ada rezeki,adalah jodoh..>____<

Anonymous said...

hai nurul..saya pmint blog awk..nice blog..

hafiz hafizol said...

<------SINGLE !!!

ANNE LALOLA said...

Yup! Setuju sangat dengan kakak! Alaa, setakat couple apelah sangat kan. Kalau tak sanggup patah hati, baik tak payah merisiko kan diri untuk bercinta, tambah -tambah bagi remaja yang masih mentah. Jauh lagi perjalanan hidup ni. Lagipun belum tentu one fine day kita akan kahwin dengan orang yang kita couple, melainkan kalau memang ada jodoh dengan dia. So tak perlulah rasenye semua ni. Just my own opinion, based on own experience (^_^)

Ernee Azmn said...

yeeaahh..depends on individual :)heehe

ANIS DIYANA said...

btol...
better xda dr bla dh da tba2 putus lgik skit aty ...
thnk sis...

roseputih zumie said...

setuju kak nurul.. nk tergelak nengok budak2 muda budak2 skola skrg ni da berkapel2 over.. haishh..

alfi kasran said...

saya setuju dengan kak nurul :D

O'gosh said...

betul..betul..betul...ahkak pun dulu banyak bf x guna gak...last2 kawen lambat sbb sume janji palsu je...yang x beria plak jadi kawwen...btw..baju2 ngan tudung NBL slalu cantik2..ble share x bli kat mana...nak2 tudung dlm gamba last tu...

♥♥CiK LaLa's♥♥ said...

thats rigt kak..
sumpah betul ape yg akak ckp..:)
sy da mengalaminye..
btol la org tua2 kate 'jgn nk bercinta2 la time blajar,blajar la btol2'..
baru skarang sy paham kenape org tua2 ckp mcm ni..huhu
tp alhamdulillah mujur sy x terkandas jauh..
so kpd mereka yg msh blajar tu dgr la ckp mak ayah..mak ayag suruh blajar bkn bercinta..:)
sy singgah cni akak n skada berkongsi pendapat..:)

Aida Azryn said...

huhu.. teringat kucing yang dulu.. T-T

Alkisah said...

ada girlfriend/boyfriend just to get you experience in relationship.. tapi jangan over kay..

Nur Zaheera said...

betol2 ;) sokongggg !

Anonymous said...

Agreed!

Gua said...

Sungguh betul. Even I dah keje pun, dah sepatutnya berpakwe, tapi takda pulak desperate sampai kate tak boleh hidup tanpa pakwe. benda tu Insyallah akan ada satu hari nanti. =)

fieza sastery said...

mintak share kat fb yah? :)

Orked said...

Yes it is so trus, ramai budak2x kecik cinonet ramai dah kapel, siap panggil papa n mama lagik, pffttt...4 me laa, nk berpunyer tuh boleh tp ble dah rase diri tuh leh tanggung sendiri n ade komitmen kepada psgn msg2x...bercinta n kapel laa...x slh nk bercinta tp biar berlandaskan agama n ikot law betul2x...n one more thing, x yah nk heboh kat FB sgt laa lau tgh happy n even br sudah clash, wak malu diri sendiri jer...iya dak...hahaha

IEQAH said...

hopefully kuat laa tanpaa partner tapi sometimes mcm perlu la..tpi tol la kata sis tak mati pn tak da bf cumee nk hapi hapi je..

anyway smoga sis hapi hapi dgn tunang tersayang k

El said...

biasalah tu kak. budak2 baru kenal dunia memang suka time ni. bila dah besar diorang fahamlah kebodohan diorang skrg...

zubect said...

yuppp.btol la ckp akak,n sy bangga sy tkder bf pada usia 18 tahun!

ILA HonEyBuNNy said...

betul tu sis...

.cinta lps kawin lagi best..ehhehe

chEntA said...

like22x..hehehe..setuju sgt..
mmg tak mati pun..lbih baik puas muda then baru pk bnda2 mcm tu..hehe..

Kumbang Jingga said...

tp sy tak pernah ada gf masa kt u tapi result teruk gak hehehehe..cuma tu jeles je lah tgk kapel2 lain kt u hehehe...but anyway setuju ngn opinion u..

miss nona said...

suka amat lah post ni!! everything u said abt kena control tu mmg dead on!! betullah.. kalau ada bf, asyik sakit ati, nangis je, duit abis, kawan2 ilang.. apa faedahnya... thank God Allah beri petunjuk tinggalkan dia .. allthough before this rasa susahnya nk tinggalkan dia (cintalah konon kan) tapi akhirnya aku terlepas juga dari kongkongan so bodoh tu!! FREEEEEEE!!! and i am so HAPPY!!!!! keep it up sis!!

Anonymous said...

cara kau tulis ni kan, mcm la kau x kapel time sekolah dulu. boooo.

Anonymous said...

i think u better be ''urself'' bila menaip sst entry. kemon la.

Anonymous said...

anon diatas tak reti base..dah terang2 dia cakap yang dia talk based on her experience..maknanya dia tulis sebab dia dah lalui lah benda tu..

bodoh punyer anon yang baca tak abes..or baca sepintas lalu pastu tgn terketar2 nak taip sebab best kn kaalu ngate kat orang..

boo..

anon baik hati

Anonymous said...

kak nurul comell.

teyhah said...

setuju hihi

Engku Sofea said...

hihihi sangat setuju ! omai. u comment kat my entry ! *pengsan*

Anonymous said...

yup u're right!!!500% agree haha

phoebe said...

yeah,true indeed. based on my lil experience. :)

Anonymous said...

slm dik,

saya terjumpa gambar awk diupload di laman web x senonoh..harap awk ambil tindakan

http://awek-impian.blogspot.com/2010/12/awek-bertudung-cun-baju-ketat-body.html#axzz1i04EfsHN

Izyan Masri said...

LAMA TK MELAWAT BLOG NI ! YEEHAA :D

Anonymous said...

and the fact is ----> my comment has been deleted. haha ok bye.








still remember d sentences 'words cant bring me down'
rupanya ia hanya teori semata2 yg langsung x dipraktikkan lol.
hav a nice sleep ya :::))))

mr_right said...

honestly, dats really true. tak mati pun kalau tade bf/gf. bukannye die yang tanggung kite selama ni kan. lagipun semua tu hanya memusingkan kepala je. banyak lagi benda yang hendak dipikirkan. btw, nice entry(:

akak silent reader said...

salam nurul. nurul ni cantik orangnya. tapi akak rasa lagi cantik kalau sanggul pada kepala itu x ada. akak cuma bg nasihat. sebagai seorang Muslim yang cintakan saudara seagamanya. akak pun bukanlah tergolong dalam orang yang perfect. nurul boleh delete comment akak ni selepas baca ye. harap nurul x berkecil hati.

ikhlas.

sru roz said...

1MALAYSIA STORE is an Online Shopping Store that sells any stuff and gift items exclusively for ladies at reasonably priced price with good quality.

http://www.1malaysiastore.com.my

::. SeydaSulaiman .:: said...

agreed with you! ;)

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Balas dulu jasa mak ayah itu lagi baik dari buang duit/masa dengan kapel yang entah apa2..

Takde kapelpun masih boleh bahagia, kan..?

;)

Anonymous said...

Setujuuuuuuuuuuuuuuuu sgttt...kelas kauww.... pengalaman mematangkan kita kan? sebagai contoh...kawan saya, orang lain sibuk terkejar2 ke kelas..dia plak bahagia berdating luar kelas...bila kami2 keluar kelas..apa lagi...kutuk berbakul2 laa.."tgk tue, kita ke kelas, dia boleh plak lepak kat kafe dgn mamat x hensem tue"... Bila semua orang dah grade..dia x grade2 sebab extend sem....hahaha.. naseb laaa badan...

Nurulbadiah Lai said...

tuvm readers for the comment..
big thanks..

to anon.December 30, 2011 8:42 AM

owh btw..i deleted ur comment bcoz i think..i dont have to saved "RUBBISH THINGY" and also i dont have to argue with a "LOSER"...
bcoz u know why??
publishing ur comment really spoil my veryyy cute blog baby..

i sleep better at nite darling..dont worry..my blanket tebal woh..

btw..
hope u know how to apply make up so that..it can cover your ugly heart..:)

happy new year..
cill

peace said...

nurulbadiah. nama secantik tuan.

QieyLa EisaBeLLa said...

sokong sgt2...!ta ader couple idop free giler...!I LOVE IT...! hehehe

mOOn said...

Sangat setuju dengan nurul, and one more thing, kalau couple nie, akan jd penambah dosa bg y lupa hukum agama. hal hal pegang tangan, sentuh sentuh dah tak rasa berdosa. Dan lama kelamaan dan lebih teruk smpai berzina. Nauzubillah.. Senang cerita, tak payah couple lah, kalau bekenan masuk minang terus dan nikah. bercinta dengan cara yang halal. Lagi tuhan suka.

nuha donut... ;D said...

salam kak.. sye ske sgt post nih ! izinkan sye share dkt blog sye boleh ?

ieqa said...

Single is simple :)

NZS said...

this is so true!time sy undergrade, i was single until my friends want me to go to blind date.ugh.totally agree with u esp with part bazir tenaga, duit etc.cool entry, lame sudah xlepak2 sini.im ur silent reader plus i really love ur writing.hehe :)(bkn ayat bodek ye,110%honest)

LittleGurl said...

ok this time tanak komen entry ni boleh?

just wanna say that i love to see your candid pictures! eeheeeeeee serius gambar yg tido dlm one of your entry tu btol2 memukau auwwww!!!!!! tambah comel sebab ade plusplus bunge kuntum kat kepala haha! cover line gitu! :)) and i luv to see you with this cat olololo comel sgt!

anddd i love you sis!!!!!! more and more :)

Anonymous said...

kongkek kongkek ramas ramas