26 July 2011

if u cant save a relationship..at least..save your pride..

IMG_1140

Perempuan bila dah sayang pada lelaki..biasanya dia akan sayang melebihi apa yang sepatutnya..
kadang2 demi lelaki tersebut..kita sanggup segalanya..then..once sang lelaki mula menunjukkan riak yang seolah2 nak tinggalkan kita..time tu kita sanggup berhabis berkorban apa saja demi nak selamatkan hubungan tu..

for those yang berada in that situation..aku nak gitau beberapa perkara..

do you remember this saying?

if u cant save a relationship..at least save your pride..

true enough..

bila sesuatu hubungan tu mula goyah..tak salah untuk kita try discuss and setelkan dengan cara yang paling baik..
but please dont too over...Be nice, be sweet, be affectionate, but don't be desperate. if he has feelings for you, he will come to you. if he doesn't you will need to find your love elsewhere.

jangan sampai kite merayu2..menangis2..meratap dan buat apa saja untuk dapatkan die kembali..what for?
With a man who cares about you, you don't have to beg...really...
kenapa kita nak menzalimi diri kita?sedangkan Allah xpernah zalimi kita..jangan hanya kerana lelaki yang singgah sekejap je dalam hidup kita..kita rasa dunia ni dah kiamat bila dia dah tak de dalam hidup kita..

ingat..mak ayah kita tak pernah nak buat macam2 kat kita..inikan pula die..dia siapa nak buat kita merayu2 just untuk hidup bersama dia?
no need my dear..
kita harus jaga our dignity..jangan gadaikan our dignity for nothing...
ikhlas aku gtau korang.. if im be in that situation..i will try to save my pride rather than a bullshit relationship..if he doesn't love me, its okay then..and I'm not going to beg any man to be with me.

aku faham..kadang2 bercakap lebih senang dari melakukan..tapi kita kena bangkit..hidup kite terlalu singkat untuk dibazirkan dengan menangis..merayu hanya untuk mendapatkan cinta sang lelaki..respect yourself dear..dont make yourself too hungry for his love..

kadang2 ada diantara kita perempuan yang terpaksa merayu2 dekat lelaki hanya kerana kita pernah terlanjur atau buat sesuatu yang over limit dengan dia..so nak tak nak..kita terpaksa menagih dan melutut untuk that stupid love..
its actually NO!!!
ya..i admit that...kadang2 perempuan fikir maruah sudah tak ada nilainya sebab die dah terlebih terbelot dari landasan..but itu adalah sgt salah..sebab maruah itu sangat subjektif..
ingat..
biarlah maruah kita hilang sekali jangan berkali kali..
biarlah kita buat kesilapan sekali but jangan berkali kali..
normal manusia jadik bodoh sometimes but dont be an idiot to be stupid for all de time..
bila orang dah tak mahukan kita,..no need untuk kite memaksa dia untuk menerima kita kembali just semata2 kita pernah melakukan kesilapan yang besar dengannya..
daripada kite merayu dekat dia..baik kite merayu dekat Allah..

and kadang2 sebagai manusia..kite melakukan kesilapan terhadap pasangan kita..kadang2 kita pernah tinggalkan dia..or sakitkan hati dia..kita bukan malaikat untuk menjadik baik all de time..
and after kita mintak maaf dan mengakui kesilapan kita..after kite berusaha untuk menyelamatkan hubungan kita..die tetap dengan keputusan die..malah siap mengejek2 dan menyakitkan hati kite berkali ganda..
for me..u better stop..jangan kamu hilangkan maruah kamu untuk meratap2 dan menangis yang keterlaluan hanya kerana kamu yang salah..
ingat..sesuatu yang hendak dilakukan biarlah sederhana saja.dia siapa sampai layak menghukum kite dengan sadis sekali?
Allah yang maha agung dan besar pon tidak menghukum kite sesuka hati..inikan pula seorang manusia yang tak punya apa2??
am i rite.

so..learn this..

"Treat yourself as a person of value. Prize yourself, as the one who loves you will prize you. .."

Thanks for reading this

115 comments:

Truely Aimie Diyanna Benignant said...

setuju dengan entry sis ni :) wahhh best nye..
adakah saya yng pertama bace? dan komen? untunglah kalau btl.. hehe..

btw,
boleh aimie mntak tlg untuk komen entry ni x? http://imedianna.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

GA ni memerlukan komen terbanyak utk jadi pemenang. So, tlgla bantu saya :) tq sgt2 sis

Etong said...

cant agree more. :)

farra said...

i suka sgt baca nurul punya ayat..menusuk kalbu terus..:)
btw,for this entry, i pon pernah alami situasi yg sgt truk dlm idop ni..yaa..putus chenta..sakit memang perit..haa kau,ayat pedih sgt tu..erm..smpai nak bunuh diri,telan pil banyak2..tapi,1 day,i macam dpt 1 mimpi yg ada seorg lelaki akan tolong i bgn semula,siapa tu,i pon x tau..muka x clear,esoknya,i buat solat taubat..bodoh sgt rasa nk bunuh diri tu:(
ok..panjang berjela komen..hee:P
nice entry sis..:)

ekin ekin said...

it's a useful advise to read. :) totally agree with you. save our pride in order to be seen as a strong woman.

miss nina said...

yup, agree with ur point.

echa takashimaya said...

betul 2.at least we save our pride!

normala_ali said...

yes u are rite my sis.. (^_^)

Shawl's@ayucinta said...

sayangg...setuju dgn ape yg u tulis kat sini..
tak payah nk menangis buang air mata hanya kerana lelaki.Sesungguhnya jodoh pertemuan sudah ditentukan olehNYA..

Menangislah dan meratapla kite di hamparan sejadah sambil menadah tangan.Insyaallah akan memberi kegembiraan kepada kita.

Semua ni ayu dah lalui.Bila kta meratap menangis dekat lelaki yg permainkan kta membuatkan diri kita ni mcm orang bodoh.Sampai 1 tahap akhirnya ayu menangis dan berdoa memohon pertolongan dari yang Maha Esa..Alhamdulillah dalam seminggu berikutnya Allah telah mempertemukan ayu dengan seorang lelaki yang kini menjadi rakan,teman sehidup semati ayu..iaitu en suami..

atyn nayn said...

entry kakak ni memang penguat semangat semua perempuan :)
keep it up sis! teruskan menulis :D
i lurvee you <3

EKA AMIN said...

Betul..penah melalui waktu yg mcm hilang arah pon ada..tapi Alhamduillah..dia memang betul-betul datang balik..when i really set him free..nice entry akak...:)

darling said...

btol2..saya sokong entry awk..
saya pnah tgk org trdkat sya merayu2 kat pakwe dia bila nk ptus..haishh..heran kan..but bila kita nasihat dia..mesti dia tak agree ape yg kita ckp..so ape nk buat?

Zara Bakar said...

DUSH!!! amek kau, kena sebijik atas muka sy! uwaaaaaa~~~~ hahahaha

Zara Bakar said...

DUSH!!! amek kau, kena sebijik atas muka sy! uwaaaaaa~~~~ hahahaha

Amy A. said...

betul2..knpe nk tergedik mahukan orang itu kalau dia xmau kita..baik tunggu org yg maw kita yg tgedik2 kat kita..mesti lg bahagia ;)

n!cK said...

rase bsemangat bile bce entri nie..:)

fa said...

setuju sgt... kalau betul dia milik kita... x perlu dirayu sbb dia sendiri akan dtg..

n lagi2 setuju part ni " biarlah maruah kita hilang sekali jgn berkali2 ".. kadang2 ramai yg fikir sbb diaorg da hilang maruah so diaorg biar maruah diaorg dipjak berkali2 tanpa sedikit belas... for what pemikiran mcm tu kn... menyakitkn diri sendiri...

fiq. said...

perempuan perlu jadi kuat, cuba jadik selamber seperti lelaki yg meningglkan itu. hurm, i`m sick of human being with low mentality

Apel D. Doragon said...

kalau org yg xensem n xcantik susah nk dpat pasangan ... so bila nk kne tggl tu mcm ilang sgala2

najwa's said...

nurul, really meaningful. nangis i baca. thanks dear~ mohon share kat fb ya!

Nana Hussin said...

so damn right !! tapi mmg betul cakap senang tapi nk buat tu susah .. hanya yang hati keras je boleh buat ..

syahira yusof said...

like this thousands time,!!!!

raje carl said...

suke ayat dalam gamba tuh ! <3

Neesa Jamal said...

like..like..like..like..like..dan likes lagi

syud said...

I like your post. Buat syud sedar. :)
Thanks (!)

ayien . said...

Setuju sgt !

♥CIK KUKUMERAH♥ said...

entry yang sangat aweeeeeeeeesomeee.. i loikeeee... love u la nurul ;)

abah khalisha said...

mmm..bagi abah selagi belum kawin tu janganlah terlalu menyintai seseorang tu sampai nak separuh mati..tp kalau dah kawin tu ok lah..cintailah isteri/husband sepenuh jiwa

abah khalisha said...

mmm..bagi abah selagi belum kawin tu janganlah terlalu menyintai seseorang tu sampai nak separuh mati..tp kalau dah kawin tu ok lah..cintailah isteri/husband sepenuh jiwa

OP Shahfieq Daniel said...

kakak..
ni sume akak tulis sendiri ker??
urm pandai la akak wat artikel..best bace...

nazirafarahinomar said...

nurul, betul tu! hehe. maruah diri, keluarga lg penting. :)

muka nurul fotogenik betul, suka! <3

N.Hasanah said...

superb like <3

Hashimanor said...

stuju sgt kak nurul :)

SofieyAzwa said...

Betul! Tak perlu merayu pada yang tak sudi. Nice one. ;)

:: Emyra ROsly :: said...

yups!!..that right dear!!...entry tol2 buat sy pikir jauh...

:: Emyra ROsly :: said...

yups!!!..that right dear!!...

sikin said...

sangat bermanfaat&yup. it's true. :)
thanks.

watie said...

terbaekkk :))

aiko kato said...

a good one~it is true indeed, one shud value herself more than other people. u need to put ur self 1st then other ppl...
yerp..it is easy to say, but it is ahrd to do so...but as a woman myself, i do think that one shud hav an ego.bukan lelaki shj perlu ada ego...but it is a must for a women, ego does not mean u hav to b so damn bloody keras hati, but ego means, kindly protect ur own heart..dun let other manusia hurt it...;)

LUNA LANUN said...

SMTI

LATEST ENTRIES
1. Viva Voce - Finally I've Got My Master Degree in Chemical Engineering

cena_sarina said...

saya suka sangat entry ni..thanks dear...=)

~fiz@~ said...

thanks akak~i had face dis stuation before...n0w i'm stand...wat pe sdih2 n mratap slalu..cm sis ckp dye ttp ngn kptsan dye..kdg2 fell s0 stupid arn ngis2 cm owg gila pdhal dye hpy2 je arn...pe yg sis ckp sume t0l2...ptt mrayu pd Allah bkn dye yg just hamba Allah~~=)

nIeZa_sYid said...

sumenye betul..tapi bukan senang kita nak tgk sume org wt mcm 2...huhuhuhu

shiffa said...

yup..betul tu...myb dia bukan jodoh terbaek untuk kita dan kita jugak bukan jodoh yang terbaek untuk kita...belajar menerima kenyataan walaupun pahit macam ubat biji kt ospital...hu3

.::Nuruljannah::. said...

mesej2 akak ni sgt bermakna... like it =)

Asyila Zainuddin said...

setuju2.. walaupun mula2 tu rasa sedih yg amat.. tapi tak gune merayu2 kalo dh org tu tak syg kite kn.. last2, kite gak yg sakit ati nnti.. :)

PinKy MoMMa said...

terbaikkkkk :)
kita kena ada maruah..sayang diri sendiri dulu..baru curahkan sayang itu pada org sayangkan diri kita seadanya..

nurulllll..rindunye ngan adik gorjes ni..xoxo!

s3vander said...

yup....betul2..

Hishyamuddin said...

terbaik entry ni...tpi ade gak laki yg camtu sbb ditingglkn makwe..heehee..entry menaikkan semngt!!

cheqwa said...

i love your words!it's really menusuk kalbu..hehe.seriusly,akak memang penulis yang hebaaak.keep it up kak nurul.. ^_^

nini syuffina jalil said...

yeah thats true ;)

thanks ~

alinac lover said...

:)

Mizz ErMa said...

uhuk..setuju sesangat! mungkin tuhan nak tunjukkan yang jodoh kita nie dengan orang laen kan..

puteridaMia said...

seriusly penulisan awk nie bagi impak kat saye..yea!biar maruah hilang sekali jangan berkali-kali..safe our pride..

puteridaMia said...

seriusly!u totally rite..when a guy really love u,u dont have too begging him,coz he will find u if he really love u..

fyy mokhtar said...

bairlah kita buat kesilapan sekali tetapi jangan berkali-kali < word of the day!!

rAyHan_eLLyaNi said...

sis..nk shae pepatah 2 bole x...best sgt..mcm kne je dgn diri ni...

fathiahRAIHANA said...

thanks akak =)
sgt mbantu .
kdg2 kita lupa bila tadak yg ingatkan kita .. thanks ^_^

kasihfatiemah said...

awk btl..sy setuju berganda2...:)
biar x de pape..asal ade maruah n harga diri..

NaEl said...

really need a saying like this. thank you so much sis nurul. I agree with you wholeheartedly ;)

Akulah Pak Lan said...

Love is blind when u cant see anything stupid happen to you.

anis aneesa said...

yeah,like entry nie..mmg btol,kite owg pmpuan x perlu nk lbih2 sgt,mrayu sgt,nnt laki pjak kpale kite..lbh elok kalo kite bncang leklok n amalkn skap tolak ansur dlm hbungan..n yes,kalo dye syg kite,dye xkn bwat kite mcm tu..=)

gie-ah said...

sis....sngat stuju ok..Xprlulah kta buat sesuatu yg ovr the limit kn..ingt pepatah ney sudah..kumbang bukan sekor,bunga bukn skuntum...

Sis..sangatla suka baca ennty sis..stiap entry sis menyampaikan "sesuatu: yang sangat berguna...really love it ok..!! :)

amy syahirah said...

wow ! seriously , u're amazing sis !

ieyka02 said...

kak nurul nie mmg ad bakat jd motivator kn..mmg sume terkesan kt kite post akak taw..tp walaupun entry yg nie bkn ad kne mngene ngn kite tp ske bce akak olah..yes..pride is very2 important..:)

mizzMuai said...

i love this post sis!!! really...perempuan, jaga maruah.sekali silap bukan selamanya silap=)

athisya nevercanbereplace said...

i really appreciate my pride..its really worthily..

Rtp Farra Arisha said...

oh my pretty sis. u give us lots of lessons. thanks sharing this. anyways, u're true. we can easily talk whatever we want, but it's nothing if no action, so that it can be like only talk but no action. it shouldn't be like that actually if we follow the true rules. hoping all ur advices berkesan for all people!

:: Emyra ROsly :: said...

suka entry nie!!...nice...

PiEkA said...

suke sangat post nie..double thumbs up..

rosmina samin said...

hye...

Yes u r rite :)

MisS Da said...

terbaik wok!!!! i like 1000 ratus kali entry nie..

CikPuan Fara said...

OMG! entry nih sgt2 bagus sis. memang ramai begini bila putus cinta.. huhuhu

myra abdullah said...

saya 100 % sokong akak!! this situation had happened to one of my friends.because of this useless love,she turn to be desperate woman.i don't know what to do.dah b'buih mulut den ney aah..hehe.

Senyorita June said...

situation nih mmg sebijik kena mcm aku... huhu.. sadiss oo. kita mrayu ma org yg tingglkn kita ..tp pa yg kita buat! ckp! mraayu tu ckt pon teda bg kesan dgn dy.. malah kita d ketawakn lg.. sedih oooo....nda pa.. Tuhan tu adil.. skg dy bhgia d atas jln derita aku.. tp sapa taw esok lusa..dy plk yg dtg p mratu ma aku.. who's knw kan..

Amirah Adnan said...

setuju sgt akak!

Fadhilah Bakri said...

yunk! love ur writing about "bangkit from broken heart" nih..

motivating sungguh! kipidap.

IEQAH said...

Hye my dearest sis..

Yeahh i really love it.. ieqah nk copy and paste dlm diari laa..jadi ingatan tuk masa depan ^_^

Thankss sis for nice advice for ALL the girls

phoged (dk4me) said...

1st time tau psal quote ni..
a very good advice indeed~

ANNE LALOLA said...

thanks kakak! this entry had perfectly motivates me not to let down my pride, upon break up in a relationship. yeah, i've been through a very tough break up about a month ago and still can't accept the fact that now he's not anymore mine. but i'm trying to forget about the feeling that i ever had on him, though it's damn hard, really. again, thank you, sis!

syahiraaghani said...

yeah ! agree !

Fad said...

thanks nurull.love u..

blacknwhite said...

betul 2...setuju sgt! =)

jojolisa said...

agreed 150% wif u my dear~

Izyan Masri said...

SUKA QUOTE KAT GAMBAR TU.EMMANG BETUL SANGAT.WHATS THE USE OF BEGGING FOR SOMEONE WHO DOESNT LOVE US ANYMORE KAN ? :D

Aien Najib said...

salam .kak nurul ,ain nak share post ni kat blog ain boleh tak ?

sleeping_maniac90 said...

wah.. great post...
btul2..
pmpuan at least kne ad maruah dri..
kumbang bkn skuntum..
kne ingt y pmpuan y bek hnya utk laki y bek...
jgn serahkan dri pd laki yang xguna..

Judiene said...

Couldn't agree more!
Being in love is all about happiness and if you can't find a slight happiness in the relationship, don't push yourself.

:)

Anonymous said...

kak nurul,

saya suke baca blog kak nurul. but then, it is request from the loyal reader. boleh x kak nurul tulis sesuatu entry tu in one language only..kak nurul boleh buat dwi bahasa.tp dalam satu ayat, kak nurul gune 1 bahasa saje.pening kepala saya baca kejap BI, kejap BM membuatkan saya baca blog kak nurul dengan malas dan lambat.. =.=

ini permintaan saya demi meningkatkan prestasi blog kak nurul. hope kak nurul tak mudah melatah la ye.. thank u so much kak.. :)

Farah Maisarah said...

kak..
i ada pm u..
i really love ur writing...

:)

u really make my day with ur entry
thanks akak

Nurulbadiah Lai said...

salam semua..
nurul too happy tengok korang bagi respon yg positif..
dengan komen2 nurul dapat tahu respon korang..love u all:)

and tentang penulisan dlm blog..insyallah nurul cuba tulis dgn baik dan jelas2 hehe:)

thanks u so much

msredcheesecake said...

Bila cakap soal hubungan lelaki perempuan, msred agak ego.tak suka merayu.kalau memang bf da tak suka, silakan pergi...

miss nur mohamad said...

super duper totally agree....suka sgt2 dgn entry nih.bole jd panduan idop~ weeeee

Anonymous said...

love this entry so much..gud point u hav there..

~eZmALiZa~ said...

perempuan adalah lemah jika tak mampu hidup tanpa lelaki. lelaki bukan segala2nya..wanita hari ini seharusnya lebih bijak dan mampu berdiri tanpa lelaki di sisi. lelaki yg baik hanya muncul 1 dalam seribu.. :)

Qaseh dalia adelia said...

yup mmg kita cakap senang .. kita tak boleh bangun sehari je tapi kita kena yakin .. kita boleh bangun balik ! percayalah ..dan jangan bertindak terburu2 tu yang penting.. eceh luahan org yg pernah terluka hahaks

cik fazilah said...

Alhamdulillah saya belum pernah merayu kat lelaki. terima kasih akak sebab bagi peringatan untuk kaum kita.. :)

selera4u said...

cinta? selagi boleh dipertahankan, pertahankan. namun, jika cinta itu menjatuhkan kita, leave it

eik`S noName said...

Salam...
first skali nak tabik spring giler sal entry nie...nice...cukup menasihati...like2...

2nd: wow...cukup ramai peminat blog nie... kali nie nak salute lak.. ^^

3rd: eik`snoName dari kwn dayang fatin farhana dan ahmad amirul hafiz... ^^

soffya cik bulan said...

salam nurul
akak ada pm kt fb..sila chek ye :)
n nk bgtau sekaligus mtk izin, akk copy paste entry ni kt blog. jgn risau... ada kredit utk nurul...
hope dizinkan..:)

ni entrynye...
http://soffya86.blogspot.com/2011/07/baca-dan-faham-if-u-cant-save.html

Anonymous said...

100% setuju!!!
sebab dulu pon sy penah jd prempuan plg bodoh merayu mlutut dengan xbf sy...call tiap hari tuk mintak maaf..tapi die ttp xnak terima sy blk..rupenye die da ade gf lain..n nk dekat setahun la jugak sy amik mase tuk lupekan die..n now...sy da de sumone which is his best friend..n die lelaki yg sgt baik yg pnh sy jumpe..mungkin betul org ckp..tuhan pertemukan kite dengan org yang slah untuk bg kite lebey kuat seblom die pertemukan kite dengan org yang betul plak..(^_^)hope hubungan kami kekal...

aimi said...

100% stuju..
sy suke follow blog nurul ni...(^_^)
dlu sy pon penah ditinggalkan laki..n yg bodohnye...tiap ari sy kol die..mrayu2 soh die trime sy blik..die ttp xnk..rupenye die da de gurl lain n mntak sy xganggu die da..mse 2 rse kecewa sgt..n dalam setahun jugakla br sy btoi2 bole lupekan die..lepas sy jumpe sumone which is his bestfriend..betul la ckp org.."tuhan akan pertemukan kite dengan org yang salah tuk bagi kite kuat sblom DIE pertemukan kite dengan org yg btoi plak"..n sy pegang kate2 2..skng sy bahagia n doakn hubungan kami kekal smpai bile2..(^_^)

aimi said...

100% stuju..
sy suke follow blog nurul ni...(^_^)
dlu sy pon penah ditinggalkan laki..n yg bodohnye...tiap ari sy kol die..mrayu2 soh die trime sy blik..die ttp xnk..rupenye die da de gurl lain n mntak sy xganggu die da..mse 2 rse kecewa sgt..n dalam setahun jugakla br sy btoi2 bole lupekan die..lepas sy jumpe sumone which is his bestfriend..betul la ckp org.."tuhan akan pertemukan kite dengan org yang salah tuk bagi kite kuat sblom DIE pertemukan kite dengan org yg btoi plak"..n sy pegang kate2 2..skng sy bahagia n doakn hubungan kami kekal smpai bile2..(^_^)

misnik. said...

cakap memang senang. hati dan perasaan kite xleh nak bia cmtu jer.
just imagine,cner perasaan u if ur bf want to leave u because of ur own perangai@fault? asik ulang mende sama yang dia x suka? he wants to leave you,den you dont want to let him go sbb it was ur own fault ! den buat dia rasa insecure with the relationship.. mse 2 bru nk merayu nk berubah.

misnik. said...

juz bagi my opinion. no offence (:

faa.rosli said...

ini baru benar!

CIK JATT said...

sangat2 agree dgn entry nih. teringat zaman bercinta muda2 dulu:)
tak payah nye nak frust menonggeng lebih2, pehtu merayu bagai. kalau bukan dengan yang tu, insyaAllah ada lain yang lebih baik untuk kita

BeauTiFuLGirL said...

nurul...suker semua entry nurul.. :)

fyna said...

kadang-kadang i xpaham if ada yang merayu2 dekat lelaki..bagi if..if dia xnk..xpyh merayu2..malukan perempuan la..
anyways thanks jenguk blog i syg =)

cekla said...

totally agree wit u..

alexa yussida said...

sis,tc dear :)

suraya said...

thanks...this is true enough
really helpful at this moment..
my life was really dark before..but everything has changed,i gain my spirit back after i read this entry
mybe the real jodoh belum smpai
tq girl,hope another entry will continuously giving light to other's life.

Bob Merley said...

hot gile entry akak nurul kite. hehehe

GaDis BuTtErFLy said...

yup, agree 100% a man who really love u will sacrife everything just to make u smile... tp, lau ada yg x berkenan di mata masing2 mmg kena slow talk n capai kaata sepakatla.. :)

Ezma FaSham said...

Sangat memerlukan kekuatan yang berlipat kali ganda untuk lakukan... Ermmm... but i agreed with it...

Orked said...

tibe2x mata berkaca ble baca entry ni, sebak je ase...akak, u are such a good advicer, leh jadik counsellor dah ni, paling cikai pun dr.love...hehehe...

btw, i try my best to read all ur entries tonite...seyes...sgt suke blog akak...terima kasih byk...sob3x :)