30 July 2011

Hobi aku adalah berkebun

assalamualaikum..
some people asked me..
hows your life in Terengganu?
must be boring aite??

eh no lah..tak boring pon..my life so busy here like im working in L.A fuyooohh hahaha..

but then..even busy like hell pon..kegemaran aku yang suke berkebun tak pernah aku tinggal..
aku ni suke sangat makan sayur..suka yang amat..so setiap hari..balik je kerja aku konfum akan spend at least half an hour kat kebun sayur kat belakang rumah..
macam2 sayur yang aku tanam..kiranya aku tanam sikit2 je..ala2 tanaman Sara Diri yang macam aku belajar kat dalam buku sejarah form 4 tu..

bila bangun pagi2..bukak tingkap tengok pokok2 sayur yang subur..terus hati jadik berbunga bunga..lantas dengan pantasnye aku grab towel and mandi and terus pergi kerja..
bile kite start our day dengan memandang sesuatu yang berkaler hijau..kite akan jadik fresh tibe2 and bersemangat..:)
betul.tak bohong.

time balik kerja lak..seharian yang meletihkan terus jadik hilang bila aku berbaik2 dengan alam..everyday..dalam pukul 6 aku sampai rumah..konfum, aku akan nampak mak dengan ayah aku dekat kebun yang dah naek pangkat jadik the curve sebab jadik tempat makluk2 sekeliling umah aku hangout and melepak.tet.tet..diorang samada siram pokok2 yang aku tanam or diorang saja melepak kat situ..pastu ada ayam yang mak aku bela bermain2 kat situ..pastu kucing aku yang sweet tu pon selalu je bermain2 kat situ..sumpah bile aku tengok fenomena sebegini..aku rasa indah dan bahagia sangat..alhamdulilah...

jom usha apa yang ada dikebun aku..



welcome people..ni pokok ubi kayu senang giler nak tanam..


ade pegaga and kangkung jugak..sume ni aku yang tanam okey..ada nanas and pokok cili..
best bro.

subur kan?
fav aku ni..aku memang tanam banyak2 sebab sekarang aku amalkan minum air pegaga setiap hari..


ni buah epal..
aku pon tak faham kenapa die jadik panjang macam kacang panjang lak..


ni pokok ceri kot..


ni pokok petola yang hidup segan mati tak mahu..
aku pon tak tahu kenapa yang ni tak berapa nak subur..
buah pon kecik je..

pastu ade banyak lagi yang aku tanam..tapi tak larat nak amik gambar banyak2..
so..who says my life sooo boring??

pembetulan:

buah epal: kacang panjang
buah ceri: kacang bendi

selamat berpuasa..

thanks 4 reading this..

59 comments:

Izatie said...

Rajen gila menanam . Tapi memang best kalau dapat makan something yg fresh lagi2 benda kite tanam sendiri :P

Happy Ramadhan Al-Mubarak! :)

♥ MS ♥ said...

salam ramadhan kakak cute :)

farra said...

weee..suasana kampung..very like it!!umah i yela boring..time cuti sem yg sangt boring..i pi kje muke tensen sebab pagi2 dgr sane sini hon kete..balik keje da mlm,bunyi rempit budak2 lepak belakang uma..demn!sakit ati..
sunggoh jelez ngan anda ok..

ps: nak pi uma boley? *_*

Amy A. said...

hahaha..ok sy percaya skjp tu epal n ceri wlupon terang nyata xperlu bersuluh2 tu ade lah bendi dan kacang pnjg..:p

Mohd Hazwan Hashim said...

hey !!! that really nice .. bez nya ada kebun .. boleh save budget ni .. HAHA .. if lapar just petik je kat luar kan kan :) btw, tauge tak tanam ke eh ?? hoho

Faten Pinkalisious said...

wow~ not bad..mmg x payoh g pasor la bli sayur..mcm2 da de.. :)

✿....rossa alina....✿ said...

hamboi kemain rajin lagi berkebun yekk??

Izzul Amir said...

perghh klau macamni lah . serunuk laki sis . haha
comelnye..

echa takashimaya said...

hebat la.patut la kulit cantik,hehe,suka makan ulamulaman yerrr =))

mocha~ said...

bestnya..saya dulu tinggal kat sarawak,mak nak masak selalu suruh sy pergi blakang rumah petik pucuk ubi..

now pindah jb..xde tanah blakg rumah..cuma tanam pokok-pokok kecik macam cili :)

Cik Asma BLuppy said...

eh, org ganu... akak duk kat ane?

byk tol sayur umah akak.. ulam pegaga tu mmg best.

kisah cik paro said...

wah bestnye..
macam nak pindah duk sebelah rumah u je...
suke sgt!

msredcheesecake said...

cik nurul,
betul ke org kata kalau tangan panas tanam pe je tak jadi?

selamat menyambut ramadhan....

meyaa meyoo said...

wah bagusnya..
sume mende pun tanam..

btw, ganu kat mane yek ?

Hasrina.As said...

NICE (^ _ ^)/~~

cheqwa said...

waaah,kak nurul memang cintakan alam ^_^
hihi

Indah Mulya said...

wah..hidden talent ni..bkebun pn boleh ye sis?mst puas mkn sayo yg tnam sndiri =]

doubterdramaqueen said...

akak duk ganu area mane nie?semangatnye berkebun..mcm best je ^ ^

nhn said...

comelnya kakak pakai tudung bawal

saiazuan said...

huhu slmt brpuasa :)

bella said...

rajin awk yg cantik ni berkebun yeh..hehe..healthy lifestyle :)

Hishyamuddin said...

ooo...nok gi ah kebun kak..nak makan sayor..hehehe

Bob Merley said...

kagum! pekebun yg paling hot pernah aku lihat (=

wiwie sazali said...

wah, susah cari anak dara rajin mcm ni skrg.. thumbs up kak nurul... sayur kan bagus utk kesihatan lagi2 ulam..

fiq. said...

wah, sangat bestnye, ade kebun kan, nanti kita ade umah sendiri, nak tanam menanam jugak, rasa mcm hepi je,esp bila dia tumbuh melata

►AdamXis◄ said...

Assalam...ehem2.rajinnya dia cucuk tanam...pegaga tuu bagus tuu utk otak...dlu selalu makan cicah budu...sedap2

amy syahirah said...

sis , u'r really pretty !! no wonder la ur skin is super flawless !! suka mkan sayur rupanye . im jeles sbb , sy xsuka mkan sayurr . =(

chainzz said...

Assalamualaikum Nurul,

selamat menyambut ramadhan.

wahhhh...rajinnya berkebun. anyway, tu kira aktiviti yg bagus what. kan?

tahniah!!! susah nak jumpa remaja pompuan skrg yang suka berkebun. =)


~http://mymatahatijiwa.blogspot.com~

anis aneesa said...

wahh..btol2..sis,rmai yg ckap tganu boring sbb xde panggung wyang sbesar alam,xde shopping cmplex mcm pavillion n bla..bla..bla..tp siyes,tganu r tmpat yg pling bgus nk tnangkn fikiran sbb sumenye natural..mmg syok..oh ye,mak anis pown byk tanam sayur2 n buah2 mcm tebu,cili,limau,serai,pandan..syokk..=)

phoged (dk4me) said...

wah... pndainya tanam.. sumer berbuah..

GaDis BuTtErFLy said...

bestnye... umah aju tanam kangkung.. hihi, suka makan kangkung.. :)

misyamissyou said...

haha..kacang panjang jd epal pulak..
selamat berpuase sis!

oranglidi said...

ahaaha.. bakpe buoh epal dgn ceri tu? hahaha.

klako molek.

nuruashia ♥ said...

eheheh.. lawyer bekebun gk ke?? awww :) sys nomeyyyy <3

sys, selamat berpuase yee..ailebiuu :)

IEQAH said...

wahhh bestnyeee hobi sis..
mesra dgn alam..ptot lembut je persis angin bayu..hehee

ZURAINI said...

wow!! bestye! serious x boring lgsg. Rasa puas lagi adalah coz nanti dpt makan balik yg dah tanam tu. :)

inspirasiizra said...

senarnye berkebon ni lagi sronok dari main ps3,,

lagi2 bila pokok sayur yang da berbuah lebat, rase nak petik semua,, tapi tak bape nak makan pon, ahhhaaa

diba said...

rjin btul..jimat la if suke brkebun~

dahlia said...

nurul ni dekat kebun pon comel...hehehe..

Nurulbadiah Lai said...

hey semua..

thanks guys..
thanks komen..

well..
salam ramadhan people..

love

-nurul-

Judiene said...

Saya taktaw lah nape, tapi berkebun la paling hujung sekali dalam what-to-do list.
Rela jogging 3km daripada berkebun.
LOL!

~eZmALiZa~ said...

kebun ni semua kat rumah kak nurul ke?omg. sgt heaven ade kebun sndiri sis. u are one of the girl who loves natural. sgt nice sista :)

bloghok said...

rajin nampak..kifkifkif

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

wahhh mkn sayur. hehe. zama kurang mkn la kak. tp mcm best je berkebun ni.

happy ramadhan :)

aLya maNip said...

waa..seronoknya..tambah2 buln puasa ni..lg senang nak cari bahan nk masak..hehehe

btw , selamat menyambut bulan Ramadhan & selamat berpuasa sys :-)

Cik Suheela said...

nurul..nak beli pegaga hehehehe..rajin nurul berkebun :)

eik`S noName said...

wow...satu pekerjaan yang cukkup berfaedah...
esyad jugak suke lepak2 dgn family ptg2..tgk ayam n kucing2 comel maen2./..hehe
tp tanam nie kadang2 je..hik3

cEro said...

kebun kecik2 mmg best...
try gi kebun yg bsar sket, dusun ke, ladang ke..
penat ooo...
tp still best!!

afams-chan said...

Wahh....kagum sbb masih ada anak muda yg suka berkebun. Bagus bagus! Secara tak langsung jimat tau tambah pula dulu ada krisi dgn virus E-coli tu. Memang ramai yg dah mula nak tanam sayur sendiri.

By the way, keep it up. Tanam la byk2 selagi mampu, mana tau esok lusa, leh buat bisnes sayur :)

Anonymous said...

adore your personality:)

alexa yussida said...

baguslah berkebun..boleh jaga mata n pernafasan :)

miss u more!

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

nurul sgt rajen! =)

presa1200 said...

bestnye tgk byk daun pegaga kat taman u tuh, i punye ckit je dlm pasu.. alaa skada hiasan, kalo nak buat jus minum konpem mmg stok x cukup. air pegaga + madu mmg sehat, inshaAllah.

presa1200 said...

agak2 awek ni cantek ke sayur2 tu yg cantek eh? hehehe...

Anonymous said...

Anda dan keluarga sukakan sayuran dan berkilo-kilo ikan yang segar? Caranya mudah saja iaitu melalui sistem akuaponik. Anda cuma perlu peruntukkan masa 5 minit sehari untuk berkebun cara akuaponik walaupun dengan pakaian yang anda pakai ke pejabat. Tidak perlu menyangkul, merumput, menggembur dan membongkok atau duduk lama yang menyiksa badan. Sistem akuaponik tidak menggunakan sebarang baja kimia dan racun serangga. Juga tidak perlu bimbang untuk menyiram sayuran setiap hari. Anda hanya perlu memberi ikan anda makan dan anda akan mendapat sayuran dan ulam yang segar serta bebas racun.

Hubungi 0134499728 atau e-mail ke kifayahternak@yahoo.com untuk mendapatkan video cara-cara membuat mini akuaponik.

Liza Liun said...

Mcmana nak buat jus air pegaga ? Apa khasiatnya?

Liza Liun said...

Mcmana nak buat air pegaga. Apa khasiatnya?

Liza Liun said...

Mcmana nak buat jus air pegaga ? Apa khasiatnya?

DR Fig Garden said...

wow... rajinyer menanam.. berbakti kepada tanah tidak rugi... banyak kebaikannya..

teruskan usaha anda..