18 July 2011

berilah sesuatu kepada seseorang dengan ikhlas



if u wanna know someone..see with your heart not your eyes..

sejak kecil arwah nenek selalu pesan kat aku..
kalau nak bagi sesuatu dekat orang..pastikan bagi dengan ikhlas even hanya sekeping roti..sebab apabila kita memberi sesuatu dengan ikhlas..orang yang menerima itu pasti akan merasainya..

tentang ikhlas ni kadang2 kite selalu pandang remeh..kita bagi sesuatu kat orang lain so kita harap orang itu akan menghargai kita..padahal kite bagi tak ikhlas mana pon.bila orang tu tak menghargai kita and apa yang kita lakukan..kita terus rasa kecik hati..

ingat..sesuatu yang ikhlas pasti akan masuk kedalam hati orang yang menerimanya..bukan setakat pemberian barang2, nasihat, teguran dan cinta pon harus diberi dengan ikhlas..ikhlas yang sebetul2 ikhlas..

kadang2 kite sedih kerana cinta kita tidak dihargai..padahal pernahkah kita terfikir..ikhlaskn kita mencintai die?adakah kita mencintai dia hanya kerana rupa atau hartanya??
setiapkali aku sedih dan merasakan orang yang aku sayang tidak menghargai aku..aku cepat2 cermin diri sendiri..ikhlaskah aku?

kadang2 bila kita tolong kawan kita..pastu kawan kita take for granted je. and kite terus ungkit2..marah2 dan sakit hati..
tapi pernahkah kite terfikir..
padanlah die tak menghargai kite kerana kite sendiri tidak ikhlas melakukan nya..

bercakap pasal teguran atau nasihat..aku ambik contoh orang yang menegur aku kat blog ni..and ada kadang2 aku terima teguran itu dengan hati yang terbuka..sebab aku rasa teguran tu sangat sampai kedalam hati aku..maybe orang yang menegur tu ikhlas.
aku sangat percaya pada kata2 hati..kalau orang itu ikhlas dengan kita..hati kita dapat rasa sangat..

sama jugak dengan pujian..kadang2 orang tu memuji kite berjela jela..tapi kita bleh rasa die xikhlas puji kita..kadang2 orang tu puji kite dengan satu ayat je..tapi masuk dalam2 dlm hati kita..

kadang2 entry dekat blog aku ni..aku menulis dengan ikhlas..ada ketika aku menulis tentang hidup sampaikan air mata aku berjujuran..betapa aku ikhlas mahu berkongsi...kalau2 ade entry yang masuk kat dalam hati korang tu..tu tandanya aku menulis ketika hati sgt2 ikhlas..
and kalau tak masuk kat dalam hati korang tu..tu tandanya aku menulis hanya sekadar nak update entry..simple as that..

sebab tu aku nak cakap..ikhlas tu sangat penting..bukan pada kata2..ikhlas pada hati..buat sesuatu dengan ikhlas even orang xtahu..sebab orang yang menerima dengan ikhlas akan dapat merasakannya..

suka saya nak share disini apabila kite sendiri ikhlas bersahabat dengan seseorang..ikhlas memberi dan menyayangi seseorang..pasti orang yang menerima itu dapat merasainya dan menghargai kita..

JIKA ENGKAU BERBUAT BAKTI KEPADANYA, IA AKAN MELINDUNGINYA.
JIKA ENGKAU RAPATKAN PERSAHABATAN DENGANNYA, IA AKAN MEMBALAS PERSAHABATANMU.JIKA ENGKAU MENGHULURKAN KEBAIKAN, IA AKAN MENERIMA DENGAN BAIK.
IKA ENGKAU MEMERLUKAN PERTOLONGAN DARIPADA IA AKAN MEMBANTUMU.
JIKA ENGKAU MEMBERI SESUATU BANTUAN, IA MENGHARGAI DAN MENYEBUT KEBAIKNMU.
JIKA ADA YANG TIDAK BAIK PADA DIRIMU, IA AKAN MENUTUPNYA.

p/s: jika sesiapa ikhlas dengan aku..ikhlas menegur..ikhlas berkawan mahupun ikhlas mencintai aku..orang itu pasti akan mendapat kasih sayang aku yang paling dalam..orang itu pasti akan sentiasa berada dalam doa aku..:)

thanks 4 reading this.

75 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

setuju ngan cik bad.. =) yg penting ikhlas.

irwan miswan said...

ikhlas...satu perkara yang susah nak dilakukan zaman sekarang. zaman dah berubah. sentiase kena berjaga-jaga. kawan yang nampak ikhlas kadangkala itulah kawan yang bahaya.....

nuruashia ♥ said...

sys, nuru puji sys ikhlas tauu..
sys mmg cantek bangat.!!! :)

nuruashia ♥ said...

sys, nuru puji sys ikhlas tauu..
sys mmg cantek bangat.!!! :)

Asha Nini said...

entry yang bagus...sangat terkesan di hati..

puteri rimba said...

setuju sangat...kita bleh rasa bila orang ikhlas ngan kita....

nazirah said...

dan kte nak sis.. taw..
kita iklas meminati dan
menyayangi sis.. walaupun
hanya baca blog sis tanpe
pernah berjmpe tapi kte iklas
suke sgt dekat sis..
sis comel... muahxxx.. :)

tomato said...

kak nurul pon ada dalam doa sy juga :)

ILA HonEyBuNNy said...

betul tu sis...

kita kena la sentiasa ikhlas dalam segala hal kan...;-)

Love hurt aeNnn said...

betul betul betul.. keikhlasan itu penting.. :)

Anisa Hang Tuah said...

love all of ur post :)

Puteri Iqa Izyan said...

ssh nk dpt org yg betul2 ikhlas.
sbb kt luo napok mcm ikhlas, tp bile blakang bunyi2 lop. haih~


tp adeje org ikhlas ni. best dpt kwn gitu ^_^

ohh ddy said...

pic tido pulak. hehehhehe

Ms Fai Ayie said...

thanks nurul untuk info ni...sambil2 bw dpt ilmu yg boleh membantu mengingatkan diri sendiri yg selalu alpa padaNya ;)

Laila dan Majnum said...

betul tuh kak.. kdg2 bila buat something, kta ikhlas, tapi org xhargai. sgt terasa. btw, 1st time jumpa akak kt bundle pantai airport. sy kwn timaa. :)

♛ Azie Azra ♛ said...

semua berbalik ke kita la ek. kalu kita ikhlas, org tu ikhlas balik kat kita? kita tak dapat menilai keikhlasan hati seseorang melainkan Allah s.w.t. biarlah orang. yg penting kita ni dulu. belajar utk bentuk hati yg bersih :)

Bino said...

Ikhlas...hmm.., cool.. Those ikhlas is not juz a simple A,B,C,D or a word of description..it'is a clor of life which paint in different colors as approach.believe me.

kaizen said...

betol tu kak.. sumer benda pon kne ikhlas...

jom bace entry sy pulak... Isu Bila Bersedekah & Urban-or-Disaster --> blog group baru jer buat

azza hana said...

salam kakak..yup..sukar untuk ikhlaskan hati..namun masih mampu untuk mencuba..dimana2 tetap ada dugaan,paling dekat dugaan itu adalah kemunculan2 pelbagai rasa dihati..be strong..

migafa said...

SALAM..btl2..cm sy ikhlas add badiah kt fb hehe tp awk x approved lg la dear,myb awk bz...kt kan ex smakhairiah a.k.a smakh..=)mayb awk x brp cam sb kt cls lain..1999-2001 sy kt smakh

Putery Makaroni 23 :) said...

Ikhlas memberi,menerima apa adanya :)
ikhlas utk menjadi diri senndiri, menyayangi org2 disekeliling kite.. sgt susah untuk mentafsirkan keikhlasan seseorang,namun cukuplah kite berdoa supaya kite selalu dikurniakan oleh Allah untuk menjadi hamba yg ikhlas dlm semua perkara .
like dis entry sis :))

cheqwa said...

ye,setuju!ikhlas memang sangat penting dlm idop lagi2 pasal ibadah..tp xlupa habluminannas,wa habluminAllah... :D

Qaseh dalia adelia said...

betul sis .. kdg2 bila taip entry dgn ikhlas mmg berjujuran air mata keluar..ikhlas hanya Allah yg tahu , lebih kita ikhlaskan hati kita n then diam biar Allah je tahu ..

ttg puji2 yup boleh rasa seseorg tu ikhlas or tak =) ..

nini syuffina jalil said...

betul cakap awak :)

ikhlas penting :)

Cik Zety said...

saya iklas follow blog awak sebab blog ni BEST ! :)

mizzMuai said...

sis, i AM waiting ur entry!!!love soo mch..

Cik Yuyu said...

oh yes...my entry today pon sal ikhlas. :)

IEQAH said...

Salam sis..

ps: Orang ikhlas ni boleh mgaku ikhlas ka..

Pepun akak rasa or tidak ieqah sgt ikhlas komen entri sis..sgt mau berkawan dan mgenali diri sis yg cute ni ^.^

aLya maNip said...

terasa bila baca entry ni..sekarang kene start cermin diri sndiri bila something happen :-)

rAyHan_eLLyaNi said...

like dis entry...

:: warna | wanie :: said...

Betol tuw...wif luv..daaa

Liyana Zahim said...

Ikhlas tak boleh dipaksa2.. Even kte iklas tak smestinye org tu iklas pda kte..

Tp keiklasan tu adlh kebaikan dan ssuguhnya kebaikan itu dijanjikan ganjaran..

Berbuat baik pada setiap org.. Mbhagiakan org lain adlh mmbhgiakan dri sndiri juga..


P/S: Sis, Im liyana zahim, novelis from grup buku karangkraf.. If u stil remember.. Sory 4 not replyin ur msg tat day.. N TQ very2 much 4 da info as well.. I realy2 apreciate it.. =))

Mimie Cikonett :) said...

almost your entry, i read and my tears falling down. Itu pun dh cukup bukti yang kak nurul mmg ikhlas :D

Iloveyou <3

nazratul fareha said...

nice entry kak ! i just love the way u r .

haniey said...

skang ni mmg susah akak nk cr org yg ikhlas..tp hani fhm apa yg akak ckp,mmg blh rsa.tu la kdg2 hani suka je bca blog akak tnpa komen sb xsmstinya kita slalu komen tu sb ikhlas..lain org lain cra dia.. :)

haniey said...

skang ni mmg susah akak nk cr org yg ikhlas..tp hani fhm apa yg akak ckp,mmg blh rsa.tu la kdg2 hani suka je bca blog akak tnpa komen sb xsmstinya kita slalu komen tu sb ikhlas..lain org lain cra dia.. :)

n!cK said...

yup!! btl 2..mak kite pon penah cakap..klu nak bagi barang or sumthing kat seseorang biarlah brg yg paling kite sayang...dan utk beri hati pade seseorang..biarlah seikhlas mgkin...:)

GaDis BuTtErFLy said...

ikhlas itu sangat penting dalam kehidupan sbb itu salah satu kunci pd kebahaagiaan.. :)

kasihfatiemah said...

you're amazing..u have beautiful words..love your writings..

meaw said...

kalau macam tu,kakak kena belanja meaw dengan ikhlas,boleh tak?hahaha....kakak, segala pujian yg meaw puji tu sangat lah ikhlas dari hati meaw tapi meaw tak reti mengikhlaskan diri dalam percintaan kerana meaw tak get ready to move on in love(skipping beterabur,haha) ... love u kakak :D

Fakrul said...

tetiba teringat filem Indonesia; "Kiamat Sudah Dekat" bila berbicara tentang ikhlas ni : )

http://www.youtube.com/watch?v=o4SYaoZCo70&feature=related

yarn liyarnalin said...

best nya entry iniiiiii (:

Hishyamuddin said...

btul..hati kita dan hati dia akn berhubung bila ikhlas,dpt rasa..huhu..
n tq kak sebab sudi masuk ke my blog..tq3!!

princess chibi said...

stuju! hhihihi..btw...sye follow sis comel nie... :)

phoged (dk4me) said...

(^_^)
sayer suka keikhlasan awk
keep on posting yarh~

OP Shahfieq Daniel said...

thanks for entry ni..simple tp ad jugak hikmah..

SYARIFF HAIKAL said...

PENUSLISAN YG IKHLAS AKAN MEMBERI KESAN PADA SI PEMBACA..AK PERCAYAKNNYA..

PEMBERIAN KITA PADA ORG LAEN X PERLU MENGHARAPKAN BALASAN DARINYA..MUNGKIN KTE AKAN DPT BALASAN DR ORG LAEN..KERJA PENCIPTA X PRLU KTA NK RAGUKAN..

SLMT BERKAWAN NURUL

Fad said...

:) yup...fad ikhlas dtg blog n baca entry nurul...suka sbb kdg2 sinis,tp ada pengisian n kebenaran..thanks dtg komen blog fad smlm..sgt menghargai kedatangan nurul..:)

O'gosh said...

yeap..keikhlasan tu penting..tapi bukan mudah nak melaksanakannya...sebab kadang2 kita x sedar pun samada kita ikhlas ke x...

Ima Salsuzaima said...

insyallah..:)

Cik Bell said...

bila kita ikhlas memberi.rasa tenang dan puas hati sbb dapat memberi kegembiraan kpd penerima..huhu~

Anonymous said...

terlalu mencintai mu..
mencintai entry2 mu..
mencintai kata2 mu..
kerana setiapkali aku berada disini..
membaca entry2 mu..
seolah2 aku sedang bercakap denganmu..

_Ikram-

Izyan Masri said...

HIHI.COMELNYA GAMBAR SIS NURUL TERGOLEK MCM TU :D

Izyan Masri said...

KALAU NAK BAGI SOMETHING,MURAH PON TAK KISAH AS LONG AS MEANINGFUL N IKHLAS.BUKAN UTK SHOW OFF :D

siti said...

love your writing

eik`S noName said...

hehe...nice pic ^^

Shawl's@ayucinta said...

Ikhlas dari hati paling penting..kan nurul...

zmah said...

Bila kita ikhlas memberi INSYAALLAH balasan baik tetap kita terima.

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

rase bergenang kejap air mata bc entri ni kakak. xtau knape. :)

Mya said...

nice entryyy =)

Cik Suheela said...

saya dpt rasa nurul mmg btul2 ikhlas tulis entry ni sbb saya baca betul2 menusuk ke kalbu ;)

DiFa said...

salam sis,..i love to read ur blog,..interesting,...im new here,..can give a little support to me by follow my blog,...n klu bleh skit tnjuk ajar,....thanks,...=)

KiNa said...

like this entry,....nice,...=)
hai sis,..im new here,..can u give support to my blog,...mayb u can be my follower,...thanks,...=)

Izzul Amir said...

gmbar tu cantik sgt
xbleh stop tengok
hehehe

Rtp Farra Arisha said...

i knew ur writting is sincerely from ur deepest heart. if can, the writting must be seikhlas, sesuci murni hati kita...kan...apa2 kerja pun hruslah dilakukan dgn ikhlas :)) and lastly arisha sgt sokong sis nurul punya pendapat!

CWL wanie LovelA said...

setuju entry kakak saya ni muah

Fad said...

ops..fad lupa nak bgtau nurul pasal entry ni..sori..dipersilakan baca dengan senang hati..hehe

http://dilamin.blogspot.com/2011/07/kehadiran-blogger-tersayang-nurul.html

amier azrul alias said...

zaman skrg sy tgk pompuan la.
puji pompuan lain, supaya org tu puji semula.
hek hek

shida said...

ikhlas tu perlu dididik~~
memang tak nampak but its there

Asyila Zainuddin said...

setuju! sbb tu org cakap what you give you get back kn? mmg bnde tu betul pun.. :)

myra abdullah said...

i loiked!!!! ^-^

Syamin Amira said...

It's hard for me to disagree with you. Everything you say is just soo true T____T"

Terima kasih banyak :')

nadyasupra said...

"setiapkali aku sedih dan merasakan orang yang aku sayang tidak menghargai aku..aku cepat2 cermin diri sendiri..ikhlaskah aku?"



thanks again kak (:

fae said...

i love to read ur blog..

abah khalisha said...

skrg ni nak jupa org ucap terima kasih atas pertolongan kita pun susah..bukanlah mengharapkan tp susah ke nak ucap terima kasih??