10 October 2011

Alahai bangsa kita Melayu

bersatu kita teguh..bercerai kita roboh.


menjadi spesis mamalia yang berbangsa melayu adalah satu kebanggaan yang teramat bagi aku..aku sangat bangga dan bersyukur dilahirkan sebagai orang melayu even tak sepenuhnya melayu..coz bagi aku melayu itu indah dan penuh dengan tradisi..

namun..semakin lama dan lama..sungguh bangsa Melayu itu buat aku sedih, kecewa, bengang dan arrgghhhh..
why?

terlalu bersikap menghakimi.

orang melayu dia suka sangat menghukum dan memandai2 tentang sesuatu perkara..dia suka memandang sesuatu dari sudut yang negatif dulu barulah dia fikir positif.

contoh..

kawan aku pernah g masjid..die ni tak bertudung..time dia ambik air sembahyang sume mata pandang kat dia dengan pandangan yang sangat mengejek..seolah olah nak cakap " orang mcm ni pon pergi masjid ke"..

melayu tindas melayu

kerosakan yang berlaku dekat bangsa melayu adalah disebabkan orang melayu sendiri..aku tengok orang melayu..kalu dia nak naik..dia sanggup lakukan apa saja asalkan dia capai hasrat dia..kita tak payah nak bising2 kalu ade bangsa lain nak tindas bangsa kita kalaulah bangsa kita sendiri yang bagi peluang untuk ditindas..

melayu penting diri

ramai orang melayu dia tak nak tolong orang melayu lain..dia nak berjaya seorang diri..

pernah sekali aku nak pergi gerai makanan..ade gerai sup..and ada gerai nasi..so aku pergi beli sup kosong..lepas bayar aku pon pergi lah beli nasi kosong..and tibe2 penjual tu tanya aku

"awk beli sup kat situ ke??sorry lah..bos kami tak bagi jual nasi kalu beli sup dekat tempat lain..kalau nak beli nasi kat sini..kene beli lauk kt sini"..

oh my..selfish giler..
pernah jugak aku pergi kedai cina..nak beli charger..tapi kat tempat dia dah habis..
then penjual tu gtau kat aku

" try pergi kedai sebelah..kot2 dia ada stock"..

see?judge it people..

cakap orang lebih diri sendiri hampeh

melayu suka menuduh.,,bila ade sesuatu perkara terjadi,..dia suka bising2kan biar semua orang tahu daripada nak selesaikan perkara tu baik2...
and kalau dia nak selesaikan masalah orang..die suke selesaikan dengan way yang mengaibkan..

contoh ade orang pinjam duit dgn dia sebab nak bayar bil hospital....then die tolong..ya tolong..tapi at de same time..5 minit lepas tu..satu malaysia tahu yang orang tu pinjam duit dia..

pastu suka sangat cakap buruk tentang orang..bla bla bla..
tapi diri sendiri lebih worse lagi..cakap anak orang bohsia la..anak orang mat rempit la..padahal anak sendiri dah 2 tahun awal jadik bohsia..pathetic.

darjat.

percaya atau tak..melayu yang dulu dah hilang..yang tinggal melayu yang ego,sombong malahan melayu yang suke membeza bezakan..
sorry to say la..even pemimpim2 pon yang cakap bla..bla.. tapi die sendiri sombong ngn rakyat..

orang miskin dengan miskin..kaya dengan kaya..pipit sama pipit..enggang sama enggang..

aku bukan nak puji..tapi aku pernah nampak la..ayah aku dia suka sangat pergi chinatown and aku tengok..orang2 cina kat situ..diorang bleh je duduk semeja minum teh..berbual2..even ade yang datang ngn basikal..even datang ngn motor..and even ade orang kaya giler babas kat situ....diorang bleh main mahjung sama2..minum sama2..sebab ape?sebab diorang bersatu dan tak membeza bezakan..

kalu orang melayu..even nak jumpa ketua kampung dah kerek mcm nak jumpa Pm..seriously..

dengki kejayaan orang

melayu bila dengar kejayaan orang..akan cepat je ade cerita2 tak enak kat belakang..contohnya mamat ni bekas penagih dadah..now dah jadik businessman berjaya..
and bila semua orang puji yang mamat ni dah berjaya..kaya..baik..and akan adalah yang busuk hati yang cakap mcm ni..

ye ke baik..die tu dulu penagih dadah..dia tu bla..bla..bla...

and akibatnya??
mamat tu yang nak mula hidup baru pon terus menerus membawa nama yang busuk akibat dari hasad dengki orang..

kenapa ye?
kenapa kalu orang tu berjaya..kita nak sebut buruk dia?
kenapa kalu die berjaya kita tak nak sebut baik dia??

benci pada orang yang mencuba..

orang melayu kalu dia malas mencuba..kalau die tak reti..die seharusnya bangga pada org yang reti and suka mencuba...tapi tak..
die suka mengejek and pandang rendah pada bangsa sendiri..

Orang cina cakap melayu tungganglanggang..cakap english yang ade sound2 bahasa cina..orang cina tak bising and tak jadikan satu isu yang besar pon..

tapi orang melayu..kalau cakap english salah sikit..prounance ade slang2 kemelayuan sikit..mula la kondem..mula lah buat orang tu rasa down like..

tak yah speking la kalu tak reti..
tak yah tulis dalam english la kalau english broken giler..

ntah..pandangan aku..kenapa kita nak membenci pada usaha orang lain untuk membaiki diri??


wak lu!


sebenarnya semua bangsa ade baik dan buruk..semua bangsa ade kena puji dan kena kutuk..tapi biar pi la ngn bangsa lain..kita melayu..kita yang kene ubah mentality kita..mana hilangnya nilai2 murni dalam bangsa kita??
berubahlah..

my humble opinion je..without prejudice people!

Thanks for reading this

97 comments:

abah khalisha said...

Itulah sikap orang melayu..akhirnya bangsa lain yang maju. Kita sesama melayu asyik nak mejatuhkan je..
Video Iman terpilih dalam Video Pilhan Nona

Hishyamuddin said...

pergh..mantap..setuju sangat ngan entry ni..ramai sgt yg dengki sesama bangsa, nak jatuhkan bangsa sendiri..nak tengok bangsa sndiri jatuh dulu, dan bangsa lain gelak tengok kita sambil tepuk tangan dulu kot..huhu

Cik Isabell said...

agree 100% dgn akak....
memang skrg mcm tuh lah rupa org Melayu kita...sedih ! sadiss pom ada !

kakak sy ad dalam pic atas. hehehe :)
n sy pnah jmpa akak jgk dulu, btkr2 snyum jer. :)

Kak Dara said...

so,tak perlu nak bangga dengan bangsa sendiri..masuk kubur bukan ikut bangsa,ikut agama jugak...
bangsa tnpa agama rosak..

Lina Farhana said...

so true! bangsa melayu memang mudah tunjuk jari telunjuk pada org lain sedangkan 4 jari lagi menunjuk pada diri sendiri.

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

love this entry! senang kate dear, orang melayu suke hasad dengki.malah, orang yg paling hampir ngan kita lah yg kaki mengdengki.huhu~

Mish Apple said...

okey . . terbaek .

LIYANA MASTURA said...

setuju gile ngn kak nurul:) people always judge other people by looking their appearance first.huu

Izyan Masri said...

MELAYU TINDAS MELAYU TU SANGAT SOKONG.SELALU SANGAT BILA TAK PUAS HATI KENA KAN ORG.LAGI2 DLM BISNESS

nur amalina athman said...

macam sebelum2 ni..entry kak nurul menarik dan penuh makna..
suka..:)

kueh bakar said...

sebenarnya manusia itu memang bersifat hasad dengki.bukan melayu semata.sebab manusia ada nafsu dan dunia ada syaitan..contohnya drama la.adakah cerita melayu je ada hasad dengki? citer cina.india.omputeh.takde tikam-menikam belakang? bunuh2? rogol2?

dalam perniagaan mungkin. tapi cina punya 'busuk' dalam bisness ko tak nampak. ia tenggelam kerana tamadun bisness cina hebat.

dia,melayu masih baru berniaga.ayah mereka tidak meniaga.atuk dia tidak berniaga.dia yang baru mahu berniaga.tentu tidak sama dengan cina yang turun temurun meniaga dari dulu.tidak sama.

lihat seperti peguam.jangan menghukum seperti hakim.Peace! teruskan menulis.

Muhibbuddin said...

tanda kecil kiamat :)

kembatolo™ said...

hai gojes! ;)

me suya said...

wak lu eyh dear..
apa-apa pun..melayu mmg banyak ragam. but still boleh proud la..

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

saya sokong! mmg ketara tabiat org melayu kita dgn org cina terutamanya... melayu xlari dengan hasad dengki n takleh tgok org lain berjaya.bukan nak usaha jadi sama mcm org tu, tp nak jatuhkan org tu pulak..huhu..semoga kita dijauhkan dr sikap @ sifat yg xelok..

EpoLįƒ¦Kekunangpelangi said...

kadang orang ada hati tapi buta,
kadang ada otak api tiada akal.
kan? :)

Fad said...

pasal peniaga tu mmg betul...santau menyantau antara peniaga melayu pun kisah benar...bukan ke baik kalau bersaing secara sihat?cf penah alami cam nurul tu..cina tu xkesah pun suggest kat kita kedai sebelah dia...

feezz said...

That is why Dr M said melayu mudah lupa. perkataan melayu tu sendiri berasal dari perkataan Me-layu..
jarang melayu nak tolong bangsa sendiri,haih, MOOD: lebih suka kawan dengan budak cina dgn india skrg ni..

starzieti said...

setuju seratus peratus ! :D

aLya maNip said...

betul!!! tepat sekali...
takutnya kalau jadi slah sorang dari melayu yg ada perangai kat atas

cik wanie Lovela (CWL) said...

setuju akak..melayu kita.kdg2 bukan nk kondem hakikat

noor syazwani zakaria said...

proud with you kak badiah. :)

nuruashia ♥ said...

melayu bngsa kite tp kdg2 kesian bile tgk bngse kite cenggini hhhuhuh

sYafIk-wAy said...

betul tuh ... jom kuatkan bangsa kita sendiri , kita mampu melakukannya

ENCIK TIKUS said...

nurul salah eja.. patut pathetic.. bukannya phatetic.. haih.. ini ke hasil orang belajar tinggi-tinggi ??!

*tetiba marah* bahahahah..

nais entri.. thumbs up.. =)

Siti Nurazlinda said...

manusia alam abad ini memang macam gitu :)

Pateh Adnan said...

totally agreed! yang pasal cakap english tu, ramai orang melayu yang sibuk pikir pasal grammar betol ke salah, bangsa lain mane ade. perasan x??

IEQAH said...

salam sis..
based on entri sis,ieqah sgt agree.mcm sis ckp nk pk pe dgn bangsa len..kita harus ubah bgsa sndri..ieqah nk jugak de ciri kemelayuan yg baik ^_^

Liquid said...

tulah, mentaliti kita kene berubah. kalo x, sampai bile2 kita akan begini.....

Az-Zahra Fauzee said...

ha'a..
org melayu skarang suke dengki-mendengki...
xpuas at sikit, santau...
em, berubahlah wahai melayu

EyqaLuvender said...

bangsa melayu perlu b'satu...
buang sifat skeptikal n suke m'hakimi org laen i'Allah hdup kte akn aman sentiasa.
ur opinion ade btolnye sis :)

Eyka said...

perghhh! gua double like entri ni nurul! :)

Pendekar Berkuda said...

saya nak like seribu dua puluh juta kali...

Miss Eiza said...

ha ah la...ada betulnya...kita kena bersatu kan =)

Love The Queen ♥ said...

100000000 kali LIKE !
:DD

amier azrul alias said...

melayu mudah lupa.

Cik Puan Peah said...

Gile setuju ngn u. . . . .Cayalah.u go gal!

Mira said...

terbaik la kak!kita orang melayu pun selalu pikir benda yang sama tapi susah betul nak ubah perangai busuk 2 kan...

JULYA said...

betul3
sokong 100%...macam kes g masjid 2..mmber julya pon pernah kena sound dgn sorang makcik ni.dia tanya nape x bertudung.yang best makcik yang bertanya tu rambut siap colour2.klu inai xpe lg..ini blonde.wak lu

alexa yussida said...

sume points tuh betol nurul...melayu harus ubah mentality dan sikap macam kat atas ni kalau nak menjadi melayu yng berjaya..lg pntg melayu turut bawa sama nama islam..ssh bila org mula kaitkan race n religion nanti..tak pasal2 sbb busuknye melayu jd busuk agama pulak..

walau hakikatnya, Islam itu agama smua bangsa bukan agama melayu jew.

anis said...

agreed.. sgt2 tepat pd sekeliling sy... -_-

Aisya said...

yes, agree kak badiah ! sepatutnye kita yg naikkn martabat org melayu, bkn nye menjatuhkan lagi. mmg memalukan !

zaty said...

betul tu sis,pndai sis ulas.dengki kejayaan org tuu selalu ja jdi depan maata. .hae..melayu akhir zaman =.='

:.syUe.: said...

strongly agreed!
kudos for this entry..
nak share bley??
sgt manfaat..simple dan bahasa santai untuk bace n paham...

Ouji said...

super true.. cant agree more

Mata Pena Fadz said...

haaa...
mmg org melayu mcm tuh...salute kt kaum lain...even lain bangsa tp stil tlg...bukn ape...lgi2 bab mengata melayu sama melayu pown suke kondem...x phm...bile org bahagia kaya dengki...ape yg die nak pown x twu lah....truly ckp...sy mmg x bg mak sy bercampur gaul ngan jiran...cgt..sbb mulut jiran yang melayu ni..sumpah x twu nk kategori jenis ape....ade jew perkara busuk yang nk diceritakan...and gara2 tuh juga sy jdi mls nak balik tiap kali cuti...sbb jiran melayu kt uma sy ni...suke busuk2 kn nama sy smpai 1 tmn..org cerita tak baik ttg sy...tp Tuhan tu maha kaya mungkin ni hari sy...hari die kite x twu....miss u nurul :)

lieyana said...

like this !! :D

Anonymous said...

I am Malay tapi ada campuran siamese n india but siyesly I recently hate with pangai Malay.i know it's not majoriti but ALMOST!

And kita diclasifikasikan sbg kaum yg paling tinggi emosi yg xpatut2...what's that...
sikit2 emosi
sikit2 emosi
tapi action nya hampeh...

Truly...it's pain di labelkan mcm tu oleh bangsa C but in the same time I learnt a lot from them.

Apatah lagi di mesia ni, ramai bangsa lain yg success, pendatang dr luar pun a lot!!! kat Relau, Bukit Jambul penang, jgn terkejut pemilik2 restaurant n shop lot are Indonesian, Bangladesh!!!!

sedarlah wahai bangsaku....

Izzul Amir said...

jyeah ~
world ops Malay needs more positive mind :)

sesegar said...

hmm.good one nurul!

Rezal Ishak said...

melayu selalu dikaitkan dengan apa yang awak tulis ni.
kalau nak tengok cina. pergi je mana-mana pekan. mesti ada satu bangunan milik persatuan setempat mereka. sebab mereka selalu bersatu.
itu je point dia. orang melayu tak kira dekat pelusuk mana pun. mesti bersatu. tapi saya percaya agak susah la melayu nak buat macam tu.
depend on social environment and cara pemikiran jugak la.

Musfirah Tomeyy said...

nice....

Lyn Sery said...

kak nurul..
nak mintak tolong promote belog sy utk pertama dan terakhir boleh?
sy ada isu penting yg baru ditulis dlm entry tbaru.
sy nak org2 islam baca dan tahu bout benda tu.mana tau kot2 ada yg bmnt.
sbb nak share ilmu.
tp kalau x boleh its ok kak nurul.
tengs k :)

Hasrina said...

i been working with chinese for 4 years. hate working with so malay inv'ment sebab mesti ada puak2. kutuk2 belakang. always jadi mangsa kutuk sebab i mmg tak suka "politik" di tempat kerja ni.

dulu penah kerja malay ramai(at client place). i baik dengan client sebab pa pentingkan bila kerja. the malay there said i gedik, ngada2 etc. tapi i in charges untuk dapatkan approval dari client. i need to have very good relationship with them. the client is foreigner. while the chinese said , wah, u pandai pa with client. should learn from you. so hard to please malay(segelintirla sikap macam tu).
i never went out with client, just being nice at working hour towards them.

ieda =.= said...

betol akak..xleh tgk org len lebih cikit dari diorg.. mesti nak attack.. aduhhhh.. sedihhh T___T

miSs aMaL said...

sokom hujah akak!:)

Firdaus Alim said...

True Enough hehehe..

gaung said...

kami pom pernah alami bende mcm ni.sedeyhh je bila kena sound semula bila kita tergur orang tu..

entry kami mahasiswi malaysia ditumbuk dan dikelar perompak

LittleGurl said...

yes, exactly. hopefully everyone is going to be changed to be more better ;)


akak dlm entry saya!

http://littlegurlpunyeblog.blogspot.com/2011/10/wahhhhhhhh-retis-tu.html

Sr. Maryam Fatanah said...

hye nurul..bru first time dtg blog kamu and i love it so much..what u write here about bgsay melayu tu sumenya btol..mentaliti bgsa kita masih di takuk yg lama sungguh kemajuan demi kemajuan yd ade..siggahla blog sy yg tak hebat tu..

Sr. Maryam Fatanah said...

hye nurul..bru first time dtg blog kamu and i love it so much..what u write here about bgsay melayu tu sumenya btol..mentaliti bgsa kita masih di takuk yg lama sungguh kemajuan demi kemajuan yd ade..siggahla blog sy yg tak hebat tu..

nazirulhazwan~ said...

yeah!undi nurul untuk mase depan bangse.hahaha

Anonymous said...

suke baca post nurul..ur opinion really honest :) and i agreed wit u..

Ayuni said...

yes, really agree with this....I'm blogging in English and I admit that my grammar is noit so good and blog in that language just because to improve my english. Then, some of "people" said that I'm not proud with my language and said that just stop blogging in English....why....

hanna said...

like your entry & your opinion.. :)

Wawa Tasliman said...

sedih tengok orang melayu sekarang. bagi yang berjaya alhamdulillah. bagi yang tidak dan sentiasa negatif tu semoga berubah pemikiran. jadi yang lebih baik. :)

Anonymous said...

most of your points are the truth
about malay. i don't denied it.
but 1 thing that famous about malay
- suke condemn bangsa sendiri =)
tgk yg condemn2 bangsa melayu kat
comment ni sume melayu sendiri.
instead of tulis entry something
yg negative, perhaps u may change
it to the positive one such as
'malays confirm akan maju if they..
1) talk something nice about others
2) support each other
and so on. if bukan org malay yg
pertahankan bangsa sendiri, who
else kan?

p/s: just my two cent =)
p/s/s: i'm also malay.

Nurulbadiah Lai said...

anon: thanks for de comments..
yeah i got what u mean..
tapi sy menulis bukan bermaksud apa yg awk maksudkan..
i wrote in positive way but disclosed negative things so that people will know..apa kelemahan kita....

saya tak kondem or burukkan bangsa sendiri,,
it is just my opinion..
opinion berdasarkan pemerhatian saya yg saya kira melayu harus berubah,,

so after the conclusion..
saya simpulkan melayu begitu sikapnya..
and i ask people to change..

thats it..
tq for de comments people..

thanks

Anonymous said...

cis. entry kau ni mburukkan org melayu. mentang2 kau bukan melayu tulen.. then get out from malaysia.. nampak sgt kau nak lebih2kan kaum cina. berlagak x kena tempat, xpyh nak racist sgt cik kak oi. pergi pandang muka kat dalam cermin dulu. used to jumpa u somewhere. oppps tebalnya mekap. xtulen langsung booo. u r loser

Nurulbadiah Lai said...

anon: so funny u re-visit and re-visit to see samada i approve or tak ur komen.::)tahniah diatas usaha anda..

aduhai bila masa lak aku lebihkan kau cina..and kau sapa nk suruh aku get out from malaysia??berlagak mcm bumi ni kau punyer..

used to jumpa saya somehwre??really???ntah..dah lama xmake up time keluar wekks..

btw,,yeah im racist..bettter careful or i will sue u for insulting me..
ehem..do i know u?
i dont know but i know how to find u..:)

have a good sunday dear:)

Anonymous said...

glad to see u can accept my opinion.
keep on updating your blog dgn entry
yg best2.

-currently and forever will be your
silent reader. reply from anon at October 15, 2011 9:17 AM.

Nurulbadiah Lai said...

thanks..i really appreciate it:)

Anonymous said...

Eh, what the hell is that...
always menegur dgn pendekatan yg sungguh kurang ajar...anak siapakah itu?
pity to her/his parents kan.Ape dia xpity to her/his parents kah?

BTW sayangku nurul,strongly feeling la that anon is she. am i rite?

biasalah, hanya org yg phD tinggilah xhabis2 stalking kita kan...dengki pada kecantikan dan kecerdikan yg ALlah berikan padamu...

BTW sayangku nurul, u take care ya dear..no need to argue with an idiot...he/she will bring u down to her/his level!!!!!

take care sayang....

i jenis wanita yg suka menghargai wanita...

(*_^)

Anonymous said...

btul2 mara anon sorg tu...

apa yg nurul ckp tu mmg btul...

terimala hakikat org melayu mmg mcm tu walaupun tak semua...

Mia Suci said...

that was a good one..

http://suciby-mia.blogspot.com/

Anonymous said...

1000% agreed

Anonymous said...

So marilah kita berusaha memartabatkan agama dan bangsa kita..dun juz keep condemn bangsa sendiri je..entry is just an entry..okay je to read it,tp comments..alahai..sume berebut nak kutuk bangsa sendiri..the thing is..org C ke ,I ke,kalo bangsa die tk elok,tkdek tulis dlm blog..n tkdek condemn pon...so korg pon same gak typical malay dlm entry ni..so bangunla weh..kita start dgn diri kita dulu..neighbors ke,kwn malay ke,yg buat tak elok..biarkan diorg,as long as we stick to who are we..bangsa melayu yg bertamadun...

From:engineer cool

Anonymous said...

dan jgn lpe 1 lg perangai buruk org melayu dia ske org tau btapa buruknya melayu..nice entry.tp mlukn bgsa sndri.ap y kte dpt ble bt enrty mcm ni?rs puas?bleh ckp'ak xhpokrit??klu p dgr crmh motivasi ke ap ke pn msti pji bgsa len.
kata2 2 doa...ulang2 t jd kt sume melayu bru tau.xsume melayu cmtu.
klu kte nk melayu berubh.org pertama y ptut berubah adalah kita.
wassalam.

zetty said...

i'm agree! :) all that is a reality that happen in 'some' malays rite now!yeah, dr penting diri, dr mengumpat, dr mendengki n semua2 la..for me, this entry bkn nak mengutuk bangsa sendiri but, this is for some Malay yg buat prangai mcm ni..

yaya_flanella said...

kadang2 tak boleh nak kata apa sys, my jiran kahwin dgn anak doctor. kami satu family semua glad gila tapi ada jiran yang lain tak percaya kata bohonglah bohonglah. ibu juga selalu didengki sebab jadi staff favorite.

mungkinkah kerana pendidikan orang yang beriri hati itu setakat SRP(zaman dulu).

so conclusion nya, mungkin yang cetek fikiran saja bersifat begitu? tapi jangan salah sangka, tak semua begitu. :)


doakan saja melayu kita bersatu dan maju seperti kaum lain, insyaAllah ;)

Schajar McFlurry said...

sooo true!

O'gosh said...

betul la dik..kadang2 fedup nak berada di kalangan orang2 melayu....

Datin BERSERI said...

setuju tanpa sedikit pon membangkang!

terutama dengki kejayaan orng..

Nurulbadiah Lai said...

anon: maybe u dont get what i mean..

what i wrote ni just satu analisis tentang kelemahan malay..
kondem or kutuk bangsa sendiri bagi aku bermaksud mcm ni..

contohya..
org tu berjaya..tapi kite cuba jatuhkn dia..

tu kondem bangsa sendiri


org tu buat sesuatu yg tak de sapa2 buat..
then kutuk cakap baik tak payah buat la..apa lah..

tu kondem bangsa sendiri..

tapi apa yang saya tulis adalah..
satu benda negatif yang sesetengah bangsa kite ada..and i think most of the commentors tak kondem malay..tapi kondem apa yang negatif tentang sesetengah sikap orang melayu..

so nape saya tulis entry ni?
sebab nak bgitau nilah kelemahan kite..and kita harus berubah..

thats it..:)

hope jgn salah ertikan my statement..

Fad said...

rindu entry dari nurul..mana menghilang ni?:)

Anonymous said...

memang setuju dengan entry ni.tapi ada satu lagi kelemahan bangsa melayu ni,iaitu suka buka pekung di dada.setiap bangsa ada kelemahan dan masalah masing2.tapi diorang sedaya upaya menutupi kelemahan mereka.bukan seperti kita,suka membuka pekung sendiri,menjaja jual kelemahan sendiri menyebabkan bangsa kita begitu mudah dijatuhkan...fikir2kan lah...peace

Finaz Jaafar said...

ni malas ni..kite memang suka dan bangga mngaku MELAYU tapi kan MELAYU la jugak selalu dipersalahkan,.,tapi memang patut kot..sebab memang hakikat..aiyaakkkk

nurul!!!kite sgt excited nurul dtg blog kte !!!hugs n kisses <3

Norainza said...

salam . ilike you post . akk , i'm already follow ur blog , follow me back :)

Anonymous said...

Good article! Thank you so much for sharing this post.Your views truly open my mind.
[url=http://www.bestsuggbootshop.com/] UGG australia[/url]

bloghok said...

bercerai kita kawen lagi..kifkifikf

Teratak Zurai said...

Aduh..memang betul lah..Terutama dalam converse bahasa inggeris.Dulu duduk flat, mmg ramai majoriti orang melayu..bila dgr kita converse dgn anak dalam BI..dah dituduh kita ni lupa diri..aiseh..pernah tgk Math in English budak sekolah rendah tak?even ada terms yg digunakan tak pernah didengar..kalau kita didik anak dgn BI sedikit sebanyak mmg akan membantu..

feezz said...
This comment has been removed by the author.
hazelnut said...

nampak sgt anon tu org yg kenal akak n JELES..dont worry we'll keep supporting you! go kak nurul! hee~

fahshya said...

akak! mmg terbaek.. mmg very luas pemikiran la! go on badiah lai!

fahshya said...

akak! mmg terbaek.. mmg very luas pemikiran la! go on badiah lai!

SeƱorita Layla Zahara said...

sgt2 setuju ngan ur opinion dear!

sbnrnye org melayu sendiri x mmbnrkn bngsa dia memajukn diri sndri, jgn salahkn bangsa lain klu bangsa lain lbh mntsi kte dlm sume segi!

Orked said...

..agree wif u akak...superb gilerr entry ni...ni ase xsbr nk bace entry yg len..biasenyer sy susah nk tggl komen kat blog org..pas baca mls nk left jejak...hahaha...tp akak, u makes me think twice...pe salahnyer tggl jejak, n say thnx u 4 dis wonderful entry...keep it up akak..muah :)