04 October 2011

orang yang benar mencintai kita dengan orang yang sekadar mencintai


dear readers..

pengalaman memberikan satu pengajaran yang berharga bahawa apabila kite bersama seseorang..pastikan kita bersama dengan orang2 yg benar2 mencintai kita bukan dengan orang yang sekadar2 mencintai kita..

orang yang benar2 mencintai kita dan orang yang hanya sekadar2 sahaja mencintai kita..

bezanya...

awk..saya sakit..dah 3 hari tak bangun..

A: owh siannya kat awk syg..jaga diri baek2 tau..risau..

B: Ya Allah..awk dah g klinik blom?awk nanti saya g amik awk hantar awk pergi klinik k..nanti sy dtg bawak ubat skali..

awk..saya stuck kat tengah jln ni..kete tiba2 rosak lak..

A: awk nih camne sampai tak leh check dulu..cuba awk try tengok kot2
ade org nk mintak tolong..tengok ade tak bengkel yg dekat2..

B: awk kat mana ni?hiss bahaya la awk sorang2 kat tgh jln..sy datang sekarang!

Awk..saya sedih sangat(crying)..asyik kene marah je dgn bos..saya stess sgt..down giler..bleh tak awk happykn sy sekejap??

A: awk sy busy ni..nanti2lah k..awk ni asyik nangis je..sabar la syg..jgn ikut emosi sangat please..

B: sy busy ni syg..tp sy janji after saya siap kerja..sy pick up awk cepat2 k..kite g makan2 n jalan2 k..saya fhm awk sedih and tengah emo..sabar k..

maaflah awk..saya tak sengaja nak buat awk marah..saya salah awk..maaf sbb tak sempurna utk awk..

A: banyak kali dah maafkan awk..dlu awk dtg lambat la..awk lambat balas msg la..pastu awk sengaja tak angkat phone..2 minggu lepas saya nampak awk sembang ngn lelaki lain la..ni tambah lagi satu..(padahal hal2 tu tak berkaitan langsung ngn masalah sekarang)..
kalaulah sebelum ni..ngn Zabedoh tu tak de ah dia nak buat saya mcm ni..saya layan dia teruk dari awk tapi die okay je tak buat salah mcm awk..

B: saya maafkan awk even dah banyak kali dah awk buat..saya maafkn awk sbb sy tahu awk x sempurna..saya pon tak sempurna..okey lain kali jgn buat lagi tau..walau macam mana pon awk..awk tak sama ngn yg lain..awk special..(even nk marah..tp tak bandingkn ngn org lain n tak ungkit2 benda lama)

awk..mana awk ni..janji nak pergi tengok wayang..nak spend masa sama2..(40 hari planning nk tgok wayang tut2 cancel)

A: sory awk..tibe2 td kawan ajak main futsal..out of sudden lak..tak pergi mcm tak best lak ngn member..sorry tau syg..lain kali k kite pergi..ala lagipon selalu je g tengok wayang...

B: sorry syg lambat..saya tengah cakap ngn kawan saya tadi..diorang datang ramai2 dai KL..ajak main futsal and makan2..saya pergi la jumpa diorang sekejap and now rushing nak pick up awk syg..kan dah janji ngn awk..mestilah saya tunaikan..


awk..something happened..saya tengah pokai awk..really need ur help..kalau tak..habislah saya..

A: sorry sgt2 syg..saya pon tengah pokai..kat tgn saya ade 300 je..tu pun saya nak beli kasut..dah lama saya plan nk beli..kalau tak beli sekarang..nanti tak tau bila lak akan ade duit..ce awk try pinjam ngn kawan2 dulu...leh syg??

B: sorry syg..saya pon tak de duit ni..maybe tak cukup nak tolong awk..saya ade 300 je..ingat nak beli kasut..tapi tak pelah..bagi awk guna dulu la sbb awk lagi perlukn duit..kasut bile2 pon bleh beli..

awk..nape awk tengok dia??dia cantik sangat ke??saya pakai ugly sangat ke??

A: kan best kalau awk pakai camtu..pakai cantik2..style..pakai tudung camtu..kalau awk camtu..pasti awk akan cantik mcm dia..

B: tak delah..die cantik..awk cantik..tapi kalu awk pakai mcm tu..pakai sopan2..pakai tudung camtu..style mcm tu..pastu awk akan berganda2 cantik dari dia..

see?

orang yang sekadar2 sahaja mencintai kita biasanya akan cepat berubah dan biasanya hanya tahu memberikan kata2 yang manis saja..dan dia lebih mementingkan diri dia semata2 barulah dia fikirkan ttg kita..

kalau kita nak tengok seseorang tu samada betul2 mampu menjaga dan mencintai kita..kite tengok perbuatannnya pada kita...bukan pada pertuturannya..maka berhatilah kerana perempuan selalu tertipu dengan kata2..

nenek selalu pesan..
kalau kita perempuan..kita pilihlah orang yang betul2 mencintai kita sebab one day..if anything happen..mata dan hati dia tak kan mudah beralih pada yang lain..dan dia lah orang yang sanggup menjaga kite dan menyayangi kita..pilih orang yang cinta kat kite berbanding pilih orang yang kita suka..:)

DSC_0049
just my 2cents:)

Thanks for reading this..

115 comments:

nazirulhazwan~ said...

aku macam byk yang B tu jer

Nur Aischa said...

wahh serious like banyak banyak utk entry nih! ;D okay,lps ni kena watch out dgn kata2 manis lelaki..

Aisya said...

suka entry akak ni !! btw akak cntek tahu? :D

❤ eyeme ❤ said...

setuju..yg penting dia ikhlas and kita pun ikhlas.. bkn sbb nak sesuatu dr kita :)

shalina said...

nice ! :D

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

apa apa pun tuan blog cantik... mesti ramai yang mencintai...


tips belog buat semua blogger baru

ika said...

suke lah entry ni..

faiez said...

I like your blog very much...it's about looks like you r writing what i'm thinking...

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

nak kongsi cerita boleh? aritu saya bawak kereta dari shah alam nak ke gombak. fist time bawak tah macamne gambak tak muncul tetina dah samapi depan balai polis cheras. tengah highway pulak tu.

sebab tengahhigway, kita pun takut lah. Kang tetiba sampai seremban cmne. Tepon lah mr. nice guy saya. memula takut gak kene marah dia dah lah tengak kerje. opis hour. saya pun berenti depan balai polis tu. dia suruh tunggu jap nanti dia call balik.

pastu dalam 5 minit tetiba mr. nice guy muncul belakang saya. Saya excited gila. ingat nak tanya jalan je balik je. Tup tup dia dah mai siap bawak air mineral lagi.

hehhe... rasa macam sangat sangat dicintai...


tips belog buat semua blogger baru

Shazalina Shafiee said...

SO SWEET..I LOVE THIS ENTRY..MOHON SHARE D FACEBOOK YE :)

Snazzy Naz said...

my love adalah jenis org type B dlm dialog di atas. love him so much, even naz slalu nyakitkan hati dia, dia akan faham. :')

Eyka said...

nicee suke ^^

Boo said...

akak, thanks bagi advise versi camni. Saya suka baca entri akak :)
senang2 mai le blogwalking blog saya
http://sheilasalim-myspecialonetobeever.blogspot.com/

mizzkechique said...

wahh..teruja bc entry ni.. jauh beza antara si A n si B..


mintak izin share buleh?

justcallmeanis said...

mine yang B tu. cehcehceh ? :D perasaan.

Anonymous said...

setuju sgt999..like infiniti.. :D hope encik mse dpan sy trgolong dlm golongn yg baik tu..amin.. :)
(ifa syifaa)

tieha ismail said...

urmmm susah tu...tetibe pikir panjang...

Cik Suheela said...

huhu cam kena je dgn kte..bgs lah nurul ni...

LittleGurl said...

agree with you kakak sayangs ;)

Siti Nor Salwa Che Lah said...

sgt bagus kak nurul.....

sab said...

sedih :')

Cik Zaza said...

waaaaa btol2...

Amy A. said...

eh, tudung tu dah ikot style yg mak kak nurul suke tu?(cover dada):P

normala_ali said...

Totally agree with u my sis.. suka part yg cantek tu.. hehehe.. memang seriously betol. :)

Finaz Jaafar said...

saya rasa pakwe saya sekarang ni sekadar mencintai saya, bukan benar2 mencintai saya..takpe, saya doakan suami saya nanti benar2 mencintai saya

Tentang Kita said...

org yg menyintai diri kita sepenuh hati adalah org yg menerima siapa kita seadanyer...

✿....rossa alina....✿ said...

agree!!pernah gak jumpe yg si A n si B.. :)


sekarang ni,saya dengan si B.. :)

ISAC said...

Sekali tengok macam anak dara Kemboja pun ada... :D

ayue! said...

can I have B ;)

fRyNcEsZ raRA said...

ue r true..n now,which type is my bF.!A type.!so sad..!!! btw,can i share ur notes dis one.?huu

MyzaAli said...

i think i've found org mcm ni..kategori yg caring2 tu.. Syukur..

senorita25 said...

Sgt best!! terutama yg klu kwn2 die dtg mengejut pon, die mintak maaf, spend time dgn kengkwn die tp pastu rush nak jumpak kite plak..senyum je bace :)

Hishyamuddin said...

btol..kalo dia btul2 mncintai kita, dia akn snggup buat apa shj dan xde sikap pntingkan diri sndiri..

FiZ said...

great entry..keep it up dear ;)

Cik Lin said...

lovely post! hehehe

syeraheenim said...

syera setuju sgt ngn akk ! 100% :D

NanaStrawberry said...

suka sgt entry ne :')

gazos said...

yg mne stu ni?xfhm..A tuk spe..B tuk spe?

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

yg ayat 1st skali no:A , maera penah dgr dari my ex. nasib baek ex. thats why dia jadi ex. hihihi~

♥ MS ♥ said...

nice :D

Phat said...

memang terbaik ...nice sgt2 entry ni...

nieysa:) said...

betul ! ade beza nye kat situ (:

sevendayz [fikir.risau] said...

Assalamualaikum w.w..

kuteringat 2 hadis bile bace post nih..

1.
Dari Muaz bin Jabal r.a meriwayatkan, aku mendengar Rasullullah SAW meriwayatkan sebuah hadis qudsi: Allah Azza Wa Jalla berfirman: Orang-orang yang mencintai satu sama lain kerana kebesaran dan kemuliaan-Ku akan duduk diatas mimbar-mimbar nur pada hari kiamat, (bahkan) nabi-nabi dan para syuhada akan beriri hati kepada mereka (Hadis Riwayat Tirmizi)

2.
Dari Anas r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: Tiga sifat, barangsiapa mempunyai sifat-sifat yang berikut akan merasai kemanisan iman: Pertama, mereka yang mencintai Allah SWT dan Rasul SAW lebih dari segala sesuatu. Kedua, Tidak mencintai seseorang kepada seseorang yang lain kecuali kerana Allah SWT. Ketiga, seorang yang membenci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana dia benci dicampakkan ke dalam api (Hadis Riwayat Bukhari)

Alhamdulillah.

Semoge dengan 2 potong hadis ini, Allah SWT beri kekuatan untuk kite same-same ambil ikhtibar, beramal dengan hadis ini dan sampai-sampaikan kepade sesiape juge yang kita kenali dan kepada sesiape juge yang ade kalimah Laa ilaha illallah di dalam dade-dade mereke.

Insya Allah, berhasil.

jaa64 said...

u are so sweet my dear :)

kembatolo™ said...

serius cun pakai macam tu. ehem..

hidayahjamal said...

manis

hazanis said...

suka sangat entry ni sis...sangat2 bermakna...<3

kak zmah said...

Tajuk entry yang mempunyai maksud tersurat dan tersirat ...akak suka

kak Mah said...

Mencintai....sepenuhi hati
Sekadar mencintai...mungkin maksud tersangat suka/tidak mencintai secara mendalam...

alexa yussida said...

tgh sedeyh:(

Ayuni said...

yes, walk the talk....

Lee-Yan-Naa said...

betul Nrul..dari option jawapan tu nampak dia amik berat dekat kita atau sekadar bagi jawapan nak sedapkan hati kita je :D

isma said...

comel kak nurul.. (tak ada kaitan dgn entry..)

B33HA S4Nd4R4 said...

OH nurul Badiah..entry kamu buat hari-hari saya semakin Hidup.

Betul..cintai dia yang mencintai kita. Sungguh2 dgn perbuatan.

Teratak Zurai said...

Nurul, tak tahu nak ckp apa..terus rasa sedih...hmm..buttt very true indeed..good info, dear.

Izzul Amir said...

salute sama B !

sYafIk-wAy said...

lelaki kena pandai mengayat ..

IEQAH said...

ye..ieqah harap betul yg ada tu org yg benar benar mcintai ieqah.. sis jugak taw..

ps: cantik pic yg mam akak stylekn tudung tu..heheheh

nuruashia ♥ said...

ssh kan nk cari yg betul2 menyintai kite dan snggup berkorban kann~

gadis kepastian said...

nak kongsi boleh?

Bino ^^ said...

nice ^^,

♥ LuRveLyAmiera ♥ said...

seriusly nurul i had found that person and hopefully his my mr.right..^_^

ummi.nur.atirah said...

pic dkat muzium terengganu k?? hehe

raje carl said...

saya like setiap kali kak nurul buat entry baru .. semua hebat ! i adore u ! :)

p/s : gamba tuh kat depan muzium terengganu kan ?

Yanaa said...

really like!!!!! xD

Mya said...

meaningful:)

Anisa Hang Tuah said...

awak selalu busy.
sebab awak peguam macam nurul.
tade mase untuk saya.
takpe saya faham

hm

MasTUrA said...

heee... teruja la.. anywaz betul2 terjadi la kn!

embunpagi said...

sokong entry ni. thanks beri pandangan. i'm your new follower!

saidatul syahirah bt mohd ya'acob said...

first time comment ni
hee :)
comel nyeee entry ni !
suka suka :)
btw, sis sangat cantik :)
suka tengok muka sis :)

Izzaty Ishak said...

Setuju sangat-sangat with every words written here. Sis Nurul, you've taught me something benefit.

THANK YOU, SIS! :')

zaty said...

setujuuu!sebab tuu ada yg kata mcm ni "kahwin dgn org yg menyintai kita umpama melangkah ke pintu syurga".sbb org tu terima tu kita seadanya so insyaAllah bahagia.huu.tah betul ke tak. .sori if slh. nice entry though :)

Syairani Tarmizi said...

Love this entry.. :D

Cik Mira Hassan said...

betul, betul dan betul. baik pilih org yg cintakan kita.

msredcheesecake said...

yg sekadar cinta lebih ramai dari yg benar2 cinta....

Faieza Maddaru said...

nice...sye suke sesangat n3 nie, untung dapat ngn orang yang benar2 menyintai....hehehe, apa yang pasti klu la terserempak ngn nurul kat lua...nk cubit pipi yang gebu tu pai merah...hehehe

**::CIKNUURUL::** said...

betol2,..perempuan ni hatinya mudah terusik,.lelaki cakap ape pon,mudah sgt percaya,.at last,hati sndri kecewa,.hurm,.

dreaming iylia.. said...

i agree. :))

kaizen said...

kdang2 kite x hargai ape yg ade depan mate.. nk jugak carik yg jauh....

reyna said...

apa yang awak cakap tu betul laa,,
saya sangat tertarik denga entry ni

norhatizahmohamed said...

nice. memang ada beza kan ;)

Fad said...

nak nilai suami cf yang mana...:):)

nurmunirah said...

nak copy and paste kat blog boleh ? :)

Eyz said...

Thanks dear :) mmg betul bingkisan ni..sgt berbeza..kdg2 bila kita berkawan dgn 2 org lelaki yg berbeza, dari sini la kita boleh buat pilihan yang terbaik..yg menyintai atau sekadar menyintai~~

Kathy Tuah said...

terbaek!

Anonymous said...

gud girl....i setuju sgt dgn u...pilih lah seseorg yg mencintai kita cm nenek u pesan tue...u pun jgn bersedih sgt ye..percayalah...setiap ujian yg dtg Allah nk gantikn dgn yg lebih baik..:)

LoVe HunTer.. said...

terbaeeek :)

Izyan Masri said...

ALAHAIII.MCM MANA NAK CARI ORG YG BETUL2 CINTA KITA T_T

fakrul radzi said...

talented!
love ur writing

Nurulbadiah Lai said...

salam people..

thanks for reading and comments...

")

wahhhhh..happy giler tgok korang respon..

korang mmg cool:)

arora said...

betul jgk ek..tak pernah terpikir...hahaha~

LiYaNa.MaZLaN said...

thx 4 ur advice. saya suka post ni. harap2 dan harap sangat dia yang dengan saya sekarang yang B tu.. =)

eyka awie said...

bnyk dapat jawapan dr B je , alhamdulilah , thanks sebab share eh <3

Cik Shiqa said...

like dis entry.. risau jugak bila ada jawapan tu pernah di dengar.. :(

btw, sgt comel awak pakai style shawl kesukaan ibu awk.hehehe

Sara Ali said...

dah tak dapat nk bezakan,,,
byk yg - dri +.

sabar2...

Mira said...

nampak cam byk yg A je kat sy ni...hurmm...nak wt cmne...orang jaoh...:(

Anonymous said...

bf saye sume b..syukur

nurul saye just nak share story jer..rase bersalah ngn bf sebab saye ni kuat sgt marah2, tp die sabar je,redha je, kitorang dah 4 tahun couple, dari umur 19 ms same2 masuk uitm, sampai skrg kitrg still bersame..

die sgt jg hati sy sampai satu tahap, bl die dtg jumpa saye die bwk baju2 spare dlm kereta, nurul tau kenape? sebab sy ni salu bad mood kalau die pakai baju yg saye rase tak cantik..so setiap kali jumpe, mesti die bwk baju spare in case baju yg die pakai on that time saye tak suke..

byk sgt kisah lain nurul yg kalau saye cerita mesti saye yg nangis kang

pasl duit jgn ckplah, memg tak berkira lgsg..

thanks nurul pasal entry ni, saye taknak dah marah2 die selalu..

arejue said...

tol tu

nurulshuhassan said...

omg mcm A je...emmmmmm

Anonymous said...

kak nurul, tgkap gambar guna kamera ape ea?sbb sy tgk DSC..... jadi camera hp biasala ea?
cantik sgt..;-)

Mat Ganu said...

mintak copy yer adek manis...hehehe

Leng Loi said...

mohon copy ye cik kak. :)

Shiqin Zainal said...

i luv this !
mohon share sis..
=)

Pendekar Berkuda said...

Pendekar kategori A je semua... bhahahahah..

Daya Are_lis said...

suka pesanan nenek awak tu..hurmm

Wawa Tasliman said...

i like your entry.. betul kita judge orang pada perbuatan dia bukan tutur kata diaorang.

Haridan Ania Yuriz said...

soo true. mtk share kat blog senior ;)

fatin_dhira95 said...

entry ni best .done follow ^^

erleena said...

OWESOME SANGAT!

afzam said...

huu..mcm btol je..hehe

tp layan

lieyza said...

mnx share..
thankss..:)

hira said...

sokong! saya pernah alami untuk kedua-dua lelaki tu. huuuu..

Anonymous said...

salam

sy suke lagi kalau sume keadaan ni diaplikasikan jika kite sudah berkahwin.

p/s: kadang2 xsume keadaan itu perlu bergantung pada lelaki.sumenya atas kemampuan diri kite sendiri.

nonaa nelson said...

Salam. Akak, minta share ya entry yang ini. Btw akak comel :)

Orked said...

double triple like...lets move on to da next chapter of our life...skunk dah nmpk is he really meant 4 me or not..thnx akak...another piece from u teach me a lot...:)