17 March 2012

do and dont for your SKIN!

dear whoever yang read this..

jom kite ubah cara penjagaan kulit kite untuk mendapatkan kulit muka yang lebih sihat....
diawal remaja..kulit kite biasanye tegang dan gebu..namun bila usia menginjak 20 an..30 an kulit maybe akan menjadik lebih kusam..and kering..so kadang2 kite tak sedar..penyebab tu sume adalah dari pada skincare kite yang salah.. kosmetik dan make up yang kite pakai..

based on my experience..masalah2 kulit yang pernah ada seperti jerawat kulit berminyak..parut..naik butir2 kecil kat muke..kulit kering adalah kerana tak jaga pemakanan asyik kedarah je mana yang nurul suke..and tak jaga kulit ngn baik..kadang2 letih sangat balik umah je terus tido..muke tak cuci pon..

here some do and don't ya..

DO!!

Wear sunscreen every day
cahaya matahari yg melampau tu bahaya utk our skin tau..so kena pakai protection..kalau tak..kulit akan cepat hangus..kusam and kadang2 cepat rosak..
try pakai sunscreen yg berasaskan natural ingredient kat dlm tu..jangan pakai yang banyak kimia sangat..nowadays..banyak produk kecantikan yang guna terlalu banyak kimia kat dalam tu..kat Hemopathy banyak sunscreen yang tak guna bahan kimia..boleh dapatkan kat sana..hehe


Eat your water!!
ni berape ribu kali nak pesan kat korang and kat diri sendiri..minum air banyak2..banyak okey..also, please eating foods that are rich in water content, such as watermelons and cucumbers ..

Cuci Muke bersih2..
this one terutamanya time tido..basuh bersih2..jangan sampai ade make up tertinggal..biarkan kulit kite free from anything on it..but, even deep cleansing is necessary, be sure to use a cleanser void of harsh acids and chemicals that will cause increased sensitivity. Gently massage your skin..jangan main sapu and tepuk2..mulakan dari bawah keatas k..

Maksimunkan masa untuk kulit free from anything..

kalau bleh..kurangkan make up or bedak..bedak pon bahaya jugak as kat dalam tu ade kimia yang banyak..kalau kat rumah tu..jangan pakai apa2 make up..biarkan kulit free daripada apa2 alat solekan..banyak mana kulit kite bersih dari apa2 bahan kimia..banyak tu jugak lah jangka hayat kulit kite yang anjal, gebu and sihat..semakin banyak kite apply kimia kat kulit kite..semakin cepat kulit akan berkedut..and semakin cepat ia rosak..

DONT!!

Jangan pakai produk pencerahan/skincare yang berasaskan kimia..

ia akan buat kulit kite nipis and cantik sementara...kandungan kimia yang berlebihan mmg sangat2 merbahaya utk kulit..trust me..banyak sangat kosmetik kat luar sana..terutamanya set2 pencerahan..berbahaya utk kulit utk jangka masa yang panjang..

Jangan makan makanan yang high in sodium content..

remember!!Our diet determines the nutrients that our cells receive.
kurangkan makan makanan yang siap diproses or instant meal..jugak alcohol, rokok, jeruk, or coffee yang mana sume tu bleh cause cell dehydration.bila sel-sel kulit tak well-hydrated, ia akan menyebabkan skin kite hilang keajalannya .wahh can dokter lol..

Jangan selalu facial kulit dan bertukar-tukar produk..

Sebenarnye facial pon bahaya gak coz sometimes..produk yang digunakan tu maybe tak sesuai ngn kulit kite..apatah lagi kalau kite selalu bertukar tukar tempat facial..so ianya sama seperti kite selalu bertukar tukar produk..kulit yang selalu difacial, akan hilang zat2 asli kulit tu..so jarakkan masa sebelum pergi buat rawatan muke.jangan exsaited sangat..jangan taksub.haha..

u have to know this..
compact powder/powder mengandungi bahan kimia yang banyak..not so good for skin..so kurangkan pakai bedak..which is now..nurul pon berusaha utk tidak pakai bedak selalu..berusaha utk tidak bermake up melainkan perlu sangat..

untuk kulit berparut..kusam, kering or ade kedut2 sikit..try sapu BIO OIL..
nurul guna secara berdisiplin..alhamdulilah..berkesan..

untuk produk kulit yang bahan2 semulajadi kat dlm. try produk dari formula DR MAZNAH BAHARI..google kat internet ya..

untuk kecantikan start dari dalaman..
minum collagen utk yg 25 tahun keatas..or makan VCO..and kepada yang ada masalah hormon..makan Evening Primrose Oil.untuk dalaman and kulit sekali....nurul memang sedang amalkan..alhamdulilah..berkesan..


ni muke nurul tanpa secalit make up..
kat bawah mata sangat2 lebam..tp ni gmbar lama dh..
dia mcm hitam2 sikit kat bawah..kalau pakai bedak baru bleh cover lebam tu huhu..


ni jugak muke nurul tanpa make up sikit pon and gambar tak edit langsung..
nampak kan?kat bawah mata tu lebam..and kat pipi tu ade mcm bekas parut..
and dekat hidung tu ade mcm liang roma terbuka sikit..
kalau tak make up mmg nampak la segala2 kelemahan kat muke..
so nurul dah nekad..
tak nak bergantung pd make up lagi utk dpt kulit yg cantik!!
now nurul setiap malam tempek bio oil dekat parut and seluruh muke

alhamdulilah..semakinnnnnn gebuu kulit..

Thanks For reading this

47 comments:

yuna icha said...

yup yup... kalau nak pkai produk tu, better purchase from farmasi.. selamat sikit.
kita pon tgh usaha nak kurangkan mekap ni hehehehe

Nurul Daniel said...

Maznah Bahari mmg bgus coz ia adlah produk berasaskan 100% bhn semulajadi. yg nurul pnyer k. nurul dh oder dh. pepun thanx yer cayang.

Miss Red said...

Your skin is healthy dear.(jealous sekejap)..hehe.. Thank u for sharing..(^_^)

Anonymous said...

talk about being ungrateful.

Rtp Farra Arisha said...

a good reminder to all of us!! :D arisha juga slalu tumbuh pimples (tidak kira masa), and so i'm now trying to not use the product that can give bad effect to me. yes, minum air putih banyak2 dan secara teratur membolehkan kita untuk tidak lemah dan terus berdaya dalam melakukan mana2 aktivitas!! ;) you're more beautiful sista hiks.

Cik Eka said...

eii cantiknyer kak nurul.....

eka pun nak minum banyak2 la..supaya sihat dan kulit cantik..hehehe

lisa said...

sebelum tido kene cuci muka dulu,baru bersih..love this entry.thanks sharing! :)

hazanis said...

cantiknya kulit akak..:)

aidillah HAIMI said...

Terima kasih kerana tips ini. =)

Kumbang Jingga said...

sangat putih cik lai nie...cantik sesanget

Anonymous said...

thanks nurul sudi berkongsi rahsia kecomelan mu..tabik spring dgn nurul sbb seorang yg xkedekut ilmu :)

atin azri said...

sy suke tgk kak nurul....comel sgt..indahnya ciptaan Allah SWT...=)

Niza Romli said...

belum habis baca terus gugel dahhh..haha

me suya said...

beautiful fair lady.. suke2

nor amni sarah muhammad zin said...

;)

~Eizny Ejan~ said...

akk lawa laaaaaa
gebu kulit hehehe
^_^

IEQAH said...

ohhh ieqah pakai bio oil pun tuk kesan gigitan nyamuk..sis pakai cleanser pe?? leh try pulak??

Eiyra Nu-Qi Ra said...

salam kak nurul!

oh yeah sis tepek bio oil kat mke??letak byk2 ka?? kte de prob la, kalo duk umah kulit mke jadi kusam n makin gelap...hahaha...kalo g keje or class xde lak jadi cmnie...cmne eh sis?

huhu, tq~

M.Y.A said...

Nice...thanks for the info sis :)

Faa Maryanne said...

AWW, AKK PUNYA SKIN SANGAT FLAWLESS :))))

Anonymous said...

Eat your water!!
ni berape ribu kali nak pesan kat korang and kat diri sendiri..minum air banyak2..-----haii nurul,,,bkn eat your water la,,drink plenty of water kn bnyi sdp lg...yg mna slh kita tgur ok bkn nk tnjuk pndai tau,,,kita syg awk sbb 2 kita tgur hehe,,kita kn kwn..take care nrul n keep on writing good ideas,,love u,,izat ni,,jgn publish tau,,

Anonymous said...

xpe ke kak pakai bio oil kat seluruh muke....xmenyebabkan muke berminyak ke?

zubect said...

kalau kulit yg asalnya putih tapi dah hangus terbakar plak mcm mne ek?i mean, cmner nak kembalikan pd kulit asal?ada sbrg tips tak akak yg cute???he3

EKA AMIN said...

pakai bio oil secara berdisiplin tu cane kak?

Anonymous said...

nurul pakai evening primrose yg brand ape?

cik najihah said...

thanks for sharing kak nurul :)
btw ape care yg paling berkesan nk hilangkan lebam bawah mate ye

hidayahnur said...

pada pndangan kak nurul laa kn , kalau bg yg mkn pil atau minuman untuk mencerah kn kulit badan dr dalam tu mcm ne ye ??

Hidayah Maznan said...

Nurul cantik..natural beauty :)
tempek bio oil kat muka tu memang bagus. sy pun setiap malam buat..mmg berkesan untuk hilangkan parut..
skrg ni sy amalkan epo..vco n collagen insyaAllah coming soon ^_^

alexa yussida said...

nape comel sgt ni yang !!grrr

Nurulbadiah Lai said...

SALAM SEMUA..thanks for reading..try ye tips2 di atas tau...

here some answer for those questions diatas k..

anon March 18, 2012 9:45 PM:

i dont.

ieqah: sis pon letak bio oil dekat semua parut2 kat kaki termasuklah kesan2 regangan yg ade..sis pakai bioessence tuk cleanser..tp sis baru try produk maznah bahari tu...baru je order sbb staff sis kat ofis sume pakai yg tu..cntik kulit diorng..


eiyra: kalau ade parut tu..letak dekat parut..and kalau kulit eiyra kering..tiap2 mlm..tempek nipis2 je bio oil kat muke..and buat urutan soft2 sikit..eveynight ya..try selalu..dlm 2 bulan ..insyallah akan elok kulit


anon March 19, 2012 12:44 AM:
kalau muke awk jnis yg sgt berminyak..awk just letak dekat parut2.or dekatn kulit yg tak sekata and bawah mata je..sbb bio oil ni khusu tuk org yg ade masalah kulitb kering..:)

zubect:
1st sekali..avoidkn basuh muke time tengah2 panas...
then..utk kembalikan proses normal dekat kulit tu..jgn dedahkan kulit pada cahaya matahari yg melampau..and cari pencuci muke berasaskan scrub/milk..nanti ia akan buang segala sel2 kulit mati yg mana menyebabkan kulit jaik hangus..
then..mlm2..try sapu bio oil..bio oil ni khusus tuk sekatakan kulit secara semulajadi..ia menggalakkn pertumbuhan sel2 kulit yg baru..

Nurulbadiah Lai said...

eka: pakai secara berdisiplin tu bermaknan pakai betul2..everyday..2 x sehari..jgn pakai hari ni..esok tak dh..then luse baru pakai..tulat plak letak sekali je..tubeng lak letak 2 x...

anon: March 19, 2012 2:39 AM

nurul pakai brand kordel's dear

cik najihah: kalau akak..akak letak timun kat bawah mata dlm 3 x seminggu selama 4 minggu berturut2..
and mlm2..akak letak bio oil kat bawah mata tu..and akak amik kapas basah..letak kat atas mata sambil mata pejam..dia akan rase tenang and rilex sangat..bila kulit berada dlm keadaan brtenang..sel2 akan aktif..senang utk zat2 dekat bio oil or timun tu nak serap kat dlm kulit.

hidayah nur:
bg kak nurul..tgok apa content dia kat dlm..mcm soya ke..or vitamin ke..its okay..but bila content tu byk bahan kimia..takut jugak ade side effect...:)

Anonymous said...

EPO akak kai jenama apa ye??

Nurulbadiah Lai said...

akak pakai jenama kordel's dear

WAna said...

akak..nk beli produk dr.maznah tu..kat mana ada jual kt area kl?..
ke kena oder on9?..
:)

Nurulbadiah Lai said...

dia kena order dear..kalau nak..order ngn kak nurul takpe..kak nurul tak jual..tp staff kak nurul kat office ade jual..dia jadi stokis

azzahoney said...

true.beauty is subjective.tapi kalau ade event nak makeup pn still ok.same goes to me.i don like apply everyday makeup. rasa muka lebih ringan dan bernafas kan? :)

Farah Abdul Nazir said...

thx for sharing !! tips nie memang b'gune sngt,, farah suke snggtttt,, akak <3 !

Etong said...

etong pun sekrang tengah guna VCO. harap2 berkesan. hehee

juanz said...

Saya dh join blog awk.... menarik dan tertarik... mehlah join blog saya pula....

http://atapnipah-hamba.blogspot.com/

Anonymous said...

ape kene dgn nurul ni..
ni mesti tgk FL menang awards die pon nk jgk tp x dpt...i suke sgt bace blog FL sbb setiap ayt die buat i tersenyum then i ad jgk bace blog hot yg lain then i tgk die mention about u.now i bace la..tp xbest sbb each entry yg i bace seakan-akan dgn entry FL cume u ubah ayt je...entry ni i rase repeat entry,,cube la cr kelainan cik nurul..hhehe..no hurt feeling...

Nurulbadiah Lai said...

mrs/mr anon

terpulang nk ckp ape..
alhamdulilah saja..

Puteri Iqa Izyan said...

lagi suke tgk kak nurul w/o make up. natural beauty tu boleh napok :))

eh. dulu kak nurul pnh mention kat blog yg kak nurul gune sabun susu beras. gune lagi ke?

iqa try gune, and it's good :) lembut je kulit.

Anonymous said...

Cute sgt2 muka awak..beruntung laki yg jdi suami awak..semoga saya akan dapat istri yg cute macam awak..amin....

nur 'asyiqeen said...

produk maznah bahari mmg best! sape yg dah guna mesti tertawan.. cuba klik http://maznahbaharicosmetics.blogspot.com
kulit u mmg smooth Nurul.. pakai mb cosmetic ke?

nur 'asyiqeen said...

jom cuba produk maznahbahari cosmetic utk kulit lbh sihat dan gebu..:)

Anonymous said...

Salam,k.nurul pkai produk pe? Utk teenager ssuai tak?

lucca said...

salam...hi..i just new here but i like reading anyblog regarding how to have and maintain de natural look of our face..XD