21 March 2012

MY SPM RESULT SO BAD BUT SPM IS NOT EVERYTHING FOR ME!

assalamualaikum..my dearest readers...

i think this entry should be read by the one which is like me..yang pernah gagal..yang pernah dilabel stupid..

SPM baru je tau kn..am sure enough ramai yang dapat result yg sangat sexy..alhamdulilah and syukur kn..congrat for all of u little sisters and brothers..wish u all the best and good luck!!!

and kepada yang tak dapat result yang best..kepada yang pointer kat university cukup2 mkn je..or kepada sesiapa yg tak cemerlang sangat dalam akademi..this is for u..

SPM korang teruk ke..pointer korang mcm harem ke..tu bukan pengakhir bagi everything..tu bukan bermakna anda bodoh/bangang/bebal tapi cume anda tidak bernasib baik..but,gagal disatu peringkat..tak bermakna gagal disemua peringkat..bagi nurul..SPM bukanlah penentu segalanya..walaupun SPM tu penting..tapi bukan segalanya..samalah jugak dengan pointer korang..ianya bukan segalanya..samalah jugak xdapat masuk university..bukan bermakna future korang akan jadik mcm tahi..

me??SPM nurul teruk giler!!!teruk sangat!!!nurul amik pure science but all science subject mcm tahik je result dia.nurul akui nurul lemah dalam formula2 ni termasuklah add math..nurul dulu nak sangat jadik doktor..tapi dengan result yg mcm tu..mustahil..hanya subjek yg membaca seperti sejarah..english ect je yg nurul dapat result yg bagus..at first..nurul menangis..orang lain masuk matrik..nurul still terkial kial mcm orang buta.

at last..nurul end up ngn form 6..time tu lah nurul fikir yg untuk berjaya..nurul kena lakukan sesuatu..then nurul dapat result yg cemerlang dlm stpm..thats why nurul dapat amik law..pointer stpm nurul 3.67 if tak silap..and nurul dapat buktikan dengan result spm nurul yg teruk..akhirnya..nurul mampu gengam segulung ijazah dan nurul mampu jadik seorang peguam..
sebenarnya dalam proses tersebut..banyak yg nurul belajar even nurul malas..and sebenarnya nurul tahu kepandaian nurul bukan pada kertas/peperiksaan tetapi pada praktikal thing..
even masa kat university..result nurul tak lah 1st class degree tapi dekat reality..nurul mampu handle kes-kes yg boss nurul suruh buat and now diberi kepercayaan untuk handle hampir semua kes-kes yang ade kat ofis..nurul boleh duduk sebaris and bercakap tentang benda yang sama dengan orang yang dulu sangat excellent berbanding nurul.memang nurul tak pandai sangat tapi kite kn ade otak..tgn and kaki..orang lain bleh kenapa kite tak boleh??

nurul jugak lemah dalam english..nurul boleh bercakap, menulis dan berkominukasi dengan lancar tapi banyak mistakes..nurul lemah dlm grammar and nurul tak pandai slang2 sangat as nurul ni pekat sgt Terengganu loghat..some people joking with my weaknesses..some people think that am so funny and idiot and sangat kampung..some people think that i cant speaks well in English means that im idiot and stupid..bagi nurul..apalah gune excellent giler but isi kosong??like the one yg pandai bahasa malaysia tapi nape mase exam dapat rendah?padahal kau kn terror giler bahasa malaysia??

nurul pernah deal something dengan foreigners..pernah jumpa client yg guna full english..and of course nurul dengan sendirinya kena discuss in english..bagi nurul okay je even grammar nurul mungkin salah or slang nurul mungkin funny sangat as we nak discuss about its content...not about language..got what i mean?so?why must nurul afraid of kritikan..waahh your english so bad..your english bla bla bla..bcoz i know myself well..i know what to do and how i wanna do..

apa yg nurul nak gtau kat korang..kepada spesis2 yang mcm nurul ni..jangan sedih and down bile orang kritik kite..nurul lagi teruk kena..kaw2..even lectures sendiri pon kaw2 kritik.
tapi kite tak pandai dari satu segi..tak bermakna kite bodoh giler kat semua segi..
and u know what..ade je orang kg nurul..tak sekolah tinggi pon..masa nurul masuk u..dia kerja biasa2 je..tapi dia usaha buat bisnes itu lah..inilah..tapi gaji dia???berkali kali ganda dari nurul..tgok??Tuhan tu maha adil..Dia bagi apa yang kite nak dari Dia..

bagi nurul..setiap orang ade target dia..orang yang belajar bersungguh-sungguh..dapat result bagus..dia pasti ade target dia..and orang yang tak belajar bersunguh-sungguh..banyak kali fail..dia pon ade target dia..jgn pandang rendah pada kemampuan orang lain sebab masing2 ade target nak dicapai..kalau bukan dengan akademik..maybe dengan cara lain..

so?atas alasan apa kite mahu bersedih sbb spm kite gagal?sbb university tak terima kite?sebab pointer kite rendah?sebab kite just kerja kerani je bukan doktor,lawyer, arkitek etc..atas sebab apa??kalau kite percaya pada Allah yg memberi rezeki dan kejayaan pada kite..insyallah..kite pasti akan berjaya..walau cara kite mungkin lambat dari orang lain..cara kite mungkin tak sama dengan orang lain tapi selagi kite ade usaha..selagi kite berdoa..jalan untuk kite pasti ada..



dont cry..be positive..
failure doesnt mean u are a failure..
it does mean u havent succeed yet..
failure doesnt mean u dont have it..
it does mean u have to do something in a different way!!


Selamat Berjaya:)

97 comments:

chemija said...

as usual, ur entry pasti akan di habis baca, nice la kak nurul ^^

spm bukan titik perakhiran, ia adalah titik permulaan^^

LIYANA MASTURA said...

Nak nangis rase baca entry Kak NurulT_T. Entry yang sangat sangat supportive! Thank you Kak Nurul! :)

Syazwan Che Deraman said...

betul tu.
tapi kan, cikgu dulu, selalu cakap, SPM ni exam paling penting.

yup, dia penting untuk langkah pertama, kalau result tak ok ke @ langkah pertama tak okey.
langkah langkah setersunya akan okey, lagi cemerlang, siap boleh joget joget lagi. macam nurul, dah cemerlang lah, dah diiktiraf golongan profesional dah.

english as a medium of communication..asalkan foreigner paham, dah cukup..wan ada masalah dengan grammar, tak yakin sangat dengan tahap gammar sekarng ni, dah lama tinggal sekolah..bidang yang wan ambik sekarang ni dah tak pentingkan grammar lagi.

lepas dapat result, kena isi borang borang borang pilih course, sudah semetinya, put minat sebagai pilihan utama kan? - baca selanjutnya di entry wan.

have a good daayyy.
Assalamualikum.

~eZmALiZa~ said...

seriously semangat kembali nak teruskan semester akhir ezma ni.. thank u kak nurul life just begin :)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

man jadda wajada =)

AMALINA YAAKUB said...

kan kalau gagal jgn sdih skrg ni SPM cukup2 mkn pun ada U yg still terima tapi based pada course.. yang pnting #fighting

Gadis Biasa said...

mmg mmbakar smgt sy untuk mlngkah ke alam pkrjaan degn yakin..
thnks

sitikadhijah said...

em syer setuju ngan entry nurul wat.. bg yg spm die terok cm sayer de jln penyelesaian yer iaitu masok f6.. tapi f6 sgt tough.. eventhough i taking stpm n my result not superb like you nurul but i fikirkan mase depan.. hehe.. so to you nurul congrats coz dpt jdi lawyer!!!!.. what a such inspirational entry.. :)

p/s: my english not that good compare to nurul.. hehehe..

pink said...

Kakak i also form 6 ! Gimme ten !
This year saya upper 6 so that mean im having big exam tak lama lagi.
Any tips for me ? :)

Btw result stpm akk mmg serious gempak gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
I want to be like youuuuuuuu!

che zie.. said...

thumbs up! :)

ibuhebat said...

wahh! Rasa motivated baca entri nurul ni. thumbs up!! :)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

bangge dgn u,,=)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

bangge dgn u ,,=)

shieraridwan said...

wuu, betul betul !
akak dulu study law kat mana?

MiSz fiFiEyQa said...

u motivates me sis..like always...hehe..but now,my biggest problem rite now dat make me really feel like a loser is : i'm not a good speaker...especially in english...dah la pointer juz ckup2 makan je slalu..so seems there's n0thing inside of me dat c0uld be pr0ud of...sy takde peluang utk shine in anytg n diz someh0w stressed me out.... T_T

ZYASH said...

semangat bace entry nurul ne tau....

suraya binti mohd salleh said...

salam..
Ya Allah,
sngt2 mem0tivasikan..
smpai nk menitiskn air mate sbb kita senasib..
bila x dpt bnyk "A"
org duk cmpak ja0h2..
nk ms0k u p0wn susah bnyk saingan..

bibiana said...

Thanks so much kak nurul for your inspired entry. Saya macam kak nurul jugak cuma beza nya lain sdikit. saya kecewa sangat2 dengan STPM saya. huhu. tapi selepas baca entry kak nrul ni, saya sedar ini bukan terakhir dlm hdup saya. mngkin laluan saya bkan ke universiti. mngkin terus ke alam pekerjaan. moga2 apa yang saya ingin kn tercapai. begitu juga dgn kak nurul. success selalu.

Mish Apple said...

time f1, f2 dulu orang tak pndang pun sy. Lagi-2 cikgu, and now f3 . Untuk first exam dpt 5A 3B . syukur sgt-2 dpt bukak mata diorang yg suke memperlekehkan saye .

ryhan ann said...

btul tu..

cintapelangiretrawr said...

dis post gve me inspiration ,
tengs sys
me pun kecewa bru dpt result , taking pure sns juaaa , but me , xdpt result bagus , mmg buruk laa (':
hope , ill be sucess like eu jua sys .
<3

NIZAM said...

wow! congratulations (^___^)

zyahH said...

salam..saya sokong ap yg kak nurul ckap 2..sy pon xdelah pndai sgt..even skrg pon...sy mmglah ambil bdang kejuruteraan..tp sy x taw nsb sy di msa hdapan..ntah b'jaya ataupon x..even kdg2 2 ad org ckap..waahh hbatnye kau ambik engineering..tp dyorg x try msuk bljr lg lam bdang nyh...ad jgak senior jiey yg x b'jaya lam kos nyh...so i mmg agree dgn ap yg kak nurul ckap 2..jgn mdh down..n lg 1 x kire ap jua bdang yg korg tmpuhi..smua sama aje..aslkn pointer tggi...am i right kak nurul ?

amirahanani said...

Salam akak.this entry,the one jgk yg kuatkan balik smgt sy tika sy down.
thanks for sharing.

aniswany said...

same here...
anis amek pure science tp result omg trokkkk
huuuuu
dah keja ni bru pulun keja sgguh n naek pangkat
weeee =D

kaizen said...

so agree dgn kak nurul...

*read mine too http://mhs-kaizen.blogspot.com/2012/03/spm-itu-segalanya.html

azzahoney said...

honestly speaking,sy suka ayat sis yang "DEAR READER" :D come to our blog. the collaboration w/ me.zaty and daya. :)

sYiRa LoKMaN said...

sme la kaka....tolong please :( saya pure science..tp sume subjek science hancur...dpt 4a je..

Rara Nasiha said...

betul. SPM bukan segala-galanya. :)

farahd101 said...

this is a very moving entry and it almost made me cry because I was once a failure too, thanks to spm.
but i stood up and now, I never let my grades fall below 3.0
thank u so much!
this is a brilliant entry that everyone should read :)

Eiyra Shahira said...

assalamualaikum..
waaa kak nurul !
tabik springgg !! ayat yg sangat buad eyra tharu n lbih bsmgt :) tq akak.. :)

Izzul Amir said...

patutnya kak nurul letak 'usaha tangga kejayaan' or 'nak 1000 daya taknak 1000 dalih' haha. interesting. share ah result kak nurul :p

zubect said...

akak, sgt suke this entry, rse mcm nk like 300x hehehe..... yup, semua bnde yg akak ckp btol... kiter ade persamaan la, result for science sumer cm ntah ape2, yg bce2 je leh A.. hehehe

haslinda said...

betol tu kak.
saya sokong 100%...
saya pn pernah gagal dulu,
tp dr kegagalan tu la saya belajar untuk bangun balik... :)

mirraperri said...

sokong 100%

# spm candidates 2013 (:

Qaseh Hyuda said...

hebat la kakak nie mpunyai semangat yg tinggi sy suka semangat kakak. . .

lautan biru said...

kaq nurul....!!!~

thankz a lot sis for the advice....

love you sis...

Nini Mohd said...

sy dulu pun takde la banyak sgt A masa SPM.
cemerlang dlm pendidikan tak semestinya menjamin masa depan kita. betol x?

http://ninimohd.blogspot.com

asiah_najihah said...

thanks sis.. (^______^)

kaioax said...

setujuuuuuuu......... :)

x cukup? sikit sangat?

bertuju tuju....hehe

nur amalina athman said...

entry ni sgt berguna dan terharu..
thanks sis..

fiqathefiga said...

thank you for the tips. ini betul2 menaikan semangat kite. eh dulu sis dpt berape utk subjek sains tu?

najwawa said...

kak.... result kite pon teruk bru je amik semlm.... huhuhu ingat nk amik law.. tp cam tak lepas je.. ade suggestion tak? nk amik stpm mmg tak lah

Eyfa Zalifa said...

really inspiring kak nurul..was really good entry..One of the best u ever written...apa yg kak nurul ckp,mesti ada menyuntik semangat kat kakak2 abg2 yg ambil spm..n jugak zalifa..zifa memang sedih kebelakangan nie sebab result..but what u said just have light up a new hope in myself..Thanks kak nurul..Always write this entries as there is someone that will always read it..

Anna Mohamed Amin said...

kalau saya betulkan grammar awak dalam post ni, awak marah tak?

Anyway, I hope the best for you and your future! We all want success.. tapi Allah saja yang menentukan rezeki kita.. ;)

IEQAH said...

Dear sis..ieqah sangat setuju dgn sis..hoho :)
pe yang berlaku..apa yg kita dpt adalah takdir tapi hidup ni kan ibarat roda..jadi tggu dan lihat..jgn give up

Nur Syahirah said...

nasihat yang membantu ,thank you sis :)

Syat0za Zai said...

terima kasih kak nurul :)

Rara Farah said...

sis,rara pun amek stpm..takde la tinggi mana pointer dlm lingkungan 3> jugaklah.spm rara pun tak teruk cuma rasanya rara tak bertuah utk smbung blaja lepas spm tu.terima tawaran blaja but for now,rara tak mampu lagi nak sambung study dgn sbb musabab yg munasabah la.tapi bagi rara,peluang itu ada dimana-mana.pedulikan ape org kata,insyaallah usaha,doa kita pun boleh berjaya.sekarang still dlm proses nk smbung blaja balik.heheh*

Kumbang Jingga said...

nasihat yg sgt berguna..kisah yg hampir sama ngn sy cuma sy dulu pas spm amik matrix..

Sudin Shaari said...

Apalah sangat keputusan SPM kerana sistem pendidikan di Malaysia tergolong dalam sistem yang gagal. Kita belajar English dari darjah 1 sampailah ke tingkatan 5. Tapi produk yang terhasil masih lagi gagal sepenuhnya cemerlang English seperti saya.
SPM adalah kilang penghasilan produk menghafal skema jawapan.

fifie said...

Inspring. Terima kasih Nurul. Fie pun tak ada la pandai sangat, dekat uitm pun dalam golongan yang tak bijak la. Tapi bagi fie as long fie dapat grad on time, boleh cari rezeki yg halal. Okay la tu. peduli apa dengan cakap cakap orang.

dayah said...

thanks..even dah brapa thn lps spm berlalu..sy still rasa spm sy teruk....some of my lecturer skang cakap apa tau..gagal sekali macm gagal selamanya. maybe motif dia nk kita kuatkn azam baru yg teori ckp dia tu sume xbetul kot. kan?

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hehe kalau zuan nampak diorng down sbb bad result memang akan dapat quote dari zuan la "kkura kura pun kalah di awal race dia, tapi sbb dia tak giveup, dia menang race tu"

Azizan Zolkipli said...

aduhhh, kebetulan baru aje baca pagi ni ada seorang remaja meminum racun kerana mendapat keputusan tidak baik dalam peperiksaan SPM dia.

bagus, semoga dengan 'entry' ni dapat membantu remaja2 lepasan SPM di luar sana untuk tidak bertidak di luar norma semata2 kerana gagal/kurang bagus dalam SPM ...

ReeneeRaaid said...

I couldn't agree more.

Failure is not the end of the world :)

++erienalito++ said...

btl3x..selagi ada azam nak berjaya pasti BOLEH punyeee ;p

lisa said...

Rasa keyakinan diri bertambah bila baca entri kak nurul..thank you for thw awesome words k.nurul ! :) lisa harap sangat dapat sambung belajar dalam bidang yg lisa minat..

Nur Syalillah Kamrudin said...

ila sokong sgt2..result spm ila pun teruk sbb masa form 4, 4 bulan tak sekolah sebab masalah pertukaran dari teknik ke sekolah biasa..so tak boleh nk catch up silibus yg tertinggal..amek plak subjek sains mmg haru la result tu..hehehe..but alhamdulillah dapat jugak masuk u even second intake..so buat adik2 yg spm tak berapa nak cemerlang tu dont worry okeh :)

Artikah said...

thanks kak nurul for ur entry... tengah2 down tetibe bersemangat balik. :)

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Salam,

I was in ur situation a few years back...

Glad that ur fighting spirit never ends...

http://peraihudangdarizimbabwe.blogspot.com/2011/01/jejak-kasih-bahagian-akhir.html

Melissa Mjb said...

so inspiring. good job Nurul. :)

Anonymous said...

Apa yang nurul alami, sama dengan saya. SPM teruk then amik STPM. Tapi STPM teruk jugak!haha. Tapi Allah Maha Besar. Mungkin sebab berkat hormat cikgu dan berkat selalu ajar kawan2 dalam kelas, berkat buat kebaikan yang saya sendiri tak ingat, saya dapat masuk U. Kos tak hebat, biasa2 je. Result degree pun tak hebat. Biasa2je tapi lepas la amik Master. Pas abes master, tak lama lepas tu dapat tawaran jadi pegawai di universiti.

Bila saya muhasabah diri, 'kenapa aku boleh berjaya macam sekarang', rasa insaf sangat. Macam mimpi. So, sesiapa yang terbaca komen ni, jangan rasa rendah diri dan anggap masa depan kelam kalau gagal dalam exam. Mohon pada Allah, jangan lelah buat kebaikan kerana setiap kebaikan ada ganjaran dari Allah.

hehe sorry Nurul panjang sangat komennya! :)

Kayun.Zack said...

this is so inspiring!

Knessa said...

Sangat stuju. Time spm nisa x pernah nak buat revision. Even time spm pon nisa x study. Haha. Dah masuk U, baru la nisa 'bangun'. nisa struggle bcoz i dont think i am stupid. Its just dat i was too lazy!

Ms Fai said...

suke! meningkatkan motivasi fai ;)

sophieima said...

betul tu kak.. :)

Niny said...

u r true k.nurul... abes da tebakar semangat saye.teruskan usaha...saye pasti berjaye..^^..

Aishun Rafiq said...

salam bidadari kepada adik nurul

alhamdulillah dapat result yang teruk.at least kita dah tahu mana kelemahan kita.kalau x teruk kita xkan tahu apa salah silap kita. Right?its ok la.jangan sedih sangat.life must go on.kalau nk sambung form 6 pun boleh.tapi kena struggle byk2.stpm bukan semudah yg d sangka.and then akak rasa lagi manis kalau tudung kamu d panjangkan.biar melebihi paras dada.dlm Al-quran dah mention about this.surah an-nur ayat 31.tengok eh.jangan sedih2 lagi ya.jadilah wanita yang paling bahagia...like me.hehehe.

sayra chaera said...

saya sukalahh baca cerita kak nurul ni. saya pun takpat score SPM dulu. then i end up with form siz also. thanks god result saya boleh layakkan saya masuk Uni. terselit rasa bangga sebab budak yg score top2 masa spm batch saya tu mseh ambik diploma saya pulak dah boleh ambik degree.:)

izzah jaffar said...

pretty obvious u r not good in english.. hehe but ur cute! n sgt2 bermotivasi. kena bagi budak2 kat luar tu baca entry ni. =)

Tyrah said...

kak nurul hebat , say bangga dengan akk ;)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

everyone MUST have more spirits after reading this. Bravooo sister, u did say something beneficial to the young generations outhere!!!

♥AieN ChoiN♥ said...

agree !!~ jgn tunduk..tp, terus pandang ke hadapan..rezeki ade di mane2, cume usehe itu kiter kene lebih..ape yang penting, kiter kena kuat dan tidak cepat berputus asa..

LittleGurl said...

yang penting, Allah s.w.t sentiasa bersama kita, usaha, doa dan tawakal tu harus. peluang ada dimana-mana saja, sebab Allah s.w.t da tetapkan sesuatu yang baik utk kita :))

i'm still searching for a job sis. mungkin tade rezeki lagi. but i always try to think positive. the best thing will come InsyaAllh. i love you!

Phat said...

betul tu nurul..x semesti nya result spm x bagus kita x boleh berjaya..janji ada usaha itu yang penting usaha untuk berjaya

Rakan Blog said...

Para bloggers yg kiut miut semua especially NURUL <3 Nice N3..TACING I.......apa kata share N3 u olls kat web niRakanBlog . Meningkatkan trafik dan follower blog u olls.Rangkaian bloggers Malaysia.TERHANGAT DAN SEGAR DARI LADANG....

p/s: hope sgt, ramai org baca N3 u...n Rakan Blog akan membantu...

bella said...

cite u sme jew....dlu spm sye pure sain but result sye buruk glerr...subjek sain mmg xok...just pembacaan jew mcm sj ok...tgk kwn2 dh mok u kecewa sgt2..mse cek ape yg mohon bila tgk x brjaya sedih n trkilan sgt hnya allah yang tahu..tpp pastoo sye amik kptusan masok foam 6..n now bwu jew dpt result walaupon x lah cemerlang sgt hanya 3.09 jew..but i'm still proud be my self..sya dh apply maskom uitm...so harap2 dapat..;)

Raz said...

Nurul, we are same boat ..the result..urhhh sy rase nyesal ambil science..but pengalaman mematangkan kehidupan..menjadikan pengalaman buruk itu sebagai satu cabaran yang kita boleh berjaya. Itulah yg saya terapkan..Thank u for ur sharing

Tara Asrar (NEW) said...

Thanks kak nurul ! now saya mmg tengah down sangat dengan result SPM saya :'(

seyla said...

hebat la akak nie..

Raden said...

hehe..my spm suck, my stpm suck but miracles happen :)
i took my degree n end up here..doin my postgrad. alhamdulillah

Anonymous said...

sis... i like ur new shawl at ur FB.. suka sgt!. n u put u to show that people with muka bulat @ comel sesuai dgn tdg tu.. n people with muka lonjong @ panjang like ur friend tu pun sesuai pakai.. sukeeeeee!!

amirfazwan said...

im prouf of you sis! :D

cik wanie Lovela (CWL) said...

sy stpm candidates tu now i at uitm <3

Zawin Nazihah said...

entry kak nurul best sangat . Semangat kak nurul kuat . I want to be like you . But i think i can't . I just can follow your step . maybe~

Anonymous said...

so what? nothing! rubbish.. ak pling xleh blah dgn blogger yg suka tulis entry rubbish

Nurulbadiah Lai said...

anon..
so?

Puteri Iqa Izyan said...

entri best!!
iqa sokmo rase down gile bile dpt result kt u ni. rase mcm struggle gile dh. tp result biase2 je.

tp, harap ade hikmah disebalik semua ni :)

eKiN LiA sArA said...

wahh sis entry ni best sgt..dan entry2 lain..dilemma..terasa semuanya ade bersangkutan dgn diri ini..sayu hati..dan terima kasih sangat2 bagi perangsang dlm setiap entry..

setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya kan..terima kasih sis :)

Nieyya Tullah said...

kak entry mu memberi ku semanga,tak dpt masuk matrix masih ada jln lain utk berjaya and BI broken...but i know my self....nice advise...

E R M A said...

Hello kak, boleh tanya? kakak ambil jurusan apa dalam form 6 tuh?

Anonymous said...

love it...this will be my new MOTIVATION...

Anonymous said...

love it...this will be my new MOTIVATION...

Nur Zaheera said...

suka dgn entry kak nurul :) almost semuanya. kak nurul banyak bg advice kat reader. keep it up ! :)

and after bc the whole entry, saya rasa yakin dgn dr sndr. thanks kak nurul ! :D

misscloud9 said...

thanks kak nurul. hilang sikit nervous nk ambik result nxt week :)

Anonymous said...

Terbaik kak! Semua lepasan spm patut bca entri akak! Buat loser mcm sy yg x pernah pk nak berjaya jd bersemangat je. Thanks akak. Loser never give up~