30 August 2010

dia hanya seekor kucing

bismillah..

tadi..aku nampak seekor kucing..very ugly one..dia termenung je kat tepi tong sampah..aku tahu dia nak makanan..tp aku xda makanan..
pastu..dekat bangku..aku tengok je kucing tu..aku pandang dia.dia pandang aku..
then..adalah seorang indian tu..aku rasa dia nak buang sampah kot..kat tangan dia ade minuman..and jugak makanan...tp aku xsure la mkanan ape..
so..sampai je kat tepi tong sampah tu..kucing tu pon miaw miaw la..maybe mengharapkan budak tu bagi dia makanan..but damn..boleh pulak dia pergi jiruskan air tu kat atas badan kucing..ya Allah..kesian betul..dahlah muke kau tu mcm berus jamban..pastu perangai lak mcm tu..sah2 kau tu macam jamban..kesejukan la si kucing tu..pastu dengan perlahan pergi dari situ..sedih hati mak nyah!!


tp ni..beberapa ketika dulu..seorang perempuan yang cantik..bertudung...aku jalan kat belakang dia..dia mybe xperasan aku..pastu adalah kucing ni..berlegar legar kat kaki dia time die berjalan tu..dari jauh aku tgok si anak kucing dalam 3 ekor memerhatikan ibunya..mula2 aku nampak dia just tepis2 je kucing tu..tp disebabkan kucing tu follow jugak dia..dia sepak n terajang kucing tu sampai hampir 1meter tercampak..terkedu aku..tuhan..racistnye perempuan itu..apa lagi..si anak pon berlari lah kat ibunya yang xdapat bangun..aku pergi la kat kucing tu..aku usap2 and demi tuhan..aku nampak mata si kucing tu berkaca-kaca..umm..mybe dia berkata..apalah salahnya aku manusia..aku lemah..kau gagah..tp kenapa nak berlaku sebegini kejam dengan aku..aku menangis..fragile nya hati aku...sanggup kau perempuan buat macam ni..aku tahu kau xsuka kucing..tp janganlah sampai hilang kemanusian kau..


ni lagi..aku tengok video kaki kucing dipotong hanya kerana mencuri makanan di sebuah kedai..Ya Tuhan..tertanya tanya aku..kenapakah manusia perlu menjadi sekejam ini??If we are guilty of the sin of cruelty, we will automatically bring trouble upon ourselves; and we can expect punishment and retribution to come back on us..ingat tu...
if we treat cats with love..mercy, and compassion, just as God does with us, we will automatically be doing good to ourselves. We will be rewarded, and good things will come back on us..AM I RITE?

DONT BE CRUEL MAN..kerana dia hanyalah seekor kucing..bukannya penjenayah..bukannya raksasa..bukannya pembunuh..tapi ya,dia hanyalah kucing... i love cats...

p/s: dear readers, im so busy right now.. i am so sorry if i unable to visit your blog for this particular time..just leave your link so that i may be able to visit u soon.tq
happy fasting honey:)

p/s/s: to haters..mind your words dude..dont say i didn't warn..if u wanna be rude and bitchy..sorry, u are not welcome here ..im not a wtf person to minding wtf things from u dude.....

32 comments:

♥AQMAL♥ said...

kejam sungoh manusia2x di atas sane!!!!!!!!!haishhh

L.U.Q.M.A.N said...

kalu pompuan tu islam, xkkan die xtau kucing tu binatang kesyangn nabi..si india tu, xderk akal.kucing pon nk bwat camtuh..aiseh..manusia2..

- koroe - said...

what goes around,comes around.
setiap perbuatan akan dicatat.
jgn bmbg ye.

tu la yg di namakan takdir.dah di tulis kan qada' dan qadar bg kucen tersebut.

sesungguhnya,ALLAH lebih mengetahui.

soffea said...

yup. i pon tak suke yg kejam smpai cmtu. kalo tak suke pon, jgn la seksa.

hey, i do love cats too~

same. same. giv me 5 ;)

ber_u_wang said...

kesian.. uncle juga suka kucing

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

kakak ! i love miioooooooooowwwwww :P

mengenaldiri said...

salam..

cdy cgt bace entri ni..
serius, kejam gler, wpun die kucing, berperikemanusiaan la skit,,,huhu
kejeam2..

petite girl said...

nice post!

Amirrah Zawani said...

sedih baca..
kejam betol manusia tu..
ada yg lagi kejam...
http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1139031412482&ref=mf
i tak sanggup nak tengok.. sedih sgt..
kesian sangat kat kucing tu...

Cik Su said...

mang..kalu tak ske kucing pon jangan la wat cam tu...haish..manusia tapi tak de hati perut sme je cam binatang

i n - c h a n said...

hye nurul.

thanks for dropping by my blog. :)
law student? i am too, from MMU. nak abes da this coming october. Happy knowing law student dari U lain.

btw, yup manusia zmn skunk ni mmg lah kejam, buang bayi tu dah xyah cte, merata dgr. inikan pulak kucing.

hmm, all of us are created by God so theres no need to treat one different from another. kan.

ok then, have a nice day!!

Nur Hawa Mohd Zin said...

alololo..comelnye lah...

a.n.y.s.s said...

tak baik la kan buat macam tu. kucing pun ada perasaan :(

anyway, i ni penakot kucing *malu*
admire kucing dari jauh saje :D

missamy said...

kesain kat kucen 2 .
x sanggup nak tgk kaki kucing kne potong :(
love cat t0o .

Hairil Rizal said...

Kucing.. makhluk comel ciptaan Allah.
Sungguh minat kat kucing :)

nuyuEna said...

hoho~ape je psal kucin buleh menbuatkn sy touching owh..huhu..

~fisha~ said...

memang tak patut!! damn love cat too!! hope sempat jumpe awak. one fine day.. hehe.. nak mitk ajar dress up ni.. ^___^

Encik Tikus said...

anda cantik ;P

sizuka[Izzati] said...

takut kucing tp takdela smpai nak sepak kan.aigoo.itu manusia kne sepak laju2 bru sedar kot.

Bro Framestone said...

si dia bro pun cat lovers gak.. kat rumh die ade bnyk kucing2... mmg die jaga leklok kucing die

if kat jalan raya tue die nmpk kucing mati... sanggup die wat drift untuk mengelak dari terlanggar he..23x

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

L Y N said...

lyn pun suka kucing sangat..
kat rumah ada dua ekor anak bulu(kucing la).. hehe..
tapi kalau ader makhluk yang berani terajang n sepak kucing, lyn memang marah gila.
semalam pergi bazaar ramadhan,
ternampak ada seorang lelaki.. ada rupa...
then.. ada kucing ni sondoi dekat kaki dia, dia pergi tendang!!
kesian kucing tu kesakitan.. dah la kecik..
laki tu igt kaki dia tu kecik sangat ke?!
besar macam big foot!
hey hey! kalau setakat muka hensem tapi kejam mcm tu, baik tak payah la.. reject terus..
kenape manusia sekarang kejam? tak suka kucing, tapi jgn la seksa.. :(

fiza kamil said...

salam alaik..fiza da tgk vid pasal kucing kena potong 2..siyes menangis..amt zalim org yg mlakukan e2..kucing pon makhluk Allah. Nabi syg kt kucing.so, diorang sape yg nak wat kucing macam 2.

kpd sape yg suke tendang n blasah kucing..tobat la...

"what u did u get back"

assila. said...

da tgk ye video tu? sedih gila kan. saya sampai nangis2 sbb saya pun cat lovers gak. :(

piNky LuCiA said...

aku geli kucing. dan alah ngan bulu kucing.. tapi alhamdullillah. aku tak buat macam tu.. huhu

Syeeda Sobbihi said...

saya pencinta kucing. tak suke laa dgn org2 yg menganiayai kucing. huh.

honey amour said...

aku pun tak suka kucing yunk..tp tadelah aku sepak sampai 1 meter..cket² jer dalam 20 cm cam tuh..hikhikhik..gurau..~

Nasrina said...

i love cats..:) btw... hari tu i da nmpk nurul kat bazar ramadhan kachi.. gorgeous!! hope slalu msuk my blog k? =)

IntanBerlian said...

hello dear, hmm salam kenal.. law student ke atau dah bergelar lawyer =D baru datang sini. hmm nice blog nice entry. paling tertarik the way u dress. n of kos ur shawl.hee. aku tak pakai shawl sangat sebab aku rasa aku nampak hodoh.hehe.

btw bercakap pasal kucing.. family aku memang terlalu sygkan kucing.. sampai ayah aku kalau jumpa kucing2 tepi jalan.. lagi-lagi sakit. ayah aku amik bawa balik.. bawa g doktor. then bela. dari kurus jadi gebu.. dari liar jadi jinak..


sampai satu masa, kucing kesayangan aku.. seekor tu mati sebab ada orang dengki. budak2 nakal mungkin siram dia dengan pencuci kereta. zalim gila. memang aku sedih. seekor lagi.. memang kucing tu cantik.. dah dicuri orang. mak aku kata takpelah.. asalkan orang tu jaga dengan elok.. takpe biarkan. yang aku sedih.. lepas 4 hari ilang.. dia datang balik.masuk rumah. duduk dalam almari tak nak keluar.. then after that bila dah ok.. dia keluar. pastu terus ilang. i bet kucing tu pon takot.. then dia terlepas dari si pencuri. tapi kene curi balik.. hmm takpela.

ummp.. sory aku bebel kat sini plak. btw salam kenal =D

Sarabat said...

okey kucing ni dengan tuan dia nak kira camnerr ni?? hehehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hye visiting u sis:)
salam ramadan walaupun sudah mahu menjelang raya:)
wahh, fifiey dh pernah baca artikel about a woman with a cat too:) mmg tertarik la. walaupun masa kecik dlu fifiey takut kucing, tapi, tak de la smpai menganiaya! hehe.

have a nice day sis!!nyway, cute pic, u and ur cat!

Elvyra = Elbo = Vera said...

comey kucing..

Anonymous said...

nice story....nk mnangis jgak la bce entri ni...kcian kt kcin2 yg xbslah 2....