18 March 2011

orang ketiga??sila JANGAN pernah percaya mereka!!


nurul badiah lai
it's hard to find someone that you can rely when u need a shoulder to cry on..
picture credit to Nazmey.. i really love this..

guys..in this cruel life..I have learned one very important lesson..you have to learn never to trust anyone!!never!!You can never rely on anyone because in the end, you will only have yourself to be with you and fight with you until the end...

kadang2.. the only reason someone stay with you is either THEY NEED SOMETHING from you or that they have NO ELSE to go with..am i rite??

and another important lesson i learned..never trust a THRD PARTY or ORANG KETIGA dalam mana2 urusan dan keadaan..
see..im bitching and im judging lol..(but saya bercakap berdasarkan pengalaman saya..im not tuding jari kat sapa2 just talking in general lol but sapa yang terpijak tahik die terasa busuk la)

lesson no 1.

sekiranya dalam percintaan atau perkahwinan korang..jgn pernah gunakan org ketiga untuk menyelesaikan masalah kamu berdua..or jgn pernah gunakan org ketiga untuk menyatukan kamu berdua..trust me..kelak.org ketiga itulah yg akan menjoyah menanjingkan korang...org ketiga itulah yang menghancur remuk kan segalanya..samada die berjuang macam pejuang Taliban utk memisahkan kamu dan pasangan..ataupun dia berani mati merampas pasangan kamu ..

lesson no 2..

jangan pernah mengadu masalah kamu dan sahabat kamu kepada org ketiga..

let say la..kamu ada problem or xpuas hati apa2 ngn sahabat kamu..dan kamu menceritakan tentang masalah kamu kepada org ketiga tersebut dgn harapan dia akan menyelesaikan masalah kamu..or dgn harapan jiwa kamu sedikit ringan dgn storykan masalah kamu kepada org ketiga..

tapi..kelak org ketiga itulah yang melaga-lagakan kamu dan sahabat kamu..sehinggakan kamu yang selama ini hanyalah berselisih faham sedikit sahaja..tetapi tiba2 menjadi besarbapak gile babas atau semakin cederaparah.tak pasal2 kamu bertukar status daripada manusia kepada ayam kerana hanya menjadi bahan untuk dilaga-lagakan lol..*tolong gelak untuk korang..:P

so be careful my dear readers..never trust anybody..
and never trust any THIRD PARTY in whatever situation..

mind this..jangan pernah percayakan mana2 orang ketiga..because when u trusting them..is like giving them ability which they will obviously USE TO HURT u people..You have to learn to fight and be independent!! when they eat you..u have to be ready for good-byes, sorry, and even hilang tanpa khabar berita because inilah yang biasa dilakukan oleh pengkhinat..

my advice is..put ur fully trust to Allah..try avoid orang2 yang PERNAH dan BERPOTENSI mengkhianati anda..but If you can’t run and hide from them, it is better if you faced them and play their game, but with one condition: you have to beat them!!!


thanks 4 reading this..

86 comments:

nurul syazwani said...

setuju!!!

sab said...

:'(

beluncas ^.^ said...

yeah . thumbs up fer this entri !, ,, until now .. saya mmg cbe aviod bnde tuu ,, mnsia neh atie laen laen kan ,, langsung ta bole nak duga .. sekelip mata jewp depa bole bruba ..

ayleen said...

agree with u darling ! i sedang melaluinya sekarang.

y u y u Z u l a i k h a said...

Yuyu sukaaa sangat entry ni...

<3

tapi yuyu susah sangat ada kawan baik. sebab susah percaya orang...

Anisa Hang Tuah said...

thts true dear.nis dah serik dgn org ketiga ni.
diorg tak bole caye sgt..

kadang2 diorg ni sgt batu api,talam bermuke-mukee
huhh

adhinda masmoona said...

yeahh!stuju tu sys!pinjam last prgraph boleh?heeeheee

Auni said...

yeahhh! agree with that! :)

Azura "Banyak Cakap" said...

Setuju sangat2, saya pernah hilang sahabat saya gara2 orang ketiga yang berpura-pura nak jadi kawan baik kami berdua, padahal dalam diam dia cemburu dengan hubungan persahabatan kami. Gara-gara mulut dia suka menabur fitnah, sahabat saya sanggup putuskan persahabatn kami. :(

p/s: sampai saat ini, saya masih tak dapat maafkan perempuan jahanam tu. i hope KARMA gets her!

sorry, bahasa agak kasar. :D

whitelover said...

erm..2 2 lessons tu betol -.-"

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

yeap betul!
sumtimes org yg kite percaya sllu tikam kite dr blakang..

as my mum said..jgn terlaluuu baik dgn org..tkt kite akan disakiti..hurmm ada kebenaran sbb pernah terjadi ;p

take care nurul!
hugs~

nurul syazwani said...

setuju!!!

tomato said...

yupp.. betol tu kak nurul.. mmg susah nak percaya org ni.. kalau boleh jgn letak banyak kepercayaan even kat membe sendrik pon.. 35% ckup..huu

mr vampire said...

huuu..susah jugak nak detect siapa talam muka and siapa yang betul2 baik..hee..orang ke tiga..hee..kejam..

My MiRa said...

nurul...betol tu....mira pown tak suke org ketiga...org ketiga jahat...mira tengah laui situasi tue sekarang..i nedd some one to talk..sebab org2 kt sini sume tak ley caya..kawan makan kawan..uhuk

alyaaboolat said...

susah nak percayakan orang.kelak diri sendiri yang dapat susah kalau kite easy to trust..better susah dari senang kan??

meaw said...

sis,meaw sokong sangat dengan sis, kadang-kadang orang ketiga ni menjadi tmpt luahan n menyelesaikan masalah dan akhirnya porak perandakan keadaan...i was learn somethin' from u dear...tengs untuk entri ini :)

Norfa said...

yup setuju.. penah ada pengalaman berkait dengan org ketiga yg juga menjadi kawan paling kamcing dulu.. tapi disbbkan tindakan dia tu,skrg ni dh jadi kwn yg paling hamcing.

Anonymous said...

x sign in blogspot arini. line kat uum slow..

sis, setuju sangat.. both! yg becinta tu lagi la.. org ketiga ni f*ck gile.. huu..

-cik naem glizzy

Siti Nurazlinda said...

betol ! jgn pnh percaya orang ketiga. dia umpama syaitan yang bertopengkan manusia.

Makbed said...

betol tuuuuu!!!! saya stuju.

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

sangat cantik gambar tuu!!

Wahida Nasution Thakhrim said...

selalunya org ke-3 ni la yang ambil kesempatan pada dua2 pihak.. elok la elakkan..

mascaraq said...

betul tu kak nurul :D
waaa, english kak nurul dah makin mantap, keep it up!

NuR 'aQiLaH said...

dasatnya perihal orang ketiga ni..
huhu -_-"

Amirrah Zawani said...

betull... jgn percayakan org ketiga =_=

Sharienz Sz said...

org ke3 ni dangerous sgt..
bukannya nak memperbaiki keadaan..
mengeruhkan adalah... :)

: JannahSuhaimi : said...

yup ! jangan percaya haa..

ANIS DIYANA said...

btol ap yg sis kata...
sy ingt xkn bersemuka dgn org2 mcm ni...
last2 saya yg jd mangsa...

sy xleh mengelak dr diorg...
bb diorg org skeliling saya...
so,it is better if me faced them and play their game...
N I have to beat them!!!
just like what u had said...

fara said...

yg lesson no.2 i pun pernah experience..bahaya betul kwn (pihak ke-3) yg melaga2kan sy dgn kwn yg sorg lg tu..myesal je crite problem dgn dia..huhu

amirah nuramalina said...

sangat2 bgus entry ni . sblum ni tak pernah terfikir pon psl orng ketiga ni . tq sis : )

Nadiaa said...

betul tu sys,. orang ktiga ni bahaya sgt.

Una Ulala said...

kak nurul i dah penah kena. sejak i keje ni macam2 jadi. yeah absolutely coz of the third party. Never trust anybody instead of you parents and Allah. I've learned many things since i keje. ape yang terbaik. stay silent and do your own work :)

NOIN said...

BETOL! betooollll. ok :)

M.U.M.M.Y.P.I.N.K said...

betul...susah nak percaya org sekrg..klu nak sgt share prob, cite kat mak / suami pun da cukup..

hani said...

agreed.
are u okay kak nurulbadiah?

Wahidah said...

sumer benda yg jadi kt nurul ne kan dh jd kt wai gk...


so kesimpulannya never trust other person..


tp kan nurul bile kite tk percaye sumer org...ends up kite akan rs kite hidup ne sorang2 lonely sbb suemr org kite tk leh percaya...:(

so kesimpulannya...jgn mudah percaya kt org..kalo trust people pun kena berpada2...:)

Nurulbadiah Lai said...

thanks 4 de comment...

apa yang nurul tulis ni..just peringatan..
xnak bagi korang dikhianati dgn org yang u all percaya..

so

jgn terlalu mempercayai seseorg seratus peratus..

thanks 4 de comment..
sgt dialu alukan

c i [k] j e L i t a said...

yesssss that is true .
the thing was happened to me before ! jangan pernah percaya kan org ketiga .

MIXED MINDS said...

masha'allah very beautiful picture!! Love it! :)



xx Fatima

CiK niNiEy said...

yup..saya setuju sgt2 sis...never trust the third parties...and i hate the third party very much..if you nk taw..i pun pernah terkena..and now..i kena paling terukk...my relationship with my future hubby yg i syg sgt2 da musnah mcm tu je n it just happen to me..kami da betul2 putus dlm mgu ni..my emosi is not stable yet..need strenght till now..please avoid the third prty and say no to them..

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

hai nurul..!! sowi lama sis xmai sini..kesihatan xmemberangsangkan takut jangkit nanti dgn nurul..hehehee

sokong dgn pernyataan kat atas tu, akak kan kalo berkawan sure mesti de jugak rasa berhati2, kiranya berkawan boleh tp dalam kawalan... kawan ni nak carik yang susah dan senang bersama mmg susah..pernah kena dan terasa serik utk berkawan baik lagiiii...seriouss!!! masih diingat smapai harini..terpikir..sanggup yer diorg buat camtu kat kawan baik sendiri?? damn!!


hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

BLADE EDGE said...

salam nurul...

byk bahayanya org ketiga ni..silap2 blh jadi perampas hak org..byk jugak dgr citer mcm ni...

biasanya org ketiga ni sbg org tgh..well, saya xkata xblh dptkan khidmat org ke-3 utk dptkan sedikit nasihat. cuma perlu berhati2 utk pilih sapa yg sepatutnya jadi pihak ke-3 ni utk dptkan penyelesaian sesuatu masalah tu..maknanya org tu ialah org yg bentul2 kita blh percaya...

Nasuha Suhada said...

betul kak nurul..
gambar lawa! yey~

Nasuha Suhada said...

betul kak nurul..
gambar lawa! yey~

FzaIbrahim said...

sgt setuju.
org ketiga selalunya yg akan lebih menyakitkan hati dan menyebabkan perbalahan yg lebih besar.

cumaaa..
kadang2 ada juga yg ok.
yg itu yg pling ssh nk cari. huu

NOOR FATIN said...

betol tu nurul. kita sangka org yang kita pcaya untuk mengadu masalah tu baik tapi sebenarnya merekalah yang akan mengambil kesempatan!

♥simply me♥ said...

setuju :)
kebanyakan perselisihan faham etc. terjadi sbb kita sendiri tak bersikap jujur dan berterus terang.slalunye ramai yg memilih utk pendamkan je and expect or faham.

yok said...

saya sokong :)
tenqiu sharing this .

Ainur Hamzah said...

sangat2 setuju :)

amy syahirah said...

btol tu sis nurul . pernah terjadi pada kwn baik sy sndri . alhamdulillah , x trjadi pada sy . kwan baik sy punye kwn baik dan mrupakan kwan baik sy juga , layan bf kwn baik sy tu . haiihh , dunia2...

misyamissyou said...

mmg xleh percye pon org ketiga..kalau org ketiga tu baik2 xpe..

Bungakopi said...

sy penah jadi org ketiga.
tapi tapi tapiiiiiiii
blablablablaaa
urgh.

Aiza Syahida said...

terbaik! n totally agree with u!

storyfromme said...

setuju!

Ameera.Alias said...

setuju...mang realiti dunia sebenar :)

Rara Farah said...

agreed..lagipun rara tasuke cite masalah kat orang...lagi suka selesaikan sendiri..huhuhu

FarhanaFabulous said...

agree sgt2...never trust any 3rd party !

Kaspersky Seller said...

Salam nurulbadiah. tumpang lalu ye. jom shopping2 kt blog saye. jgn lupe promote kt member2 ye.tq :)

Cheap Kaspersky Online Store - Click Here!

-plz forward- :)
http://cheaper-kaspersky.blogspot.com/

Mawar Merah said...

Btol tu Nurul. In this kind of world nowadays, there's no more sincered, good-hearted people around you. Ada la jugk yg baik, but can be counted. Lets say they are 1 to 10 in an office. The rest are just viruses and lepars. These kind of people like to turn a thing/fact into an issue, making others hate this particular person, making this particular person feel guilty, empty and lonely. Where ever we go, these kind of people will always exist.It is up to us to keep away from them or try to avoid being woth them coz-in the end-they will hurt us too.

cik bahulu oren said...

agree sgt dgn nurul
org ketiga sumtime lbih memburukkan keadaan....

nurayunni said...

Sgt2 SETUJU!!

Oasis said...

Org ketiga kadang2 boleh membantu menyelesaikan masalah kita. Tapi selalu juga dorang jadi penyebab masalah.

Suka dengar lagu Jangan Main Kayu Tiga..teringat lagu Noraniza Idris yg selalu dgr masa kecik2 dulu..

Cik Mun said...

setuju.
org ketiga pura2 baik tapi hakikatnya kejam bila teruja menceritakan perasaan sndiri pada org yg dirampasnya, mcm dh xd laki lain dh. kalau saya ni kejam sgt, dh byk perkara sy leh ungkit tp biarlah. malas nk gaduh dengan budak2 pasal lelaki yng sdang dlm kekeliruan. (sdg memulihkan emosi ditinggalkan kekasih curang dan serangan org ketiga) :(

SOFINAZ said...

me ~~> totally agree with u ...
finally i leave it to Allah n alhamdulillah...HE light my way ...

Farhan Zulhusmi said...

kadng2...kita percayakan dia dengan harapan ini menjadi panduan kepada dia juga....
jgn lah bersikap begitu.....
tapi........
kdang2..silap kita juga mengaibkan sahabat sendiri...emmm

Cik Akma said...

setuju sgt2 :')

misz molecule said...

agree with u dear..










cause my relatioship with others..













always broke by third party..










from that, im never trust any people..










even my lover..










i'd been hurt for many times..









because ths kind of people

miss juejue said...

betul..orang ketiga wat kita padah ngan sengsara..

Qamarul said...

jangan terlalu percaya kan sesiapa pun cik nurul.

kecuali keluarga anda sendiri..

alexa yussida said...

agree with u nurul..pernah sekali terjadi kes2 mcm ni kat yus..sampai sekarang sakit hati dgn that girls..wlpon dah maafkan dorg tp ttp tak bole lpe ape yg dorg cuba bt..=.='

sumaiyah mokhtar said...

wahhhhh syssss betul2 ;) kadang-kadang org yg pling rapat dengan kita pn boleh khianat kita kn?

mengenaldiri said...

kite totally setuju dgn sis!
^_^

Mr. Swift said...

never say never. true fact entry but since saye org ke2 pun xpernah ade, so yg ke3 mmg tak lah kan nak muncul?

*no komen. touched. sikit. -,-

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

sy pun setuju!

Nurul Lysa said...

true...totallyr agreed! thanks sis fot tht reminder!

AmOy zEt said...

sangat setuju!~coz amoy pernah tekena,,mymember yg amoy kureng suke tuh,,tetiba terjah amoy,,urmm,,kdg2 kawan pon susah nak percaya~

AmOy zEt said...

sangat setuju!~coz amoy pernah tekena,,mymember yg amoy kureng suke tuh,,tetiba terjah amoy,,urmm,,kdg2 kawan pon susah nak percaya~

MamaEma said...

orang ketiga punca bencana...

Mata Pena Fadz said...

mmg setuju..fad pernah kena cmni...
sakit tuh toksah ckp la..parah kot....
smpai mggu gugat hbgn...
situasi yg nurul sebut tuh.,,,dua2 pnh...ape yg penting sbr...n doa pada yg Esa harapkan terbaik wat diri ni.. :)

.plastic roses. said...

akak..exactly! only one word best describes such people which is pengkhianat! :(

Che @re.... said...

yup..btol sgt2...dh kna skali xkan pcaya dh smpai ble2...

efa said...

terbaik entry ni,agree with your sis

ANIS DIYANA said...

saya nak pnjm ayat perenggan akhir kak...
boleh kan???

yaya said...

sy sokong cik nurul. klu ade mslh, Allah kn ade.byk bertafakur. jgn gelabah sgt ye. :)

Fatin Nabilah said...

aten stuju sgt2 dgn ape yg kak nurul tulis kat entri ni sbb aten dah rase . :')