03 May 2011

Sumpah laknat bagi saya TAK PERLU!!

be careful then..

From my humble opinion sebagai seorang yang berkecuali..tidak memilih dan menyebelahi mana2 pihak..cume sebagai seorang yang ade sedikit otak untuk berfikir..

ekoran sumpah laknat yang dilakukan oleh Datuk Eskay dan dulu saiful berhubung ngn video sex and liwat..pelbagai spekulasi timbul..sehingga menyebabkan perpecahan dan kecelaruan dalam masyarakat..
i love to put the word "biggest stupidity" here..

stupidity for what?

perlukah kita bersumpah laknat diatas kemaksiatan orang lain?sedangkan kita tidak membawa 4 orang saksi yang beriman untuk membuktikan dakwaan..dalam islam..orang yang mendakwa hendaklah membawa bersamanya bukti dan pihak yang harus bersumpah adalah orang yang dituduh..dan sekiranya orang yang dituduh tidak mahu bersumpah..tiada apa yg perlu dilakukan oleh mana2 pihak termasuk mendesak untuk bersumpah..sebab tidak ada kewajipan untuk berbuat demikian..

bagi saya..

tidak perlu bersumpah laknat..for what kita mahu bersumpah diatas kemaksiatan orang lain?ianya seperti membuka pekung didada orang lain..pada fahaman saya..kita tidak boleh bersumpah untuk membuktikan berlakunya maksiat terhadap orang lain..sebab fungsi sumpah adalah untuk menyatakan kebenaran diri..yang dia tidak bercakap bohong bahawa dirinya bersalah atau tidak bersalah..

sumpah laknat keatas maksiat diri.
bukan maksiat diri orang lain.

sumpah tidak membuktikan apa-apa.kita tidak boleh mempercayai sumpah yang dilakukan itu adalah benar...apatah lagi dizaman sekarang terlalu ramai orang yang bersumpah dusta..

bagi saya sumpah yang dilakukan itu lebih membawa kepda keburukan..spekulasi dan fitnah yang berpanjangan..merosakkan lebih ramai umat islam terutamanya yang jenis tahu menghemtam secara membabi buta..

bukan kah itu membuktikan satu kebodohan telah terjadi??

kalau diikut dalam islam..orang yang mendakwa tanpa mengemukakan bukti adalah tertakluk kepada hukuman juga..yang menuduh yang patut dihukum bukannya yang dituduh sekiranya dia menuduh tanpa membawa bukti 4 orang saksi....sekiranya yang dituduh tidak mengaku dan enggan berbuat apa2..maka berhentilah mendesak dan membuat spekulasi..

apa yang korang risaukan?
nun di ATAS memerhatikan..
Nun di ATAS telah tersedia hukuman yang adil seadilnya terhadap setiap sesutu yang dilakukan..

logically speaking..

tuduhan zina dan liwat adalah sesuatu yang amat besar.
mengaibkan.
kalau anda melakukan perkara itu sekalipun..dan disuruh bersumpah sedemikian rupa dan seluruh dunia mengetauhinya?
adakah anda mahu bersumpah?
Allah lagikan mahu menutup keaibaban kita..apa hak kita sebagai manusia untuk membuka keaibaban diri kita?
apa gunanya bersumpah didepan manusia..ianya hanya mengaibkan dan membawa kepada sesuatu yg lebih teruk?apa gunanya bersumpah didepan manusia yang rata ratanya nya jahil dan cetek otaknya apabila kita tahu Allah itu maha besar dan agung..?baik kite bertaubat dan memohom keampunan Allah tanpa memperdulikan orang2 yang jahil otak dan pemikirannya..

so bagi saya..bersumpah ke..tidak ke..dalam dunia hari ini..sesen pon tidak boleh diguna pakai untuk menentukan kebenaran..
yang hanya ada adalah..
menambahkan kekeliruan, kekotoran, kejijikan dan perpecahan..

sumpah laknat yang dilakukan seolah2 sangat terdesak..terdesak untuk menjatuhkan hukuman salah kepada DSAI..sekiranya dia bukan berada dipihak yang terdesak..perlu ke bersumpah laknat untuk membuktikan DSAI berada dlm video tersebut?

Ya saya faham DSAI adalah satu nama besar dan kita harus tahu siapa dia sebenarnya..namun dengan bersumpah sedemikian rupa..adakah kebenaran akan terserlah?apa yang saya nampak..rakyat semaki haru dan bergolak gara-gara sumpah yang dilakukan..

DSAI mungkin benar benar melakukannya dan beliau mungkin difitnah..yang mana betul dan salah..im not in position to answer it..
Hanya Allah yang mengetauhinya..

apa yang saya nampak..DSAI memang tidak mahu bersumpah..beliau mungkin takut, atau beliau mungkin tidak mahu melayan sesuatu yang bodoh pada pandangannnya..so saya nampak DSAI ada satu prinsip yang bukan senang untuk diubah-ubah..so let him be..tidak perlu paksa atau mendesak DSAI untuk melakukan sumpah balas sebab bagi saya..xde guna pon..ianya tidak akan dapat menyelesaikan perkara tersebut..

kesimpulannya..
saya ambil sikap berkecuali..
tak mahulah terjerat dalam kebodohan dan dosa yang berpanjangan..
dosa menfitnah,,
dosa mengejek
mencaci..
sedangkan dosa sendiri tak tertanggung..
im sorry..i dont wanna be stupid..

bagi saya..masyarakat harus faham bahawa isu maruah dan tuduhan sebegini WAJIB hanya dibicarakan di dalam Mahkamah Islam dan bukan di khalayak.

so ikhlas dari hati saya..sebagai org islam..jauhilah dari meletakkan hukuman atas sesuatu yang anda tidak pasti dalam isu2 berat sebegini
kerana anda tidak punyai basis yang diharuskan Islam untuk berbuat demikian..

p/s: if u dunno how to use your brain on the way it should be used..dont force others to do the same.. Moral of the story: Don’t be stupid and think. .

Thanks FOR reading this

84 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

terbaikkkkkkkk adik!
tapi sis percaya majority skrg sudah pandai menilai..
masyarakat dh pndai menggunakan akal..

jgn terpengaruh dgn apa yg kita nampak..walau kita tau itu tak benar..x kan nak sokong atau mengiyakannya ;)

ada otak pakai!

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

sumpah laknat mana ada dalam hukum,...yang menuduh tu kalau tiada saksi dan bukti sahih hukuman Allah yg maha berat tersedia utknya di akhirat nanti. jangan buat main dengan sumpah2 ni.

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

terbaikkkkkkkk adik!
tapi sis percaya majority skrg sudah pandai menilai..
masyarakat dh pndai menggunakan akal..

jgn terpengaruh dgn apa yg kita nampak..walau kita tau itu tak benar..x kan nak sokong atau mengiyakannya ;)

ada otak pakai!

Cik Tqah said...

i follow you.. sikap berkecuali lagi better dari terjebak kan :) peace no war

saya YANA said...

hmm... Yana memang tak bijak untuk menyuarakan pendapat.. tapi Yana nak cakap yang Nurul ni memang bijak... Yana pon tak mihak sesapa.. tapi pasal sumpah2 tu memang bodoh.. hmm..

rara pinkmafia said...

kakak i agreed wif u.101% knp lah dorg tak fikir mcm ni kan?sy heran sgt2. letih tgk permainan mereka2 ni.

cik pulau said...

nice one.. like it..^^,

Nur Zaheera said...

dunia akhir zaman. kita kena pandai bawa diri dalam dunia harini. kalau tak, hancuss. nauzubillah.

p/s : bukan na bela DSAI, tapi fikirkan la secara matang.

Whoopz said...

bukan bodoh, cuma kurang pandai.. :)

NoRa said...

yup berkecuali lebih senang..hehe

Salim Harmanain said...

buang masa je sumpah laknat ni...nanti jd sumpah baru tau.. :p hanya Allah je yang tau..

Mek Norfa said...

best baca pendapat dari seorang peguam nih..hehe memang betul kenapa lah nk sampai bersumpah2 laknat ni.. dh la benda yg dia konon2 nk tunjuk kan kebenaran sampai angkat2 sumpah tu perkara yg mengaibkan..

FIRDAUS HUSAIN said...

saya stuju..ALLAH juga tdk menggalakkan kita bersumpah..

Hishyamuddin said...

yap..setuju!!!

mynameismy said...

Nurul...

entry ini adalah kesinambungan drpd entry kamu sebelum ini. Ye.. My juga seperti Nurul.. My letakkan diri My di kalangan org2 yg berkecuali.. berdiam diri. tidak kata ya.. tidak kata tidak..

Knapa bile hal yg membabitkan DSAI dihebohkan ke khayalak? sdgkn My rs ada saje org2 yg berpengaruh pernah mengalami tuduhan sekeji itu tp tidak pula diadili seperti ini? media baik tv mahupun paper yg kita bace hari2 hanya menunjukkan slh silap DSAI.. tp mereka xsebut tntg dosa2 mereka2 yg lain tu? sbb ape? takut peruk nasi kena tutup??? bukankah kite sbg Islam semuanya sama saja di sisi Allah? jadi sepatutnya diadili sama rata semuanya.. Mereka mgkin adili org yg benar.. tp org2 yg lakukan kemungkaran masih bebas di luar sana..

mungkin juga mereka sdg adili perkara yg benar dilakukan DSAI.. tp hak apa yg mereka ade utk menuduh sdgkn bukti tidak kukuh? kalau benar si penuduh ad sama di tempat kejadian maka dia pun same bersubahat! patut dilaknat! dia tahu ke hukum hakam Islam main angkat2 sumpah je?????

My mampu geleng kepala je setiap kali tv dan akhbar asyik memperkatakan bnda yg sama.. sdgkan byk isu2 lain membabitkan negara dan rakyat yg patut diulas. rakyat dah jd bingung. igtlah. klu y'ols mengiyakan perkara yg y'ols sendiri tak pasti.. y'ols pun sama berdose seperti mereka..

jadi.. sila berhenti membuat tanggapan yg pelbagai.. jgn pedulikan isu yg langsung tak menjamin masa dpn anda..

hanya Allah yang tahu.. Biar Allah tentukan nasib-nasib mereka...

kita?? tentukanlah nasib sendiri sebagai bekalan di sana nanti..

Wallahua'lam...

OreO HitaM said...

Agama telah menyatukan kita,
Tapi kenapa politik perlu memisahkan kita?

Politik bagi i cuma perbezaan pendapat yang kadang2 semua pendapat tersebut adalah baik, namun bukan yg terbaik dalam sesuatu masa.

Disitu wujudnya muzakarah. Perbincangan untuk mendapat persetujuan untuk pendapat yg paling terbaik.

Sepatutnya kita kembali pada agama untuk berpolitik.

Abu Huzaifah said...

si tertuduh pun takut nak bersumpah...(i dun know why)
ni kan pula nak bersumpah sbb kemaksiatan org lain... huiisshh!!

nampak sgt mencabar kebesaran dan kekuasaan Allah SWT.

Politik ohh politik..

hamzah ian said...

ah sudah..

Imran Nang said...

Like ..

a pis of art said...

sy setuju 100%.. diorang hanya menunjukkan kekurang bijaksaan deorang.

Cik Iera Ziera said...

stuju gile 100 %
manusia kan mmg mcm tu termasok saie la jgak .

deeya said...

cara akak cakap nie memang betol2 macam dalam court agaknye kan .. cukup tegas . setuju dgn pndapat akak ..

tapi bab2 nie ade dalam bab jenayat kan kak kalau tak silap

Putri Malu @ ima salsuzaima said...

setuju..:)

Balqish Jaffri said...

then basically in syariah court as a procedure sumpah laknat ni kena buat dekat mahkamah in order to make it valid based on human law..but kalau ikut hukum Allah, hanya DIA yang tahu

Anisa Hang Tuah said...

ppsstt..nurul,kat dalam mahkamah skrg dah boleh rekord2 suara kann..?

jay said...

ya, setuju, dalam islam pun dalam bab-bab tuduhan ini ni memakai prinsip 'al-bayyinah 'ala al-mudda'i, wal yamin 'ala man ankara' (pembuktian perlu dikemukakan oleh pendakwa, dan sumpah bagi yang menafikan), dalam kes ni macam terbalik, yg dakwa tu plak terhegeh2 nak sumpah apa pasal? aku sokong istilah 'terdesak' tu.

n then, sumpah laknat @ mubahalah tu sebenarnya memg ada dalam islam, pernah dibuat oleh sahabat2 sendiri pun, ada nas. namun, sumpah tu tidak diterimapakai di mahkamah. tujuannya hanya utk membersihkan nama yg tercemar dalam kalangan masyarakat. itu sahaja.

javanese DOVE ! said...

YES,THEY ARE!
stupidity.

rasa macam kerajaan sebenarnya takut pada byg-byg pembangkang..

tapi,pihak pembangkang pun jgn cepat melatah.
kalau betul tak bersalah baguslah..
alhamdulillah...
sekurang-kurangnya kita masih ada pemimpin yg tak main kotor(fitnah/rasuah) semata-mata.

kdg-kdg malu dgn 'keadaan malaysia' skrg.
sbb org luar hny di bayangi malaysia sgt indah bla bla bla..
tp hakikatnya?

election dh nk mncul semula,
mcm-mcm cerita keluar demi maintain kuasa msing-msing...

haih.

ISAC said...

Saya setuju dengan saudari.

Cuma saya berasa pelik bila orang yang selama ini melontarkan tuduhan, tohmahan dan fitnah kepada orang lain tanpa disertakan dengan saksi, bukti, maupun bukti gambar-gambar contohnya "Najib ada affair dengan Alantunya", "Rosmah mendalangi pembunuhan Alantunya" tiba-biba bercerita pasal Qazaf, tuduhan perlu disertakan dengan empat saksi dan bla-bla...

Yang sedihnya mereka yang mendakwa diri parti Islam juga turut terlibat!!!

Mengapa bila batang tubuh Najib dan Rosmah difitnah, tiada yang mahu membela mereka???

Waima menurut Islam, jika Najib dan Rosmah tu bangsa Yahudi sekalipun, mereka wajar diperlakukan dengan adil. Inkan pula Najib adalah PM kita.

.m y z. said...

betul tu. muak dengan politik yang menjijikkan.

azieabdullah said...

Betol2...sya stuju dengan setiap yg diperkatakan oleh anda...kadang2 yang kita belom mampu ditutup...tetiba nak buka aib orang...ish3... :(

Makbed said...

nice entry !!

saya rasa masyarakat pun dah muak dengan sandiwara sumpah laknat cam ni. nak tengok berita pun malas tau.

Izyan Masri said...

AWW.BAGUSNYA OPINION SIS NURUL.PATUTLAH JADI LAWYER :D

ayleencutegirl said...

hurm.. bagus jugak nurul buat entri ni. terbukak sikit minda bagi yang selalu berfikir pada tahap biasa.

NOOR FATIN said...

mcm2 hal dah skrg..huhu..

LanaBusyBee said...

agree dengan u darling...geram bila sumpah ni sesuka je nk buat main sumpah arghh apa nk jadi politik sekrg ni? huhuhu

Aimie Lieyana said...

setuju!! ngeee..

tomato said...

betol.... lebih baik diam diri dari tuduh org lain .. kita pon tak tahu kebenaran nya kan.. tak pasal2 kita yg buat dosa..huhu

CikHaniBhulat said...

sokong kamu =)

AyaSofia said...

slm

gurl, i luv dis post! dari dulu lagi x bpe setuju ngan sumpah laknat neh, macam dsalah erti n dsalah gunakan....n i dunno how to deliver my words...but u cik badiah complete ma answer...keep writing cool stuff!

wsslm

NaEl said...

sis, i could not disagree with you! Thumbs up!!!! :) I wanna share this :)

starzieti said...

i like ! :)

'dont be stupid n think'. :)

PEAH said...

kak, blog kakak mmg best. byk pandangan yg mnarik...keep blogging sis.

tokwan muda said...

saya bersetuju dengan saudari,kefahaman tentang sumpah cara islam semakin terpesong dlm masyarakat Islam kini. Sumpah perlu apabila untuk membersihkan diri daripada dosa tuduhan zina setelah dibicarakan di mahkamah islam scra tertutup atas arahan mahkamah setelah dibicarakn itupun tertutup bukan bersumpah untuk mengaibkan org lain bahkan akan memwujdkn persepsi ramai bahawa yg ditudh seolah2 telh berslah walaupn belum dibktikn bersalah,di samping seolah2 telah mempermain-mainkn sumpah dalam Islam.

selera4u said...

interesting perspective. lain dari lain. btw, i'm nuetral too. semua orang boleh berfikir...

ilham yana said...

as salam nurul...saya setuju dgn entry kamu.
kalau allah dah murka..bala daripada Nya bukan utk mereka yg bersalah..tp seluruh malaysia akan terima..
wallahu alam

Anonymous said...

btul jgak ckp sis tuh....
membka pkung di dada sendiri....
di dada akhbar stp hri brita yg sma.. seolah2 crita tu dprhangatkn.. sesuaikh seorg berumur bwh 12 thun bca...? memalukan... =)

dya adriza said...

agree 100% with u dear!! mmg i nk tls pasal bnda ni, tp x terbuat sbb bz sgt.. punya la terdesak sampai nak sumpah laknat. dah la mengucap pun x betul. dah la terlibat sama dlm video tu. ada hati nk bersumpah konon baik sgt la tu.. sumpah memalukan diri sndiri! sokong entry u dear!

the c0lourfull m0nster said...

betol . hana sokong , biarlah mereka dgn masalah mereka . kita x perlulah nak mamksa utk s'org 2 buat sumpah laknak .
dunie skang.ramai umat islam yg makin bodoh..
masih lg x nampak yg kite ni sbenarnye memporakperandakan sesama umat islam . perlu ke?
kaum lain gelakkan kite .
krn dgn kebodohan diri sendiri.
biar Allah yg menentukannya..bkn kita.. :)

Anorrin Ruzila Rahmat said...

klu la smue rakyat Malaysia pk mcm awak, alhamdulillah...hihihi..jom duk atas tembok jelakan??xleh duk atas pagar nnt pagar runtuh..kikiki

deylaSUPERB . said...

really agree wif eu sis . suma org sibuk mengaibkan diri sndri =_=' sush nak faham .

delarocha said...

anak anak kecil berkata kata

mereka takkan mahu dengar

mereka lebih rela berada dalam kebodohan

asalkan visi duniawi mereka tercapai

Anonymous said...

salam sis :)

thumbs up ^^

im speechless cz entri ini sgt sgt berfikir secara bijak n matang. x seperti stupid2 person yg suka mengaibkan org lain..

hope sis antara lawyer yg berjaya n di berkati dunia akhirat.. aminnn.

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Thanks for the nice write up Nurul!

^ai-mie : 아이-미^ said...

agree... melayu dan islam itu sendiri yang memecah-belahkan melayu dan islam itu sendiri... apakah?

nurfarhani said...

saya sependapat dengan kak nurul. baguslah kak nurul post entry pasal ni, at least akan ada yang bukak mata dan sedar kesilapan mereka.

zee said...

Betul, sokong. Kadang2 rasa politik kat sini memalukan. Saya pun tak sebelah mana2. tapi politik ni perkara besar. org negara luar pun tahu isu semasa kita mcm kita tahu isu semasa dorang. patutnya kite kene lah jaga agama dan negara kita. kita kan negara islam.

Bukan Si Cinderella said...

entahla sis,p0litik mlaysia mmg cmni ea??ska nk mnjtuhkn ssuatu pihak dmi kpentingan msing,damn it..sy pn tanak sbelahkn mne2 pihak,.seriously..sy benci dgn keadaan p0litik mlaysia skank..trsgt2 bnci!!!

Anonymous said...

I will not hurt your feelings...

Say whatever you want to say/write; just try not to be another Anwar's 'penjilat'...

Stay away from him.., insyaallah, you'll be okay.

Keep smiling.....

Anonymous said...

Kes macam ini mana ada pernah ada 4 saksi.

Al-Quran pun tak sebut.

Pernah ada kes rogol/zina/liwat yang ada 4 "orang masjid" saksi sambil subahat?

Say you were raped by some hing ranking politician;
Then he accuse you of lying and fabricating, and you have no other physical or direct evidence and in the end people around you began.

What is your resolution - say you can't produce no other physical evidence.

If you don't believe in Allah, maybe you can sumpah on somebody grave or whatever and see if anyone believe you.

Nur Aju said...

tahla..tah pape je diowg nie..nk b'sumpah2 kn..hmmm..yg penting.JADI LA DRI SENDRI..hhheeee ;)

izad70 said...

teruskan sikap dan pendirian sebegini dan nescaya kita akan dipimpin ke arah yang akan membinasakan diri kita sendiri.teruskan melihat dan memerhati sehingga kita terjerat terlalu dalam dan pada masa itu kita mungkin menyesali apa yang tidak kita lakukan dahulu.berkenaan tentang saiful dan sekay,bukankah mereka telah dituduh mereka cerita(fitnah) terhadap anwar?...

Noor Ashikin said...

i like the way u elaborate ur opinion. god job dear sis =)

chapaticokelat^^ said...

wau . thanks for the view ! :D

Anonymous said...

see.. anak2 muda kita dah mula sedar kerajaan kita penuh tipu daya n muslihat!

kamu semua tahu ini adalah kisah benar,

1) byk dk2 lepasan ipt xde kerja tp ptptn naik kan bunga tak masuk akal. sy antara yg pinjam rm60k tp kne byr balik rm80k. kalau lebih 1juta org yg kena byr? sape untung?

2) time nak pilihanraya, org kg yg tak tau apa2 yg jd mangsa! kenapa? sebab dorang di sogok kan dgn wang n mereka tertipu dgn kebaikkan palsu lalu mengundi pihak yg salah!


sebenarnya byk lg benda yg kita kena tipu hidup2 dgn bangsa sendiri. mereka yg bersenang lenang dgn hasil kita.. dan akhirnya kita mundur.. kebelakangan.. ketinggalan.. yg ade kuasa besar maju ke depan.. mahu kah kita di tindas seperti itu? di tindas oleh bangsa sendiri?

sy bkn nak berpolitik..bkn juga nak berpihak kpd siapa2.. tp sy nak kamu semua sedar.. kita anak2 muda masih mentah dari golongan yg susah dan sederhana seenak2nya diperguna..

sempena pilihanraya nanti.. tolong lah.. jgn pangkah mereka kalau tak nak nasib kita tergadai di tanah air sendiri.. mereka pandai bermuka-muka.. nilai lah dari hati bkn dari mata :)

alinac lover said...

saya hanya melihat :)

►AdamXis◄ said...

assalam...yups let them be...tapi yg sedihnya ramai nak jadi penegak keadilan dgn share gambar dan video terlibat yg sememangnya kategori 18SX...dieorg nie samaada batu api atau pun jahil...tanggunglah dosa menyebarkan benda2 tuu semua...

lolitasinta polkapolkie said...

stay away from themm . chill sis !!

take care urself^^

kc kasedah said...

totally agreed :)

axuerha said...

AXUERHA pn pefer amek sikap berkecuali tapi satu ajer....

SAYA BOSAN & JIJIK TGK ISU INI, GAMBAR & VIDEO NI DI ULANG2 TAYANG DI MEDIA SAMA ADA TV @ SURAT KHABAR...

rasanya byk lagi isu lain yg lebih bermanfaat boleh diketengahkan media..plz lah..jangan nak politikn sume bende apatah lagi berkait ngan agama sndiri, tak malu ngan dunia ke? x malu Tuhan dgn ke?

zalizalu said...

sumpah cilanat dah makan diri datuk tu... memang cilanat... nurul badiah lai, nanti check inbox.. ad anta pendapat

Anonymous said...

THUMBSS UP WEH :D
SETUJU GILA. DAH LAH PEGANG TERBALIK AL QURAN MASE SUMPAH TU. SEBUT BISMILLAH PUN SALAH.

http://biaqpila.blogspot.com/2011/05/tak-tuduh-anwar-tapi-sumpah-itu-anwar.html

OreO HitaM said...

Anda telah di TAG dalam entry...

http://oreohitam.blogspot.com/2011/05/segmen-oreo-hitam-apa-itu-makna.html

myblog said...

thanx..sye sokong sgt-sgt..

alexa yussida said...

inilah jadinya bila agama pon dorang buat main main..nauzubillah

Zulhelmy Mohd.Isa said...

practically,i like to know the truth...DSAI is DSAI,you should know about him 1st bfore stating about it,he almost sold our country to Bank Dunia.SO we would be like the indonesia.Sacarsticly he is a damn fools gay

dark said...

hahahaha...

LOL anon May 4, 2011 7:05 AM

then,klu dekat2 ngn datOk2 T nie..selamat la??...ade baju kalis maaaa...hahahahahahahaha....

komen pn anonymous...sedap je label orang..ini opinion si writer..do respect!..da terang2 die ngatakan...pada mata orang macam ko je yg pk ble org tulis menentang pbuatan-yg-belum-pasti-betul-disisi-agama trus nk label penjilat??...wat the heck??....

nurul; wa support nurul..bkn nk kipas,tp wlupn knowledge xsehebat anon tu..wa masih ade akal yg logik dan waras..

Anonymous said...

hamek kaw apabila seorang peguam mule berbicare..mmg terbaiklah kan :))
thumbs up ! ;p

hidayatpurdiono said...

hah yg ni Ok~ TRUE~!! 100% menyokong~
tindakan utk tidak menyokong mana2

sy tanak cakap byk~ sebab its a very good OPTIONAL OPINION.

UniMeOw said...

ntah pape kan dunia akhir zaman nie...
org sumpah sbb xnk mngaku salah..
ni tak,,,sumpah sbb nak tuduh org lain salah...
hahaha~
macam la rkyat mlsia ni budak kecik...

Allif said...

I would rather say this opinion is not bad but full of biased. If someone got accused for spreading lies he should be given the chance to prove himself. people might say the court is the best solution but still people will talk about the court being biased and bought by the politicians and all the unproven label. I would say the Allah is the better judge. So believe in Him, if the one making an oath is in the wrong side let Allah deal with him. Who are we to say someone is making lies when everyone in this world can't even prove themselves speaking only the truth. Beware of politician, they are politician because they know how to lie with straight faces.

Anonymous said...

majoriti org yg berpolitik/yg ikut politik/yg sokong mn2 parti zmn skrg dh x ikut apa yg Rasul kite ajar dulu. kebanyakan diorg ni just main ikut je, xtau mn betul mn x. pndpt sy, all parti politik kt MALAYSIA ni seme xleh pakai, Islam gaduh, lawan sm2 Islam. diorg gunakan ISLAM utk berpolitik, x mcm yg Rasulullah SAW amalkan dulu iaitu "berpolitik kerana ISLAM". diorg main sumpah2 konon ats dasar Islam, padahal yg terang2nya ats dasar politik, nk jatuhkan org dgn fitnah. dunia akhir zaman dh ni, so x heran la fitnah2 makin berleluasa. daripada kita ikut politik2 zmn skrg ni, lbh baik g kite sediakn amalan cukup2 utk akhirat. besenye org tua2 la yg kuat politik skrg, tgk BN maju skit nk sokong BN. tgk PAS amal Islam skit nk sokong PAS. nasihat pd ibu bapa, politik skrg dh x blh ikut sgt, sediakan amalan ckup2 utk akhirat. akhirat dh SANGAT1000xx dekat. seme tanda2 besar nk kiamat yg Rasul bgtau dulu, most of it dh jadi/keluar, just tunggu Dajjal dtg je, pstu Imam Mahadi, pstu Nabi Isa dtg selamatkan KITE..."KITE" yg sy mksudkn tu bkn b'mksud org ISLAM, tp org yg berIMAN pada ALLAH SWT je. org2 ni je yg x akan termakan dgn Dajjal. so,politik2 skrg ni dh mcm ajr kite utk fitnah-memfitnah, elok jauh2kan. jgn sbb politik kite jauh dr Allah & Rasulullah. bykkan beramal. ni bukan renungan tp AMARAN...THE END IS NEARER THAN YOU THINK. Assalam...

Nurfatin Liyana said...

i love dis entri. terbaikk. :)

Nurfatin Liyana said...

i love dis entri. terbaikk. :)

Pink Ladies said...

salam sis ..:)
frstly nk tnya if kita bersumpah seperti ini boleh ke..?? "saya bersumpah atas nama allah,bahawa saya tidak melanggar peraturan asrama dan tidak membawa telefon ke asrama sekiranya saya melakukan saya akan dilaknat oleh allah s.w.t.." ... dlm situasi seperti nie telah berlaku dalam sek saya..jd sya agak keliru boleh ke sumpah sedemikian sedangkan pelajar2 tersebut dipaksa untuk bersumpah disebabkan warden tersebut tidak percaya bahawa pelajar ini tidak membawa hnsed..?? pendek kata , sumpah seperti ni boleh dilakukan atau tidak dan betul ke mereka dilaknat..?? sekian terima kasih.. minta pndapat lawyer....hehehe (^O^)..